Discuţia despre impozitare are două dimensiuni: inegalitate vs egalitate şi stat maximal vs stat minimal. Dacă în primul caz, cota progresivă încearcă nivelarea veniturilor, recompensarea celor cu venituri mai mici şi pedepsirea celor cu venituri mai mari, în al doilea caz, important este nivelul impozitării şi, implicit, nivelul de implicare a statului.
În cazul cotei progresive, dincolo de nivelul de impozitare, trebuie remarcată dorinţa de nivelare, de eliminare a inegalităţilor, de îndreptare a nedreptăţilor a unor presupuse nedreptăţi. Or, aici găsim şi germenele maximizării statului, un germene nasol care bîntuie Europa de vreo cîteva zeci de ani. Căci dacă porneşti de la premisa că inegalitatea e o anomalie ce trebuie eliminată ajungi imediat peste drum, la Salvator, la singurul capabil să întreprindă o asemenea nobilă misiune: Statul. Astfel, chiar dacă unora dintre noi le place să facă pe proştii, de dragul lui Crin, trebuie să recunoaştem că impozitul progresiv mic e o minciună pe distanţe mici, electorale.
News alert!!! Antonescu trece din pozitia de aparare in ce-a de atac fata de Basescu (sau nu?). Propunerea de modificare a constitutiei contrata cu legea celor 300.
Magistrala nu este miscarea lui Antonescu, ci ce-a de la Cotroceni. Acum s-a deschis si posibilitatea de refacere a colegiilor decupate anterior dupa pofta PSD-PNL…
S-au trezit Antonescu si Ponta:
http://sareinochi.wordpress.com/2011/06/06/antone…
Sunt romîn, hrăniţi-mă!
Formă de protest a poliţiştilor: tricou cu textul Sunt poliţist, hrăniţi-mă!
bonus: "acuma, va veni politia la fata locului a doua zi dupa eveniment" – un lider sindical al poliţiştilor.
pt. conformitate şi foto: http://www.emaramures.ro/stiri/50206/urmari-conce…
Exista si unele inegalitati care trebuiesc corectate de catre stat,dar cu siguranta ele nu se refera la baza de impozitare.Daca un patron de magazin considera ca o rampa pentru accesul unei persoane cu handicap il costa mult mai mult decat eventualul profit pe care l-ar aduce clientii de acest gen,conform legilor economiei de piata,va alege sa nu o construiasca.Aici statul va interveni si va asigura accesul la magazin tuturor clientilor.Despre aberatiile cuprinse in programul economic al usl nu pot sa zic decat Doamne fereste!
Si in conditiile actuale, cu 16% impozit se face de fapt o impozitare diferentiata in functie de nivelul veniturilor. Si Dragos mai sus greseste in calcule pentru ca si el, ca si multi altii, considera ca 16% se percepe la intreg salariul. Plus ca 19+71 nu au facut niciodata 100.
De fapt 16% se percepe din ceea ce se cheama "venit baza de calcul".
Acest venit este ceea ce ramane dupa ce se scad 16,5% contributii sociale si deducerea personala de baza care este SUMA FIXA pentru toata lumea indiferent de veniturile salariale.
Deducerea de baza este la ora actuala de 210 lei dar poate ajunge la maxim 350 de lei atunci cand ai copii mici in ingrijire.
In acest fel la un salariu minim brut de 670 de lei si deducere de 350 de lei, se mai impoziteaza cu 16% doar cca 33% din salariu, la 2000 de lei salariu brut se impoziteaza doar 66% din salariu iar la 10.000 de lei salariu brut se impoziteaza 80% din salariu.
La mine, "discutia" cu statul despre impozitare a fost scurta si simpla: in anul in care domnul general Plesita a plecat la dracu de pe patul unui spital SRI, am facut o buba ce necesita o radiografie. Cand nenea doctoru' m-a trimis la un shooting-foto particular, m-am apucat de calcule matematice:
la 100lei/brut castigati de mine, ~55 sunt impozit primar, rest 45. Din 45 am pus benzina de 20 (10lei taxe, accize), de 25 am mancat, am baut, m-am -utut. Cu tva-ul de azi de 24%, m-am bucurat in fapt de cele 3 activitati doar de ~19 lei.
Tragem linie – din 100 de lei, statu' m-a furat, asa simt, de 71 de lei.
Nu stiu altii cum sunt, dar mie unul matematica asta nu-mi pace deloc.