Cameron are prima şansă de a deveni premier. Liberalii curmă agonia laburiştilor care sperau în alianţa Lib-Lab.

Voturile se numara în continuare, dar este cert ca alegerile au fost câstigate de conservatorii britanici, care, cu peste 300 de mandate, vor avea un avans considerabil fata de laburisti, fara a avea si o majoritatea absoluta (326 de mandate) pentru a forma singuri guvernul.

Liderul conservator David Cameron a declarat ca „guvernul si-a pierdut mandatul de a guverna” si dreptul de a forma un cabinet.

Cu câteva minute în urma, liderul liberal-democratilor Nick Clegg a declarat ca Partidul Conservator este cel care are dreptul sa incerce formarea unui guvern, indicând astfel ca refuza sa intre într-o coalitie menita sa-i asigure supravietuirea lui Gordon Brown.

„Am spus ca orice partid care obtine cele mai multe voturi si cele mai multe mandate are primul dreptul de a încerca sa guverneze, fie prin forte proprii, fie cautând sustinerea altor partide, si nu ma dezic de aceasta viziune. Cred ca e timpul ca Partidul Conservator sa arate ca este capabil sa caute o o guvernare în interes national”, a declarat Clegg.

Dar laburistii nu aveau de gând sa se predea fara lupta, cel putin asa indica declaratiile liderilor. Noaptea, Gordon Brown a vorbit sibilinic despre „datoria” pe care ar avea-o de a juca un rol în formarea unui nou guvern, iar astazi dimineata a reafirmat ca e „datoria mea prim-ministru sa iau toate masurile ca sa asigur un guvern puternic si stabil.” Peter Mandelsson indicase ca laburistii ar fi gata sa-l sacrifice si pe Gordon Brown pentru a obtine sustinerea liberal-democratilor si a încerca sa-i tina în opozitie pe conservatori, un soi de scenariu Grivco.

Numai ca, potrivit exit-poll-urilor si rezultatelor partiale, nici macar o „coalitie a loserilor” nu ar fi avut majoritate absoluta.

Problema legitimitatii coalitiei Lib-Lab era chiar la liberal-democrati, care fusesera vazuti ca marea surpriza a acestor alegeri si al caror lider se visa chiar prim-ministru. Dar alegerile au fost un dezastru pentru liberal-democratii lui Nick Clegg, considerat de entuziastii stângii liberale un soi de Obama al Marii Britanii. Exit-poll-urile arata chiar o posibila scadere a numarului de mandate liberal-democratilor. A fost „o noapte dezamagitoare” a admis Nick Clegg. (GMT)

Facebook Comments

6 comentarii

  1. Florin,

    Ne vom mobiliza exemplar la urmatoarele alegeri, sub comanda luminata a comandantului nostru.

    Bleen,

    Am zis bine?

  2. "Decît să crească taxele tuturor, mai bine să scadă procentele laburiştilor" Era bun de slogan în campanie. Cameroane, tată, dacă nu ştii la cine să apelezi…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *