Bucuresti: BMW sau Gingko Biloba?

Ce ar trebui să facă concret un primar al Bucureștiului? Ok, am înțeles că trebuie să fie bun la suflet sau rău de gură, să fie antisistem sau cu ai noștri, să fie sărac sau cinstit, intelectual sau competent, om sau hipster. Dar, dincolo de aceste minunate calități general umane, ce ar trebui să facă el? Care sînt prioritățile Bucureștiului? Conservare sau dezvoltare? Infrastructură sau natură? Capitală sau sat de vacanță? Metropolă sau stațiune de schi? Nod economic sau băi antireumatice? 1,5 milioane de mașini, 1,5 milioane de locuri de parcare, 4 benzi pe-un sens sau parcuri cu păuni și căprioare? Blocuri turn sau căsuțe vechi cu grădiniță și mușcate în fereastră? Locuri de muncă sau oază de liniște pentru pensionari cu bani? Locuințe ieftine pe verticală sau vilișoare art nouveau la 2 milioane de euroi bucata pe orizontală? Diametrala sau hala? Tradiție sau viitor? Tradiție comunistă sau tradiție interbelică? Dinu Păturică sau Gheorghidiu? Bun gust a la Pleșu sau prețuri decente? Hypermarketuri sau blănari și lustragii? Locuințe noi cu oameni vii sau case vechi cu amintiri? Oamenii și habitatul lor sau arhitectură cu populație în fundal? Taxe mari sau infrastructură mică? Locuri de muncă sau metri pătrați de iarbă verde? Centru comercial al țării sau umbră, verdeață și păsărele ciripind? BMW sau Gingko Biloba? Serviciu-casă-serviciu-casă sau gerovital, hamac, pipă și pălărie de paie? Capitalism sau ecologie?

Fiți onești, nu trișați! Nu se poate și și. Adică, vreau să zic că n-ar strica să ne folosim și mintea, și capacitatea de discriminare și alegere, nu numai iluzia furioasă și argumentul final, căruia doar oamenii răi i se mai pot opune: „e bine să fie bine”. Putem începe cu viziunea a ceea ce ar trebui să fie Bucureștiul, pornind de la ceea ce e și apoi putem ajunge și la propuneri și soluții concrete. Dar nu putem ajunge pînă acolo pînă nu ne decidem ce vrem să fie Bucureștiul. Repet, pornind de la ceea ce e acum, cu starea de fapt, cu context, personaje, cu resurseele umane, economice și culturale disponibile.

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Editorial

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

140 de comentarii

  1. Pingback: IMHO | Blogary
  2. 0. Chiar dacă e vorba de primar, cred că ar trebui amintit și cadrul legislativ al activității sale. Este foarte interesantă propunerea SAR ca primăria generală să se ocupe de aspectele care țin de aspectul unitar al orașului (urbanism, rețele de utilități etc.) iar primăriile de sector de serviciile acordate separat locuitorilor, clădirilor, străzilor.
    0′. Băsescu a aplicat planul Geaica, din anii ’90. La nivelul staffului de partid/campanie este nevoie de o regîndire strategică a nevoilor orașului din perspectiva actualului nivel de dezvoltare. Ar trebui avute în vedere noile nevoi legate de trafic și telecomunicații și căile prin care resursele publice dar mai ales private ale orașului pot fi folosite mai eficient, adăugînd astfel valoare.
     
    1. Cred că un lucru important pe care ar trebui să îl facă PG/CGMB ar fi să pună în armonie planurile de urbanism cu dorințele proprietarilor din București, pentru a limita abuzurile, șpăgile, scandalurile. Ar trebui permisă orice dezvoltare care nu afectează vecinii sau care este acceptată de aceștia și care nu pune probleme infrastructurii orașului.
    Pe de altă parte, d-l Pippidi ar trebui încurajat să achiziționeze acele clădiri a căror conservare o dorește cu orice preț.
    2. O problemă permanentă este traficul. Cum în toată lumea traficul auto crește pînă la saturarea căilor de comunicație, ar fi util ca pentru autovehicule să Primăria să pună accentul pe siguranța în trafic și pe fluidizarea intersecțiilor, pe mai buna semnalizare a străzilor. Pe de altă parte, mai ales în centru ar trebui să încurajat transportul în comun (completat de taxiuri), ar trebui create trasee funcționale pentru biciclete, și să se faciliteze circulația pietonilor.
    3. Oprescu vorbește de două găuri negre. Ar trebui să înceteze orice fel de subvenționare a RADET-ului, banii dirijați exclusiv și în cantitate tot mai mică spre cazurile sociale autentice, spre cei care chiar nu își pot achita facturile de încălzire. Fondurile eliberate ar trebui dirijate cel puțin în parte către creșterea eficienței energetice a clădirilor (finanțarea celor publice, fonduri de garantare pentru cele private).
    4. În ceea ce privește transportul public, a doua gaură neagră, subvenția ar trebui acordată exclusiv abonamentelor și nu operatorului (operatorilor). În acest fel faptul că liniile depășesc marginile municipiului nu ar mai crea probleme și ar facilita eventuale PPP în domeniu, utile în modernizarea și creșterea calității serviciilor. Modernizarea este necesară pentru a face din transportul public o alternativă satisfăcătoare la autoturismul personal.
    Diverse 1: Pentru a beneficia de protecție, orice animal trebuie să aibă un stăpîn care să îți asume răspunderea. Persoanele și oengeurile miloase trebuie obligate să își asume răspunderea pentru animalele comunitare din momentul eliberării lor și pînă la moarte. Pe de altă parte, cît timp va exista mîncare, vor exista și animale fără stăpîn. Dacă nu cîini, atunci pisici, dacă nu pisici, atunci șobolani. Cît timp bucureșteanul lasă sau aruncă gunoaie biodegradabile în stradă igiena și sănătatea publică vor fi în pericol. De aceea curățenia și amendarea celor care fac mizerie ar trebui întărite de viitorul primar.
    Diverse 2: Părinții au mai puțin timp, străzile sînt mai periculoase și distracțiile mai scumpe decît pînă acum 25 de ani. Primăria ar putea să se implice în finanțarea de activități practice pentru elevii de toate vărstele: proiecte culturale, activități sportive, cercuri tehnice etc. pe cît posibil pe lîngă școli și cu implicarea părinților. Aceasta ar ține tinerii ocupați, departe de tentații nocive și într-un mediu semi-voluntar de socializare constructivă. Chiar dacă profesorii/instructorii sînt dezinteresați, chiar dacă părinții sînt bătuți în cap, elevii vor avea o șansă să își dezvolte deprinderi utile în viață și să se afirme. Plus că ar da bine la imaginea primarului și nu ar greva prea tare bugetul pentru cultură și educație.

  3. Observ de ceva vreme cum prea multă lume vrea să transforme Bucureștiul în parcuri vaste, pline de animăluțe drăgălașe iubite de tot orașul, cu pietoni și bicicliști și fără încălzire globală. Foarte frumos, dar cred că mai simplu ar fi dacă doritori de asemenea peisaj s-ar muta din București. Recomand Săftica, la periferie.
    Într-un oraș sunt multe clădiri de varii feluri, trafic intens, multă lume pestriță, comerț, balamuc. Pentru cine vrea cirirp-cirip și ham-ham, nu e locul potrivit. Nu vrem parcări, și ne comparăm cu Londra, vrem taxe pentru nesimțiții care conduc prin centru. A luat careva harta de metrou a Bucureștiului s-o compare cu a Londrei? Despre ce vorbim aici?E nevoie de un plan foarte inteligent care să ne-ajute să sărim peste etape și să intrăm în secolul 21. Secolul 20 l-am cam fentat, de-aici și multe din problemele prezente. 

  4. sa eutanasieze toti maidanezii. scurt, in 5 zile de la capturare, fara comentarii, babe isterice si oengeuri tembele. abia dupa aceea mai vorbim

  5. putem purta o discutie serioasa pe tema Bucuresti = Feng Shui d’abia dupa un cutremur purificator de minim grad 10. explicatie:  „din cocos nu faci gaina, nici din curva gospodina; nici din drum nu faci carare, nici din curva fata mare”
     
    ps: ai avut dreptate cu livefyre = cel mai bun, avantajele lui mi-au explodat in fata de cand cu avansarea, pac-pac, nou aparutei Amalia New la gradul de moderator cu drepturi de viata&moarte asupra noastra, a șoșonarilor ce si-au tocit zeci de tastaturi in anii de batalii cu Răul stangist – decat livefyre permite schimbarea facila a nick-ului Dragos in Dorel. 

    1.  @Dragos Nu e chiar aşa nou apărută. Ba dimpotrivă. Vine din negura istoriei, ca să zic aşa. Doar că nu comentează foarte des. @Amelia New , răzbună-te! Banează-l!

      1. Ca o doamna (conservatoare care „vine din negura istoriei”) ce sunt nu se face sa ma razbun, iar ca bun crestin o sa intorc si obrazul celalalt. Probabil ca Dragos e tanar, impetuos si dornic de afirmare; ceea ce e scuzabil pana la un punct.  

        1.  @Amelia New 
           a, păi stai aşa, că mai din negură sînt eu, atunci, că la mine-i ochi pentru dinte, mai vechi, cum ar veni. tu văd că eşti pe nou cu totul. 😀

        2.  @Amelia New sar’na ! v-am vazut numele la recent coments si m-am repezit ca disperatul sa va spun ceva f. important. din pacate drumul lung presarat cu show 50 more, show 32 more, m-a facut sa uit ce’am vrut sa va zic.

  6. UE vrea să interzică maşinile în oraşe pînă în 2050, ca să ne scape de încălzirea globală:
     
    http://www.telegraph.co.uk/motoring/news/8411336/EU-to-ban-cars-from-cities-by-2050.html
     
    *off topic mic cu LiveFyre: The Telegraph au trecut şi ei pe sistem nou (Disqus, principalul concurent la lui LiveFyre – diferenţele dintre cele două e minimă – LiveFyre se updatează în timp real, spre deosebire de Disqus, şi e mai bine conectat cu social media – Disqus are o comunitate mult mai mare, se poate da reply prin mail şi cam atîtI).

        1.  @Bleen  @Amelia New  @Yeba 
           
          UE, mă, să crape. chiar m-am enervat şi n-am mai apucat să scriu. aşa că nu, nu şi EU. 🙂 
          Livefyre să trăiască! 🙂

        2. Dreptate, ochii plânși cer să te vadă! Eu, care de când am citit că acum sunt în teste, am susținut in continuu (4 hours ago) să fie banat cine nu-i dispus să-i ajute?!
          Unde Doamne iartă-mă i-ai găsit, cu sistemul ăsta tâmpit de comments, dacă ti-au ascuns până si comentariul despre această jertfă pe altarul inițativei private?
           
          Cred ca UE a aflat ca aia defavorizatii se simt frustrati in trafic fiindca n-au masini performante, iar aia defavorizatii emotional n-au nici carnet, stiu un caz cu palariuta, si ca sa le dea sanse egale tuturor, or sa interzica tot.

        3.  @Yeba Uăf! Mă simt ca Gizăs faţă-n faţă cu Caiafa şi cu poporul orb care nu vede lumina. Nu-s în teste. Au ca clienţi The New York  Times, The Sunday Times, The Sun, MTV şi altă lumea bună. Restul au Disqus, care e aproape identic. Chiar şi wordpress ăla pe care-l foloseam pînă acum avea sistemul ăsta (cu reply, care nu vă place vouă) şi pe care foarte multe bloguri îl folosesc de ani de zile sau de cînd sînt ele. Doar eu cu bleen.ro şi cu noi cu Blogary nu l-am folosit, şi uite ce greu e acum să schimbăm lumea. E mai bun decît vechiul sistem din foarte multe puncte de vedere. Însă, ca orice schimbare, nu-i deloc comod şi uşor. E greu şi enervant. Din ce am citit prin lumea net-ului, cea mai mare problemă a LiveFyre e conservatorismul şi rezistenţa la schimbare a comentatorilor. 
           
          Sistemul e cam lateral, ca şi marketingul cu acelaşi nume. E ca gradele de rudenie. Noi vrem să facem doar copii, dar avem şi veri şi nepoţi, ne place sau nu.PS: Eu n-am nici veri (unul singur, primar – văr primar vreau să zic, să nu se înţeleagă greşit, acum cu ocazia alegerilor locale – pe care l-am văzut o dată în 1983, la frumoasa vîrstă de cîteva săptămîni, şi de cîteva ori prin 87-88, la frumoasa vîrstă de 4-5 ani, și cam atît) iar nepoți nu. Poate d-aia-mi place sistemul, că am un arbore genealogic ca un stîlp de telegraf, cel puțin din punctul de vedere al relațiilor interumane și al interesului meu pentru neamuri.

        4. Uite, bleen.ro e pe Disqus.
           
          „Submitted on 2009/08/18 at 21:40
          @Zexe: intru si eu in vorba exclusiv pe tema Banicioiului, ca altminteri sunt doar o modesta cititoare (iar de aseara si admiratoare, macar ca Bleen, in micropoza care se zareste la mine pe laptop, in loc sa fie simpatic, ca Nedo, seamana cu Alexandru Birladeanu mai tinar decit in ’90)
          “Cu alte cuvinte, dupa mintea Banicioiului, inregistrarea a devenit ilegala decat dupa difuzarea ei in presa”:decit = in propozitii negative: “Inregistrarea NU a devenit ilegala decit dupa…”In cazul de fata trebuis spus “a devenit ilegala numai dupa…”.
           
           

      1.  @Dragos Să-l văd eu cum stă pe o bancă şi admiră peisajul cînd trebuie să ajungă la muncă la 8:30 şi e 8:15 şi el se plimbă agale la 18 km distanţă de sediul firmei în care îşi desfăşoară activitatea.

        1.  @Bleen apropo de plimbat agale – vara trecuta m-am „petrecut” pe la 12 am, zona Universitate, cu Rogozanu. eu nauc-disperat sa platesc statului Ro taxe si impozite a.i. sa fie bine, sa nu fie rau si tot romanul sa prospere, el agale, 120kg in viu, neapasat de vreo grija existentiala, fericit cu F mare.

        1.  @Bleen tanti Chirițoiaia Șivilă asta de la romaniacurata comite o magarie „fara sa vrea”: daca la Mircea Banias- PC specifica clar (fost PDL), la Dan Pasat-PDL uita ca o vaca sa mentioneze FOST PNL.

  7. Să facem un drăftuleţ de listuţă:
     
    1. transport în comun (benzi speciale, noi linii, transport preorăşenesc, auto, feroviar, metrou* etc). *ţine de MT
    2. infrastructură (trafic, parcări, biciclişti, pietoni)
    3. maidanezi
    4. regimul construcţiilor 
    5. spaţii verzi/agrement
     
    Mai sînt?

    1. Nu se pot face toate într-un mandat. Şi nu pot fi toate prioritare. Transportul şi traficul sînt, IMHO, sînt priorităţi urgente. Nici astea nu pot fi terminate într-un mandat, poate nici în 2 sau 3 mandate, indiferent cît de meşter ar fi primarul şi de înţelept Consiliul.

      1.  @Bleen 
         
        preţul gigacaloriei e foarte important, ca să ştim dacă ne termină pe noi de la iarna viitoare, adică peste vreo şase luni. 
         
        renunţ, în schimb, la regimul de înălţime al construcţiilor. 

  8. deci, dacă muncitorii scapă nemuşcaţi de maidanezi, să trecem la anvelopare. despre care eu ştiu că ţine de sectoare (ptiu, d-aia n-am scris eu la Caţavencu :D). asta pentru că pînă acum vreo doi ani, Poteraş ne bombarda cu oferte şi chemări la responsabilitate civică întru conservarea şi economisirea energiei termice, chestie care scotea din buzunarul nostru între 25 şi 30 % din cost (n-am înţeles după ce criteriu  varia procentul). de anul trecut, cam de prin vară, aşa, a zis că dă anvelopare gratis la tot sectorul. a început cu ceva blocuri, ne-a programat şi pe noi şi, cînd să ne bucurăm şi noi că ni se dă, numa’ că nu-l luară pe el să-l anvelopeze şi nu s-a mai auzit absolut nimic despre asta.  aşa că abia au apucat să termine (posibil la propriu, din păcate, că am văzut ce tîmplărie PVC au pus şi nu numai) cîteva blocuri, altele sînt în curs de, iar pentru marea majoritate a rămas aşa cum n-a apucat nici măcar să se stabilească. 
     
     
     

  9. sau se poate porni din viitor către prezent, să zicem de peste 50 de ani când vor fi:
    – 2 milioane de maidanezi
    – 7 milioane de maşini
    – 4 milioane de bucureşteni (în Bucureştiul extins la Ilfov)
    – 50 de milioane de şobolani
    – 13 milioane de pisici (toate negre)
    etc.

        1.  @Bleen 
           
          Aşa, şi? Unde, în vest, ai mai văzut haite în oraşele sau chiar satele civilizate? 
          Vrem aia, vrem ailaltă, să ne apropiem măcar de occident, dar cu maidanezi pe stradă. 
          Şi nu, nu-i vorba numai de muşcături. Nu mai suport mizeria de pe străzi şi da, aşa cum zice şi Yeba, lătrăturile noaptea cînd dorm. Şi apropo, pisicile sfîşiate. Am auzit şi am văzut. 

        2.  @Bleen 
           
          Da, bun, în mare parte, dar la mine pe alee nu mai îndrăznesc să-şi plimbe cîinii două cucoane de cînd au sărit vecinii cu gura pe ele. Dar rămîn toate celelate. 
           
          Şi apropo – asta mai zic şi-am încheiat subiectul – parcă cei de dreapta susţin responsabilizarea personală, aici, în problema asta, unde e? Că eu n-o văd. Aici plătim toţi – dacă e vorba de tratamente, spitalizare, îngrijirea cîinilor în adăposturi – sau nu plăteşte nimeni, dacă vorbim de suferinţa victimelor, nu mai zic de moartea lor. 

  10. se poate și și. însă nu asta ar fi abordarea. mai degrabă, una a echilibrului. e clar că orașul are nevoie în egală măsură de istorie, de parcuri de alte minuni, pe cît are nevoie și de modernizare (infrastructură, clădiri noi, artere de circulație). trebuie văzut întîi cum arată bucureștiul și cum tinde să se dezvolte. trebuie un pic de viziune. are bucureștiul un cartier business, așa cum are parisul? nu are. se poate crea? cred că da. se poate îmbunătăți calitatea vieții în zonele rezidențiale? și asta este posibil. există zone care nu își mai justifică existența actuală și trebuie modificate? și acest lucru cred că este posibil. poate face prea multe administrația locală? nu.
    sînt probleme pe care nu le poate rezolva singură dacă nu există bunovoință din partea puterii centrale. să nu uităm că sistemul nu s-a schimbat radical față de primul mandat de primar al lui băsescu. funcționăm după aceeași lege 215. aceeași lege de căcat care n-a fost modificată în substanța ei.

    1.  @nedormitul pentru cartierul bussines de exemplu o solutie buna a fost data de castigatorul concursului bucuresti 2000, daca stie cineva despre ce e vorba. din pacate premiul s-a platit iar proiectul s-a pus la pastrare asa de bine ca nu mai e de gasit prin primarie
       
      oricum, ideea era ca acest cartier sa se faca in zona din spatele casei poporului, acolo unde va fi magaoaia numarul 2.
      se concentrau aglomerarile de circulatii intr-un punct unde puteau fi rezolvate mai bine decat disparat, estetic se putea merge doar in sus pentru ca locul oricum e distrus deja si se mai taia si din scara exagerata a casei poporului. plus ca diametrala momentan blocata ar fi servit locul numai bine.

  11. Ideea e că rar şi bun înseamnă scump. Ideea e că dacă vrei să mănînci bio trebuie să plăteşti dublu sau triplu. Ideea e că dincolo de „e bine să fie bine” trebuie să ne asumăm şi responsabilitatea consecinţelor. Ideea e că nu se poate şi cu sufletul în rai şi cu muzealitate în real time.

  12. Eu am o idee genială. În unele zile să circule doar maşinile cu număr cu soţ iar în celelalte zile să circule numai maşinile cu număr fără soţ. Pun pariu că la asta nu v-aţi fi gîndit!

        1. Da, dar parca era numai in week-end; de fapt, cred ca numai duminica ca atunci se lucra si sambata. Si nu era din cauza traficului/infrastructurii, ci din motive de economie de benzina… una peste alta, o idee geniala, Bleen! multumim ca existi  👿
           

        2. @Bleen@Amelia New@RaduBogdan
          Aia a fost savanta de renume mondial. Dar măreţul cârmaci perfecţionase fluidizarea transportului încă o treaptă peste cu soţ sau fără soţ: raţie la benzină. (sau raţia a fost prima, nu-mi mai aduc aminte)
           

        3.  @Hongse  @Bleen  @Amelia New  @RaduBogdan 
           
          de mîncatul ştiinţific s-a ocupat Mincu. de mîncatul nostru de vii s-au ocupat toţi cu funcţii, grade, vecini, colegi, binevoitori şi alte largi categorii de oameni ai muncii. 

        4. Nimic nu va convine, se vede ca sunteti niste bătrânei acriți, cu care o personalitate luminoasa, sa zicem Nicusor, nu gaseste teren comun.
          Eram prea grasi, de-aia ne mancau.
          Nu mai trebuia sa alergam ca zaluzii prin parc. Degeaba.
          Triplu costa la bio la care se adauga tratamentul cu seleniu, anti-radicali liberi, fiindca in loc sa exportam benzina, o tragem in plamani.

    1.  @Bleen Ei, uite că a venit un inventator din Anglia cu o idee: pe bază voluntară, şoferii se pot angaja să nu circule cu maşina lor în anumite zile din săptămână. Dacă reuşesc să se abţină, la finele lunii primesc o mică bonificaţie. Dacă circulă în zilele când s-au angajat că nu vor circula, plătesc o amendă modică, din care se finanţează sistemul şi bonificaţia celor parolişti.

  13. Deci sîntem de acord că transportul e cea mai mare problemă. Adică infrastructura. Asta înseamnă transport în comun de suprafaţă cu benzi speciale (presupune lărgirea actualelor bulevarde/străzi) şi transport în comun subteran. Înseamnă fluidizarea traficului (fie că e vorba de transport în comun, de persoane, fie că e vorba de autoturisme, transport de mărfuri, transport de business, servicii, taxiuri etc).  Din nou, vorbim despre lărgirea bulevardelor şi străzile, de tăierea de noi străzi, şosele, pasarele, pasaje etc. Şi ajungem la altă mare problemă: parcări. Cu plată sau fără plată? Subterane? Supraterane? Unde se fac? Pe ce suprafeţe? Ce capacitate? ce frecvenţă? Le facem din 500 în 500m? Facem cîte una de fiecare cartier?

        1.  @Florina Ştiu. @Amelia New  şi @yeba  sînt lipsite de entuziasm vizavi de acest minunat sistem. Dar @Amelia New  şi @yeba nu au facebook şi d-aia nu-s obişnuite cu acest, nu ştiu dacă am mai zis, minunat sistem. Uite, putem să le şi bîrfim aici, că n-o să ne prindă.

      1. Banează-l. Dacă sunt mici și acum se dezvoltă, unde să experimenteze, dacă nu pe un site de cu vederi dreapta?! Cum să susții inițiativa privată dacă nu cu fapte?!

      2.  @Florina ,
        Banează-l. Dacă sunt mici și acum se dezvoltă, unde să experimenteze, dacă nu pe un site de cu vederi dreapta?! Cum să susții inițiativa privată dacă nu cu fapte?!

      1.  @Bleen
         
         Arhitectul şef al capitalei.  Păi în afară de estetică, e vorba de infrastructură. Dai autorizaţie de construire pentru o clădire de birouri de ţîşpe etaje şi nu există parcări în apropiere, să zicem, se aglomerează trotuarele de nu mai ai cum trece printre maşini. Apoi, e vorba de reţeaua de canalizare. Ştiu, pare a nu avea legătură, dar are. Magistralele vechi – şi majoritatea sînt vechi sau prost refăcute – nu fac faţă decît în cazul unui număr mic de utilizatori. 

  14. În primul rând, fără câini pe străzi. Și mai ales fără câini pe străzi. Asta-i treaba cea mai urgentă.Parcări, dar coordonate cu transportul în comun. Poate-aș merge cu metroul, dacă aș putea lăsa mașina pe lângă stația cea mai apropiată.Parcuri refăcute, dar nu cu panseluțe și aranjamente kitchoase de bolovani. Benzile pentru biciclete sunt o glumă proastă, poate există soluții mai bune.Chiar.. tema e primarul general, sau zicem și de cei de sector? Că temele se pot intersecta 🙂

    1.  @SimonaM Ce-ai, soro, cu câinii? Cine te-a muşcat ultima dată de posterior, cuţu-cuţu de la scara blocului sau colega invidioasă?
      Cine ţi-a distrus penultimul loc de muncă, ha-ham sau înţeleapta guvernare Văcăstase?

      1.  @Nea Am multe. Cu maidanezii, nu cu toți câinii. Ultimul mi-a mușcat copilul. Așa, ca să intrăm în intimitățuri din prima. De ce, ție ți se pare că dau bine pe străzi? În plus, credeam că vorbim despre ce vrem de la primari. Înțeleapta Văcăstase e în alt film.

        1.  @SimonaM Şi Florina: Şi pe mine m-au muşcat câini când eram copil dar nu serios. E tragic când un om e rănit sau omorât de câini. Prima şi cea mai eficientă măsură de prevenire este să cunoaştem câteva mijloace de prevenire, pe care să le comunicăm în special copiilor şi celor vulnerabili. Sunt extrem de simple şi la îndemâna oricui.
          Recunosc, îmi plac câinii de pe străzi, în orice caz mult mai mult decât anumiţi colegi de specie cu mine.
          E tragic şi când maşinile omoară oameni, dar n-am auzit să se propună eutanasierea lor. Încerci să te fereşti.

        2.  @Nea  @SimonaM 
          Maşinile sînt conduse de oameni care pot fi traşi la răspundere pentru accidente, cîinii ai cui responsabilitate sînt? Nu se pot compara cele două situaţii în nici un caz. iar mijloace de prevenire pentru ca să nu te muşte cîini, scuză-mă, mi se pare ilar de-a dreptul. Treci printr-o zonă în care habar n-ai că sînt maidanezi şi te trezeşti încolţit de-o haită. Ce să facem? Că nici ghid cu zone periculoase nu se poate, că ăştia circulă. 

        3.  @Nea Nu am spus eutanasiere. Am spus să nu mai stea pe străzi. O soluție minunată ar fi ca toți iubitorii de cuțu cuțu să ia câțiva acasă și să-și dovedească iubirea. Locul animalelor nu este pe străzile unui oraș, lăsate de capul lor. Mai rămâne să-mi spui că a avut fii-miu suflet rău, și de-aia l-a mușcat maidanezul.

        4.  @SimonaM  @Nea Uite ca propun eu eutanasierea sau – pe sectoare – stabilirea unei liste de Iubitori-cuțu-cuțu care să le plătească întreținerea într-un stabiliment, fiindcă mi se pare dăunător pentru sănătate să nu pot dormi din cauza lătratului (cred că numai eu stau la bloc, duduile de la Vier Pfoten stau la vile si nu aud nimic.) 

        5.  @SimonaM Da, aşa e, una dintre metode e să se încurajeze iubitorii de câini să ia maidanezi, nu degeneraţi de canisă din Ungaria. Eu aşa fac. Dar trebuie castraţi, 
          Yeba, degeaba eutanasiezi, îţi încarci sufletul cu crime, uite aici explicaţia: http://www.kmkz.ro/opinii/editorial/nu-se-poate-face-nimic-in-problema-cainilor-maidanezi-in-urmatoarea-suta-de-ani/
          Florina, la următoarea bere mergem în mijlocul unei haite şi îţi arăt ce simplu e să-i domini.
          Chiar mă gândesc să organizez cursuri de comportament adecvat faţă de căţei, banii înapoi la prima  muşcătură.
          Yeba preferă să audă miorlăiturile mârtanilor, îi e frică că-i bruiază căţeii.

        6.  @Nea  @SimonaM 
          Nea, nu mă lua pe mine, pe care, apropo, nu m-a muşcat niciodată vreun cîine ca să zici că am vreo traumă, ia-l, te rog, pe tata, de 85 de ani, pe care l-au încolţit printre blocuri în drum spre medicul de familie. 

        7.  @Nea Fix în punctul ăsta au apărut problemele. Îi încurajăm pe iubitori, spui. Și dacă nu se simt îndeajuns încurajați, ce facem? Suportăm cuțu în haite pe străzi, plus resturi de mâncare de la tanti miloase, plus mizeria rezultată din interacțiunea cuțu – tanti miloase – mâncare? Până când?
          Nu vreau s-ajung să plec de-acasă ca la război, și nici să încerc să domin cățeii. 

        8. @Nea
          Nea, castrarea nu funcţionează. Nu mă înţelege greşit, nu la aia mă refeream, ci la faptul că organizaţiile non-profit şi cabinetele veterinare şi dracu mai ştie cine e împuternicit să rezolve problema nu au nici un interes să se scoată din afacere rezolvând problema. Prin castrare. Drept pentru care nu o rezolvă.
          Îţi spun din experienţă proprie, chiar foarte recentă,  chiar de actualitate. Toţi maidanezii de la mine din cartier sunt în călduri zilele astea deşi sunt capsaţi pe ureche ca fiind deja castraţi. Şi chiar dacă n-ar mai face alţi pui, ce faci cu cei care deja sunt pe străzi? Vor mai trece cam 10-15 ani până să moară de moarte naturală.
          Problema e că maidanezii nu sunt câini domestici. Ei redevin animale sălbatice. Loialitatea lor e doar faţă de haită, şi eventual faţă de Mirela bugetara din piaţă sau vecina de la 5 mare iubitoare de animale care le dau de mâncare, dar duşman pentru oricine altcineva.
          Şi eu iubesc câinii. N-am avut niciodată probleme cu ei, probabil pentru că ştiu cum să mă port cu ei, dar nu toată lumea ştie. Câinii vagabonzi sunt o problemă reală şi majoră.
           

        9. Eu m-am referit la toate animalele fara stapan si am vorbit serios. Ideea ca trebuie sa invat metode de prevenire a muscaturilor ca sa pot iesi la paine mi se pare penibilă. (Umorul meu este limitat.)
          Ca si consideratia pentru argumentul ca da, e trist, dar mor oamenii in multe feluri, de ce sa ne incarcam sufletul cu crime… Cu crime mi-l incarc dacă îi susțin pe ăia cărora „le pare rău de japonez, dar…” Și de alte victime. 
          Daca omori un șoricel e crimă? Un șobolănel? Ăștia sigur sunt lăsați direct de Dumnezeu așa, câinele e lup domesticit. Consider ca posesorii de caini (si pisici for that matter) trebuie educati inclusiv prin amenzi foarte severe si ca in paralel trebuie eutanasiati TOTI cainii pentru care duduile din vile si restul iubitorilor-de-caini-la-bloc-ca-la-nimeni nu-si asuma plata intretinerii in stabilimente. Sau sa-i ia in casa. Si sa-i convinga sa nu latre, ca sa nu deranjeze vecinii. 
          Castrarea nu rezolvă – chiar dacă e și făcută, nu doar decontată – decât problema înmulțirii, pe celelalte absolut în nici un fel. 
          Altminteri, da, e bine să fie bine și să protejăm animăluțele. 
          Când @Bleen o sa aibă 90 de ani, or să i se pară tigri, las că vorbim noi atunci.   

      2.  @Nea  @SimonaM 
        Eu iubesc animalele şi tocmai de aceea cred că locul lor nu e pe străzi. Pot dezvolta, dar nu e cazul aici. Şi nu, nu mai putem să ne prefacem că problema asta nu există. Ieri a murit muşcat de cîini un copil de 6 ani din Suceava, azi s-a întîmplat asta
        http://www.rtv.net/o-femeie-din-arad–sfasiata-de-o-haita-de-opt-caini–medicii-au-fost-nevoiti-s-o-opereze_22108.html
         
        Şi în Bucureşti situaţia e la fel. 

      3. Nu dezvoltăm, că ne enervăm. I miss the point. Ce raționament este ăsta? Un căcat e și mai inofensiv, ți se pare normal să stea pe stradă? Vreau să circul în siguranță, nu vreau să mă trezească lătratul lor răsunând între blocurile din cvartal, nu vreau să plătesc tratamente medicale cauzate de mușcături, mi se pare UN PRIM PAS către civilizație, pe verificatelea cu alte orașe și capitale.
        Adica sa traiesc incercand sa ma feresc de caini? Masinile circula dupa reguli, daca nu, sunt pedepsite (vorbesc dupa lege).
        Cum feresti un om de 90 de ani?! Traverseaza pe trecerea de pietoni, daca e accidentat, macar teoretic exista o sanctiune. Cum ma feresc de latrat si DE CE trebuie sa convietuiesc cu cainii vagabonzi? Cu serpi ai incercat? Nu, consider ca nu trebuie sa impart habitatul cu animale nesupravegheate. Generalizarea ca si mustele sunt nespravegheate nu e un argument.

        1.  @Yeba Da, am avut şarpe de mic. O lună a stat liber, ascuns prin casă.
          2. Sunt oraşe occidentale unde municipalitatea le pune mâncare câinilor maidanezi.
          3. Ferice de tine că te trezesc lătrăturile şi nu chiuiturile de la chefuri şi nunţi.
          4. Habitatul nu e al meu şi nici al tău. Englezii sunt în culmea bucuriei când prin curţile lor apar vulpi. Îţi imaginezi ce ar fi în România să apară o vulpe? Ar fugări-o şi nonagenarii cu furci până la barieră. Şi da, am ţinut şi vulpe.

        2. 3. Iti dai seama singur de profunzimea argumentului. 
          4. Asta cu habitatul, ca am apucat sa ma enervez, e sub categoria Rosia Montana (cum o vad eu, categoria asta).
          Habitatul este al cui il face habitabil. 
          Celuilalt ii zice habitat NATURAL.
          Acolo da, ma astept sa ma muste lupul, sa ma sfasie tigrul, fiecare dupa posibilitati. Problema cainilor vagabonzi este locala, o problema creata de omul locului, de omul necivilizat si indolent, nu e intrinseca naturii umane, habitatului sau civilizatiei. 
          Comparatia cu englezii nu se sustine in nici un fel. 
          Nu mai zic nimic.

      4.  @Nea  ,
        Eu m-am referit la toate animalele fara stapan si am vorbit serios. Ideea ca trebuie sa invat metode de prevenire a muscaturilor ca sa pot iesi la paine mi se pare penibilă. (Umorul meu este limitat.)
        Ca si consideratia pentru argumentul ca da, e trist, dar mor oamenii in multe feluri, de ce sa ne incarcam sufletul cu crime… Cu crime mi-l incarc dacă îi susțin pe ăia cărora „le pare rău de japonez, dar…” Și de alte victime. 
        Daca omori un șoricel e crimă? Un șobolănel? Ăștia sigur sunt lăsați direct de Dumnezeu așa, câinele e lup domesticit. Consider ca posesorii de caini (si pisici for that matter) trebuie educati inclusiv prin amenzi foarte severe si ca in paralel trebuie eutanasiati TOTI cainii pentru care duduile din vile si restul iubitorilor-de-caini-la-bloc-ca-la-nimeni nu-si asuma plata intretinerii in stabilimente. Sau sa-i ia in casa. Si sa-i convinga sa nu latre, ca sa nu deranjeze vecinii. 
        Castrarea nu rezolvă – chiar dacă e și făcută, nu doar decontată – decât problema înmulțirii, pe celelalte absolut în nici un fel. 
        Altminteri, da, e bine să fie bine și să protejăm animăluțele. 
        Când @Bleen  o sa aibă 90 de ani, or să i se pară tigri, las că vorbim noi atunci.   

        1.  @Yeba  @Bleen Şi Simona:
          Răspuns greşit: Unui copil nu-i spui că, dacă îl calcă maşina, şoferul o să fie tras la răspundere (în cazul în care nu are bani de şpagă la el). Îl înveţi cum să se ferească de maşini.
          Până se rezolvă problema câinilor de pe străzi (nici prin castrare, nici prin eutanasiere, ci prin colectare în adăposturi în paralel cu castrarea celor din curţi, altfel e degeaba), orice om responsabil trebuie să-i înveţe pe ceilalţi şi pe sine un minim de măsuri personale de protecţie.
           

        2.  @Nea  @Yeba  @Bleen Nea, răspunzi la întrebarea greșită. Topicul era ce probleme am vrea noi să fie rezolvate de viitorul primar al Bucureștiului. Ăsta care urmează acum, nu ăla pe care l-or prinde nepoții mei.
          Și mi-e extrem de clar că discuția asta în contradictoriu nu mai duce nicăieri, deci piua.

        3.  @Nea  @Yeba  @Bleen 
           
          Obligatoriu să fie învăţaţi şi maidanezii să se ferească de maşini! Că lipiţi de asfalt cu propriul conţinut  nu cred că vă place să-i vedeţi. 

  15. Clădirile în ruină să fie reparate de proprietar. Dacă acesta nu are bani sau nu vrea sau  nu este clarificat, le repară sau demolează primăria şi le vinde (terenul), apoi reţine cheltuielile şi dă restul proprietarului.
    Pe Moşilor şi pe bulevarde e deja ca-n filmele despre Hiroshima.

  16. 1. Trafic și parcări (sunt de acord cu benzile de transport în comun, las mașina acasă dacă ajung în 10 minute cu autobuzul în centru)
    2. Urbanism la sânge, cu clădiri ilegale demolate
    3. Transparență totală în cheltuieli și bugete, totul pe site, inclusiv voturile, firmele care fac contracte, acționarii etc

      1.  @Bleen Una din probleme e traficul de tranzit în București. Cum ar fi țăranii din Gurbănești care vin la oraș. Parisul a trecut prin faza asta chiar când eram acolo și a venit Delanoe, eco stângistul la primărie. A fost înjurat la greu, nu numai că a suplimentat benzile de autobuz dar le-a și lățit și a trântit niște borduri serioase să facă trecutul peste ele dificil. După care au băgat amenzi de 50 € dacă te prindeau pe banda de autobuz. Magie, nu alta. Ajungeai cu autobuzul de la Bercy la Place Concorde în 20 de minute, la ore de vârf în timp ce cu mașina era spre o oră. Combinat cu parcări gratuite în stațiile RER de plecare, din Banlieues și parcări scumpe pentru nerezidenți (subteran sau de-a lungul străzilor), au redus semnificativ traficul în Paris.  Cât despre parcările rezidențiale, e interesant de văzut ce-a făcut Negoiță în sect.3. Ideea e că poți să faci transportul în comun preferabil (timp/confort/cost) pentru circulația în oraș iar mașina să fie alternativa de ieșit din oraș. Când mulți își lasă mașina acasă, tot traficul e mai fluid. Cu excepția plecării și venirii în weekend și vacanțe.

  17. Uite, Nicuşor Dan, idolul lui Pleşu şi al bucureştenilor cu IQ trist dar serios, vrea să facă benzi de circulaţie pentru transportul în comun. Dar nu vrea demolări, deci implicit nici bulevarde largi. Nu înţeleg unde vrea să facă benzile alea? Peste celelalte? Asta înseamnă autostradă suspendată. Deci de ce să votăm cu Nicuşor, cînd îl avem deja pe Oprescu? Şi acum dau o fugă pînă la Mega Image, să fiţi cuminţi şi să nu vă încurcaţi în comentarii. 😀

      1.  @AndreiCristinelNegru Dacă mai limitează din benzi o să avem un oraş pietonal cu autobuze. Vor fi 1 milion de autoturisme de vînzare, în tîrg.

        1.  @Bleen pai si asta ar fi o problema? multe din orasele din vest spre asta se indreapta, de multi ani deja – masini mai putine in centru, aer respirabil, biciclete, pietoni, etc

        2.  @costel  @Bleen E simplu să spui că ești eco și biciclist când ai până-n 30 de ani. Să vă văd cu doi copii și soacră cu varice. Mai puteți pe bicicletă? Ideea e că trăim mai multe soiuri de oameni la un loc, și e nevoie de soluții pentru cât mai multe categorii.

        3.  @SimonaM  @costel  @Bleen Transport în comun, nu biciclete. Piste de bicicliști faci după ce rezolvi problema transportului în comun eficace, rapid, ieftin. Apropos, parte din succesul bicicletelor în Amsterdam e și că te costă parcarea în oraș de te îndoaie. Nu prea e rentabil să ai mașină decât dacă ești foarte bogat. (la o medie de 3€ / oră sau 30€ / zi, ajunge să te coste parcarea mai mult ca rata la mașină)

        4.  @Ivan Zubeldian
          au maşini şi cei care nu sînt foarte bogaţi, dar le folosesc strict cînd au nevoie (cumpărături săptămînale, ieșiri în afara orașului în zone neacoperite foarte bine de transportul în comun, etc.).
          e păcat de la dumnezeu să mergi cu maşina pînă în centrul amsterdamului cînd te costă mai puţin şi e destul de rapid să mergi pe bicicletă sau cu transportul în comun.

        1.  @RaduBogdan  @Florina Era rapidist cînd încă îl mai interesa fotbalul românesc. Era fan Liverpool cînd încă îl mai interesa fotbalul.

  18. Eu zic sa facem o lista de intrebari si s-o trimitem candidatilor; ar fi si un test prinvind capacitatea/incapacitatea lor de comunicare si relationare cu electoratul. 

    1.  @Amelia New Păi să scrie fiecare întrebările şi ce vrea de la viitorul primar, le strîngem într-o listă şi poate facem o serie de întîlniri cu viitorii candidaţi. 

  19. S-o luăm așa: cîți salariați are Bucureștiul? Cîte firme? Care-s ramurile economice preponderente? Care e cererea de locuințe? (cantitativ, calitativ…) Care e traficul în București și de ce fel de tip. Cîți oameni se duc dimineața la serviciu? (și cîți se întorc seara – scădem și aflăm numărul victimelor muncii). Din ce zone înspre ce zone circulă ei cînd circulă? Cam pe ce distanțe se deplasează, cît timp le ia să ajungă la serviciu și înapoi? Care-s nevoile de depozitare și transport ale firmelor respective? Cîți copii sînt în București? Cîți bătrîni? Ce nevoie de școli e? Cum ajung copiii la școală? Ce distanțe fac? Unde sînt școlile? Etc etc etc?

    1.  @Bleen Nu ştiu câtă încredere să avem în datele oficiale ale primăriei, mai ales că sunt din 2008… 1,943 milioane locuitori, dintre care 49% pensionari, studenţi, copii, şomeri cronici şi 51% activi (adică angajaţi şi şomeri care au mers la ANOFM). Dintre activi, 18,6% lucrează în comerţ, 18,5% în industrie, 12,3% în construcţii, 5,5% educaţie şi învăţământ, 5,3% sănătate, 3,9% bănci şi asigurări, 3,4% funcţionari publici, 14,2% tranzacţii imobiliare şi business-to-business (nici eu nu înţeleg de ce sunt puse împreună), 18,3% alte domenii.

  20. Tu ai impresia că e sau trebuie să fie un singur Bucureşti? Că Zăbrăuţii au nevoie de aceleaşi lucruri ca Primăverii?

    1.  @Nea Zăbrăuții și Primăverii sînt zone. Nu au nevoie de nimic. Problema e de ce au nevoie oamenii Bucureștiului. Care, prin ocupații, stil de viață, cultură, se aseamănă mult mai mult decît ne place să credem.

      1.  @Bleen Păi chiar nu mi-ar place să semănăm prea mult. Am văzut ghetouri din astea prim Pipera, unde toţi arată la fel, stau în case la fel, au aceleaşi rate, merg în aceleaşi vacanţe, nu citesc aceleaşi cărţi . E Kim Ir Sen la modul absolut, doar fără sărăcia aia lucie. Termite.

  21. off topic (pe surse, discuție între MRU și Ioan Oltean):
     
    MRU: „Cum vă numiți, domnu’?” 
    Oltean: „Ioan Oltean.” 
    MRU: „Oltean e numele de familie, da? Mda…deci Oltean Ioan…Vîrsta? Auziți, da’ mai bine dați-mi CNP-ul, că vă găsesc băieții mai ușor, să nu se chinuie să caute prea mult prin dosare…că poate nu sînteți singurul…cum ziceați că vă numiți? da…Oltean Ioan…bine…Neeext!”

  22. Am uitat să scriu de subvențiile pentru căldură și ajutoare și anvelopare și alte asemenea. Ce părere au candidații (sau candidații la candidatură) despre acest minunat subiect?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *