Un pic despre etică în media

Un cititor îmi atrăgea atenţia deunăzi că un deontolog ar critica puterea, nu opoziţia, iar cum eu aş fi făcut o fixaţie tot judecând PSD-ul, asta mă decredibilizează ca profesionist. Las deoparte felul acesta simplist de a aşeza lucrurile şi faptul că doar câteva articole mai jos semnalez şi condamn derapaje ale PDL-ului. Ce mi se pare, însă, cu adevărat relevant este că el exprimă modul în care au ajuns să gândească şi unii jurnalişti. Majoritatea, foarte tineri. Capcana în care au căzut a fost să-şi imagineze că independenţa editorială e dată de felul în care te raportezi la puterea politică şi că, dacă te-arăţi critic la adresa guvernului, e suficient pentru a-ţi fi probat independenţa. Nimic mai fals.

În România, de câţiva ani încoace, cea mai mare ameninţare la adresa autonomiei editoriale a devenit chiar instituţia de presă. Conduse de oameni cu interese politice şi de afaceri suverane intereselor publicului, marile instituţii de presă au devenit portavoci ale patronilor. S-a ajuns la trista situaţie ca interesele publicului să fie promovate doar în măsura în care ele coincid cu intereselor proprietarilor, iar libertatea de exprimare să fie fără margini într-o breaslă care-şi pune ea singură din ce în ce mai multe graniţe. Cu alte cuvinte, jurnaliştii au libertate absolută de a spune tot ce doresc, dar le vine din ce în ce mai puţin să o facă. Adevărul lor nu e preţuit şi nici răsplătit câtă vreme nu se întâlneşte cu interesele patronului. Jurnalistului nu i se spune ‘nu-mi serveşte ce faci dumneata’, ci mult mai eficient: ‘n-am bani pentru cât ai merita.’ Aşa au dispărut documentare, investigaţii, aşa au dispărut emisiuni, publicaţii şi oameni de bună calitate s-au refugiat pe bloguri. Căci criza financiară nu a fost pentru patroni motivul, ci pretextul. Şi din câmpul larg al libertăţii de expresie, a început să dispară tocmai expresia.

O categorie aparte de jurnalişti e aceea care consimte că interesul instituţiei coincide cu interesul personal, motiv pentru care priorităţile publicului alunecă în planul trei. Nu-şi pun în mod sincer problema independenţei, dar îşi imaginează că perpetuarea unor automatisme critice la adresa puterii, golite cu timpul de vreun conţinut, îi califică drept exponenţi profesionişti si obiectivi ai meseriei. Şi, deşi ar putea afla reprezentanţilor puterii greşeli autentice, se limitează la a-i căuta de geantă şi pantofi. În mod ironic, în astfel de situaţii, e invocată chiar audienţa. Numai că, asemenea crizei financiare, şi audienţa e tot un pretext, nu un argument. În fond, aduni nu neapărat cât meriţi, ci mai ales ce fel de public meriţi.

Zilele trecute, am avut bucuria să cunosc câţiva jurnalişti remarcabili din Europa, adunaţi împreună cu profesionişti ai media din România la un seminar regional ASPEN pe probleme de etică în mass media. Dificultatea cu care ne confruntăm şi noi, şi ziariştii străini este cum putem face să reziste presa de calitate în noile condiţii de evoluţie tehnologică. Ceea ce personal cred este că, în vreme ce ei se străduiesc să afle soluţii în favoarea publicului, noi ne întrebăm cum să salvăm afacerile patronilor.

Felul acesta de a aşeza lucrurile, de a promova ideea că depinzând ca jurnalişti de patronat suntem nevoiţi să punem interesele noastre deasupra priorităţilor oamenilor sau să ni le subordonăm a deturnat radical jurnalismul de la sensul său originar. Acela de a transmite în folosul publicului. Aşa s-a ajuns ca mulţi jurnalişti să nu mai facă presă, să aibă doar un job, iar cei cu interes real pentru meserie să-nceapă să-şi construiască propriile medii online.

Nu sunt convinsă că proprietarii au un respect real faţă de cei dispuşi să îmbrăţişeze orice semnal în lipsa oricărei judecăţi independente. Cred mai degrabă că îi folosesc. Şi că e doar o etapă. Adevăratul test de rezistenţă pentru afacerile în media şi pentru credibilitatea presei va fi atunci când noi jurnaliştii vom începe să fim critici, nu cu puterea sau cu opoziţia, ci întâi de toate… cu noi înşine.

Liana Alexandru

Facebook Comments

20 de comentarii

  1. Jurnalistii romani au fost sufocati cu seminarii de etica in ultimii 20 de ani si degeaba.Lipseste o structura morala la baza. Adauga o afinitate pt Putere si comercialism si ai o reteta pt dezastru intr-un timp cind Romania are mai multa nevoie de jurnalistii ei decit de politicieni.

    Poate ca jurnalistii straini ar trebui sa va invete si managementul unei redactii care nu e dependenta de un patron? Ajunge? Sinteti o gramada de jurnalisti promitatori pe pe tusa… Poate faceti ceva impreuna 😉

    P.S.

    Admirabil sa accepti discutia asta despre etica dar… dupa inregistrarile SOV e o misiune imposibila (stim ca esti o fata de treaba;Realitatea a inceput CNN si a devenit Fox in ultimii 2 ani si ajunge OTV)

  2. Admirabil ca accepti discutia asta stiind ca devii un fel de "tap ispasitor" din pacate inregisrarile SOV o sa anuleze si cele mai inspirate argumente(stim ca esti o fata de treaba; Realitatea a inceput CNN si a devenit Fox in ultimii 2 ani).

    Din pacate sint convins ca jurnalistii romani au fost sufocatii in ultimii ani de cursuri de etica si degeaba (pe banii altora). Nu exista o structura de valori la baza.

    Adauga o anumita afinitate pt Putere si comercialism si ai o reteta pt dezastru intr-o perioada cind Romania are mai mare nevoie de jurnalistii ei decit de politicienii ei.

  3. Liviu Iordache , daca datoria externa a crescut la 89 miliarde de euro si poporul traieste prost e de vina el ca nu stie ca s-a imprumutat ? Poti sa scazi din aceasta datorie rezervele tarii de 35 de miliarde de euro si sa zici ca datoria e mai mica ?Lipsa rezervelor nu ar face de nesuportat povara datoriei? Mai devreme sau mai tarziu orice cal devine gloaba !Nu scapa nimeni , guvernatori, premieri,presedinti ,cititor de prompter …

    1. @relutu: Grosul datoriei externe sint creditele private facute la banci, nu-i asa, straine. Ca inafara de CEC nu mai avem banci romanesti. Adica exact creditele cu buletinul si imobiliare sint o buna parte din datoria aia. La care se adauga creditele companiilor. Datoria statului publica, cea angajata de Guvern si BNR, e mica. La urmatoarea sarja de slogane peremiste esti out. Nu pentru ca ai alta opinie ci pentru ca bati cimpii deliberat.

  4. Daca, de pilda, scrii ca in judetul Teleorman nu mai exista niciun cinematograf inseamna ca ai criticat puterea? Daca raspunsul este da, care putere? Pe Boc sau pe Dragnea? Daca observi ca la Iasi a cazut un contract catastrofal, cine este de vina ca s-a putut imagina o asemenea panama? Puterea, zici? Care? Basescu sau Nichita? Daca o rafinarie a ajuns retea de bacanii (adica banii luati pe o rafinarie s-au transformat in dvd-uri cu stan si bran si mic.ro) e de vina puterea! Dar care? Aia care a dat rafinaria gratis sau a de-acum? Sau daca patronii stau mai mult pe la televizor, dupa care se vaita ca dau faliment ce vina are puterea? E greu cu asta, cu puterea…

  5. @Liana Alexandru

    şi pe mine mă bucură răspunsul tău

    contrar aparenţelor, în nici un caz nu voiam să te fac să plîngi

    🙂

  6. S-au mărit primele de fidelitate în trust?

    Deunăzi, Beavis şi Butthead de la radio comentau sinuciderea sopranei şi mai că nu cereau parchetului să se autosesizeze, să-l salte pe Boc pentru sinucidere, atribuită condiţiilor grele de viaţă ale artiştilor. Şi pentru mentalitate comunistă, că, după ei, comuniştii erau cei care-i tratau prost pe artişti.

  7. Unele falange media de astazi imi provoaca scarba … Deunazi A3 promova dupa ultimul scandal pe Negoita "Casanova". Pe fetele tuturor celor din studio se citea o singura intrebare. Cum le regulai domnule pe tinerele acelea TSD-iste? Pe gura insa, le ieseau cuvinte despre economia vazuta de PSD, competenta politicienilor PSD, bunastarea pe care PSD-ul o are in buzunarul de langa slit si pe care vrea sa o imparta tuturor romanilor … Multi cei din "putere" sunt niste ☻☻☻☻☻☻, dar nici de opozitie nu mi-e mila la capitolul acesta… Pe langa tampeniile declarate, deciziile haotice, debandada si seninatatea cu care opozitia afirma ca numai PDL este de vina cand romanii stiu ca toata lumea este de vina pentru ca am ajuns unde am ajuns ajung sa cred ca indiferent cat de incompetent ar fi PDL la guvernare nu are rost sa ma chini sa schimb ceva.

    Doamna Liana, deunazi ma uitam si la colega dumneavoastra ramasa in studio la "ordine". Intr-o emisiune anuntata cu mult tam-tam ne prezenta cum jandarmeria era inarmata desi declarase ca nu. In imagini vedeam o "arma" deosebit de periculoasa. Repeta obsedant cum are ea dovada ca jandarmeria minte. O tamp…. In imagini se vedea nimic altceva decat unealta cu care jandarmii imprastiau gaze. In "profesionalismul" ei, cucoana nici macar nu se interesase despre ce urma sa vorbeasca. Daca te uitai la diametrul "armei" aceea ajungeai sa crezi ca tragea cu cartofi in loc de gloante. Dar asta este "profesionalism" in stil BBC!

    Speram sa mi se demonstreze ca altceva este mai bun decat PDL, dar la cum se comporta opozitia si la cum "presteaza" media noastra de "specialitate" nu sunt sanse …

  8. @relutu Eu nu sunt convinsa ca si daca ar practica oamenii pe care/i numesti iluzionismul, publicul nu si/ar da seama. Am rezerve ca spectatorii se lasa prada manipularilor. Problema de fond nu mi se pare asta, ca publicul ar fi manipulat, caci nu cred ca se lasa, ci faptul ca nu i se da ceea ce merita.

    @silicon_v Si eu ma uit cu placere uneori la jurnalele PRO. Exceptand ora mistica ;-), stirile lor prezinta oameni si cazuri foarte interesante si cu relevanta.

  9. cine predă lecţii de deontologie jurnalistică?

    un fost jurnalist de la Realitatea TV, normal

    liberă, în forul ei interior, în exterior – promoter în Hypermarketul RTV

    păi, cum?! vorbim despre Shutter Island, nu despre Fabrica (de ştiri), despre condition humaine, despre monştrii ipotetici, fictivi, "contra-factuali", nu despre bietele bestii cotidiene

    dar nici măcar memoriile nu şi le poate scrie: e interzis prin contract

  10. Liana, sunt si alte intrebari.Eu vorbeam de profesionist in meseria ta cu insusiri de iluzionist.Cel mai bun exemplu ce-mi sta la indemana este M.Tatulici .El intr-o emisiune poate lasa impresia ca-i serveste pe toti mogulii, incluzand aici pe toti puternicii zilei.El creaza lumi multiple in perceptiile pe care le provoaca, reda fiecarui privitor lumea pentru care e setat cultural …baleiaza toata realitatea zilei …Un talent asemanator avea si A.Paunescu dar l-a exersat sporadic .Poti sa-l incluzi si la iluzionisti profesionisti in domeniul comunicarii prin televiziune .Un om politic care manipuleaza poporul prin televiziuni pentru a accede la putere , care apoi , tot prin televiziuni , isi mascheaza lipsa de idei si solutii folosind tot tehnici de manipulare, e mai bun sau mai rau ca un mogul ?

  11. Da, bine scris. Si cam asta e si problema, atat cat o vad eu din exterior. Cel putin in Romania, unde pot sa imi dau si eu cu parerea, tot sistemul este extrem de deformat. Patronii sunt mult prea tare implicati la nivel puterii politice. De aici si derapajele evidente. Si inclin sa cred ca sistemul tinde sa se generalizeze la nivel mondial. Spun asta privind un pic la sistemul de presa american, unde mai am un pic de acces.

    Revenind la oile noastre: am ajuns sa privesc la jurnalele TV ale PROTV-ului. Sarbu e un baiat mult mai relaxat. Dau deoparte chestiile "care vand" si apoi pot sa vad si un jurnal de stiri destul de ok, facut mai degraba pentru telespectatori decat pentru a satisface agenda politica a domnului Sarbu (caci nu prea are)

    Poate nu vad eu bine, dar asa a zis si acel reprezentant al unui mare investitor media din Germania, atunci cand grupul a renuntat la actiunile de la Romania Libera: sistemul de presa romaneasca e puternic distorsionat, nu mai este o afacere clasica cu profit si pierderi, a devenit altceva 😉 Cam stim cu totii ce a devenit…

  12. Colette Beauchamps – Le Silence des media: „… trăim un coşmar al non-informaţiei, al subinformaţiei şi al deformării care devine, cu fiecare zi, mai halucinant. Puterea de a informa a devenit o putere exorbitantă în mâinile unor oameni de afaceri pentru care mass-media nu mai sunt întreprinderi de presă a căror responsabilitate este de a informa publicul în mod liber, ci nişte maşini de făcut parale. (…) Posibilitatea mistificatoare a conceptului de «libertate» a presei este atât de mare încât puterea mass-media-ei continuă să pară de neatins şi de necontestat pentru ansamblul populaţiei…”.

  13. Liana, ai lucrat la mogul. Te rog sa ne spui concret cum proceda acesta pentru a-si promova interesele prin emisiunile pe care le realizaisi mai ales daca facea lucruri ilegale , antinationale prin atitudinea pe care v-o impunea . Ai lucrat la un singur mogul si poti fi creditata ca ai acceptat pactul cu acest diavol doar pentru a-ti face o meserie pentru care vadesti vocatie . Cand ti s-a parut ca nu poti accepta mai mult decat ai facut, ai plecat .bravo !Eu ma uit cu stupoare la Cristoiu care a lucrat cu toti mogulii. Dupa teoria ta ,,Asa ceva nu se poate ". El e totusi dovada ca exista ,,mogulism" si dincolo de moguli .Profesionistii pot crea ,,moguli" si in absenta acestora asa cum iluzionistii induc realitatea pe care o doresc in ochii privitorilor? Cat e mogulism si cat e profesionism iluzionist partizan in televiziuni ? Cine a fost intai , mogulul sau iluzionistul prin televiziune , cine-i papusarul ?

  14. "Acesta si este rostul transmitatorilor de informatie si al formatorilor de opinie: de a se interpune intre public si sursa de informatie. (…) Este sarcina lor sa absoarba informatia si sa o puna adecvat la dispozitia publicului. (…) Ziaristul este un istoric al prezentului si un pedagog pentru cititorul sau auditorul lui. Daca el se foloseste de tribuna care i-a fost oferita doar intru propria-i celebrare narcisista in loc de a se pune in slujba faptelor, atunci isi intoxica publicul si il tradeaza." Jean Francois Revell

  15. daca considerati on-topic, lasati link-ul la materialul scris pe propriu-mi blog. zice ceva despre presa scrisa si sursele sale de informare. si propun si o solutie de natura tehnica, solutie data inaintea lui Murdoch)))) – n-am eu posibilitatile lor financiare, dar de anul trecut am tot solicitat sa fiu ascultat in acest sens.
    http://sareinochi.wordpress.com/2010/11/16/viitor
    daca, nu+i on+topic sau va agaseaza imixtionarea cu blogul in blogul vostru, nu publicati. nu-i nici o suparare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *