De Crăciun, cel mai frumos cadou pe care l-am primit a fost o carte de la Ducu: PJ O’Rourke, “Don’t Vote. It just encourages the bastards” .
Citez de acolo o formulare excelentă: “We don’t vote to elect great persons to office. We vote to throw the bastards out”. Cartea e o lectură profundă și surprinzătoare a lumii politice și a democrației, cu un capitol introductiv scurt și la obiect intitulat “Kill Fuck Mary”. Recomand călduros, detalii aici ——->>
Înclin să dau mai mare dreptate lui O’Rourke decât lui Dragoș Aligică care susține că votăm răul cel mai mic. Teoria răului cel mai mic funcționează invers decât o percep mulți dintre simpatizanții dreptei în acest moment: răul cel mare e mai întotdeauna politicianul de la putere. Puterea corupe, nu opoziția.
Hai să uităm de România și fierbințelile pe care ni le dă USL, priviți puțin la ce se întâmplă în orice democrație din cele pe care le invidiem. Invariabil, cei de la putere ajung rupți de realitate, epuizați, corupți (într-o măsură mai mare sau mai mică, după cum e legea locului și cultura). Există un motiv pentru care peste tot sunt alegeri la cel mult 5 ani. Iar motivul e ăsta, să avem posibilitatea să “throw the bastards out”
Ce mi se pare mie nesănătos la discuțiile din ultima vreme e că s-a format o tabără vehementă care fac din prostia lui Ponta și Crin argumentul pentru a vota prostia și șmecheria pedeliștilor. Asta e vizibil mai ales pe Blogary, la care am să mă refer în continuare nu pentru că aș avea ceva de împărțit cu ei ci pentru că sunt în mod evident vocea cea mai auzită a simpatizanților dreptei, citiți de politicienii PDL și de aceea una din puținele surse independente de influență în interiorul PDL.
Cel mai des se invocă ca argument declarațiile opoziției, ca și cum e lucru clar că dacă Ponta declară ceva azi va și face mâine, negreșit. În timp ce deciziile șmecherite, non-acțiunile sau sabotajele interne ale PDL-ului sunt înjurate cu năduf dar puse repede în balanță cu ce s-a mai făcut în materie de reformă. Cu concluzia rapidă că PDL e răul cel mai mic. Și îndemnuri curajoase la strângerea rândurilor urmate de cartonașe roșii arătate celor care nu pricep că a vota în continuare PDL e singura salvare de la dezastru.
Eu zic că ăsta e talibanism în stare pură. Și, în particular, cea mai proastă strategie pentru a constrânge cât de cât PDL să acționeze reformist. PDL a luat decizii bune (și dure) doar când amenințarea din partea propriilor suporteri și a lui Băsescu a fost credibilă. Mi se pare că cei mai mulți nu s-au prins până acum că ACZ (la fel ca Mișcarea Populară) a fost instrument de șantaj pro-reformă. Ca să meargă, trebuia să însă să fie o amenințare credibilă. Iar credibilitatea nu se “joacă”, ea vine din acțiuni și declarații consecvente. Fără amenințarea unei rupturi sau a unei noi formațiuni construite în jurul lui Băsescu, PDL nu l-ar fi sprijinit pe Boc în măsurile dure anunțate de Băsescu în primăvară.
Ori, care e tonul pe Blogary acum? Pe de o parte, a început o adevărată mișcare de spălare a baronilor și vechilor, pe motiv că purii nu există sau că noii au făcut rahatul praf. Ni se spune că Falcă și Flutur și Videanu sau Berceanu sunt răul cel mai mic. Iar povestea asta cu angelii și purii și alte ironii facile a devenit atât de excesivă încât cade în ridicol. Se exagerează, se abuzează de figuri de stil, cu rezultatul că baronii PDL-ului devin mai digerabili. O fi dezamăgirea față de Preda și Voinescu mare dar nu credeți că primul rezultat al acestui discurs e că garda veche va deveni mai agresivă, mai contra lui Băsescu pe față și mai contra-reformistă? Citat imaginar din capul strategului Udrea: “Dacă și simpatizanții cei mai critici ajung să creadă că vechii sunt soluția, ce sens mai au măsuri reformiste care or să ne coste voturi. Adică, dreapta ne votează ca răul cel mai mic, stânga o să ne voteze că le creștem salariile și pensiile! Perfect!”
Pe de altă parte un neplăcut șir de articole despre coabitarea PSD-PDL a fost lansat în spațiul public, mai întâi de Lăzăroiu și apoi de Bleen, preluate, bineînțeles, de caracuda de prin presă, până la punctul în care coabitarea începe să pară soluția naturală. Voluntar sau nu, Năstase e spălat și el de păcate și pregătit de partener viabil pentru Băsescu. (By the way, e frapantă asemănarea lui PJ O’Rourke din fotografia de pe propriul site, cu Mirel. Ciudat e că și stilurile seamănă. Sper încă în ce privește ideile)
Pe fundalul ăsta, Băsescu pare să fi abandonat complet ideea presiunii pe PDL și a inițiat din toamnă un bizar program de scufundare a alternativelor la dreapta (“ridicole”, cu ACZ în frunte) și de recuperare a unei părți din vechea gardă. (după 8 ani de reformă asiduă a PDL am ajuns cu Blaga la Senat, Videanu candidat la primărie și Udrea strateg al partidului. Despre Noua Republică, altă dată. E clar însă că atât startul cât și 2011 au demonstrat că NR nu e deloc ACZ ) Dacă calculul lui e că trebuie să se pregătească de coabitare, calculul e prost. Sau măcar pregătirea. Pentru că semnalul pe care Băsescu îl trimite, “Mă dau bătut, am nevoie de voi” înseamnă de fapt ”Adio reformă”. (Deși mai e posibilă varianta în care apropierea lui Blaga să fie de fapt lovitura de grație dată vechii gărzi, asta în situația în care Blaga înțelege că numai o agendă reformistă radicală și nu populistă mai poate salva PDL-ul. Iar Băsescu se decide, în contrapartidă pentru sprijinul lui Blaga pentru marile lui proiecte de reformă, să-l sprijine drept succesor la Cotroceni. Visez la ziua în care Blaga își va asuma o agendă de dreapta, reforma administrativă și constituțională. Doamne-ajută!)
PDL poate fi constrâns la acțiuni reformiste și poate câștiga în același timp alegerile. Dar asta doar dacă renunțăm la predicarea “răului cel mai mic” pe toate gardurile. Realist vorbind (și arestările din ultima vreme cam asta spun), PDL e același rău cu PSD sau PNL, doar că, în plus, e la putere. Obiectivul nostru ar trebui să fie reforma, nu menținerea la putere a PDL. Iar reforma se obține nu doar votând, odată la 4 ani. Ci și prin presiune, protest, amenințare. Doar dacă liderii PDL vor vedea că există un risc credibil ca suporterii lor cei mai vizibili să înceapă o campanie împotriva lor, doar dacă văd că posibilitatea ca micii întreprinzători și profesiile liberale să iasă să voteze USL în loc să stea acasă, doar dacă au într-adevăr ceva de pierdut, doar atunci vor lua în calcul reforma. Cu alte cuvinte, doar dacă ei înțeleg că riscul unei campanii pro-USL, “to throw the bastards out”, e real. A-i sprijini acum e o eroare teribilă pe care o vor boci aprig toți cei care acum sunt gata să excomunice pe oricine ar face campanie împotriva PDL. Dar, ca de obicei, vor boci prea târziu. Vorba ceea, sunt pline cimitirele politicii de dezamăgiți.
@POWERAXXEL: nu USL ni l-a luat, ni-l luăm noi singuri.
"Victor Ponta (PSD): Raed Arafat ar avea intotdeauna un loc intr-un viitor Guvern USL"
In ritmul asta, cu gogonari ca USL care se lipesc populist de toti si de toate, nu cred ca avem vreodata alternative. Iar asta o sa omoare si ce-a mai mica urma de evolutie a puterii.
@POWERAXXEL
Nu dispera, in curand vom avea opozitia pe care o meritam. Cred ca o meritam!
"Ce mi se pare mie nesănătos la discuțiile din ultima vreme e că s-a format o tabără vehementă care fac din prostia lui Ponta și Crin argumentul pentru a vota prostia și șmecheria pedeliștilor."
Tocmai asta ma revolta si pe mine … USL ne-a luat pana si dreptul de a avea o opozitie …
@Florin
Admitand ca ai dreptate, crezi ca "femeile de fier" ale PDL, Anastase si Udrea, l-ar lasa? |Crezi ca l-ar ierta pentru criticile lui la adresa lor?
Din toata acea gramada, numai Blaga e frecventabil desi, sunt sigur, daca face ceva "rau" reapar acuzatiile legate de perioada sa de vames.
@Vocalis:recuperarea lui Blaga și a lui Oltean și introducerea lui în echipa Udrea / Anastase ar putea fi o mișcare foarte bună. Între Blaga și ceilalți grei e o mare diferență, am scris anul trecut de multe ori. Indiferent de defectele lui Blaga, el a amestecat cel mai puțin afacerile proprii cu politica dintre cei vechi. (chestia cu ginerele e ridicolă dacă ne uităm la Videanu și faptul că cele mai importante concesiuni primite de firmele lui au venit de la Năstase când era PM). De aceea e posibil ca Blaga să-și asume o agendă reformistă, agenda lui Băsescu. Am scris și în articol, Blaga poate viza președinția în 2014. Iar pentru asta, Băsescu îl poate ajuta. Cu condiția ca Blaga să facă mai întâi ce trebuie pentru ca PDL să nu se ducă în cap la alegerile din toamna asta.
Totul depinde de ce înseamnă "ce trebuie" pentru Blaga. Dacă ce trebuie sunt doar primarii, găletușele și autobuzele, meciul e pierdut definitiv.
@Luminita
http://www.ziare.com/udrea/pdl/udrea-blaga-este-s…
http://www.ziare-pe-net.ro/stiri/scandal-in-pdl-u…
Cam ciudat sa-l pui pe cel ce "face blaturi cu opozi'ia" membru intr-o comisie de alegeri! Alaturi de acuzator!
Vocalis,
cu scuzele de rigoare chiar nu imi aduc aminte de "acuzatii grele care i s-au adus lui Blaga in campania de alegeri din PDL? De catre Anastase si Udrea" daca imi poti improspata memoria … despre ce anume alegeri vorbesti ? despre cele interne ? Pai acolo se facea vorbire despre capacitatile candidatilor de a conduce un partid, nu s-au pus in discutie niciodata, de catre nimeni( Basescu y compris) capacitatile de organizator si strateg de campanii electorale ale lui Blaga.
iti amintesc faptul ca Blaga a facut si face parte din partidul care, taras-grabis, cu rele si cu bune, cu stangacii sau cu mai multa eficientza a facut singurele reale reforme in Romania post-revolutionara. Cat de mare sau de mica a fost contributia sa este irelevant, el va fi organizatorul campaniei electorale, nu vectorul de imagine si nici figura centrala a bataliei.
Buldogul a lucrat mereu intr-o "ilegalitate" deplina, nu are valente de persoana publica mediatizata, nu este un comunicator in adevaratul sens al cuvantului, din acest motiv a si pierdut batalia de la Bucuresti, cu un program realist si de bun simt (raportat la fanteziile ridicole ale lui Oprescu.
Se pare ca mai nimeni nu stie, cu adevarat, cum si prin ce metode anume se aduna voturile, cele adevarate, varate in urna, nu previziunile de mama Omida din sondaje.
Iti imaginezi ca milioanele adunate de PDL si Basescu in campaniile de pana acum au fost voturi date Monicai Macovei, Cristi Preda sau Paleologu ??
Andrei,
simti nevoia sa te bagi in vorba?
Am spus de la inceput ca eu nu am citit comentariile. Si nu am apreciat doar ce a spus, ci mai ales faptul ca a trecut de la invective blande, la un oarecare dialog.
Si da, nu e greu pt oricine sa fie mai inteligent ca tine.
@Luminita
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-11147165-pdl-…
Asta-i dreapta reformista si credibila care va castiga alegerile?
Iti amintesti cate acuzatii grele i s-au adus lui Blaga in campania de alegeri din PDL? De catre Anastase si Udrea? Minteau atunci sau acum?
@ gabarelo
Partea distractiva este ca Florin nu spune de fapt nimic nou la January 9, 2012 at 12:13, ci explica un pic mai pe indelete ce a afirmat deja de cateva ori mai sus. Este clar ca mai devreme comunica cu noi astia mai saraci cu duhul, iar acum a expus si clarificarile pentru cei foarte inteligenti, ca tine.
Florin,
Asa mai vii de acasa, e o incercare de raspuns onesta (aproape) multumitoare. Nu mai reiau punctual sa iti spun unde cred ca ai gresit. Ideea de baza era doar ca afirmatia: "răul cel mare e mai întotdeauna politicianul de la putere", e prea categorica. Si e valabila, eventual intr-o democratie adevarata, ceea ce eu tot sustin ca noi nu avem.
gabarello, "observația ta elementară" zice așa:
"ce rost mai au alegerile, daca raul cel mare e mereu la putere? Sa punem in Constitutie ca la 4 ani sa se schimbe automat puterea si sa o ia ceilalti, care sunt “mai buni” oricum, ca asta e rationamentul logic care decurge. Sa facem o “democratie originala”."
1. Constatările formulate în propoziții cu semnul întrebării la sfârșit, se numesc, de regulă, întrebări.
2. Să cădem de acord că pui o întrebare către cititorii Blogary. E irelevant dacă mă întrebi pe mine sau pe alții, cu siguranță nu te întrebi pe tine. Ai fi un caz patologic să-ți pui întrebări către tine însuți în public.
3. Să observăm că "observația ta elementară" nu prea e elementară întrucât e compusă dintr-o întrebare și un răspuns pe care ți-l dai singur.
4. Întrebarea ta e următoarea: "Ce rost mai au alegerile dacă răul cel mare e întotdeauna la putere?". Și îți răspunzi: "de ce nu o schimbare automată?" Iar răspunsul meu e:
4.a. Problema e faptul că puterea corupe (specificat în articolul meu). Fără a da cuiva puterea pe o perioadă e însă imposibil să ne guvernăm. Care e soluția?
(Corolar: din cauză că puterea corupe, invariabil cei de la putere sfârșesc mai corupți decât cei care nu sunt la putere, sunt așadar, răul mai mare)
4.b. Soluțiile sunt mai multe: alegeri regulate, alternanță automată, interzicerea a mai mult de un mandat în orice funcție publică sau politică etc.
4.c. Alegerile sunt un mecanism de alternanță, între altele posibile, printre care și alternanța automată, sugerată de tine. Când ai o problemă și mai multe soluții, problema rămâne valabilă indiferent de soluția aleasă. Iar alegerea soluției e o discuție separată de identificarea problemei.
4.d. Abstractizând, avem problema X cu soluțiile A, B, C. Istoric, lumea alege în 99% din cazuri soluția A. Probabil pentru că e mai bună. Cum A e ales mai tot timpul, uităm de problema X. Atunci eu constat că există X. Și vine gabarello care ne spune "Ce rost mai are soluția A, dacă ar fi adevărat că avem problema X. Am putea alege soluția B. Așadar problema X nu există. Hahaha. Ce deștept sunt!"
Democrația și alegerile regulate sunt un răspuns, probabil cel mai bun, la problema beției puterii. Dar asta nu înseamnă că nu mai există alte răspunsuri. Sau că nu mai există beția puterii. Apropos de Boc:)
Florin,
e chestie de timp, eu nu o frec pe bloguri. Nu mi s-a parut articolul destul de captivant, asta e. Eu nu intreb nimic. Oricum nu pe tine. Eu ma intreb. Iti semnalam un aspect. Si nu asta e intrebarea echivalenta, cu mortii si ranitii, ai dat iar pe langa. Nu ai clarificat nimic pentru ca nu poti. Ai pus problema gresit de la inceput, de aia nu am continuat lectura.
Nu ma compar la inteligenta cu tine, nu iti fa griji. Te bat la orice test.Fara modestie.
Nu mai spun că comasarea e o decizie excepțional de proastă. USL risca să ia cel mai mic scor la locale. Dacă luau 40% (echivalent) USL se spărgea automat.
Așa, au făcut ei niște calcule meschine să facă colegii suprapuse pe primării și au pierdut oportunitatea de a spulbera USL. De unde rezultă că nu asta îi interesa.
@Bleen: USL nu se va rupe pentru că e PDL-ul dispus să negocieze coaliții în avans. N-au de ce. Chiar calculele tale spun că au toate cărțile în mână câtă vreme sunt aproape de 50%. USL-ul se va rupe dacă PDL-ul e suficient de puternic încât scorul USL la alegeri să riște să fie mic. Aș spune 40%.
Așadar toți, cu Lăză în frunte, ar trebui să se bată pentru asta, să aducă USL la 40%. Pentru asta PDL trebuie să se dezmeticească și să devină agresiv. Iar pariul meu e că o vor face dacă-și dau seama că există riscul să fie spulberați la alegeri.
Nu dacă le spune toată lumea că jocurile sunt făcute și trebuie să aștepte liniștiți deznodământul.
Dacă nu mai vrei victoria ești deja învins. Nu mai știu cine a spus, om deștept.
Basescu e curajos dar nu si inconstient.
@gabarello: dacă tot murim, ce rost mai are să trăim? Asta întrebi tu. Nu e nici o contradicție, puterea corupe și, după niște ani, ești corupt. Deci mai rău decât cei necorupți. Și da, la limită, o alternanță automată, fără alegeri, ar putea funcționa.
Înainte însă să te burici pe motiv de logică, dă-mi voie să-ți atrag atenția că a discuta pe paragrafe, fără a citi articolul, nu e deloc flatant nici pentru logica și nici pentru manierele tale. Inteligentule!
Lăzăroiu ştie PDL-ul din interior. Şi ştie că nu va trece de 25%. Ştie ce material uman şi ce materie cenuşie e acolo, la PDL. A lucrat cu ei în cîteva campanii. Ştie că PDL-ul e mort fiindcă în partidul ăla s-au întîlnit hoţii cu proştii. Şi că nu-s suficient de mulţi hoţi care să compenseze numărul impresionant de proşti. Şi mai ştie că singura şansă e ruperea USL.
Nu se pune problema demobilizării sau demoralizării. E prea tîrziu ca PDL să mai poată face ceva. PDL va avea între 20 şi 25%. Ca şi în 2008, se speră la ruperea alianţei PSD-PNL prin atragerea unuia dintre cele două partide. PPDD şi UNPR nu-s suficiente pentru o majoritate. Sînt cai morţi. Singura şansă e ruperea USL. Deşi pentru PDL există şi soluţia, foarte onorabilă şi normală, a opoziţiei. Să zicem însă că PDL nu vrea nici în ruptul capului să stea în opoziţie. Atunci va fi nevoit să facă o alianţă care să-l ducă la guvernare. Pentru un partid care de doi ani stă la 20% e cam greu să spere că va ajunge într-un an la 50%. Cu UNPR, UDMR şi PPDD nu poate face, aşa cum am spus, o alianţă, căci nu va fi suficient să strîngă peste 50%. În ecuaţie intră şi PRM, care încurcă enorm socotelile PDL-ului. Rămîne varianta ruperii USL. Acolo e punctul slab al USL, la încheieturi. Dar dacă USL simte mirosul de sînge, nu se va rupe. Şi dacă rezistă şi se încăpăţînează într-un război pe viaţă şi pe moarte, Băsescu şi PDL n-au absolut nicio şansă. "Plus casa şi nevasta", cu doi şeptari în mînă e cam mult chiar şi pentru Băsescu.
Lăzăroiu ilustrează strălucit una din dramele politicii noastre: autismul comunitar. Aproape fără excepție, inteligenți sau șmecheri, talentați sau doar rudele cui trebuie, vechi și noi, deopotrivă, toți oamenii din politica românească sunt profund incapabili să înțeleagă ideea de bine comun și sunt permanent concentrați exclusiv pe interesul personal. Băsescu – unul din puținii care poate gândi dincolo de sine însuși – trăiește o dramă exemplară: majoritatea copiilor lui politici sunt doar niște egolatri incurabili, în fugă perpetuă după glorie și/sau avere. Eșecul masiv al reformiștilor din PDL vine în primul rând de aici. Până și Macovei, care trece de Don Quijote, a ajuns într-o situație suficient de confortabilă ca să nu mai vrea să riște mare lucru.
Mai mult, experiența mea cu ARSIT-ul spune că și antreprenorii sunt la fel (cu câteva excepții): nu se bagă în nimic în care nu le iese lor, direct și garantat, ceva.
Dreapta politică românească are mari dificultăți să existe pentru că membrii ei gândesc doar competitiv, nu colaborativ. De aceea totul pornește greu și când pornește se sparge în bucăți. E un rău profund, greu de eradicat.
Să fiu bine înțeles, nu-l critic pe Lăză. E opțiunea lui și e perfect onorabilă. Nu-i cer nimic, nu-l acuz de nimic. Constat doar că sunt prea mulți interesați exclusiv de ei și prea puțin de comunitățile de care aparțin.
(Dacă se gândește cineva de la NR să-mi explice că la NR lucrurile sunt altfel și să mă invite să mă alătur lor, să-mi dea voie să râd înfundat.)
Florin,
acel raspuns scurt te defineste, spune-l!
Eu am pus o problema, tu preferi sa te iei de ochii mei albastri, nu sa incerci sa o rezolvi.
voi, astia de la Blogary, ati vrea sa pareti baieti fini, cu preocupari inalte, dar cand cineva va semnaleaza o mica chestie, in loc sa incercati sa o rezolvati, sariti de cur in sus. Am crezut ca tine de dispozitia de moment a unuia, a altuia, dar nu e asa. Va pute tot, v-o trageti doar voi intre voi.
Deci ramane cum am stabilit: daca totdeauna cei de la putere sunt raul cel mare, ce rost mai au alegerile?
Greu cu logica pe scari.
Analistilor!
Lazaroiu nu face o analiza ci o justificare.
El pleaca de la un rezultat pe care si-l doreste si ii cauta fundamente.
Există două lucruri în analiza (analizele) lui Lăzăroiu: 1. Analiza în sine. Greu de contestat. Și, până la urmă, doar o predicție, chit că citește în rănile de la cuie și nu în globul de cristal.
2. Mesajul. Acțiunea sugerată explicit sau implicit. Astea sunt proaste. Mesajul trimis e unul de demobilizare. Din moment ce o coaliție cu PSD e inevitabilă, ce rost mai are să ne batem cu ei?
În lumea reală, în orice negociere într-o situație conflictuală, părțile își întăresc pozițiile până se așează la masă. Tocmai pentru a avea ce negocia. Ori "predicțiile" lui Lăzăroiu slăbesc, în realitate, poziția PDL.
De ce ar face Lăzăroiu asta?
Date fiind mesajele din ultima vreme, sentimentul meu e că obiectivul nr.1 pentru Lăzăroiu nu e politic ci strict personal: acela de a deveni cel mai important analist politic de pe piață. Articolele nu au rolul de a ne lumina sau pregăti terenul politic pentru cineva ci doar de a sta acolo la arhivă până când autorul va putea să le folosească ca dovadă a "clarviziunii".
Dacă Lăzăroiu și-a contemplat vreodată un viitor politic, probabil că după episodul de la Muncă a renunțat la idee. Articolele de acum sunt branding personal, nu politică. E cu siguranță cel mai bun analist politic al momentului (și ar fi, de departe, cel mai bun consultant politic), dar nu trebuie citit în textele lui mai mult decât e acolo. Așa cum am făcut cu ACZ.
Apropos de ACZ și de tendința noastră de a găsi profunzimi nebănuite în orice afirmație a lui, insistența cu care revine la explicația "ACZ e de fapt o stare de spirit" și felul în care mai toată lumea a preluat din zbor abureala asta e edificatoare. Stările de spirit nu candidează și nu iau procente, așa cum a afirmat în articolul original. Ba, mai mult, văd acum că cineva de la NR a scris un text răspuns lui Fumurescu în care spune "NR e o stare de spirit" E bun Lăză:)
Argumentele lui Lăzăroiu:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/cele-11-ipoteze-p…
Florina
Intrebarea corecta este…si cu serpilienii din PPDD ?
Multi dintre dinozaurii din PSD deja prin UNPR sustin interesul national alaturi de PDL
Bună dimineaţa! Desprea Nea Nelu şi-al lui, speră unii, ultim Sfînt Ion:
http://baricada.wordpress.com/2012/01/08/nea-nelu…
For fun, despre cum ne protejează serviciile:
http://baricada.wordpress.com/2012/01/09/sri-cu-p…
Am inteles Bleen, orisice alta varianta, cu exceptia unei aliante PDL-PSD (draga lui Lazaroiu si prin ricoseu tie) este perdanta, imposibila.
PDL musai sa strambe din nas (sa considere profund compromitzatoare) la o aliantza cu "alde" Oprea si DD si sa inghita broasca Ilici&Nastase (devenit personaj frecventabil) deh, un penal corupt si cinic miroase mai bine decat unul santajist.
Eu am o singura explicatie pe care Basescu o poate avansa in cazul (catastrofal, in opinia ta) solutiei PDL + orisice stransura, USL in opozitie: sansa de a finaliza reformelor incepute, supravietuirea DNA si ANI, conservarea sanselor de a castiga presedentzia in 2014 iesind cu un candidat nou (din alta plamada decat tripleta Antonescu&Nastase&Mitrea), dar, mai presus de orisice prezervarea controlului asupra agendei publice.
Sigur ca nimeni si nimic nu ii garanteaza ca toate acestea vor fi posibile, dar in mod cert, aducerea PSD-ului la guvernare inseamna capitulare certa, predarea neconditionata a fraielor.
Il vezi tu pe Basescu traind doi ani pe post de imparat chinez ascuns in palatul de vara ???
deci, cu dinozaurii din PSD sau cu şerpilienii din PPDD? aceasta-i întrebarea.
Lăză zice-aşa
http://www.evz.ro/detalii/stiri/cele-11-ipoteze-p…
@gabarello: ma ierți că nu ți-am citit întrebarea până la capăt, dar n-am înțeles ce întrebi. În schimb, aș putea să-ți răspund dar n-o fac pentru că răspunsul e prea scurt.
Am reusit sa citesc tot ! Am o senzatie de oboseala, de desnadeje, pentru toti cei care cu buna sau mai putin buna stiinta, produc un fel de zgomot politic de fond.
Sa incep cu inceputul: Anul 1330 .. s-a format Tara Romaneasca. Stie cinve, din cei
care se obosesc a scrie, stie cineva vre-un singur domnitor, rege, presedinte, ales de vointa populara in Romania ? Nu va obositi, pana si un elev mediocru la istorie v-ar zice: NICI UNUL !!! Pornind de aici, stiind ca toti cei care au condus principatele, apoi tara, au fost pusi pe tron pentru a reprezenta nevoile economice, geo-politice sau militare ale puterilor interesate in curbura Carpatilor, realizam fara mari eforturi, ca suntem azi intre NATO & UE de o parte, si vechii nostrii "prieteni", vorba sa fie, moscovitii. M-a amuzat un domn care spunea mai sus ca: "Basescu a castigat in 2008 pentru ca-i Basescu". Sa zic infantilism, as fi prea bland. Basescu a castigat pentru ca a fost ales mai intai de Washington si Bruxelles, apoi pentru ca a fost sprijinit puternic de cei care l-au ales. Va place sau nu, schiopatand, Basescu reprezinta pentru Romania calea, grea si anevoioasa, spre occident. Rezultatele s-au vazut: Romania nu si-a retras trupele in Irak (asa cum i sa zis lui Tariceanu de la rasarit), Romania a acceptat rapid scutul anti-racheta, prin semnarea la Washington de care Basescu a acordului cu NATO. Ziua de 13 Septembrie 2011, dupa umila mea parere, va ramane in calendarul Romaniei tot atat de importanta cat si 23 August 1944. Pe 23 August, romanii au cazut total in mana rusilor, in Septembrie, anul trecut, rusii au fost DEFINITIV dati afara.
Esta data in care am stiut precis ca USL-ul (mana politica a PUTINtzeilor :)are sanse minuscule sa mai ajunga la putere. Si daca ei totusi ajung, vor fi matrasiti cu viteza fulgerului de catre EU & NATO. Cum ? Simplu, prin taierea oricarei investitii serioase, prin inzolare, printr-un FMI care le va intoarce spatele .. totul generand inflatie si dezastru economic. Pentru cei care cred ca bat campii, le recomand sa studieze ultimii 60 de ani de istorie politica in America de Sud. Este peste mintea mea sa inteleg cum mai pot exista asa zisi "analisti geo-politici" care pot accepta ca americanii vor sta si vor aplauda un guvern condus si finantat de Moscova, cand la Deveselu se va afla technica lor cea mai avansata, technica pe care muscalii viseaza de mult sa puna mana. Sa fim seriosi. Nici-o tara NATO nu poate avea un guvern aservit lui Putin. Temporar, poate, dar ca sa guverneze in liniste patru ani, imposibil! Totul a inceput pe la sfarsitul anilor 1996, cand Washington-ul si-a dat seama ca nu se mai pot sprijinii pe Turcia. Punct ! Tot atunci, USA a inceput sa fie cu adevarat interesata in Romania si rezultatele s-au vazut: Intrarea in NATO si mai apoi, cu sprijinul serios american, in UE.
"Si eu cu cine votez?". Nu-i vorba de raul cel mai mic sau cel mai mare ..ci calea spre oligarhia moscovita sau …OCCIDENT.
Nu cred ca vor fi alegeri in 2014. Normal, USL nu-si poate permite sa astepte 2 ani pina la alegerea unui nou presedinte, pentru ca imaginea lor se va eroda prea mult. Daca insa o vor face, un candidat corespunzator al viitoarei opozitii (sa zic si eu, poate un Cristi Preda, care e destul de consecvent in pozitii si care nu e perceput neaparat atasat unui partid) va putea castiga presedintia.
Strategia PDL e băltoaca, e mica ciupeală, coroborată cu speranţa unei atitudini de forţă din partea lui Băsescu. E o strategie pierzătoare, atît pentru 2012 cît şi pentru 2014.
Ei bine, vă dau în scris că în asemenea condiţiuni, Băsescu şi PDL nu vor avea niciun aliat în lupta cu USL.
@Luminiţa
În 2009 a candidat Băsescu, ai uitat? Nu va mai candida în 2014. În 2009, Băsescu a cîştigat fiindcă e Băsescu. Victoria lui Băsescu a fost rezultatul combinaţiei dintre greşelile aiuritoare ale adversarilor şi forţa lui Băsescu. În 2014, candidatul PDL va trebui să se bată ori cu Antonescu, ori cu Năstase, ori cu Mitrea, trei campaigneri şi candidaţi redutabili (în PDL nu există aşa ceva).
Uite că în ultimii 20 de ani aritmetica sondajelor a fost cît se poate de relevant, că nu poţi face 50% din 20%, oricît de fan ai fi. Ştiu, în lumea fanilor, ceilalţi nu există, centrul idolatriei are întotdeauna dreptate. În imaginaţia wishful thinking, noi dăm replicile geniale iar preopinentul nu zice nimic sau doar bălmăjeşte ceva ridicol, pe placul nostru.
În condiţiile în care USL are peste 50% singur sau împreună cu PRM, numirea unui alt premier va declanşa un război politic total, atît pentru 2012 cît, mai ales, cu bătaie spre 2014.
Repet, sondajele au fost relevante şi în 1996, şi în 2000, şi în 2004, şi în 2008. Să înţeleg că în 2012, nu vor mai fi alegeri şi parlamentarii vor fi numiţi? Dacă totuşi vor fi alegeri şi nu se va trece la numirea parlamentarilor, atunci avem o forţă politică care de un an stă la peste 50% şi un partid care de doi ani nu trece de 20%. Alături de acest partid, avem o grupare care are sub 1% şi trebuie să crească de cinci ori într-un an şi un partid-televiziune, amestec de penal şi circ (să nu uităm că preşedintele PPDD e implicat penal în şantaj şi că OTV e implicat în scandaluri de pedofilie şi proxenetism).
Vreau să-l văd pe Băsescu cum va explica că la guvernare nu trebuie să fie partidul care are 45% sau peste 50% şi că trebuie să fie un aventurier, acuzat penal de şantaj şi conducător al unei televiziuni-cloacă, ai căror apropiaţi sînt acuzaţi de pedofilie şi proxenetism.
Florin, hai să ni-l punem pe bloguri cu începutul tradus.
@Dan, excelent articol. De înrămat.
Imi cer scuze ca nu am citit nici articolul intreg (prea lung) si nici comentariile. Deci e posbil sa mai fi facut cineva o observatie elementara:
ce rost mai au alegerile, daca raul cel mare e mereu la putere? Sa punem in Constitutie ca la 4 ani sa se schimbe automat puterea si sa o ia ceilalti, care sunt "mai buni" oricum, ca asta e rationamentul logic care decurge. Sa facem o "democratie originala".
Bleen, de ce ne intoarcem iar la aritmetica sondajelor de astazi ??? este irelevant si neproductiv, asa cum este de-a dreptul ilar sa concluzionam ca o alianta rau mirositoare a PDL-ului din 2012 va duce la pierderea certa a presedentiei in 2014. Sa inteleg ca, in logica ta, o alianta cu PSD-ul va exhala parfum de roze si va garanta ca in 2014 nu vom avea un presedinte iliescian ??? ai uitat ce s-a intamplat in 2009 ??? pai taman experienta de atunci ( si cea din 2005 cu PNL-ul) ar trebui sa ii lecuiasca pe pedelisti de "logodne" cu partidele in cauza. Singura varianta menita a securiza sansele lor pentru 2014 este de a face in 2012 aliante cu partide precum UNPR, UDMR sau PP/PRM, partide fara pretentii prezidentiale, sa stranga din dinti (sa isi stranga si buzunarele)sa nu blocheze DNA-ul si ANI, sa consolideze/sa creasca economia si nivelul de trai si, evident, sa vina cu o candidatura ireprosabila, solida, un politician neuzat, credibil si moraliceste peste variantele pesediste.
N.B. Rog a nu mai marsa pe scenarii apocaliptice, de opereta, tip razboiul total, izolarea internationala si dezavuarea opiniei publice deznadajduita de marginalizarea victimei pesediste.
Cat despre asset-urile care au "denuntat" aliatul "rau mirositor" ce a asigurat/sustinut eforturile PDL-ului de redresare economico-financiara si implementarea reformelor (atatea cate au fost), sa fim seriosi, singurul denunt neipocrit era o demisie de onoare
Şansele ca din 2014 un pesedist (Năstase?) să facă politica externă şi să numească procurorii şi şefii serviciilor sînt foarte mari.
În condiţiile în care lumea se schimbă şi UE stă să cadă, în care anii ce urmează sînt decisivi pentru poziţia geostrategică a României, un rusofil la Cotroceni e exact ce ne trebuie.
PDL va trebui să treacă prin 2012 în aşa fel încît să-şi păstreze şansele pentru 2014. Dacă va trece prin 2012 de mînă cu UNPR şi PPDD şi primind nemeritat guvernarea, împotriva unei populaţii care-l detestă şi care votează în proporţie de peste 50% cu USL, PRM şi PPDD, şi va trebui să ia şi măsuri dure în perioada 2012-2014 (criza e încă la început), nu va avea absolut nicio şansă în 2014.
@nedo, nu poți să zici că voturile retardaților "nu contează" dacă au generat parlamentari și euro-parlamentari, care au făcut alianțe, au trădat și au influențat majorități.
Lumea cînd se uită la sondaje uită de redistribuire.
Iau ca exemplu ultimul sondaj al IMAS.
USL – 49.2%, PDL – 21.5%, PPDD – 11.8%, PRM – 6.4%, UDMR – 5.7%, În total: 94.6%. Rămîn 5.4% de la cei care nu au trecut pragul care se redistribuie celor care au trecut pragul, proporţional cu cît au obţinut.
Astfel, din 5.4% vor primi după cum urmează:
USL – 2.66% (adică 49.2%)
PDL – 1.16% (adică 21.5%)
PPDD – 0.64%
PRM – 0.35%
UDMR – 0.31%
Scorul după redistribuire arată aşa:
USL – 51.8%
PDL – 22.7%
PPDD – 12.4%
etc
Bleen!
Nu te uiți la OTV?!!! Păi, de-aia nu știi unde se hotărăște soarta lui Băsescu și a țării. Printre șerpilieni și clarvăzători apar și informații prețioase:
http://vimeo.com/15941217 http://vimeo.com/15943305 http://vimeo.com/15947794
De-aia nici nu știți ce pierdeți!
@Luminiţa
Udrea deja l-a prezentat pe Piedone. Pentru pedelişti nu contează părerea lui Ioniţă, Cîmpeanu şi Ghinea însă într-un război politic total aceasta va conta la nivelul liderilor de opinie şi al cancelariilor occidentale (care îşi iau informaţiile din presă, de la politicieni, de la liderii de opinie – nu de la mafioţii din teritoriu).
PDL are 22% acum, UNPR are 1%. Vorbim de o alianţă de 23%.
Ba da, asset-urile respective au denunţat alianţa cu Oprea şi echipa, Cristi Preda, cel puţin.
Tot nu înţeleg cum ajunge PDL (cu cine, mai ales), de la 22% la 51%.
voturile retardaţilor oricum nu contează. în maxim un an de la alegeri, jumătate din parlamentarii lui diaconescu vor migra la celelalte partide şi vor vota, în general, haotic sau după interesul personal. mulţi nici nu vor participa la şedinţe.
amintiţi-vă ce s-a întîmplat cu prm după 2000. uitaţi-vă cît lipsesc gigi şi vadim din parlamentul european. sînt printre primii la absenţe.
Deci ne aşteaptă 14 ani de guvernare USL (2012-2026). Fiindcă adevărata miză nu-s alegerile din 2012, ci cele din 2014. Acolo e şi cheia strategiei politice, chiar şi a celei din 2012.
O alianţă PDL-PPDD-UNPR dinamitează complet şansele PDL pentru 2014 (care oricum sînt foarte mici).
Dacă aş fi USL, mi-ar conveni ca Băsescu să pună un premier PDL. Aş face un scandal monstru, aş porni un război politic total dar aş lăsa alianţa PDL-PPDD-UNPR-UDMR să guverneze pînă în 2014. Aş trăi doi ani în dizidenţă belarusă, cu Năstase luptînd pe brînci împotriva dictaturii. Iar în 2014 aş avea acces la servicii şi justiţie. Aş avea preşedintele pe 10 ani. Nu e vorba de Crin Antonescu, evident. Căci PNL are preşedintele doar dacă PSD are premierul. Dacă stau bine să mă gîndesc, Adrian Năstase nu va accepta funcţia de premier chiar dacă i-ar oferi-o Băsescu şi nici PSD nu va accepta o alianţă cu PDL. Problema PDL nu e că a pierdut alegerile din 2012 (căci le-a pierdut), problema e că le-a pierdut p-alea din 2014.
Jerome draga am inteles imediat ca esti un baiat cu simturi … fine, de aceea nu esti politician.
Bleen, amesteci planurile, PDL nu isi va face campanie electorala de manutza cu UNPR-ul lui Miki Spaga, in cel mai probabil caz in campania electorala vor face vorbire de oameni decenti precum Diaconescu sau alti doi trei rataciti pe post de candidati in sate si orase.
In acest moment, mizeaza pe faptul ca acesta va trece pragul dar nu ii va face campanie electorala si nici nu ii va sprijini fatis si public candidatii, in functie de rezultatul votului PDL isi va negocia apoi aliantele, si parerea lui Ionita, Ghinea sau Campeanu nu va mai conta (in ochii lor) nici cat o ceapa degerata, asa cum nu vor mai conta nici parerile "asset-uri electorale Preda, T. Paleologu şi Monica Macovei", odata aduse aportul la obtinerea de voturi. In fond, nu am auzit ca aceste asset-uri sa denunte public alianta de acum cu Miki Spaga si Oprea.
Blee, vorbim procentual. Cel mai mare procent de retardați captivi l-a avut PC – 100%. Retardații care votau cu PRM au migrat către PSD și acum revin. La capitolul "retarzi" nu poate concura PDL-ul niciodată cu PRM, PC. Cu PSD-ul poate juca, cu faze memorabile chiar, dar pierde întotdeauna la jumatea scorului înscris de câștigător. Challanger forever!
Apropo de Ddeu:
http://www.kamikazeonline.ro/wp-content/uploads/2…
@ElCucui
Nu mă uit la OTV, dar îmi dai o veste bună. Condurăţeanu, Coruţ, Fortuna şi Bichir? E un festin deja. Habar n-aveam ce şerpilieni creşte Ddeu la sîn. Şi doar Condurăţeanu de-ar fi şi tot aş vota PPDD. Condurăţeanu, Fortuna şi Coruţ ar retrezi interesul oamenilor pentru politică.
Luminita
alianta cu ppdd sau prm ?
depinde de gusturi. eu mananc piperat si destul de exotic, dar rahatul nu m-am gandit inca sa-l incerc
@Luminiţa
Ai drepate. Dar cum se argumentează public? Că vestea unei alianţe PDL-PPDD-UNPR va duce PDL la 15% într-un an.
Și ce? PP nu are intelectuali? Da' Țuțu Condurățeanu, Pavel Coruț sau Lorin Fortuna ce sunt? Mai nou, l-am văzut și pe Florian Bichir într-un teatru TV pro-exploatarea cu cianuri de către RMGC.
bleen
tocmai ca problema unpr-ul e f relevanta.
daca e batut in cuie ca nu trec pragul (si evident nu au sanse sa o faca) nu pot merge impreuna cu pdl-ul (stanga+dreapta basca ca pdl-ul nu are locuri de dat altora) ce vor face ?
daca nu ma insel, acum unpr-ul au mai multi parlamentari decat udmr. oare cum vor reactiona toti acestia fiind pusi in pericolul de a ramane fara colegiu ? la usl e clar ca nu pot merge (acum e prea tarziu)
eu sunt convins ca va fi o vara interesanta
Simplu Jerome draga, justific "moral, etic, politic, gastronomic o alianta pdl-ppdd-unpr-prm " asa cum justific o alianta PDL-PSD sau cum am justificat/inteles o alianta PSD-PNL si una USL-PRM sau USL-PP OTV, in politica nu se exclud nici un fel de aliante atunci cand ai travesat ani de "seceta" in opozitie sau in afara ei.
La urma urmei, cine isi face iluzii ca in politica (oricare politica de aici sau de aiurea) aliantele si strategiile se fac cu nasul sau stomacul, se inseala, se fac pe baza de control, putere si bani
@ElCucui
Voturile retardaţilor sînt captive pe la toţi, de la PSD la PDL, de la UDMR la PPDD. Nu-i subestima cantitativ. Sînt mulţi şi, mai ales, sînt captivi. De fapt, votanţii se împart în două: interesaţii (îmi dai, îţi dau – aşa cum explica @Florin) şi retardaţii (captivi).
Dan Mașcă,
Nu înțeleg ce au oamenii ăștia cu PP. Eu am citit programul lui DD, urmând linkul lui Dragos, și mi se pare OK. Chiar vreau să mă apuc să-l explic puțin, pentru că a fost scris pe înțelesul retardaților care se uită la OTV. Consider că e un câștig pentru democrație ca voturile retardaților să le dețină captive alt partid decât PSD.
Alternanţa la guvernare e bună. Nu e bună, e vitală chiar. Pe de altă parte, opoziţia înţelepţeşte. Deci tot răul spre bine.
@Luminiţa
Ai zis că PDL nu se aliază cu Micky Şpagă, Oprea şi ceilalţi. Că nu cu ăştia face majoritatea. Cu cine o face?
Oricum, UNPR nu trece pragul, aşa că discuţia e irelevantă.
PDL are nevoie în acelaşi timp şi de alianţe pragmatice, şi de argumente principiale. Şi de aliaţi pragmatici, şi de susţinători principiali. Şi de voturile lui Dan Diaconescu, Micky Şpagă şi echipa în Parlament, şi de susţinerea lui Cristi Cîmpeanu, Sorin Ioniţă sau Cristi Ghinea (cîteva exepmple, doar) ca lideri de opinie. Însă nu le poate avea şi pe unele, şi pe celelalte. Poate că Voinescu va susţine o alianţă cu PPDD şi UNPR, deşi neconvingător. Dar cum vor susţine celelalte asset-uri electorale ale "idealiştilor", Cristi Preda, T. Paleologu şi Monica Macovei o asemenea alianţă? Ce vor spune? Cum vor ieşi în public ţinîndu-se de mînă cu Oprea şi Dan Diaconescu şi vor spune: "Votaţi-ne şi susţineţi-ne pe noi, nu pe corupţii şi populiştii de la USL…Oprea, zîmbeşte bă, cît mai virgin!"
Bleen,
nu, eu nu spun ca Basescu face si desface dosare, spun ca Diaconescu crede ca acesta face si desface, spera sa poata negocia cu acesta un eventual NUP, conteaza pe faptul ca procurorii si/sau judecatorii vor fi impresionati/influentati de conditia sa de politician la putere.
Si unde anume ai gasit afirmatia mea legata de "PDL care nu se aliază cu UNPR", cand eu taman ce argumentam de ce PDL-ul a comasat alegerile in beneficiul UNPR-ului ???
unpr-ul are totusi sanse mari sa ajunga la peste 5%. a venit lavinia sandru, minca si cum o mai cheama, piedone, basca ce o sa mai adune pana la vara.
ps. daca vine si gusa la ei, ii vad la cca 15% lejer, adica exact cat spunea lavinia sandru ca au in sondajele adevarate
Ultimul sondaj (IMAS):
USL – 49.2%
PDL – 21.5%
PPDD – 11.8%
PRM – 6.4%
UDMR – 5.7%
UNPR şi PNG au în jur de 1% (nici cu marja de eroare nu trec pragul).
Să zicem că USL scade (deşi n-are de ce) şi ajunge la 45%. Să zicem că PDL creşte (deşi n-are de ce) şi ajunge la 25%
Să zicem că PPDD scade (deşi dacă scade USL ar trebui să crească) la sub 5%.
Să zicem că PRM rămîne la 7% (deşi ar trebui să crească, dacă PPDD scade)
Să zicem că UDMR rămîne la 7%.
UNPR-ul nu mai are şanse să treacă de prag, deci nu-l luăm în considerare.
Avem USL-45%, PDL – 25%, UDMR – 7%, PRM – 7%.
După redistribuire, asta înseamnă:
USL – 54%
PDL – 30%
UDMR – 8%
PRM – 8%
bleen
raspunsul este clar.
toti sustinatorii pdl se bazeaza pe faptul ca indiferent cat va scoate pdl-ul la vot, basescu o sa-i bage si de data asta la guvernare.
ma indoiesc de asta
Luminiţa, zici că PPDD nu intră în Parlament şi că PDL nu se aliază cu UNPR. Ok, atunci cu cine se aliază PDL ca să cîştige încă 25-30% pînă la peste 50%?
Şi da, e posibil să ai dreptate, PPDD să nu intre în Parlament. Însă voturile sale se vor duce la USL. Pe de altă parte, singurul partid de la putere care a crescut electoral în anul alegerilor e PNL în 2008 (cînd a crescut cu 4.5%), în condiţiile boom-ului economic şi al pomenilor electorale, posibile în contextul de atunci, imposibile astăzi. Chiar şi aşa, dacă PDL ar creşte proporţional ca PNL atunci (adică cu 30%) abia ar ajunge la 26-28%. Dacă PPDD nu intră în Parlament, vom avea PDL cu 28%, UDMR cu 7%, PRM cu 6% şi USL cu?
luminita
ai dreptate si te sustin 101%
apropo, cum ai justifica moral, etic, politic, gastronomic o alianta pdl-ppdd-unpr-prm ?
@Luminiţa
Cu alte cuvinte, tu spui că Băsescu negociază dosarele din justiţie? Că are acces la ele, că poate decide sentinţe sau achitări şi că le foloseşte în negocierea politică?
Basescu a venit la putere adus de societatea civila pe care apoi a distrus-o prin recompesele acordate iar prin pierderea puterii va fi factorul declansator al renasterii societatii civile din Romania
michele de jerome nascut la saint-remy
@oglinda
Un excelent argument. Ai dat pe spate toate cancelariile occidentale, presa internaţională, liderii de opinie de la noi şi poporul.
Problema e că în 2004 şi 2008 Băsescu a considerat invalid argumentul tău.
Pe de altă parte, ce te faci dacă USL nu are peste 50% dar se duce a doua zi la Cotroceni cu PRM sau UDMR sau PPDD şi zice: "noi avem mai mult de jumătate de mandatele de parlamentari."?
Jerome,
eu am ipotezat o alinata cu PP-ul lui Diaconescu pentru a da satisfactie lui Bleen care il coteaza cu sanse,parerea mea este ca nu va trece de 3%.
Daca insa intra in parlament, pubela OTV-ista va linge mana basista pentru ca el are nevoie de … libertate si un dosar curat nu de slariul parlamentar.
eu zic să luăm programul de campanie al pdl. ce s-a promis, ce s-a făcut. apoi discutăm.
hai să simplificăm discuţia: sîntem de dreapta? votăm dreapta, chiar dacă ea arată astăzi ca o curvă ieşită la pensie şi e înţesată de berceni, udre, fălci ş.a.. avem patru ani să îi schimbăm.
să luăm în calcul posibilitatea ca dreapta să nu cîştige alegerile – nu e un capăt de ţară. s-a mai întîmplat. urîtă, populistă, cum e, există legal şi are capacitatea şi dreptul de a participa la alegeri. ba chiar și de a le cîştiga.
dacă dreapta pierde alegerile, avem un motiv excelent să o reformăm în patru ani de opoziţie. eu zic că n-avem motive să ne plîngem.
"Nu va avea de partea lui nici poporul, nici cancelariile occidentale, nici liderii de opinie, nici societatea civilă, nici măcar intelectualii lui Băsescu" valeuuu Bleen, devii patetic, tabloul asta apoteotic cu Base pe post de Pol Pot dezavuat si urat de toti si de toate este cules din Romania Mare ?!!
Si de cand PDL-ul si eventualii sai aliati se rezuma la Dan Diaconescu, şi Micky Şpagă !! chiar atat de limitat mintal consideri electoratul votant, astea sunt sloganuri de madam Grecu si sergentul Tudor.
"nimeni nu va ieşi la luptă pentru a lupta împotriva votului popular", iuhuuu, care lupta bre, cine sunt ostasii cu pricina si de care vot popular vorbesti, pai cei cu care va reusi Base sa incropeasca o majoritate au intrat in parlament pe voturi nu adusi de SRI prin sarindar, nimeni nu va fura nici un vot.
cf. Constituţiei, un partid nu e cîştigător decît dacă are 50%+1 în alegeri
altfel, cîştigător, în litera şi spiritul Constituţiei e cel care face 50%+1 în Parlament
mai oameni buni, sincer nu va inteleg
toti o tineti 101% ca dan diaconescu o sa vina langa pdl. eu mai repede il vad jucand cum a facut romania mare la inceput. adica sustinand psd-ul dar fara oameni in prima linie a executivului. adevarul ca pe cine naiba sa trimita acolo.
apropo, stie cineva cativa posibili candidati de la ppdd ?
mor de curiozitate sa stiu 🙂
Jerome,
Congosa fie, vorba lui Florin, din doua rele … decat Pongo-Bombo mai bine Congo.
Băsescu nu va marşa pe "cum vrea muşchiul lui" decît dacă e pregătit să ducă un război politic total în care să aibă de partea lui "bunii", dreptatea, poporul şi cancelariile occidentale. Cu Dan Diaconescu, Boc şi Micky Şpagă, cu un partid de 25%, cu o încredere populară în el de 10% şi cu refuzul de a da premierul partidului cîştigător, Băsescu nu va avea niciun aliat în acest război. Nu va avea de partea lui nici poporul, nici cancelariile occidentale, nici liderii de opinie, nici societatea civilă, nici măcar intelectualii lui Băsescu. Fiindcă nimeni nu va ieşi la luptă pentru a lupta împotriva votului popular şi pentru Dan Diaconescu, Boc şi Micky Şpagă.
poporul vrea si asteapta sange
usl-ul va fi nevoit sa dea circ ca paine canci asa ca…
primul va fi flutur (pariu) apoi vor urma 2-3 de la unpr cu exceptia desigur a lui pandele ca de…il apara nevestica
@Jerome
Lăsat în pace de cine?
Am găsit link-ul:
http://sociollogica.blogspot.com/2011/11/stop-cad…
luminita
"Basescu va marsa pe desemnarea primului ministru asa cum vrea muschiul"
Congo ?
dacă Băsescu face de la început jocul USL – dîndu-le primul ministru – va trebui să-l facă tot timpul
adică, va sta tot timpul cu sabia de-asupra capului, la cheremul lui Iliescu, Bombonel, Patriciu şi Voiculescu
măcar pentru faptul că va fi existînd din acel moment o majoritate parlamentară incontestabilă
de fapt, numai aşa ar putea Băsescu să-şi taie singur craca: dînd unui USL de sub 50% nominalizarea primului ministru
Bleen, se pare ca vorbim solo, ne intelegem separat.
Continui sa faci adunari si scaderi pe marginea unor cifre, nu doar efemere dar si irelevante cu mai bine de 10 luni inainte de momentul exprimarii votului. Lasa ca, la mai toate alegerile, cifrele avansate de sondaje au fost contrazise flagrant de realitate ( cu cel putin 3-4 procente).
Se pare ca nu intelegi faptul ca, odata cu comasarea alegerilor, calul de bataie al votului pedelist (si uneperist), s-a mutat de la urban mare la rural, comunitati mici si mijlocii, PDL-ul nu a contat niciodata pe voturile bugetarilor si a celor cateva sute de pensionari care au pierdut pensiile nemeritate (acesta a fost fieful pesedistilor). Furnicutzele cu carnetelul vor bifa cele aproape 2 milioane de persoane care in 2008 aveau pensii ceapiste (sau sociale, de urmasi) de nici milion si acum incaseaza 3 si jumatate, cele ce traiesc in sutele de orasele care astazi beneficiaza de sute de kilometrii de retele de apa si canalizare cu statii de epurare aferente, sunt legate de orase prin drumuri asfaltate sau si-au dezvoltat mici ferme, conteaza pe sutele de mii de romani intoarsi in tara cu chiverniseala lor obtinuta cu sudoare, ce isi deschid firmulitze si povestesc rudelor ce prapad este acum in Spania si Italia si ce bine ca Boc a pus tara la adapost taind macaroana asistatilor tocatori de seminte pe marginea santului, pe sutele de mii de votanti din zonele turistice carora madam Udrea le-a deschis alte perspective.
Cat despre calculele legate de PRM si UDMR, sa fim seriosi, atata timp cat Basescu va marsa pe desemnarea primului ministru asa cum vrea muschiul sau, nici un parlamentar peremist sau udemerist proaspat venit la ciolan (dupa ce a cotizat usturator pentru a prinde un scaun) nu va achiesa la o secetoasa opozitie si nici nu va risca o rapida debarcare prin dizolvarea parlamentului sau alegeri anticipate.
Loialitatea acestora este zero dar nu pe loialitate conteaza PDL-ul ci pe reflexul lor de a fi la putere.
Se vor lua in calcul toate compromisurile si mismasurile politice posibile pentru a asigura o minima majoritate, varianta Lazaroiu fiind ultima disperata solutie (gratie experientei din 2008 este considerata extrem de nesigura si neviabila), mai degraba se mizeaza pe o dezertare masiva a parlamentarilor penelisti.
N.B. Feeling-ul meu imi spune ca USL-ul, daca va rezista in aceasta formula pana la alegeri, nu va trece de 40%
@Nea: ăia nu sunt dreapta. Dreapta transpiră pentru banii ei, nu fură. Și, ai să râzi, eu cred că sunt (suntem) suficient de mulți încât să contăm, transpirații ăștia. Asta cu două condiții: 1. să încetăm să credem că ni se va da ceva doar pentru că existăm, fără să cerem. 2. să încetăm să credem că votul nostru e inutil.
Opțiunea 1 e a celor care spun că trebuie să votăm răul mai mic. Opțiunea 2 e a celor care spun că sunt scârbiți și nu se duc la vot.
Eu am de gând să mă bat pentru ce cred că merităm. Cu toate armele, inclusiv cu armele lor. Atât cât mă duce pe mine capul. De fapt sunt atât de iritat de ce am înțeles despre lumea politicii în ultimii doi ani încât sunt gata să merg foarte departe. (mai departe de Lehliu)
"Cu scenariul ăsta vor veni USL-iştii la negocierile cu Băsescu de a doua zi după alegeri."
negocieri insemnand probabil cine sa fie lasat in pace
Cu alte cuvinte, Băsescu va porni la luptă pe un cal alb, cu 8% încredere, alături de cel mai detestat politician român, Emil Boc, alături de Elena Udrea, Videanu, Flutur, Pinalti, Berceanu, Anastase, Apostu, Solomon, Micky Şpagă, Oprea, Piedone, Onţanu, Pandele şi Dan Diaconescu.
De ce nu va numi un premier USL? Ce argumente va avea? Va vorbi despre extremism şi populism, cu Dan Diaconescu alături, va vorbi despre corupţie cu Micky Şpagă, Apostu, Solomon şi Pandele alături, va vorbi de sistemul ticăloşti cu Oprea şi Onţanu alături? Va vorbi despre incompetenţă cu Boc alături? Va apela la popor cu 8% încredere, avîndu-l în dreapta pe Boc, personajul pe care l-ar strînge de gît 90% dintre români? Ce va spune? Nu numesc un premier USL fiincă useliştii sînt extremişti, incompetenţi şi corupţi? Va vorbi despre votul popular şi decizia poporului, cu un USL de 45-50% şi cu un PDL de 20%?
aoleu, iar cădem în patetisme.
Pentru cei csre umblă cu wishful thinking-ul, vă spun ce va face USL dacă Băsescu nu va desemna premierul lor:
1. va acuza frauda electorală (alegerile comasate, UNPR-ul etc), tursimul electoral etc
2. va declanşa formalităţile de suspendare a preşedintelui
3. va apela la Partidul Socialist European şi la toate cancelariile occidentale
4. va face grevă parlamentară refuzînd să participe la şedinţa de învestire a unui posibil nou guvern
5. va face un scandal monstru în media
La urma urmei, inamicii lor politici (Băsescu, Boc, PDL) sînt şi inamicii publici number one ai populaţiei. Băsescu şi Boc sînt pe la 5-8% la încredere, PDL va fi pe undeva pe la 20-25% la socr electoral (scor contestat de USL ca fiind furt în cîrdăşie cu UNPR), corupţii, populiştii şi extremiştii din partea PDL/UNPR/PPDD/UDMR îi bat ca număr şi anvergură pe corupţii, populiştii şi extremiştii din partea USL/PRM (Dan Diaconescu anulează un eventual argument anti-Vadim al PDL, corupţii din PDL şi strînsura din UNPR anulează un posibil argument pe corupţie din partea PDL. Tema dictaturii şi a fraudei electorale e pregătită mediatic de ani de zile de către USL-işti.
Astea-s atuurile USL la negocierile de a doua zi de după alegeri. Băsescu are de ales între un război total, intern şi internaţional, în care UNPR şi PPDD îi anulează orice discurs etic sau de altă natură anti-USL. Prezenţa unui membru PPE în majoritate (USL-UDMR) ar slăbi şi posibilul sprijin al PPE pentru Băsescu şi PDL (deşi un asemenea sprijin nu va veni – popularii europeni nu pot susţine că partidul cu mai puţine voturi trebuie să guverneze iar celălalt cu mai multe voturi trebuie să stea în opoziţie – au şi ei alegătorii lor şi o imagine de conservat).
Cu scenariul ăsta vor veni USL-iştii la negocierile cu Băsescu de a doua zi după alegeri.
Florin, zici "Dacă stânga asistată vrea bani de la buget, noi vrem reformă."
Eu cred că şi dreapta asistată vrea bani de la buget, nicidecum reformă. Vezi firmele tip Puls şi BGS care stau cu ochii ca hultanii pe bugetul sănătăţii.
Vezi editurile pariculare care nu pot tipări o ediţie de 500 exemplare fără sponsorizare de la buget.
Vezi mari importatori de medicamente care îşi construiesc infrastructură pe fonduri Phare (ştiu nume şi cifre).
În clipa sa de graţie PDL a fost sub PSD ca număr de voturi (a luat cu 100 mii mai puţin, ceva de genul ăsta).
Cred că Barbu Mateescu are pe blogul său o istorie a scorurilor electorale în comparaţie cu sondajele electorale de din anii de dinaintea alegerilor. E foarte interesantă. Scorul USL-PDL de 50-55 la 20-25 e vechi de un an iar trendul e static. USL nu a scăzut, PDL nu a crescut. Şansele ca între cele două diferenţa de scor să fie mai mică de 30% e minim. Să nu uităm că vorbim de o alianţă între primele două partide împotriva celui de-al treilea (la momentul înfiinţării USL, PSD şi PNL erau pe locurile 1 şi 2 în sondaje, PDL aflîndu-se pe 3).
Carnetul de realizări nu contează pe uliţe. Realizările ori nu există, ori sînt foarte greu de explicat poporului (cele care există sînt realizări pe termen lung). Furnicuţele PDL nu stau nici prea bine la capitolul bune de gură. Ba dimpotrivă. Cît despre promisiunile de mai bine, ele nu sînt credibile venite din partea ăluia care ţi-a tăiat salariul sau pensia. De unde ştii tu că nu ţi le va mai tăia iar? Să nu uităm că e prima oară cînd s-au tăiat salarii la noi (pînă acum inflaţia era soluţia). Boc a promis că se va reveni la sfîrşitul lui 2010. Nu s-a revenit. A promis că se va reveni la începutul lui 2012. Nu s-a revenit. La populism, PDL nu are nicio şansă împotriva USL.
PRM nu poate fi ţinut în rezervă de PDL. Nici măcar UDMR nu poate fi ţinut în rezervă. Să nu uităm că UDMR era un monument de loialitate faţă de PSD în 2004 şi un moment de loialitate faţă de PSD şi PNL în 2008, la doar un an după ce votase suspendarea lui Băsescu. Pentru UDMR loialitatea e zero. În momentul în care USL plus PRM vor avea majoritatea, UDMR va trece cu arme şi bagaje de partea USL pentru a evita trecerea la puterea a PRM. Au şi o bună explicaţie publică: ne sacrificăm ca să blocăm ajungerea la guvernare a extremiştilor. Marii aliaţi ai PDL, UNPR şi PPDD au 11% împreună.
PPDD nu are decît un om şi o televiziune, nu are candidaţi, nu are structuri. Şansele să ia peste 10% sînt extrem de mici. Va intra probabil în Parlament (nici asta nu e sigur) cu 5-7%. UNPR are structuri dar nu există ca partid, ca brand. În contextul votului proporţional, va trebui să treacă de prag (3% sau 5%) iar ei nu trec de 1% în anul alegerilor.
UNPR şi PPDD nu vor avea împreună mai mult de 10% (apropo, nu se poate vorbi "eventual" de o alianţă cu PPDD – e obligatorie, nu e facultativă). Cu 6-7% ai UDMR ajungem la 17%. Maximum 20%. PDL va trebui să scoată 30-33% ca să poată guverna împreună cu PPDD, UNPR şi UDMR. Adică mai mult decît a scos în 2008. Va trebui aproape să-şi dubleze scorul din sondaje.
Florin, iar ma deconcertezi, "Așa funcționează lucrurile la noi, așa cred 99% dintre politicienii noștri că e normal să fie" ??!!! este altfel in alte tari, ai urmarit vreodata campaniile electorale americane, italiene, franceze sau unguresti ??
"Politicienii PDL-ului nu știu decât să se târguiască, dacă li se pare că târgul merită"??! ai vrut sa spui politicienii, punct. Sa inteleg ca cei din celelalte partide au avut si au, vis a vis de alegator, alt tip de abordare/atitudine ??
Daniel Buda, plusvaloare????
Bleen,
te rog nu imi (ne) jignesti inteligentza, aburindu-ma cu scorurile electorale ale PD-ului, noi aici discutam de capacitatea PDL-ului, care este alt partid, cu alti oameni si vectori politici decat cel din 1998 sau 2004, de a pastra puterea (nu de a lua cele mai multe voturi).
Sigur, pilonul (firul rosu) a fost,este si va fi, Basescu, si cei 3-4 dinozauri care au racolat (adus) voturi destule in zonele lor de influentza, dar grosul "palmasilor" este format din politicieni care in 1998 si 2004 nu "prestau".
In aceasta structura (cu mici variabile, pe care le consider plus valoare, Macovei, Preda, Daniel Buda, Voinescu, etc. si cei veniti din PNL) PDL-ul a reusit sa pastreze puterea prin jocul compromisurilor si a aliantelor.
La acest tip de pragmatism politic faceam referire si pe aceasta strategie electorala se bazeaza si acum.
Isi dezvolta/pregateste doua solutii,sprijinind cresterea UNPR-ului si fidelizandu-si alianta cu UDMR, luand in calcul atat PP-ul lui Diaconescu cat si NPR-ul lui Neamtu, tinand in rezerva PRM-ul daca acesta depaseste scorul UDMR-ului.
Restul de voturi necesare pentru o amjoritate (la mustata) ii va asigura Basescu, har domnului are balta uselista peste de atras in navodul puterii (parlamentari flamanzi gata sa descopere ca interesul national este mai presus de interesul de partid.
In ultima instanta, un PSD care si-a mazilit il lider massimo fiindca nu a fost capabil sa ii aduca la masa bucatelor (au destule precedente) poate intra orisicand in ecuatie.
P.S. Nu am spus nicicand ca PDL-ul isi asigura voturile cu "discursul sau politic", pentru asta il au pe Basescu si cateva figuri decorative de plimbat precum moastele Sfantului Pafnutie pe sticla sau in piete, ci cu furnicutze harnice si bune de gura ce vor bate ulitele cu carnetul de realizari ale guvernului Boc si promisiuni de mai bine.
@ Florin, apropo de taxe, un coleg mi-a trimis astazi un link spre un blog al unui ungur, care a postat traducerea din maghiara in engleza a unei opinii mai vechi a lui :
”This is why I don't give you a job”
http://andorjakab.blog.hu/2012/01/06/this_is_why_…
Cred ca partial se aplica si la noi sau poate 100%
În ceea ce mă priveşte am de ales între a vota PDL şi a nu vota deloc. Chiar dacă voi vota PDL, o voi face pe şest, pe muteşte, fără s-o afle nimeni în afară de apropiaţi. Curaj să încerc să conving pe cineva să meargă la vot şi să voteze PDL nu am, aşa cum am avut în 2004, 2007, 2008 şi 2009. Nu am curaj fiindcă n-am argumente. Şi mi-e jenă. Mi-e jenă şi să dau ochii cu oamenii pe care i-am trimis la vot în 2008 sau 2009.
Dincolo de cine cîştigă alegerile mîine sau poimîine, avem un inamic mult mai mare, mai fioros şi mai etern decît USL şi chiar decît Iliescu: miturile stîngii.
@ Florin, perfect de acord, doar ca in loc de vot USL, eu ma duc acum la mine in tirg cu idea de vot pentru PPDD, deoarece sef la municipiu Tirgu Mures din partea PPDD este un amic bun de al meu, liberal in tot ceea ce face, curat, inteligent.
Asa ca ori ii votez pe toti, ori PPDD daca fac asa hotii de taxe si impozite si investitii meseriase 🙂
@Twisted
Ai şi n-ai dreptate. Impozitul pe profit a fost scăzut cu 9% de către guvernul Tăriceanu. Era programul economic al DA.
Iar reformă înseamnă un lucru simplu: să nu ne mai fure banii (taxele) și să-i cheltuie aiurea.
Să explic altfel. Între PDL și noi nu există un parteneriat, chiar dacă unii dintre noi consideră implicit că acest parteneriat ar exista. În general, între simpatizanți și partide nu există un parteneriat ci doar o relație de forță. Cu alte cuvinte, simpatizanții obțin în ajun de alegeri maximum de beneficii de la partid, sau măcar maximum de promisiuni.Bunăvoința electorului e cumpărată. Așa funcționează lucrurile la noi, așa cred 99% dintre politicienii noștri că e normal să fie. Oricât mi-ar place mie sau altcuiva să fie altfel, asta e situația.
Dacă stânga asistată vrea bani de la buget, noi vrem reformă. Vor trebui să ne cumpere voturile cu gesturi de reformă, nu cu posturi prin ministere.
În sensul ăsta e o eroare masivă să declarăm sus și tare că îi votăm indiferent de ce fac pe motiv că sunt răul cel mai mic. Oamenii ăștia nu gândesc ca noi, nu sunt acolo pentru a apăra principii. Politicienii PDL-ului nu știu decât să se târguiască, dacă li se pare că târgul merită. Voturile noastre devin scumpe și importante doar odată la 4 ani. Ori, exact atunci, voi le dați gratis.
Bineînțeles, aveți satisfacția de a vă simți loiali și responsabili. Nu-i de colo!
marirea tva-ului a fost deoarece nu s-au putut micsora si pensiile cu 25%
@Bleen
Adevarat, au marit TVA cu 5% (desi stim ca nu a fost prima lor optiune), dar ai putea aminti de reducerea cu 9% a impozitului pe profit. E adevarat , USL are un milion de argumente impotriva PDL. Eu am unul singur: sunt din aceeasi familie care a distrus economic Europa.
Din 2004 pînă acum singurul guvern care a mărit taxele a fost guvernul Boc (TVA-ul, de la 19% la 24%). â
USL-ul are un milion de argumente împotriva PDL. Că-s proşti şi în afară de isterii care gonesc electoratul nu ştiu altceva, asta-i altă poveste.
@Luminiţa
Au pe dracu. În 1992 au luat 10%, în 1996 18% parcă, în 2000 au luat 7%, în 2004 30% împreună cu PNL, în 2008 32% (mai puţin decît PSD) deşi erau în opoziţie, pe cai mari. În 2004 şi 2008 l-au avut pe Băsescu (în 2004 candidat la preşedinţie, în 2008 venea după scorul de 75% de la referendumul din 2007). PSD n-a pierdut, ca număr de voturi, decît alegerile din 1996. În rest le-au cîştigat pe toate (în 2004 au avut cu 6% mai multe voturi decît DA, în 2008 au avut cu 1% mai multe voturi decît PDL).
Singurul asset electoral al PDL a fost Băsescu. În rest, la nivel de discurs politic, PDL este partidul care stă şi a stat cel mai prost.
luminita
si maine va rasari soarele si randunelele vor ciripi voios printre flori si…auci, uitasem ca acum e iarna si bate vantul si politica reala e ceea ce este nu ceea ce ne dorim
PS Pe mine personal ma intereseaza sa nu vina usl-ul sa mareasca impozitele , taxele , etc. asta ca sa fiu clar.
Pragul nu se va schimba, in schimb UNPR-ul va reusi sa prinda parlamentul, cei 1,5% din acest moment sunt irelevanti (si probabil nu tocmai corecti/reali), comasarea si implicit mutarea factorului putere electorala pe autoritatile locale (recte primari in principal) este o miscarea politica menita a sprijini, in principal, acest partid care se afla intr-o cursa (actiune) infernala de racolare a primarilor, in special cei (inca) PSD-isti. Comasarea a adus PDL-istilor, in subsidiar,avantajul timp, timp pentru imbunatatirea /cresterea economica, a ocuparii fortei de munca, a finalizarii acelor investitii in infrastructura (in special de utilitati, rurala si comunitati medii) aducatoare de voturi. Mediocrii, smecherasi sau de-a dreptul hoti, pedelistii au un pragmatism electoral, un simt al "discursului" aducator de voturi ce ii va salva,la mustata, si de aceeasta data.
bleen
toti pot avea dosare penale, toti pot fi arestati, toti pot fi dusi la dna(am observat asta in ultimii ani)
azi esti presedinte de consiliu judetean , maine esti la dna, seara primesti 29 de zile, dimineata prefectul te suspenda, apoi se fac din nou alegeri…si nu mai esti presedinte de consiliu, primar, etc
imi amintesc cum la cca 20 de zile dupa alegerea lui emil constantinescu, am vazut la tvr cum il ridicau pe gcp si il inghesuiau intr-o dacie si-l duceau la sectie, si vorbim de constantinescu si conventia, nu de nastase redivivus
Optimizare: 20k cui pleaca (detalii in propunerea stralucita a lui @Nea), 20k cui vine, ca si ei sunt oameni, 20k cui pleaca si vine (mi se pare inutil ca aceia sa primeasca 40k) si veti obtine un electorat captiv pina la disolutia euro.
Eu nu pot sa uit anul 2000. dupa guvernarea Conventiei, nu numai ca psd-ul a castigat dar prm-ul lui vadim ajunsese la un scor urias.
acum nu numai ca va reintra prm-ul dar ne vom pricopsi si cu dan diaconescu, ceea ce deja e mult prea mult. iar cand aud de varianta unei aliante post electorale pentru guvernare intre dan diaconescu, pdl, prm , minoritati plus ce se va mai gasi……deja mi se face o scarba imensa
Momentan, PDL are mai mulţi politicieni acuzaţi de corupţie decît PSD şi PNL. Principalul argument atunci cînd PSD era acuzat de corupţie, Adrian Năstase, a picat. La asta se va adăuga o alianţă cu UNPR (corupţii şi oportuniştii plecaţi din PSD, PNL şi PDL) şi PPDD (OTV). E foarte posibil ca PDL să se desfiinţeze. Dealtfel, nici acum nu prea fiinţează, fie vorba între noi. Ne poate spune cineva care-s purtătorii de mesaj ai PDL? Ce mesaj are partidul? Ce comunică? Nu. Nu ne poate spune nimeni fiindcă partidul practic nu mai există. Există doar formal. În rest, avem cîteva sute de politicieni care îşi stabilesc strategiile de exit şi îşi numără banii de la buget pe care îi vor "investi" în colegiile în care candidează. Singurii oameni din PDL cu oarecare viziune politică s-au retras. Astăzi, partidul e o adunătură necoagulată între Boc, Udrea, Falcă, Flutur, Blaga, Videanu, Berceanu, Anastase, Pinalti. Fiecare dintre ei şi-a decis strategia la nivel local, de colegiu: accent pe investiţii în colegiu, accent pe organizarea alegerilor şi ziua propriu-zisă în care se votează, accent pe liderii şi structurile locale. Boc, Udrea, Falcă, Flutur, Blaga, Videanu, Berceanu, Anastase, Pinalti vor fi în continuare parlamentari, primari sau preşedinţi de consiliu judeţean, "intelectualii" partidului vor fi în continuare europarlamentari sau parlamentari. Nimeni nu pierde. Deci staţi fără grijă: idolii voştri sînt în siguranţă.
singurul lucru pe care îl poate face pdl-ul e să deseneze colegiile în așa fel încît să mai fure de la unpr 7-8 colegii. să ajungă undeva la 25%. mda… am zis "să fure".
dacă pdl are 20% iar unpr are 2%, înseamnă că alianța ar fi cu 10% mai mare, ceea ce nu-i de colea. știi cum se înfoaie curcanul cînd e supărat? pare mai mare cu 10%.
daca se schimba pragul atunci poate intra si tokes, care oricum o sa ia de la udmr, care…
iar ca sa intre sigur si unpr-ul ar trebui redus pragul la 1% ceea ce deja e penibil
nedormitul
felix a putut oferi antenele. oprea ce poate oferi ? aici discutam de calcule clare, reci si bazate pe procentaje clare, nu pe….
acum unpr-ul in sondajele optimiste bate 1,5% iar daca se aliaza cu pdl, sincer ma indoiesc ca suma celor 2 va fi mai mare decat separat
înghite pdl-ul. alte întrebări?
Încă nu. Dar îl vor schimba, avînd în vedere că UNPR nu reuşeşte să treacă de 1%.
si inca o nelamurire. sa zicem ca PPDD accepta alianta cu PDL. in acel moment PDL-ul nu este definitiv ingropat iar dupa prezidentiale si poate alegeri anticipate se desfinteaza ?
ce, pc-ul lui felix a avut 1%? n-a avut și a intrat.
poți să înțelegi și că pdl+unpr ar putea face o alianță electorală. e o chestiune de perspectivă.
UNPR cu 3% intra ?
Sa inteleg ca Basescu a hotarat scaderea pragului electoral ?
PDL e la acelasi scor de aproape 2 ani: 20%. USL e la acelasi scor de 1 an: 50%. PSD+PNL sunt la acelasi scor (50%) de 4 ani (in 2008 au avut impreuna 52%). Trendul e static. Cu noroc PDL se poate aqpropia de 30%. Tot cu noroc, USL poate scadea la 45%. Daca se mentine actualul sistem de vot (proportional aberativ) si USL nu se destrama, vom avea guvern USL cu PDL in opozitie. Daca se mentine actualul sistem de vot, USL nu se destrama.
Daca USL 45%, PDL 23%, PPDD 10%, PRM 6%, UDMR 6%, UNPR 3% cu prag 3% (scazut, ca sa intre si UNPR), dupa redistribuire avem USL 48%, PDL 25%, PPDD 11%, UDMR 7, PRM 6%, UNPR 3%. PDL+UDMR=32%, PDL+UDMR+UNPR=35%, PDL+UDMR+UNPR+PPDD=46%
Nu inteleg de ce socoteala se face numai pornind de la cat va obtine USL.
Hai sa o facem si de la cat poate obtine PDL.
Florin,m-a deconcertat, in primul rand, lipsa de realism/pragmatism a mesajului tau, stiut fiind ca, concluziile logice pleaca de la premize de bun simt.
Citind manifestul tau declamativo-imperativ am avut senzatia ca tara si natia despre care faci vorbire este Cehia sau Polonia si mesajul tau este adresat societatii civile de acolo, clasei de mijloc (informata, activa, prezenta in spatiul public)si mass-mediei aferente.
Este imposibil sa nu sti, sa nu fi simtit/inteles pana acum ca in Romania nu exista/nu am avut si nu avem minima masa critica capabila de "presiune, proteste, amenințare", bref, ne certi ca nu plecam la razbel ( sa scarmanam noi cojoacele infamilor astia) macar cu o prastie, ca nu le aratam degetul mijlociu amenintand ca "mamitzica" nu le va mai cumpara jucarii la proximul Craciun daca nu fac "mumos", mai mult va darui trenuletzul mult visat lui Gigel al coanei Caliopi din casa vecina.
Sa fim bine intelesi, sofismul cu PDL-ul conservator, reactionar si corupt care nu "vrea sa faca reforme" sta bine in gura politicienilor ipocriti ( si a tonomatelor aferente) care au lasat drept zestre in 2008, guvernului Boc si "incapabililor" pedelisti, cea mai nereformata, corupta si nedemocratica natiune/structura europeana si, bomboana pe coliva, cea mai adanca si devastatoare criza de sistem din ultimul secol.
In ultimii trei ani s-au legiferat si implementat (cu stangaciile si neimplinirile firesti) reforme structurale profunde in marea majoritate a sectoarelor economice si institutionale, s-a scuturat/destructurat din temelii organizatia oculta si clientelara numita justitie, s-a reusit oprirea pe marginea prapastiei a falimentului financiaro-economic. E mult ? este putin? este ce am dorit/sperat acum 4-5 ani ? niciodata nu este indeajuns, intotdeauna vom avea de carcotit/criticat, reprosat/acuzat, este in fibra noastra de tocatori de seminte de pe marginea terenului sa strambam din nas si sa injuram jucatorii de miutza cu declamatii de genul, daca eram eu acolo…. mama'mama ce branza buna faceam.
Sigur ca pedelistii nu sunt nici frumosi nici devreme acasa, nu trece zi sa nu ne trezim cu cate un abulic mitic ca face una din alea "nefacute", sunt (si ei) lacomi, mediocrii, demagogi, de luat la palme, dar cu acest conglomerat (numit partid) s-a reusit o nesperata curatire a sistemului economico-institutional, un progres pe care in mod cert, cu politicienii uselisti la carma, nu l-am fi avut nicicum.
Care este aceea "reforma" pe care pedelistii nu au vrut/nu vor sa o faca si pentru care trebuiesc pedepsiti/santajati cu "votul" pentru USL ???
Modificarea Constitutiei, reorganizarea teritoriala, schimbarea sistemului de vot, altele ?, se puteau acestea face/legifera/implementa de PDL itself ?? matematica parlamentara e simpla(legile se fac/se trec pe voturi) daca UDMR a spus nu, nu a ramas, ca dinspre opozitie, orisicum nici o sperantza.
Daca nici biciul lui Base' nu reusit sa miste magarul crezi ca "santajul" copilaresc propus va functiona ?
Momentan PRM si PPDD impreuna au in jur de 18%. Nu numai ca va intra PPDD dar va intra si PRM. E posibil ca PRM sa fie cheia guvernarii. A guvernarii USL, evident. USL si PRM impreuna trec lejer de.50%. Astfel, peremistii trimit UDMR in opozitie. PDL nu poate convinge PRM sa participe la o majoritate impreuna cu UDMR. Pebtru a face o majoritate, PDL are nevoie de toate partidele parlamentare, cu exceptia USL. USL are nevoie doar de unul singur. Ba mai mult, USL poate santaja UDMR: "Daca nu veniti cu noi, ii luam pe peremisti si plua contracte cu state pentru mafia Sfantului Stefan! In ceea ce priveste desemnarea prim ministrului, Basescu are de ales intre partidul cu cele mai multe mandate sau o majoritate constotuita, adica intre USL si USL+PRM. Acum ramane de vazut ce va face USL la guvernare in fiscalitate, educatie, sanatate, legislatia muncii, cheltuieli bugetare, inflatie, iindatorare externa.
Despre NR nu pot comenta fiindca asta ar insemna sa fac publice inside informations off the record. Vorbim la toamna.
@Nea, în sfârșit o soluție creativă: 20k cui vrea să plece.
Ivan, nu ştiu ce mesaj ar recepta PDL-ul din propunerea ta, dar bănuiesc ce ar înţelege PSD-ul.
Oricum, PSD-ul nu a avut niciodată nevoie de încurajări ca să meargă cu viteza maximă permisă de Europa şi SUA la infracţiuni, ba chiar cu 10 km peste.
Băi, fraier Geoană, avea soluţia în mână dar a aplicat-o invers. Trebuia să promită 20000 Euro tuturor românilor care vor să plece definitiv din România.
Situaţie win-win: oamenii plecau cu bani de buzunar, cei rămaşi aveau şansa să prindă un loc de muncă, media IQ-ului aplicanţilor scăzând drastic după plecarea ăstora, Geoană s-ar fi pomenit cu o populaţie de 90% votanţi între cei din ţară şi tot vreo 90% chiar şi între cei din diaspora, recunoscători pentru prima de plecare, Vântu scăpa de zilele alea de puşcărie şi tot aşa.
Eu nu cred pana nu…vaz.:))). Cand o sa vad o sa fie :(((
Despre NR s-ar putea discuta, ca exista. PNR nu avem inca.
păi cine intră în sondaje intră şi-n şantaje, da' mai încolo.
Mih, se vorbește fiindcă PP-DD va fi partid parlamentar, deci nu va avea soarta PNG-ului. Desigur, aș fi vrut să discutăm acum despre Noua Republică, dar deocamdată nu există în sondaje.
DD, din punct de vedere electoral, este un inlocuitor de PRM, fara rudotel (poate niste exorcizari in direct?), dar cu tv. Ma mir (si probabil ca nu ar trebui…) ca intra atata in discutiile despre alegeri. Da' tot cred ca va avea soarta PNG-ului (mai exista?). Dpmv PPDD este o gluma tare proasta. Din pacate nivelul prostiei este peste cota de avarie.
Florina
"aaa, păi atunci mai bine speriem PDL-ul făcînd campanie pentru PPDD, nu?"
Împuști doi iepuri dintr-un foc. Că deturnezi și votanții USL.
Dacă stai să te gândești puțin este mai realistă propunerea lui DD decât cea a lui MG. DD dă 20k oricărui român care vrea să pornească o afacere. Nu este de nealcătuit un set de norme stricte, gen pentru obținerea de fonduri europene, care să stabilească ce e afacere fezabilă și ce nu. Cu penalizări severe pentru cei care sparg banul aiurea. Mai realist era: "20k co-finanțare nerambursabilă pentru orice român care vrea să aplice pentru fonduri europene".
Decât 20k pentru orice căpșunar care se întoarce, parcă aș merge pe varianta Diaconescu.
aaa, păi atunci mai bine speriem PDL-ul făcînd campanie pentru PPDD, nu?
"Reprezentantii USL anuntau, anul trecut, ca ii vor sprijini, prin acordarea de consultanta juridica gratuita, pe cetatenii care vor sa atace la CEDO legile austeritati"
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11137821-hot…
A văzut el în filme jurați pe lângă judecător. Nu i-a zis nimeni că în America și procurul lucrează cu jurați.
Am citit. E mega! Cel mai mult mi-a plăcut aia cu "confiscarea averilor ilicite dobândite din afaceri cu statul". Averile ilicite în sectorul privat sunt intangibile. 🙂
E mai tare ca Geoană! El dădea 20.000 doar repatriaților.
Păi, și nu trebuie judecați? Că uite cum îi achită, vorba generalului Voicu, "justiția lui Băsescu"!
ElCucui,
domnu' Dan vrea sa ne dea si cate 20000 de euro…mai vrea ca un tribunal de'al nostru (de'al poporului) sa judece pe toti guvernantii ce au jefuit Ro…
http://www.partidul-poporului.ro/index.php?option…
ElCucui
Nu dispera.
Mai o sansa in 2014.
E adevarat ca atunci o sa il ai si pe Dan Diaconescu ca optiune.
Da te decizi tu pana atunci.
Jerome,
PRM s-a opus din răsputeri vânzării Petrom în condițiile impuse de benzinăriile OMV și ieri am aflat că DD vrea curți cu juri. Azi cred că m-am pripit când l-am votat pe Iliescu în loc de Vadim.
Am zis de salariu ca să nu zic, invers, de 'indemnizația' de comisie, licența de exploatare, cabinetul de avocatură, firmele rudelor, fondurile europene etc.
Am crezut sau cel putin am sperat ca partidul Romania Mare e capatul de linie al troglodismului romanesc.
Odata cu aparitia si cresterea partidului lui DD, nu pot sa remarc decat ca Romania are resurse nebanuite de prostie.
mda… aduce un pic cu negresa în chiloţi roz.
Interesante argumentele si de o parte si de alta.
din pacate observ ca se uita alternativa:
Partidul OTV (ca de Noua Romanie nu se mai aude mai nimic).
Deci articolul ar suna mult mai bine inlocuindu-se USL cu Partidul OTV.
Cu alte cuvinte pana sa ne lamurim care e raul mai mic sau mai mare sa dam o sansa ideilor noi (mai trasnite sau nu, dar sigur neextremiste) si oamenilor noi.
@DPA: nu spun asta. Spun altceva. Când un autobuz e pe marginea prăpastiei, în echilibru, și pasagerii aleg să arunce bagajele în loc de colegi ca să încline de partea bună și să se salveze, atunci aleg răul cel mai mic. Dacă unul dintre ei se apucă să arunce bagajele din autobuz în timp ce merg pe autostradă pe motiv că ar vrea să echilibreze autobuzul preventiv, se cam pripește, ca să zic așa. Când se mai și laudă că e înțelept pe motiv că nu-i aruncă pe ceilalți din autobuz, e puțin excesiv. Răul cel mai mic îl alegi când e de ales, nu înainte.
Cât despre șantaj, mi-e greu să văd de ce aveți impresia că n-ar merge când toată istoria ultimilor ani arată că a fost arma principală a reformei?
O altă opinie:
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/_CL6n0FJZpk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Ivan spune: „nu vi se pare că predicând de pe acum răul cel mai mic, blocați de fapt orice reformă?”
Eu vad in acest „de pe acum” semnul ca totusi nu respingi de fapt ideea nu e bine sa predici raul cel mai mare (fiindca daca scopul scuza mijloacele si scopul e reforma, raul cel mai mare nu are cum sa fie mijlocul cel mai adecvat realizarii lui). Adica sugestia ta e doar una tactica: Hai sa predicam raul cel mai mare poate speriem pe neispravitii astia si fac ceva reforma. Sau, ma rog, asa vreau sa citesc ceea ce spui. Daca asa stau lucrurile, atunci nu te contrazic.
In privinta chestiunii cine aduce cu Mirel, am aici un punct de vedere distinct:
http://www.youtube.com/watch?v=xZjosn2u1gA&ob…
florin
de bine, de rău, ceva s-a făcut, la nivel de reforme. chiar mult aş zice. tot de bine, de rău, avem poate cel mai greu primar al partidului de la putere în pușcărie. nu e condamnat, dar e în pușcărie. fie măcar și pentru atîta, unii vor fura mai cu frică. tot de bine, de rău, cei care făceau presă cu bani de la stat (regii autonome, companii naţionale) azi fac maxim blogging şi youtubing. e mare lucru.
tot de bine de rău, 2009 cred că a fost primul an după revoluţie în care numărul birocraților la stat a scăzut drastic. mai puțin decît mi-aș fi dorit, mai mult decît m-am așteptat.
știu că pld-iștii fură și dau pomeni electorale, știu că majoritatea nu-s convinși că sînt de dreapta, dar nu putem da totul pe mîna stîngii ca să ne răzbunăm pe ei cîtă vreme nu există alternative – noua republică nu e o alternativă. poate fi bună ca mișcare civică de presiune, nu însă și politică.
eu nu voi vota pdl-ul ca pe răul cel mai mic. voi vota partidul care, chiar așa, împins de la spate, a făcut cele mai mari reforme politice din 90 încoace. partidul care a ținut departe de putere partidul lui iliescu aproape 8 ani.
dă-mi o alternativă viabilă și eu o votez.
Florin,
1. nu, cred că blocarea totală a reformei – ba chiar paşi înapoi faţă de ceea ce, cît de cît, s-a făcut – se va întîmpla cu USL+plus un satelit agăţat la guvernare.
2. nu-i nimic contradictoriu, pentru că una-i să fie la guvernare USL (vezi 1) şi cu totul altceva PSD+PDL. diferenţa? chiar schimbarea Constituţiei, pomenită de tine mai sus.
3. nu cred că există cineva care să aibă permanent dreptate, nici măcar eu 😀 aşa că preiau (mai degrabă sînt de acord cu) şi dezvolt numai ceea ce mi se pare realist, raţional, foarte bine motivat. apropo, la începutul săptămînii am scris de rău de Băse, se pune?
4. nu ai cu cine să faci experimentul, în primul rînd. nu există masa aceea care să pună presiune pe PDL. şi dacă ar exista, ar fi trebuit să se manifeste oricum (mult) mai din timp ca să obţină şi rezultate, că doar ăsta-i scopul, nu? (NR nu intră în discuţie, aici am impresia că părerile noastre coincid, aştept să scrii.) şi dacă, presupunînd că PDL ar tremura acum de frica masei de presiune şi ar face pe ultima sută de metri ceea ce n-a făcut pînă acum, e nevoie de timp ca schimbarea să aibă efect şi să se sedimenteze în societate, deci procente în plus tot n-ar obţine, tot USL ar veni la guvernare şi ar putea schimba lucrurile bune, dîndu-ne iar înapoi.
5. de ce să nu considerăm şi partea bună a PDL, că totuşi, în doi ani de criză, s-a descurcat în aşa fel încît nu numai că nu ne-am scufundat, dar stăm chiar bine dacă arunci un ochi prin Europa?
ElCucui: ce să reformez? Cunosc destui care s-ar băga parlamentari cu 0 lei pe lună doar ca să aibă o șansă să schimbe: 1. Constituția 2. Legea Electorală 3. ANAF-ul. Eu, în locul tău, aș face bani înainte să mă angajez în numitele funcții:)
Tu nu observi că intelectualii veniți din societatea civilă cu gânduri de reformă s-au făcut europarlamentari pe 5 digiți în euro? Voinescu a scăpat trenul dar cred că e primul pe listă la alegerile viitoare.
Ce naiba să reformezi, Florine? Te-am mai întrebat. Tu te-ai angaja parlamentar, ministru, primar sau președinte de stat pe 5.000 lei salar pe lună? Eu nu. Că am fost educat să nu fur.
IZ: "Ce mi se pare mie nesănătos la discuțiile din ultima vreme e că s-a format o tabără vehementă care fac din prostia lui Ponta și Crin argumentul pentru a vota prostia și șmecheria pedeliștilor."
O-ho-ho! De-ai stii, Ivane, de cand astept sa pot citi asa ceva! Fie si numai pentru atata lucru, tot merita 10 articolul.
E evidenta incapatanarea cu care fiecare isi sustine principiile. Nasulia e ca nu pot fi toate simultan atinse. Creatorul a avut grija sa nu puna laolalta forta si viteza, spiritul si nurlia, intensitatea si rezilienta.
Florina, nici tu nici alții nu răspundeți la fondul problemei. Anume, nu vi se pare că predicând de pe acum răul cel mai mic, blocați de fapt orice reformă? În al doilea rând, de multe ori în istorie 9 luni au fost cât un veac. Totul se poate schimba, de ce crezi că 9 luni e prea puțin? Băse a recuperat vreo 8% în 2 săptămâni. În al treilea rând, nu e puțin contradictoriu să nu vreți să fiți "cobaii experimentului uselist", simultan cu înțelegerea pe care o manifestați pentru o coaliție PSD-PDL? (USL este PSD, în caz că asta nu e încă clar.)
Cu alte cuvinte, cred că vă rezumați la mimetisme: ce spune Băse sau Lăză e preluat și argumentat in extenso, necondiționat. Mimați convingerea. Dacă Băsescu se dezice mâine de Udrea, veți găsi imediat argumente pentru care gestul e de la sine înțeles. Dacă nu, nu. E exact ce spuneam și în vară. Acum, cred, e ceva mai clar. Dacă nu pentru voi, măcar pentru alții.
@oglindă, e greu să polarizezi mase dacă, în tinerețe, n-ai trimis un student la Canal, dacă n-ai deschis un balcon la Universitate sau dacă n-ai dat cu pumnul într-o tavernă din port. Cu ochelari tocilar nu ești foarte credibil. Părerea mea.
Florin, auzisei de Mircea Popa? L-am cunoscut în '86-'87. Recomand lectura tuturor curioșilor care doresc să afle cine e în spatele lui Cosmin Gușă.
He, he, doamna Fati a licitat până la 1,6 milioane de euro pentru a scoate o marcă media de sub controlul lui SOV. Nu-ți pui niște întrebări?
Uite, Florin, ca să te distrezi cu kaghebistul care i-a inventat pe Miron Mitrea și pe Cosmin Gușă, repet, om cu care eu am colaborat direct pentru lovitura de stat, în două interviuri cu Sabina Fati. "Aia" de care nu auzise Doru Bușcu la momentul primei licitații pentru Academia Cațavencu. Citește să vezi cum se leagă toate:
http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/tar…
http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/dezbateri…
cea mai eficientă presiune pe PDL ar fi lansarea Noii Republici
oricum, rostul ei nu este atît pentru a fi presiune pe PDL, ci pentru că poate (dacă poate) aduna ceea ce nu poate aduna PDL
eu zic că-i realism, nu talibanism şi pun problema aşa.
un cercetător onest, cînd porneşte un experiment, lasă deschis rezultatul, cu riscul că teoria i-ar putea fi infirmată. altul, ca să fie confirmat, trage de date, o suceşte, o-nvîrteşte ca să-i iasă. deci, eu zic că:
1. mai sînt nouă luni pînă la alegeri, timp insuficient ca să mai experimentăm dacă PDL-ul se sperie dacă-i facem bau! (şi nu cred că s-ar speria deloc.)
2. nici nu ne permitem (dorim, nici atît!) ca 4 ani cel puţin, de-acum încolo, să fim cobaii experimentului uselist. dacă va fi să se întîmple, măcar să ştim că n-am pus umărul, chiar dacă exclusiv bine intenţionaţi întru reformarea PDL-ului.
aşa că, din punctul meu de vedere, clar nu.
florin
există pdl-ul. din păcate, nu există o societate civilă capabilă să-l controleze.
Tu aveai impresia că eu vorbesc din cărțile lui Cartianu? Uite, cu kaghebistul ăsta care a înființat Frăția am lucrat la lovitura de stat (scroll în jos):
http://antideontologul.blogspot.com/2010/10/mirce…
Și uite aici la ce demnță s-a ajuns:
http://fratiasindicat.blogspot.com/
nu glumesc: stie cineva 1 (una) politica/politicutza/
politicushoara de dreapta promovata de actualul guvern condus pe PDL ?
@El Cucui: e o chestie în ce spui. KGB-ul a mizat totul pe economie, încă de la sfârșitul anilor 80. Mă rog, economie în înțelesul lor: speculație, controlul accesului la resurse, mita. Mai degrabă bani decât economie. Criza e o ocazie formidabilă să scăpăm de ei. Nu sunt mai pregătiți decât ceilalți pentru ce se întâmplă. De aici și răbufnirile agresive.
@Jerome, Kamikaze este o revistă de satiră.
@Nea, sindicatele au fost sprijinite de KGB, cum era să strige "Jos Kagebistu!"? Criza însă mai schimbă optica.
"partid unic cu alegeri populare corecte, libere, uninominale de membri"
Acum chiar ca m-ai pierdut.
Partid unic cu alegeri libere ?!?
Bine macar ca le vrei corecte si uninominale …
Mitrea e un domn care nu-și poate justifica averea. Nici măcar p-aia din țară.
@
http://www.youtube.com/watch?v=HZBGp7Wv74Q&fe…
@Nea, am scris pe zubeldian. Alternanța despre care vorbește O'Rourke în carte se aplică în democrațiile așezate. Exact asta am obiectat – că vin la putere pe unii care trebuia să fie la pârnaie la ora asta. Hoții de ieri achitați și spălați le vor întoarce serviciile hoților de astăzi. Și rahatul se rostogolește. Atunci unde e câștigul alternanței?
Eu am propus în Kamikaze: partid unic cu alegeri populare corecte, libere, uninominale de membri. Ca să nu mai cheltuim atâția bani și nervi.
@nedo: "care este eșecul dreptei? că societatea civilă de dreapta n-a existat" Adică au existat partidele? Nu prea pricep.
@Nea: Ce crezi, Mitrea e un răufăcător recidivist? Sau Dâncu?
Jerome, recunosc că nu înţeleg ce vrei să spui.
Am băut 1 pahar de vin, dar nu cred că de asta.
"Însă aş vrea să văd pe vreun site pro-USL critici anti-USL măcar în proporţie de a suta parte din acuzaţiile şi criticile dure aduse pe Blogary la adresa PDL-ului."
Mai Nea 🙂 nu te-ai gandit ca poate se simtea nevoia si de un loc unde sa-ti exprimi o critica constructiva (desigur) indiferent la adresa cui, fara ca in raspunsul primit sa se bata campii fie cu mineriadele, fie cu flota ?
ElCucui, ai dreptate, PSD nu va interzice criza.
Dar, din câte ţin minte, sindicatele au ieşit în stradă din cutiuţa fermecată primită acu vreo 60 de ani de Iliescu, de la Moscova, doar atunci când PSD-ul nu era la putere (excepţie făcând mineriada de înlocuire a lui Roman şi cele de consolidare a puterii lui Iliescu). Nu ţin minte ca vreun sindicalist să fi strigat vreodată jos guvernul kgb-ist sau jos mafia lui Năstase/Văcăroiu.
iar ideea lui I.Z. de a vota nişte răufăcători recidivişti, cu antecedente penale, pentru a-i da jos pe cei aflaţi acum la putere (nici ei nu prea breji, desigur) mi se pare bizară.
Însă aş vrea să văd pe vreun site pro-USL critici anti-USL măcar în proporţie de a suta parte din acuzaţiile şi criticile dure aduse pe Blogary la adresa PDL-ului. Dacă ăsta-i talibanism…
Adevărata problemă este că nici opoziţia şi nici puterea nu au măcar câteva figuri convingătoare la momentul ăsta. Boc e corect, dar cu popularitatea uzată de criză şi măsurile luate (şi de cele neluate), tehnocraţii se aţin prin spate, proiectul Johannis poartă încă pe faţă balele de la sărutările lui Geoană şi Crin, doar Vanghelie zvâcneşte voios, aşa, ca în sectorul 5.
florin
lăzăroiu a fost concediat, dar, pînă la urmă, legea asistenței sociale a fost votată.
cu usl la putere nici în visele tale cele mai frumoase n-ai fi văzut legea asta.
care este eșecul dreptei? că societatea civilă de dreapta n-a existat. că de-abia acum se naşte. că arată ca niște spărgători de semințe care fac echipa mai bine ca antrenorul.
să nu uităm că pdl-ul, așa cum este acum, sînt oamenii care l-au dat jos pe petre roman în 2001, cînd pd-ul avea 7 sau 8% și băsescu se lupta cam de unul singur cu năstase.
vrei să-i vezi? uite-i mai jos – sînt dream team-ul modroganului.
http://www.youtube.com/watch?v=XUQLXfocv6o
Dupa parerea mea cele scrise de IV Z sunt corecte.
Mai precis ar fi corecte intr o tara in care am avea doua partide distincte. Distincte nu numai la impartit ciolanul ci distincte in modul de a gindi.
Din nefericire din momentul in care PDL ul a constatat ca Basescu nu mai este periculos (din motive ce pot fi discutate) a revenit la vechile metehne mostenite de la FSN.
In aceste conditii nu cred ca putem spune ca PSD e mai rau decit PDL ci numai ca Ponta e mai inconstient decit Boc.
Cea ce ne va face poate sa votam PDL ul nu este convingerea ca acesta va aplica o politica de reformare a statului, de desfiintare a statului pusculita, ci frica ca statul ar putea incapea pe mina unor inconstienti de tipul lui Ponta.
Pina la alegeri insa s ar putea ori ca PDL ul sa ne demonsrtreze ca il poate egala pe Ponta ori ca PSD ul sa si schimbe oferta.
Pentru cei ce doresc inca sa viseze ca partidul PDL face sau a facut reforma din proprie initiativa tin sa le amintesc ca in ultimii 2 ani putinele legi efectiv reformiste au trecut numai prin asumarea raspunderii -deci sub amenintarea -nu votati cade guvernul si dispare ciolanul. Acest lucru nu se practica atunci cind ai o majoritate pe care te poti baza.
Din nefericire noi am intrat intr o infundatura din care nu vom iesi multi ani.Daca cistiga PSD ul si PDL ul trece in opozitie exista premiza reformarii dar accesul la putere se va face peste multi,foarte multi ani.
Daca PDL ul ramine la putere tendinta de revenire la origini-FSN se va accentua btrutal .
In concluzie eu va sfatuiesc sa va inarmati cu rabdare tutun si ideea ca vom avea din nou la putere pentru mult timp puisorii lui Ilici chiar daca ei se vor numi PDL ,PNL, PP , FSN etc.
@cineva amabil
rog un exemplu de politica/politicutza/politicushoara de dreapta promovata de actualul guv.
Florin
Nu pui pariu ca …. daca'l pierd ??? 🙄
Da' daca'i asa lesne, ce mai pierdem timpu' ?
Dati'i bice si de maine o sa ma dixtrez si eu cetind aici ce bun e Crin, ce onest e Voiculescu si ce destept e Ponta.
Doctrina USL care salveaza Romania o astept drept bonus 😀
Sincer sa fiu sunt curios la culme sa vad cu ce argumente sprijiniti USLu' !!! 😀 😀 😀 😀 😀
Plecati de la o premisa gresita-aceea de nou partid care rezolva tot.
"…la fel şi dreapta ar trebui să facă orice pe viitor pentru a sabota politicile de stînga"
"dreapta" a ramas fara obiectul muncii, nu mai are ce politica de stanga sa saboteze – marirea TVA s-a facut, birocratia a ramas infernala, grasu a ramas calare pe slab, somaj = 0 (zero) printre bugetari, 5-6-700000 someri in economia reala, justitie = penis, in invatamant doar copiii de bac au luat-o in mana – "dascalii" tip Marga, Abramburica, gen sunt neclintiti, in sanatate tot albinele belesc alt penis – s-a marit CAS-ul cu pana la 12% din VENIT !!!! s-au marit pensiile securistilor a.i. sa fie protejati 137% de criza, noul cod penal pentru care Base s-a dat de ceasul mortii/ cu curu' de pamant tine departe de puscarie orice participant la jaf national…
@nedo: despre care dreapta vorbești? Despre aia care sabotează uninominalul pur, reorganizarea, l-a concediat pe Lăzăroiu și care era gata să-l arunce la lei pe Funeriu?
@Alexa: n-am nici cea mai vagă idee ce vreți să spuneți. În schimb mă bucur să fiu izvor de voie bună.
Dle. Zubeldian, am citit articolul si imi vine sa rad. Va sfatuiesc sa cititi Constitutia, art.69 – Mandatul politicienilor nu poate fi imperativ.
@nedo, io de-abia aștept șlagărele "Ieși afară, Crine, javră ordinară!" și "La pușcărie, Cârlaanul la pușcărie! La pușcăriee, Cârlanul al pușcăriie" O să mă cac pe mine de râs.
Boci e pluralul de la Boc?
ajungerea usl la putere pare inevitabilă. a susţine pdl-ul în acest moment nu înseamnă a-i cauţiona greşelile ci, mai degrabă, damage control. mă tem de un usl cu peste 50% în parlament pe principiul "hai să-i lăsăm să ne conducă, să vadă pulimea cu cine avem de-a face".
aşa cum stînga apelează la toate mijloacele posibile pentru a sabota politicile de dreapta – și se descurcă de minune în opoziție – la fel şi dreapta ar trebui să facă orice pe viitor pentru a sabota politicile de stînga. e un joc al nervilor, un joc nesuferit, dar eu, cel puțin, nu văd alternative.
@Viq: pe cât pariu că e ușor de pus în aplicare? 🙂
Nu cred ca e asa de usor.
Teoretic e gigea.
Dar daca e sa incerci a o pune in aplicare mi se pare mie ca ideea se ofileste sub lumina concretului mai rapid decat adoarme Crin sub radiatiile salii de sedinte.
Sa te faci asa… didactic, ca votezi dusmanu' ca s'al apuce tremuriciul si sa reformeze reformele !!!
Dupa care sa te sucesti si'n ajun de stampilare sa zici ca este totusi mai bun decat ala care e rau !! 🙄
Focusul e pe modul in care ar raspunde clasa politica la o asemnea abordare a unui emitator/formator de opinie.
Care clasa politica, fie'mi cu iertare, am banuiala ca nu are nici mmacar hemoroizii de care vorbeste amicul mai sus, pe acest palier.
Ce te faci cu zona in care opiniile tale chiar au efect ?
Acolo unde se afla cei ce chiar te citesc si'si coafeaza oarecum orientarea in functie de aceste opinii ???
Care e perceptia efectului "girueta" (cum inspirat zice un amic) asupra credibilitatii unui asemenea emitator ?
Cat de profund se manifesta momentul de inertie psihologica in cazul in care iau de buna prima directie ?
Cat timp iti trebuie si cat de sigur esti ca vei gasi argumente credibile sa intorci valul spre a sprijini ceea ce ai injurat mai devreme ?
In fond despre ce credibilitate mai vorbim ?
Iar daca aici ai pierdut terenul, de ce le'ar mai pasa politicienilor de ce naiba baigui tu pe aici ?
Eu raman la parerea ca politicienii raspund la o singura comanda : votul.
Punctul vital este ca procesul de votare sa se desfasoare corect.
Ceea ce urmeaza, participarea la vot, alegerea unei gulii pe post de parlamentar sau a unui borcan de mazare/boabe in executiv,sunt colaterale, fac parte din procesul de venire a mintilor la capul gazduitor al cetateanului cu stampila, cu efect ulterior asupra comportamentului derbedeului ales.
E alta poveste.
…continuîndu-mi ideea, mai este un element la care văd că nu se gândește nimeni. Criza. Criza care a înlesnit alternanța. Păi, vine USL la putere și? Interzice criza? Mărește la loc salariile bugetarilor? Sau plătește diferențele ălora care s-au judecat cu Constițuia țării pe la tribunale de provincie? Face TVA-ul 19%? Din ce surse?! Oprind autostrăzile sau luând extra-credit de la FMI?
Doamne ferește de un nou val, cu o devalorizare abruptă a leului, că în trei luni sindicatele sunt în stradă. Se duce pluii de suflet toată simpatia acumulată în acești ani portocalii. În zile se duce! Și nu mai merge cu Pinguinul, că s-au terminat economiile și creditele pentru amărășteni. Ne-ați promis că o să trăim mai bine decât cu PDL-ul care ne-a promis că o să trăim decât bine, gata! V-am votat, acum scoateți banu'!
Are Crin sângele lui Băse să renunțe la escortă după ce polițiștii înarmați îi vor fi dăruit caschetele peste gard? Îl vedeți pe Ponta ieșind afară din palat în calitatea de "javră ordinară"? Sau cheamă minerii?
Mereu măscăricii ăștia vor avea nevoie de sprijin băsist.
Cu 2-3 flori nu se face…
O societate civila puternica nu se creeaza peste noapte.
Raman pesimist.
Jerome, probabil ca au mai ramas vreo trei ong-uri + un Sorin Ionita lucid. Ca daca nu mai sunt, e nasol pt ca societatea civila organizata e singura in stare sa preseze partidele. De acolo trebuie inceputa discutia, daca vrem ceva serios.
Pe de alta parte, e bine ca unii s-au dus in politica, oarecum se vede. Numai ca ei, ca si ministrii, trebuie inlocuiti de altii mai tineri si mai destepti. Ca doar n-o fi Renate Weber cea mai desteapta…
@travis
"aici e nevoie de calmarea orgoliilor societatii civile care se eschiveaza de la actiune"
Care societate civila ?
Societatea civila in adevaratul ei sens a murit in 2005 dupa victoria lui Basescu si a Aliantei DA.(unde cred ca a avut un rol major in obtinerea victoriei)
In loc sa ramana un critic al puterii (oricare ar fi ea) a trecut aproape integral in posturi caldute.
"Obiectivul nostru ar trebui să fie reforma, nu menținerea la putere a PDL. Iar reforma se obține nu doar votând, odată la 4 ani."
Ba din pacate presiunea se poate pune pe alesi doar odata la 4 ani.
In restul timpului cu exceptia faptului de a avea hemoroizi, ii doare in fund de noi.
Acest rationament e valabil daca privim votul ca sanctiune periodica a celor alesi. Dar totusi, votul inseamna o evaluare periodica pt ca e posibil ca un partid la putere sa inceapa proiecte ce tin de doua, trei, patru mandate.
Pe de alta parte, daca aplicam rationamentul tau in directia opozitiei, riscam sa ajungem la vorba lui Dragos Aligica pt ca nu vad ce propune acel conglomerat de conjunctura, in spatele unor declaratii politice imbecile. Cu alte cuvinte, merita opozitia un mandat politic acum? Eu cred ca problema nu e neaparat PDL, ci faptul ca nu avem opozitie.
De acord insa cu presiunea care trebuie intretinuta permanent, dar aici e nevoie de calmarea orgoliilor societatii civile care se eschiveaza de la actiune, in ciuda declaratiilor lor bombastice. Nu am vazut nicio campanie pozitiva, de educare, ci doar argumentatii negative de fiecare data cand cineva propune ceva.
Hm, daca asa ceva ar fi aparut pe vox/hotnews sub anonimat, ar fi fost imediat tinta unui atac furibund din partea talibanilor PDL si a basescienilor de pe acolo.
Find publicat aici, e mai greu de injurat!.
Dar, problema e bine pusa. Chiar atat de bine incat pare a fi singura solutie. E solutia de avarie, santaj pentru unii, dar, de ce nu? Ce mai este de pierdut?
Daca il vad din nou pe Videanu candidatul "bun" pentru Bucuresti samd….