Analiza unui dezastru, inainte de a se intimpla

Fiindcă anul acesta am preferat să facem analiza dezastrului înainte de a se întîmpla, trecem repede la concluzii: toți liderii politici ai PDL (președintele și prim vicepreședinții sigur, poate chiar și majoritatea vicepreședinților) și toți cei care gîndit și pus în aplicare strategia politică a acestei veri și toamne trebuie ori să facă un pas în spate (cîțiva dintre ei), ori să iasă definitiv din scenă (cei mai mulți). 16%, adică cel mai prost rezultat al Dreptei din 2000 încoace (la fel de prost la număr de voturi, 1,2 milioane, ca cel din 2000) nu înseamnă decît două lucruri mari și late: prostie și incompetență.

Fraților, sînteți teribili de proști și nesimțit de incompetenți. Plecați acasă! Lăsați-vă! Ascundeți-vă prin văgăuni!

Analiza dezastrului, făcută înainte de a se întîmpla dezastrul, merită citită și la rece, după ce au trecut căldurile electorale și pasionalii politici sînt capabili să proceseze fără să ia foc. Luați-vă popcorn:

You have to live to fight another day (24 iunie)

Dacă nu sîntem capabili să vedem mai departe, dincolo de prima mutare, alegerile parlamentare din această toamnă au toate șansele să fie Stanligradul dreptei. După ele, de partea dreptei, nu va mai rămîne nimeni cu imaginea intactă. Mișcarea civică va fi decredibilizată și învinsă la comun cu partidele și va ieși din această bătălie nu numai învinsă dar și cu imaginea de remorcă a greilor PDL.

Minciuna numita PDL (26 iunie)

Orice s-ar spune, declicul s-a întîmplat. Prăbușirea PDL-ului e ireversibilă. PDL 2012 e PNȚcd 2000. În timp ce în prim plan se duce un război teribil între statul de drept și Mafie, în background un partid mic moare nu cu un bang, ci cu un fîs, vorba poetului.

USL nu se va rupe (6 septembrie)

Alegerile din toamnă vor găsi USL-ul unit și pe Victor Ponta și Crin Antonescu președinții PSD și PNL. Asta e situațiunea. Nu este absolut nicio șansă ca USL să se rupă iar vreunul dintre cei doi să-și piardă postul de președinte.

Care este rostul ARD? (10 septembrie)

Atunci înseamnă că rostul ARD este unul ne-electoral. Este unul doctrinar, un rost care pornește de la principii, de la valori. Cei de aceeași seamă doctrinară se strîng împreună. Aceeași seamă doctrinară poate fi, mai larg, credința în statul de drept, în constituționalitate, în justiție, în democrație și separarea puterilor în stat sau, mai restrîns, credința în valorile dreptei politice (piață liberă, libertate, stat minimal, Dumnezeu, tradiție șamd)

Scenariul 2000 în 2012 (14 septembrie)

ARD nu este o alternativă la USL, este o alternativă la PDL. Nu luptă cu USL, ci încearcă să-i treacă pîrleazul electoral pe pedeliști, cu ajutorul deghizării. ARD nu are viitor. Nu a anunțat un calendar pentru viitor (transformarea în partid prin fuziunea partidelor componente, prezentarea unui candidat la alegerile prezidențiale etc). ARD are doar un trecut de ascuns. ARD e mătura cu care PDL își ascunde mizeria sub preș.

Crima si pedeapsa. Pedelistii, golani fara noroc in viata (8 octombrie)

Actualii lideri PDL nu pot mai mult. Nu înțeleg mai mult. Ei știu că trebuie să atace guvernul și USL-ul pe niște motive de neînțeles și se văd împinși de la spate de consultanți, intelectuali și militanți să acuze niște acțiuni ale USL care sînt de lăudat și de invidiat, nu de criticat. De aici și efectele ridicole pe care le au ieșirile publice ale liderilor PDL, care, cu jumătate de gură,  plictisiți și fără chef, nu reușesc să scoată decît niște jocuri de cuvinte absolut tembele, niște formule pe care nu le înțeleg și care musai trebuie să conțină termenul ”dreaptă”, înțeles ca antonim al lui ”strîmbă”.

Care este proiectul ARD? De ce sa votam ARD? (12 octombrie)

În concluzie, nu aveți proiect politic, nu aveți proiect guvernamental, nu aveți proiect prezidențial, ne cereți să votăm împotriva USL pentru că a dat o lovitură de stat și vorbiți public de alianțe cu partidul care a inițiat și condus lovitura de stat pentru care trebuie să votăm noi împotriva USL. Adică USL e nefrecventabil pentru noi, pe caz de lovitură de stat, dar e frecventabil pentru voi?

Dreapta e in cel mai bun moment al ei de dupa 1989 (30 octombrie)

A, nu vă mobilizează asta? Vă mobilizează doar glumițele cretine cu Ponta și Antonescu, glumițe care arată neputință, blocaj mental, creier ioc și disperare? ”Ponta  e un prost și Antonescu e un rău și hai să fim pozitivi că o să fie bine și USL o să se rupă și o să ni se arunce și nouă o ciosvîrtă?” Vă mobilizează doar spectrul violului bugetar și crimei prin licitație trucată? Dacă vă mobilizează toate acestea, locul vostru e la USL. Și ca principii, și ca valoare umană, și ca inteligență.

Efectul devastator al blatului. USL, mars triumfal spre majoritatea absoluta. ARD, sinucidere sigura. (1 noiembrie)

În acest moment, dacă ne luăm după rezultatele alegerilor locale și sondaje, USL are majoritate absolută (în jur de 55-60% din mandate. Aici duc prostia și blatul. ARD (mi-e jenă să tot zic ARD cînd știu că nu e decît o minciună menită să acopere PDL-ul) a reușit să-i facă cadou USL-ului majoritatea absolută. Liderii ARD sînt vinovați pînă în măduva oaselor pentru dezastrul care va urma.

De ce nu convinge ARD. Cele doua discursuri (2 noiembrie)

Nu știm cu cine vrea să conducă țara ARD, nici măcar nu știm dacă vrea s-o conducă, dacă e interesat să guverneze, nu știm care este scenariul său de formare a majorității și dacă un asemenea scenariu este realizabil, nu știm care îi sînt opiniile și intențiile față de actualul sistem politic, nu are un proiect politic de viitor, nu are alianțe asumate și oficializate juridic și nu are obiective nici măcar pe termen scurt și foarte scurt, darămite pe termen mediu și lung. ARD nu are dușmani și nu exclude nimic. Are doar viitori stăpîni. ARD are doar o tăcere care vrea să acopere orice posibilitate și care se vrea o rugăminte către USL. Nu știm ce va face ARD mîine darămite să ne-o imaginăm guvernînd 2, 4 sau 10 ani.

Citeva precizari privind intrebarile puse ARD si raspunsurile asteptate (5 noiembrie)

Sînt alegător, nu am puteri paranormale să ghicesc ce e în capul lui Videanu sau Cezar Preda. What you see is what you get și, în calitate de alegător, vreau ca liderii ARD să iasă public, cu milioane de martori, și să răspundă răspicat întrebările puse de alegători.

Cum a jucat si joaca Blaga pentru USL (12 noiembrie)

Dar ideea e următoarea: pedeliștii și Blaga au făcut tot posibilul pentru a transforma PDL într-o organizație fără perspectivă și ”dreapta”, într-o tabără învinsă. Singurul lucru care i-ar fi ținut în frîu pe useliști, care i-ar fi atras într-o posibilă ruptură și ar fi transformat dreapta într-un partener de negocieri puternic și cu bune perspective și care ar fi blocat orice tentativă de suspendare a lui Băsescu era un prezidențiabil puternic din partea dreptei care să meargă în sondaje umăr la umăr cu Antonescu. Nu s-a întîmplat asta. S-a opus gruparea Blaga în primul rînd, la care s-a adăugat lipsa de curaj a anumitor pedeliști (nu dau nume) și stîngăciile politice ale lui MRU.

De ce se roaga Vasile Blaga de Crin si de PNL? (16 noiembrie)

PDL este un partid aflat în pragul desființării. Dacă nu se agață de o alianță cu PNL (în condițiile impuse de PNL, inclusiv susținerea la prezidențiale a lui Crin Antonescu – abia aștept să văd trepădușii făcîndu-i campanie lui ”Căcărău”), vor urma migrații masive către PNL și PSD, care vor șterge probabil partidul de pe harta politică.

Cum a distrus Blogary ARD-ul. Despre viata de suporter. (17 noiembrie)

O gravă eroare strategică, o stîngăcie politică, o posibilă gafă de comunicare,  o trădare politică de proporții, dacă sînt semnalate de Blogary, pot fi evitate sau ameliorate înainte de a-și produce pe deplin efectele și înainte de a afecta electoral pe autorii lor în fața a milioane de alegători. De ele iau cunoștință acele cîteva zeci de mii de cititori, care, cei mai mulți dintr ei,  sînt parte a sistemului politic și au capacitatea de a lua decizii sau de a influența pe cei care iau decizii.

Un articol care incepe critic si se termina mobilizator (23 noiembrie)

Bazîndu-se pe sperietoarea FSN, PSD sau USL, ”Dreapta” nu numai că nu s-a reformat, nu numai că nu a evoluat, dar nici măcar n-a încremenit în proiect. ”Dreapta” s-a întors la maimuță. Căci cum altcumva poate fi definită întoarcerea speranțelor dreptei spre feseniști ca Blaga sau Videanu sau spre figuri ridicol-sinistre ca Tăriceanu sau Geoană sau transformarea PNL în cel mai extremist partid românesc post-decembrist, partid față de care PSD pare o adunătură de ardeleni sub sedative?

Cum a punctat ARD la cele 8 proiecte? (25 noiembrie)

ARD este alianță electorală înregistrată la BEC, al cărui unic scop este participarea la alegeri. Este, în fapt, o listă comună pe care participă la alegeri mai multe partide. Liderii ARD nu ne-au spus ce se va întîmpla după 9 decembrie. Cele 3 partide se vor constitui într-o alianță politică? Vor fuziona? Va merge fiecare pe drumul său?

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Editorial

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

89 de comentarii

  1. 47 de aleşi ARD & PPDD deja au constatat că le reprezintă mai bine interesele votanilor lor dacă trec la USL. Am calculat greşit, nu mai câştigam nici măcar timp.

    1. Yeba cu Blaga in frunte, nu ? Daca inca nu, ar trebui. Asa macar e pentru prima data sincer cu alegatorii sai: ”Asta sunt, n-aveti ce-mi face, sunt un caine FSN-ist”.

  2. „Una e să-şi dea demisia un prim-vicepreşedinte cu rezultate slabe şi alta e să demisioneze preşedintele partidului de opoziţie, opoziţie care e şi aşa firavă”, a mai spus Cezar Preda.
    ”Cît timp ”Dreapta” e în opoziție, nu poate fi criticată, căci este absurd să critici opoziția și oricum e amărîtă, și demoralizată și vai de capul ei și are nevoie de încurajări, nu de critici. După alegeri ”Dreapta” nu poate fi criticată. (…) Dacă a pierdut, de ce o criticăm cînd e căzută la pămînt și demoralizată.” Un articol care incepe critic si se termina mobilizator (Blogary, 23 noiembrie)

    1. Bleen presedinte al partidului care a avut si el rezultate slabe. Sau faptul ca e presedinte de partid exclude din start ca el sa poata gresi, in ciuda tuturor evidentelor aratate de scrutinul electoral ?

  3. OstapB Superb spus: „Singura explicație pe care o pot găsi este aceea că în acest caz nevoia de explicație cuplată cu incapacitatea de a gândi se aglutinează pe o singura cauza, un fel de „prim mobil”, o „cauză primă”, recte, „Băsescu”.Ma uit si eu la ei ca si dv si sunt perplex desi in atatia ani de publicistica am avut de a face cu toate formele posibile de stupiditate si iresponsabilitate. Dar ce vad acum depaseste orice prin magnitudine si intensitate.

    1. dragos paul  Nu e iresponsabilitate. E responsabilitate faţă de interesele stăpânului Felix, servite cu geniu, nu cu stupiditate. Stupiditatea şi iresponsabilitatea sunt dincoace de ecran, la spectatori.

      1. Nea dragos paul Dar la patologie v-ați gîndit? Mie mi se pare o explicație foarte credibilă. Oricum, cu nimic mai hazardată decît ipoteza că toți marii scriitori suferă de o formă de schizofrenie.

      2. Rheia M-am gândit de multe ori ca un cofetar la proporţiile dintre ticăloşie, patologie şi prostie la gaozetarii tip antene. cred că funcţionează la ei un principiu subtil, de vase comunicante sau sublimare. După ce apucă să mănânce un căcat, în anabolizează atât de bine, încât ajunge să facă parte din ei. Încep să se creadă pe ei înşişi.

  4. Superb spus: „Singura explicație pe care o pot găsi este aceea că în acest caz nevoia de explicație cuplată cu incapacitatea de a gândi se aglutinează pe o singura cauza, un fel de „prim mobil”, o „cauză primă”, recte, „Băsescu”.
    Ma uit si eu la ei ca si dv si sunt perplex desi in atatia ani de publicistica am avut de a face cu toate formele posibile de stupiditate si iresponsabilitate. Dar ce vad acum depaseste orice prin magnitudine si intensitate.

  5. OstapB , am început să cred că totuși subestimăm influența campaniei duse de antene. Este extrem de profesionistă și nu cred că-i influențează numai pe spectatorii direcți, ci și pe cei care scot capul din telenovele când vin alegerile și întreabă: ia zi, mamaie, ce zice la televizor, cu cine votăm? 
    Acolo induse în fiecare secundă acest tip de volute logice, la care orice minte cu IQ peste 80 ar tresări, oricât de obosită ar fi. Ceea ce le face irezistibile pentru IQ 80 este numărul lor copleșitor, fiind un flux ilogic bine orientat. 
    Ăștia prind numai începutul și sfârșitul propoziției, deci: Victoria USL este masivă …pot apărea probleme  … Băsescu e de vină.  Felix trebuie să mențină nivelul de alertă, să aibă inamic simplu de identificat și nici o zi de relaxare. 
    Ia întreabă un imbecil din ăsta ce probleme vede, concret?! Curviștina lui Dragnea să-și schimbe peștele sau ce?

    1. OstapB Yeba ”money, money, money”, vorba cantecului. Contracte de publicitate pentru publicatiile la care scriu, etzetera, etzetera.

    2. OstapB Au facut o alegere si „da prost” sa nu o apere. Chiar asa securisti, hoti, mincinosi, aceia pe care i-a ales el sunt preferabili pentru ca:
      1) nu incearca sa schimbe viata poporului astuia, care nu de principii are nevoie ci de butelie;
      2) el i-a ales, deci ce vrei sa spui? ca nu are dreptate?

      1. Gramofonu Nea OstapB Plus 100 de şoferi, 100 de secretare (+5 medici care să le trateze pe acestea de sculament), 2 bucătari, 5 ospătari la cantina bârlamentului, etc. Încă 100 de maşini cumpărate pentru parlament, 100 de scaune, 100 de birouri, 200 de fotolii, duduie producţia. Ce simplă era soluţia relansării, numai boii de Boc şi de Băsescu n-au văzut-o!

      2. Gramofonu 113. Un mic senat. În legislatura 2008-2012 Senatul a avut 138 de membri. La o adică se poate spune că s-a mai adăugat o cameră. 
        Se va ajunge ca în interviurile alea din anii 90 pe stradă: 
        -„Câte camere are Parlamentul României?” 
        -„Păi…nu știu vreo 40?!” 
        Acum o să fie fără număr!

  6. acum vedem ca de fapt Blaga a fost din secunda 1 cartita PSD / USL in PDL. De aia era privit de adversarii politici (de fapt prietenii lui cei mai buni) ca un om rezonabil cu care se poate discuta. Si nu ma mira ca Basescu a avut de la inceput o aversiune fata de Blaga. Sa fi fost ofiter pe o nava, fie ea si comerciala, ar fi fost arestat pentru tradare.

  7. Sper că Blaga şi mulţi ca el vor migra la psd. Singura şansă acum e ca pesedeaua să se umfle ca broasca din poveste.
    În altă ordine, nu-i rău cu ai noştri la putere: nu se mai blochează mozilla când intru pe Blogary.

    1. Nea slabe sanse sa crape veninul in ei. Da’ sa-mi explice si mie cineva la ce dracu mai te duci la vot daca pana la urma locul in parlament se negociaza pe ochi frumosi si asta nici macar in interiorul unui partid, ci intre partide ? Am impresia ca Blaga s-a dus la Antonescu ca domnul Tarii Romanesti la Inalta Poarta cu caciula in mana, sa-i lase si lui doi arginti din birul dat Portii ca sa aibe cu ce se intoarce acasa. Sa-l ia dracu ! Asta ar merita niste rosii mai moi si niste oua nefierte de la vreo 5 m distanta.

        1. BarbuMateescu Nea acum m-am lamurit. Ce mi-e inca neclar este de ce Adrian Papahagi a pierdut colegiul ? Inteleg ca l-a castigat. In cazul lui cum se aplica algoritmul, daca se aplica ?

        2. adina BarbuMateescu Nea Papahagi n-a câştigat colegiul. A terminat la 4 mii de voturi în spatele lui Oroş (USL). Pentru cine vrea povestea scurtă, Oroş a intrat pe unul din mandatele alocate USL. Deci din acel colegiu nu se mai putea da încă un mandat decât dacă Oroş câştiga cu peste 50% din voturi. N-a fost cazul.

  8. recunosc sunt de dreapta  prin familie, activitate, etc….si nu-mi revin dupa aceste alegeri ! si tot caut sa gasescu explicatii, ma framanta, nu atat  faptul ca a castigat usl , cat  scorul obtinut ! si tot intreb in stanga , in dreapta, cum au votat prieteni, in neam, cunostinte, cum gandesc, la ce se asteapta etc…si am primit multe raspunsuri, unul vreau sa vi-l impartasesc : un amic, patron, deci teoretic tot de dreapta mi-a zis ca a votat usl, am ramas interzis, cum asa, l-am intrebat ! si mi-a facaut o marturisire :  ca asa au votat multi intreprinzatori privati (care normal trebuiau sa voteze ARD) pt ca s-au saturat de controalele anaf, ca nu mai pot face evaziune fiscala, pt ca se aplica corect legea cu alte cuvinte….si ca toate astea vin de la basescu , ei asa percep ! deci si mediul privat, o parte semnificativa , a votat usl…pt ca MACAR CU ASTIA SE POATE DISCUTA, SE POATE CADEA LA PACE LA MODUL SPAGA SI INCHID OCHII , pe cand cu ai lui basescu NU ! in conditiile astea ….ce sa mai zic, sunt negru de suparare daca asa gandesc si privatii din romania !

    1. acum am aflat ca usl a fost de acord ca procentele de la cluj sa mearga la blaga pt ca pnl avea  o datorie din reciprocitate la pdl , pt ca la alegerile anterioare,  blaga a consimtit sa intre in parlament tariceanu de pe locul doi in ilfov  in 2008, , dupa acelasi mecanism de manareala ca si acum , deci blaturi transpartinice imputite

  9. 1990, Senat, PNL + PNŢCD: 1 326 572 voturi
    Acum doisprezece ani, Senat, CDR 2000 + PNL: 1 390 087 voturi
    Acum, ARD, Senat: 1 239 318
    1990, Camera Deputaţilor, PNŢCD + PNL: 1 230 647
    Acum doisprezece ani, Camera Deputaţilor, CDR 2000 + PNL: 1 293 398
    Acum, ARD, Camera Deputaţilor: 1 223 189
    Cel mai slab rezultat **de după 1989**, pentru că până şi în 1990 partidele istorice au scos mai multe voturi decât ARD.

    1. BarbuMateescu  extraordinar ce .. persistențe ! Asta-i durata lunga, de-abia ceea ce mai ramane dupa.. atavismele  poporului mioritic

    2. BarbuMateescu Pai , mie mi se pare ca e naspa , ca e incremenire in proiect . A crescut , cumva , dreapta semnificativ din 1990 incoace ? ? Deci , nu ma intereseaza ca ard are o contra-performanta , ci ca dreapta n-a mai crescut cu un mil. , un mil jumate , macar . Sunt atatia ani ! Vorbim cam de aceleasi cifre .Numarul antreprenorilor a crescut , banuiesc ? Ciudat , oricum . Poti fi salariat la stat si odata sa zici : ia , ca-i bag io-n pizda ma-sii p-astia de la stat si-mi fac afacere , ca nu-mi mai convine si , totusi sa votezi stanga , adica nu stanga , ci mizeria uselista ? ?

      1. crisuadi BarbuMateescu 
        e probabil ca a crescut, dar pe de-o partea s-au si evaporat din ei prin tarile calde. deja am ajuns sa consider pe oricine vrea sa munceasca pe bune in tara asta, ca e om de dreapta.

  10. 1990, Senat, PNL + PNŢCD (ştiu că înainte de război nu era de dreapta, dar în 1990 era altă poveste), Senat: 1 326 572Acum doisprezece ani, CDR 2000 + PNL, Senat: 1 390 087Acum, ARD, Senat: 1 239 318
    PNŢCD+PNL, 1990, Camera Deputaţilor: 1 230 647Acum doisprezece ani, CDR 2000 + PNL, Camera Deputaţilor: 1 293 398Acum, ARD, Camera Deputaţilor: 1 223 189 
    ARD nu a reuşit cel mai prost rezultat al dreptei *din 1992 încoace*. Ci a reuşit cel mai prost rezultat al dreptei sau „dreptei” de după 1990, punct.

    1. Bleen  Pentru mine, personal, asta este o infrangere mai mare decat toate procentele USL la un loc. Este devastator sa vezi ca si cei de „dreapta” sunt la fel de lipsiti de orice urma de caracter si morala crestina.

      1. Canadiana Bleen Am făcut scurtă la fălci de când tot spun: scoateţi-vă cuvântul dreapta şi stânga din vocabularul politic. Stânga e mâna cu verigheta şi dreapta e ailaltă. Atât.

        1. Nea Stiu ce zici, te aud, dar eu tot cred in dreapta. Si asa voi muri, crezand in dreapta. Exista o dreapta in Romania. Ca or fi 27, 277 sau 2777 sau 2777777, dar ei exista. Si sa fie al dracu’ daca renunt la ideea asta.

    1. Canadiana buna intrebare si mai ales binevenita prin.. recidiva. Nu trebuie lasati din pumni. La fel, intrebarea „fost-a azi vara tentativa de lovitura de stat, au ba?” – chiar daca pentru noi intrebarea e retorica si chiar daca lovitura de stat continua in forme mai putin vizibile si astazi. Trebuie sa lamurim lucrurile intr-o dezbatere publica si politica. Nu putem trai cu cadavrul in debara

    2. Canadiana The elephant in the room e altceva. De exemplu Voiculescu (da, securistu’ ala care-si turna propria familie) a cistigat 70% contra unui independent decent si OK care a cistigat doar 19%.

  11. Lumea e indignată că poporul n-a votat persoane, ci sigle, că în Parlament a intrat toată scursura societății, tot felul de penali, jigodii, dezaxați sau curviștine. Nu mai departe de acum cîteva zile aceiași indignați ne spuneau că nu are rost să facem mutre și fasoane moralist-intelectualiste, că trebuie să votăm sigla alor noștri, indiferent de calitatea candidaților, numai ca să nu iasă ai lor. Păi cum vine asta? Acum o săptămîna argumentai pentru votul pe neve, și acum te indignezi că s-a votat pe neve? Au intrat în Parlament tot felul de penali, de jigorii și de curviștine fiindcă ambele tabere votează pe neve, fiindcă așa sînt îndemnați alegătorii, să nu care cumva să facă mutre moralist-intelectualiste și să pună mîna dracului să voteze pe oricine e sub sigla ”alor noștri”.Intrarea în Parlament a penalilor, jigoriilo sau curviștinelor este consecința acestei teorii a votului pe neve.

    1. Amelia New Cred că a explicat foarte bine Dan Cristian Turturică, în editorialul „De ce susţin marile puteri numirea lui Ponta ca premier”. Muuult, mult mai bine decît aș reuși eu (și oricum doar l-aș plagia stîngaci pe DCT, că am apucat să-l citesc și să fiu de acord cu el).

      1. Rheia Il citisem pe Turturica (are niste argumente, insa nu m-a convins in totalitate). Pe mine ma deranjeaza timpul trecut pe care l-a folosit (‘a dovedit’). Din cate imi amintesc din cele 11 puncte n-a respectat decat deciziile CCR (si asta dupa ce s-a mai scremut o luna sa modifice quorumul/listele). Daca folosea viitorul (gen ‘avem incredere ca isi va dovedi…’) nu ma deranja.

        1. Amelia New Scuze, dar trebuie să mai fac o  trimitere, ca să înțelegi ce vreau să spun: Dan Tapalagă, „ A inceput lupta pentru putere in USL. Cum evolueaza razboiul lui Ponta cu Voiculescu&Antonescu”. Impresia mea este că Barroso semnalează prin mesajul ăsta că-l susține pe Ponta în fața jumătății Antonescu-Voiculescu din USL. Caz în care contează mai puțin ce N-A făcut corect Ponta. Important e că „a dovedit angajament”.

  12. Da, ai fost consecvent, Bleen ! 
    Consecvență de.. anduranță (succesiunea afirmațiilor-cheie despre „dreapta” noastră o confirma).
    In concluzie,  liberalismul romanesc e sublim, dar lipseste cu desăvârșire 
    (bonus: si nici nu are andrisanti)

  13. ”Cu mandatul de senator adjudecat la redistribuire, Vasile Blaga nu crede că în acest moment o demisie a sa de la şefia PDL ar fi o soluţie. „Este o situaţie mai complicată acum”, a comentat liderul democrat-liberal, făcând o comparaţie cu demisia sa de la şefia PDL Bucureşti după pierderea alegerilor din 2008 sau plecarea de la ministerul de interne.” Gândul

  14. sa zicem ca eu zic azi (11 decembrie 2012): in urma consultarilor generate de duminica orbului din 9 decembrie a.c. presedintele B il va redesemna pe Ponta, fara comentarii*, sa formeze un alt si mai cinstit si mai capabil guvern.
    intra ca update la rubrica asta Analiza Unui Dezastru, Inainte De A Se Intimpla sau la o eventuala viitoare rubrica ce se va numi ori Look Who’s Miauna Ca Pisica ori Decizii Intelepte Puse In Slujba Stabilitatii Tarii?
    *fara comentarii, adica dand la spate micile copilarii gen Balaban Grajdan, sodomizarea Constitutiei, Grupul Infractional Organizat, ANI-DNA vs. UE&NATO, Mona Pivniceru cu ale ei 3,4 piedici pe Justitie, Abramburica cu ale ei 3,4 plagiate, mercenarii col(r) Dogaru si lui Dorin Lazar Maior platiti din bani publici etc etc etc celelalte pozne stiute sau mai putin stiute.

  15. Toti greii PDL intra in Parlament, chiar daca au pierdut colegiile. Unii, ca Blaga, de exemplu, au intrat in Parlament desi au avut 24%.Nu a fost blat. Si-au aranjat colegiile astfel incit sa intre chiar si cu 24% si nu a fost blat. Apropo, in Bucuresti au intrat aia despre care am zis eu ca intra. N-a fost blat.

    1. Bleen, deci este o neînţelegere la mijloc. Ideea a fost să ştii să-ţi susţii proiectul personal în faţa cui trebuie, mai de dreapta de atâta nu se poate! Deşi, după cât e de varză retorica lui MRU, cred că pe-al lui l-au susţinut unii mai capabili.

  16. ”Vom demonstra ca lupta politica se duce pe idei, pe progame pe felul în care se conturează națiunea. Anunțăm că de aici de la Arad, începe reconstrucția dreptei. În urma rezultatelor obținute, nu va exista timp pentru a analiza scorurile obținute, ci eventual pentru a specifica care sunt responsabilitățile celor implicați în această campanie. Suntem în situația în care este evident pentru toți susținătorii dreptei, pentru membrii ARD, PDL, că este nevoie de o dreaptă unită, coezivă, orientată către viitor. Ăsta e viitorul României, o dreaptă europeană care nu dă înapoi niciun pas, o dreaptă capabilă să aperere valorile occidentale”, a declarat fostul premier, la Arad.
    Mihai Răzvan Ungureanu s-a arătat optimist în ceea ce privește procentele obținute de ARD la parlamentare, precizând că va profita de șansa pe care a primit-o.
    „Indiferent de nivelul unde se află, după ce se încheie analiza, după ce vom sta de vorbă, vom creiona care este soarta ARD, să avem toți responsabilitatea de a închega dreapta de care avem nevoie. ARD a pornit cu foarte puțin timp în urmă. Multă lume nu a dat nico șansă, cu toate acestea, ARD există, iar evidența se regăsește în numărul locurilor din Parlament. Un eșec aparent înseamnă o enormă șansă pe care noi suntem dispuși să o valorificăm”, a mai spus Ungureanu.

    1. Bleen seamana cu discursul lui vosganian din 2000, cind spunea ca au iesit intariti din scrutinul care-i aruncase in afara parlamentului. aiuritor.

      1. valid mie nu mi se pare ca seamana. 
        MRU nu vad ca neaga situatia critica. Este, cred, un discurs pentru „activ”, adica acea parte a membrilor din partide care trebuie sa aiba in continuare sentimentul ce nu sunt degeaba. 
        E mai degraba un fel de „e dracul cam negru, dar nu ne dam nici noi asa usor”…

  17. Despre legitimitatea viitorului guvern USL s-a scris, se scrie si se va mai scrie mai ales de acum inainte, odata cu noul mandat pe care l-au obtinut, corect sau incorect. Am fost, sunt si daca vre-o minune nu se va intampla sa imi demonstreze contrariul a ceea ce dred astazi voi fi impotriva unor partide care au stat cuminti si au asteptat greseala adversarului ca sa ajunga la putere, acolo de unde fusesera izgonite anterior. Au ajuns din nou la putere astazi, ajutati de o mare parte a presei care are puterea de a face un drac sa para sfant, bazandu-se pe prostia si slabiciunile unui popor rezultat al experimentului “omului nou”. N-au sustinerea mea pentru ca, spre diferenta de multi jurnalisti reprezentati cel mai bine de Mihai Gotiu (vezi voxpublica), nu consider ca alternanta la guvernare aplicata neconditionat este in folosul democratiei. Chiar daca stiu ca “actualii” si “viitorii” sunt la fel de nocivi pentru Romania, nu pot considera ca este in interesul democratiei ca ei sa fie rotiti fara nici o alta conditie. Minima conditie este ca fiecare dintr-e ei, sa isi petreaca perioada de opozitie indreptand macar cateva lucruri in comportamentul lor, si nu mascandu-si slabiciunile, ascunzandu-si incompetenta si traducand ipocrizia in partiotism cu ajutorul unor televiziuni asa cum a facut USL-ul. USL nu merita guvernarea nu pentru ca sunt la fel de rai ca PDL-ul ci pentru ca n-au demonstrat ca au schimbat absolut nimic fata de ceea ce erau atunci cand PDL i-a dat jos de la guvernare. Fara a schimba ceva in comportamentul partidelor aflate in opozitie nu putem evolua, ci dupa cum o demonstreaza prezenta la vot doar involua. Lipsa de vointa de schimbare a fost mai mare decat chiar doritna de a ajunge la guvernare, motiv pentru care abia acum au reusit sa acapareze irevocabil parlamentul. Altfel, PDL-ul a facut greseli capitale care ar fi permis unui USL reformat sa obtina actuala victorie mult mai devreme.La fel ca si cu USL-ul, voi proceda si cu PDL-ul. Ar fi bine sa foloseasca intelgent actuala perioada de opozitie, pentru ca spre diferenta de multi altii probabil nu voi sustine vreodata revenirea PDL-ului la guvernare daca nu demonstreaza ca este capabil sa se reformeze. Si deocamdata, nu demonstreaza ca a inteles macar propriile greseli.In primul rand, PDL trebuie sa faca ceea ce ar trebui sa faca toate partidele actuale: deschiderea catre societate. Un lucru simplu, pe care nimeni nu intelege cum sa il faca. Politicienii PDL isi inchipuie ca deschidere inseamna sa deschida poarta sediului asteptand multimea care sa navaleasca inauntru. Ca urmare deschid portile, dar constata cu uimire ca nimeni nu intra. Asa incat le inchid la loc, isi spun ca ei au facut ce li se cerea si continua asa cum s-au obisnuit pana acum. Un esec deja anuntat, instalat in gandirea si comportamentul politicienilor. Unde gresesc? In primul rand, oamenii sunt sictiriti de politicieni. Astazi, chemarilor lor nu mai atrag. Politicienii trebuie sa mearga la munte, nu sa astepte cuminti in birou ca muntele sa vina la ei. Astazi, mai mult ca oricand, PDL are nevoie de deschidere. O deschidere care sa se manifeste nu prin stat cu fundul pe un scaun intr-un birou si asteptat sa vina multimea la poarta. Ci mers in mijlocul multimii. Alergat dupa ea. Stiu ca e riscant. S-au dezobisnuit sa se lipseasca de confortul unei limuzine luxoase, al unui birou caldut, al unei secretare lingusitoare. Cand privesc catre o multime se gandesc speriati la fluieraturi, huiduieli, la scarba aruncata din priviri. Dar toate astea sunt rezultatele faptelor pe care le-au facut. Trebuie sa le suporte, sa si le asume. Numai asa pot capata iertarea. Numai asa pot capata un nou inceput. Numai asa vor capata intelepciunea care le-a lipsit prima data, asigurnadu-se astfel pe ei insisi si pe noi ceilalti ca nu vor mai face aceleasi greseli precum USL face astazi, inainte de a incepe sa isi ceara dreptul de a ajunge din nou la guvernare.PDL trebuie sa accepte ca ceea ce sustinea pana ieri, anume ca stiu ei cel mai bine realitatile, nevoile si dorintele romanilor era o lozinca. De fapt, ei s-au rupt de toate acestea din momentul in care au ajuns la guvernare. Ca urmare, astazi este momentul sa asculte si sa invete din nou toate acestea. Sa asculte nu numai de cei inteligenti ci si de prostime, sa inteleaga nu numai pe cei ce pot ci si pe cei lipsiti de putinta. Armata romana avea neoficial un slogan. “Nu stii, te invatam/nu poti, te ajutam/nu vrei, te fortam”. PDL a trecut in perioada sa de guvernare direct la ultimul fragment.Apropo, cred ca PDL are nevoie si de un nou slogan. “Toti pentru unul si unul pentru toti” Dar inteles in adevaratul sens al cuvantului. Acel sens care sa nu priveasca numai activul de partid, ci pe toti romanii. Incepand de la Iulian Craciun (contracandidatul lui Voiculescu), trecand pe la George Boghian (castigatorul ultimului “Dansez pentru tine”), si nu neaparat sfarsind cu Mihai Malaimare jr.PDL trebuie sa ii inteleaga pe toti romanii, incepand de la cei plecati din tara dezamagiti de ce au avut parte pana acum pana la cei ramasi sa sufere in continuare din patriotism sau lipsa de resurse pentru a pleca. Trebuie sa ii inteleaga si sa gaseasca solutiile pe care nu le-a gasit pana acum, impreuna cu ei, pentru ei.Ca sa merite dreptul de a cere sa ajunga din nou la guvernare, PDL trebuie sa inteleaga rostul lor odata ajunsi acolo. Nu acela de a isi promova cunostintele, rudele sau prietenii, nu acela de a avea comportamentul de atotstiutori, nu acela de intransigenta. Ci acela de rampa de promovare a valorilor unei societati, a oamenilor ce au demonstrat ca sunt capabili (si nu crediciniosi de partid), de a oferi intotdeuna compasiune si disponibilitate de a asculta.PS: as vrea sa vad de asemenea, in perioada de opozitie, un partid care nu urla isteric la orice masura luata de putere, care critica propunand si alternative la masurile criticate, o opozitie care sa exprime dorintele romanilor si nu neaparat ale unui partid. Un partid poate exprima dorintele strict ale unui segment ale societatii sau ale gastii cuprinse de acel partid si din aceasta cauza va ramane mereu cu aleeasi alegatori. Sau poate impune un dialog intr-e segmentele societatii si va deveni astfel o tribuna a unui popor, capatand astfel mult mai multi alegatori.

  18. Spune-mi cine te laudă, ca să-ți spun cine ești: http://www.realitatea.net/cozmin-gu-a-vasile-blaga-are-de-dus-in-aceasta-saptamana-un-meci-cu-echipa-lui-basescu-din-pdl_1071198.html

    1. Bleen deci in rezumat, Blaga e un discret, nevocal, introvertit i-as zice eu. Iar Basescu o buruiana care infesteaza tot in jur, si lupta pentru ”nimic”. Acel nimic e justitia cu picioare solide, si nu de lut, si impartiala. Dar ce-i justitia pentru domnul Gusa ? Un mare nimic. A big void. La fel ca si in capsorul ‘mnealui.

    2. daca stau sa ma gandesc mai bine, cred ca Gusa e invidios rau pe Base. Ca Base isi permite luxul de a nu abdica de la principii, alea pe care le-a enuntat zi de zi la TV, de ajungea lumea sa-l compare cu o moara stricata. In schimb Mr. Gusa, se da dupa cum bate vantul. Azi il admira pe Base, maine il injura.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *