Cel mai interesant lucru atunci când mă gândesc la „marriage squeeze” (aglomeraţie de miri sau de mirese) mi se pare faptul că, deşi se află în mijlocul fenomenului, individul are o perspectivă limitată asupra lui. El nu are acces la date statistice care să-i spună câte partenere sau parteneri sunt diponibile/i pe piaţa matrimonială. Se confruntă doar cu imposibilitatea de a-şi găsi perechea. În plus, vede că alţii reuşesc şi el nu. I se pare că e respins. Se uită pe stradă după femei şi nu înţelege de ce nimeni nu întoarce capul după el. Nu se gândeşte că există o probabilitate mult mai mare decât în mod obişnuit ca femeile după care se uită să fi fost deja „luate” de alţi bărbaţi din aceeaşi cohortă de vârstă. Atunci devine frustrat. Începe să trateze totul ca pe o chestiune personală. I se pare că e respins. Se îndoieşte de calităţile sale de bărbat(sau femeie, după caz). I se pare că dioptriile prea mari reprezintă cauza insuccesului. Sau constituţia pipernicită. Sau pentru că e din provincie. Sau pentru că a terminat o facultate irelevantă pentru talentele ascunse pe care le are, etc. Pentru a-şi păstra stima de sine în faza a doua trebuie să caute cauza în alt registru. Condiţia socială sau condiţiile vitrege de muncă. Munceşte de noapte, e tot timpul obosit şi nu îşi poate găsi o parteneră. Nu are destui bani pentru a fi pe placul femeilor. Frustrarea se transformă în revoltă. Până la urmă sistemul e de vină. Guvernul, conducerea politică. Protestează, iese în stradă, vociferează. E şi un mod prin care încearcă să se facă remarcat.
Asta se întâmplă când sunt prea puţine partenere. Când sunt prea puţini parteneri, e şi mai grav. Vede multe potenţiale soţii în jurul lui, dar nu poate avea acces la nici una. Pentru că munceşte de noapte, pentru că regimul politic nu îi dă posibilitatea să se exprime, îl izolează. El poate avea talente literare, apreciate de sexul opus, dar regimul nu îl lasă să publice, să îşi etaleze ascunsele daruri de la natură. Se ajunge din nou la protest.
Un studiu de caz: Petre Barbu. Absolvent al Facultăţii de Mecanică din Galaţi. Senior-editor la Forbes România şi Adevărul. Revoluţia l-a prins tânăr inginer la o fabrică de râşniţe din Curtea de Argeş. Iată povestea lui din 22 decembrie:
„Cum a fost Revolutia din 89 la risnite? (reporter Eugen Istodor)
Petre Barbu: Iesisem din schimb, schimbul trei. Locuiam fara radio, fara televizor si eram abulic din cauza muncii de noapte, nu puteam sa dorm noaptea pe scaun sau pe birou, cum faceau colegii mei, inginerii. Asa ca aveam si imi cultivam anumite ticuri. Stiam, de exemplu, ca in ziua Revolutiei, pe 22 decembrie, trebuie sa-mi iau „Viata studenteasca” de la un anume chiosc din Curtea de Arges. La ora 11 m-am dus sa-mi iau „balonul de oxigen” in acea izolare. Ce am observat? Era inchis chioscul. Eram revoltat! Cum, la 11 sa fie inchis? Si in mijlocul strazii am inceput sa injur sistemul. Ce sistem timpit! La 11 e inchis. Apoi, am plecat sa-mi iau un borcan de fasole de la alimentara, pe atunci asta mincam, nu mi-a venit sa cred ca-i auzeam pe Blandiana si Dinescu la radioul unui vinzator. Asta a fost Revolutia mea in Curtea de Arges.” (Cotidianul, 28 octombrie 2005).
Udpate: Ah, uitasem morala…Morala: nu poti sa injuri sistemul pentru ca e chioscul inchis la ora 11. Trebuie sa fi fost ceva mult mai profund…
Florina, asa e realitatea ,dar fiecare o percepe altfel . Stresul vine din perceptie …Doar perceptia conteaza …
doamne! nu! păi acu' toate sînt stresate, intri pe site-uri şi bloguri de viitoare şi proaspete mămici şi te-ngrozeşti. serios. naşterea, alăptarea, primele luni, primul an, grădiniţa, facultatea, doctoratul, toate par de coşmar.
nu vreau să fiu rea, dar instinctul matern pare să se fi pierdut pe drum. dacă ar fi numai pe drumul netului, ar fi bine. dar nu, aşa e şi în realitate.
florina, tot din …experienta populara : femeile fara probleme care sa le streseze nasc, de regula, baietii, cele stresate, din orice motive , inclusiv cele ce tin de particularitati psihice, nasc fete. Verifica prin exemple cunoscute …
La mamele cu mai multi copii de obicei primul e fata mai ales daca naste in mai putin de noua luni de la casatoria oficiala sau in primul an de obisnuire cu noul statut,la fel si in cazul mamelor foarte tinere..
din înţelepciunea populară:
mie, acum nişte ani, îmi spunea o mătuşă bătrînă cu brîul de lînă aşa: maică, astea (vecinele din zonă – nm) făcură numa' băieţi. nu-i bine, ăsta-i semn de război.
Fetele si baietii se nasc in proportii egale. Numarul femeilor si al barbatilor este egal in conditii normale. Mecanismale inca necunoscute complet ale evolutiei asa sunt reglate.In timpul razboaielor prin uciderea in numar mai mare a barbatilor se strica echilibrul intre barbati si femei ,dar in mod paradoxal , in aceste perioade se nasc mai multe fete, deci dezechilibrul se mareste.Cel putin 20 de ani dupa orice razboi barbatii adulti sunt mai putini decat femeile adulte si de regula dupa razboi revoltele sau revolutiile sociale nu se produc decat dupa o perioada lunga de timp cand dezechilibrele acestea au disparut.
Uu razboi sau o revolutie in care mor mai multi barbati si se nasc mai multe fete instaureaza un regim ,uneori represiv,care functioneaza multi ani cu mult mai putini barbati decat femei, sfarseste printr-o revolutie sociala abia dupa ce numarul barbatilor adulti si cel al femeilor adulte s-a echilibrat.
Sa fie frustrarile sexuale individuale cauza acestor revolte? Si mai ales doar frustrarile barbatilor? Pare putin probabil ca aceste frustrari daca exista sa capete caracter de masa , tinand cont ca tensiunile sexuale la barbati au mai multe posibilitati de a se descarca.
Agresivitatea soldatilor indusa prin antrenament se manifesta impotriva inamicilor , niciodata impotriva regimului in care traiesc si care , orice am zice , nu le permite o manifestare normala a instinctelor sexuale.Chiar ii pedepseste pentru manifestarile …anormale, ceeace ar presupune o inclinare spre revolta accentuata , ori nu e asa …
@1:
aaa, corect! mai ales ca traia in lumea elenistica… 😀
@Bleen,
De fapt, exemplul al doilea de editorial oferit de tine indica faptul ca dl. Barbu este obisnuit sa-si scrie parerile in termeni personali, fara sa se deranjeze sa se identifice cu ceva mai presus de el (comunitatea, un ideal, orice …). Nu numai cand vine vorba de sex e deci rezumat la propriul individ.
Da, şi mai are cîteva editoriale deştepte:
http://www.adevarul.ro/petre_barbu_-_editorial/De…
ale lui alin ionescu sînt mai deștepte. și arată și mai bine ca bărbat.
Titus L
eu ştiam că dragostea dintre Paris şi Elena a fost cauza, nu sexul 🙂
pentru sex, Paris avea şi alte opţiuni
@Sebastian Lazaroiu:
(pe scurt, dar n-a incaput…)
– in Romania, deficitul masculin din perioada incercuita pe grafic s-a echilibrat prin modificarea comportamentului marital cativa ani mai tarziu. Deficitul feminin imediat urmator a determinat ca varstele de casatorie sa se inverseze. Acest lucru a dus mai tarziu la o explozie a divorturilor si putem discuta de consecintele si frustrarile generate de acestea.
– din cate cunosc, in orice generatie sunt mai multi baieti dacat fete pana la o anumita varsta. Asta inseamna doua lucruri: biologic suntem determinati ca varsta maritala la barbati sa fie mai mare decat la fete; si pentru pastrarea unui echilibru demografic, din perspective maritale este necesara o crestere continua si moderata a populatiei. Graficul din Q Magazine arata in mod clar ca avem o problema majora in 2019-2020 care nu isi va gasi o solutie in anii urmatori. Se vor acumula fara indoiala tensiuni atunci care le vor exploda mai tarziu cand nu isi vor gasi rezolvarea demografica.
– referitor la politica demografica si solutia legalizarii prostitutiei sunt in total dezacord. Mai intai ca se poate vedea cu ochiul liber ca la aproximativ un an (9-10 luni) de la varful cresterii economice in Romania lui 2008 au fost trei luni consecutive cu cresteri pozitive de populatie, urmate de o prabusire dupa. Asta spune un singur lucru: politicile guvernelor Romaniei trebuie sa aiba in vedere ca populatia Romaniei poate avea acel spor constant si moderat de care spuneam mai inainte si ca acesta se produce natural daca oamenii au conditii de viata favorabile.
– Prostitutia este legata si statistic si cum vrei de cele mai rele delicate penale: traficul de persoane, traficul de droguri, sclavie. Deci ce sa legalizam aici? As mai adauga faptul ca cei mai violenti barbati in Romania sunt chiar cei care nu duc lipsa de femei, masini, bani. In plus cunosc o multime de prostituate sau chiar le detin.
@Sebastian Lazaroiu:
Articolul din QMagazine este seducator… recunosc.
Obiectiile mele sunt, pe scurt:
– Raboiul din Vietnam a redus numarul efectiv al barbatilor pe "piata". Nu atat o lipsa de barbati la varsta potrivita cat mai ales o lipsa de barbati (punct) a cauzat raspunsul libertinajului sexual. Lipsa de barbati disponibili la varsta potrivita doar a accentuat problema, desigur, in sensul expus in articol.
– frustrarea generata de Razboiul din Vietman nu era atat de mult de natura sexuala cat era data de faptul ca America a trait separata de acest razboi care a marcat psihic niste generatii. America nu s-a conectat la acest razboi asa cum a facut-o cu cel din Pacific, doar a sacrificat niste generatii excluzandu-le din viata cetatii.
@1:
Totusi sexul isi are rolul sau in istorie. De la Elena lui Paris, pana…
Sexul creeaza istorie, indubitabil, pentru ca creeaza evenimente politice, indiferent cum ajunge sa o faca.
"Mie un barbat care apare cu multe femei si le si are mi se pare ca ala ascunde ceva, e un frustrat"
(Botezatu Catalin)
Ce editorial murdar a scris dl. Petre Barbu in Adevarul! In afara de faptul ca nu a inteles nimic din articolul Q Magazine, dl. Barbu s-a hotarat sa ne arate cat de bine stapaneste limbajul injurios si sinonimia unor cuvinte care nu sunt in DEX. Regret ca am avut curiozitatea de a citi editorialul dumnealui. Deh… Vorba aceea: daca tacea, filosof ramanea. Acum este doar un ziarist frustrat si lipsit de dorinta de a scrie articole valoroase. Trist!
@Alex: Mulțumesc, acum m-am dumirit și eu ce i-a cășunat lui Sebastian Lăzăroiu pe Petre Barbu:) Mai bine mai târziu decât niciodată.
"Vede multe potenţiale soţii în jurul lui, dar nu poate avea acces la nici una"
@Petre Barbu
E cate unii dom'ne,n-are noroc,
Nu place dom'ne la dame deloc,
Degeaba umbla dupa fomei,
Ca nu se uita nici dracu' la ei.
nenorocirea asta a început o dată cu viaţa sexuală a lui alin ionescu. de ani de zile pluă cu femei frumoase în jurul lui, nesătulul dracului, una n-ar lăsa şi la alţii!
Florin
norocoşii/norocoasele 🙂
materialism, normal. citi se iau din dragoste? 🙂
în fond, e materialism istoric şi chiar dialectic: criza mirilor şi mireselor alternează
e jenant să explici istoria prin sex. jenant pentru istorie.
îşi pierde din frumuseţe şi eroism
(mă rog, postmodernismul/deconstructivismul rade tot)
(ai putea spune despre cruciade că erau expediţiile frustraţilor sexuali, de pildă)
@Florina:
:))
Ba nu!
rîdeam la comentariul lui Titus L 😀
@Ivan Zubeldian: Mie imi pare mai degraba ca este o descarcare sexuala a unei tensiuni de alta natura acumulata in timp. Violul a fost calea facila de detensionare, este gresit sa credem ca o tensiune acumulata, indiferent de natura ei, nu afecteaza mai multe functii ale organismului, printre care si cea sexuala. Ar fi mai degraba un contraargument decat unul pro.
Ar trebui mai intai demonstrat ca violul are legatrura cu frustrarile sexuale (evident, semnificativ statistic). Poate sunt statistici mai vechi de pe vremea cand armata era obligatorie pentru barbati care sa arate daca rata de violuri crestea semnificativ imediat dupa datele de lasare la vatra a contingentelor de soldati. Sau daca cei incarcerati datorita unor crime diverse – exclus violul – dupa eliberarea din inchisori comit de regula violuri. Apoi putem vorbi despre violul revolutionar din Piata Tahrir.
SL
:)))))))))))))
Titus
ai uitat "sună-mă cînd ajungi".
Asta s-o potrivi aici? E tot un studiu de caz, pana cand voi fi mai pregatit teoreticeste:
Columb nu ar fi descoperit niciodata America daca ar fi fost casatorit, din cauza urmatoarelor intrebari:
Unde te duci?
Cu cine?
De ce?
Cu ce?
Ca sa descoperi ce?
De ce tu?
Si eu ce fac daca tu pleci?
Pot sa vin cu tine?
Cand te intorci?
Ce imi aduci?
Se pare ca ai un adevarat plan, nu???
De ce?
Nu ma minti. De ce iti faci asemenea planuri?
Vad ca sunt din ce in ce mai multe in ultimul timp. De ce?
Te parasesc. Si nu ma mai intorc niciodata. De ce nu ma opresti?
Nu inteleg de ce e atat de importanta chestia asta cu descoperirea. Si de ce
nenorocita aia de regina iti da toate vasele alea pe gratis? De ce? E mai frumoasa ca mine?
De ce te gandesti atat de mult si nu raspunzi?
Intotdeauna calatoresti si iar calatoresti…nu pot sa inteleg ce naiba vrei sa descoperi??
@Titus L
Nu e teoria mea. Te inseli. Intotdeauna au fost altii mai destepti ca noi care au scris despre asta. De aia am si dat doua casete tehnice acolo. Dar as fi putut da mai multe articole si carti despre asta.
Nu pot sa contrazic nimic din ce zici. Mai ales ca am trait vremurile alea.
Pe tine te suspectez ca ai citit totusi articolul meu si nu doar titlurile de presa. Si nicaieri nu am spus ca deficitul de barbati la varsta matrimoniala a determinat revolutia din 1989.
@Sebastian Lazaroiu:
Scuze, revin.
E teoria ta, tii la ea, e normal. Dar frustrarile din vremea lui Ceausescu nu veneau de aici, din faptul ca nu isi gaseau cativa barbati sotii. Poate ca erau si dintr-astia, dar cand nu sunt? Ar insemna sa uitam de conditiile insalubre de viata din apartamentele pe care astazi le binecuvantam daca le putem cumpara. Ar insemna sa uitam cozile imense la orice, inclusiv la alimentele date pe ratie. Ar insemna sa uitam teama pe care o avea fiecare fata de cel de langa el, teama de a ne comunica chiar frustrarile, asa cum se face astazi inclusiv sau mai ales pe bloguri sau facebook. Ar insemna sa uitam lipsa de orizont pe care o avea orice tanar cand se gandea ce sa faca cu viata lui (chiar, inainte sa te gandesti la sociologie, ca nu se putea in 1989, cum iti vedeai viitorul profesional in Romania socialista?). Ar insemna sa uitam femeile moarte si copiii avortoni din cauza lipsei de mijloace contraceptive, daca vrei neaparat sa te apropii de zona sexuala. Daca vrei, tipologic doua erau marile frustrari in vrema de dinainte de revolutie: conditiile de viata si lipsa de perspectiva.
Dar chiar si teoria cu frustrarile sexuale care duc la violenta sociala este dubioasa din punctul meu de vedere. Numai ca nu stiu daca mai am caractere disponibile, poate altadata.
@Titus L
Cert au si ele partea lor de vina. Dar schimbul trei si chioscul ar fi putut fi insuficiente ca sa injuri sistemul in plina strada.
@Sebastian Lazaroiu: am avut recent o știre care confirmă ceea ce mulți refuză să accepte: în revolte se descarcă o mare cantitate de frustrare sexuală. E vorba de recentul viol al unei reportere a televiziunii CBS în piața din Cairo (de pildă aici: http://www.nypost.com/p/news/international/cbs_re….
@Sebastian Lazaroiu:
Ma intreb ce s-a fi intamplat daca nu se inventa schimbul trei. Sau daca chioscul ala ar fi fost totusi deschis…
Totusi, schimbul trei si chioscul erau inventii ale sistemului, musai sa aibe si ele partea lor de vina.
@alex rauta
Nu ne contrazicem cu nimic. Si eu zic ca numarul e mic daca il comparam cu China si India. Si, da, migratia poate fi un debuseu la noi.
Totusi in 1989 un raport de 2 mirese la 1 mire nu e ceva chiar de trecut cu vederea.
@Titus L
”Aia de lucrau in schimbul trei la foc continuu nici macar pe astea nu le puteau vedea.”
Asta zice si studiul meu de caz. Doar ca el nu stie de ce injura sistemul la 11 dimineata.
@Sebastian Lazaroiu:
Este adevarat! Acum imi amintesc precis, a mai fost cineva care a anticipat revolutia "sexuala" din 1989: Stela Popescu, Margareta Paslaru si Vasilica Tastaman cand cantau la revelionul 1981 "Femei, femei… e plina lumea de femei…!" Aia de lucrau in schimbul trei la foc continuu nici macar pe astea nu le puteau vedea.
(Scuze Sebi, dar nu ma pot abtine, prea o tii langa)
In 1879 statul a fost despartit de religie.
In 2011, statul a fost despartit de politica. Interesant.
Cred ca la "Adevarul" e un trend nou, care incearca sa explice si neexplicatul prin referiri la sex. Patriciu vorbeste de femeia gonflabila, Petre Barbu de chiloti si potentialul revolutionar al continutului lor. Partea proasta e ca s-a raportat la continutul din spate al acestora.
Sau, mai poate fi o intilnire a spiritelor. Patriciu scrie despre Plesu si Liiceanu in "Turma si iertarea", Petre Barbu scrie "Andrei+Gabriel= Plictis TV.
Domnu' Barbu e si scriitor, inventeaza. Fapt minor, nu citea Viata Studenteasca, pentru ca ar fi luat-o cu 2 zile inainte, adica miercuri, nu vineri! Dar e de bon-ton sa fi citit inainte de 89 Viata si, eventual, Amfiteatru! Ma iertati, atit am putut, nu am bascalia cu mine!
Dacă citea Viaţa Studenţească şi mânca fasole, nu mă mir că a ajuns senior la Forbes şi Adevărul.
In India mentalitatea oamenilor e sa aiba baieti, asa ca se practica pe scara larga ca femeile sa avorteze daca afla ca vor avea o fetita. Dezechlibrul intra numarul de barbati si femei a devenit atat de dramatic, incat au fost interzise testele care arata de sex va avea copilul. Povestea o stiu de la un curs facut cu un indian care locuia in India: discutand despre familie intr-o pauza de masa, ne-a zis ca sotia lui e insarcinata, iar cand l-am intrebat daca o sa aiba baiat sau fetita ne-a povestit ce am scris mai sus.
asta poate insemna ca insasi previziunea dvs. e dintre cele care altereaza viitorul. Barbatii vor avea acum o scuza: trebuie sa privim macro dom'ne …
Dincolo de gluma, senzatia lasata de articolul dvs din Q este ca izolati niste parametri pe care ii judecati drept determinanti in relatie cu niste experiente similare din trecut. Totusi, poate veti dori sa explicati in ce masura experientele trecute sunt relevante pentru situatia actuala de-aici, dincolo de marriage squeeze.
Ca sa ma intorc la o obiectie mai veche, relativ la fluxul de migratie, o suta si ceva de mii de barbati nu e mare lucru. In 89 nu exista posibilitatea asta. In SUA, anii 60 nu aveau un debuseu migratoriu similar. In fond, Europa, Australia, Canada si mai stiu eu care posibile tinte aveau cam aceleasi tendinte (cred). Nici supraproductia de masculi chinezi nu va putea fi absorbita de nimeni, pentru ca pur si simplu este uriasa. Din cate am inteles e cam 4/7 nou-nascuti.
In Romania, inca, migratia este privita valorizator. Daca pleci, ai statut social mai ridicat pentru vecin. Chiar si la nivel micro, nu-ti gasesti partenera si te simti cumva inferior? Pleci … revolutia acasa e mai greu de facut decat salvarea individuala si pentru amandoua se cere spirit de initiativa. Chiar si pentru criminalitate, poate.
Ok, deci am înţeles. A se ţine corporatiştii şi copiii revoluţiei (35-50) fără femei, pînă fac partid nou.