Discursul lui Băsescu, printre rânduri

Un prieten a sintetizat admirabil: “Aproape a inaugurat un nou mandat”.

Ăsta e mesajul cel mai important, un “aproape” nou mandat, întoarcerea la cei care l-au votat, distanțarea de partide și politicieni, determinarea de a antrena veritabila societate civilă în reforme, determinarea de a nu mai intra în alegeri cu un electorat de dreapta dezamăgit, blazat și absent. Luciditate, curaj, viziune.

Asumarea francă a erorilor proprii, dincolo de un mat la tonomate care acum au intrat singure în capcana lui “n-are bască”,  e de fapt semnalul că o epocă s-a încheiat; m-aș risca să spun că epoca PDL s-a terminat. Asta nu înseamnă că de mâine e război, înseamnă că PDL va fi un simplu instrument, nu un partener. Un instrument de unică folosință. Dar, la final, tot cinismul trădătorilor din PDL li se va întoarce înzecit.

Pentru a continua o remarcă inspirată a lui Bleen care spunea ceva de genul “PDL-ul se retrage în panică și aruncă toate armele care-i încurcă la fugă”, Băse tocmai a luat drapelul de pe jos, cel aruncat  de Boc, și a inițiat un nou atac. Cu ce soldați? Nu cu ai lui Oprea, cu siguranță.

(Apropos, dacă mă uit ce e pe B1 unde Diaconescu e un salvator care va repera onoarea pierdută a României în lume iar Băsescu e un decrepit, încep să cred că ultrașii chiar au fost trimiși de Oprea să producă haos și să ațâțe golănimea.)

De ce a fost iritat Băsescu alaltăieri

Multe din izbucnirile lui Băsescu din ultima vreme capătă alt sens dacă plecăm de la o realitate simplă: președintele e de fapt un om de dreapta, poate singurul om politic de dreapta pe care îl avem. Să mă explic. Începând de prin 2008-2009, omul politic Băsescu a suferit una din celebrele lui metamorfoze, poate cea mai puțin vizibilă dintre toate: a devenit un adept radical și necondiționat al liberalismului (în sens libertarian), al statului minimal și al pieței libere și un dușman tăcut dar tenace al etatismului. În mai 2010, în discursul în care anunța deja celebrele “măsuri”, lucrul ăsta a devenit evident și pentru noi, nu doar pentru apropiați. În același timp Traian Băsescu știe prea bine cum e poporul pe care-l guvernează: tarat de prea mulți ani de comunism și chin, cu două generații în putere care chiar dacă se forțează să nu gândească socialist, nu reușesc. Cu instituții intoxicate mortal de funcționari moșteniți de la Dăscălescu și cu căpușe private care sunt sursa principală de viață a politicului, indiferent de înclinație. A recunoaște public adevăratele sentimente și credințe  hayekiene ar fi echivalat cu o catastrofă de imagine și cu pierderea sigură a alegerilor în 2009. Or reforma se poate face dacă păstrezi puterea.

De aceea Băsescu, cu o abilitate și energie aproape neomenești, a practicat un permanent joc dublu: a dat tuturor de înțeles, la televizor, că e un “moderat” și popular (de-a dreptul populist, uneori) în timp ce a urmărit cu o consecvență vecină cu obsesia măsuri de reformă de dreapta. Aici însă nu e vorba doar de imagine – a forța un guvern cum e cel condus de Boc să facă reforme, nu e tocmai o banalitate, cum lasă să se înțeleagă antenele.

Eu cred că lupta asta a fost puțin prea mult până și pentru un căpitan de cursă lungă. Probabil că se luptă cu prea mulți deodată, deopotrivă “prieteni” și dușmani. E sigur că iritarea lui a atins un nivel pe care nu l-am văzut până acum. N-am văzut în direct discursul însă m-a emoționat fotografia de pe Mediafax. Nu e vorba de teatru, nu e vorba de slăbiciune, e vorba de o veritabilă indignare.

Aceeași iritare e cea care a dus, absolut nefericit, la acuzațiile de stângism aruncate lui Arafat. După doi ani de tăcere Băsescu simte nevoia să spună ce crede. Iar ce crede e destul de simplu: un profund dispreț pentru sistemul etatist și toți cei care în loc să-și câștige pâinea sau averile onest, fură cu nesimțire. Începând de la nenorociți care iau ajutoare sociale pe minciună și terminând cu mogulii de diverse calibre care și-au făcut averile furând de la stat. Un egal dispreț pentru toți politicienii care nu văd că Statul Social a murit și nu se mai întoarce. Băsescu e exasperat de idioțeniile iresponsabile ale lui Ponta și Antonescu dar e exasperat în egală măsură de idioțeniile propriului partid care se sinucide politic incapabil să vadă viitorul. În efortul lui uriaș de reformare a statului Băsescu a acumulat o cantitate enormă de frustrări.

Episodul Arafat poate fi privit din perspectiva asta, un om exasperat e foarte ușor de dezinformat pentru că vede mult prea ușor ceea ce își dorește să vadă. Și deși gafa îi aparține, felul în care a ajuns Băsescu să-l vadă pe Arafat se datorează altora.

Până la ora asta Băsescu nu a vorbit iar decizia Curții Constituționale (care a făcut un imens favor PDL-ului, chiar dacă unii de pe-acolo nu-și dau încă seama) modifică serios contextul. Întrebarea dacă Boc nu trebuie cumva să plece e din ce în ce mai legitimă. Sunt însă convins, deși nu am nici un fel de argumente, că Băsescu era mai iritat ieri de PDL și de Boc decât de Ponta și Antonescu. Cred că se simțea pe bună dreptate trădat și umilit de propriul lui partid. În fond, Ioan Oltean, această remarcabilă inteligență politică, a ajuns să ceară și să obțină capul unor miniștri sprijiniți de Băsescu. Oltean e cel care a cerut capul lui Lăzăroiu, tot el e cel care a deschis atacul la Baconschi. Tot Oltean își permitea ironii de aprozar după ce Băsescu a vorbit neinspirat despre Mișcarea Populară.

E posibil ca momentul în care Băsescu să se delimiteze clar de PDL să nu fie departe. Nu prea mai înțeleg în ce fel e Boc partenerul lui Băsescu și nici nu prea înțeleg la ce-i mai servește politic lui Băsescu sinuciderea colectivă a PDL-ului.

PS de rigoare: cred în continuare că Băsescu trebuie criticat și că critica rațională, cu argumente, e singurul antidot la otrava pe care ne-o injectează securiștii de rit vechi. (Ăia de rit nou sunt ocupați cu banii ca să-i plătească pe ăștia cu otrava) A-l critica nu înseamnă însă nici a-i călca în picioare  portretul, nici a pretinde că e un om de nimic. Totul e criticabil la deciziile unui om, fie el și singurul lider autentic al dreptei din acest moment. A critica nu înseamnă a slăbi ci a întări. Mai mult, momentul actual de slăbiciune pe care pare să-l traverseze Băsescu e cel mai probabil rezultatul faptului că cei din jurul lui au abandonat critica sănătoasă și dau de înțeles că e momentul în care Băsescu trebuie apărat cu orice preț. Băsescu trebuie apărat de un singur pericol veritabil: de sine însuși.

ZUBELDIAN

Facebook Comments

47 de comentarii

  1. @underscore

    pt ca in general, infrastructura (strazi, apa, curent etc) se construieste de catre stat pt a ajuta dezvoltarea zonelor pe unde trece (evident ca sunt si autostrazi construite privat si care percep taxa).

  2. @Bleen

    Io am inteles ca sos se intreba de ce statu' nu angajeaza o firma ( cu utilajele, specialistii, etc ale ei ) sa-i scoata auru si sa i-l puna-n poala. Contra cost. Fix asa cum statu angajeaza pe bani firme cu specialisti si utilaje sa-i faca (tentative de) autostrazi.

    Apropo' de autostrazi. Credeti ca e o idee buna ca statu se amesteca in facutul lor ? Adica imprumuta bani de ici de colo sa plateasca firme sa le faca. Daca autostrazile astea is profitabile, de ce nu le fac firmele de capul lor si sa le opereze taxandu-i pe utilizatori ? ( daca nu le fac nu inseamna cumva ca-s nu-s o investitie buna ? )

    PS nu incerc s-o fac pe nebunu', chiar intreb serios cum vad cei de dreapta chestia asta.

  3. Ivan, si eu am simtit aseara ca presedintele meu (al meu fiindca l-am ales in 2009 pentru programul sau politic care corespundea cu asteptarile mele) mi s-a adresat. M-a asigurat ca, indiferent de presiunea mediatica, civica sau politica pe care o infrunta acum NU VA SCHIMBA NIMIC DIN COMPORTAMENTUL SAU POLITIC si va da cu biciul in stanga si in dreapta pentru a duce carul cu boi pana la capat, adica reformarea clasei politice printr-un uninominal corect, reformarea teritorialo-administrativa prin regionalizare si descentralizare adevarata, revizuirea constitutiei si transpunerea in fapt a referendumului) o noua lege a sanatatii, o crestere economica veridica si solida prin fructificarea tuturor atuu-rilor Romaniei, inclusiv a bogatiilor naturale, incurajarea capitalului autohton (de capital, de inteligenta si de cunoastere) pentru investitii solide si locuri de munca, etc.

    Mi-a spus ceeace deja intuiam, ca nu mai conteaza nici macar pe partidul sau, ca in ciuda "indignarilor" vajnicilor aparatori ai DNA cu ocazia urechelii publice a unor procurori stahanovisti pus pe facut dosare penale pe banda rulanta, va sustine nemijlocit acele institutii destinate combaterii coruptiei, ca in viitorul apropiat Romania va fi singura/ pe cont propriu in batalia cu criza economica si barca va fi dusa la mal doar prin efortul colectiv si individual al tuturor vaslasilor.

    Bref, mi-a adresat, mie in particular, tie, noua tuturor, un avertisment serios, daca vom continua sa stam comod pe coada nostra si sa oftam neputincios pe bloguri, carma tarii o vor lua alde Ponta&comp. si economia va fi feuda alor Voiculescu&comp.

    Mi s-a adresat ieri seara presedintele si a fost un dus rece, daca nu ma scutur de carcoteala si lamentari online (suetele cu amicii nu se pun) am dat de dracu'

  4. Bleen, pai o sa fie un dezastru pentru domn' actorasu', ca daca nu va "ponta" la locul de munca nu va primi indemnizatia (adica alea 40 de milioane lunar), nici bani pentru servicii tip masina, telefon, deplasari, etc.

    Cum soata a demisionat pe motiv de "nu avea ce cauta o starleta de mana a treia pe post de regizor principal" la un teatru de prestigiu si el a renuntat la functia de director , familia Diaconu va culege patrunjelul aruncat de precupetzele din piata Romana la sfarsitul zilei.

  5. Da, cu conditia sa spuna adevarul si sa nu se lase abatut de la subiectul discutiei. Manevra USL e manipularea prin schimbarea subiectului pana oboseste interlocutorul.

  6. @MIH

    Nu adoarme cine e informat. Ce ne facem cu toti cei care inghit pe nemestecate? E nevoie de mai multe voci care sa spuna adevarul, in speranta ca va fi auzit si el de mase.

  7. in primul rand felicitari pentru articol. in al doilea rand eu am inteles ceva de genul urmator : '' fratilor sunt singur, va am doar pe voi (votantii)''.

    nu m-ar mira daca o va pune din nou de o suspendare, si cred ca este constient

  8. USL-ul a obstructionat initiativele guvernului prin toate mijloacele: de la amendamente cu sutele la dosare tinute in sertar, la lipsa de cvorum…sustinand cu neobrazare ca puterea refuza dialogul. Acum o fac pe fata fiindca miza este printre altele legea electorala pe care nu vor s-o schimbe.

  9. O javră sinistră:

    "Deci suntem în Parlament, dar nu suntem fizic şi atunci vom bloca cvorumurile tot timpul, peste tot: şi în comisii, şi în birourile permanente, şi în plen. Neputând lucra, după un interval pe care nu îl ştiu în clipa asta, probabil o să le iasă limba de-un cot, o să fie dezastru." Mircea Diaconu

  10. @SOS

    Felicitari. Te ai prins .

    Am insa o nedumerire -ce inteles are pentru tine cuvintul ""minion""?

    Referitor la posibilitatea statului Roman de a exploarta resursele naturale -Rosaia Montana (concesionata pe vre,mmea lui Iliescu Nastase lui Frank Timis,) zacamintele de petrol; si gaze din Marea Neagra (concesiomnate de Stolojan, Nastase si Tariceanu ) si multe altele as vrea sati comunic ca statl Roman nu mai are banii necesari pentru a plati pierderile viitoarelor companii de stat. Nu se descurca nici cu cele existente.

  11. De ce NU? Argumentează.

    De ce să nu extragă statul? Fiindcă statul român nu se pricepe la minerit. Simplu. Cu ce să extragă statul român? Cine să se ocupe de asta? Ce businessmeni, ce specialişti, cu ce utilaje? Fiindcă statul cînd făcea minerit, o făcea foarte prost (costurile erau duble faţă de preţurile de vînzare, pierderile fiind acoperite de la buget).

    Pe de altă parte, nici măcar nu-i obligatoriu ca aurul ăla să fie extras. Eu chiar propun să nu se extragă şi fiecare ecologist să ia un miner acasă. "Un moţ pentru fiecare". Să-i dea salariul pe care l-ar fi primit de la RMGC. Propun deasemenea, ca veniturile la buget să fie acoperite tot de ecologişti… Ba nu. O idee şi mai bună: să crească impozitul pe salariu şi TVA-ul.

    Nu ştiu vreun domeniu în care statul să fi făcut treabă bună, pe care să-l fi administrat bine. E posibil să existe, însă eu nu ştiu. Cam tot ce e în administraţia statul e un dezastru. Şi nu numai la noi. N-au trecut decît 22 de ani de cînd totul aparţinea statului. Nu ştiu dacă ai prins comunismul, dar dacă l-ai prins ştii foarte bine că între România şi Coreea de Nord nu e nicio diferenţă. Între 90 şi 96 catastrofa a continuat, pînă la guvernarea CDR, care, cu toate marile sale păcate, a salvat România.

  12. @MIH, da tie iti prind bine banii care iti vin de la locotenentii lui Base ca sa stati cat ii ziua de lunga sa bagati comentarii pro-base pe net? 🙂

    Sunteti niste minioni penibili, in funte cu soldateii de pe Hotnews. Unde bag mana-n foc ca toti aveti conturi :))

  13. Nu am nimic impotriva privatizarii unor parti a sistemului medical, dar daca se doreste privatizarea majoritatii spitalelor si sistemului de urgenta atunci NU.

    @bleen acum zi-mi tu, de ce nu poate statul roman sa extraga aurul de la rosia montana sub contractand o firma privata care sa faca treaba asta? Si sa o faca si cat mai ecologic?

    P.S. Sa nu imi zici ca RMGC asta vrea sa faca de fapt.

  14. Nu stiu ce liberalism vede autorul la actiunile lui Base… Omu' pur si simplu incearca sa vanda ce-a mai ramas din Romania. Incepand de la sistemul medical pana la rosia montana.

    Decat liberalismul lui base mai bine socialismul actual.

    P.S. Am observat cum de la un site pro-base se ajunge la alte surori asemenea si tot asa… La capitolul asta s-a descurcat de minune 🙂 – propaganda online.

  15. Dna Saftoiu a facut o declaratie la RFI demna de un parlamentar roman destept chipes si onest.

    Citez:

    ""Basescu i a cerut de mai multe ori demisia dar Boc a refuzat deoarece se crede salvatorul Romaniei""

    Asa o fi.

    Tin insa sa va aduc aminte ca corul bocitoarelor PSD PNL +analistii, ziaristii, pupincuristii de rigoare ne anunta de ani buni ca traim sub o dictatura , ca Basescu conduce guvernul , , ca Basescu conduce PDL ul.

    Adica cum coana Joitico? Dictatorul ii spune lui Boc pleaca si Boc ii raspunde ""pupama- cur?""

    Nici macar de o dictatura ca lumea nu e in stare Basescu asta?

    Stai sa vina Crin ca ne arata el noua.

  16. Noi cei care i-am fost alaturi la alegeri am asteptat ca lucrurile sa se schimbe peste noapte si de la sine. Habar n-avem ce batalii s-au dus corp la corp pentru reforma. Poate nu stim nici cat de adanca era criza statului (statul mafiot). Eu am prins toate regimurile si e prima data, in acest mandat, cand am sentimentul ca Romania poate fi asa cum imi doresc: democratica si pe baze solide. Reconstructia unei tari nu se face repede si nici cu dezamagiti. Se face cu oameni rationali, atat din partide cat si din societatea civila, care isi cunosc interesul onest si lupta pentru el.

  17. Victor 🙂

    A lupta cu propriile frustrari este parte din efortul individual pe care avem datoria sa-l facem in aceste vremuri.

  18. stiu asta Mih…

    Poate ca sunt frustrat, de obicei gasesc repede solutii la problemele personale dar acum am incercat sa "intru in pielea personajului" si pur si simplu nu vad solutiile…

    Basescu e in minoritate clara, nici macar tot Pdl-ul nu il sustine, sa nu mai vorbim de Udmr etc. O buna parte a "societatii civile" este contra lui sau s-a retras – in afara lui Andrei Cornea cu un excelent articol in Revista 22 nu am vazut alta iesire a vreunui intelectual care sa fie "pro".

    Noi insine suntem – asta e parerea mea – putini, si se pare ca din pacate fara prea multa putere, sau inspiratie, sa facem ceva concret, dincolo de aceste opinii pe bloguri.

    Nu spun ca mi-am pierdut speranta dar totusi trebuie sa urmeze CEVA care sa duca la o schimbare. Si este frustrant pentru mine ca nu intrezaresc ce ar fi acel ceva.

    Dar sper sa fiu surprins pozitiv, mereu am fost optimist. 🙂

  19. Deicizia PNL de a scăpa de PD de la guvernare era luată înainte de bileţelul roz. Ca şi negocierile PNL-PSD. Oricum, PSD şi PNL votau împreună încă din 2006, şi în anumite comisii, din 2005. Bileţelul a apărut în februarie 2007, a dus la suspendarea lui Băsescu şi creşterea PDL la 50%.

  20. @Victor

    Mie biletelul mi-a spus altceva: mi-a spus ca PNL-Tariceanu tradase deja planul ADA (alegeri anticipate care sa fi fost urmate de o majoritate parlamentara confortabila pt alianta DA, formula mult mai buna pt reformele de dreapta ce aveau sa urmeze, decat chinuitele "majoritati" ulterioare) si gruparea Patriciu(Antonescu inclus) castigase in interiorul PNL (grupare care se opusese si pana la alegeri constituirii ADA. Si pana la episodul cu biletelul si dupa, PNL a dovedit ca a preferat alianta cu PSD (fie din opozitie – pana in 2004, fie pe sub masa- guvernarea Tariceanu fara PD, fie in vazul lumii – USL).

  21. Astazi ca niciodata am citit multa presa scrisa cit si bloguri si cugetari.

    Am ramas nedumerit .

    Exista 3 categorii de opinii;-

    -opiniile pro Basescu

    -opiniile contra Basescu cu indicarea lui Antonescu ca varianta mai buna.

    -opiniile gica contra-de genul asteptam altceva, m a dezamagit, etc fara insa a indica solutia considerata mai buna.

    Primele doua categorii sunt minoritare.

    A treia este insa majoritara .Majoritara si fudula. Titluri de genul ""ce as fi asteptat eu de la Basescu ""abunda.

    Toata lumea astepta ceva de la Basescu inclusiv eu.Numai ca pe linga asteptari si dezamagiri eu si altii ca mine ni l asumam.

    Cei ce critica fara sa si asume alta optiune sunt de fapt dezastrul Romaniei.

    E foarte usor sa critici pe altii. Greu este sa construiesti.Greu este sa ti asumi un om sa pleci cu el la drum, stiind ca mai poate si gresi.

    La noi genul asta de lasitate a capatat un nume-se cheama independenta.Este de fapt independenta sclavului care ne avind forta sa aleaga ramine cu injuratul.

  22. Mih: biletelul roz a fost greseala fiindca nu a fost o miscare calculata, nu a prevazut pasii urmatori. Asa cum incearca de doi ani sa reformeze statul cu ajutorul unpr si udmr (cu multe bube si unii si altii, pe care le inghitim ca sa "trecem puntea"), putea incerca si atunci, cu pnl-ul. Sau poate a incercat si nu a reusit si atunci a declansat razboiul? Nu stiu.

    Ivan: nu s-o dezmosteneasca pe Eba, dar nici s-o trimita in PE, nu sa dea munitie antenestilor. Nu s-o impuna in conducerea tinerilor Pdl, cu Ridzi sefa, daca nu ma insel! La dracu, intre familia Basescu si familia Keneddy e totusi o diferenta, nu vad ce-are a face odrasla cu politica Romaniei. E jenant si dezamagitor.

    Cat despre Alina Mungiu – vrem nu vrem – s-a erijat intr-un fel de conducatoare, recunoscuta sau nu, a unui grup de Ong-uri considerat – iarasi, pe buna dreptate sau nu – ca fiind foarte important in cadrul societatii civile. Mungiu a spus ca a aceste Ong-uri au oameni in piata universitatii si vor avea in continuare – si in conditiile de azi chiar si numai 5 protestari vor sta ore in sir pe ecrane, ca breaking news, tocand neincetat.

    N-as vrea sa fiu gresit inteles: il sustin pe Basescu – dar dintr-un singur motiv: pur si simplu nu vad alta optiune. NR si Mihai Neamtu nu au cred sanse anul acesta – desi cine stie? Poate cu Monica Macovei, cu Cristian Preda, cu Traian Ungureanu, cu Baconschi in NR, poate s-ar schimba situatia, chiar daca sunt doar cateva luni pana la alegeri.

    Eu imi exprim dezamagirea pentru toate greselile lui Basescu dar sper sa aiba o sansa sa castige si batalia asta.

  23. @Tucu: da, ținta principală au fost cei care acum s-au jurat să stea în case, scârbiți de politică. Mai ales cei care l-au ajutat să câștige în 2009. Tonul a fost pentru ei, nu pentru amatorii de box tailandez.

    @Dragos: nu e vorba de nici o repliere. În pofida calmului, a fost un mesaj ofensiv, nu unul defensiv. E un contra-atac, nu o retragere. Așa că e irelevant ce e în spate.

  24. Referitor la demisii.

    Se repeta povestea suspendarii (nu stiu daca ati remarcat simetria -la mijlocul primului mandat a fost suspendat. Acum suntem in mijlocul celui de al 2 lea mamdat).

    Atunci ca si acum s a cerut inl;aturarea lui Basescu fara ca sa ni se ofere in schimb ceva credibil.

    Acum se bazeaza pe asa zisa popularitate a lui Crin .

    Crin insa are increderea a 25 % dintre romani ceea ce este rizibil. Este rizibil deoarece Crin nu este un candidat aparut peste noapte in ascensiune ci are o expunere puternica si constanta din 2009 incoace.

  25. Cred ca discursul lui Basescu a mai avut o tinta (poate cea mai importanta ) care trebue subliniata.

    Eu cred ca Basescu a tintit aseara electoratul care inca sta in case ,electoratul indecis.

    Mesajul a fost direct simplu si transparent. Am facut toti sacrificii ca sa depasim criza , am depasit o si daca nu continuam pe acelasi drum riscam sa pierdem tot ce am cistigat.

    Este imposibil ca un asemenea mesaj sa nu dea de gindit celor ce spera la un viitor mai bun.

    Mesajul este rational si puternic si se contrapune unui mesaj emotional -jos vinovatul- dar subiectiv si fara solutie.

    Ghinionul lui Ponta si Antonescu este ca din mesajul lor rezulta ca alegerile anticipate rezolva problemele romanilor.

    Romanii stiu insa ca au ales de nu stiu cite ori si mu a fost mai bine.

  26. Puternic? Da.

    Cu viziune? Uneori, si de-abia in al doilea mandat.

    Inteligent? Da, dar incredibil cat de multe greseli neprovocate a putut face, fara sa gandeasca mutarile urmatoare. Atacul la Dna, Fatalul Arafat, iar din trecut biletelul roz despre Tariceanu…

    Onest? Hmm… Eba? Dar probabil mai onest decat altii, si oricum direct si de cele mai multe ori sincer. Dar Eba – revin – o mare dezamagire.

    Nu e chiar cel mai potrivit moment sa critici capitanul vasilui – dar nici sa il idealizez nu pot. T. Basescu e pur si simplu singura optiune pe care in opinia mea un om rational cu convingeri de dreapta o poate avea in acest moment, asta e tot.

    Sper din tot sufletul sa aiba pregatite si alte mutari in zilele urmatoare, fiindca intr-adevar pare ca ceei mai multi sunt impotriva sau in cel mai bun caz nu se implica.

    Alina Mungiu ii cere clar – si fara sa lase alta optiune – demisia astai in R. Libera, daca incep si alte voci sa faca acelasi lucru(nu opozitia, ea latra asta de ani buni) de-abia atunci va fi grav.

  27. intr-un razboi, in bataliile pierdute sau pe cale de a fi pierdute, cuvinte precum retragere/infrangere/capitulare/predare/renuntare/ abdicare trebuie considerate tabu si inlocuite cu expresii de genu' repliere dibace/ retragere tactica in vederea atacului decisiv&nimicitor asupra inamicului/ jmekerie de jmekerie.

    intreb si eu ca taranu' (cu fluier la chimir) sprijinit in bata: unde plm ne mai repliem dom' presedinte ? ca suntem pe buza prapastiei…

  28. Opozitia si toti asazisii analisti trag la foc continuu in Basescu si PDL.

    Cu cit glasul lor e mai puternic cu atat mai mult castiga teren.

    Fac un apel la voi: stringeti randurile, contraatacati!

    Avem o sansa reala sa invingem in aceasta lupta mediatica.

    Nu e gluma, traim momente istorice. Ca si in 2009. De noi depinde cum va fi viitorul. Nu putem lasa sa decida viitorul copiilor nostri un Ponta.

    Suntem pe fagasul cel bun. Sa pastram ce-am cistigat si sa continuam reforma.

    Sa nu va inchipuiti ca se rezolva de la sine. Glasul nostru trebuie sa-l acopere pe-al lor.

    Traian Basescu este un om puternic si cu viziune. E inteligent si onest. E patriot si cu simtire fata de cei necajiti. Ce alt presedinte si-ar dori un popor?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *