”Să se încheie coabitarea și Băsescu să lupte!” zic unii. Eu cred că oamenii ăștia nu știu ce-și doresc.
Avem o majoritate parlamentară de o culoare politică și președinte de altă culoare politică. Coabitarea se poate încheia prin:
- Schimbarea majorității politice: Președintele Băsescu nu are partide-aliate în Parlament și astfel este imposibilă realizarea unei majorități parlamentare care să aibă aceeași culoare politică cu Președintele. Singurii parlamentari pro-Băsescu pot fi considerați anumiți pedeliști. În Parlament, pedeliștii au 13% din mandate.
- Dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate în urma cărora se creează o nouă majoritate parlamentară, favorabilă Președintelui. Evident că acest lucru este imposibil. Pentru a avea alegeri anticipate, trebuie demis guvernul Ponta prin moțiune de cenzură apoi trebuie să nu treacă de votul Parlamentului încă două guverne. Dacă s-a realizat imposibilul, adică alegerile anticipate, alegerile parlamentare trebuie cîștigate de o majoritate favorabilă Președintelui. Dacă dizolvarea Parlamentului e imposibilă, o victorie electorală a forțelor pro-Băsescu este mama imposibilului. Conform sondajelor, USL ar avea un scor mai bun decît în 9 decembrie, iar PPDD și PDL un scor mai slab. Deși nici PPDD și nici PDL nu sînt forțe politice pro-Băsescu. Partidul Mișcarea Populară nu ar avea nici măcar timp să se înregistreze, darămite să mai ia și procente la anticipate.
- Demisia lui Băsescu. Extrem de simplu și de ușor de pus în practică. Dacă coabitarea se va încheia, cel mai probabil se va încheia prin demisia lui Băsescu. Băsescu demisionează, în 3 luni se fac alegeri prezidențiale anticipate, care sînt cîștigate de Antonescu. Astfel, avem președinte care are aceeași culoare cu majoritatea parlamentară. Dacă alegerile prezidențiale nu vor fi cîștigate de reprezentantul USL-ului, coabitarea între Președinte și majoritatea parlamentară va continua, indiferent cine va fi Președintele. Băsescu va avea timp de Mișcarea Populară, însă va pleca ca un învins, fără luptă.
- Suspendarea și demiterea lui Băsescu. Ceva mai greu de realizat decît demisia, însă mult mai bună pentru Băsescu. Dacă Băsescu forțează o luptă ”pe viață și pe moarte” cu forțele răului, acea luptă de care nu a avut parte în vara lui 2012, poate ieși eroic din mandatul prezidențial și va avea timp să se ocupe de Mișcarea Populară. Cu noroc, mult timp la dispoziție și aura eroică și victimizarea rezultate în urma bătăliei pe viață și pe moarte cu vrăjmașul pucist, Băsescu va putea ridica suficient Mișcarea Populară pentru un scor de 20-30% la europarlamentare. În cel mult 3 luni de la demitere, se organizează alegeri prezidențiale anticipate. Care vor fi cîștigate sigur de un candidat al USL. Și astfel, se încheie coabitarea.
Dacă aș fi Băsescu, aș opta pentru ultima variantă, nu înainte de a negocia, separat, cu Ponta/PSD, Antonescu/PNL și cancelariile occidentale. Le-aș da legitimitate (prin acceptarea suspendării și bătăliei la referendum), acceptare internațională, iar lui Antonescu i-aș da președinția acum, că peste un an nu se mai știe dacă va avea ocazia. Le-aș cere un armistițiu de 3 ani pentru mine și oamenii mei și le-aș da liber la execuția tuturor acelora care m-ar putea deranja pe partea dreaptă și pe care useliștii îi așteaptă de ani de zile cu ștreangul pregătit. Toate acestea, mediate internațional. Noul președinte și USL se obligă să rămînă aliați ai Germaniei (care are nevoie disperată de aliați pentru a duce UE în direcția dorită de ea), iar Germania le dă în schimb legitimitate europeană. Însă principala negociere aș face-o pe Constituție. O bătălie pe viață și pe moarte la suspendarea lui Băsescu, toți combatanții, Băsescu including, își cheamă susținătorii la vot și la…referendumul pentru noua Constituție, care va avea loc concomitent cu referendumul de suspendare. Veți spune: bine, dar de ce trebuie să negocieze Băsescu? Nu-l pot suspenda useliștii fără să-l întrebe și să pună în aceeași zi referendumul de demitere și cel pentru Constituție? Ar putea. Însă i-ar da lui Băsescu un excelent motiv să le ceară susținătorilor (și nu numai) să boicoteze și anume, noua Constituție. Băsescu va boicota nu ca să-și scape pielea, ci ca să împiedice intrarea în vigoare a unei constituții care ar consfinți ieșirea României din lumea civilizată. Ar fi o nouă lovitură de stat. Însoțită de lipsa de legitimitate și susținere din partea US, UK și Germaniei. O nerealizare a cvorumului (50%) pentru USL va fi o dublă înfrîngere și un dezastru. Băsescu va rămîne președinte, va fi a treia încercare nereușită de demitere din partea USL, și nici noua Constituție nu va trece. O demitere negociată va avea legitimitate, acceptare internațională și va avea parte de mobilizare la vot din partea tuturor combatanților. Bine, veți spune, și dacă pesediștilor nu le convine să iasă Antonescu președinte cu actualele atribuții prezidențiale? E și ăsta un risc. Așa cum un risc, de data asta pentru PNL și Antonescu, e ca noua Constituție să treacă, referendumul de demitere să fie validat și cîștigat de Băsescu. E o șansă foarte mică, într-adevăr, dar nu se știe niciodată. Oricum, nu cred că pesediștii își vor smulge părul din cap pe motivul ăsta. Învinsul va fi Antonescu, nu ei.
Repetăm: Băsescu este suspendat și victimizat, se face referendum de demitere și pentru Constituție, Băsescu și USL cheamă lumea la vot, noua Constituție este negociată tripartit (Băsescu-USL-Occident), Antonescu își vede visul prezidențial cu ochii (sau PSD scapă de el, dacă Băsescu cîștigă referendumul de demitere), Băsescu rămîne președinte învingător sau se retrage eroic să se ocupe de Mișcarea Populară, după ce negociază un armistițiu pentru el și oamenii lui. Vor fi ceva victime și sacrificați, dar vor fi niște sacrificați fericiți că s-a încheiat coabitarea și că Băsescu a luptat eroic, că statul de drept a fost salvat in extremis. Iar în fața atîtor realizări pentru binele comun, sacrificiul personal pălește, nu-i așa?
PS. Posibilitatea de realizare a unui asemenea scenariu, avînd în vedere că pînă acum nu-l știa nimeni, e de 1%. Cel mult. Dar nu se știe niciodată.
UPDATE. Două precizări. O negociere pe noua Constituție ar presupune o variantă de Constituție acceptată atît de Băsescu cît și de Occident, nu varianta actuală a Comisiei Antonescu. Și a doua precizare, am zis că PSD-ului nu i-ar conveni ca Antonescu să ajungă președinte cu actualele atribuții. Însă, dacă referendumul de demitere al Președintelui va avea loc concomitent cu referendumul pentru Constituție, noua Constituție intră în vigoare după referendum, în timp ce alegerile prezidențiale ar avea loc după 3 luni. În noua Constituție, așa cum e și în actuala, se poate specifica că prevederile privind Președintele se aplică începînd cu mandatul viitor, iar după vacantarea funcției prezidențiale, alegerile anticipate se fac pentru un nou mandat prezidențial. Acestea pot fi realizate de USL și acum, fără să negocieze ceva cu Băsescu, însă riscul de a nu face cvorumul, în condițiile în care Băsescu boicotează și Occidentul se opune noii Constituții, e prea mare. Iar o dublă înfrîngere ar fi catastrofală pentru USL.
Bleen,
Exista o incomptibilitate Macovei/Basescu?daca da care este motivul
Exista o incompatibilitate MRU/Basescu? daca da care este motivul.
Sunt baetii/fetele ireconcibiabili, iremediabili pierduti unul pentru altul?
daca poti sa imi raspunzi ca incerc sa clarific niscaiva puncte de vedere.
ps:
2016 traiasca si infloresaca partidul calauzitor usl in frune cu conducatorul lui iubit pontav
eugeni Da. Da.
Dacă nu sînteți cuminți, vă dau parola la articolul ăla de publicat în 2016.
Nu știu dacă s-a înțeles, dar singurele două variante posibile de încheiere a coabitării:
1) Demisia lui Băsescu
2) Demiterea lui Băsescu
Altele nu mai există.
Eu zic că nu are rost să ne supărăm pe realitate, că nu rezolvăm nimic. Și eu aș vrea să am viață veșnică, să am cu 15 ani și cu 30 de kile mai puțin, să am două sau mai multe insule proprietate personală în Egee și Pacific, să am domenii în Scoția, Germania, Norvegia, Țara Galilor, Anglia, Franța, Chile, Peru și Spania. Să-mi petrec cîte o lună pe an la fiecare domeniu, să stau cît e ziulica de lungă să citesc, să mă joc pe calculator și cu pisicile, cîinii, caii și alte animale de pe lîngă casă. Și să-mi număr miliardele și să-mi dea întotdeauna cu un miliard în plus. Dar nu le am și, chiar mai grav, am o bănuială că nici nu le voi avea. Și dacă mă supăr și mă enervez pe această realitate crudă, ce cîștig? Cel mult un AVC.
Și să mănînc tone de halva.
Bleen și dacă demisionează, ce? și dacă e demis, ce? și dacă coabitează, ce? Astă vară ziceai că miza suntprocurorii și ICCJ (parcă). Acu am ispravit cu procurorii. Ce-ar mai fi?
Yeba Bleen Cine a zis că am isprăvit cu procurorii? A, prietenii de bere ai lui Morar. Nu s-a isprăvit. La PG și DNA sînt cîțiva adjuncți buni, la DNA e șef Kovesi. De unde și pînă unde asta cu ”am isprăvit cu procurorii”?
Uite, mai mult decît atît, au început să intre pe http://www.rtv.net/seful-dna-slobozia-trimis-in-judecata-pentru-ca-a-primit-mita-o-masina-audi_87743.html.
Bleen, s-a încheiat etapa, I mean. Nu mă chinui și tu cu procurorilly correct, azi am aflat că există directive europene care tratează subiectul exprimărilor technologically neutral.
Yeba Bleen CÎt despre miză, miza politicii nu sînt procurorii. Era miza USL-ului astă vară. Însă politica are multe mize, mult mai importante. N-aș face o tragedie din demantelarea unor grupări. Mai avem atîtea. Acum doar n-o să renunțăm la partide și politică fiind nu mai are x diurnă, y funcție, z influență sau că h va intra la pușcărie. Importante sînt alegerile din 2016.
Bleen, pentru cine? Imi aduc aminte de vremea lui Ceasca, că votez de mult, maică. Uneori erau doi candidați pentru MAN în circumscripția mea.
Yeba Bleen
Maica, aia ierea doi, unu’ de la pcr si unu de la FDUS (frontul democratiei si unitatii socialiste)
Yeba Bleen Pentru oamenii pentru care importante sînt și impozitele, economia, creditele, salariile, joburile, proprietățile, afacerile etc. Chiar avem nevoie de dreapta și, părerea mea, e bine că lucrurile se clarifică și justițiarii se duc acolo unde le e locul, adică lîngă Stelian Tănase, Alina Mungiu sau Cristian Pîrvulescu. Fiindcă frustrarea, orgoliile și ura acolo îi vor trimite. Dar ei au fost stîngiști dintotdeauna, așa că nu e nicio pierdere. E doar eliminarea unui balast.
Yeba Bleen Băsescu a pierdut niște justițiari de stînga care mai mult încurcă și a cîștigat niște politicieni de dreapta, care ar putea fi utili în 2014 și 2016. Uite, Papahagi e un exemplu. Doctrinar, între Papahagi și Tăpălagă/Macovei, aș alege de 1000 de ori din 1000 de încercări, în prima microsecundă, cu ezitare zero absolut, pe Papahagi.
Bleen Yeba Singurul lucru care s-a miscat cu adevarat in toti anii in care Basescu a fost la putere este justitia. Cu subiectul asta a si castigat alegerile (sau le-au pierdut adversarii). Cred in continuare ca asta e miza si cred ca tu ai spus-o cel mai bine, in nenumarate randuri, inainte sa te enerveze aia cu photoshopurile cretinoide de pe facebook.
In celelalte domenii pe care le-ai enumerat mai jos pasii facuti au fost minusculi si ezitanti. N-au avut pe nimeni cu viziune si tenacitatea de a-si impune ideile, asa cum au avut-o pe Macovei la Justitie.
Ilinca Bleen casandra din troia Alea au fost cele mai spectaculoase meciuri. Eu vorbesc despre ce e mai important. În celelalte domenii s-a făcut un pas uriaș în impozitare, și anume cota unică, pe care USL nu îndrăznește nici acum s-o atace. De ce? Fiindcă știe că așa pierde alegerile. Vorba lui James Carville: ”It’s economy, stupid” În ultimii 9 ani s-au întîmplat multe economic, de la introducerea cotei unice pînă la privatizări și măsuri de austeritate. Cei care au acces la datele sondajelor știu foarte bine că justiția nu mișcă mai mult de 2-3% dintre alegători. Mișcă într-adevăr o minoritate de susținători. Pe toate sondajele posibile, justiția e la urmă. Și la urne, nu numai în sondaje. Vedeți rezultatele alegerilor din 9 decembrie. Oamenii vor să trăiască bine, nu să vadă arestări. D-aia au ales așa cum au ales în 2012.
Bleen Uite, asta subiect. Halva, baclavale, sarailii, inghetata turceasca, sirop de trandafiri, dulceata de cirese albe. Un cer albastru deschis, umbra, o adiere de vint, familia alaturi.
Dupa aia deschizi ochii si vezi ca esti la serviciu si o jigodie tipa la tine ca iar dormi in timpul sedintei :))
Gramofonu, ești tu răutăcios, nu e jigodie, tresărise și ea din somnul ei, visa dulceață de nuci verzi și șerbet de lămâie, a întins mâna după apă și s-a speriat că doarme lângă un străin.
Gramofonu Bleen
jumări…
Mie imi place ultimul scenariu. Ofera mult mai multe posibilitati decat situatia actuala si mult mai multa forta de negociere pe constitutie.
Coabitarea asta pare moarte lenta. Base incepe sa arate ca un bolnav pus in geam pentru ultimele pensii.
Articolul ar trebui cumpletat cu ce se poate obtine daca nu se incheie coabitarea pentru a descrie complet situatia. Prezidentialele nu pot fi castigate decat de Ponta sau Antonescu. Pare ca Ponta nu s-a lasat convins, totul arata ca Antonescu va fi alesul. Ce se mai poate obtine din coabitare?
cam complicata ultima…prefer penultima varianta; stiu, sunt egoista! dar cine n-ar fi?
Cei care gîndesc ca în vara anului trecut sînt într-un film care nu mai rulează de ceva timp. Cînd vor înțelege în ce film rulează va fi prea tîrziu.
Desenează-ne cu pomişori chomskieni, cu scheme logice, whatever, să înţeleg şi eu. Care trebuie să fie scopul lui Băse pe lume? În ordinea importanţei şi în combinaţiile posibile. (Dacă justiţia funcţionează (cum frumos ne-ai explicat în zilele lu Morar) şi oamenii care o populează nu mai contează, ce valoare are ameninţarea uselistă cu ştreangul? Cum poa să iasă Mongoloidul pe post şi să spună că va vorbi la Procuratură pt copii?)
1) să nu iasă constituţia asta
2) să nu iasă crin
3) să nu pleznească mai tare de atâta justiţia pe la cusături
4) să scape ţara de Ponta şi de jaful din spatele circului
5) să-şi scape oamenii lui
6) să iasă frumuuoos din scenă.
7) să facă pârtie pentru Mişcarea Populară (sau, mă rog, pârtie pentru scaunul cu rotile de care pare că are nevoie, în lipsă de lider carismatic ŞI ALTUL:decât B.)
Yeba , fara pomisori: all of the above.
Yeba
1) Constituția trebuie modificată (sînt niște obligații internaționale). Se poate însă negocia o variantă de compromis. Pentru cei care au deschis abia acum televizorul, situația se prezintă așa: la mandate în Parlament, pînă în decembrie 2016, PSD are cel puțin 40%, PNL are cel puțin 26%, PC are cel puțin 5%. Fără traseiști, cu traseiști mai mult. ”Dreapta” nu are partid. USL are 60% în sondaje (adică în jur de 70% mandate, dacă se fac anticipate), ”dreapta” nu are candidat prezidențial cu șanse nici măcar minime să cîștige alegerile. Dacă-l are, sînt curios cum se numește. Se poate găsi o soluție pentru o negociere cu USL sau USL o poate trece în forță. Eu zic să nu negociem cu USL, eu zic să luptăm, să vedem care e mai tare și mai șmecher.
2) Ar fi bine să nu iasă Crin, dar eu mă gîndeam că Băse le-ar putea face pe plac lui Tăpălagă și echipa. Dacă nu iese Crin, iese Ponta. Dacă nu iese Ponta, iese Crin. A, evident, că atît Crin cît și Ponta pot fi bătuți de candidatul ”dreptei”. Dar eu nu știu cum îl cheamă. Dacă îi știți numele, spuneți-mi-l și mie.
3) Păi asta zic eu: să lupte, să termine cu coabitarea. A, că justiția o să crape sub președinția lui Crin (servicii, justiție, occident etc), e altă poveste, dar e bine să se termine cu coabitarea.
4) Asta sper că e o glumă. Sînt foarte curios cum poate scăpa țara de Ponta. Să înțeleg că oamenii își ascut furcile, pistoalele și își pregătesc săpunurile să facă explozibil din ele în bucătărie? Dacă nu, atunci prima șansă pentru a scăpa de Ponta va fi în decembrie 2016, nicio secundă mai devreme. Cum? Participînd la alegerile parlamentare. Cu ce? Cu Tăpălagă, evident, că doar n-o să facem pîrtie pentru partide. Alegerile și parlamentarismul nu sînt suficient de cool.
5) O să facă un partid cu oamenii altora, nu trebuie să-i scape pe ai lui. Ar putea împrumuta de la Ponta sau Antonescu sau chiar PPDD.
6) Ar merita. La urma urmei, n-are rost să-ți distrugi sănătatea și să nu ai timp să-ți crești nepoții de dragul tuturor idioților cu pretenții.
7) Nu trebuie să facă pîrtie pentru Mișcarea Populară, vom lupta cu PSD și PNL, cu Antonescu și Ponta, în stradă. Vom cîștiga la puncte și la impresia artistică.
Revoluțiunea s-a încheiat. Ce s-a întîmplat în vara lui 2012 nu se va mai întîmpla. Lupta, de acum, e doar politică. Pe voturi. Cu partide organizate, cu oamenii lui, cu structuri teritoriale, cu ierarhii, cu oportuniști care vor funcții, cu sponsori, cu mulți sponsori care finanțează un partid și campaniile electorale (cîteva milioane de euro pe an, dacă e vorba și de rețele de comunicare cîteva zeci de milioane de euro pe an).
Nu înțeleg cum s-ar putea lupta. Eu sînt chiar sînt curios cum ar arăta scenariul luptei. Cinșpe cetățeni responsabili ies în stradă la girafă. Și?
Haideți să vorbim un pic și serios.
Pînă în decembrie 2016 nu vom avea alegeri parlamentare. În decembrie 2016, pentru a lupta e nevoie de un partid. Un partid care să se strecoare între breșa dintre PSD și PNL și să se alieze cu unul dintre cele două. Un partid care să ia mai mult de 50% nu se va putea face în următoarea 100 de ani. Poate doar dacă fuzionează PNL cu PSD (51% în 2008, în perioada de glorie a băsismului, 60% în 2012).
Există o șansă și pentru prezidențialele din decembrie 2014, cu condiția ca aceste prezidențiale să se țină în decembrie 2014. Șansa este apariția unui candidat prezidențial capabil să bată candidatul USL (Ponta sau Antonescu). Nu știu cum îl cheamă pe respectivul, deci fac și eu o întrebare: cum îl cheamă?
Bleen Yeba Ştiu eu cum îl cheamă pe cel care i-ar putea bate pe Ponta şi Antonescu. Deocamdată e implicat într-un program intersectorial în Occident, unde e foarte cunoscut, dar ar putea reveni mai devreme decât se prevăzuse iniţial. Mailat
Nea Bleen Yeba Am zis să-i bată, nu să-i violeze, să le fure bijuteriile și să le ia gîtul în șanț.
Bleen Nea Yeba De ce nu?
Bleen Yeba
Zici ”În decembrie 2016, pentru a lupta e nevoie de un partid. Un partid care să se strecoare între breșa dintre PSD și PNL și să se alieze cu unul dintre cele două.”
Cred că trebuie accentuat foarte tare pe să se alieze cu unul dintre cele două.
SimonaM Bleen Yeba nu asta face si PDL?
Ilinca SimonaM Bleen Yeba
Nu. PDL acuma nu face nimic. Iar la alegeri a făcut blat pentru niște câțiva, știm cu toții care. N-aș numi asta alianță.
Bleen, 1) ce crezi tu că trebuie să facă Băse acum, pe etape, pentru ca „retragerea din Rusia” să fie cu pagube minime. 2) Cum se deosebesc pagubele minime de pagubele maxime? Pagube pt justiţie şi economie, adică. Mie mi se pare că nu mai este absolut nimic de sperat şi de aşteptat. O sa mai fie o negociere chinuita la ICCJ si cam atata.
Uite, asta ar fi o temă. Argumentele cu care ai susţinut acum un an că Băse trebuie să rămână, comparat cu ce s-a reuşit. (Bineînţeles că nu m-aş fi gândit în veci la proporţiile nimicniciei şi incapacităţii din jurul lui.)
Bine-mi pare ca scrisesi articolul asta. Poate dau cu nasu-n el si incruntatii inconstienti de aseara de la Turcescu din emisiune. Se stiu ei care.
Canadiana Că tot ziseşi de TV, azi am avut o revelaţie: Nici nu vă daţi seama ce recunoscători trebuie să fim televiziunilor din România (televiziuni în sens extins, incluzând şi antenele+realităţile) pentru darul suprem pe care ni-l fac: ne dăruiesc, viaţa, timpul nostru propriu. Mai mult de atât nu puteau face pentru noi. Dacă ar fi fost fie şi marginal mai bune emisiunile lor, vă daţi seama câte ore am petrece pe canapea, cu ochii boldiţi în ecran? Obezitate, hipertensiune, ratatinarea creierului, întrebaţi un medic de efectele fiziologice ale privitului la TV. Şi pe Ducu Hâncu (şi el e medic), despre efectele psihologice.
Yeba are scutire, ea e de strajă pentru noi, primeşte spor de toxicitate şi program redus pentru asta.
Nea
Publicitate: de cand mi-am pus cablu simt ca traiesc din nou. Am timp pentru familie, merg in parc, citesc, ma misc!!! Este extraordinar. Cablu! Asta da motiv sa iesi din casa! :)))
@Nea, daca ne-am uita la programe de calitate, am petrece mult mai putin timp la tv. E ca la mancare: daca e de buna calitate, te satisface o cantitate mica, daca nu, mananci toata ziua de capiat.
Canadiana Da, ţin minte din preistorie, anii 90, când vedeam o emisiune bună seara la tv, a doua zi aveam alt tonus, aproape ca şi cum m-aş fi plimbat la pădure.
Nea, şi bilet la băi.
Yeba Nea Poate doar la băile Gomora să reuşeşti să-ţi speli retina de ce vezi.
Nea, de văzut nu văd mai nimic, nu petrec timp pe canapea, cu urechile voi avea probleme. Uite acum, de exemplu, aflu de la Mircea Diaconu că scandalul de azi e din cauza lui Funeriu. Tu oi fi ascultând Haendel.
Yeba Nea M-ai prins. Iar tu, Hândel.
Canadiana
Asta presupunând că vor (și pot) să înțeleagă.
SimonaM Canadiana
Ohoho, înţeleg foarte bine chiar, nu de capacitate de înţelegere duc ei lipsă.