Într-un articol pe Hotnews, „Povestea impozitului regresiv si a milionului de locuri de munca. Unde mint Ponta si Antonescu”, Dan Tăpălagă face o observaţie extrem de interesantă: impozitarea propusă în programul USL a fost preluată din programul PSD (lansat în octombrie 2010) şi nu a apărut la propunerea PNL, aşa cum au susţinut zilele acestea Victor Ponta şi Crin Antonescu. Cu alte cuvinte, influenţa PNL în USL este zero.
Însă, aşa cum a remarcat @doc în comentarii, pe Blogary, „?? Ponta zice, Tapalaga consemneaza faptul ca PSD (da, e programul lor, nu al USL) ar vrea o cota regresiva, adica un pas si mai departe de impozitul progresiv decat a fost cota unica. Or, ce propun ei e un sistem cat se poate de progresiv, cu cote mai mici – la modul absolut – dar progresiv toata ziua… Nu inteleg nimic.”, Tăpălagă greşeşte (cel mai probabil din neatenţie) atunci cînd preia de la Ponta termenul de impozit regresiv.
Deci, să explicăm clar, să înţeleagă toată lumea, Ponta şi Antonescu included: cînd procentul de impozitare este direct proporţional cu nivelul salariului, impozitul este progresiv, cînd procentul este invers proporţional cu nivelul salariului, impozitul este regresiv. Mai exact: creşte salariul-creşte procentul=impozit progresiv, creşte salariul-scade procentul=impozit regresiv.
Uite un exemplu de impozit regresiv:
Cota 16% pana la 1000 Ron salariu brut; cota 12% pentru ce depaseste 1001 Ron până la 4500 Ron salariu brut; cota 8% pentru ce depăşeşte 4501 Ron.
Şi un exemplu de impozit progresiv:
Cota 8% pana la 1000 Ron salariu brut; cota 12% pentru ce depaseste 1001 Ron până la 4500 Ron salariu brut; cota 16% pentru ce depăşeşte 4501 Ron.
Deci, regresiv cînd scade procentul odată cu creşterea salariului, progresiv, cînd creşte procentul odată cu creşterea salariului. S-a înţeles şi acolo în spate? Ponta Victor? Antonescu Crin? Aţi băgat la cap?
picus
păi, cam are alură de Ioană d'Arc 🙂
Sugestii pentru programul USL…
Impozitul guraliv.
Impozitul costeliv.
opresiv, invaziv, iar daca mai aveti idei – sa le transmiteti cuplului fantezist Victor si Crin.
Milionul de locuri de munca, suta de mii de case, sunt promisiuni fumate de pe vremea lui vacaroiu si nastase…problema e ca bizonu' are memoria scurta este dresat sa puna botu' la pomana si este mai degraba votant de trandafiri.
@1
Elenutza vrea s-o trimita la casse pipe…
Victoras si Crinulet explicand Programul USL
http://www.youtube.com/watch?v=z3xlrD9PNvc
compulsiv, oricum e. 🙂
a vrut să spună impozit degenerativ.
In mod cert impozitul regresiv e daca nu frate macar var cu cresterea negativa 🙂
Termenul asta economic imi aduce aminte de o intrebare dintr-un chestionar de abilitati politice din Catavencu numarul 1:
Iliescu este pentru democratie ca nuca pentru:
1. Cozonac
2. Perete
3. Perete
BREAKING NEWS (şi o ideea f. interesantă)
Elena Udrea: "Monica Macovei, o candidată de succes pentru primăria capitalei"
http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/mon…
astia-s cu impozitul agresiv.
Cand am vazut ca o tin langa cu impozitarea regresiva chiar ajunsesem sa ma intreb daca nu cumva e o confuzie terminologica in capul meu si imi propusesem sa (ma) verific 😆
Un exemplu de impozitare/taxare regresiva in vigoare este cel al taxelor judiciare de timbru (cu cat valoarea taxabila creste cu atat procentul scade); la fel isi calculeaza si notarii + executorii onorariile, iar avocatii onorariile de succes 😆
asta cu "impozitarea regresivă" e din categoria "creștere negativă", altă bazaconie de luat mințile oamenilor. Aștept cu interes scăderea pozitivă și vodca fără alcool.
adică îşi scoate Goţiu capul dintr-o scorbură şi denunţă lipsa de democraţie a sistemelor elective din UK şi SUA…
😆
neh, Goţiu nu e un alt bou, e un boulean
Alt bou (e a nu ştiu cîta oară cînd Goţiu intră la categoria alt bou): în opinia avizată a lui Goţiu, americanii şi britanicii, prin votul majoritar într-un singur tur, siluiesc democraţia.
PSD, septembrie 2010: veniturile de până la 1.000 de lei taxate cu cotă 0, tranşa 1.000 – 2.000 de lei cota de 15%, 25% pentru tranşa 2.000 – 4.000 de lei, respectiv 40% pentru veniturile de peste 4.000 de lei. TVA de 5% pentru alimentele de baza.
PNL, septembrie 2010: cota unica scade la 10%, contributiile de asigurari scad cu 10%, iar TVA-ul revine la 19%.
……………arc peste timp ……………
PSD+PNL=LOVE, mai 2011: scadere TVA la 19% in 4 ani, cota 8% pana la 1000 lei; cota 12% pentru ce depaseste 1001 lei până la 4500 lei; cota 16% pentru ce depăşeşte 4501 Ron
Concluzie: a nu se da tara pe mana unora care, in nici 8 luni de zile, au dat-o la intors.
A NU SE ALEGE SUB NICI O FORMA USL-ul !!!!
nu sunt de vină Ponta şi Crin (care n-au nici o treabă cu economia), ci aceia care i-au învăţat să spună bazaconia cu impozitul regresiv, adică marii economişti Năstase, Tăriceanu, Voiculescu ş.a.
paiaţele n-au nici o vină
"PSD invita PDL la o dezbatere despre modelul economic necesar Romaniei " (vezi hotnews)
Lasand la o parte "scrisoarea" plina de vrajeli impaciuitoare in numele binelui national (daca stirea chiar este adevarata si gestul este chiar sincer), fraier este Boc daca accepta aceasta intalnire si acest dialog fara a il forta pe Ponta SI PE ANTONESCU sa recunoasca faptul ca desi impopulare, unele masuri au fost necesare, si ca pe spinarea lui Boc care a fost nevoit sa le ia ei si-a facut capital electoral. Acum opozitia ar trebui sa isi ceara scuze pentru tot populismul si demagogia de care au dat dovada in goana dupa procente la fel de mult ca masura in care Boc ar trebui sa isi ceara scuze pentru deciziile gresite si numirile facute …
TANO
de ce jigniti gainile ?
astia doi nu au minte nici cat o gaina