Doua mituri despre performanta electorala a PDL

Mitul 1: PDL a avut scoruri electorale bune datorită structurilor locale și bunei organizări teritoriale.

Mitul 2: PDL a pierdut foarte mult electoral din cauza măsurilor de austeritate.

La localele din 2008, cind PDL nu avea cine știe ce structuri locale, a luat 2 239 440 voturi. La parlamentarele din toamna aceluiași an, cu structuri locale mult mai puternice, PDL a luat 2 228 860 voturi. Structurile locale nu au făcut deloc diferența, PDL nereușind să bată recordul de la alegerile locale din 2008, cînd, fără structuri locale puternice, a reușit să ia 2 239 440 de voturi.

La localele din 2012 PDL a luat, singur sau în alianțe locale cu UNPR, PNȚcd sau PER,  2 121 976 voturi. PDL nu a pierdut votanți din cauza măsurilor de austeritate, ci a fost incapabil să cîștige votanți, din cauza extrem de proastei organizări, a catastrofalei politici de resurse umane și a închiderii față de societatea civilă, față de noi membri și față de votanții indeciși.

Forța PDL nu stă (nu a stat) nici în structurile locale și nici în electoratul asistat. Forța PDL stă în Băsescu și frica de PSD.

Electoratul PDL (în fapt, electoratul anti-PSD/USL) se dovedește a fi un electorat disciplinat, captiv chiar. Problema e că acest electorat (pentru a cărui ieșire la vot PDL nu are niciun merit) nu este suficient. E nevoie de mai mult, e nevoie de indeciși, este nevoie de acea parte a electoratului care nu votează anti-PSD.

Astăzi, ARD va avea în jur de 2 milioane  de voturi (eu am pronosticat 1.8 milioane de voturi pentru ARD, 4 milioane pentru USL și 8 milioane în total). Majoritatea celor ce vin azi la vot vin de teama USL, pentru Traian Băsescu sau pentru Monica Macovei, nu aduși de celebrele structuri locale ale PDL, nu aduși de faimoasa organizare a lui Blaga. Iar cei ce nu vin, nu vin nu din cauza măsurilor de austeritate luate de guvernul Boc, ci din cauză că ARD nu a făcut nimic ca să-i convingă, nu a arătat vreun proiect de viitor, nu a dat speranță, nu a înfierbîntat imaginația nimănui, nu a venit cu un proiect politic de perspectivă sau cu un program politic de dreapta.

PDL e o organizație-fantomă, care se hrănește și trăiește doar din teama de USL și din munca unor oameni ca Băsescu, Macovei, Boc sau Funeriu, Electoratul dreptei, disciplinat și prizonier al fricii și lipsei de alternative, rămas iar singur, ca de atîtea dăți, va mai da astăzi o luptă cu USL-ul și va trece probabil peste incompetența, impotența și trădarea celor care ar fi trebuit să reprezinte dreapta la nivel politic, instituțional. Fiecare vot din dreptul ARD se va datora doar USL-ului, lui Băsescu, Monicăi Macovei, lui Daniel Funeriu, Laurei Codruța Kovesi sau lui Daniel Morar. Și se va datora răbdării fără margini a acestui electorat dispus să înghită orice, de oricîte ori e nevoie. Însă acest electorat disciplinat, captiv, speriat de USL, nu va trece niciodată de 2 milioane.

Începînd de diseară, tema cea mai importantă va fi desemnarea premierului.

PS.

Voturi USL (PSD+PNL+PC)

2008 locale: 4 070 107

2008 parlamentare: 3 558 512

2012 locale. 4 437 985

Voturi PDL (singur sau în alianțe)

2008 locale: 2 239 440

2008 parlamentare: 2 228 860

2012 locale: 2 121 976

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Editorial

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

67 de comentarii

    1. Beavix Nici macar idiotenii n-a spus…pur si simplu nu a reusit sa inchege nici macar o fraza. Eu n-am inteles/retinut nici macar o idee. In schimb Neamtu s-a descurcat bine.

  1. OstapB Crezi că-i mai doare undeva pe useliști de prezență și de poveștile de la referendumul din vară, acum că vor câștiga la scor alegerile?

      1. OstapB UDMR-ul spera sa poata beneficia de pragul electoral alternativ, daca obtine primul loc in 6 colegii de Senat si 3 colegii de Camera. Ar avea de trei ori mai putin parlamentari fata de cati au acum. E interesant daca celelalte doua partide maghiare infiintate vor intra in Parlament. O fi UDMR partid balama, dar celelalte doua partide mi s-au parut prea radicale in declaratii de-a lungul timpul, mai ales in ce priveste tinutul secuiesc. Oricum, USL-ul nu pare sa aibe nevoie de ajutor de la UDMR, cel putin dupa declaratiile de victorie, ”judete de nota 10”, etc. din teritoriu.

      2. adina OstapB Ai vreun dubiu că UDMR-ul nu va cîștiga colegiile alea în Harghita și Covasna? 🙂 Și de ce ar avea de 3 ori mai puțin parlamentari? Că dacă trece pragul, procentul de ~5% rămîne (și nu a avut UDMR-ul niciodată 15%, totuși)…

  2. Merechene sper ca n-ai votat si in statele unite, ca daca da ai incalcat legea. Nu m-as lausa cu asta, mai ales cand e evident ca ai facut-o pentru a obtine foloase nemernicii din opozitie.

  3. Haha! 
    Semne rele ptr Blaga in Timis
    Vasile Blaga nu a putut vota in sectia de care apartine, cea din Sannicolau Mare (Timis), intrucat drumul catre aceasta este blocat de zapada. El a fost nevoit sa se intoarca din drum si isi va exprima optiunea electorala la Deta, afirma liderul PDL Timis, Constantin Ostaficiuc, potrivit Mediafax.

    1. valid Înainte să haha! judecă puțin!Copiii mei or stat șase ore înzăpeziți pe acel drum!Și n-or fost candidați,ci doar doi oameni care se întorceau după 12 ore de la schimbul III.Ești cumva Ponta?El s-o bucurat de necazul altora,uitând că ocupă postul de PM.

      1. iagermihaela valid 
        imi paere rau de ca s-a intimplat cu copii dvs, dar ei nu au stat in zapada datorita bucuriei mele, ci datorita faptulu ca aia care trebuiau sa dezapezeasca nu si-au facut treaba, xa atare urecheala dvs trebue sa le-o transmiteti lor. in rest bucuria mea referitoare la necazul (sper insuccesul ) domnulu blaga ramine.

      1. Beavix valid 
        probabil ca exista ceva situatii de urgenta la care s-o fi incadrat. o fi demonstrat omul ca avea jeepul cu motorul supreincalzit, lanturi, cauciucuri de iarna, lopata si nisip in portbagaj si tot nu a razbit.

        1. meioza BarbuMateescu valid Beavix articolul 8, alin.4 (4)  Membrii  birourilor  electorale  ale  secţiilor  de  votare,  precum  şi persoanele  însărcinate  cu  menţinerea  ordinii  votează  la  secţia  la  care  îşi desfăşoară  activitatea,  după  înscrierea  lor  în  lista  electorală  suplimentară, dacă este cazul, doar dacă domiciliază pe raza acelui colegiu uninominal în care  se  află  secţia  de  votare  respectivă  şi  sunt  arondaţi,  conform domiciliului,  în  altă  secţie  de  votare  a  aceluiaşi  colegiu  uninominal,  iar candidaţii pot vota  la oricare dintre  secţiile de votare din  cadrul colegiului uninominal în care candidează.

  4. Nu prea ştiu ce să fac. Mă gândesc să rup una câte una frunzele de la muşcată: „să mă duc”, „să nu mă duc”. Ar fi singurul răspuns neproblematic.
    La ora actuală, având în vedere estimările: a) absenteismul pe cine avantajează? b) dar votul anulat? sau c) nu se poate răspunde?

  5. Remarc fotografia care ilustreaza textul: presedintele Republicii poftindu-l politicos (si ajutindu-l) pe procurorul-sef DNA sa ocupe scaunul dedicat. Nici in America nu poti vedea o asemenea lectie de verticalitate si demnitate…

    1. a_muraru arata sustinerea totala pentru procurorul sef si pentru viziunea lui asupra justitiei si asupra realizarii ei. Sa fi fost Ponta procuror sef, altfel ar fi aratat imaginea respectiva.

  6. La localele de astă-primăvară am stat un sfert de oră la coadă ca să pot intra în secție. Viermuială, agitație, cozi, răsteli, behăituri. Azi, deși ne-am dus cam la aceeași oră, și în același loc, am nimerit în cu totul alt film. Unde la locale se simțea așa, un soi de fierbere subterană, ca atunci cînd se pregătește lumea de nuntă, clocotesc cazanele cu sarmale și sfîrîie fripturile-n proțap, acum parcă eram la un priveghi fără haleală. Ca la o pomană după ce s-a terminat coliva. Maică-mea zicea că e prima oară cînd îi pare bine cît e de bătrînă. Măcar nu mai apucă să vadă ce prăpăd or să facă ăștia care ne-au încălecat acum.

      1. Beavix E ciudat. Aveam impresia, ba chiar convingerea, că locuiesc într-un cartier dominat de anti-băsiști. Multă bătrînime și interlopime, adică. (Nu știu la referendumul din vară cum a fost, că am boicotat.) Ionuț Popescu zice pe FB că se teme de-un 70 la sută mandate pentru USL. Mda, probabil le socotește și pe-ale PDL-ului lui Blaga….

  7. Vrem democraţie! Vrem vot universale! Vrem puterea poporului!
    Intru la vot azi. La ieşire, nişte băieţi o exitpoleau pe o tanti la vreo 50 de ani: Cu cine aţi votat? Nu ştiu, că eu nu ştiu să scriu!

    1. Ilinca Teleorman-ul genereaza stiri inca de la prima ora, in ziua votului. Macar au depus plangere penala. Atunci cu Elenina nu stiu daca au depus vreo plangere, sau daca au avut sustinerea PDL sa depuna plangerea.

    2. Ilinca 
      Da, amenințarea cu cuțitul și îmbrânceala e floare la ureche. Elenina a pățit FIX la fel, doar că la ea n-a sărit nimeni în apărare.

  8. O veste bună, off topic: cancerul lui Chavez a recidivat. O tumoare cu adevărat benignă. Un cancer de treabă. Să-i dea Dumnezeu sănătate! Cancerului.

      1. OstapB fugger Scuze pentru cinism, dar motivul pentru care PDL nu a scăzut atât de mult ţine de structura bazinelor sale electorale principale (mai sunt şi altele mai mici precum diaspora, nu intru în detalii):
        800-900 mii din aparat (membri, rudele membrilor, cercuri financiare conexate filialelor locale, reţele asistenţiale tip zahăr-ulei-pui în Dâmboviţa – 85 mii voturi, Suceava – 100 mii voturi, Galaţi – 50 mii voturi, Tulcea – 45 mii voturi, etc etc etc)
        1,2 milioane votanţi anti-Iliescu, cam aceiaşi ca în 2000 (când CDR2000 + PNL = 1,2 milioane voturi). Cine a murit sau emigrat fără să mai voteze din 2000 încoace a fost „înlocuit” de alţi oameni, mai tineri, pro-capitalism, dar numărul total nu s-a schimbat.
        Niciunul din grupuri n-avea de ce să plece la alt partid sau să stea acasă, tăieri sau netăieri. Acum, la parlamentare, primul grup (cel de 800-900 de mii) se va reduce puţin sau puţin mai mult.
        La referendum, din 3,2 milioane votanţi NU (estimare personală, mi-o asum) 2,2 milioane sunt cei de mai sus + 1 milion maghiari, fani PPDD care îl preferă pe TB altora, sau oameni care nu prea votează dar nu le-a plăcut de ce a făcut USL.
        Poate că situaţia e mai roză, vedem după alegeri detaliat ce şi cum.

      2. OstapB Evident. Sunt de acord cu multe din lucrurile pe care le spui, altele trebuie discutate – şi va fi util – din nefericire azi e ziua mai puţin potrivită. Mai ales că n-avem rezultatele, ca să vedem amploarea întregii poveşti.

      3. BarbuMateescu @OstapB fugger pe scurt, PDL nu a scazut pentru ca votantii nu au unde pleca. Ca o chiuveta de bucatarie, infundata. Mizeria creste, apa nu dreneaza.

      4. BarbuMateescu, te contrazic. Dacă estimarea făcută pe amicii mei votanți PNL în 2000 – cam jumătate sînt USLiști fanatici (unii fiind din cei care au fost în Piața Universității pe bune, nu ca Ponta și care acum mai că nu se pupau cu Iliescu pe bot și îl compătimeau pe Năstase) – înseamnă că 500.000 dintre votanții PNL din 2000 trebuie trecuți la USL.

  9. Acum miza e simpla: talaharii mari contra talharii mici. Spre deosebire de alte colegii la mine la talharii mici sunt candidati noi si fara sanse (talharasiin devenire) iar la talaharii mari sunt niste super talahari. Desi stiu ca voi dezamagii multi de aici, nu ma rabda sufletul sa nu ma duc sa votez impotriva supertalharilor. Important e sa nu ia 50% asa ca se contabilizeaza si votul nul.Cel mai mult imi plac situatiile cand talharii mari incep sa se bata intre ei dupa numaratoarea voturilor, cand bucuria data de faptul ca au luat 49% intr-un colegiu mic se transforma in drama pentru ca pierd in fata unui cu 45% luati intr-un colegiu mare sau in fata unuia de la „ailalti” care a luat doar  20%

  10. BarbuMateescu , dacă votez în diaspora cu UDMR la senat, votul se redistribuie vreunui udemerist refugiat în codrii Harcovului sau ce se întâmplă? Au pus ceva la blat, un june absolvent (ing. zootehnist + Fac. Ed. Fizică) n-a avut serviciu decât la UDMR Cluj. De la ARD e Riceard, de la USL, Cristian David.

    1. Yeba Dacă votezi în diaspora cu UDMR, votul tău se adaugă la scorul UDMR la nivel naţional şi îi ajută (foarte foarte puţin dar îi ajută) să aibă un parlamentar în plus. Nu pot să-ţi zic cu precizie *unde* se duce votul tău, adică Harcov sau Bihor sau Constanţa (!) sau chiar diaspora.

  11. În completare:
    Apare întrebarea logică: „Bine, bine, dar Traian Băsescu? El a luat mai mult de 2 milioane.”
    Traian Băsescu a fost implicat direct în 6 scrutine naţionale.
    2004: 3,5 milioane voturi în turul unu. Situaţie aparte, diferită de ce e acum, electoratul PNL şi nu numai alături de el.
    5,1 milioane în turul doi: au venit vadimişti şi UDMR-işti alături de el şi ei.
    2007: referendum, 6 milioane. Un rezultat extraordinar dar atipic, şi asta pentru că doar doi ani mai târziu…
    2009, turul 1: 3,1 milioane, jumătate faţă de referendum. Prezenţă totală cu 3 milioane mai mare decât la parlamentare. Nu numai Traian Băsescu, dar şi Geoană sau Antonescu au luat mult mai multe voturi decât partidele lor la parlamentarele din 2008. Pe româneşte: unii români vin doar la „meciul important” (prezidenţialele). Pentru PDL ei n-au venit niciodată.
    2009, turul 2: 5,2 milioane. prezenţă cu 700 de mii mai mare decât în turul 1 (!). Ăştia au fost oamenii care au venit doar la repriza a doua a meciului important. Ca în 2004, avem de asemenea PRM-işti şi PNG-işti care urăsc PSD, etnici maghiari şi ceva liberali.
    2012, referendum: din estimările mele ar fi luat un pic peste 3 milioane de voturi anti-demitere dacă n-ar fi fost boicot. Adică cei două milioane + maghiari + unii PPDD-işti. Nici pe maghiari, nici pe PPDD-işti nu poţi conta la parlamentare din motive evidente.
    În confuzie sau concluzie, Traian Băsescu a avut întotdeauna un bazin mai larg, atrăgând în funcţie de moment şi circumstanţe votanţi de etnie maghiară, PRM-işti, PPDD-işti şi oameni care nu prea sunt interesaţi de parlamentare. Aceştia sunt diferenţa dintre numărul de voturi primite de PDL şi numărul de voturi primite de TB de-a lungul timpului.

