Interesele Rusiei in Romania si secretomania lui Geoana

Articol de: Bleen

Interesele Rusiei în România şi secretomania lui Geoană

Ce interese are Rusia în România? Preluarea puterii economice cu ajutorul politicului şi apoi influenţarea politicului cu ajutorul economicului. Preluarea resurselor energetice şi transformarea României într-un stat complet dependent de energia importată din Rusia. Nu mai sîntem în 1992 sau 1995, cînd aveam un preşedinte rusofil dar nu prea mai aveam Rusie. Acum avem Rusie, şi încă una foarte puternică. Şi nu ne mai trebuie decît un preşedinte rusofil.

Şi încă ceva: România e membră UE. Rusia are nevoie de cît mai multă influenţă politică şi economică în interiorul UE.

Să presupunem că Hrebenciuc împreună cu un fost ofiţer al serviciilor secrete ruse (GRU, în speţă), actualmente reprezentant al unei firme ruseşti din domeniul energetic ce activează în România i-au aranjat lui Geoană o întîlnire secretă cu un consilier al lui Medvedeev. Şi să zicem că în firma respectivă e implicat însuşi statul rus.

Deci, ce ar putea primi de la ruşi şi ce le-ar putea oferi un candidat la preşedinţie cu şanse reale de a deveni preşedinte?

Dacă Geoană a vrut să ajute diplomaţia românească, să facă lobby pentru bunăstarea şi liniştea României, să ne împace cu marele şi blîndul vecin de la Răsărit, de ce a ţinut secretă vizita? Nu era lucru de fală să arate că, odată cu venirea lui la preşedinţie, România va ieşi din mult clamata (de către PSD-PNL) izolare? Era o notă bună pentru imaginea lui de prezidenţiabil, un atu în lupta electorală: “Iată Geoană ne scoate din izolare, ne ieftineşte gazul, ne împacă cu ruşii, ne aduce tezaurul, ne aduce liniştea, pensia şi medicamentele” De ce şi-a privat echipa de campanie de un asemenea atu, ţinînd secretă întîlnirea (nu ştia aproape nimeni în PSD, nici chiar Diaconescu, deşi a fost pus să declare că ştia)? Să facă Geoană filantropisme pe furiş? De ce atîta secretomanie cînd faci fapte bune şi cînd îţi pui la treabă cel mai puternic atu: imaginea de diplomat cu experienţă?

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.