Dacă USL va avea candidat unic la prezidențiale, atunci opoziția (oricare ar fi ea) sigur va avea un candidat în turul 2. Dacă USL va avea doi candidați la prezidențiale (Oprescu și Antonescu sau Ponta și Antonescu), atunci sînt șanse extrem de mari ca opoziția să nu aibă un candidat în turul 2.
Pentru a avea minime șanse la prezidențiale, candidatul opoziției trebuie să fie un politician cunoscut, care ocupă un loc în prim-planul scenei politice în acest moment. Un candidat nu se poate naște peste noapte. Cînd a candidat prima oară, în 2004, Băsescu fusese deja ministrul transporturilor în vreo patru guverne, era primarul Capitalei, lider de partid și, alături de Stolojan, Boc și Mona Muscă, una dintre principalele figuri ale opoziției în lupta cu PSD. Candidatul trebuie să aibă nu numai notorietate, ci și trebuie să fie liderul opoziției și să aibă un profil de luptător.
Președintele ales în 2014 va desemna premierul în 2016 (sau oricînd va fi nevoie să fie desemnat un nou premier, în intervalul decembrie 2014-decembrie 2019). Să nu uităm că PSD nu a avut premier între decembrie 2004 și mai 2012 (aproape opt ani) și președinte între decembrie 2004 și decembrie 2014 (adică zece ani). Astfel de pauze se mai întîmplă.
PS. Pentru ca ”Dreapta” să guverneze după 2016, trebuie neapărat să cîștige alegerile prezidențiale din 2014. Însă marea miză a ”Dreptei” în momentul acesta și în anii ce vin este cea doctrinară.
Bleen are dreptate . Prezidentialele nu mai sunt o miza . Nu vor fi castigate de opozitie , ci tot de USL. Si-mi place ca pune mereu accentul pe doctrina si iar are dreptate . Dar cine , Bleen , cine va incepe acest drum ?
crisuadi Prezidentialele sunt o miza chiar daca sunt cistigate de USL. Functie de comportament, candidatul opozitiei devine clar sau nu liderul opozitiei deci viitorul lider al Romaniei cind va veni vremea.
lastnightmusic Repet : prezidentialele nu mai sunt o miza pentru ca opozitia nu are candidat la prezidentiale . Cine este acel candidat si viitor sau actual , daca exista trebuie sa fie actual , lider al opozitiei ? Si , ma rog , care opozitie ? Asta trebuia stiut inca de la alegeri .
Eu sper (sanchi , nu mai sper nimic de la politrucii din opozitie) ca mai e timp sa apara 🙂
Spune unul sa vedem cum prezidentialele sunt o miza . Si spune si pentru cine este o miza.
Pentru ca dreapta sa castige ceva, trebuie mai intai sa existe.
BleenSimt ca mi se face rau. Nici nu s-a racit bine broscoiul ala urat de ziceau sa il inghitim la alegeri drept raul cel mai mic si a si aparut urmatorul. Suprinzator nu e broscoiul ci ca ni se da pe tava de opozitie. Citesc in revista22 si citez:
”
A da unui asemenea om, inteligent și perfid, o putere uriașă pe care
nimeni în România nu a mai avut-o de la Ceaușescu încoace ar fi un
pericol grozav. De aceea, orice împotrivire – fie și sosită din partea
unui lumpen-liberal precum Crin – ar trebui salutată, deși știm
perfect cât de ipocrită este. N-avem încotro în acest moment de vacuum,
aproape, al opoziției parlamentare: în disperare, trebuie să ne
bizuim, vorba lui Hegel, și pe „viclenia istoriei“: uneori, o
cauză bună și dreaptă e susținută, din motive egoiste, de cei mai
nedemni de ea; astfel Spiritul lumii își croiește calea prin istorie…
– Hai, nu adormi la loc, Crin! Te caută Spiritul lumii!”
http://www.revista22.ro/crin-537i-spiritul-lumii-21903.html
in actualul pdl vad un singur om cu niscaiva carisma si competenta si care sa nu se fi compromis: T. Paleologu. Care insa e prea intelectual pentru a fi ales de marea masa. Pe deasupra, nici in pdl nu prea il iubeste nimeni.
Scuze ca te contrazic,dar la cum se prezinta azi opozitia (PDL,FC) nici nu va exista un tur 2 daca USL va merge cu un singur candidat.
Cristi86 Nu se poate cîștiga din turul 1. Constituția spune că un candidat, pentru a cîștiga din primul tur, trebuie să aibă peste 50% din voturile alegătorilor de pe listele electroale.
Cristi86
La prezidentiale nimeni nu obtine 51 % din prima. Mai ia procente si Mudava, si Bratianu Cartof si DD. Important este ca opozitia sa intre in turul 2. Atunci se petrec ceva alchimii si la grupul cu care opozitionistul are contract – grupul acela de 25-35% se adauga cei ce in primul tur au votat cu cine vrei si cine nu vrei dar in turul 2 nu vor usl, … Cam asa se petrece … si se va mai petrece.
Oricum din ce a zis Cacarau , mi-a confirmat , ca usl nu va merge pe rep parlamentara atita timp cit au sansa sa puna prezidentul
Articolul se vrea ultra-optimist. În realitate, prezidențialele nu mai sînt o miză. Bătălia politică a fost pierdută pînă cel devreme în 2019-2020. . E nevoie de o contrucție doctrinară, în primul rînd, urmînd ca construcția politică să fie viabilă și pregătită pentru bătălia electorală nu mai devreme de 2016, urmînd să spere la guvernare abia începînd cu 2020.
Bleen Cred ca miza consta in intarirea prezidentialului si increderii opozitiei, daca infringerea va fi in turul 2 la nivel de 53-47 % fata de o ciuca bataii, in care in turul 2 intra DD , sau o finala de tipul 65-35
Bleen Construcţia asta doctrinară merge atât de vioi încât realitatea pe care trebuie să se aplice devine de nerecunoscut.
E ca şi cum un nişte oameni de ştiinţă din neolitic tot încearcă să perfecţioneze cuţitul din piatră şlefuită, până îi prinde din urmă epoca fierului. Apar apoi cuţitele din oţel, din plastic şi, în cele din urmă, victorie: omenirea revine la cuţitele din ceramică, ultimul răcnet, iar neoliticii îşi consideră validate teoriile.
Nea Asta e. Trebuie să pornim de la realitatea politică. Iar realitatea politică e că lucrurile sînt aranjate pînă cel devreme în 2019. Iar cu schimbatul nu m-aș grăbi. S-au schimbat atît de puține în 23 de ani încît nu m-aș teme prea mult de schimbări.
Bleen Ai dreptate, politic s-a schimbat foarte puţin. Eu mă tem însă de schimbările biologice, de pildă că o să ajungem să ne hrănim iar cu plancton sau că o să ne crească solzi în cocoaşă înainte de a ne creşte spiritul de dreapta.