Care este proiectul ARD? De ce sa votam ARD?

Alianța România Dreaptă (ARD) cere încrederea și votul românilor pentru legislatura 2012-2016. Ce oferă ARD pentru acești 4 ani? Care este proiectul ARD? Politicienii Alianței România Dreaptă, dacă tot cer votul și încrederea românilor pentru 4 ani de acum încolo sînt datori cu niște răspunsuri:

  1. ARD nu este o alianță politică înregistrată la tribunal, este o alianță electorală. Ceea ce înseamnă că este valabilă pînă a doua zi după alegeri. Ce se va întîmpla după alegeri? Există vreo garanție că PDL, PNȚcd, FC și NR vor rămîne împreună, vor vota la fel în Parlament, vor avea aceeași politică de alianțe și nu vor trăda pentru a se alia, în schimbul unor avantaje politice, administrative, economice sau financiare, cu partide din USL? Ce garanție au alegătorii că votul dat acestei alianțe electorale nu va fi irosit atunci cînd unul dintre partidele componente ale alianței va trăda și va trece de partea cealaltă a baricadei, alături de PSD, PNL, UNPR sau PC? Avînd în vedere că liderii ARD ne cer votul pentru 4 ani, ar trebui să ne prezinte un proiect organizațional pentru 4 ani, o structură politică de durată. Se va transforma ARD într-o alianță politică înregistrată la tribunal? Vor fuziona cele 4 partide într-un singur partid? Care este proiectul? Care este planul? Care este calendarul, detaliat?
  2. Pe 9 decembrie votăm proiecte politice pentru legislatura 2012-2016, pentru 4 ani de acum încolo. În 2014, în interiorul perioadei de 4 ani, vor avea loc alegeri prezidențiale. Care este proiectul ARD pentru alegerile prezidențiale? Mai sînt doar doi ani pînă la alegeri. Va avea ARD un candidat unic? Care este acesta? Dacă nu a stabilit un candidat, de ce nu a făcut-o încă? Cînd va fi stabilit candidatul și cum? Există o înțelegere scrisă și semnată prin care cele 4 partide componente se obligă să susțină un candidat unic în cadrul alianței? Dacă nu există un asemenea act semnat, ce garanție are alegătorul ARD că partidele din cadrul alianței nu vor susține candidații proprii sau candidații altor partide, din afara alianței, ca PSD sau PNL, de exemplu? Ce rol joacă președintele în proiectul ARD? Cum își propune ARD să guverneze în cea de-a doua parte a guvernării, după 2014 și ce rol îi acordă președintelui? Va avea ARD un candidat propriu, susținut de cele 4 partide componente (în condițiile în care rămîn aliate) sau nu? Există un proiect prezidențial al ARD, care să ne asigure că guvernarea va fi susținută după 2014 de președinte? Care este acest proiect? Cum arată el? Care este calendarul acestui proiect? Cînd ne va fi prezentat?
  3. Prim ministrul este cel care reprezintă și conduce guvernul. Este șeful executivului. El își alege miniștrii și îi concediază. Premierul este garantul politicii guvernamentale, este cel chemat să pună în aplicare programul de guvernare al majorității parlamentare. De calitățile politice, profesionale, intelectuale și morale ale premierului depinde succesul guvernării, îndeplinirea promisiunilor electorale și punerea în aplicare a programului de guvernare votat de cetățeni. Are ARD un candidat pentru funcția de prim ministru? Are măcar o listă scurtă de candidați, cu nume și prenume? Pe cine aleg votanții care pun ștampila pe ARD? Ce vor primi în schimb? Cine este garantul guvernării, omul viu, cu nume și prenume, care își asumă responsabilitatea, în fața alegătorilor, de a guverna în acord cu mandatul dat de aceștia? Care este profilul acestuia? Ce garanție vom avea că după alegeri candidatul pentru funcția de premier propus de ARD are calitățile intelectuale, politice, profesionale și morale necesare pentru a conduce guvernul și a duce la îndeplinire mandatul dat de alegători Alianței România Dreaptă? Dorește ARD ca alegătorii să-și dea votul și încrederea pe neve? Le cere ARD românilor un cec în alb pe care liderii ARD vor scrie ce vor ei după alegeri? Este ARD o forță eminamente legislativă, care doar va vota în Parlament, sau este dispusă să-și asume și responsabilități executive, să guverneze? Există un acord scris și semnat între cele 4 partide componente ale ARD de a susține un candidat unic din partea ARD pentru funcția de prim ministru? Există garanția că niciunul dintre cele 4 partide nu va susține un alt candidat la funcția de prim ministru, din partea altui partid care nu este parte a ARD? Dacă ARD va avea un candidat unic din partea Alianței pentru funcția de prim ministru, cînd va fi prezentat acesta? Care este proiectul guvernamental al ARD? Va susține ARD un premier din partea altui partid sau alianță parlamentară (USL, PSD, PNL etc)?
  4. Nu există nici cea mai vagă șansă ca ARD să obțină peste 50% din mandate la alegerile parlamentare din 9 decembrie. Ceea ce înseamnă că ARD, pentru a putea guverna, pentru a-și pune în practică programul electoral pentru care cere votul și încrederea românilor, trebuie să formeze alianțe cu celelalte partide in Parlament. În viitorul Parlament vom avea sigur USL (PSD+PNL+PC+UNPR) și PPDD. Cu care dintre aceste partide se va alia ARD? Există garanții pe care liderii ARD sînt dispuși să le dea că niciunul dintre cele 4 partide ale alianței nu se va alia cu anumite partide parlamentare? Există garanții că ARD nu se va alia cu anumite partide parlamentare? Care este proiectul de majoritate parlamentară pe care îl propune ARD și care va sta la baza proiectului guvernamental? Există documente semnate prin care liderii ARD se obligă să nu se alieze cu anumite partide? Există partide nefrecventabile în viziunea liderilor ARD? Se va alia ARD cu vreunul din partidele componente ale USL? Se va alia ARD cu PPDD? Cu UDMR?
  5. În condițiile în care ARD ne cere votul explicîndu-ne că nu există o altă alegere, explicîndu-ne că USL este nefrecventabilă cum se împacă aceasta cu o eventuală alianță a ARD cu unul dintre partidele componente ale USL? Se va alia ARD cu unul dintre partidele antinaționale, care reprezintă răul absolut, care au dat lovitura de stat din vară, au atacat grav statul de drept și instituțiile statului și au încercat să scoată România din lumea civilizată, deturnînd-o spre Est? Există posibiliatea ca ARD sau unul dintre partidele componente ale ARD să se alieze cu partidul care a fost, în integralitatea sa, vîrful de lance al loviturii de stat, adică PNL? Există o atitudine asumată de liderii ARD față de PNL? Există garanția că ARD, după ce cere votul ca fiind răul cel mai mic, unica alternativă la răul absolut, USL, nu se va alia cu unul dintre partidele autoare ale loviturii de stat? Există un document scris și semnat prin care liderii celor 4 partide din ARD se obligă să nu inițieze, tolereze și accepte nicio alianță cu vreunul dintre cele două partide care au organizat lovitura de stat din vară, au atentat grav la valorile democratice și la statul de drepti au încercat reintrarea României în sfera de influență rusească? Cînd va fi făcut public un asemenea document? Dacă nu există, de ce nu există? Există posibilitatea ca ARD, după ce ne spune că USL este nefrecventabil și ne cere să votăm împotriva USL, să se alieze cu vreunul dintre partidele componente ale USL?
  6. Care este proiectul etic al ARD? Care este proiectul de resurse umane al ARD, mai exact? Ce opune ARD imoralilor, hoților, extremiștilor și corupților USL? Ce opune ARD vechiului? Care sînt numele curate, personajele politice noi, proaspete, necontroversate, ale ARD? I-am văzut pînă acum, drept lideri și principali comunicatori ai ARD pe Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Cristian Boureanu sau Cezar Preda. Ei sînt politicienii care reprezintă binele, noul, atașamentul față de lupta anticorupție, față de capitalism, față de o justiție independenă, față de statul de drept și față de Occident? Ce îi recomandă? Scurt, o propoziție-două la fiecare plus un cv, inclusiv politic.
  7. ARD nu are un proiect pe termen lung. Nu are nici măcar un proiect pe termen mediu și nici chiar pe termen scurt. Este o alianță electorală care încetează a doua zi după alegeri. Nu are, cel puțin pînă acum, un candidat pentru funcția de premier, nu are o politică de alianțe stabilită și făcută publică, nu are un candidat sau măcar o listă scurtă de candidați pentru funcția de președinte, nu știe dacă va mai exista ca entitate politică după 9 decembrie, nu știe dacă va susține un candidat unic la funcția de premier și la cea de președinte, nu are deci, un proiect politic, nu are un proiect de majoritate parlamentară, nu are un proiect guvernamental, nu are un proiect prezidențial. Ne cere votul doar pentru că nu este USL și doar pentru că USL este nefrecventabil. De ce este USL nefrecventabil? Fiindcă a dat lovitura de stat, a atacat statul de drept și a încercat readucerea României în sfera de influență rusească, ziceți acum. Am și eu o ultimă întrebare pentru liderii celor 4 partide care formează ARD: de ce n-ați zis asta în 3 iulie? În 7 iulie? În 14 iulie? În 27 iulie? în 3 august? În 15 august? Unde erați atunci și despre ce vorbeați? De ce ați tăcut atunci cînd trebuia să vorbiți despre lovitură de stat, despre atac la statul de drept, despre ieșirea României din lumea civilizată și reintrarea ei în lumea sovietică? Atunci ne prezentați slogane și discursuri motivaționale ale marelui proiect de dreapta. Atunci ne spuneați că trebuie să vă votăm pentru marele vostru proiect, nu să votăm împotriva USL. Unde este acel mare proiect? Ați fost ocupați din iunie pînă în septembrie cu proiectul marii drepte și nu ați avut timp de altceva. Ok, înțelegem. Atunci unde este Proiectul? Care este proiectul vostru pe următorii 4 ani? Care este proiectul politic, vă veți despărți a doua zi după alegeri, vă veți transforma într-o alianță politică înregistrată la tribunal, veți fuziona și veți deveni partid? Care este proiectul majorității parlamentare, ce politică de alianțe aveți? Care este proiectul guvernamental, ce politică de alianțe aveți și care este numele și profilul candidatului pentru funcția de premier? Care este proiectul prezidențial, care este numele și profilul candidatului la prezidențiale? Acum, cînd trebuie să veniți cu acest proiect misterios la care ați lucrat pe tăcute toată vara, din 15 iunie pînă în 15 septembrie și n-ați avut timp de nimic altceva, ne spuneți că trebuie să votăm împotriva USL-ului, că a dat o lovitură de stat (v-a luat 3 luni să vă prindeți?), dar în același timp, lăsați și de înțeles că v-ați putea alia cu PNL, partidul care a inițiat și a fost vîrf de lance al loviturii de stat și care a susținut-o pînă în ultima secundă, cînd pînă și PSD-ul dăduse un pas în spate.

În concluzie, nu aveți proiect politic, nu aveți proiect guvernamental, nu aveți proiect prezidențial, ne cereți să votăm împotriva USL pentru că a dat o lovitură de stat și vorbiți public de alianțe cu partidul care a inițiat și condus lovitura de stat pentru care trebuie să votăm noi împotriva USL. Adică USL e nefrecventabil pentru noi, pe caz de lovitură de stat, dar e frecventabil pentru voi? Ne spuneți ”Nu votați USL” și în același timp ne dați de înțeles că votîndu-vă pe voi, votăm USL. Și partea cea mai extremistă și urîtă a USL-ului. Pînă la urmă, de ce să vă votăm? Aveți un răspuns la întrebarea asta care să fie și logic, și adevărat și să nu ne jignească nici inteligența și nici să sune a înjurătură de mamă? Deocamdată ARD ne propune o alianță pînă pe 10 decembrie, dincolo de care nu mai există niciun proiect, niciun plan, nimic, și totul e posibil ca alianțe, susținere a candidaților la funcția de premier și la funcția de președinte.

Dacă ARD va răspunde satisfăcător la aceste întrebări și îngrijorări legitime, pe care și le pune orice alegător, este votabil. Dacă nu, categoric nu.

UDPATE.

Nu vreau o albă ca zăpada. Vreau să știu dacă ARD are un proiect care să meargă mai departe de 9 decembrie. Dacă votez, votez pentru 4 ani, nu pentru o zi. Dacă ARD nu are un proiect, atunci înseamnă că votăm împotriva USL. Însă această opțiune cade dacă ARD se aliază cu unul dintre partidele din USL.Dacă o alianță a ARD cu unul dintre partidele USL (PSD, PNL, UNPR sau PC) este o dezamăgire și cu asta basta, atunci înseamnă că lucrurile nu-s chiar așa de grave și foarte bine putem vota de pe acum USL, și asta basta. Its no big deal.

ARD trebuie să se decidă:

  1. ne cere votul pentru a nu permite USL să distrugă țara, să aducă dictatura și rușii, și atunci trebuie să przinte un document, o promisiune, un contract cu alegătorii prin care toate partidele componente ale ARD se obligă să nu se alieze în legislatura 2012-2016 cu niciunul dintre partidele USL, adică răul absolut de care vor se ne ferească pe noi. Nu le poți cere alegătorilor să se ferească de USL ca apoi tu să-i duci în gura USL-ului.
  2. ne cere votul pentru proiectul său politic, guvernamental, prezidențial. Atunci trebuie să ni le arate, să ni le prezinte clar, cu nume și prenume, cu subiect și predicat, cu calendar, semnat tot.

Acestea sînt opțiunile. Nu e vorba despre dreapta, nu este vorba de Albă ca Zăpada, nu este vorba de cereri maximaliste. Sînt cereri minimale. Nu vorbim de programul politic și economic. Vorbim despre structura politică pe care o vom vota: va mai exista după alegeri? Dar după 2 sau 4 ani? Vrea să guverneze? Vrea să dea președintele țării? Cum se poziționează față de răul absolut, pe combaterea căruia își bazează pretenția de a fi votată?

Acesta este ABC-ul. Sînt pretențiile minimale. Repet, nu vorbim de dreapta, nu vorbim de programe economice sau politice, de soluții șamd. Nu te pun să-mi faci curat în casă și nu te întreb ce vei face în casa mea, cu banii mei. Te întreb doar dacă chiar ești tu, dacă chiar exiști, dacă chiar ești ceea ce pretinzi că ești. Apropo de Cristian Sima, nu?

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Editorial

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

88 de comentarii

  1. Credeati ca s-au schimbat multe , din ’89 pana acum , in conceptia despre capitalism a poporului ? Si eu credeam . Acum nu mai cred .
    Degeaba vorbim despre partide , despre dreapta , despre stanga…
    60-65% – USL punct . Livefyre , pff !

    1. @Ilinca E „plin” de viziune si MRU. O sa ramana in memoria publicului ca fotbalistii aia care dau un gol si apoi promit mereu sa fie „al doilea Hagi” dar esueaza undeva prin liga a doua.

  2. cred ca daca ARD raspunde acestor intrebari absolut indreptatite face un mare pas inainte pentru castigarea alegatorilor.

  3. @MadameBlogary Glook, lasa ca nici noi, astia din tara, nu stam mai bine la capitolul asta. Si ni se pregatesc surprize mai mari.

    1. Si-am uitat sa zic ca in plus la senat eu tot pe riceard badea ar trebui sa-l votez. Da e vorba de cel trecut la PNL in primavara si reintors in PDL mai ieri. Deci sa fac 120 km si poate o coada la consulat ca sa votez…. Chiar ce votez: un PNL-ist vopsit sau ce e de fapt omul asta?

  4. Delay de 4 ore la comentariile postate pe facebook și importate automat de livefyre. Cele de pe twitter apar instantaneu (dar trebuie aprobate, autorii nu poti whitelistați). Pentru a se comenta direct de pe twitter, trebuie să se dea reply la tweetul MadameBlogary  cu linkul către articolul respectiv.  Pentru a se comenta de pe facebook, trebuie să se comenteze la articolul postat pe pagina de facebook a Madame Blogary.Cei care au setat contul de twitter să poată twitui direct prin sms, pot comenta pe Blogary prin intermediul sms-ului.

  5. Calin Popescu Tariceanu a comentat, joi, acest subiect, considerand ca partidele lui Dan Diaconescu si Gigi Becali sunt nefrecventabile de catre PNL. Totusi, fostul premier a fost de parere ca alianta cu PC reprezinta un castig pentru liberali. (Revista 22)

      1. EleBelele o fi fost coleg de grupa cu Grebla, isi luau cursurile la indigo, isi tineau loc in amfiteatru si-si imprumutau conspectele. Ii stiu eu pe-astia…

  6. Userii care comentează direct de pe facebook sau twitter nu pot fi whitelistați. Comentariile de pe Facebook apar cu un delay, comentariile d epe twitter nu pot fi mai mari de 140 de caractere.

    1. @Bleen24 
      White listează-mă şi pe mine, te rog, că mie-mi dă error în admin panel, iar de aici văd că luară opţiunea. 
      A! De ce apar acum aici cu Bleen24? De pe laptop.

        1. Bleen
          Am crezut c-oi fi găsit tu vreo soluţie, ceva. Că altfel, Houston, we have a problem. Dacă sîntem amîndoi plecaţi, degeaba scriem, dacă nu are cin’ să ne aprobe.

  7. Eu zic mult mai simplu, aşa. PDL, ARD cer voturi prezentîndu-se ca o alternativă la USL. Dar nu numai că PDL nu oferă nici o garanţie că ar fi altceva decît USL – şi-a trîntit propriul guvern, guvernul Ungureanu, cu nici 6 (şase!) luni în urmă, alături de USL. sau n-a fost capabil să prevină asta, tot aia e, în fond – dar oferă majoritar impresia că este acelaşi lucru. În plus, după 9 decembrie, nici un partid din ARD nu mai este legat de celălalt din alianţă. Aşa că ce i-ar împiedica pe unii să se ducă la USL, cum au mai făcut-o, masiv, astă primăvară?!

  8. PDL e partid de buget și administrație. Din asta trăiește, ăsta e liantul care ține pedeliștii împreună. Buget, contracte, funcții administrative. La momentul ăsta PDL e într-o situație financiară catastrofală. Pedeliștii nu reușesc să strîngă bani pentru campanie. La noi nu se dau bani pentru campanie din convingere, ci pentru avantaje post-campanie. Nimeni nu mai crede că PDL va guverna, că pedeliștii vor mai fi parte a puterii. Nu mai au influență, nu mai sperie pe nimeni. Nu mai au structuri teritoriale, rețele, logistică. Singurul mod în care pot convinge rețelele locale să-i ajute financiar și logistic e povestea unei guvernări. ”Vom guverna și vă vom da contracte, funcții, imunitate în fața legii etc” ”Hă hă! Imposibil, pleacă d-aici, săracule, ți-a apus vremea. Nu te cred! Cum guvernezi?” ”Cu PNL. PNL e nemulțumit de Crin, îl dă afară, Tăriceanu preia PNL și guvernăm împreună. Acum dă-mi bani și mașini, și benzină”

  9. De scenariul ăsta ce ziceți?
    Pedeliștii sînt într-un stadiu de sărăcie lucie și disperare. Nu vor luptă, vor acces la buget și funcții, ca-n vremurile bune. Astfel, speră sau sînt învățați să spere, într-o alianță cu PNL, fără Crin Antonescu, urmînd ca PDL (ARD) să susțină la prezidențiale candidatul partidului mai mare (PNL e peste PDL la președinți CJ, la consileri județeni și locali, la primari, la număr de parlamentari, în sondaje, orice). Astfel, Tăriceanu (un personaj față de care Geoană pare geniu, incapabil să vorbească corect limba română, susținător al suspendării din 2007, artizanul apropierii – începînd din 2005 – a PNL de PSD, premierul celui mai iresponsabil și populist guvern, cel care a propus trădarea aliatului nostru, USA, prin retragerea din Irak, care a susținut, împreună cu întreg PNL-ul, lovitura de stat din iulie-august 2012) va fi candidatul PNL și ARD la prezidențiale. 
    Altfel, pedeliștilor li s-ar propune o luptă contra USL. Și nu vor așa ceva, vor bani și funcții, acum, cît mai repede.

    1. Bleen  foarte posibil si probabil. urmatoarea intrebare pe care mi-o pun eu este: ce cauta MRU si Macovei in cloaca asta? sunt in cunostiinta de cauza, dar complici taciti pe principiul „te faci frate cu dracul ca sa treci puntea”? sunt orbiti de naivitate?

      1. Canadiana O să scriu și despre asta, chit că pînă în decembrie mi-i fac dușmani pe toți. Dar rolul Blogary e să fie relevant, să vadă mai departe decît văd ceilalți și să spună adevărul, oricît de incomod ar fi. Rolul Blogary nu e să facă galerie unei minciuni. E plin de site-uri-galerie. E plin netul de motivaționale, glumițe tîmpite cu Ponta și Antonescu, fotoșopuri de copii de clasa a IV a, înjurături de partid, zîmbete tîmpe, de nord coreeni, urlete de cimpanzei în călduri, care agită steaguri, așa cum li s-a zis s-o facă. 
        Știu, mi-a zis toată lumea că e al dracului de riscant ce fac, că-o să mă linșeze ăștia. Dar am de ales între asta și a mă retrage. Linsul în cur la ordin, motivaționalele și cîntarea româniei nu sînt o opțiune pentru mine. 
        Dar Blogary va supraviețui iernii ăsteia, mult mai bine decît PDL, ARD și toată dreapta cu tot cu crema ei, ajunsă crema de pantofi a lui Blaga și Videenu, ei înșiși, cățeii de serviciu ai liniei a treia din PNL. Toată speranța dreptei nu e în luptă, ci în norocul frustraților din PNL, care, se speră, vor arunca cîteva firimituri drept către ARD.

        1. Bleen, zici ca-i plin netul de motivationale si glumite. Intrebare: dar contraargumente la scenariile tale se osteneste cineva sa scrie? Ca asta cu liberalii, taberele dandu-si deja masura, e clar ca e mizerie pura, si eu tocmai de-aia nu i-as vota, degeaba au bani de benzina sa ajunga pe Luna, acolo unde ma aflu. 
          Ce strategie sa asteptam, daca nimeni nu are curajul sa-i spuna lui Ioan Oltean ca-i prost si nefotogenic? Nici tractoristii nu voteaza tractoristi, au alte asteptari, ca altminteri ar candida toti.

  10. Tot ce s-a întâmplat bun în istoria modernă a României a fost un act de acrobaţie, între miracol şi şmecherie: Candidatura lui Cuza în cele două ţări, loteria câştigătoare cu Carol I, împuşcarea lui Ceaşcă, cele 2 mandate ale lui Băsescu şi poate mai sunt câteva. 
    Dacă e să iasă ceva cât de cât bun în decembrie, nu va ieşi cu surle şi trâmbiţe şi platforme-program, ci, cel mult, din jobenul de scamator al lui Băse.

      1. Bleen Nea E, nu stim. Stim sigur ce se-alege din asta, nu? sau ti-e frica sa recunosti asta pina si fata de tine?
        NR face implozie, FC se stinge, PDL face explozie, un sfert din ei trec la PSD intr-un an.
        Si-o sa-si puna toti poalele-n cap si-o sa jure, si-o sa se spurce, o sa se pupe putin ca sa aiba de ce scuipa dupa. Iar PNTCD pateste ce-a patit si dupa CDR: cei 5 membri isi iau cite o stampila si incep sa se certe al cui e partidul.

  11. Am și eu o întrebare mai tehnică (nu am găsit pe google, iar din legile române dracu’ înțelege): poate o persoană (asociat unui partid sau eventual independent) candida în mai multe colegii?

  12. Nu vreau o albă ca zăpada. Vreau să știu dacă ARD are un proiect care să meargă mai departe de 9 decembrie. Dacă votez, votez pentru 4 ani, nu pentru o zi.Dacă ARD nu are un proiect, atunci înseamnă că votăm împotriva USL. Însă această opțiune cade dacă ARD se aliază cu unul dintre partidele din USL.Dacă o alianță a ARD cu unul dintre partidele USL (PSD, PNL, UNPR sau PC) este o dezamăgire și cu asta basta, atunci înseamnă că lucrurile nu-s chiar așa de grave și foarte bine putem vota de pe acum USL, și asta basta. Its no big deal.
    ARD trebuie să se decidă:- ne cere votul pentru a nu permite USL să distrugă țara, să aducă dictatura și rușii, și atunci trebuie să przinte un document, o promisiune, un contract cu alegătorii prin care toate partidele componente ale ARD se obligă să nu se alieze în legislatura 2012-2016 cu niciunul dintre partidele USL, adică răul absolut de care vor se ne ferească pe noi. Nu le poți cere alegătorilor să se ferească de USL ca apoi tu să-i duci în gura USL-ului.- ne cere votul pentru proiectul său politic, guvernamental, prezidențial. Atunci trebuie să ni le arate, să ni le prezinte clar, cu nume și prenume, cu subiect și predicat, cu calendar, semnat tot.
    Acestea sînt opțiunile. Nu e vorba despre dreapta, nu este vorba de Albă ca Zăpada, nu este vorba de cereri maximaliste. Sînt cereri minimale. Nu vorbim de programul politic și economic. Vorbim despre structura politică pe care o vom vota: va mai exista după alegeri? Dar după 2 sau 4 ani? Vrea să guverneze? Vrea să dea președintele țării? Cum se poziționează față de răul absolut, pe combaterea căruia își bazează pretenția de a fi votată?
    Acesta este ABC-ul. Sînt pretențiile minimale. Repet, nu vorbim de dreapta, nu vorbim de programe economice sau politice, de soluții șamd. Nu te pun să-mi faci curat în casă și nu te întreb ce vei face în casa mea, cu banii mei. Te întreb doar dacă chiar ești tu, dacă chiar exiști, dacă chiar ești ceea ce pretinzi că ești. Apropo de Cristian Sima, nu?

    1. Bleen Ceri imposibilul.
      http://www.evz.ro/detalii/stiri/MRU-O-candidatur-la-Arad-nu-m-face-mai-puin-ieean-VEZI-ce-spune-despre-o-candidatur-1005.html
      <<
      Cât privește o posibilă candidatură la prezidenţiale, MRU a spus că,
      deocamdată își dorește succesul din alegerile din 9 decembrie.

      „Vom vedea. Acest lucru nu se poate gândi în momentul de față decât
      în termenii unor aspiraţii şi ai unui obiectiv politic”, a spus MRU.
      >>
      Tocmai a spus ca n-au aspiratii si obiectiv politic?

    2. Bleen Da, ceri imposibilul. Cu ce te încălzește dacă ARD iese acum cu un „contract cu alegătorii” fără valoare, pe care îl încalcă după alegeri? Vrei să fii mințit frumos?
      „Promitem solemn că PDL nu se va mai alia cu PSD în vecii vecilor amin (dar dacă e cazul trecem pă persoană fizică fiecare în barca PSD-ului)”.
      În rest da, și eu aștept proiecte și programe, ca de fiecare dată. Dar nu mă aștept la garanții de niciun fel, nu există garanții în politică.

  13. RARD este un chaperon menit sa faciliteze intrarea in parlament a celor mici si nesiguri (Forta Civica), celor geniali dar usor neintelesi (Neamtu) si a celor certati cu imaginea politica (PDL). E un proiect politic cu scop precis? Da. E un proiect cu magnitudinea celui dorit de multi? Nu. E asta un motiv de a nu vota cu ei? Considerand alternativa, nu.
    Blaga, MRU si genialul MN si-au facut caruta sa-i duca la parlament. Bleen se tot uita in ea si se incapataneaza s-o gaseasca pe Alba ca Zapada

    1. andrei_p Păi dacă te uiți ce duce căruța asta în parlament, normal că-ți vine să pleci după Albă ca Zăpada, Tarzan și Jane, Pocahontas sau Peter Pan.

  14. hehehe! Madame Blogary chiar vrea ca ARD sa devina o formatiune de dreapta de nivel european, cand astia n-au depasit nivelul de grupare circumstantiala de dambovita.

  15. Eu una nu simt nevoia de program ARD. ca sa ce? sa mazgaleasca ca USL-ul cateva A4 cu „dam TVA-ul inapoi la 19%”, „sanatate pt. toti”, „fiecaruia dupa nevoi”, „o sa facem si’o sa dregem”, „BAC comunitar/maidanez”, „sa fie bine ca sa nu fie rau” si alte alea asemenea?
    Grupul Infractional Organizat este cel mai bun propagandist ARD, orice pomelnic cu proiectul ARD ar fi eclipsat; ca sa nu mai zic ca nimeni nicaieri pe planeta asta habar n-are ce va fi peste 2,3,4 luni, d’armite in 2014, ’15, ’16.

  16. Va pot raspunde la cateva intrebari, luati-o ca o pozitie din interiorul Fortei Civice. Codul etic este pe site-ul Fortei Civice. Candidatul la presedentie este evident Mihai-Razvan Ungureanu. A performat ca prim-ministru si nu exista nu alt candidat mai bun ca presedintele Fortei Civice.

    1. DanielArfire ARD asumă public și oficial această poziție? 
      Că eu am auzit că nici măcar la un eventual prim ministru nu s-au gândit. Că buni și potriviți sunt o grămadă, și lasă că mai văd ei când (și dacă) o fi cazul.

  17. Deși ai dreptate să-ți pui aceste întrebări, și am puține contraargumente ca să te contrazic, cred că-ți dai seama că exagerezi atunci când ceri garanții peste garanții pentru orice. Eu înțeleg că vrei să ridici ștacheta, dar bați un cal mort cum s-ar spune. Ridici o ștachetă peste care știi prea bine că nu trece și n-o să treacă nimeni în următorii N ani în România. Partidul ăla providențial, cu un program adevărat de dreapta, cu oameni onești și consecvenți, nu a apărut și nici nu o să apară.
    M-am întâlnit zilele trecute cu niște prieteni care și-au modificat radical opțiunile de vot văzând degringolada guvernării USL. Unul dintre ei lucrează într-o instituție aflată în subordinea CJ-ului și mi-a vorbit despre incompetența noilor șefi și despre presiunile care se fac pentru dirijarea de bani către PNL și PSD (separat, să nu știe unii de alții), lucru care nu i s-a întâmplat respectivei persoane pe vremea PDL-ului. O fi o excepție, nu știu, însă pentru prietenii mei incompetența și lăcomia USL e un motiv destul de bun ca să regrete acum PDL-ul.
    Prefer să țin scorul numărând bilele albe; alea negre oricum sunt prea multe în ambele părți.

    1. Beavix Ce legătură au întrebările lui Bleen cu programul de dreapta? El întreabă nişte lucruri incredibil de simple care ţin de ce se va întâmpla în zilele şi lunile care urmează votului. Sau chiar ani.
      Ca să folosesc chiar exemplul tău, ce părere vor avea prietenii tăi dacă descoperă la două zile după scrutin că PDL guvernează împreună cu PNL sau cu PSD?
      Întrebarea a doua: crezi că o astfel de „evoluţie” le-ar influenţa perspectiva atunci când, peste doi ani, MRU sau alt candidat al dreptei le cere votul la prezidenţiale?
      Nu cred că pot exista „bile negre” când e vorba de întrebări. Poate doar când e vorba de răspunsuri, deşi mă îndoiesc că în cazul de faţă e vorba de aşa ceva. Bleen încurajează ARD să formuleze public ceea ce cam trebuie să facă oricum: un plan, o perspectivă concretă.

      1. BarbuMateescu Beavix Eu inteleg ce face Bleen, tocmai de aceea am zis ca ridica sus o stacheta peste care niciun partid n-o sa treaca. Mi-l si inchipui pe Blaga citind acest articol si apoi intrand in panica pentru ca nu are viziune si program.
        Daca PDL va guverna cu PSD, eu sau prietenii mei vom fi pentru a N-a oara dezamagiti de politica, vom injura si cu asta basta. Am trecut prin asta cam dupa fiecare tur de alegeri, nimic nou. 
        MRU este inca undeva deasupra ARD-ului, cei cu care am vorbit au o parere foarte buna despre el. E greu de spus ce va fi in 2014 daca va candida.
        Bilele albe si negre – ma refeream la bilele date unui partid sau altuia, nu intrebarilor puse de Bleen. Care, repet, sunt intrebari normale si de bun simt (in caz ca nu s-a inteles ce vreau sa spun). Dar ma tem ca efectul lor in randul clasei politice este nul, iar in randul alegatorilor care citesc Blogary… hmm, mai degraba i-ar putea transforma pe unii in absenteisti. Lucru care ajuta mai mult USL-ul si PPDD. Parerea mea.

        1. Beavix BarbuMateescu Am exagerat cu reacţia la ce-ai scris. Bleen a sesizat într-adevăr o vulnerabilitate, poate temporară: lipsa de proiect asumat public ca atare, pe termen mediu sau lung.
          Dacă lecturarea câtorva întrebări face ca un votant ARD să devină absenteist, părerea mea este că votantul respectiv nu era un votant pe care ARD să se poată fi bazat că ar veni la vot. Pe 9 decembrie va fi ger şi viscol, obstacole mult mai mari pentru votanţii nu-foarte-hotărâţi decât un articol pe Blogary.

        2. BarbuMateescu Beavix Nu e vorba despre votantii nehotarati, ci despre aia care sunt de dreapta (ca doar de aia citesc Blogary, nu?) si hotarasc ca mai bine stau acasa pentru ca (1) nu au cu cine vota, si/sau (2) considera ca trag o palma ARD-ului prin absenta de la vot. Le inteleg motivele absentei, insa nu stiu daca efectul (un posibil plus pentru USL si PPDD) este cel scontat.

        3. Beavix BarbuMateescu hehe, nu numai dreapta citeste Blogary, dara adevarul e ca masurile de dreapta au cam lipsit in ultima vreme (chiar si pe vremea lui Boc). Eu cred ca oamenii care pot schimba opinii sunt cei care cred in lucruri simple, desi se bazeaza pe argumente complexe; de aia intrebarile lui Bleen sunt bune. Sunt simple dar raspunsurile la ele au implicatii foarte complexe.Atata timp cat orice actiune este subsumata unui proiect clar, este usor de explicat oamenilor ce e de facut maine, joi, peste 2 luni. Daca proiectul este „Jos USL” ne vom gasi poate, vreodata, in situatia celor a caror singur program a fost „Jos Basescu”. Dupa cum spunea un chinez genial, „este bine sa inveti de la inamici”.

  18. Voi incerca eu un raspuns universal valabil, mai mult ca sigur nu va fi pe placul nimanui.
    Proiectul politic al ARD este acela ca ei sunt in politica. Asta e meseria lor, extrem de probabil ca altceva nu stiu sa faca sau nu sunt capabili sa faca nimic care nu e la umbra statului. Asa ca ei trebuie sa candideze si sa castige ceva mandate, ca sa ramana in politica. Atat si nimic mai mult, nu e nicio profunzime dincolo de interesul pe termen scurt de a avea si ei un loc de munca.
    Universal valabil pentru toate partidele. Simplist, pentru ca la asta se adauga interesele de grup. Dar ca motivatie originara e suficient.

  19. Articolul e foarte bun! Multi isi pun aceleasi intrebari (remarcabil este efortul de le aduna laolalta), au aceleasi temeri si, intr-un final, se intreaba de ce s-a mai format alianta daca ea nu poate raspunde la elementare nelinisti! Unii (si eu printre ei) isi raspund ca, din pacate, n-au alternativa! Altii (si eu printre ei) spera ca alianta sa devina partid si sa contopeasca, dupa „curatenia de iarna”, adevaratele forte de dreapta, cu oameni credibili si cu un program credibil! Acesti „altii” sunt niste visatori! „Unii” vor trebui sa aleaga intre a merge la vot si a vota ARD si a sta acasa (citind o carte sau ascultand in casti Manfred Mann Earth Band)! Cum in Romania si unii si altii sunt niste prosti, ne raman berea si micii cu mustar! Traiasca!

  20. Bleen, aproape te-am urat, de multe ori, pt duritatea textelor/analizelor/comentariilor/mesajelor tale.
    Mi-am dat seama ca de fapt, nu-mi convenea senzatia de disconfort pe care mi-o provoca aceasta duritate.
    Treptat, am inceput sa inteleg si sa accept ca ea, duritatea si mai ales continutul celor spuse de tine (si de multi alti comentatori de pa Blogary) sunt indreptatite si necesare.
    Sper ca si aceia carora te adresezi, cei din ARD, sa accepte si sa inteleaga…
    Ar fi posibil (si necesar) un dialog direct, pe viu, intre ARD si Blogary?

  21. Mi-ar plăcea să văd măcar 3 răspunsuri valabile la întrebările astea.
    Ceva care să nu înceapă cu ”după cum știți” și musai să nu sfârșească cu ”sus inima”. Am obosit de motivaționale. Merităm mai mult decât bla, bla.

    1. Bleen Cica ori pun mana pe lopeti ori raman fara portia de fasole cu ciolan astia, „mesterii”. Ca sta gradina nesapata si stalpii viei gata sa cada… Ailalti vor sa vanda casa parinteasca pe vodca si tutun, astia se scarpina in fund si unii chiar au inceput sa se intrebe daca nu ar putea sa le pice si lor ceva din afacere.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *