….cei mai mari baroni PDL, Flutur, Pinalti şi Popescu de la Dîmboviţa, vin din partidul mic, intelectual, PLD, dat întotdeauna ca exemplu de succes al intelectualităţii idealist-ameţite? Partid mic şi intelectual care s-a rupt din PNL-ul mamă şi, condus de politicieni cu experienţă, cu notorietate şi lipici la mase şi cu baronii de Neamţ, Suceava şi Dîmboviţa, a luat 8% într-un scrutin electoral fără miză pentru electorat.
…PDL, cel puţin în sondaje, stă foarte bine în fief-urile baronilor, stă binişor în rural şi stă catastrofal în urban, cu precădere în Bucureşti, acolo unde the hearts&minds ar fi trebuit cîştigate de intelectualii partidului? Intelectualii PDL fac parte acum din conducerea partidului, au pîrghii şi vizibilitate, tot ce le rămîne e să recîştige electoratul urban educat, activ, relativ tînăr. După cum prea bine ştim, electoratul urban, educat, activ, relativ tînăr nu se cîştigă cu pomeni electorale, nu se cîştigă cu găleţi, nu se cîştigă cu bani. Se cîştigă cu mintea şi sufletul. Deci intelectualii PDL ar trebui să cîştige acest electorat fără probleme şi fără cine ştie ce mari costuri financiare şi logistice.
….TOP09, dat ca exemplu de succes în lumea partidelor noi, intelectuale, venite din afara politicii, este condus de un prinţ în vîrstă de 74 de ani, care e în politică de vreo 40? Individul a început prin a face politică în Austria, în anii 60. A trecut prin vreo trei partide, iar în Cehia a fost prim ministru între 1990 şi 1992, senator între 2004 şi 2010, ministru de externe între 2007 şi 2009. Un alt lider al noului partid e Miroslav Kalousek, fost deputat între 1998 şi 2002, fost preşedinte al Partidului Creştin Democrat din Cehia în perioada cînd acesta era partid de guvernămînt. Printre liderii TOP09 se află şi alţi foşti lideri ai Partidului Creştin Democrat.
UPDATE. Apropo de electoratul urban, activ, educat, Nedormitul pune punctul pe i:
„Cred că şi conjunctura e de vină. Middle class-ul urban, educat, relativ tînăr a pierdut enorm cu criza asta. E greu să-l păstrezi. Este cel mai capricios electorat. Asta şi pentru că este foarte labil. Nu a fost un middle class sănătos (făcut după nişte ani de carieră, de business privat), ci unul făcut în urma unei bule a creditelor și a salariilor. Cel mai adesea, cu carieră la stat. Nici foarte urban nu este, că încă are întipărit în memorie porcul de pe balcon, din copilărie. Şi nici măcar nu este atît de educat pe cît se laudă. Un om educat știe ce vrea și știe ce face.”
Mie mi se pare cea mai exactă descriere a middle-class-ului românesc.
@ Bleen : desi comentariul meu nu are nici o legatura cu articolul ce spui de situatia de mai jos :
uitandu-ma pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente (http://www.roaep.ro/), descopar ca exista un deputat cu numele Ovidiu Victor GANŢ care apartine organizatiei primarului Sibiului Klauss Johannis (FDGR). Din cate stiu eu Minoritatile sunt la guvernare nu ? pai nu este cam ciudat ca un parlamentar al FDGR sa fie la guvernare iar seful partidului sau sa fie in barca opozitiei ?
Tibi,
sa-ti fie rusine pentru cum gandesti!
Un om care se da pe langa un partid doar pentru avantajele materiale nu are coloana vertebrala. Asa sunt majoritatea intelectualilor din PDL si toti cei din UNPR.
Cati intelectuali care nu au de castigat de pe urma PDL-ului vorbesc de bine despre acest partid?
Cum se vede din afara Romaniei PDL-ul in ziua de azi? Vezi exemplul Shenghen.
Majoritatea celor din clasa de mijloc care vorbesc frumos de PDL au ceva castiguri materiale din asta, sau sunt inscrisi in PDL.
Nu spun ca USL-ul ar fi mai bun. Cred ca nu este. Dar nu poti sa accepti tupeul unora la infinit. Trebuiesc schimbati ca sa mai coboare cu picioarele pe pamant.
Vad ca multi ii dau dreptate lui nedo, si, ca sa fiu sincer, nici eu nu-l pot contrazice neaparat. Dar midalclasu asta trebuie sa fie foarte rabdator. A inteles ca TVA-ul se mareste si la el ca e criza. A inteles ca trebuie sa fie solidar cu saracii de oameni care n-au platit nici o contributie la pensie dar acum au "pensia minima". A inteles ca din promisiunea de 2,5% din pensia lui a trebuit sa se ia o parte ca nu ajungea bugetul de la stat (pe care probabil n-o va mai primi niciodata inapoi).
A inteles ca trebuie sa devina platitor de TVA daca depaseste mareata suma de 11.700 lei pe luna venit.
intelege si ca, de fapt, contributia la sanatate este numai pentru cazuri extrem de grave, pentru ca altfel tot la un spital privat unde nu trebuie sa astepte, dar trebuie sa plateasca alti bani, se duce.
Intelege, da la un moment dat se intreaba: pai de ce sa inteleg eu toate lucrurile astea? fac astia ceva pentru mine? ceva, acolo. Ca nu ma intereseaza nici sa-mi dea de mancare nici vreo sapca sau un tricou.
mie ca midalclas mi-e relativ bine unde sunt. Nu vreau pomana, ca-mi fac io treaba singur. dar redu-mi timpul pierdut pe la ghisee, clarifica ce si cui am de plata, lasa-ma sa platesc taxe/impozite online. Dar cel mai important lucru, fa-ma sa cred ca merita sa-mi cresc copilul aici.
Bleen, îţi respect analizele dar informaţiile pe care le dai mai sus despre sondaje nu sunt OK. PDL stă uniform slab cu excepţia Transilvaniei. În Bucureşti stă din ce în ce mai bine. O parte semnificativă din cei nu-foarte-decişi-să-voteze înclină spre PDL (într-o măsură mai mare decât spre USL). În rândul tinerilor intenţia de vot pentru PDL este ceva mai mare decât la alte categorii de vârstă. Iar profilul votantului PDL este definit de un venit peste medie mai mult decât de orice altă caracteristică (sau decât oricare alt electorat).
Dacă ai alte sondaje la dispoziţie decât cele publice, se poate discuta dar ceva tot nu e OK.
Alt spectator,
intre un cimpanzeu si un pitecantrop pe cine ai (pro)pune primar. Ca-cam astea sunt variantele in multe cazuri. Daca PD-L pierde acum, va veni tavalugul PSD-ist si ii va readuce la acel 7% legendar, exact prin mijloacele pe care acum ei le acuza (traseism, santaj, etc..). Deci vor numi ca si pana acum, din materialul disponibil, nu e cazul sa ne facem sperante desarte.
Iar astia care plang acum de teama democratiei distruse de pdlei (asumari, comasari, epurare in deconcentrate, etc.) gen Cristian Parvulescu, sa vedeti ce cioc mic vor face. Nu ca plang eu de grija PDL dar nu inteleg cum se poate presupune ca e democratie (ca sa plangi de dragul si dorul ei!) intr-o tara in care la alegeri participa mafia pe de o parte si niste hoti destul de prosti pe de alta parte (ma rog, demarcatia nu e chiar asa de neta, ca sunt mai intrepatrunsi, in fapt).
PS
Curioasa coincidenta parerii mele de mai inainte cu cea a lui Gabriel Preda in ce priveste postarea D-lui Licurg.
Precizez ca nu suntem aceeasi persoana, obsedata sa isi impuna punctuletul de vedere, desi sunt si eu tot un Gabriel.
Pai, da. Numai ca asta e calea cea grea, fiind calea cea dreapta. Ticalosilor care se poarta ca mafia le e usor sa-i tina pe toti in saracie (psd) sau sa le dea iluzia bunastarii (pnl). De aceea pdl trebuie sa-si clarifice carui public se adreseaza si apoi, cu toate riscurile, sa fie consecvent. Mie, desi mi s-au redus binisor veniturile, nu mi-e greu sa inteleg necesitatea masurilor care s-au luat. Dar daca vad ca incep sa-si dea cu stinga in dreapta 🙂 ma pierd de musteriu. Cred ca educarea votantului se face mai bine la nivel local, pentru ca acolo poti mai usor sa faci o democratie participativa. Dar atunci, fii atent la ce primari propui. Ca si ai pdl-ului tot niste pitecantropi sunt.
Eu am o parere diferita …
Clasa de mijloc nu exista in Romania.
Ceea ce am avut noi si credem ca am pierdut era de fapt un mix de bugetari simpatizanti ai unor partide politice si noua generatie a clasei de jos.
Datorita bulei, acest mix urcase cu un etaj mai sus decat isi putea permite sa urce.
Despre mixul de mai sus nu putem spune ca este "educat". O facultate sau mai multe nu inseamna astazi ca esti "educat" … Si oricum nu educatia este importanta la clasa de mijloc ci implementarea unui anumit comportament.
apropo, are cineva la indemana o definitie a intelectualului? asta ca sa (nu) ii confundam pe Falca cu Baconschi si pe Funeriu cu Marga.
@gabriel preda
drace, nici nu stiam ca am spus atatea chestii in atat de putine cuvinte. stati linistit, nu am fost asa de profund precum insinuati, discutia era despre cine e mai tare, brusli sau ciacnoris. in plus, am recunoscut fair-play ca brusli il bate pe ciac, chiar daca ciac are o lovitura de picior mai puternica (atentie, nu mai sofisticata!) decat a lui brusli.
iata, m-am razgindit si m-am restrins doar la PDL, pentru ca psd-ul chiar isi tine voit votantii in saracie, ca sa depinda de ajutoarele de la stat.
@nedormitul
Da, e eterogen si vine din toate clasele sociale, dar, fiind asa de eterogen il prinzi pentru scurt timp, cit devine interesat de politica, inainte de alegeri. Numai ca pdl-ul ar trebui sa inceteze sa mai fie un partid de vinatori de votanti si sa devina un partid de cultivatori de votanti. Pai, de ce in USA – zic din auzite, poate gresesc- oamenii voteaza de generatii cu acelasi partid?
@nedormitul
Da, e eterogen si vine din toate clasele sociale, dar, fiind asa de eterogen il prinzi pentru scurt timp, cit devine interesat de politica, inainte de alegeri. Numai ca partidele ar trebui sa inceteze sa mai fie partide de vinatori de votanti si sa devina partide cultivatori de votanti. Pai, de ce in USA – zic din auzite, poate gresesc- oamenii voteaza de generatii cu acelasi partid?
alt spectator,
tocmai asta e ideea, să nu prinzi electoratul numai în preajma alegerilor, asta-nseamnă că-l poţi pierde imediat ce iei măsuri care nu-i convin, care-l lovesc în interese. adică să nu faci ce a făcut PNL-ul, care i-a stimulat artificial şi cu ce costuri! – interesele, dîndu-i impresia că ar fi ceea ce nu este şi perpetuîndu-i, astfel, caracterul versatil. fidelizarea electoratului se face în timp şi nu pe impresii pe care i le dai, ci pe oportunităţi pe care i le oferi. că e clasa de mijloc cum e azi, e şi din vina PNL-ului, ea exista şi înainte – în formă incipientă, e drept, dar exista – doar că a fost sporită numeric şi cantitativ. ei bine, electoratul fidel îl cîştigi calitativ, prin ofertă calitativă. ocazie cu care îl şi educi, altfel aceeaşi problemă, a aceluiaşi fel de electorat, o vei avea şi peste 20-30 de ani.
şi dacă o parte din sărăcimea arondată psd-ului, să zicem sărăcimea rurală, mică fermieră, deşi aparţine psd-ului, va fi atrasă doctrinar, încet-încet, mai către dreapta? mai exact, sărăcimea care are măcar un membru al familiei plecat în spania / italia, la muncă. şi dacă ne amintim că băsescu a mers în 2009 pe nişe de electorat?
uite unde vreau să ajung. de fapt, publicul de dreapta, spre care trebuie să ţintească pdl-ul este publicul anti-bullshit. este un electorat foarte eterogen, vine din toate păturile sociale. dacă pdl-ul vine cu un mesaj non-bullshit şi un mod non-bullshit de a-l comunica, poate trezi acest electorat şi va cîştiga alegerile. dacă nu, va sta în opoziţie mult şi bine.
Nu sunt de acord cu usurinta cu care domnul/doamna care semneaza Licurg (stie domnia-sa oare cine a fost?) pune alaturi pe Baconschi si Preda de Falca sau Igas. Acesti carturari sunt, care va sa zica, angajati la stat. Deci trantori, dupa judecata celui care se crede parinte fondator al unei civilizatii vechi.
Preda si Baconschi s-au format intelectual intr-o lume in care respectul pentru munca nu face diferenta intre efortul onest al muncitorului manual si sarguinta carturarului (deseori aruncata in derizoriu in discursul public din Romania). Cand Preda isi indeamna studentii sa petreaca (cel putin pana la 30 de ani) majoritatea timpului in biblioteca nu o face pentru a-i invata sa se protejeze de munca, ci pentru ca acolo e locul in care se desfasoara atat formarea lor profesionala cat si locul lor firesc de munca. De altfel, traditia intelectuala de la care se revendica cei doi (fie liberala, in cazul lui Cristian Preda, fie crestin-democrata, in cazul lui Teodor Baconschi) glorifica munca, punand-o intre cele mai de seama virtuti, asezand-o la originea proprietatii (liberalismul) si printre virtutile magistrale (crestin-democratia). Comparat cu arivismul sau ciocoismul unor Iliescu, Nastase, Antonescu, Ponta, parveniti prin casatorii (ideologice sau bine alese pentru a le usura ascensiunea sociala), aceste optiuni sunt, in mintea celui care semneaza Licurg, injositoare.
Acelasi Licurg compara cantitatile cand vine vorba de opera stiintifica. Astfel, un articol din Nature al lui Funeriu ar trebui echivalat, la kilogram, unui fragment micut dintr-una din cartoaiele ilizibile ale lui Marga. Savuroasa carte despre istoria electorala a romanilor, a lui Cristian Preda, primita cu entuziasm de breasla istoricilor si a filosofilor politici, e incomparabil mai "mica" decat tonele de productie "la hectar" ale mega-rectorului. Esentiala lucrare a lui Avramescu nu e nici 5% din opera maestrului Marga, iarasi, cantitativ. In ce priveste calitatea, nu ne putem pronunta, odata ce am imbratisat principiile sanatoase ale stahanovismului editorial.
Liiceanu, Cartarescu, Plesu: iarasi, nu pacatuiesc numai prin libertatea cu care si-au exprimat, candva sustinerea pentru presedintele romanilor, ci si printr-o opera prea subtire, comparata (la kil) cu cea a marelui Marga.
PDL-ul pare ca a uitat cu totul care e publicul lui tinta. Se arunca pe toti odata. Vrea si clasa de mijloc urbana, dar si saracimea arondata PSD-ului. Daca vrei sa slabesti socialistii, nu trebuie sa te dai la publicul lor ci trebuie sa-l transformi din asistat, in clasa de mijloc. Iliescu a procedat invers: a saracit lumea si, paradoxal, va fi votat in vecii vecilor tocmai din cauza asta. Sau, poti macar sa le dai impresia ca au evoluat pe scara materiala, cum a facut PNL care a primit 20 % la ultimele alegeri si care a creat clasa de mijloc descrisa atit de bine de Nedormitul.
:)) asta cam asa e, Nedo… as posta comentariul tau in toate lifturile si la toate cantinele de office-building-uri din bucuresti, poate macar o parte inteleg ceva mai bine ce se intampla si nu mai vor plasma…. :))
selvyn
middle class-ul nu e lucid. poți să-i explici o sută de ani, că tot nu înțelege. se tăvălește pe jos ca un copil în fața raionului de jucării: vleau plasmăăă!!! vleau plasmăăăă!!!
l-ai rîzgîiat cu tot soiul de jucărele, dar fix în momentul ăsta bani de plasmă n-ai de bătut nu poți să-l bați, că te vede europa și te vorbește la televizor, pe cnn. singurul mod care funcționează este să-l strîngi de mînă și să-i zici printre dinți "las' că vezi tu acasă".
mai este ceva, dupa parerea mea foarte important
: din acest hipst..middle-class, marea majoritate n-au acte de Bucuresti, deci nu pot vota la locale, iar la celelalte, daca se hotarasc sa voteze, 66% renunta cand vad coada de la sectiile de votare de la aeroport sau gara de nord….
cat despre celelalte lucruri pe care le-a scris nedo
Nu a fost un middle class sănătos (făcut după nişte ani de carieră, de business privat), ci unul făcut în urma unei bule a creditelor și a salariilor. Cel mai adesea, cu carieră la stat. Nici foarte urban nu este, că încă are întipărit în memorie porcul de pe balcon, din copilărie. Şi nici măcar nu este atît de educat pe cît se laudă. Un om educat știe ce vrea și știe ce face"
nu mai am nimic de argumentat, analiza este foarte lucida…
atata ar trebui sa afle : ca stanga la putere inseamna pentru ei salarii mai mici, prin "renovarea cotei unice", adicxa disparitia ei (griji mai mari pentru ipoteca si rate la credite) si un mediu investitional mai problematic, deci mai putin prietenos, pentru actualul angajator, macar pe perioada schimbarii, apud Farfuridi si Branzovenescu de USL ("vom anula toate legile date de guvernul Boc")
@Gabarelo
"Ca atare, nu prea vad legatura intre clasa de mijloc romaneasca si intelectuali."
Exact.
hmmmm… i-au mărit tva-ul coanei lenuța, pensionara cap? nu știam.
@Nedormitul
Ai perfecta dreptate cu o mica mentiune.
Cred ca actualii sefi ai PDL nu constientizeaza faptul ca folosesc o partitura gresita.
Eu sunt convins ca 90 % dintre ei ( inclusiv intelectuali recunoscuti ca atare ) incearca sa ne livreze muzica de opera cintata de Vali Vijelie. Nu pentru ca vor sa ne pacaleasca ci pentru ca sunt convinsi ca asa trebue sa sune respectiva partitura.
Mai pe romineste servesc unui segment capabil sa judece corect o sirtuatie explicatiile pe care le ar da coanei Lenurta pensionara CAP si paradoxal ii cer coanei Lenuta sa reactioneze ca Patapievici atunci cind i se mareste TVA ul.
Bleen,
a propos de off topic
=))))))))))
http://www.cancan.ro/showbiz/showbiz-intern/video…
nu pot sa nu fac comparatie intre stilul de inot al Juliettei Binoche din Tois Couleurs-Bleu si cel al Mariel Dinulescu.
Nu vad de ce PLD-ul s-ar fi definit ca un partid de intelectuali. Ca erau trei. Luca si Matei.
Subscriu update-ului nedormit.
Dar cred ca e, un pic, gresit pusa problema. Un partid trebuie sa gaseasca mijloace de a se adresa tuturor alegatorilor (sau macar tuturor celor pe care ii vizeaza programatic). Poate ca e mai potrivit ca intelectualii sa se adreseze intelectualilor "civili", ca mai sunt. Ca atare, nu prea vad legatura intre clasa de mijloc romaneasca si intelectuali. La fel putem sa ii punem sa atraga si taranimea muncitoare, de ce nu? Ca intelectualii din politica noastra nu au gasit inca mijloacele de a fi eficienti este un adevar si asta e adevarata problema, da. Putem sa incercam sa ii ajutam, cu intelegere pentru ce nu stiu si cu admiratie pentru ce stiu.
Licurg,
nu o sa inteleg niciodata de pe ce pozitii si cu cata indreptatire poti sa negi cuiva calitatea de intelectual. Sau de om. Cum sunt ei "sifonati" (ma rog, ""shifonati" sau ""sifonati"?, ca exprimarea ta lasa de dorit; cand critici dur niste tipi care se exprima elegant e bine sa ai la randul tau o farama de stil)? Ce te califica sa spui asta?
Eu am cerinte minimale. Daca un om a scris/spus cateva fraze frumoase, daca a mesterit un gard frumos, daca a facut un web-site reusit, daca intelege filmele frumoase, imi e greu sa ""il fac zob" doar pentru frumusetea demonstratiei. Sa il alatur, rau intentionat, pe Igas lui Voinescu (ai citit vreo proza de-a lui? zic de Voinescu, da? sau stii un articol sportiv de-al lui TRU?). Marga a scris mult, dar Emil Constantinescu e un intelectual mult mai mare, se pare ca a scris enorm. Noi, ca neam, nu putem construi pentru nu reusim ca cream legaturi, suntem primitivi si daramam tot ca sa ne impunem "viziunea" noastra. Nu as nega nici intelectualitatea lui Razvan Theodorescu. Ii incaieram pe ai nostri cu ai vostri. Intelectualul e cel care intelege, iar cel care intelege e intelegator, deci, tolerant.
nici măcar nu s-a observat că PDL-ul şi-ar pune problema unui canal de comunicare cu middle class-ul şi, în general şi la modul serios, nici cu vreun alt segment al electoratului. asta exceptînd cele cîteva luni premergătoare alegerilor, cînd nu prea merge mare lucru pe partea de înţelegere şi convingere. ideea de vînare de electorat pare complet străină pe partea dreaptă, la noi. păi pînă mai ieri puneam problema că PDL-ul nu trebuie în nici un caz să se scuze pentru măsurile luate în 2010, ci să le explice şi să iasă în faţă cu ceea ce s-a realizat, asta ca să nu piardă din ceea ce avusese cu patru ani în urmă. deci ce să mai vorbim de atragerea altuia?
bun, acum s-a schimbat garnitura guvernamentală, ar fi momentul cel mai bun de transmitere de mesaj şi cu precădere spre cel versatil, din care o bună parte se află în zona middle class. nu mai zic de surprinderea în care se mai află încă opoziţia după învestirea guvernului MRU, de lipsa de soluţii serioase din partea lor. ăsta este deci, momentul. dacă se va merge ca şi pînă acum, pe ideea că e suficient să facem, nu şi să explicăm de ce, cu ce rezultate, care sînt consecinţele şamd şi se vor mai aştepta greşeli din partea adversă, va fi în continuare riscant. şi greşelile celorlalţi trebuie exploatate, nu lăsate ca de la sine înţelese ca atare de către electorat, indiferent cît de grave ar fi.
mi-am*
mi-a exprimat deja parerea despre calitatile sociologice ale abstractului nondormitului
btw, nemo=omen, of coors 🙂
tucu
nu s-a găsit canalul de comunicare dintre pdl (eventual, intelectualii pdl) şi acest segment. nu s-a format acea legătură solidă, durabilă dintre pdl şi acest segment. să fim înţeleşi, nu blamez middle class-ul românesc. pe ăsta îl avem, cu ăsta defilăm.
însă, atunci cînd vrei să atragi un public cu un mesaj şi nu reuşeşti, nu e vina publicului, ci a celui care emite mesajul. şi atunci, fie mesajul este confuz, fie cei care îl emit îl fac să sune confuz. în zona asta trebuie să lucreze pdl-ul, la schimbarea mesajului sau a comunicatorilor. mai există soluţia radicală, şi-şi.
Proiblema PDL vine din faptul ca se adreseaza segmentului electoral vinat si de PSD. Nu ar fi nimic rau in asta daca ar sti sa se adreseze si segmentului electoral
mai cultivart si mai responsabil care in prezent nu se regaseste in lumea politicului.
E adevarat ca a adus in conducerea sa nume agreate de acest segment. Din nefericire , in loc sa fie formatori de opinie in PDl multi au devenit adepti ai curentului bolovanos lozincard introdus de Olteanu,Blaga &co.
@Liviu Iordache
Esti prea profund pentru noi si, mai ales, pentru noi intr-o sambata. Pooti sa fii ceva mai legat, mai coerent si mai explicit? Daca ai chef si nu ti-e lene. Si ai chef si nu ti-e lene, ca altfel n-ai comeenta. Sunt convins sa micutul tau strigat e doar un teaser pentru ce va sa vie.
Toata stima pentru NEDORMITUL.
Cred ca este pentru prima oara cind cineva descopera si defineste valoarea middle class -ului urban.
La noi populatia nu s a stratificat din punct de vedere cultural ci s a aplatizat .Din nefericire nu a migrat spre Cultural ci spre OTV.
@costi
Ii gasesti CV-ul pe net. Inclusiv luarile de pozitie. Eu n-am gasit nimic indecent in trecutul, discursul sau atitudinile sale politice. Un exemolu: Atitudinea anti-avort, asumata articulat si coerent. Credinta in rolul central al bisericii in societate si, mai ales, in rolul social al bisericii. Numele este Boghucevici.
„…PDL, cel puţin în sondaje, stă foarte bine în fief-urile baronilor, stă binişor în rural şi stă catastrofal în urban, cu precădere în Bucureşti”
Catastrofal? Parca sondajele aratau ca PDL are vreo 5 procente mai mult in Bucuresti decat media pe tara.
Problema PDL este tocmai baronizarea, o consecinta a (re)organizarii pe "principii" de coruptie. Partidul seamana tot mai mult cu PSD-ul lui Nastase. Si la narav, dar si la structura votantilor lui.
Ce motiv are alegatorul sa ii perceapa pe Falca, Pinalti, Frunzaverde altfel decat il percepe pe un Oprisan? Asa ca, partidul obtine voturi relativ multe in zonele aflate sub controlul acestor vedete locale, dar in acelasi timp ei determina instrainarea a mult mai multi votanti din zonele fara personalitati de genul asta.
Aspectul asa-zis pozitiv al existentei "baronilor" aducatori de voturi este de fapt tocmai una dintre cauzele care i-au impiedicat pe "intelectuali" sa se afirme in partid. Nu ma refer aici la Sever Voinescu, ci la cei mai putin dispusi sa inghita orice broasca.
bleen poti te rog sa-mi dai niste linkuri legate de actiune discurs si trecut decente ale caudiei boghievici
2091, toate off topic.
Felicitari pentru neantul cultivat cu osirg! Bravo, aritatile cine e desteptii!
Evident, Nedo are adreptate: midălclasu românesc urban şi educat e şubred, de multe ori mimetic, atunci când nu e găunos, iar electoral, nu-i de nădejde. Tocmai de aceea, definirea categoriilor sociale/electorale în functie de lifestyle, aspiratii, dorinte, închipuiri si alte „valori“ si „principii“ va duce la rezultate gresite.
Când vrei sa-ti calibrezi actiunea electorala, e poate mai bine sa-i definesti în functie de interesele obiective ale oamenilor, legate de cele mai multe ori de modul în care-si câstiga pâinea: lucreaza la stat sau la privat, e salariat sau independent, iar daca-i privat, daca fura si el de la stat, ca toata lumea, sau totusi încearca sa supravietuiasca pe piata libera, etc.
Cât priveste intelectualii publici/politici de la noi, aşa e, sunt incredibili.
off topic
=))))))))))
http://www.cancan.ro/showbiz/showbiz-intern/video…
Nedo, zi-mi dacă am înţeles bine: zici tu că tinerii middle class urbani educaţi nu sunt sănătoşi, urbani şi educaţi. Aş adăuga că nu sunt nici prea middle (dacă visezi ipoteca pe casă şi rata la maşină când pui capul pe pernă înseamnă că dormi mai agitat decât un pensionar proprietar de apartament) şi că nici clasă nu prea sunt, în orice caz, nu au (mergeţi cu ei la un team-building sau un grătar dacă nu mă credeţi).
Şi, nişte băieţi care umblă de luni dimineaţa până vineri seara cu costum negru-chelner, nici foarte tineri nu îmi par a fi.
@hongse
A încercat să facă pe deşteptul şi a fost suficient să deschidă gura mai mult de un comentariu ca să infirme orice eventuală suspiciune de minimă inteligenţă. Nici nu-i de mirare că l-a părăsit Nuţi. Doar nu era ca între un taur şi un bou, să aleagă boul.
Oh, my God, he's a widower then!
Pe AMP ati numarat-o? As USL communicator, I mean.
Era un biet văduv, care de durere îşi pierduse minţile şi vorbea aiurea. L-am banat, ca să nu se mai chinuie. Mă duc la un etw.
Off-topic: Katrina, tu porţi minijupă sau nădragi de covboi? Dr. Ciomu a fost consultant vestimentar?
Şi mai off-topic: Nivelul intelectual al acestui thread a crescut spre noi şi nebănuite culmi de progres şi civilizaţie…
Văduv deci.
Din pacate Nuti a avut un accident de munca, beata fiind a incercat sa mulga…. taurul
Nuţi e soţia?
Corect este cauboi. Sau caugărl. Covboi erau ăia de lucrau la совром
de nebăgare în seamă e vorba, deci, cum mi-oi fi dat seama? a, ştiu, de cînd am învăţat velocipeza şi mi-am julit genunchii zdravăn. în văzul multora.
Cu ani in urma, am reusit sa-mi fac rost de niste toale de "covboi", cu care m-am dus la bal sambata seara….Tin sa va spun, ca Nuti, care pana atunci nu m-a bagat in seama, mi s-a oferit cu trup si suflet, crezand ca sunt american, ba mai mult, in focul actiunii, mi-a cerut sa-i zic ceva pe americaneste, dar stiind ca nu le are cu acea limba…i-am bagat ceva cuvinte pe pasareste…ce satisfactie, ce extaz….ce vremuri, dom'le….
Şi topul comentatorilor pe bleen.ro (august 2008-ianuarie 2010):
Bleen (2488)
nedormitul (1431)
Andra (578)
Turnofftheglory (526)
Nemo (485)
Pataphyl (472)
aurelian (438)
gabhry_el (435)
Merechene (395)
dracu pidosnicu (347)
doamna de moravur… (340)
Yeba (317)
Andrei (289)
roth (282)
flash (246)
CP_away (240)
Zexe (227)
max (226)
carmen (218)
Platon (201)
parafaragaramus (195)
estu (191)
robin (189)
Marius Delaepicentru (183)
anarchix (165)
florina (164)
Carol (163)
Lena (161)
victor L (140)
afro (129)
Aveam impresia că în limba Română corect este se folosescă toate cele 31 de litere. Dar nefiind 'telectual s-ar putea să greşesc…
Mint. De fapt, sîntem flamanji. Vrem pămînt!
Aha!!!Asta explica tot….mai ales ca limba olandeza este atat de usor de invatat…Felicitari bajeti !! ati gasit o noo metoda de a trece drept intelectuali in fata satenilor…
off topic (adică pe lîngă subiect)
Topul comentatorilor Blogary (ianuarie 2010-februarie 2012)
Bleen (5368)
Florina (3386)
Nedormitul (2794)
para (2090)
Florin Cojocariu (1512)
gabhry_el (1438)
Leon cel Treaz (1112)
Nea (1030)
tucu (1028)
Zexe (1007)
Yeba (996)
Dragos (966)
MicutzaCeKurai (860)
ElCucui (695)
Ivan Zubeldian (618)
Nemo (564)
1 (541)
AccesDirect (539)
Andra (509)
Mih (490)
Merechene (460)
estu (444)
poweraxxel (444)
mece (433)
Hantzy (399)
parafaragaramus (398)
oglinda-oglinjoara (390)
aurelian (385)
ela (371)
MORRIS (352)
Turnofftheglory (304)
Futuyama (302)
val_one (300)
Sare'n Ochi (270)
Riddick (268)
omen (262)
daniel (244)
Pataphyl (223)
neamtu tiganu (222)
judex (213)
Marius Delaepicentru (212)
anarchix (207)
Mobgirl (192)
Rasvan Lalu (168)
Guta Yodda (167)
Valentin (161)
Boonierat (158)
Andrei (155)
gradinarulcarpatilor (152)
selvyn (136)
Katrina says:
February 18, 2012 at 11:46
I allow you to make an observation: Why not make a little effort to talk (write), Romanian, somehow read the foreign press and are not able to translate? Use goagea ….
Nu sîntem engleji. Sîntem olandeji. Iar nedo se trage din chineji şi Cucui din velocipeji.
Bleen
Poate ca m-am inselat, daca sunteti engleji care au invatat romaneste, ma scuz…
Dacă te referi la middle class, să ştii că e forma peiorativă a clasei de mijloc. În anumite situaţii, se folo….anyway…nu contează.
Dacă vrei să citeşti anunţuri de avizier citeşte-ţi administratorul de bloc!
Well, I have some empire total war to do. So I must go.
@Katrina
What? Pot să fii ceva mai explicită?
Imi permit sa va fac o observatie : De ce nu faceti un mic efort ca sa vorbiti (scrieti) romaneste; cititi cumva presa straina si nu sunteti capabili sa traduceti ? Folositi Goagal….
Avem nişte intelectuali incredibili!
bătălia n-ar trebui să fie pe intelectuali. au reprezentat, să zicem, o lovitură de imagine pînă la alegerile din 2004. apoi şi-au arătat limitele. şi, se pare, naţiunea confundă termenul de intelectual cu cel de lider de opinie sau lider politic. n-au nici o legătură. am întîlnit intelectuali de primă clasă care delirează despre ozn-uri, cînd e vorba de politică.
asta şi pentru că majoritatea nu au avut niciodată de-a face cu mediul privat. pentru că sînt plini de orgolii. pentru că nu știu să negocieze. pentru că au și ei nepoți. pentru că instituțiile de învățămînt și cultură erau mai înțesate de turnători decît orice alte instituții, organizații și alte smt-uri. pentru că după 20 de ani de la revoluție, aceleași instituții de învățămînt și de cultură sînt înțesate de clanuri. e practic imposibil, cînd trăiești într-un mediu atît de viciat, să devii o voce credibilă. o carieră mai poți să-ți faci, dar credibil e aproape imposibil.
Vă rog să nu-l uitați pe acad. Răzvan Theodorescu.
@Licurg
Nu e nicio contrazicere. Am zis că ar trebui să-l cîştige. Asta nu presupune implicit că se şi pricep la politică.
PDL are totuşi cîţiva politicieni decenţi, cu discurs, acţiune şi trecut decente: Ionuţ Popescu, Daniel Funeriu, Raluca Turcan, Monica Macovei, Traian Ungureanu, Valeriu Stoica, Teodor Baconschi, Emil Boc, Andreea Vass, Teodor Stolojan, Cristian Preda. Are şi cîteva speranţe: MRU probabil, Lucian Croitoru probabil, Claudia Boghicevici, Bogdan Drăgoi, Răzvan Mustea.
Nu acelaşi lucru îl putem spune despre USL. Care nu are niciun politician decent, cu discurs, acţiune şi trecut decente.
USL nu mai e demult la 55%. Ăsta e şi motivul pentru care principala preocupare a PSD şi PNL e strategia de exit din alianţă (există şi strategii de exit individuale, mai ales printre penelişti).
ok, intelectualii lu' PDL bate intelectualii lu' USL, in plus intelectualii lu' presedintele abia asteapta si ei sa intre la smardoiala. desi, intelectualu' Marga a scris mai multe carti decat toti intelectualii lu' PDL luati la un loc, daca e sa masuram dupa numarul de pagini.
problema este ca te contrazici: "Deci intelectualii PDL ar trebui să cîştige acest electorat fără probleme şi fără cine ştie ce mari costuri financiare şi logistice." versus "Problema e că intelectualii PDL nu prea le au cu politica."
si mai este o problema: daca intelectualii nu le preau au cu politica, ce cauta in politica?
de specificat ca sunt total de acord cu tine ca exista un mare bazin electoral, urban, ce asteapta sa fie vrajit de politicieni decenti, cu discurs, actiune si trecut decente. doar ca PDL nu a produs inca, la nivel de varf, asa ceva. Nici USL, dar deocamdata scorul este cam 15-55.
Sa nu uitam ca alte partide au la conducere chiar intelectuali ceea ce le asigura o mai buna relatie cu mediul academic. De exemplu PRM il are pe maestrul CV Tudor, autor al culegerii "Critica natiunii pure" publicata sub pseudonimul Alcibiade. Sau PC,al carui conducator este chiar domnul distins Felix supranumit "Profesorul", autor de compuneri si dictari inspirate din viata familiei sub regimul de trista amintire si manoase sinecuri.Inchei adaugand cu voia dumneavoastra ultimul pe lista,prestigiosul cercetator si istoric al Revolutiei Romane,tovarasul Ion Iliescu.Ma opresc pentru ca lista e prea lunga!
Da. Şi în intelectualii PNL şi PSD. Pe care nimeni nu a reuşit să-i identifice dar sîntem siguri că există undeva şi că pînă la sfîrşitul lumii vor ieşi din ascunzătoare. Lumii, nu lunii.
Ca anvergură a intelectualilor, PDL bate celelalte partide legat la ochi, într-un picior şi cu mîinile la spate. Problema e că intelectualii PDL nu prea le au cu politica.
care intelectuali PDL? Baconschi? Voinescu? Cristian Preda? Igas (tot a spus el ca va scrie o carte), marele scriitor Falca de la Arad? Mai sunt si altii? Ah, da, mai este Radu F Alexandru si Paleologu. Cam atat.
ori sunt sifonati, ori nu au nici o priza la electorat. speranta tot in pomeni si pungi ramane.