Sau, Titanic 2011
Vor să ne facă bine la toţi. Cu o condiţie: să împartă ei binele. Să stea la ceaunul plin cu bine şi să-i toarne fiecăruia cît bine cred ei de cuviinţă. Fiindcă doar ei se pricep. Trebuie să-i laşi să hotărască pentru tine. Răspunsul de bun-simţ? Ba pe-a mă-tii! Cu tot respectul. Dacă n-aţi uitat, tot asta voiau şi comuniştii. Nu doar pentru Europa, ci pentru toată galaxia.
Aflăm, după istoricul summit european de la Bruxelles, că totul va fi bine. După ce Sarkozy decretase că ne paşte o catastrofă fără precedent, iar Angela Merkel citise în bumbi că vine războiul, totul va fi bine dacă ne transformăm în colonie. Sau, hai, într-o provincie din marele stat federal european, condus de oamenii cei mai competenţi, cum zic marii analişti. Altfel, ne întoarcem la comuna primitivă a statelor mai mult sau mai puţin naţionale, deci la război. Preşedintele Băsescu a achiesat, anunţînd că România se va supune.
Că au achiesat şi alţii – cu excepţia premierului britanic David Cameron – e irelevant. Nu ei conduc România. Nu ei au vorbit în numele nostru la summit. Nu ei au promis că vor da bugetul ţării noastre pe mîna UE. Dar ce să facă preşedintele? Să aleagă comuna primitivă? Războiul? Şi, în fond, e vorba doar de buget. Atît, nimic mai mult. Ca să fie bine. Pace şi prosperitate, prin euro. Garantat. Cine se opune ţine cu Vadim. Excelent. Totuşi, cîteva observaţii.
Comuna primitivă din Marea Britanie, care n-are euro, sau din Elveţia şi Norvegia, care n-au nici UE, este foarte agreabilă, evoluată şi n-are nici o legătură cu Vadim. Apoi, un stat nu poate exista fără buget. Dacă dai bugetul pe mîna altora, dai tot. Unde tot înseamnă tot. Atît, nimic mai mult. În fine, războiul. Vine doamna Merkel cu tancurile? E gata Sarkozy cu capitularea? A pornit Putin cu nişte divizii? Ce război, Dumnezeule, între cine şi cine?
Auzitele şi neauzitele
Veţi auzi multe trăsnăi în zilele următoare. De pildă, că şi România va hotărî bugetele Germaniei şi Franţei, nu doar ele pe al nostru. Da, iar Moş Crăciun coboară pe coş. Sau că britanicii sînt nişte idioţi. Sigur, trebuiau să lase UE să controleze şi piaţa financiară de la Londra.
Nu prea veţi auzi, însă, că Banca Centrală Europeană, de la Frankfurt, a fixat de la început o dobîndă mică la euro tocmai pentru ca fazanii din restul UE să se împrumute entuziast, gen cu buletinul. Și apoi să cumpere produse nemţeşti în bezna minţii, pe datorie, iar Germania să se simtă bine, exportînd năprasnic. Prosperitatea Germaniei a însemnat îndatorarea pe viaţă a altora, prin euro. Pentru ca acum, Germania să le ţină predici fazanilor care s-au îndatorat.
Nu veţi auzi că Franţa se simte excelent fiindcă UE îi dă cele mai mari subvenţii pentru agricultură, din euroii celorlalţi. Că Germania şi Franţa au încălcat metodic, cu maximă nesimţire, limita deficitului bugetar de 3% pe an, dar îi porcăiesc pe alţii fiindcă au făcut la fel. Nu veţi auzi că falimentul european pe bază de Datorii Suverane este falimentul social-democraţiei, iar fără abandonarea aberaţiei stîngiste, a mitei populiste de distrugere în masă, relansarea economică europeană este imposibilă. Veţi auzi, în schimb, că exact cei care au împins Europa spre prăpastie ne cer să le dăm ţara pe mînă, că doar ei pot să ne salveze. Căci, între timp, au devenit extrem de competenţi. Şi ne vor numai binele.
Pupat independenţa, cu piaţă cu tot
Ar fi cazul să auzim, cu toţii, de la preşedintele ţării, pe îndelete, nu la repezeală, de ce i-a crezut. Ce i-au oferit de a promis că ne dă, în martie (în ideea că mai există UE în martie), pe mîna meşterilor care nu observaseră vreo problemă cu UE şi cu euro, dar acum jură că au soluţia: toată puterea în mîinile lor? De ce e mai bine cu ei, autorii dezastrului, decît fără ei? Nu cunoaşte evaluările pieţelor financiare? N-a observat că marii pricepuţi nu au luat nici o decizie reală privind salvarea euro, fiindcă nu se poate lua? Iar uniunea fiscală nu va salva nimic? Nu vede că e Titanic 2011? De data asta, cîrmacii au remarcat de mult icebergul, dar aşteaptă să se dea el la o parte.
Preşedintele se declară de dreapta. Politica de dreapta înseamnă independenţă, stat minimal, descentralizare, piaţă liberă, impozite mici, debirocratizare, libertate individuală şi responsabilitate individuală, nu subordonare faţă de un superstat centralizat. Unde sînt toate acestea în Uniunea Europeană? Dar, mai ales, cum a ajuns şeful statului la concluzia că în România nu mai există deloc oameni capabili să ne conducă ţara, deci e mai bine să-i lăsăm pe alţii să ne conducă? Românii sînt atît de inferiori, încît trebuie subordonaţi taman superiorităţii celor care au provocat pocinogul. Pentru că asta înseamnă gestul lui. Făcut democratic, în numele nostru, fără să ne întrebe.
Nu uniunea e problema ci politicul și neimplicarea populației, activ, în viața politică.
Să luăm întâi cazul României ? De ce vrem uniunea cu Moldova de peste Prut ? De ce nu suntem și azi trei țări separate : Transilvania, Moldova și Țara Românească. Pe principiul acesta de ce nu facem Harghita și Covasna stat unguresc ?
Ducând logica aceasta mai departe: de ce să ne mai vizităm rudele ? Să ne ofticăm că le merge bine ? Sau să ne bucurăm că le merge rău ? Ideea pentru care suntem împreună nu e să ne ajutăm aproapele ?
De ce există acest blog și oamenii care scriu pe el ? Scopul este unul al profitului, al banului ? Sau faptul că noi, cei de aici luptăm împreună pentru o cauză, altfel neavând șanse de reușită ?
Revenind la ei…
Marea Britanie, politic, se reduce la Londra; iar Londra e putere financiară peste Europa (poate cea mai puternică).
Elveția este putere bancară – jumătate din banii Greciei s-a mutat acolo. Au avut probleme grave și ei, și românii care s-au împrumutat în franci elvețieni până nu s-a blocat cursul.
Norvegia – rezerve uriase de petrol din Marea Nordului.
E o vorbă românească „Nu da vrabia din mână pe cioara de pe gard”. Asta fac cele trei state. Sunt interesate doar de binele lor. Încă nu au înțelepciunea să înțeleagă uniunea ca fiind mai puternică decât alianța (familia mai puternică decât prietenii).
Putem compara România cu situația celor 3 state ? Matematic da, însă raporturile rezultate sunt șocant în favoare lor și nu a noastră.
„Românii sunt atât de inferiori, încât trebuie subordonaţi taman superiorităţii celor care au provocat pocinogul” ? Sincer ?
Încă suntem convinși că în '89 a fost Revoluție.
Încă nu ne implicăm în politică – cică nu face parte din viața noastră.
Încă dăm cât de multă mită putem.
Încă ni-s orașele murdare și pline de câini (au apărut într-adevăr și excepții).
Încă nu știm să ne cerem drepturile.
Am făcut cât de multe credite cu buletinul am putut… fără să ne permitem.
Oameni ca DD, Gigi B., Oana Z., Irinel sunt exemple pentru parte dintre români.
Cât avea USL în noiembrie ? 55% ?
Nu, nu suntem un popor pierdut definitiv. Dar avem mult de muncă și am dovedit-o că de unii singuri nu suntem în stare.
nu stiu daca sunt permise linkurile, dar ma risc 🙂
un articol interesant pe tema 'minunatului' acord european:
http://www.curierulnational.ro/Opinii/2011-12-14/…
Eu nu inteleg supararea autorului pe acordul asta la care " a achiesat" Basescu. Am inteles din putinele date pe care le avem ca e vorba doar de respectarea tratatului de la Maastricht la care am achiesat odata cu aderarea la 1 ianuarie 2007.Ca nu ne mai lasa altii sa ne imprumutam? Ei si? La ce-i trebuie statului mai multi bani decat strange? Aia n-au zis ca de exemplu nu ai voie sa iti cresti veniturile bugetare la 40% din PIB. Chiar si la 80 % daca esti in stare sa jupoi oaia fara sa simta. Statul are nevoie de mai multi bani? Pai sa si-i stranga singur nu sa mai stea cu mana intinsa la banci. A, ca niste slujbasi trebuie sa fie mai vigilenti si sa alerge mai mult? Pai daca vor salarii sa isi miste fundul la treaba. Ce au zis aia de la UE e foarte simplu: cheltuiti cat vreti dar in fiecare an nu cu mai mult de 0,5% decat scoateti.Scoateti mult, cheltuiti mult.Scoateti putin,cheltuiti putin. La ce pondere au veniturile bugetare in PIB la noi e o loc de o crestere de cel putin 5% din PIB.Mai adaugati la asta si un pic de discernamant la achizitiile publice si vedeti ca e loc de mai bine. De mult mai bine. Si nu ne mai comparati cu Marea Britanie ca dauneaza la imperiu. Cat despre Elvetia si Norvegia exemplul e halucinant avand in vedere ca aceste doua tarisoare superbogate nu au nici o obligatie fata de acordul fiscal avand in vedere ca nu si-au asumat cinstea de a fi in distinsul club numit popular si Uniunea Europeana.
aicia nu suntem de acord
Da, Europa e o curva cam trecuta si cu niscaiva boale profesionale, doar noi suntem vesnic fete mari…
@Dragos Coste
upsss… se puse destu pe rana… ma rog… aproape pe rana… pentru ca intrebarea al carei raspuns ar fi cu adevarat interesant de aflat este:
de ce (pentru care motiv… concret…) dau buzna nemtii si francezii sa ii imprumute (citeste "salveze") pe fazani?
aaaa… pardon… cum ceea ce ar da nemtii si francezii fazanilor se exprima intr-un cuvant ce nu-si are locul aici sa mai sapam nitel si sa ajungem la esenta: de fapt cei pe care ii… errr… roade grija de soarta fazanilor sunt onor capeteniile dansilor, basca (ditamai) onor adunarea de cadre de la Bruxelles care trebuie sa se justifice cumva fata de electoratul propriu (care nu e chiar atat de prost cum e al nostru), dar mai ales sa serveasca interesele grupurilor de baieti destepti (da!!! au si ei…) care i-au impins si-i tin cocotati acolo sus… nici nu ne mai obosim cu intrebare pentru ca am ajuns direct la raspuns: baietii (lor) destepti vor sa tina fazanii aproape…
Inainte de a-i face ipocriti pe nemti sau pe francezi, raspundeti la intrebarea : de ce ar trebui franta sau germania sa ii imprumute pe respectivii "fazani" din banii contribuabililor proprii ?
Ideea e ca bizonu’ /guvidu’ să voteze mai întâi la parlamentarele anticipate, apoi la referendumul constituțional, iar în cele din urmă la localele amânate, ținute după noul tipic:
Potul mare care se urmăreşte de fapt este trecerea în Constituţie a regionalizării, referendumurile anterioare şi unicameralul sunt doar încălzirea şi cârligul pentru guvidul votant.
USL are în program, oficial, trecerea regionalizării în Constituţie, cu Senatul transformat în Camera Regiunilor. PDL se preface că vrea modificarea prin lege organică, doar în parlament. Se preface degeaba, deja USL şi PDL au bătut palma pe regionalizare.
Scenariul e următorul:
– trece angajarea răspunderii, cu localele bătute-n cuie pentru noiembrie 2012, “odată cu parlamentarele”;
– vine Ceasul Rău şi coaliţia pierde ori printr-o moţiune de cenzură prin februarie-martie, ori prin altă metodă (nu este esenţial cum);
– nu se poate mai departe decât cu anticipate, pentru luna mai, să zicem;
– noul parlament, întrunit în iunie, are deja lecţia învăţată şi scoate din dulap noua Constituţie, undeva prin august;
– în septembrie, referendum constituţional, “să se ţină localele aşa cum trebuie şi să nu pierdem alţi patru ani cu o administraţie locală baronizată”;
– localele se ţin în noiembrie, pe noua schemă;
E discutabil dacă se pot ţine, totuşi, localele “la termen”, în mai în loc de iunie, dar maşina de zgomote va bagateliza acest aspect.
http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/…
ne vor binele. şi eu lor. da' să-l ia cu apă, că tot nu hidratează.
http://www.b1.ro/stiri/externe/lege-ue-in-domeniu…
Poate ca, pe termen mediu si lung, faptul ca UiE ne stabileste bugetul va fi daunator. "Momental" insa, decit sa-l imparta in "halci" zemoase intre ei "baronii", "baronetele" si toata gasca de "baeti dashtepti" care viermuieste in politichia bastinoasa, prefer sa-l hacuiasca "merkosi&UiE".
Macar am pe cin` sa-njur cu certitudinea ca aia, chiar si de forma, vor lua nota ca vor fi fost suduiti.
PS Si asta e parere de eurosceptic. 😆
Elveţia şi Norvegia n-or avea UE dar nici parlamentarii şi miniştrii patibulari de la noi, şi cred că nici votanţi care să aprecieze asemenea arătări.
Îmi e greu să îmi imaginez că destinele României ar putea fi în pericol mai mare în mâinile unui european decât în cele ale lui Cătălin Voicu, Berceanu, Voiculescu sau Crin.
..chiar asa.. ce ne ttrebie ue? zice autorul.. noi suntem romani.. si ia ziceti_le celor 3 milioane deafara ca gata.. le trebuie viza ca sa mai lucreze si sa stea pe unde sunt, ca trecem iar la cozi la ambasade si sa le dam si adresa unde locuieste autorul care are asa idei patriotice..iat_e de mana cu voiculescu ca ala vrea si nationalizare..
Fain articolul! Da, Europa e ca o prostituata mai trecuta cu ceva boli transmisibile si ceva relatii mai dubioase. Iar Romania e prostu' ala mai tinar (tinar in democratie, in stat de drept) care ar vrea sa i-o puna ca parca, inca, Evropa asta arata bine. Ce mare brinza ca vrea ceva din buget? Uite ma ce buna e!
Cind s-o 'mpartit norocu'
fost-am noi cu comunismu'!
1. n-as fi crezut vreodata ca slagarul anilor '90, "nu ne vindem tara", poate fi remixat azi in asa hal, incat sa crape taranii jucand pe el in discotecile satesti. nene, "dusmanii" astia vor decat ecuatia consum = productie + max 0,5% (unde max 0,5% inseamna sa facem bairamuri imprumutand de la vecina tanti Aglaia doar o lingurita de sare/zahar/ulei/piper/gen, si sa nu mai facem cum am facut pana acum golindu-i frigiderul de carne si casa de mese si scaune).
2. orisicat ar fi el de presedinte, Basescu e decat 1 (unu!) om. basca, Constitutia il castreaza, Parlamentul este de cacat, PDL+UDMR+UNPR+minoritati de cacat, de USL ce sa mai zic ?
3. "Dar, mai ales, cum a ajuns şeful statului la concluzia că în România nu mai există deloc oameni capabili să ne conducă ţara, deci e mai bine să-i lăsăm pe alţii să ne conducă?"
eu cred ca seful statului e satul pana peste cap de oameni "capabili" ca mine, ca Plesu, ca tine, ca noi, degraba saritori la dislike-uri pe bloguri, de muie virtuala catre Ciutacu/ Gadea/SOV/Ponta/ Crin/ Ilici/Nastase/justitie
/militie…
4."Românii sînt atît de inferiori, încît trebuie subordonaţi taman superiorităţii celor care au provocat pocinogul"
hei, modificarea Constitutiei poate fi facuta doar cu 2/3 din nr. parlamentarilor + referendum national. sunt convins ca noi, poporul, vom stabili cu degetul mijlociu erect ca suntem aici pe veci stapani.
ps: pocinogul in cauza este un fapt consumat precum
dezvirginarea cu sifilis (tratabil!). acum ce facem, ne comportam ca taranu' bou ce-si alunga "curva" de rusinea satului, sau pedalam pe educatie sexuala cu prezervativ (0,5%)? reamintesc ca exista si HIV1, si HIV2, si hepatite A,B,C…
🙂
Ca traitor in Elvetia 'independenta' (de mai mult de 10 ani, asa, ca sa nu ma acuzati ca am dat ieri de Elvetia si acu am devenit mare specialist si am uitat romana) va declar ca independenta in lumea de azi e sublima dar lipseste cu desavarsire. Adica iluzia independentei e o laba trista pentru fericirea extremistilor de dreapta. Paradisul Elvetian e un fel de acrobat priceput care se plimba pe sarma in timp ce un betiv sictirit ('pietele') ii trage cu gloante in picioare. Noroc ca e beat (betivu, nu acrobatu) si nu nimereste cum ar vrea.
Elvetia a facut politica de austeritate in 2003-2007 si a continuat-o in 2007-2011. Era mandra ca-i mai desteapta ca toti, a infruntat criza dintr-o pozitie confortabila intr-o lume de iresponsabili. Rezultatul? Ei bine…. francul trece de la 1,6 franci pe un euro la sub 1,2 franci pe un euro si dolarul deja a ajuns sub franc si asta in ciuda miliardelor pierdute de banca nationala elvetiana sa impiedice cresterea francului. De ce s-o impiedice? Pai pentru ca nimeni nu mai cumpara produse elvetiene ca-s prea scumpe! Sau le-ar cumpara daca ar scadea salariile in elvetia si s-ar ieftini produsele. Nimeni nu mai face ski in elvetia ca e prea scump, ceasul de lux ce costa 6000 de auro acu e 8000. Cum s-a rezolvat treaba? Pai a anuntat banca nationala a Elvetiei ca va deveni iresponsabila. Ca va tipari bani cat vrea pietele pentru a garanta un curs de 1,2 minim. Rezultatul? Se mentine cursul pe la 1,2 a crescut chiar la 1,23. Pentru exportatori tot e greu, dar inca e posibil. Pentru unii. Altii dau afara oameni, inchid filiale in Elvetia (Novartis de exemplu).
Cat despre Norvegia nu cunosc lucrurile in detaliu. Dar stiu ca e extrem de independenta. Atat de independenta ca Barentsburg e un oras Norvegian in care sovieticii si apoi rusii sunt stapanii. Si extrag de acolo tot ce vrea muschiu lor. Acu e drept ca norvegienii au de unde lasa, au rezerve naturale colosale.
Independenta my ass. Atat cat as fi eu de independenta daca m-as plimba goala la mine prin sat. Mai degraba inconstienta, aia da.