După ce antenele au mai obosit să țipe, în weekend iese la atac o altă specie a contestatarilor măsurilor de austeritate: inteligenții. Se fac calcule, se dau citate, se scrie cu mult bold. Concluzia? Tăierea de pensii și salarii e fie ineficientă, fie de-a dreptul inutilă. Fie nu facem economii și vom fi nevoiți să mărim TVA și cota unică, fie am tăiat de unde nu trebuie, prostește și lucrurile puteau fi făcute muuuult mai inteligent. Totul e degeaba! Doi comentatori, preluați constant și promovați de hotnews, strălucesc prin argumente, aparent, solide.
Argumentul calculului exact
Primul e Dan Șelaru care publica un calcul plin de înmulțiri, procente și virgule care ar fi excelent dacă nu ar fi greșit. Nu am să intru într-o argumentație punct cu punct, spun doar atît:
1. calculul lui Șelaru nu ține bine cont de piața neagră/ gri cînd calculează scăderile la încasările de TVA. Citim: „Pasul trei. Am băgat TVA la toate sumele ceea ce e fals, se întorc din TVA cu undeva între 10 şi 20 de procente mai puţin. Din evaziune, produse nefiscalizate (pătrunjel la piaţă) şi economii.” De unde are cifra asta „între 10 și 20%” ? Întrebarea mea e asta: de ce presupune că înainte de reducere, statul încasa TVA-ul pe cei 15 sau 25% iar acum nu-l va mai încasa? Dacă reducerea de 15% din coșul zilnic al pensionarului va fi operată numai asupra mîncării cumpărate în piețe, de la ne-plătitori de TVA? A prezenta bănuieli ca certitudini într-un calcul cu sutimi de procente e cel puțin o greșeală impardonabilă.
2. mantra „scăderii consumului”. Citez: „Un alt efect pe care-l are reducerea consumului este efectul pe care-l are asupra economiei private reale. Efectele o să fie încasate de micii comercianţi, o să existe un nou val de şomeri care la rândul lor o să crească deficitul. Nu mă aventurez să spun o cifră dar ordinul o să fie al zecilor de mii. Aşa că din cele 2,6 procente cred că o să rămână în jur de 2 procente anual „economie”.” Așadar după ce am calculat cu sutimi, scoatem direct din burtă. În primul rînd, care scădere a consumului? Cu cît? Nu se spune nicăieri, calculele anterioare erau operate cu aparentă precizie asupra taxelor ipotetice pe consumul redus. Însă, frankly, vorba lui Bush, nimeni nu știe. Apoi chestiunea șomerilor. Dacă nu știm cît se reduce consumul, de unde știm că „valul de șomeri” va număra cîteva zeci de mii?
Așadar Dan Șelaru transformă un calcul ipotetic, binevenit de altfel, în argument științific. Concluzia? „Aşa că nu am scăpat de creşterea TVA sau a cotei unice sau de un nou împrumut.” Totul e degeaba, nu-i așa?
Argumentul analizei serioase
Avem apoi unghiul de atac caustic, practicat de Dan Popa într-o tiradă cu mult bold care îi face direct „neghiobi” pe Băsescu și pe Boc. N-am să intru în detalii baroce, precum Popa. Argumentul lui principal e cam așa: „Poate ca trebuie taiat si din salarii. Aici trebuiau facute niste studii de impact si evaluari care sa arate riscul social al masurii, impactul pe buget si mai ales, directia pe care o vor lua banii.” Oooo, da! Un post foarte lung în care ni se dă alternativa: studii de impact, analize, decizii în comun cu cît mai multă lume cu putință, consultări largi cu sindicatele în așa fel încît să eficientizăm sistemul bugetar prin concedieri, nu prin reduceri. Eu cred că Dan Popa, ca să renunț și eu la menajamente, și-a pierdut mințile. Iată de ce:
1. Cu un sistem bugetar în care de la nivelul 2 în jos toată lumea se va opune feroce oricărei restructurări și cu sindicate controlate în majoritate de PSD, a anunța concedieri masive dar diferențiate era cu certitudine un mod de a amorsa „mica bombă nucleară” a lui Geoană. Da, repartizarea uniformă a costurilor reformei nu e echitabilă, părinții mei sînt pensionari și știu ce spun. Însă ideea concedierilor „țintite”, pe lîngă faptul că ar fi fost mai costisitoare (salarii compensatorii) și ar fi avut un efect imprevizibil în consum, ar fi aruncat România în blocaj și în haos. Realitatea demonstrează că lucrurile se blochează întotdeauna cînd e vorba de „diferențiere”. Nu discut aici logica și sensul ideii de diferențiere ci faptul ca ideea de „echitate” e o utopie. Nu se poate minimiza nemulțumirea decît prin împărțirea egală a sacrificiului. Solidaritatea trebuie impusă la români, nu așteptată să se manifeste. Altfel „De ce eu și nu Gică?” va bloca pe veci orice reformă.
2. Iliescu a demonstrat de 20 de ani că cea mai bună metodă de a nu face nimic și de a lua decizii care nu schimbă nimic e metoda „largii consultări”. Dacă Băsescu nu și-ar fi asumat frontal o decizie clară și ușor de înțeles deși brutală, ne prindea toamna fără nici o reducere de salariu sau concediere din sistemul bugetar.
3. Semnalul internațional dat de măsurile anunțate e mai important, poate, decît economiile la buget. Sîntem după ani de zile în care am dus pe alții cu vorba și cu preșul. Criza, Grecia și situația economică internă au făcut lucrurile volatile și potențial periculoase. România trăiește cu un sistem bugetar umflat mult peste limitele normale de administrația Tăriceanu, pe care șirul de alegeri din ultimii ani l-a pus la adăpost de orice măsură de restructurare reală. Trebuia anunțat ceva fără echivoc, rapid și clar în direcția reformării statului român. Nu zece ani de consfătuiri și o pagină de bune intenții. Europa trebuie să își poată recîștiga încrederea în România iar investitorii cu nervii la pămînt au nevoie de vești bune. Nu de prostii analitice servite pe post de pamflete neroade.
Demersul celor doi Dani e, în intenție corect. Păcătuim însă cu toții, și ei în primul rînd, de boala analistului: vrem așa de tare să părem mai deștepți decît restul încît sfîrșim prin a uita cu totul de sensul adevărului, de lucrurile în care credem. Guvernul are nevoie de critică dar nu de chibiți care în loc de argumente produc mai degrabă retorică spumoasă.
Din pacate cele 2 procente au fost confirmate. Si daca e sa fim cinstiti mi-am recunoscut greseala, diferenta era insignifianta de 0,1 procente.
@Dan: Adevarata eroare nu sint procentele ci ignorarea ansamblului efectelor masurilor de reducere si concluzia.
@Micutza,
😆 😆 😆
Multumesc, am inceput ziua bine. Si saptamina.
@zexe,
Crinela seamana cu prostovanul acela care-si plimba tzinut de coada sobolanul mort in "Familia Simpson" (filmul) – asta desi era unul mai prost ca el (mogulul care conducea EPA; iaca un bun rol pentru Puturiciu).
Orice analiza de detaliu a reformei si a masurilor necesare sau obligatorii nu face altceva decat sa va abata atentia de la imaginea care a determinat necesitatea acesteia. Nimeni nu contesta faptul ca suntem in plina criza mondiala si ca sunt necesare masuri de austeritate. In declaratiile date pe seama discursului tinut de presedinte,Crin Antonescu si Victor Ponta nu fac altceva decat sa dea masura lipsei de viziune si anvergura politica. Geoana, Vantu, Iliescu, Voiculescu, Nastase, Patriciu, Vanghelie sunt personaje moarte din punct de vedere politic iar imaginea si discursul lor prafuit nu mai poate pacali pe nimeni.
Marin Preda avea in romanul Morometii o scena in care, dupa o cina, Paraschiv, Achim si Nila se duc la matusa lor Guica. Aceasta insista ca baietii sa fuga de acasa, lasandu-l Ilie Moromete fara ajutoare la seceris. Avand datorii si impozite de platit, Moromete accepta sa vanda salcamul din gradina vecinului Balosu.
Taierea salcamului anunta in mod simbolic disparitia unui mod de viata, asa cum taierea din bugetul de salarii in zilele noastre anunta schimbarile ce vor sa vina.
Voua nu vi se pare ca Antonescu seamana extrem de mult cu Nila?
@Yeba
că tot vorbeam despre neghiobie. 😆
Ponta: "as cere arestarea Guvernului. Alegerile anticipate sunt solutia corecta." Intelectual sovaielnic.
@Aurelian,
🙂
si inca ceva: PSD nu ar fi guvernat niciodata cu ajutorul liberalilor ci doar folosindu-se, eventual, de liberali… daca intelegi nuanta
pe de alta parte, care ar fi fost specialistii aia, fie ei si liberali, care ar fi avut decizia? Varujan? Crin? Rusanu? Voicu?… spune-ne echipa aia pe care o simpatizezi si care ar fi intrat in teren sa castige… ca tot vorbim de fotbal
@Neamtu: Geoana, in imbeclitatea lui, s-ar fi lasat condus de clica ce-l inconjura si care clica nu ar fi lasat vreun adevarat specialist sa se apropie de prajitura…
@neamţu,ne-am convins cine se pricepe în psd la treburi.
vanghelie îşi avea deja omul pentru interne.să continui cu pricepuţii din psd?hrebe,dragnea,mazăre,oprişan…
@Florina: nu mai trebuie sa spunem noi nimic de patriciu… scrie prea bine Dragos Paul Aligica aici:
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-7247551-dinu-p…
nedo speranta mea era ca tocma ca Geoana e un dobitoc i-ar fi lasat pa aia care se pricep sa-si faca treaba. De altfel ar fi guvernat impreuna cu liberalii.
Despe program: n-as vorbi de funie in casa spinzuratilor, am citit cu atentie programu de guvernare actual. Nu am vazut nimic de situatia financiara dezastroasa.
Avantaju meu e ca echipa ta a iesit in teren si a facut rahatu praf. Cred ca e absolut clar ca trebe schimbata. Si-nca ceva, din pacate Basescu nu e Lucescu.
Johannis ar fi avut putere cam cît este efectul razelor gamma asupra crăiţelor 😀
1. pdl-ul n-are? ok, n-o avea specialişti în toate, dar are cîţiva foarte buni.
2. vezi tu, într-o echipă sînt oameni mai buni, oameni mai slabi. depinde şi de antrenor. cazul lucescu.
3. e drept, în echipa adversă chiar "selecţionerul" geoană se ducea la mogul după hîrtie igienică. bun argument!
4. personalitate puternică, care poate fi pragmatic. cît i s-a vehiculat numele, johannis a fost orice, numai personalitate puternică nu. şi, vorba florinei, n-am văzut măcar o schiţă de program. mă făcuşi să rîd.
neamţule, de ce nu recunoşti că îţi place să fii gică contra? 😀
Am citit postarea lui Zozo, nu ma obliga sa-mi spun parerea!
@nedo, gindesti simplist.
1. Orice partid adevarat are o echipa de specialisti pe diferite teme. Aceasta echipa se informeaza si se consulta cu Specialisti independenti, nu ma obliga sa vornesc din nou de ci 5 intelepti.
2. Sunt inca un pasionat jucator de fotbal si apreciez nespus "teamfähigkeit" cum zice neamtu, adica echipa.
3. Echipa lu Basescu o cunosteam si nu-mi spunea nimic, stiam ca o sa fie o gasca de parada care o sa mearga la Basescu pt. orice sul de hirtie igienica.
4. Speranta mea la Johannes era ca ar fi putut sa-si faca o echipa cit de cit competenta. Nu stiu daca m-ar fi dezamagit sau nu. Mi s-a parut ca e o personalitate puternica care poate fi pragmatic.
Eu tot nu cred ca Iohannis ar fi fost numit premier. Daca ar fi fost, era de fatada, pentru citeva luni. La cita mincatorie s-a vazut (si inca este) la congresul PSD, nu pot sa cred ca ar fi acceptat greii varianta liberala.
Si inca ceva. Am auzit de proiectul Iohannis de mi s-a acrit. Dar de programul Iohannis, nimic. Pot doar sa banuiesc ca era de stinga, ca PNL-ul numai fata de dreapta nu mai are.
vezi şi postarea lui zoso
nu cred în tehnocraţi. tehnocraţii elimină orice justificare de a exista a partidelor. un ţap ispăşitor. tehnocraţii satisfac orgoliul celor care cred că se pricep. dar cum îi alegi? cum ştii că ai ales tehnocratul bun şi nu pe cel rău? în ce-l priveşte pe johannis, să fim serioşi, are imaginea pe care o avea stolojan acum cîţiva ani. omul din afară care se pricepe, care ştie ce are de făcut. acum stolojan nu mai înseamnă nimic, sau aproape nimic. nu uita că şi johannis a avut nişte ezitări care semănau suspect de mult cu ale lui stolojan. să nu uităm că şi boc a avut o imagine foarte bună în cluj. numa' nu-l oprea lumea pe stradă să-l pupe. azi, dacă îl vorbeşti de bine pe boc, chiar în cluj, rişti să fii linşat.
Neamtule, Geoana ce naiba.
Florina, nu ma fiu taios, mai ales ca eu sunt cavaler de scoala veche, cu doamnele. Nu exista bun si rau ci o combinatie nesfirsita de gri. Guvernu Schröder, impreuna cu verzii au dantuit citiva ani, n-au facut nimic. Cind s-au trezit ca totu e ia la vale au facut chestii bune, da a fost prea tirziu.
@nedo, nemtii nu sunt ingeri, sunt pragmatici si-si vad de interesu lor. Nu stiu ce ar fi facut Johannes, p-atunci as fi sperat ca si-ar fi facut un guvern de "tehnocrati", unii care pricep ceva despre economie.
@Nedo',
Ce pateam cu Geoana si Ionnahis, vrei sa zici.
NT,
Cunosc scandalul Kohl.
Schroeder a fost bun, nu?
da, mă, neamţule! nemţii ăştia, nişte îngeraşi. uite-acu, scandalul cu şperţu' lu' daimler. noi ziceam ca proştii că ne-a fluturat geoană pe la tîmplă, da' îţi dai seama ce păţeam cu johannis?
Der ehemalige Bundeskanzler und CDU-Vorsitzende Helmut Kohl bestätigte schließlich am 16. Dezember 1999 die Existenz dieser Konten in einem Fernsehinterview
******************
La 16.dec. 1999 Kohl a recunoscut ca au existat konturi negre.
Florina, repet, Kohl a finantat partidu cu bani negrii, exista dovezi, chiar a recunoscut desi nu a vrut sa dea numele firmelor care l-au finantat. In mod normal ar fi putut intra chiar la puscarie, l-au salvat meritele trecutului. daca stiti germana gasiti aici http://de.wikipedia.org/wiki/CDU-Spendenaff%C3%A4…
@Florine,
Grecia este una din cele mai "oligarhizate" tari din lume. Trei familii conduc Grecia cu intermitentele "nedemocratice" de 7 decenii generatie dupa generatie.
nea Florine, viata-i cruda, asa se-ntimpla si la firme cit esti bun si faci treaba te tin si esti platit, cind nu mai poti te arunca ca pe o masea stricata, sau ca la fotbal, nu conteaza cite goluri ai dat acum trei sezoane, conteaza cite dai azi.
Kohl are mari merite, indiscutabil, da a facut si o mare porcarie cu niste bani negrii, apropos acum vro doua zile a implinit 80 de ani.
Merkel e una din cea mai buna cancelara, dupa parerea mea, are insa ghinion cu criza actuala, a fost obligata sa ia niste masuri, ma refer la Grecia, absolut nepopulare.
Stinga germana nu e stinga pe care o crezi mata, SPD, nu e chiar de stinga, de ex. Schröder, in ultima parte a domniei lui, a dat cele mai de dreapta legi, reducerea ajutorului de somaj, a ajutorului social, asa numita lege Harz 4, d-aia a si picat.
Eu de regula votez FDP, un partid cam aiurit, care chiar si acum militeaza pt. reducerea impozitului. Se spune ca e partidu celor care cistiga multi bani.
Revenind la Grecia, pe nemti nu-i intereseaza ca Grecii sunt de stinga sau de dreapta, sunt suparati pt. ca au impresia ca grecii sunt corupti si lenesi si asta, pt. ei, e cel mai mare pacat.
Morcovul ?????( e portocaliu , nu ? )
Florin,
Mare adevar ai zis de Merkel si Kohl.
Si cu ce s-au pricopsit dupa Kohl? Cu Schroeder!
Retorica celor doi este copiata in buna masura de la Mircea Badea.Daca puteti suporta 15 minute pe emisiune,veti vedea la Mircea Badea cum emite o propozitie,o comenteaza cateva minute si o prezinta la sfarsit ca o dovada de prostie sau reavointa a celor criticati.Trebuie sa recunosc ca nu mi-am dat inca seama daca Badea are memoria carasului dlui. CTP ,sau este programat asa de dl.Voiculescu.
cititi si asta http://theophylepoliteia.wordpress.com/
Theophyle e d-al vostru, da parca altfel.
@NT: pai nu te obliga nimeni sa ne citesti daca nu ne placi:) Cit despre alegeri, nemtii au uneori ceva absurd cind se manifesta ca masa. Acuma situatia e asa: Merkel pierde majoritatea in mare parte pentru ca a avut curajul sa ajute o tara esentialmente stingista, unde s-a trait pe datorie, vorbe mari si minciuni.(by the way, dreapta la greci e dreapta ca liberalii la noi, adica socialisti, altfel nu-si bateau joc de tara lor in asa hal) Adica in Germania stinga cistiga cind dreapta demonstreaza solidaritate cu o natie stingista. Adica, daca vine stinga la putere in Germania, vor lupta impotriva solidaritatii cu poporul grec? Ce prostie:) La fel de absurd au reactionat nemtii in cazul cancelarului Kohl. Au executat public pe cel căruia le datoreaza reunificarea. Au aratat ca sint corecti. Si cam atit. Norocul Europei e ca Europa economica nu mai e doar Germania. E in aceeasi masura Franta si UK. Altfel corectitudinea ar lua repede forme surprinzatoare. Bref, Merkel nu merita asta. Khol nu merita ce i-au facut.
para, se pare ca e vina mea ca nu reusesc sa ma fac inteles. Politica e, din pacate, absolut necesara. Eu prefer o politica pragmatica bazata pe cifre si fapte, nu pe persoane sau ideologi. In definitv asta e "Kernu" topicului, in ce masura se-ncearca manipularea prin cifre? Repet pt. a treia oara, guvernu trebe sa puna pa masa, periodic, starea natiunii, altfel se vor face tot felu de speculatii.
Salut, m-am intors, unde ramasesem? Ce s-a mai discutat pe aici?
Va propun sa cititi asta http://theophylepoliteia.wordpress.com/2010/05/08…
P.S In Ge au fost azi alegeri, in NRW, cel mai mare Land ca populatie, ca 15 mio., rezultate, CDU(centru dr.) a pirdut 10%, 34, SPD(stg. centru, 34, Verzii 12%, Linke(comunistii) 5.7 (pt. prima data in parlamentu local), FDP (liberalii) 6.8.
O prima concluzie, Electoratu se misca rau spre stinga.
Ghici cu cine am votat eu?
@florin: mdah… hotnews ar trebui sa ramana ceea ce a fost, respectiv o "revista" a presei sau a evenimentelor fara sa aiba o anume "orientare"
PS: pe Doc trebuie sa- l convingeti sa scrie aici…
@florin
imi insusesc critica, imi cer scuze si abandonez directzia cu tzigania.
neamţu ar vrea să pună biciul pe Untermenshi, la ce atâta politică, unde sunt rezultatele palpabile?
@Florin
Bine, atunci. Să facă şedinţa aia mai repede. Pe mess ar fi cel mai rapid. Să voteze prin email. Mai bine pe genunchi, decât în genunchi.
repejor una de la Crin a lu' Patriciu – tocmai l-am auzit pe ăsta micu a lu' Patriciu grăind la rfi, după ce se văzu cu Jeffrey Franks a lu' FMI că e naşpa cu scăderea salariilor, că vai, că o să sufere categoriile cele mai slăbuţe şi că "mărirea taxelor şi impozitelor, deşi nu un scop în sine, sunt un mijloc" (citat exact). Auleu! Păi nu urla mai zilele trecute floricica că ştie el de pe surse că o să crească taxele şi tva-ul şi că-i prăpăd? că cade drobu şi omoară copilu' ? Acu' e bine să crească? – Crin ăsta e crininal. Mă ucide cu zile!
– am citit si eu textele danilor. argumentul calculului exact nu ia în calcul deloc a doua miză a acestui program, fără de care doar economiile care se vor face nu duc nicăieri – revenirea mediului privat pe profit, stabilizarea creşterii, şamd. Adică, dacă vor creşte veniturile din privat (care sunt mai mulţi decât bugetarii) nu va creşte şi consumul, deci şi veniturile din tva & comp. ? În loc de o prăbuşire generalizată a consumului şi a producţiei, care ar fi venit dacă măreau tva & comp., nu mai bine mizăm pe o creştere a producţiei şi una moderată/parţială a consumului dinspre privat (privaţii sunt cam 2/3 din angajaţii din România)?
@Florin
"Remanierea cred ca e in plan. Insa dupa alegerile din PDL. In toamna."
Atunci se termină tabla împărţirii?
Apoi daca iese Boc la o cafea cu nea popa o sa vedeti apoi rauri de "analize" favorabile guvernului…
@Florin: tot hotnews ii are si pe Doc, Stoica, Marcu… prefer sa- i citesc pe ei. E adevarat ca lipsa de subiecte din we asta i- a facut foarte vizibili pe cei 2 dani dar nu cred ca este deja o tendinta la hotnews
@
chestia cu "sa ma linistesc" este una dintre tziganiile ne-necesare intr-o discutzie cu o persoana necunoscuta – asta doar daca nu cumva ma confunzi cu nepotzelul sau catzelul. raspunde nepotzelul la: aport (si cum se zice aport in nemtzeasca cu ausweis: auslander?).
@micutza: neamtu e greu de suportat insa nu e un postac. E chiar un om cu foarte mult umor (regret ca nu asta vedem aici). Astea-s parerile lui, ce sa-i faci. Cred ca directia cu tigania ar trebui abandonata.
@aurelian: la hotnews imi pare ca incepe sa fie haos in ce priveste directia editoriala. TOB si Smart Woman sint niste timpenii stingo-ecologisto-feministe care nu prea inteleg ce cauta acolo. La fel cu cei doi dani si alte tabloidisme cretine. Ei isi cauta de ceva vreme o identitate sub care sa puna traficul si cred ca o cauta unde nu trebuie: un fel de magazin generalist. La asta se pot adauga tristetile anti-Udrea ale lui Tapalaga:)
@para: nu pot face reamaniere inainte de alegerile interne, ar insemna sa-l execute definitiv pe Boc. Ar fi un cistig pentru BVB, ar fi de-a dreptul idiot.
Eu cred că neamţu crede că politica e pierdere de vrame.
neamţule,
după cum ai văzut pe la Theophyle, lucrurile sunt îmbârligate rău. Planul economic nu va merge corect până când şpaga de la licitaţii şi obişnuinţa de a face din politică o afacere nu va înceta.
Asta ar însemna că Justiţia se reformează şi se curăţă de influenţe, cât-de-cât; şi doi, partidele vor funcţiona ca asociaţii de oameni cu vederi asemănătoare asupra lumii, promovarea făcându-se prin valoarea ideilor, nu ca urmare a sumelor de bani băgaţi în partid.
Nu în ultimul rând, percepţia românului asupra locului în care trăieşte ar trebui să se schimbe, şi ar trebui să existe o deschidere a fiecăruia către fiecare, pentru ca în final cei cinci înţelepţi să existe şi la noi.
Aşa să ne-ajute Criza!
@neamţu`
eu am renunţat definitiv de a te mai bănui de bună credinţă.nu cred că doar pragmatismul te mînă în luptă.
@:
http://www.realitatea.net/basescu–trebuie-sa-pre…
Acum va rog sa ma scuzati ca nu voi mai putea lua parte la dezbatere, azi am fost zi de Trodelmarkt si am gasit castraveti de gradina la turci, ma voi concentra la murarea acestora, am o reteta fantastica, mai ales ca investesc f. multa dragoste, nu insistati ca nu va pot spune, e secret de familie.
P.S Poate vin mai pa seara ca azi am si votat cu ai nostrii, evident.
"Or nu poti impune curbe de sacrificiu avandu-l in continuare pe Boc/Videanu/Berceanu la conducerea tarii"
Corect.
De aceea, un Boc ales preşedinte cu Videanu/Berceanu vici, vor duce PDL la sub 20% într-un an.
Mitraliate inept de Boc, susurate de Berceanu cu privirea piezişă, lătrate de Blaga sau minţite de Videanu, curbele de sacrificiu ar fi produs o reală scârbă şi revoltă. Anunţate de Băsescu, ele vor fi acceptate de populaţie, în pofida eforturilor televiziunilor.
Băsescu amână remanierea şi pentru că doreşte să-şi asume public curbele de sacrificiu. Ce nu-nţeleg “analiştii” este că preluarea conducerii în timpuri grele nu dăunează decât slabilor. Celor puternici le sporeşte popularitate şi încrederea maselor. Pe furtună se probează căpitanul.
Ca nimeni altul dintre politicienii români – ipostori, infractori ori incapabili – Băsescu înţelege că ceea ce are nevoie poporul nu sunt neapărat veşti bune, vorbe frumoase şi promisiuni adormitoare. Poporul are nevoie de conducere, de “leadership”, adică de un conducător care să-l trateze cu respect, spunându-i măcar o parte din adevăr şi insuflându-i certitudinea unei direcţii de urmat, chiar dacă-i aduce veşti proaste.
@MicutzaCeKurai, ai spus f. multe vorbe, sincer sa fiu n-am inteles nimic, ai amestecat holocaustu cu ziaru Ziua, cu tiganii, se putea altfel, oare!
Ti-as propune sa te linistesti un pic si sa faci o skizza.
P.S N-am pretins ca am devenit neamt, chiar daca am Ausweis, sunt mult prea inteligent ca sa cred ca voi deveni vrodata neamt, si de altfel nici nu-mi doresc, eu sunt si voi ramine ceea ce sunt, Neamtu Tiganu, adica din fiecare cite putin si din mine cel mai mult.
Trebuie sa stiti ca @neamntu tiganu de cind e in Jermania se da neamt, iar cind vine pe bloguri in Romania reintra in pielea de etnic minoritar fara ideologie.
O autostradă până la unguri. Asta ar fi trebuit să fie prioritatea.
@Micuţa
"The best possible way to bring the German people back into work is to set German economic life once more in motion through great monumental works… This is not merely the hour in which we begin the building of the greatest network of roads in the world, this hour is at the same time a milestone on the road towards the building up of the community of the German people." A.H.
Da' pe conu' Dinu, cu amnistia fiscala, nu-l bagam in seama? Ca a fost si la TV, deh, impact mare, vezi Doamne. Alt inteligent de care nu vrea guvernul sa tina seama.
Antenele n-au obosit, au ragusit doar.
deci, domnu @neamtzu, sprăhăniți pe nemțește și credeți c-ați deveniț neamț – în schimb, cam țigănește, ne sugerați că dacă nu știm noi nemțeasca, ne traduceți dumneavoastră cum ăia 5 înțelepți se-adună anual ca să-și dea cu presupusul. de stânga sunteți din atitudinea/tonul/infatuarea/snobismul comentariilor pe care le postați (cum mă ocup cu monitorizarea de presă încă mi le mai aduc aminte și pe acelea din Ziua, răposata Ziua – încă aici păstrați decență).
venind către nemții ăia pragmatici ai dumneavoastră, tot un mușchi, o cifră și o vitamină, nu cifrele i-au făcut ceea ce sunt și nu din cifre au ajuns ei la 2 războaie mondiale și un Holocaust (așa ca un derapaj de la subiect, identic cu derapajele bine sesizate de către florin cojocaru în comentariile dumneavoastră).
și să nu-mi spuneți că n-au probleme acolo la Germănica lor, mai ales acum cînd cu amnistia fiscală aplicată cu CD-ul plin de evazioniști cumpărat pe sub mînă de la elvețieni – iaca că și nemții lor știu să se poarte țigănește atunci cînd este vorba să tragă în piept statul (numai că statul german îi arestează și-i nenorocește pe viață cînd îi prind, nu-i lasă să-și dea cu presupusul pe la tembelizor).
Dl. Selaru a fost unul dintre vajnicii aparatori ai 'razboinicului luminii' cand cu ascunderea acestuia din urma la loc cu racoare in Saptamana Mare, anul trecut, asa ca, rogu-va, nu-l suspectati de buna credinta.
legi interpretate după spiritul lor, nu după un şpriţ.
Ce au nemţii şi n-au românii:
1.Societate civilă.
2.Simţ de apartenenţă la naţie. Mândrie, nu în sensul de orgoliu, ci de lucru bine făcut.
3.Legi aplicate după spritul lor, nu interpretate în favoarea hoţilor.
4.Chef de lucru. Totul merge strună, cei de care depinzi îşi fac treaba la termen şi corect, conform înţelegerilor, în consecinţă rezultatul efortului individual se vede şi dă satisfacţie, şi pe lângă asta, mai mult chef de lucru.
Ce au românii şi n-au nemţii:
1.Chef de vorbă
2.Competenţă în toate domeniile
3.23 August
Mda, am observat şi eu cele două texte. Primul, împănat de aritmetică debilă, salturi logice şi hiatusuri de gândire, parcă e producţia gâfâită şi pripită a unui liceean. Al doilea se reduce la îndemnuri de mai bine, de genul “să se facă”, “să se reducă”, tipice veleitarilor fără habar, dar cu pseudosoluţii .
Ce frapează este că deşi aceşti oameni sunt tineri, asupra lor plutind prezumţia modernităţii şi racordării la informaţia globală, practică discursuri, nu doar stilistic mizerabile, dar şi extrem de decalate în raport cu mentalitatea lumii civilizate, aceea către care, oficial, România tinde. Rămâi cu senzaţia că ai citit textele unor tineri provinciali de la bloc, de acum 30 de ani, care aveau drept surse de informaţie, la alegere, Scînteia, fotocopii după articole din Time ale anilor ’70, Radio Tirana sau, culmea emancipării, pe Neculai Constantin Munteanu, bruiat.
Analistii sunt niste curve. In restul timpului anunta Apocalipsa la televizor, arata ca nu mai exista activitate economica in Romania, ca traim above our means, ca avem nevoie de capsunari pentru a ne lauda cu cresterea PIB, ca echilibrul angajat-pensionr e doar o iluzie. Cand e vorba de o masura de dreapta, revin la televizor si incep sa planga pe umerii sarantocilor, fara insa a oferi MACAR O ALTERNATIVA. De cand Basescu a iesit la interval cu propunerea, nu am auzit macar O CONTRA-SOLUTIE care sa functioneze anul asta: toti mananca rahat turcesc cu polonicul imaginandu-si zeci de comisii care sa analizeze, sa dezbata, sa propuna tot felul de solutii, adica s-o mai lalaim vreo cativa ani, ca poate descoperim vreo comoara in curte.
Cred totusi ca actualul guvern ar trebui remaniat. Dupa ultimele evenimente, si-a pierdut total credibilitatea. Or nu poti impune curbe de sacrificiu avandu-l in continuare pe Boc/Videanu/Berceanu la conducerea tarii. Am stiut de anul trecut de cand Basescu a insistat in continuare cu Boc ca aceasta decizie il va musca de cur. Or imi este clar ca actualii guvernanti sunt incapabili in a gestiona o situatie de genul asta. Nu stiu, sa vina Croitoru, Tanasescu, Daianu, cineva care sa conduca ostilitatile de anul asta: putin imi pasa de interesele pe termen lung ale PDL-ului sau de dorinta lui de a castiga alegerile din 2012. 2012 nu mai poate fi salvat, gata, s-a terminat. De acum inainte, macar sa se munceasca pentru a se iesi din situatia asta.
Remanierea cred ca e in plan. Insa dupa alegerile din PDL. In toamna.
Daca nu-ntelegi germana, cei cinci intelepti fac un raport in fiecare an pin-la 15 Noiemebrie, pe baza acestui raport GUVERNU, prin ministeru Economiei, emite Raportu anual.
Mai clar de atit nu pot sa-ti explic.
nea Florine, in Germania totu e f. complicat, eu am incercat sa-ti vorbesc de principii, mata iei totu mot a mot, daca INTRADEVAR vrei sa-ntelegi ceva si nu doar sa ma faci pe mine de fecale, vezi aici http://de.wikipedia.org/wiki/Sachverst%C3%A4ndige…
Micutzacecurai, e dreptu tau sa ma suspectezi si sa estimezi dupa cum doresti. Mi-ar place insa daca ai incerca sa argumentezi, prin estimare, ce te face sa crezi ca as fi de stinga, nu, nu, ca as pretinde ca as fi de dreapta da sunt curios.
Eu ma consider un pragmatic, nu am ideologii si convingeri politice ferme si poate ca o sa te miri da asta am invatat in Germania. Am mai spus-o politica germana e pragmatica, asta inseamna cifre (numere), grafice colorate, politica germana nu-nseamna personalitati de anvergura mondiala care, vezi Doamne, scot din palarie sau din sapca niste solutii minune.
P.S Ai citit raportu pe care l-am dat in link? Ce-ai priceput? E de stinga sau de dreapta?
@apoteuza)))))) (in fapt, apoteoza – de unde se poate vedea, din "traducerea" cuvintului, si "buna credintza" a comentatorului in comentariul sau)
estimarile (ca si comentariiile – pentru a fi bagate in seama/apreciate/discutate) se fac cu buna credintza si nu din burta, doar de dragul de a demonstra cit de desteptzi/spiritiuali/umblatzi prin lume suntem. iar cei doi dani de pe hotnews nu fac parte nici macar printre cei 2 intzeleptzi pe care ar putea sa-i aiba respectiva platforma virtuala de stiri.
domnul @neamtzu tziganu, v-am mai suspectat o data ca atzi plecat degeaba de aici din Romania si mai ales (degeaba) la Germanica (naravurile de stinga le-atzi luat cu dumneavoastra – ma rog, fac o estimare: nu potzi fi educat in socialism stiintzific si sa devii apoi specialist in capitalism aplicat; si sa va traduc: doar ca atzi emigrat la nemtzi, nu va face neamtz – dar ramine valabila cealalta varianta din nick).
Florin Cojocariu says:
Duminică, 9 Mai 2010 at 3:07 pm
@NT: De ce anume ar trebui ca analizele economice oficiale sa stea pe net?
*****************
Poporu trebe sa stie cum sta treaba, pe de o parte pt. a alege in cunostinta de cauza si pe de alta parte pt. a intelege masurile luate de guvern. Asa fac si eu cu nefasta, ii arat citi bani avem citi am cheltuit si de multe ori o conving ca are suficient de multi pantofi, e adevarat ca nu-totdeauna.
@NT: asadar analizele Guvernului nu stau pe net. Daca noi n-avem consiliul celor 5 nu-l injura pe Boc. Ce faci tu cu nefasta nu e un argument din care reiese ca ce face Guvernul României e prost. Si continui sa raspunzi pe linga argumente. Eu ti-am repetat foarte pe scurt despre ce vorbesc, tu ii dai cu generalitati "estimarea e o metoda normala". Ok, si?
Nea Florine ti-am mai spus ca-n Germnaia exista asa numiti "5 Intelepti" care fac analize economice la cererea guvernului. Acestia sunt absolut independenti. Uite un exemplu gasit la repezeala: http://www.sachverstaendigenrat-wirtschaft.de/dow…
P.S eu nu votez pe nimeni ca nu am drept de vot. A incerca sa-i inchizi gura unuia numindu-l de stinga sau votant Goeana sau Ponta nu e cea mai eleganta metoda de a argumenta.
PPS Cum vei vedea in Raportu din linku de mai sus "Estimarea" e o metoda normala atit in economie, de ex. la bursa cit si in tehnica sau chiar stiinta.
@NT: De ce anume ar trebui ca analizele economice oficiale sa stea pe net? Da-mi si mie un exemplu de la guvernul tau federal, sa vedem si noi cum isi tin nemtii analizele economice pe net. Tu chiar crezi ce spui? Ai impresia ca s-a trezit Basescu mahmur si s-a decis sa dea lumea afara? Ai citit macar un singur comentariu al reprezentantilor investitorilor si mediului de afaceri care sa spuna ca e rau? Esti liber sa votezi Geoana si Ponta, e insa aberant sa ne freci ridichea cu discursuri de stinga. Sint suficiente siteuri de stinga unde ai fi bine primit. Si, moncher, mai lasa vrajeala asta cu pierdutul. Ai ceva de spus, spune, nu te da finut ca nu te prinde.
nea Florine, presimt ca iar pierd in fata matale. Imi poti spune unde gasesc pe net o analiza economica "OFICIALA" emisa de guvernu Romaniei, asa un fel de plan cincinal? Restu e gargare!
P.S Esti convins ca hotaririle luate de guvern si anuntate de Basescu sunt urmarea unei analize economice fundamentate?
2 dani de 2 bani…
Nea Florine, deunazi cind am incercat sa deviez discutiile de pe aici spre economie ai zis ca mata nu te pricepi si Blogary e revista de cultura, nu economica.
Acum vad ca, desi ai recunoscut ca n-o ai cu asta, totusi te-ncumeti sa zici ca aia care zic ca se pricep de fapt nu se pricep. Afla de la mine ca intotdeauna o analiza se bazeaza pe date sigure da si pe estimari.
Desigur eu as prefera o analiza economica "oficiala" care sa vina de la guvern, trimestrial, asa cum exista in tarile civilizate. Daca guvernu nu zice nimic atunci evident ca se fac speculatii peste speculatii.
De fapt toata postarea matale se poate rezuma in, citez: "Dacă Băsescu nu și-ar fi asumat frontal o decizie clară și ușor de înțeles deși brutală, ne prindea toamna fără nici o reducere de salariu sau concediere din sistemul bugetar." Uite domne un argument convingator!
Fii sincer, asta a fost prima fraza care ai gindit-o si mai apoi ai incercat s-o bagi undeva. Ziaristic vorbind ar fi trebuit s-o bagi la coada ca o apoteuza si cu bold.
@NT: nu, nu se rezuma la asta. In plus eu nu fac o analiza economica, nu ma contrazic deloc. Eu constat greseli grave de fundamentare a unui calcul, prezentarea speculatiei ca argument stiintific si ignorarea deliberata a argumentelor legate de mesajul reformei pentru Europa si investitori. Tu insa, intelegi ce vrei. Cu precizia nemteasca cu care ne-ai obisnuit.
ha?!? Dan Popa?!?! asta de cand e analist de luat in seama?… un neghiob ale carui singure analize pertinente sunt niste link-uri! c'mon…
@aurelian: ce promoveaza hotnews sistematic incepe sa fie de luat in seama. e vorba de 2 reprezentanti ai unei "scoli" de gindire mult mai raspindita in intelighentia noastra decit am vrea. Mult mai parsivi si prea putin contrati. persoanele in cauza chiar nu ma intereseaza, in particular.
si sa nu mai vorbesc de administiabilul fiscal Puturiciu… poate il roaga Crinela sa returneze meleoanele de euroi dositzi in Elvetzia.
neghiobela de crinela: El acuza faptul ca nu exista nicio garantie legata de efectul adoptarii acestor masuri de austeritate, care nu sunt, in opinia sa, decat "o plasare cinica si de o violenta fara precedent pe umerii celor mai fragili membri ai societatii".
sigur, se referea mai mult la pensionari (ca n-or fi fiind functzionarii cei fragili). acum bazinul electoral al PSD este grija papagalului penal. dar daca noi astialaltzii, puterncii din privat (puternic jumulitzi), nu mai avem de unde da piei la jupuit – fragilii bouleanului cu nume de floare din ce au sa mai traiasca. poate din ceea ce produce individul (adica sculari de pbiiiiip!)…
In sfarsit! Crezusem la un moment dat ca numai eu gandesc asa!
Tot ce am citit ieri si azi pe hotnews si ziare.com imi parea de necrezut.
Am gasit comentatori care se comportau ca un cuplu care atunci cand parcurge o criza a relatiei lor pentru un oarecare motiv isi aduc aminte si ce-a zis tata si ce-a zis mama si ce a facut nu stiu cine, cu vagi legaturi cu subiectul.
Da, o vina se gaseste in toata istoria recenta. Toti am gresit. Dar asta nu ne opreste, daca ne-am dat seama, sa corectam ceva.
De fapt toti doream sa se faca ceva. Daca nu e bine asa, sa nu mai cautam vinovati, ci solutii.
Cu drag
Mona