Clientelismul politic

Ne place sau nu, statul este cel mai bogat client din piaţă. E cel mai mare consumator şi cel mai mare investiror. Are cele mai multe nevoi şi cea mai mare putere de cumpărare. De aceea afacerile cu statul au existat dintotdeauna şi vor exista cît timp va exista statul. Nu le putem elimina atîta timp cît statul are nevoi. Însă le putem diminua. Un stat maximal are stomacul mărit şi nevoi pe măsură, un stat minimal se satură cu mai puţin. Cu cît statul e mai gras, cu atît clientelismul politic e mai răspîndit, cu cît lampa e  mai mare, cu atît se strîng mai mulţi fluturi în jurul ei.

Statul cumpără orice, de la terenuri şi clădiri la hîrtie igienică şi pixuri, de la softuri la termopane, de la maşini la becuri, de la benzină la creioane colorate. Un stat care îşi întinde tentaculele peste tot în societate intră în contact şi relaţii de afaceri cu aproape întreg sistemul privat, care devine astfel, direct sau indirect, dependent de comenzile statului şi se transformă, mai devreme sau mai tîrziu, în sistem clientelar. Astfel, de stat şi implicit de politicieni, nu sînt dependenţi doar cei 5 sau 6 milioane de pensionari, cele cîteva milioane de asistaţi şi cei peste 1 milion de bugetari ci şi cîteva mii sau zeci de mii de firme, cu patronii şi angajaţii lor. Miza financiară e imensă (un buget de 40-50 miliarde de euro) şi fiecare ciuguleşte cît poate. Statul le dă salarii, prime şi stimulente, statul le dă alocaţii, ajutoare sociale, le face cifrele de afaceri. Iar cei care decid unde se duc aceşti bani sînt politicienii şi funcţionarii.

Astfel, e în interesul personal şi financiar al politicienilor ca statul să fie cît mai gras şi cît mai mulţi să fie dependenţi de el. La rîndul lor, dependenţii de banii statului, bugetarii, pensionarii, asistaţii şi capitaliştii de buget, sînt interesaţi în menţinarea unui stat supradimensionat care să-i susţină. Din toată această dependenţă reciprocă cei mai cîştigaţi sînt politicienii populişti şi cei corupţi (categorii care se confundă): ei primesc voturile şi banii asistaţilor, salariaţi şi beneficiari de ajutoare sau capitalişti de buget.

De aceea, restructurarea masivă a statului şi restrîngerea sa este unica soluţie care atacă problema clientelismului la cauză şi nu la efect. Un stat minimal înseamnă clientelism minimal, corupţie minimală şi furt minimal. E cea mai bună soluţie dar şi cel mai greu de realizat. Fiindcă cei care trebuie s-o realizeze sînt politicienii, care, am mai spus, sînt la rîndul lor dependenţi electoral şi financiar de clientelă.

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

56 de comentarii

  1. @Marius Delaepicentru,

    poate bancul lui @ zexe nu a reusit sa te convinga. Mai ia unul:

    Doi prieteni se întâlnesc dimineaţa, la cafea. Unul dintre ei are un ochi vânăt.

    – Ce-ai păţit la ochi?

    – M-a lovit nevasta.

    – De ce?

    – I-am vorbit cu TU.

    – Doamne, iarta-mă, dar ce fel de relaţie aveţi voi în familie de te-a lovit pentru atâta lucru?

    – Păi, aseară, pe când mâncam, mi-a zis: "Ştii, dragă, noi n-am mai făcut dragoste de trei luni".

    Şi eu i-am răspuns: "Poate TU!…"

  2. zexe :

    Joi, 3 Iunie 2010 la 3:13 pm

    cam asa face si guvernul nostru: economiseste ca sa aiba pe ce bani se distra, ca scotianul din gluma.

  3. ANAF a sesizat Parchetul in cazul controlului pe care il efectueaza la Realitatea Media SA, pentru infractiunea de evaziune fiscala, dupa ce a constatat ca "societatea nu a evidentiat, calculat si platit obligatiile fiscale datorate, prejudiciind in acest fel bugetul general consolidat".

    0wn3d!!! =))))

  4. Marius Delaepicentru, hai să îţi spun un banc ca să te mai relaxezi puţin:

    Un scoţian se duce şi el ca tot omu' la bordel. Negociază el preţu' cu una, după cîteva ore de discuţie se înţeleg. Ajung ei în cameră, se dezbracă tipa. Se dezbracă şi el, se ling puţin, pe urmă tipu' se dă de-o parte şi începe s-o ia la l**ă. Tipa se uită surprinsă la el şi-l întreabă:

    – Ce faci, bă, prostu' dracu'?!

    – Pe banii mei, mă distrez singur!

  5. Ati incercat vreodata sa indoiti o tigare fara sa o rupeti? Cam asta doreste guvernul sa faca acum. Sa schimbe raportul dintre economia de stat si economia privata. Orice schimbare de directie costa, iar pretul nu este foarte mare in raport cu beneficiile. Daca urmariti clipul de la spoturi.cinemall.ro/info/indoaie_o_tigara_fara_sa_o_rupi.html puteti sa observati ca se poate cu ajutorul banilor. Intr-un final poti sa iti fumezi tigarea linistit iar banii ajung la locul lor, in buzunar.

  6. Ai prezentat o aporie. Problema e cum să-i forţăm să facă cum zicem noi. Lucru ce nu rezultă din text.

    De pildă, notarii sunt rudele politicienilor. Chiar şi Preşedintele e filogenitor notarial. Soluţia este să refuzăm să mai recunoaştem notarii. În masă. Cu orice risc. Să ne proclamăm propriii noştri notari. Sigur, hapsînăria lor ne va opune legea. Ei, şi? Cu atît mai rău pentru ei. Vom arăta mecanismul de înrobire. Îi vom face de căcat.

    nota admin: nu se mai acceptă link-uri. orice comentariu cu link, chiar şi doar cu unul singur, intră în spam.

  7. @MicutzaCeKurai, perfect adevarat ce spui. Plus de asta, din pozitia culcat, poti sa-l vezi pe Ponta premier fara ca acesta sa se clatine.

  8. N-ar fi mai bine sa il avem pe Ponta presedinte si pe Nastase premier? La ce ne mai foloseste Basescu cu un premier ca Ponta? Plus de asta, nu-i asa, toata lumea este de acord ca Nastase a fost cel mai bun premier.

    Chestia asa imi aduce aminte de un banc:

    Un betiv, in drum spre casa, se impiedica de o scandura si cade. Se ridica cu chiu cu vai si da sa porneasca. Iar se impiedica si iar cade.

    -Daca stiam ca o sa mai cad o data, mai bine nu ma ridicam…

  9. Mistretul galben

    Ochit, lovit

    Copita-i sparta

    De trei zile e urmarit

    Prin hatisuri a ostenit

    Cat as vrea

    Sa-i vad nevasta

    Inchisa de-un an

    La zoo Baneasa

    C9

    Voi fugi, voi fugi

    D9

    Pe calea ferata

    C9

    Mi-as da copita

    D9

    S-o stiu salvata

    Ref:

    Em

    Fuga, fuga prin porumb

    Am7 Bm7

    Cat de greu e sa prinzi mistretul

    Fuga, fuga prin porumb

  10. Funny. Cercul vicios al tarii rRomanesti. Cum, necum, tot Generatia de Aor, acum Pensionarimea de Cacao, sint de vina. Nu mai mor. Cu tupeu, nesimtire si in ciuda restului tarii. Ba mai mult, isi permite sa viseze Pensii Speciale, chiar si la algocalmine pe saturate, pe schinarea noastra, primite ca mita electorala in locul clasicului mop. Pe ala l-au gustat, dar nu da bine la jinjii, si nici nu le linisteste durerile de cioante… La unii chiar le da dureri, deoarece cind egzagereaza cu cocirzu', baba ii mai ia la "dezvoltat" cu Mop-ul PSD.

  11. @AdrianR: Daca exista hotarare la varf,se poate.Iar premierul nu are decat sa solicite echipe de audit de la asociatiile auditorilor europeni.Sa vezi cum se implementeaza si AQ-ul comunitar,cum se face ordine si in administratie,si justitie..piua

    Aaa,o sa urle?Ei,si?

  12. Florin: tzepe? 🙂

    pe de alta parte Vladimir Topan are dreptate… suntem in tara lui "sa ni se dea" fie ca o spun asistatii sociali fie antreprenorii privati…

    asta cu "guvernul sa faca si sa dreaga, sa ajute, sa dea, sa nu ia" denota inclinare catre cersetorie…

    Singurul lucru pe care guvernul ar trebui sa-l faca este sa nu puna bete in roate initiativei si antreprenoriatului si sa aiba o politica fiscala (de stanga sau de dreapta) predictibila

    si inca ceva: doctrina se exprima cel mai bine nu in Guvern ci in Parlament, acolo unde se fac legile ce influenteaza cadrul economic si social… dar intr-o tara in care majoritatea initiativelor legislative apartine guvernului iar aparatul tehnic parlamentar este format din secretare si soferi, n-ai la ce sa te astepti

  13. Dar nu e evident ca visam la cai verzi pe pereti (restructurarea statului): pai cine trebuie sa faca restructurarea ? Exact politicienii care sug la titele statului.

    Idem pentru restructurarea cheltuielilor cu salarizarea bugetarilor: cum adica sa ne asteptam ca tocmai sefii si sefuletii sa-si taie singuri salariile si sa-si dea afara rudele, prietenii, amantele ?

    Sau in cazul nedesfiintarii pensiilor speciale: oare de ce nu s-a taiat nimic pina acum ? Pentru ca decidentii sint potentiali benficiari.

    Odata instaurat la butoane incepind cu 1990, clientelismul politic nu mai poate fi inlaturat prin mijloace blinde, democratice, oricit ne-am agita noi pe bloguri (si intr-o mai mica masura in presa, unde brinza-i pe bani).

    Numai o dictatura sanatoasa ar putea, teoretic, sa curete din cangrena romaneasca traditionala (de pe vremea turcilor).

    Clasa politica se autoreproduce (vezi Ponta s.a.) si nu mai poate fi dislocata de pe pozitiile deja ocupate: citi oameni sanatosi la cap…

  14. de unde începe planul doi?

    după părerea mea, politica ţine de decizie. Odată decizia luată, se trece la execuţie, care trebuie sa fie independentă politic.

  15. "cei care deplâng starea de lâncezeală a unei economii punând-o pe seama absenţei managementului sau ideilor inovatoare, lovesc alături de ţintă. Cel mai probabil, în respectiva economie, este sufocată, prin variate bariere şi piedici instituţionale, activitatea antreprenorială. Mai mult, dacă antreprenoriatul este crucial, iar managementul şi inovaţia secundare, activitatea din sectorul public, sau de stat, trebuie privită în altă lumină: îi lipseşte prin însuşi modul său de întemeiere dimensiunea antreprenorială." Vladimir Topan

  16. @Riddick: si ne grabim sa privatizam si ce a mai ramas,termo si hidroelectrica.

    Si nu ne agitam de loc sa declaram ilegale si nule vinderea ciorii de pe gard in cazul platformei continentale,a petromului.

  17. Pe de altă parte, am privatizat multe resurse naturale, şi nu avem nicio bancă privată cu capital românesc.

    Practic – vorba lui Ilie Şerbănescu – statul/guvernul nu mai are pârghii reale în economie.

  18. @ aurelian:cele doua nu se exclud.

    Bineinteles ca trebuie sa fie politicieni.Preferi un parlamentar sau ministru fara instruire,fara autoritate profesionala? Doar cu bani? Eu m-am saturat de cei doar buni de gura.

    Ai auzit de "Sufficiency Economy" program ? Se poate,numai sa vrei.

  19. @aurelian

    Toţi trebuie să fie politicieni, nu există independenţă politică odată ce eşti la butoane. De-aia trebuie să intre oameni capabili în politică, de-aia trebuie reformate partidele, de-ai trebuie schimbate criteriile de promovare în partide.

    Orice set de măsuri economice trebuie să aibă în spate o politică. Chiar şi cei care spun că măsurile propuse de ei sunt logice, necesare şi apolitice, fac politică, de fapt.

  20. eu vad clientelismul asta politic ca un cerc de gusati si de burtosi, cu jeg penal pe gulerul camasilor albe, executind 'dansul pinguinului', fiecare cu p…a in curul celui din fata lui si cu miinile intinse sa primeasca ceva si din fata si din spate. ba, citeodata, formatia se desface si capata forme ezoterice, de tip 'tot romanul plinsu-mi-sa/ cit de spiralata-i misa'. le-ar sta foarte bine sa fie trimisi la munca fortata, 'in zeghe, in lanul de secara'.

  21. @Florina:

    Poate ai dreptate;ma gandeam ca ,daca se restructureaza ministerul,le trece sa angajeze pe nima-n drum ,chiar cu pile,in teritoriu.

    Fara competente,nu ai ce face cu ei.

    Si iata niste locuri de munca pentru tinerii pregatiti,in tara sau plecati in strainatate.

  22. să-mi iau maioul?

    să începem să facem maieutică cu cetăţenii?

    (Prin maieutică se înţelege o metodă prin care se urmăreste ajungerea la adevăr pe calea discuţiilor şi a dialogului.-wiki)

  23. @micutza:

    Luate pe rand,as angaja echipe de auditori pe management.Independenti de statul roman;exista organisme internationale.As tine cont de rezultatele auditului,chiar as modifica legislatia functie de raport.

    Si nici nu costa chestia asta;se pot obtine fonduri europene .Insa trebuie angajati competenti.Si sa vezi ce slabeste grasul…si nimeni nu poate comenta.

    Urmeaza normele de cost pe fiecare activitate.

    Abia dupa ce termin cu ministerele si eventualele agentii ramase,as trece in judete,pe activitati.

  24. despre ex-jurnalista de la Gandul, Melania Mandas Vergu, actualmente consiliera lui Funeriu, scrie careva? ca fata aceasta scria cele mai scarboase articole in Gandul la adresa ex-ministrilor PDL ai Educatziei. cind a devenit suficient de experta sa fie luata drept consilier?

  25. @micutza:si cand vad ce se zbate monstrul asta cand e doar putin zgandarit…

    In primul rand,ar trebui ca in fruntea executivului sa fie un manager.Sa fi dovedit atat pregatire cat si rezultate concrete,recunoscute.

    Asta presupune ca partidele sa aibe doctrina si proiecte pentru reforma,nu sa fie o adunatura de interese si sforari interpartinici.

    Si mai e ceva:transparenta totala,de la politicieni, magistrati,angajati ai statului in functii de raspundere,si,nu in ultimul rand,sindicate.

    S-a facut un inceput prin publicarea veniturilor incasate de la stat a unor categorii de bugetari.Cati dintre ei nu deruleaza si afaceri cu statul prin mama,sot,bunica sau pisica?

    Si vezi ce iures ai iesit? In loc sa se apuce sa taie acolo unde apare o anomalitate,se incaiera intre ei.

    Pe urma as reforma sistemul de pensii;as purica,cu orice pret atat pe cei care s-au pensionat fara a indeplini conditiile,cat si pe cei care incaseaza din 2 surse de la stat.

    Luate pe rand,as angaja echipe de…

  26. daca s-ar redesena administrativ-teritorial Romania, ar incepe cu adevarat reforma statului. nu partidele trebuiesc reformate, Romania trebuie reformata, regindita, reconstruita.

  27. de ce nu se recurge la un pricipiu sanatos pentru banii bugetului: acestia ii urmeaza pe cetatzeni si nevoile lor? deci: intarirea, prin lege, a atributziilor de ordonator principal de credite pentru Consiliile locale (primarii). desfiintzarea Inspectoratelor scolare, Consiliilor judetzene, prefecturilor – iaca reforma, iaca "slabire" a cheltuielor statului.

  28. cum ar veni: avem comune de 3000-5000 de suflete, cind norma europeana este la 10.000. de ce nu se restring? sa nu mai avem cui da bani, defalcat, de la Guvern?… de ce nu se redeseneaza judetzele si nu se fac Consilii regionale, desfiintzindu-se Consiliile judetzene?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *