Componenții generației de aur ARD ar trebui să se decidă acum dacă se acceptă reciproc, nu să se abțină, să pună batista pe țambal sau să ascundă gunoiul sub preș. Căci va trebui să trăiască împreună, la guvernare sau în opoziție, ani buni de acum încolo. Dacă nu se tranșează acum disputele, se vor tranșa peste 3 luni, 7 luni sau 2 ani. Nu e cazul ca ARD să meargă înainte cu fitilul aprins și să sară în aer chiar în apropierea momentului decisiv, alegerile prezidențiale din 2014.
Apelurile la ascuns gunoiul sub preș nu-și au rostul. Apelurile la tăcere nu-și au rostul. Apelurile la înțelegere și compromis, da. Dar să fie înțelegere și compromis, nu prefăcătorie de moment. Participanții la traficul cu rahat în ventilator din ARD ar trebui chiar să se înțeleagă și, mai ales, să înțeleagă, chiar să se accepte și să facă compromisuri. Căci dacă n-o fac acum, prefăcătoria de moment nu-i va ajuta deloc. Lucrurile trebuie tranșate. Ori ardiștii decid să meargă separat și merg separat, ori se înțeleg pe bune, fac compromisuri și merg împreună. Dar asta presupune că ARD are un scop, o menire, un rost mai presus de rebrandingul PDL și de orgoliile și ambițiile social-politice ale membrilor.
Dacă are un alt scop decît rebrandingul PDL și satisfacerea ambițiilor politice ale membrilor, atunci ar trebui să ne spună și nouă care e acela. Care-s ideile înălțătoare care-i animă pe pedeliști, penețiști, civiști, fecediști și nereiști? Care-s principiile în jurul cărora se strîng ei atunci cînd se strîng? Este scopul unul pragmatic, de moment, și anume guvernarea împreună cu PPDD și UDMR? Atunci să se comporte ca atare! Sînt scopurile de lungă durată, implică cestiuni de principiu și exclud orice alianță vătămătoare și destrămătoare ideologic și moral? Atunci s-o spună clar. Sînt dispuși să-și asume rahatul politic sau sînt dispuși să-și asume opoziția pînă în 2016?
Trebuie s-o spunem cît se poate de limpede: pînă în 2016, ARD nu poate guverna decît într-o alianță cu PPDD și UDMR. Este unica posibilitate. Și-o asumă ardiștii sau nu?
Care e rostul ARD? În desemnarea premierului nu are nicio relevanță, așa cum am stabilit (contează majoritatea absolută, indiferent că aparține unui partid, alianțe sau coaliții, nu majoritatea relativă, pe care ARD oricum n-o poate avea, șansele de a depăși USL ca număr de mandate fiind nule). Atunci înseamnă că rostul ARD este unul ne-electoral. Este unul doctrinar, un rost care pornește de la principii, de la valori. Cei de aceeași seamă doctrinară se strîng împreună. Aceeași seamă doctrinară poate fi, mai larg, credința în statul de drept, în constituționalitate, în justiție, în democrație și separarea puterilor în stat sau, mai restrîns, credința în valorile dreptei politice (piață liberă, libertate, stat minimal, Dumnezeu, tradiție șamd). Sau, de ce nu, ARD poate fi doar blana pe care o îmbracă PDL pentru a trece pîrleazul electoral pe șest, fără să se prindă guvizii. Să sperăm că schimbarea numelui, a acronimului, a siglei și a culorilor nu este cea mai mare idee politică a dreptei în 2012. Sau singura idee politică a dreptei în 2012. Eu, ca un paranoic și un cîrtitor, sînt convins că așa e, că schimbarea numelui, a acronimului, a siglei și a culorilor este singura idee politică a dreptei în 2012. Dar nu vă luați după mine.
Drept, pentru care vă întreb: care este rostul ARD? Ce rol joacă unitatea? Unitatea în jurul a ce? Trebuie ca dreapta să se alieze cu PPDD și UDMR pentru a guverna? Care elegtura dintre ARD și prezidențiabilul din 2014? Cine trebuie să fie prezidențiabilul dreptei în 2014?
Opinia doamnei Andreea Pora: http://www.revista22.ro/articol.php?id=17664
scuze pentru lipsa virguei
dintre toti astia noi singurul credibil mi se pare Papahagi.
o sigura dilema am,recunosc ca nu am citit postarile ci doar articolul si ma intreb oare pe oamenii astia ii intereseaza de tara daca nu pot sa treaca peste orgolii si lasa totul pe mana USL-amistilor?stiu ca n-o sa am de ales si o sa votez cu ei pentru ca daca as avea alternativa de-a vota cu Madame Blogay as face-o
„După cele ce vedem până în ultimele momente, toți bărbații noștri de Stat, dela nulități până la somități, precum și toată presa noastră, urmează a crede că la noi n-ar fi vorba decât de o chestiune economică — adică țara n-ar avea alte nevoi decât economice; nu i-ar mai lipsi Statului nostru, ca să-i meargă perfect de bine, decât niște reforme economice… În adevăr, lucru de mirare ! Cum nu văd oamenii că mai mare amăgire nu se poate ?… Cine ar putea tăgădui importanța chestiunilor economice ? Dar de asta mai e vorba acum ?
Oricâte reforme s-ar face în această direcție, unele mai ingenioase sau mai simpliste, mai mult sau mai puțin originale, decât altele — toate vor fi doar niște paliative. Răul de care sufere țara va rămânea, cum am mai spus, și va coace cu cât mai acoperit cu atât mai adânc Țara are nevoie de o fundamentală reformă politică. Ba, ceva mai mult: cu cât pentru moment starea intereselor materiale i se va îmbunătăți, cu cât echilibrul acestora se va repara provizoriu, cu atât nevoile mentale și morale vor deveni mai imperioase și deci mai violent strigătoare; — fiindcă tot răul vine numai și numai de la falsa alcătuire politică, ce nu se mai poate ținea astăzi în picioare— de la deplorabila noastră sistemă oligarhică, fără restrângere de număr, fără limite de ranguri, fără rațiune istorică, fără tradiție și fără posibilitatea de a și le crea măcar cu timpul; având pentru viața publică, pentru interesele generale ale Statului, toate păcatele oligarhiilor senile și putrede și neavând vreunul dintre meritele oligarhiilor voinice și sănătoase.”
@Rheia 2012: din primavara pana-n toamna
@Rezon Desigur. Recursul la istorie nu strică niciodată. Nu că MRU nu și-ar ști-o pe a lui. Dar să ne-o reamintim cu toții pe a noastră.
E vorba de prezentare mioritica la bizon a energizantului BURN care atomizat in innimile noastre le muta la dreapta,pro EU si NATO.Asa se va vota in decembrie.A scris Preda pe blog personal.
Am tot stat și analziat întrebările. Ce aștept de la ARD (ce urât sună!): să vină cu o doctrină, fără vorbe goale. Și idei de dreapta realizabile.
Alianța cu UDMR și PPD. Este puțin forțat, dar e ca și cum ar face alianță cu FPÖ (condus de H.C. Strache). Dar, pentru a avea majoritate, trebuie alianța cu amândouă. Dar la UDMR trebuie mare atenție. Sunt extrem de pragmatici, deci se vor alia cu cine le aduce mai multe avantaje.
Greutatea mare a prezidențiabilului cade, momentan, numai pe MRU. Dar, așteptările sunt mari (poate chiar prea mari), iar dezamăgirea va fi pe măsură, dacă va fi. Cred că unii îl văd cam încrezut, iar câteodată discursul lui nu poate fi urmărit (au fost și aici pe blog câteva exemple).
Acum, cu cei care „au ieșit în față”, din punctul meu de vedere. Nu sunt expertă. Am „revenit” în politică din iulie. Așa că lista mea poate fi sumară sau greșită în privința anumitor persoane. De asemenea, recunosc, nu prea rețin numele. Chiar aș avea o sugestie: se poate face o secțiune cu „oamenii dreptei”? Oameni care au dovedit că sunt profesioniști, oameni care au făcut ceva, etc.
Lista mea:
– Sulfina Barbu;
– Anca Boagiu;
– Daniel Funeriu;
– Sebastian Lăzăroiu;
– Monica Macovei (are discursuri foarte bune, dar am impresia că nu se poate impune);
– Leonard Orban;
– Theodor Paleologul (echilibrat în vorbe, de multe ori încercând să-i împace pe toți, dar reușește să își spună punctul de vedere fără țipete și „spectacol”);
– Andreea Paul Vass;
– Cristian Preda;
– Raluca Turcan;
Alții, în afară de PDL:
– Adrian Papahagi
– Ștefan Vlaston (are unele idei destul de pertinente, dar nu lasă interlocutorul să iși termine ideea, probabil defect profesional).
Lista ar putea fi mai lungă, dar, momentan, nu îmi mai aduc aminte de alții. Majoritatea sunt din PDL, deoarece pe ei i-am văzut cel mai des în perioada suspendării.
evin: ti-e mila de ei, sunt tari de cap, pierd procente de imagine din motive de fudulie mintoasă, mă pun pe ganduri. În fond, dacă-s atâta de vanitoși, trebuie că sunt și cam proști, poa să curgă doctoratele în valuri, sunt proști din perspectivă electorală, pafariști desprinși de realitate.
Cum dracu sa-ti faci sigla ARD? Ca uite acum Bleen, din milă, le zice ardiștii, dar sper ca va dati seama ca toata lumea le va spune ARȘII, prăjiții, se pretează la zeci de miștouri. Băieți, cu IAD ați încercat? Cu RAI? cu PLM? cu SEC? cu PIPI?
Cred că vă râde și Greblă, cu știința voastră politică cu tot.
Pârliții. hă, hă, hă.
Revin: ti-e mila de ei, sunt tari de cap, pierd procente de imagine din motive de fudulie mintoasă, mă pun pe ganduri. În fond, dacă-s atâta de vanitoși, trebuie că sunt și cam proști, poa să curgă doctoratele în valuri, sunt proști din perspectivă electorală, pafariști desprinși de realitate.
Cum dracu sa-ti faci sigla ARD? Ca uite acum Bleen, din milă, le zice ardiștii, dar sper ca va dati semana ca toata lumea le va spune ARȘII, prăjiții, se pretează la zeci de miștouri. Băieți, cu IAD ați încercat? Cu RAI? cu PLM? cu SEC? cu PIPI?
Cred că vă râde și Greblă, cu știința voastră politică cu tot.
Cred ca nu a venit momentul pentru intrebarea asta cu rostul aliantei . Timpul ei va fi atunci cand criza se va adanci , cand chiar nu vor mai fi bani de salarii si pensii , nici mai scumpi , nici mai ieftini , deci , cand nu vor mai fi de nici un fel . Atunci cand oamenii vor iesi buluc in strada , atunci cand doi-trei politruci vor ajunge prin spitale sfartecati de multime , in fine , atunci cand statul socialist mosit de aceeasi politicieni de douazeci si ceva de ani , va crapa ucis de asistatii atat de dragi noua . Abia atunci vom putea sa ne intrebam care e menirea aliantei . Menirea ei ar trebui sa fie chiar de acum , impunerea ideilor economice de dreapta , alea cu stat minimal , alea cu reducerea taxelor si impozitelor, alea cu piata libera , etc. N-am vazut nici un lider dintre cei de dreapta care sa sustina cu subiect si predicat ca au venit sa impuna un stat minimal , sa reduca taxele si impozitele , sa diminueze la nimic economia socialista de cumetrie , sa reduca pana la externalizarea totala serviciile statului , etc.
Ei ar trebui sa se certe pe idei ! Asta as vrea sa vad la o dreapta , ca de-aia-i dreapta ! Sint de parere ca pdl ar trebui sa fie lasat pe dinafara , la mana uselistilor . De ce ? Pentru ca nu mi se mai pare un partid , d-apai un partid de dreapta ! Toate corciturile socialiste se declara de dreapta…
rolul ARD?: umbrela/masca de fatza/vopsea/cal troian/fustele mamei/operatie de infrumusetare cu silicoane si botox/parfum peste mirosul de transpiratie
Scuzați off topic-ul…
ROFL. Crin cu Ghișe la întâlnirea cu delegația Comisiei de la Veneția =))))))))))))))))))))))
@SimonaM Comentariu mișto pe EvZ: ” EvZ, sunteti rautaciosi. Acum vreti ca D-l Antonescu sa cunoasca si limba venetiana? Normal ca a avut nevoie de translator. „
@Pataphyl @SimonaM Dar ce, nu-și luase mîinile cu el?!
@Rheia @SimonaM Avea febră de la FeMeI, plus că păscuse Capri-li.
Florina, azi zici ca suntem vorbite:)))
Prezidenţiabilul dreptei în 2014, MRU.
După care avem cam aşa: PDL zice că are autobuze, dar majoritatea vechi, uzate, hodorogite, doar cîteva achiziţii noi, moderne, dotate, şi mai are casele de bilete din staţii. Şi vrea să stabilească traseul. Cum nu mai vinde abonamente, vrea să pună poza lu ‘ MRU pe autobuze, FCD-ul să le facă o slujbă la plecarea pe traseu, iar pe Pavelescu să-l lase cu nişte chioşcuri de ziare şi Eugenii prin staţii. Şi mai are pe unul care umblă cu acul de seringă printre oameni sau începe să ţipe la călători că de ce nu cumpără totu-n unu de la el.
@Florina Sa nu pui votanti noi in autobuze vechi, caci ei vor prinde radacini.
Acuma vad: ce camasi ude au pe ei! Deci a fost de fapt wet t-shirt contest?
Păi, din două, una:
1) ARD e o aliănțucă drăguță pentru băgat niște faliți în Parlament, în speranța că, în 2013 s-o sparge USL-ul și faliții vor guverna ca partener junior cu PNL (adică, bambilici electoral pe metrul patrat cu rază de acțiune pâna la iarnă);
sau
2) ARD e o platformă care-și propune să maximizeze șansele dreptei pentru a câștiga lozul cel mare – urmaătoarele prezidențiale (joc de strategie și vizune, cu bătaie până în 2014 și mai departe)
Doctrinar, cei mai închegați par a fi cei de la NR (și-mi asum toate unlike-urile pe care știu că unii mi le vor da cu sete în urma afirmației ăsteia). Partidul lui MRU este, deocamdată, fix atât și nimic mai mult: partidul lui MRU. Nu am înțeles niciodată ce caută Pavelescu în toată treaba asta. Și în concluzie: toți se urcă în spinarea PDL-ului, pentru că e singurul vehicul electoral pe care-l mai pot prinde până la alegeri. Asta e ARD. Simplu.
@Beavix FC e un alt vehicul electoral. PDL, fără rebranding, nu trece de 15%. PDL e cel care se folosește de ceilalți, nu invers.
@Bleen PDL se folosește de imaginea bună pe care o au unii dintre ceilalți. Ceilalți nu au altă șansă de a prinde câteva locuri în Parlament decât pe spinarea PDL-ului. Simbioză. Cam cum e crocodilul și pasărea aia micuță care-i curăță resturile de mâncare de printre dinți.
@Beavix PDL nu le oferă nimic partenerilor. Căci nu are ce le oferi.
http://www.blogary.ro/2012/09/marea-problema-a-pdl/
@Bleen E o coaliție electorală, își vor împărți locurile din Parlament, alea așa puține cum vor fi ele. Nimeni nu face politică degeaba.
@Beavix Locurile din parlament sînt mai puține decît parlamentari PDL Iar toți parlamentarii PDL își păstrează locurile. Fă calculul acum.
@Bleen Gata, s-a parafat ARD, au stabilit că PDL-iștii își vor menține locuruile iar ceilalți nu contează? Despre ce vorbim aici? MRU se lăuda ieri că va candida probabil pentru Camera Deputaților la Iași. Cum va candida? Independent? Sub sigla FC?
@Beavix Eu ți-am dat Like pentru limpezimea poziției proprii. A mea (poziția) e chiar mai simplă decît a ta: nu mă iau, la ora asta, după doctrine. Mi-e mai ușor după oameni și ce-au făcut ei.
Deocamdată, rostul ARD pare să fie cel de „fight club”. Noua Republică și-a muiat mînuța-n clei cu cioburi și i-o arată PFC-ului lui MRU: „Absența unor repere doctrinare solide în documentele PFC este evidentă. Raportarea obsesivă la „centru” (în locul unei poziţionări explicite pe dreapta spectrului politic) face din acest partid locul în care poziția post-ideologică se îmbină în mod sordid cu personaje cel puțin atipice, venite din toate părțile spectrului politic. Mă îndoiesc că aceasta este soluția așteptată de românii activi.”
@Rheia Da, da. Românii activi vibrează la tunetul lui Neamțu, la funia de usturoi și la clarificările doctrinare înmuiate în pilde biblice. Deja am ștamplia-n mână! Mai e cineeevaaa aaiiiiici?
@SimonaM @Rheia din pacate asa e, oamenii activi profesional nu au foarte mult timp pentru a intelege politica. Ei citesc titlurile, iar titlurile acum sunt „Mihail Neamtu il critica pe Ungureanu pentru traseisti” si „Noua Republica propune si face”.
Faptul ca nu au partid inregistrat juridic nu este un avantaj pentru dreapta si nu ar trebui sa fie un motiv de satisfactie. Oricat de „exaltat” este MN, chiar reuseste sa coaguleze niste oameni – corporatistii superficiali.
@razvanpasq @Rheia Eram sarcastică.
Mi-ar plăcea ca tânărul Neamțu să lase patetismele, portavocile, funiile de usturoi, citatele și pildele din Biblie, și să mai și producă ceva. Altceva decât scandal. Până acuma, n-a făcut decât bâlci. Dreapta nu beneficiază de pe urma bâlciului ăstuia. USL în schimb, DA.
Cât despre ce coagulează Neamțu, să fie primit. Putem critica oricât, corporatiștii superficiali nu citesc bloguri de dreapta.
@SimonaM @razvanpasq Detest solomoniceala, dar acum chiar că nu pot spune decât că și tu, @razvanpasq ai dreptate, și tu @SimonaM ai dreptate. Corporatiștii superficiali nu citesc, într-adevăr, dar îi poți face să te asculte pe tine, corporatistul ne-superficial, care ai citit bloguri de dreapta.
@Rheia @razvanpasq Dar n-ar fi și mai bine dacă n-ar trebui să te scremi să-l convingi asupa unuia care se declară de dreapta (pe când doar răcnește), ci să-l convingi ce bun e unul care chiar face treabă? Ei?
@Rheia @SimonaM Adica: „Dupa blogurile gri suntem noi care te facem pe tine.”..:)
@SimonaM @razvanpasq @Rheia Uite, chiar nu aș vrea să pară că-i fac reclamă lui Neamțu, că nu asta e intenția mea. Dar dacă tot veni vorba de ce face și drege NR, pot da un exemplu. Băieții ies de ceva timp, periodic (uneori și de două ori pe zi), cu niște newslettere pe email, în care propun diverse soluții pentru problemele țării sau își exprimă opiniile cu privire la evenimente de actualitate. De exemplu azi au trimis un email din care aflu că NR propune scăderea cotei unice la 12%. Cu argumente și explicații financiare. Sau zilele trecute vorbeau ceva despre reforma învățământului. Deci pot face și altceva decât bâlci, pentru cei care vor să asculte ce au și ei de zis.
@Beavix @razvanpasq @Rheia Lăudabil și salutar.
Mai rămâne ca băieții ăștia harnici să-și convingă președintele să nu mai facă giumbușlucuri. Dacă ar tăcea, s-ar vedea și munca lor. Așa, toată lumea toacă ce zice exaltatul.