Discursul lui Băsescu: locul de unde începe dreapta reală în România

Parcă răspunzînd criticilor care se plîng de lipsa concretă de acțiune și distanța prea mare de la vorbele ideologice la faptele guvernamentale, Băsescu a ieșit astăzi și a anunțat măsuri dure de restructurare a statului, nemaiauzite în istoria post-decembristă.

Discursul urmează să fie analizat în fel și chip de semănătorii de panică de prin televiziuni. Eu aș vrea să constat altceva: E primul discurs ne-echivoc de dreapta al lui Băsescu. E și un act inteligent prin care preia parte din costul acestor măsuri, fără a-l lăsa pe Boc pradă ipocriziei violente a sindicaliștilor. Dar e mai ales actul care certifică că PDL își asumă în mod real valorile dreptei și care va forța pe liberalii lui Crin să-și accepte public iubirile stîngiste. E de urmărit cum va reacționa „libertarianul” Patriciu la acest discurs. Dacă ar poseda o minimă onestitate, lucru de care nu-l suspectez, ar trebui să-l aplaude pe Băsescu. Numai că, dacă guvernul se ține de treaba și face ce a anunțat Băsescu – și e greu de înțeles de ce ar ezita – liberalii vor rămîne fără electorat pînă în 2012.

Băsescu a parcurs un drum extraordinar, de la democratul care îl apostrofa pe Ciorbea în numele lui Roman, la șeful de stat care își pune întreaga greutate pe ceea ce ar trebui să fie cel mai amplu program de reformare a statului de după 1990. Poate că cei care mai aveau dubii că Băsescu de acum e altă persoană, mai ales scepticii din mediul de afaceri și corporatiștii, ar trebui să accepte evidența: Băsescu tocmai a devenit liderul dreptei din România.

Facebook Comments

95 de comentarii

  1. CeKurai, pentru putzin!

    Obositor, repetitiv, stingaci, tembelizat… altul mama nu mai face. Va trebui sa-nghiti, sau sa folosesti telecomanda.

    Daca esti dintre cei cu drept de viata si de moarte (ala zice ca noi, ramine, celalalt fluiera-n biserica, deci il dam afara definitiv) in aceasta agora a dreptului la opinie libera si civilizat exprimata, atunci da-mi shutdown. Daca nu, sa facem un pact de neagresiune. Ne ignoram reciproc.

    Ca de scutit, nu-ti fa iluzii desarte. Tocmai ce-am prins drag de projectul asta. Iar reactii ca a ta, basca nick-ul!, nu fac decit sa-mi mareasca libodoul.

    (In cazul in care esti doar una din elevele model, mereu cu codite, cordelute, numar matricol si ciorapi trei-sfert albi, te poti duce repejor sa ma spui la tovarasa. Nu ca n-ar avea ochi si la ceafa, tovarasa. Dar sa te tina minte cind s-or alege comandantii de grupa.)

  2. @corson,

    poate nu ai auzit de candidatul PDL la Prundul Bargaului pe numele lui Grigore Laba. sloganul acestuia putea fi: "votatzi Laba, este de dreapta" (asta daca nu esti stingaci – ori eu constat ca tu esti cam stingaci in exprimare si demonstratzii; chiar daca tzie tzi se pare ca esti spiritual in comentarii, nu esti decit obositor si repetitiv – este clar ca iRealitatea ca tembeliziune si-a reusit menirea cu tine). scuteste-ne de continuari d-astea de "dreapta". multzumesc.

  3. @ Florin Cojocariu

    Domne, eu sint convins ca ia dreptate suta-n mie. Cu discursul Basescului incepe dreapta reala in Romania.

    O sa revin periodic, ca si tine, sper, la articolul asta (poate gasiti o modalitate tehnica sa-l tineti "sticky", ca pe forumuri), ca prea merita subiectul.

    Uite, eu dau si-un exemplu in sprijinul asertiunii tale. Presedintele s-a exprimat in numeroase rinduri cu privire la numarul exagerat de mare de generali din armata patriei noastre multilateral subdezvoltate. Cu ce mina a semnat presedintele numeroasele avansari in grad de general, pe care acum le critica? Cu ce mina le va semna pe viitoarele, pe care ulterior le va critica? CU DREAPTA!

    Quod erat demonstrandum! Cu discursul presedintelui incepe dreapta reala in Romania.

    To be continued.

  4. Cum poti scrie un asemenea articol?

    @Zeb, chiar daca ti s-ar desena nu vei putea intelege. N-a putut nici Antonescu si nici nu cred ca va putea vreodata. Nici el si nici asociatii GRIVCO. Sunt, intr-adevar, lucruri greu de inteles si tocmai pentru acest motiv s-a hotarat Bleen sa scrie acest articol explicativ.

    Articolul lui Bleen s-ar traduce astfel: Un politician de dreapta poate fi orice politician care ia atitudini si masuri de dreapta, indiferent de traseul politic parcurs, iar pe cei cu apucaturi de stanga banuiesc ca ii cunosti foarte bine.

  5. Prietene, omul asta care a devenit un super erou in ochii tai, e omul care conduce tara asta de 6 ani si implicit primul raspunzator al situatiei economice.

    "Liderul dreptei din romania" a adus tara asta in halul in care e acum…el a numit guverne, prim ministrii, el a tinut fraiele.

    Cum poti scrie un asemenea articol?

  6. Situatia: Veterani de razboi = veteranii combatanti + elevii scolilor militare din perioada razboiului. Cei mai tineri veterani de razboi sunt cei nascuti in 1926.

    Masura: Impozitarea pensiilor veteranilor de razboi este o masura:

    a) de dreapta, mai rarim din amarasteni

    b) de stinga, stringem impozite, sa-i asistam pe born-to-be-assisted

    c) idioata, veterani putini & pensii mici – simbolistica mare.

  7. @nedo, n-am citit 🙂

    …dar daca dorim sa fim corecti sau, mai bine spus, daca dorim sa lasam demagogia la usa, asumarea unei pozitii clare este de preferat unei false impartialitati la nivel declarativ.

    Altfel, respectand acelasi principiu, putem considera ca si Blogary este un site prietenos, chiar mai prietenos decat se declara 🙂

  8. @add

    Au auzit bine chestia asta dar îi încurcă la argumentaţie aşa că se fac că plouă şi sar toţi cu "e o măsură comunistă şi nedreaptă să se reducă fiecare salariu cu 25%". A spus clar: se reduce fondul de salarii cu 25%, urmînd ca fiecare instituţie să decidă ce face mai departe: scade salariile, se restructurează etc.

  9. atentie la o mica nuanta: se micsoreaza <> cu 25%, cu alte cuvinte, daca vreti sa va pastrati salariile dati afara 25% din oameni, dati 30% si aveti mariri…

    asa nu-i bun, asa nu-i bun…

  10. Aşa e Nedo. Mai că-mi vine să cred că intoxicarea cu creşterea fiscalităţii a lansat-o chiar echipa lui Băse, cu suficientă gută cît să înconjoare guvizii laguna. Iar la momentul potrivit, hop!, trage de lansetă. Uită-te la ei! Vorbesc cu cîrligele în buze.

  11. Joi, 6 Mai 2010 at 11:00 pm Lars says:

    Anul trecut am dat toți banii câștigați la stat iar anul ăsta o să mai aduc de acasă.

    Lars, cam ceea ce spui tu seamănă cu ceea ce păţesc şi eu. Dar aşa e în negustorie. Nu e de vină Băsescu pentru situaţia asta. Şi nici dreapta. A spus-o şi premierul Hatoyama: "Criza din România nu va afecta Japonia."

  12. sper să nu citească zexe 😀

    o televiziune prietenoasă, o apariţie la radu moraru n-ar fi reuşit ce-au reuşit televiziunile ostile. au muşcat-o încă o dată. i-au făcut un mare favor.

  13. numa' bună reforma economică pentru reformarea PDL:

    "La dreaaaaptaaa!"

    şi

    "cine nu-i gata îl iau cu lopata"

    excepţional, Băse (mai ales cînd e o situaţie critică)

  14. Sint constient de cat de multa neputinta exprima comentariul meu; insa, băi, hai totusi, chiar daca realitatea e la nivelul la care e, sa nu uitam totusi ca viata e mult prea complexa ca sa creditam niste minti si caractere d-astea corupte.

    O sa spuneti ca asta-i marfa. Bine-bine, dar asta inseamna sa incep sa seman cu ei?

  15. Eu nu-nteleg cum se poate simti cineva aproape de un politician din tara asta, oricare ar fi el.

    Sa te apuci sa-l proiectezi intr-un sistem doctrinar, adica sa te apuci sa-i interpretezi actiunile ca fiind de dreapta sau de stanga, bucuros ca ai putut sa-l identifici cu ceva ce ar trebui sa existe.

    E un militantism jalnic in asta…

    Cred ca daca l-ar impusca cineva pe Basescu acum, l-ati plange ca pe un martir in care, ah!, tocmai vazuserati lumina.

  16. @Bleen: Mulțumesc pentru apreciere. Am să-ți spun clar ce s-a rupt anul trecut: impozitul forfetar. Eu am ales să fiu 100% OK și să-mi trec veniturile din câteva site-uri printr-o firmă. Anul trecut am dat toți banii câștigați la stat iar anul ăsta o să mai aduc de acasă. De aici și articolele ceva mai emoționale.

    Chiar și așa, încerc să argumentez ce am de spus. Și nu înțeleg opțiunea voastră de a-l susține necondiționat pe Băsescu.

    Dreapta românească merită mult mai mult decât Băsescu sau Antonescu și nu văd de ce ne-am mulțumi cu puțin.

  17. Domnilor si doamnelor. Da, e un inceput al unei miscari timide INSPRE dreapta. Sa zicem ca as fi preferat o miscare mai ampla inspre a pune lucrurile in miscare, a face economia sa mearga. NU, nu va merge mai bine daca dai afara inca trei babe de la Finante, sau daca le iei 25% din salar la toate babele de la Finante. O miscare inspre dreapta ar fi fost o relaxare a fiscalitatii in sensul stimularii productiei interne, a agriculturii. Un pas, ceva, spre o solutie de durata, reala. Asa, veti reduce pina si putinele vanzari ale platitorilor privati de taxe. Ei vor da afara, ce "e si ei" oameni, si nimeni nu are voie sa le ia veniturili. Si atunci vom mai taia 25% din salariile acelor babe, sau vom mai da trei afara? Cite babe pot lucra la Finante? Stiu, multe. Dar nu toate. Eu o sa cred in Basescu doar in momentul in care va face un pas real spre dezvoltare si spre solutii pe termen lung. Pina atunci, nu e decit un cacanar cu gura mare, mitoman pe deasupra. Mi-e plin podul de imbecili care iau solutiile cele mai proaste din lipsa unor idei cit de mici, si a unui curaj politic.

  18. băsescu avea dreptate. sectorul privat a făcut mişcarea la timp. să luăm realitatea tv: nu m-am mai uitat de ceva vreme la ora de foc, că deja văd nişte schimbări în bine: numărul invitaţilor (inclusiv al ciuvicilor) a scăzut, studioul e mai mic (presupun că a scăzut şi numărul cameramanilor), în schimb, s-a investit în infrastructură: au adus o masă.

  19. A existat. Macar ca principiu. Pai prin 2000, cand ma consideram anarho-sindicalist si visam numai la revolutii de stanga, votam cu UFD-ul deoarece eram constient ca doar dreapta e sansa noastra. Si UFD-ul a introdus in politica romaneasca niste notiuni extrem de ciudate pentru romani: lipsa de respect pentru statul-manager, evidentierea importantei spatiului privat in relatie cu cel public, modelul Thatcher/Reagan etc…

    Partea proasta e ca dupa 20 de ani poporul e considerat tot ala care munceste la stat. El e singurul care conteaza deoarece e cel mai usor de manevrat: ai lideri sindicali, ai organizare, ai mijloace prin care sa ii castigi increderea. Pensionarii sunt pe locul 2. Iar la fund sunt prostii din privat, aia care sunt umiliti la ghiseuri si impovarati de taxe.

  20. Dumitru Costin de la BNS e de acord cu masurile.

    Sunt socat 🙂

    Vreau sa il vad pe Patriciu cerand indurare pentru bugetari ca sa fie o zi perfecta…

  21. Ca s[ nu mai vorbim de frauda morală. Vosganian aruncă cu bolnavi de cancer, de SIDA şi cu persoane cu handicap în Băsescu.

  22. “Expropierea” terenurilor de sub viitoarelor autostrăzi este speranţa de îmbogăţire a poporului român pe seama bugetului. Câte lupte, câte trasee schimbate, câte piedici, pe principiul “dacă nu trece pe la mine, mai bine să nu se facă” !

    Cum ar fi o expropiere adevărată, cu plata eşalonată a unei despăgubiri modice !? Faptul că dictatura proletariatului a confiscat la propriu o ţară întreagă, nu înseamnă că nu mai pot exista exproprieri în interes public. Să nu faci autostrăzi pentru că n-ai bani să plăteşti preţuri oneroase unor speculanţi, e lumea a treia.

    @NT

    cu respect, nu-i aceeasi situatie în Germania, care regurgiteaza de capitaluri private si în România, tara saraca, fara mari capitaluri, deci fara pericolul unei masive fugi de capital; aici, bogatii sunt ca niste capuse în blana bugetului, daca fug, se usuca

  23. Vosganian are o dramă existenţială.Să fie cel mai bun economist dintre scriitori,sau cel mai bun scriitor dintre economişti?

  24. "El nu se gândeşte că deja bolnavii de SIDA, cancer, diabet, nu mai beneficiază de sumele alocate de la buget aşa cum era înainte. Când vorbeşte de reduceri ar trebui să se gândească la toate categoriile – persoanele cu handidap, veterani, bolnavi etc. e foarte uşor să vorbeşti de tăierea subvenţiilor, dar nimeni nu a făcut un scenariu al unui Bucureşti rămas fără încălzire", a conchis Che Guevarian.

  25. Tineti minte ca Vosganian a fost fondatorul primului partid de dreapta din istoria recenta a Romaniei. Si apoi citesti chestii de genul:

    Pe de altă parte, liberalul a precizat că "a sugera că statul a devenit un obez care ia din faţa mediului privat vlăguit", nu e o comparaţie demnă de un preşedinte care trebuie să-şi respecte toţi cetăţenii în mod egal.

    "Preşedintele mizează, ca de obicei, pe faptul că va afecta anumite categorii sociale, dar că majoritatea va fi de partea lui, în speţă tratează diferenţiat sectorul privat şi sectorul de stat, gândind că sectorul privat va răsufla uşurat aflând că nu e afectat de aceset măsuri şi va deveni aliatul preşedintelui în această idee de a curăţa racile etatiste", a adăugat fostul ministru.

    Socant…

    1. @Alexandru: dreapta nu a existat, pina acum, in Romania. Partidul lui Vosganian sau tifnele lui Constantinescu erau doar simulacre teoretice. (Guvernarea Ciorbea a luat primele masuri de dreapta inchizind minele. Dar pe la Radu Vasile, poetul, treaba a devenit mai mult metaforica) Vosganian a ajuns atit de socialist in interviul de azi incit Ponta risca sa para de dreapta. E socant in masura in care nerusinarea te mai socheaza.

  26. @nedo, eu am infrastructura, ma gindeam ca si tu ai putea avea nevoie, da daca nu vrei!

    PS In Germania a fost construita o autostrda, se numeste A31 cu sprijin privat, adica al firmelor din zona. Evident ca firmele pot avea scutiri de impozit pe chestia asta.

  27. Un nenorocit carte ne-a furat banii din buzunar să cumpere voturi cu ei. Dacă eram pe bleen.ro şi nu pe Blogary, îl băgam în mă-sa.

  28. Nu-nţeleg ce vă mai miră la Arlechino Antonescu. A scris odată aici Ivanciuc despre freza lu Crin. Aia a fost singura analiză pertinentă în ce-l priveşte.

  29. @Rasvan Lalu, in momentu in care coruptii se vor simti amenintati vor transfera capitalu in strainatate, daca nu cumva deja au facut-o. Citeam ca Patriciu a deschis o banca in Giorgia. Asta ar fi cea mai proasta solutie pt. tara. Germania a avut alta solutie acum vro doi an, a dat amnestie pt. cei care au facut evaziune fiscala. F. multi s-au autodenuntat, au platit diferentele, statu s-a ales cu ceva si a fost invatatura de minte.

    Procesele inseamna un efort imens din partea statului, investigatii, politie, judecatori, avocati, mai ales acum cind se va reduce personalu si vor fi platiti si mai prost.

    O politica ravansanda e cel mai rau lucru care poate sa apara acum, pe fondu unei nemultumiri generale.

  30. Neamţu ţigan a trecut şi el în revistă ce-a înţeles de la un toc şou, în materie de economie, şi a-nţeles bine ce-a ‘nţeles. N-a vrut să se amestece în treburili interne ale lu nimenea.

  31. Bleen

    Da.

    "E un lucru bun că nu s-a mărit fiscalitatea"

    "lucrurile – mărirea fiscalităţii şi reducerea cheltuielilor, adică – sunt la fel de grave"

    Sclipitor de contradictoriu.

    1. @gabhryel: Nu e contradictoriu. La PNL <del datetime="2010-05-06T18:37:49+00:00">lucrurile</del> bun si grav e cam acelasi lucru. Numa' ce-i grav e bun, vorba lui Patriciu:) Uite, Vosganian tocmai tipa grav: http://www.mediafax.ro/politic/vosganian-e-revolt…. Cum poate armeanu' sa fie asa de nesimtit sa vorbeasca de responsabilitate, n-am idee. Ca doar cu minuta lui a muncit la deficitul aberant din 2008.

  32. neamţule. vorbim de măsuri pe termen scurt. că era reducerea tva-ului şi mărirea cotei unice, că vorbim de reducerea cheltuielilor, o autostradă nu se poate construi de pe azi pe mîine ca să fii tu mulţumit că avem infrastructură. 🙂

  33. 4. PIB = consum + investiţii + exporturi − importuri

    Consumu va scade, investitiile vor scade, exporturile vor ramine in cel mai bun caz constante, importurile vor scade doar putin intrucit in Ro nu se produce, deci PIB va scade

    foarte corect

    3. Economia se poate redresa NUMAI daca exista infrastructura. Mai ales transporturile proaste duc la paralizarea economiei si descurajarea invenstitorilor straini. Dupa cite stiu exista fonduri EU. De ce nu se folosesc?

    pentru ca pe decidentii din România, infrastructura nu-i intereseaza decât daca pot ei fura de-acolo, nemijlocit; daca nu, nu

    1. Base a spus la ce vor fi folositi banii economisiti. Printre altele pentru finantarea sumelor care revin partilor romane in proiectele europene, in special garantii guvernamentale pentru ca bancile sa deblocheze creditarea IMM-urilor. In general, problema cu fondurile EU e ca nu pot fi folosite pentru a finanta integral proiectele, parte romana trebuie sa puna si ea bani. Bani care nu sint. In cazul infrastructurii drama e alta si se numeste "expropriere": nu sint bani pentru a cumpara paminturile. Tariceanu chiar a fost un nenorocit aruncind banii in local pentru alegeri.

  34. NT scrie: "Scaderea nr. bugetarilor, respectiv scaderea salariilor va face extrem de dificila “intensificarea urmaririi penale”, mai degraba va fi invers, va creste coruptia si ciubucurile."

    da hast Du nicht Unrecht

    Tocmai de aia trebuie arătat şoşoiu, preventiv. Unul din lucrurile care m-au “şocat” la revenirea în ţară, după vreo cinsprezece ani, a fost lipsa totală de autoritate a autorităţilor, chestie de neconceput într-o ţară civilizată. Pe fond de criză şi nemulţumiri populare, nişte condamnări pentru corupţie, fraudă etc., ar face bine. Atâta doar că în România aşa ceva se traduce prin arestări cu mascaţi, la televizor, şi-atât, după reţeta cunoscută.

  35. Motto "Din greseala in greseala spre victoria finala".

    Parerea mea, influentat si de un talk show vazut azinoapte la nemti pe teme economice.

    1. Este evident ca scaderea cheltuililor bugetare e corecta. M-as feri s-o numesc "de dreapta" mai ales ca a venit la presiunea FMI.

    2. Imi mentin parerea ca un impozit progresiv ar fi fost mai avantajos, evident completat de masuri de deductibilitati care sa stimuleze investitiile. Tema e vasta si daca spune cineva ca ar fi o masura de stinga ii voi spune ca n-a inteles nimic din economie.

    3. Economia se poate redresa NUMAI daca exista infrastructura. Mai ales transporturile proaste duc la paralizarea economiei si descurajarea invenstitorilor straini. Dupa cite stiu exista fonduri EU. De ce nu se folosesc?

    4. PIB = consum + investiţii + exporturi − importuri

    Consumu va scade, investitiile vor scade, exporturile vor ramine in cel mai bun caz constante, importurile vor scade doar putin intrucit in Ro nu se produce, deci PIB va scade

  36. Acu vreo două zile:

    Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni dimineata ca Guvernul condus de Emil Boc are niste planuri de impovarare fiscala a romanilor, care reprezinta o adevarata "tentativa de asasinat economic " la adresa clasei mijlocii.

    Azi:

    "Sunt măsuri care sunt de o gravitate fără precedent şi care sunt expresia şi a crizei, dar mai ales a incapacităţii celor care guvernează România, în frunte cu Traian Băsescu, cum am văzut astăzi încă o dată, de a-şi face datoria, de a găsi soluţii.

    Întrebat ce ar fi fost mai grav, măsurile anunţate de Traian Băsescu sau creşterea fiscalităţii, Antonescu a comentat că "lucrurile sunt la fel de grave".

    "Ştim foarte bine ce consecinţe ar fi avut o creştere sau o desfiinţare a cotei unice. O creştere a TVA la fel. Dar în condiţiile în care veniturile majorităţii românilor sunt amputate atât de sever, în mod natural lucrul ăsta se resimte şi pentru privaţi, pentru că scade puterea de cumpărare şi ca atare scade şi piaţa", a spus liberalul.

    1. Dupa cum spuneam, Crin de mina cu Ponta e fortat sa-si accepte esenta socialista. Mediul de afaceri a primit foarte bine anuntul, cum era de asteptat. Pe hotnews sint mai multe declaratii importante ale diversilor reprezentanti ai mediului de afaceri.

  37. Azi am auzit niste aberatii de nedescris.

    Domnul Ghise a cerut ca guvernul sa plateasca salariile si pensiile din cele 35 de miliarde, rezerva Bancii Nationale. "Ca de ce sa ne imprumutam de la FMI cand avem banii aia"… Ce a fost mai straniu e ca nimeni din studio nu l-a contrazis… Cred ca nu e nevoie sa spun de ce banii aia trebuie sa ramana acolo…

    Apoi un alt politician i-a reprosat lui Boc ca nu a luat aceste masuri in 2009, dar in acelasi timp l-a criticat pentru ca le-a luat.

    Nu mai vorbesc de liderii sindicali, de replica lui Antonescu care e pur si simplu penibila (sa-i spuna totusi omului ca masurile sunt liberale si ca absolut orice om de afaceri normal le sustine…) sau de tipetele populiste. Bine, nu va fi nicio revolta a la Grecia, toate reactiile sunt asa, ca in fata televizorului…

    Ceea ce ma multumeste este ca in sfarsit cineva rupe pisica in doua. Nu se mai terminau campaniile electorale neintrerupte. Probabil PD-L va pierde alegerile din 2012, dar va avea timp sa ne obisnuiasca si cu ideea ca statul nu e tatucul nostru drag, care ne intretine si ne iubeste indiferent de munca sau eficienta.

  38. Rasvan Lalu says:

    Joi, 6 Mai 2010 at 8:28 pm

    Tare ar fi bine ca această curbă de sacrificiu să fie însoţită şi de intensificarea urmăririi penale a infracţiunilor de corupţie.

    **************

    Scaderea nr. bugetarilor, respectiv scaderea salariilor va face extrem de dificila "intensificarea urmaririi penale", mai degraba va fi invers, va creste coruptia si ciubucurile.

  39. @neamţu ţiganu

    Legea nu s-a aplicat niciodată. L-am înjurat atunci pe Băsescu şi, ulterior, şi-a cerut scuze. Şi-a cerut scuze nu fiindcă l-am înjurat eu ci fiindcă şi-a dat seama că a făcut o prostie.

  40. Cel mai important lucru acum e spirijinul activ al celor din sistemul privat pentru măsurile anunţate. Dar deja pe Facebook corporatiştii au început să schimbe numele grupurilor de protest din No Bigger Taxes în No Smaller Wages şi să le plîngă de milă bugetarilor şi pensionarilor.

  41. Nu se sacrifică nimeni. Ba dimpotrivă, nu ne mai sacrificăm noi, cei din sistemul privat. A-ţi pierde nişte privilegii pe care nu le meriţi, a ţi se tăia din furt nu e sacrificiu.

  42. @Bleen: simplu 😈 "gustul amar care dureaza mult mai mult" 😆

    momentul cand refularea devine defulare. criza morala sa te crezi "liberal" economic, da' de fapt sa fii un socialist "modern".

    toate confuziile astea morale au o singura rezolutie, din fundul rarunchilor(moama, ce arhaisme ies din mine 😆 ): "ba pe-a ma-tii!"

    ps. in plus, Crin este totusi un gargaragiu isteric, …ales democratic 😆

  43. Exact reacţia potrivită: nu mărirea birurilor, ci scăderea cheltuielilor. România este o ţară foarte săracă, ai cărei bugetari şi nu numai trăiesc de aproape zece ani mult peste posibilităţile ţării. O perioadă de doi ani de austeritate nu cred ca va distruge pe nimeni.

    Ca poziţie de preşedinte de republică aflată într-un moment de cumpănă, e impecabil: adecvat, pertinent, necesar.

    Problema va fi la aplicarea scăderii de 25% a fondului de salarii, ce se va face la nivel de minister şi unitate. Vor fi daţi afară cei fără protecţie, indezirabilii, capabilii, etc., în timp ce pletora famigliilor, a clienţilor, amantele, soacrele, pretenarii, obligaţiile, etc. vor rămâne buni în grad, ba nu-i exclus să-şi mai tragă vreo compensaţie. Tocmai în astfel de momente de reaşezare, şmecherii prosperă. Dacă această curbă de sacrificiu nu este însoţită de norme foarte stricte de aplicare, se vor face mari şi multe abuzuri.

    Tare ar fi bine ca această curbă de sacrificiu să fie însoţită şi de intensificarea urmăririi penale a infracţiunilor de corupţie. Pe fondul unei atmosfere de nemulţumire populară, dacă nu o teroare cât de mică, măcar o stare de disconfort în rândurile clicilor de predatori judeţeni şi centrali ar fi un adecvat acompaniament de criză. Puţin iacobinism nu strică.

    1. Se vor face abuzuri si va fi o panarama intreaga. Vor fi jumatati de masura si impostori care pozeaza in victime sau eroi. Ma rog, circul nostru national, in reprezentatie completa, cu maimute si elefanti, pitici si inghititori de contracte. Chestiunea importanta e ca reforma incepe.

  44. Cum am spus la Theophyle pe blog, ca somer si afectat nu pot decat sa il aplaud pe Basescu si sa il injur pe Boc. Trebuia sa iasa marinaru, ca alde Emil sunt prea slabanogi.

  45. @Florin, anarchix

    Trist e că Lars nu e troll. E(ra) unul dintre cei mai echilibraţi şi inteligenţi bloggeri liberali. Ceva s-a rupt şi la el, prin campania electorală din toamnă. dacă ţin eu minte bine. Fenomenul e extrem de interesant şi merită atenţie chiar dacă deocamdată pare de neînţeles.

  46. @Florin, "postare" se referea la faptul ca sunt de acord cu tine, cu nuante apropo de votantii PNL(intre timp, @Lars deja s-a aruncat, sa pot eu spune victorios Q.E.D. :mrgreen: ).

    si eu m-am gandit de ce "iese Basescu sa anunte asta", pt ca ar tine oarecum de PM sa faca genul asta de anunturi. sunt perfect de acord c-a fost o masura calculata, ca sa preia el o parte din "povara/vina", prb ca oricum tembeliziunile nu au altceva de facut, etc.

    Basescu nu mai are ce pierde, iar de intrat in Istorie 😆 nu poate intra decat prin masuri din astea; astfel, "basescianism" capata in sfarsit o definitie reala, doctrina economica, curent, etc, nu pareri de internauti, despre ce ar putea fi "basescianismul" sau nu.

    De altfel, daca i-am reprosat ceva lui Basescu in primul mandat, a fost c-a fost cam fraier, cam coleric, s-a bazat prea mult pe "blitzgrieg", intuitie, etc. Au fost unele bune la momentul respectiv, dar s-a vazut ca atunci cand genul asta de politica se loveste de "calcul politic cinic rece", ma refer aici la tactici finkelsteiniene, genul asta de abordare "heirupista" nu mai tine, e nevoie de calcule sahiste cu mai multe mutari inainte…

    Alea au fost niste lectii crunte pt Basescu si era destul de clar ca isi va schimba tactica "daca.."

    S Lazaroiu spusese de mult ca "va fi un alt Basescu, daca ia alt doilea mandat".

    Am lungit-o ca sa explic de ce(desi nu ma uit la TV-uri romanesti 🙂 ) nu cred ca Basescu "plutea" undeva, ci era vorba de calcule, care asteptau "momentul potrivit".

    Desi coincidenta, cazul Greciei i=a ridicat mingea la fileu, pt ca dupa anunturile astea, o poate folosi pe post de "sperietoare: ati vazut Grecia?"

    in fine, asa cum ai punctat, azi un moment istoric pt Basescu, de la acel "Petre esti cel bun!" 😆

  47. Am dat şi eu pe RTV online. Dar pur şi simplu nu rezist. Nu pot. Ştiu că e un moment important dar nu reuşesc să rezist mai mult de 3 min în faţa TV-ului. Chestia naşpa e că nici să-i citesc nu mai pot. Senzaţia de greaţă e cît se poate de reală, nu e o metaforă, e o chestie fizică. Mă duc să-mi iau o bere din frigider, poatemi trece.

  48. pl-m. Dacă vor să fie interesanţi şi să dea cea mai kinky analiză şi cea mai bizară interpetare unui simplu discurs, de ce dracu nu se apucă de literatură? Să înţeleg că toată presa românească e plină de scriitori geniali rataţi?

  49. Am aruncat o privire în diagonală pe bloguri. Singura reacţie de bun simţ a cea a lui Alin Fumurescu. În rest e interesant de citit ce le mai dă prin cap şi ce mai scot chiar şi după o asemenea declaraţie clară şi fără echivoc.

    1. Eu vad un vint de panica. Pina si la noi, niciodata postacii n-au sarit asa de repede sa injure. E clar ca i-a luat pe nepregatite. Ponta e fabulos de-a dreptul.

  50. Che Gargara,la iRTV:

    -„Am luat act cu stupefacţie de faptul că guvernul Boc nu mai există…”

  51. @ bleen

    domnu' lars e un troll care a zis ca daca tot vine sa arunce cu brown all over the place, macar sa faca si niste trafic courtesy Madama.

  52. @Lars

    Nu scad salariile cu 25%. Scade fondul de salarii. Aici fiecare instituţie are de ales: scade salarii sau dă afară.

  53. inca o postare din aia plictisitoare, gen "corecta analiza" 😉

    m-am gandit si eu la fel, apropo de electoratul PNL-ului, ca il vor pierde pana in 2012. toti cei care lucreaza acum in sectorul privat ar trebui sa-si reanalizeze(in sinea lor) preferintele.insa, cati din astia sunt capabili de o analiza? 😆

    Insa, mi-am mai zis ca oricum, undeva intre 5-10%, electoratul dur al PNL-ului nu gandeste, cat il uraste umoral pe Basescu. Pt ca ii pune fata in fata cu propria neputinta, pt ca i-a batut la jocul politic de i-a rupt si pt ca in continuare urmeaza decimarea PNL-ului. insa, PNL-ul va avea in continuare doza de fanatici(a se vedea parerea de azi a unei fanatice bloggeritze penelistice, al carei site il vizitez o data la 6 luni 😆 )

    1. @omen: faptul ca Basescu preia leadershipul dreptei poate parea o banalitate insa nu e deloc. Nu era un fapt realizat si nici ceva la care sa se astepte multi. Base plutea intr-o oarecare detasare, relativ impartiala, in timp ce in PDL BVB-ul se ferea de vreo afirmatie ferma de dreapta ca Michiduta de tamiie. Ca tot vorbeam de pasul la offside. Nici faptul ca e primul program de reformare masiva a statului nu e o banalitate. Presa nu va vorbi despre asta, va jeli pe bietii bugetari si pensionari. Cit despre PNL asculta-l pe Crin, ca e peste tot pe antene:) Halucinant:)

  54. Să mă explic: ideea era să-și dea afară prietenii din aparatul de stat, ăia de freacă menta, nu să taie salarii și apoi să ceară performanță de la ANAF și interne.

    Nu știu ce vă dă madama să fumați dar voi trăiți pe altă lume. :p

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *