”Dreapta unita” la europarlamentare. PDL.

Situația dreptei pedeliste e următoarea: nava (PDL) lua apă și părea că se scufundă. Cîțiva membri ai echipajului și pasageri au sărit în bărcile de salvare și au început să vîslească. Acum privesc înapoi și văd că nava nu numai că nu s-a scufundat, ba chiar a pornit motoarele și dă să plece spre cel mai apropiat țărm, iar cei din bărcile de salvare vîslesc disperați înapoi spre navă, știind că șansele să ajungă la mal cu bărcile sînt extrem de mici.

[restrict]

Siglă și nume

Candidatura sub altă siglă și alt nume la parlamentarele din 2012 a fost, pentru echipa Blaga, principala explicație și scuză a eșecului. Acesta a fost mesajul central al echipei Blaga în campania pentru șefia partidului la Convenția din 23 martie: am pierdut fiindcă am trădat pedelismul, fiindcă am candidat sub altă siglă și alt nume. Astfel, atîta timp cît e Blaga președintele PDL (și va fi cel puțin pînă după prezidențiale) PDL nu va fi parte a unei alianțe. PDL va candida la europarlamentare sub nume și sigle proprii, iar la prezidențiale va avea candidat sub sigla și numele PDL. Ar fi a doua participare consecutivă la alegeri sub un alt nume și altă siglă. Dacă în 2012 pedeliștilor le era groază de electorat și voiau să se ascundă, astăzi, în 2013, le-a mai trecut groaza. Pentru Vasile Blaga este încă o ocazie să se erijeze în salvatorul și păstrătorul adevăratului pedelism. Aceasta a fost strategia sa de campanie în PDL și nu va renunța tocmai acum, cînd țărmul se vede la orizont și inamicii sînt cu barca sub valuri.

21+3=16

O eventuală alianță cu partidele mici nu-i garantează PDL-ului un scor mai bun. S-a văzut la parlamentarele din 2012 că o alianță poate lua mai puțin decît partidele componente separat, ba chiar mai puțin decît unul dintre aceste partide. PDL ar avea de două ori de pierdut într-o asemenea alianță: în primul rînd, e posibil să ia un scor mai mic decît ar lua separat, în al doilea rînd, va trebui să cedeze o parte din locurile eligibile celorlalte partide componente ale alianței. Astfel, se poate ajunge în situația în care PDL poate lua cinci mandate de europarlamentar într-o alianță în loc să ia șase mandate de europarlamentar singur, iar din cele cinci să cedeze unul sau două partidelor partenere.

Pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești

După ce a băgat partidele mici în Parlament, PDL s-a văzut luat la țintă de acestea și transformat în suspectul de serviciu. Nu va face a doua oară greșeala de a le ajuta să treacă pîrleazul electoral și de a le ține în viață  doar pentru a le avea concurenți și inamici după alegeri. Europarlamentarele sînt o excelentă ocazie pentru PDL de a înghiți partidele mici sau de a le provoca moartea. Acestea vor claca înainte de alegerile europarlamentare, în cel mai bun caz pentru PDL, și după alegeri, în cel mai rău caz.

Hai să dăm mînă cu mînă cei cu inima într-o rînă

PDL va juca pe cartea unității în PDL. Cine vrea unitate, să intre în partid, pe persoană fizică sau cu partidul din dotare cu tot. PDL așteaptă reîntoarcerea dizidenților la matcă (nu a tuturor, presupun că unii sînt de neiertat)  și cîteva fuziuni prin absorbție. Dizidenții de neiertat vor milita pentru fuziune prin absorbție, ca să fie primiți cu clasa, dizidenții care n-au zis nici cîr împotriva PDL-ului în toată perioada asta (”Băsescu m-a obligat să merg cu el însă eu sînt băiat deștept. Așa e că te-am reprezentat bine în partidul băsiștilor, boier Vasile, pupa-ți-aș tălpișoarele?”, ”MRU m-a forțat! Dar eu nu m-am lăsat, i-am tras două limbi ca să-i adorm vigilența și m-am gîndit numai la tine, boier Vasile, pupa-ți-aș tălpișoarele!” vor putea reveni în PDL și pe persoană fizică, fără partidul din dotare.

Răbdare, tutun și picioare bine înfipte în glia strămoșească

PDL trebuie doar să-și anunțe candidatul prezidențial și să anunțe clar și fără echivoc că nu va intra în nicio alianță la europarlamentare și apoi să aștepte ca partidele mici ale ”dreptei” să se sufoce din irelevanță și lipsă de perspective. Pînă în martie 2014, cînd se depun candidaturile, lipsiți de viitor și șanse de a căpăta vreun coledzi, liderii partidelor mici se vor demobilzia și fiecare va încerca o reîntoarcere pe persoană fizică în PDL (despre ce sînt partidele mici ale dreptei și de ce există el vom vorbi într-un episod viitor).

PDL trebuie să facă ce n-a făcut în 2011 și 2012: să înfigă bine picioarele în pămînt, să nu dea niciun pas în spate sau în lateral și să aibă răbdare. Nici măcar o alianță a partidelor mici nu reprezintă vreun pericol la adresa sa.

[/restrict]

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *