Frustrarea crescîndă și nemulțumirile populare abia așteaptă o modalitate de defulare, iar un referendum cu tema „cît mai puțini parlamentari” e o ocazie ideală pentru masa electorală de a-și urla dezamăgirea și frustrarea.
Atacul e pe o temă gestionată de Crin Antonescu și PNL. Aceștia vor trebui să replice. O înfrîngere electorală pentru Crin și PNL, chiar dacă referendumul nu e validat, va fi sfîrșitul visurilor prezidențiale pentru Antonescu. Faza tare e că frustrarea populară anti-guvern, cauzată de greutățile de zi cu zi și care nu are legătură cu unicameralul, e deviată dinspre guvern spre Antonescu și a PNL.
Antonescu a zis că din noiembrie 2009 încoace poporul s-a răzgîndit și nu mai vrea parlament unicameral cu 300 de parlamentari. Acum are ocazia să vadă dacă poporul s-a răzgîndit.
Ponta merge pe discursul: ”Sînt un premier responsabil care nu-și vede capul de treburi și nu mă amestec în scandaluri. Să facă ce referendumuri or vrea, eu am un program de dus la îndeplinire și o țară de condus și bla bla bla.”
Băsescu își reface orgoliul electoral grav rănit astă vară și își încheie cariera prezidențială cu o victorie la urnă, indiferent dacă referendumul va fi validat sau nu.
Băsescu redevine liderul ”dreptei”, cel în spatele căruia se vor așeza militanții și simpatizanți rătăciți, deprimați și disperați ai dreptei.
Mișcarea Populară se naște și primește un boost nesperat. Ieșirea lui Băsescu cu referendumul e palma obstetricianului pe curul Mișcării. Acum trebuie să ia prima gură de aer și să orăcăie. N-o să vorbească articulat și să meargă în picioare din prima, dar trage pentru prima oară aer în piept și își drege vocea. Și nu-i puțin lucru. Iar de aici și pînă să zică tata nu mai e mult. ”Maria, ea e mătușa ta, Mișcarea Populară, v-ați născut în același timp. La anul o dăm la europarlamentare și prezidențiale.” (Și i-l arată pe Lăzăroiu în costumaș bleu, neras, trăgînd alternativ din suzetă și țigară.) Nu știu dacă pe aia mică a Ebei o s-o cheme Maria, dar e un nume frumos, biblic, și e din familie.
Ponta și PSD au la guvernare un partener strîns cu ușa. Și le convine. La urma urmei, PNL e cea mai mare și puternică structură politică în afara PSD. Și o amenințare serioasă pentru pesediști. Iar referendumul va devia frustrarea dinspre Ponta și guvern înspre PNL și Antonescu. Și va funcționa și ca o supapă. După ce-și bagă ștampila, poporul cade în post-coitum și se calmează.
Orice presiune, cît de mică, folosește negocierii pentru revizuirea Constituției. Negociere care se face în trei, nu în doi.
Nu știu dacă și cînd se va întîmpla referendumul. Sînt convins că nici Băsescu nu știe. Deocamdată îl ține ca pe șiș, în mînecă. Poate îl scoate în toamnă, poate îl scoate la anul.
Am ras cu lacrimi!
Kasparov versus Crizel:
– Cvorum de 30%?.. Bun ! Atunci reluăm referendumul din 2009, Crizel. OK? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))) (de mult n-am mai râs, așaaa, homeric)
(Gambitul cvorumului, cu încolțirea Nebunului)
Deja D. Tapalaga l-a reevaluat.
picus Merge la patinoar cu CTP, Pora, Pippidi. Inching o ciuleandra pana ametesc. Uite-asa isi pierd unii relevanta ca ziaristi.
Ehe, lume subtire …
Anyway, pentru analiza politica, de cind exista Blogary, prea putini ziaristi care sa mai fie relevanti. D. Turturica e unul dintre ei.
La cât de tare continue să joace, Băsescu ar trebui să se transforme în partid politic. S-ar rezolva astfel toate problemele dreptei.
Beavix Ar trebui sa se transforme intr-o alianta: sa fie uneori popular, uneori liberal, din cand in cand conservator.
Unde e Yeba să-i dau citate din lumea bună? Tragedy! Băsescu a luat-o razna!
OstapB Sa ni se dea!!!
Bleen, Lumea bună și lucidă, te rog! Nu Otilia Nuțu, că părea cam dezarticulată în argumentație.