      1. Bleen lastnightmusic   inteleg…. dar  e vorba  de un blog  obisnuit  si nu de unul de larga respiratie ca al  madamei…. si  era  2008.  cind internetul era mai pe sponci …….  si erau tot legislative.     Sper ca  entuziasmul sa ne creasca, macar in anii urmatori

        1. SimonaM
          Nici  pomeneala .  Bosorogii  din 3  care voteaza cu Pitulicea Andronescu  , au  un entuziasm  molipsitor.   De dimineata ii vad  mergind spre  sectie.  siruri    Si de plouat ploua…. apa chioara.

    1. lastnightmusic E destul simplu. Ca in liga lui Mitica. Cand te uiti la un meci aranjat Steaua-Dinamo de ce sa mai fii entuziast. Asta e!

    2. lastnightmusic  E destul de simplu, ca in liga lui Mitica. Cand te uiti la un meci aranjat dinainte „Steaua-Dinamo”, e mai greu sa fii si entuziast. Asta e.

  12. ARD nu doar că n-a făcut nimic să convingă, ci a făcut totul să convingă că nu poate reprezenta o alternativă. Niciodată-niciodată nu a fost vreun blat de campanie atât de vizibl, scuipat în față, comentat public și dus la dimensiunile astea. Mi-aduc aminte de campania din 90, când, în emisiunile electorale, gunoiul ăla de Surdu de la creația iliesciană PDAR mai critica și FSN înainte de a trece la PNT-CD.
    Eu mă bazez pe pronosticuri @Bleen, deși sunt cam multe necunoscute în ecuație, așa că aștept un pronostic de distribuire a mandatelor.

  13. Hai salut,
    Ce naiba a scazut forfota  pe  blogurile de dreapta  in ziua alegerilor ?  Verificati in 2008, 2009  si veti vedea. 
    Il lasati pe Bleen necomentat ?
    O zi buna  la toti  🙂

    1. lastnightmusic forfota s-a mutat in sectiile de votare, cel putin conform sondajului de pe blog. Revino mai pe seara cand se fac estimarile prezentei la vot, si apar primele exit-poll-uri.

    2. @lastnightmusic forfota s-a mutat in sectiile de votare, cel putin conform sondajului de pe blog. Revino mai pe seara cand se fac estimarile prezentei la vot, si se comenteaza exit-poll-urile.

      1. adina Mda. Eu mă tem că n-am nevoie de exit poll ca să comensurez dezastrul. Îl văd zilnic, ducîndu-mă la serviciu. Sau știricind cu vecinii din bloc. Cică scara B se pregătește de secesiune. Din asociația de proprietari. Că s-au săturat de mînăriile „actualei conduceri”. Nici eu nu-l îndrăgesc peste măsură pe securistul bălos care s-a eternizat în postul de președinte al asociației. Dar contestatarul lui e și țicnit pe deasupra, pe lîngă că e mojic și hahaleră. M-am împăcat cu soarta. Singura mea dilemă acum ar fi cît să mai stau pe-aici, pînă termină fi-miu școala primară sau aia generală?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *