Comisia Macovei, masina de spalat politicieni

Comisia Macovei, în ciuda numelui, este formată din 5 (cinci) membri cu drepturi egale, ale căror voturi cîntăresc la fel. Astfel,  Monica Macovei nu are nici drept de veto, nici măcar votul ei nu valorează cît două voturi în anumite situații, cînd situația e foarte strînsă. Pentru a primi binecuvîntarea Comisiei, un candidat ARD are nevoie de 3 voturi din 5, adică de majoritate simplă. Astfel, pot trece de votul Comisiei Macovei toți cei 470 de candidați ARD, chiar dacă Monica Macovei a votat împotrivă la toți 470. Votul Monicăi Macovei nu poate opri pe nimeni.

Toți cei care trec de votul Comisiei Macovei, care primesc binecuvîntarea Comisiei Macovei, sînt imaculați, sînt deasupra oricărei suspiciuni. Au fost judecați de Comisia Macovei, care i-a binecuvîntat, care a decis că sînt curați. Au fost binecuvîntați de cel mai intrasigent judecător al scenei politice de la noi, Monica Macovei. Pe toți candidații ARD, indiferent cît au furat, cîte dosare penale sau contracte cu statul au, indiferent cîtă pușcărie au făcut sau sînt pe cale să facă, scrie ”Garantat Macovei”. Pe fruntea fiecăreia e ștampila ”CURAT!” pusă de Macovei.

Nu interesează pe nimeni cine face parte din Comisia Macovei, cîți membri are, cum se votează, și alte detalii organizatorice. Comisia se numește Comisia Macovei și a fost înființată de Macovei și este condusă de Macovei… Macovei, Macovei, Macovei….

Dacă trec toți cei 470 de candidați ARD, din care 149 sînt pușcăriabili, 212 au contracte cu statul, 84 sînt incompatibili și 253 sînt traseiști, și Macovei face scandal și protestează, va fi acuzată că nu respectă regulile pe care le știa și le-a acceptat. Va fi întrebată: ”Păi, măi femee, nu știai care sînt regulile? Acum faci scandal că nu e cum vrei tu? Nu s-a votat? Nu ești capabilă să respecți regulile, nu ești capabilă să respecți democrația votului, nu ești capabilă să accepți că nu întotdeauna este cum vrei tu.” Ba chiar i se vor găsi niște uri personale, invidii feminine. ”A, Macovei face scandal fiindcă nu o vrea pe Icsuleasca sau se urăște cu Prepitonică ”

Dacă pușcăriabilii și incompatibilii și mafioții trec și Monica Macovei tace și acceptă, mitul Macovei e terminat, Monica Macovei e Mona Muscă 2. ”Monica Macovei a cauționat 230 sau 370 sau 420 de mafioți. A tăcut fiindcă erau de-ai ei, din partid. E dură cu mafioții din alte partide, dar pe cei din tabăra ei nu-i vede.” Numele Macovei va fi legat de fiecare mafiot care va candida pe listele ARD. Nici măcar Băsescu nu s-ar riscat să-i cauționeze pe fiecare în parte, individual.

Ce e de făcut? În primul rînd trebuie spus, cu voce tare, că Monica Macovei a fost atrasă într-o ambuscadă și capcană mortală, Trebuie spus, cu voce tare, că ARD vrea să-și spele mafioții folosindu-se de mitul Macovei. Trebuie spus, cu voce tare, că mafioții din ARD vor să scape de Macovei o dată pentru totdeauna, că vor s-o termine, s-o murdărească. Trebuie spus, cu voce tare, că regulile Comisiei Macovei sînt făcute în așa fel încît partidele să-și treacă candidații cu ajutorul propriilor reprezentanți în Comisia Macovei, cei care pun ștampila pe care scrie Macovei. O Comisie de integritate fără Macovei nu era luată în seamă de nimeni, nu reprezenta nimic. O Comisie de Integritate numită Comisia Macovei spală, cauționează, garantează. ”Cum, eu mafiot? Uite bre ce scrie pe fruntea mea! Garantat Monica Macovei. Ce mai vreți, nu e suficient? Dacă Monica Macovei, cel mai dur și intrasigent moralist și anticorupționist din țară, a zis că-s curat, ce mai vreți? Să vin cu patalama de la Însuși Iisus?”

Mai există o scăpare: votul în comisie să fie public. Să știm cum a votat fiecare membru al Comisiei. Nu e mult, dar e ceva. În același timp, Monica Macovei să facă opinie separată și să iasă la fiecare mafiot trecut de comisie cu un comunicat public. Apoi, la final, să vină cu o listă cu toți mafioții care au trecut și cu a cărei trecere ea nu a fost de acord. Să spună clar: eu, Monica Macovei, pe ăsta nu-l cauționez.”

Oricum, Monica Macovei se află într-o situație imposibilă, din care nu se scapă foarte ușor.

Scriam în 24 iunie 2012 (You have to live to fight another day):

Dacă nu sîntem capabili să vedem mai departe, dincolo de prima mutare, alegerile parlamentare din această toamnă au toate șansele să fie Stanligradul dreptei. După ele, de partea dreptei, nu va mai rămîne nimeni cu imaginea intactă. Mișcarea civică va fi decredibilizată și învinsă la comun cu partidele și va ieși din această bătălie nu numai învinsă dar și cu imaginea de remorcă a greilor PDL. Să nu ne amăgim, mișcarea civică va duce în toamnă o bătălie sub conducerea fesenistă a PDL-ului, în termenii impuși de aceasta.După alegerile din toamnă, pe cîmpul de luptă vor zăcea cadavrele politice ale vedetelor civice ale dreptei, vedete compromise de imaginea de valeți ai feseniștilor și de invalidarea populară. În 2014 vom intra cu o mișcare de zombie făcuți ferfeniță de alegerile parlamentare din 2012 și de participarea la această oaste de strînsură, această mare varză de dreapta.

PS. Monica Macovei nu-și poate permite să joace pragmatic. Nu o susține nimeni pentru un presupus pragmatism. La fel ca și Mona Muscă, a ridicat ștaacheta etică, și acesta este terenul pe care joacă. E singura sa valoare politică. Monica Macovei e doar luptă intrasigentă împotriva corupției în politică. Ia-i asta și nu mai rămîne nimic. Dacă Monica Macovei încearcă să iasă cu jumătăți de măsură iese din scenă, și iese urît și trist. Pur și simplu nu-și poate permite să renunțe la intrasigență în favoarea jocului politic pragmatic.

PS2. Un sistem de vot mai corect, în care fiecare să aibă drepturi direct proporțional cu responsabilitatea, era următorul: e nevoie de 4 voturi pentru a răsturna votul Monicăi Macovei. Astfel, dacă scorul e 3-2 și Monica Macovei votează împotrivă, candidatul e out. Dacă scorul e 4-1 și singurul vot împotrivă este al Monicăi Macovei, candidatul trece. La urma urmei, responsabilitatea morală și politică a rezultatelor Comisiei și-o asumă Monica Macovei. Ceilalți nu au aproape nici o responsabilitate publică. Indiferent de cum îi cheamă, sînt oameni de partid, sînt no-name-uri în materie de intrasigență morală și luptă anticorupție. Ce să plătească un zombie politic ca Stolojan? Își ratează cariera politică? Care? Aia pe care a ratat-o în ziua în care s-a apucat de politică?

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Editorial

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

26 de comentarii

  1. Vad ca PDL confirma informatiile aparute azi dimineata prin presa cum ca au fost gasiti, daca am retinut bine, vreo 40 de  de candidati cu probleme. 
    Stie cineva despre cine e vorba?

  2. Dacă Monica Macovei chiar e într-o situație imposibilă, cum zice Bleen, și dacă această comisie va avea doar rol de spălat corupți, cum se prefigurează, MM e din start o dezamăgire.
    De ce? Pentru că la o primă lectură a acestui regulament îți dai seama că ea n-are nicio putere acolo, deși își asumă tot riscul. Așa că ori a consimțit la asta (Dezamăgirea 1), ori a acceptat prostește (Dezamăgirea 2).

    1. Alex D Monica Macovei a intrat în căcatul ăsta din loialitate. Au șantajat-o, așa cum ne șantajează pe toți: ”Dacă nu faci cum vrem noi, din cauza ta cîștigă USL-ul. Ești un trădător, ești un uselist.”

  3. In Timis, cel putin, se va vedea clar daca functioneaza comisia M. Unii n-ar avea cum sa supravietuiasca daca „e pe bune”; ma refer la: 
    – Cornel Samartinean  (licitatii ascunse si manarite, afaceri dubioase cand era sef la aeroport confirmate de curtea de conturi, imagine proasta)
    –  Alin Popoviciu (afaceri dubioase la aeroport si la gara de nord, imagine publica jalnica, grobianism, trage in jos)
    – Gheorghe David (chiar vara asta s-a gudurat dupa PNL, ca sa ajunga la PSD si apoi sa se intoarca plin de glorie in PDL)

      1. supastaru Imi permiti sa dau niste citate din munca ta? 🙂
        MM: „Eu nu pot să vorbesc decât despre votul meu, deoarece avem un protocol de confidenţialitate”
        „Una peste alta, această comisie nu face curăţenie pe partea dreaptă,
        curăţenie totală, dar elimină să zicem 20-30 de oameni de pe liste şi la
        cât de greu se face reforma clasei politice în România e un pas
        înainte. Nu e atât de mare pe cât mi l-aş fi dorit, dar e un început.
        Oricum, fiecare candidat va fi supus, la alegeri, votului uninominal.”
        Asa ca acum s-a definit si scopul comisiei Macovei, enuntat chiar de MM.
        Are balta peste?

  4. Ce memorie aveti ! Ei au crezut ca lumea o sa uite , n-o sa dea importanta pe care ei n-o dau comisiei…
    In fond , de ce Monica Macovei n-ar avea voie sa dezamageasca ? Ati auzit-o spunand ceva pana acum ? Totul este in ordine si ti se pare , Bleen . Va anunta cine a trecut si va pleca la Bruxelles . Ce , e cineva care n-a trecut ? Pai , daca era , nu anunta Monica ?

  5. @MadameBlogary Comisia: Macovei, Stolo, Mihaela Vasilatii (PNTcd, apropiata a lui Pavelescu), Despina Munteanu (PFC), Greceanu (medic, NR)

    1. @Bleen24 Napoleon: „Daca vrei sa inlaturi pe cineva, trimiti o persoana cu puteri absolute de decizie.Iar daca vrei sa scoti pe cineva basma curata, infiintezi o comisie cu mai mult de 12 persoane, cu un regulament inaplicabil – sa ia decizii in unanimitate. Si va dura ani de zile.”
      Sa zicem ca teoretic e pe undeva la mijloc. Practic, se mai si cunosc cu candidatii, oameni sint si ei etc etc.
      Care-i procentul (in parlament) „puscariabililor” amintiti de Basescu? 5-6%? Daca are comisia mai putin de-atit, e clar. Pentru ca ei si-au propus sa filtreze 1) „puscariabilii”, 2) traseistii si 3) incompetentii.

  6. Ştefan Vlaston s-a retras din comisie (fiind candidat) pe 6 septembrie şi a fost înlocuit cu dr. Greceanu (NR). Acum am aflat chiar de la dînsul,  pe Facebook.

  7. Comisia Macovei este singurul filtru de selectie a candidatului pe criterii de integritate. Componenta e ok si daca se respecta conditiile de transparenta va fi o prima experienta de acest fel, sa speram ca pozitiva. In rest, la observatiile aparent critice referitoare la lipsa unui vot „mai egal” al unora sau altora, s-ar impune observatia ca democratia are si ea principiile ei cu care ar fi bine sa ne batem pe piept tot timpul si nu numai cand ne iese noua jocul.

    1. andrei_p E o comisie de integritate, cu rol ”juridic”, nu adunare națională. Lasă democrația pentru adunările naționale. Nu e nici un filtru de selecție, este o comisie cu rol electoral, de pus în vitrină și de spălat candidații cu probleme. Vorbim după primele rezultate. Nu știu de ce am impresia că scandalul comisiei va îngropa electoral și politic ARD-ul.

      1. Bleen Florina 
        Candidatura lui Vlaston este sigură, acum am găsit-o şi pe Smaranda Vornicu, la colegiul 1 Nord – Dîmboviţa, pentru Senat. 
        Deci aşa este, oamenii ăştia sigur nu mai sînt în comisie. Şi repet, componenţa comisiei este publicată în 5 septembrie (şi nimic nou de atunci), de aceea apare ICCD, convenţia naţională PFC ţinîndu-se în 6 septembrie. 
        Aşa că vreau să aflu cine este şi cum votează în comisia asta.

  8. Avînd în vedere componența Comisiei de etică: Monica MacoveiTheodor Stolojan (PDL)Alex Ştefănescu (PNȚCD)Ştefan Vlaston (Noua Republică)Smaranda Vornicu (ICCD)
    sper să nu treacă chiar oricine. Dar i-adevărat că speranțele politice ne-au fost înșelate cam de fiecare dată…
    Bine, n-am înțeles de ce e NR reprezentată (avînd în vedere că nu face parte din ARD)… Poate mă luminează cineva!

      1. Bleen Absolut! Toate deciziile în cadrul unui partid cu adevărat democratic trebuie să fie transparente (incluzînd aici și distribuția voturilor). Și pentru responsabilizarea decidenților, și pentru faptul că la lumina zilei e mai greu să faci „mișculații”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *