Soluţii pentru vindecarea României

Ca să parafrazez începutul din IOUSA, România trece printr-o criză morală, economică şi politică cruntă. Râdem, glumim, ne dăm pe net şi aşteptăm să vedem când vine şi rândul nostru să ieşim în stradă. În timpul liber, ne gândim ce am fi făcut noi şi ce încă mai putem face, dacă am fi în locul celor de acum.

Lista mea:

Aş fi atent la ce cheltui. Unde se duc banii? Pe ace de cravată de 8 milioane? Pe cămăşi de 3 milioane? Pe autostrăzi făcute la 300% kilometrul? Toate astea trebuie să înceteze la un moment dat. Şi acum ar cam fi momentul, deşi tare mi-aş surâde să îi văd în puşcărie pe semnatarii, de ambele părţi, contractelor de achiziţii păbugoase şi bunurile lor confiscate. Ar fi o alinare sufleteasca pentru mulţi.

Aş încerca să ţin banii în ţară. Da, asta înseamna producţie locală făcută profesionist şi industrial.
Agricultura trebuie să renască de sub lama tractorului, nu de sub potcoava calului. Satele trebuie regăndite. Nu se poate face agricultura cu 5 metri de grâu, 5 de porumb şi 2 de soia. Şi fără nici o urmă de îngrăşăminte. Am văzut porumbul plantat în Austria şi Ungaria, fir lânga fir, cum plantăm noi grâul. Normal că au producţie bună şi îl vând ieftin, doar îl lucrează mecanic.
Industria şi Antreprenoriatul. Ştiţi ce înseamnă sa vrei să deschizi o firmă. E un calvar de taxe şi ploconeli pe la toate ghişeele din lume. Ca să ce? Ca să fii tratat ca un hoţ şi la final să fii impozitat ca şi cum ar fi vina ta că ai făcut profit? E jenant să nu poţi obţine toate actele necesare funcţionării în legalitate a unei fabrici. Jenant!

Aş impozita luxul şi proprietăţile. Am explicat aici pe larg ce gândesc, reiau pe scurt: luxul de a trăi la oraş, de a trăi în centru, de a avea maşină puternică şi scumpă, de a avea mai multe proprietăţi, toate ar trebui să se plătească. Acum nu se plătesc, acum impozitele sunt simbolice.

Aş controla veniturile. E relativ stupid să ai bunuri de câteva sute de mii de euro şi să nu poţi justifica în nici un fel banii folosiţi la achiziţionarea lor. Şi e prostie să nu vezi o oportunitate de aur aici. Da, dincolo de ăia care nu se pot justifica, există o categorie de oameni care o pot face şi sunt dispuşi să plătească mai mult pentru a se plimba cu Bentleyul prin oraş.

Aş face drumuri. Mâna de lucru în România e încă ieftină. Sunt companii dornice să deschidă fabrici aici din cauza asta, dar nu o fac, pentru că nu au cum să transporte bunurile dintr-un loc în altul. E inadmisibil ca în 20 de ani să nu vedem potenţialul unei autostrăzi de la Constanţa la Arad/Oradea. Serios.

Aş reduce ajutorul social. Nu, nu pensiile, ajutoarele date persoanelor în putere. Ajutoarele la căldură nu fac decât să propage ideea că statul ne dă şi că noi stăm bine aici, în apartamentul nostru de 3 camere din centru, deşi suntem muncitori cu ziua. Sănătatea gratuită? Spitalele nu au de nici unele (am fost acum două săptamâni într-unul, e jale) pentru că trebuie să trateze inclusiv pacienţii care nu au plătit în viaţa lor taxe. Îmi pare rău, cum nu poţi comenta de gropi dacă nu plăteşti impozite, la fel, nici nu poi beneficia de îngrijiri medicale decât dacă eşti asigurat. Pur şi simplu. 75% subvenţie de la stat pentru izolarea termica a blocurilor şi proprietarii nu au aflat nici până acum că un bun trebuie întreţinut, nu doar folosit? Nu poţi plăti întreţinerea? Periferia te aşteaptă.

Aş micşora birocraţia în zona muncii. În paralel, aş reinstaura controlul locului de muncă. Sunt prea mulţi cetăţeni care nu au nici un venit, dar au bani să plătească întreţinerea şi locurile de parcare. Ei de unde au bani? Nu poţi fi toţi prostituate, o mare parte din ei lucrează fără forme legale. Şi o fac pentru că patronul are de ales între a plăti o cârcă de impozite şi a risca o amenăa de 500-10.000 lei. Şi alege varianta care îi dă mai puţine bătăi de cap.
Mihai Giurgea vorbea de egalitatea patronului cu angajatul, pentru că momentan angajatul nu poate fi concediat sau sancţionat dacă face o boacănă. Şi asta se vede în campul muncii.

Soluţii morale nu am. Dacă am face măcar jumătate din cele de mai sus, societatea noastra se va schimba în bine.

Facebook Comments

39 de comentarii

  1. "Taxa pe Lux"…

    Problema e că spre deosebire de alte taxe, aici trebuie să definești "luxul".

    Ca exemplu, în Norvegia se practică "taxa de lux" pe produsele de ciocolată… încă din 1922.

    Consideri că ciocolata e un "lux"?

    🙂

  2. Vali, multe din soluțiile tale nu sunt aplicabile deoarece… da, deoarece facem parte din UE…

    Care UE impune fel de fel de chestii țărilor membre… norme, legi, regulamente care adesea n-au sens aplicate la România. Agricultura ar fi un exemplu. Nu se mai face agricultură nu fiindcă țăranii s-au puturoșit, ci fiindcă unii de la Bruxelles au decis așa.

    Să nu uităm că:

    "…the CAP’s cost should be seen in context. Unlike for other sectors, such as education, defense, transport health care or social security, whose cost is borne by national governments, the Member States have agreed that decisions about the EU's agricultural policy be taken at community level, and that an appropriate budget be put in place to do this. On average each citizen contributes around 2 euros a week to finance the CAP. This is hardly a high price…"

    http://www.rlg.nl/cap/analysis.html

    Te invit să arunci o privire aici http://www.rlg.nl/cap/romania.html și să-mi explici tu cum ai să faci agricultură în Ro în momentul în care CAP (Common Agricultural Policy of the European Community) oferă astfel de direcții:

    Components and role of the CAP (Agra Europe, 2007; Financial Times, 2007)

    • CAP should stress on much more than agricultural traditional activities;

    • Special attention should be paid to environmental issues, support schemes for rural communities and assistance granted to the rural economy in order to transform the rural space in an area having more leisure and environment functions;

    • A sustainable management of forests;

    • Diversification towards non-agricultural activities.

    Deci… n-ai cum să "vindeci" România prin agricultură, deoarece bucata noastră de "pansament" e prea mică și e stabilită de alții.

    Cea mai mare greșală pe care a făcut-o România a fost îmbulzeala de intrare în UE; a doua desigur, a fost îmbulzeala la NATO.

    Da, am avut poate motive; dar n-am avut viziune. Prețul biletului de intrare în club l-am adunat cumva… da' nu ne-am gândit la prețul consumației…

    E foarte ușor să spui "prea mulți bugetari!". Nu-s prea mulți, considerând munca legată de îndatoririle României ca membru UE.

    Pe vremuri exista ceva care se numea CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc) … http://en.wikipedia.org/wiki/Comecon

    Acuma… repetăm aceeași chestie, doar că deciziile se iau în Vest, în loc să vină de la Moscova.

    Cine uită istoria… o s-o repete, parcă așa era vorba, nu?

  3. Nick-d

    Eu nu ma refer la afacerile de tipul tau . (doar nu ma joc cand ma gandesc la asa ceva)

    Ma refer la cei care fac : autostrazi, obiective industriale, etc, etc, etc,inclusiv biserici …..

  4. @Bleen, mai bine nu lasai link-ul spre articolul lui Dancu. Mi-am varsat nervii pe el, desi e singurul PSD-ist inteligent si simpatic. Acum regret.

  5. @DespinaVestea :

    "Sâmbătă, 15 Mai 2010 la 5:41 pm

    Incerc si eu o propunere:

    Sa fie impozitate suplimentar( dublu) afacerile firmelor private cu statul.

    Rsicul privatilor care fac afaceri cu statul este nul,venitul sigur."

    Eu lucrez la o firma de servicii, p.f, privati, bugetari.

    Anul trecut, dupa ce s-au instalat noii directori in deconcentrate, un director de la PSD, a venit la firma sa renegociem contractul, pentru ca, criteriul de performata dupa care este evaluat, este reducerae cheltuielilor.

    De la un contract de 100ron/luna, s-a ajuns la 200ron/ trim, caci noi eram mai in criza decat ei. In septembrie (sau octombrie)PSD a iesit de la guvernare si directorul si-a dat demisia (daca cumva in prima faza n-a intrat in concediu medical). Din ian/feb respectiva institutie s-a desfiintat si a fost preluata de o alta. Alt contract, alta reducere la total. Acum este 250/trim. Pai spune tu, cu cat sa-mi impoziteze serviciile, ca din astia 250Ron, jumatate se intorc inapoi.

    Mai am inca una pe suflet.

    Prin februarie, cand se dadeau fluturasii pentru ianuarie, dupa noua lege,la o alta institutie, mi-au cazut ochii pe un fluturas.

    Incadrare: 1410 (aproximativ +,-10)

    Spor vachime: 10%

    Premii: 1410 (era exact cat incadrarea)

    minus bla,bla,bla

    rest de plata, peste 2000.

    Eu, privat, datorita situatiei economice ma duc acasa cu 900Ron, si cu 0,6 puncte asigurare sociala. Desi pana la pensie, dupa cum e legea, 67 ani, mai am vreo 15, de pregatire nu mai spun ca sa nu radeti de mine. Daca maine as iesi la pensie in conditiile actuale, as fi fiul ploii din cauza platii nemuncii la bugetari.

    Orice bugetar care nu accepta reducerile, sau mai cere bani in plus, are dispretul meu total.

    O seara buna!

  6. Incerc si eu o propunere:

    Sa fie impozitate suplimentar( dublu) afacerile firmelor private cu statul.

    Rsicul privatilor care fac afaceri cu statul este nul,venitul sigur

  7. 3. intra la aceeasi categorie cu "ei". "ei" sunt doar niste etichete ca nume ce definesc un produs: spoliatorul bugetului, bisnitzarul imobiliar, pestele, militzianul corupt, judecatorul platit la negru, procurorul la comanda, ziaristul-tonomat samd. eu vorbeam despre oameni ca mine care putem sa ne justificam fiecare leutz/proprietate si care nu vad de ce ar trebui sa fiu eu impozitat in plus (am fost o data) pentru a intretzine o armata de sobolani rozalii si slugile lor asistate.

  8. 3. de ce doar pe ei? gogul care şi-a luat A5 cu banii jos (68.000€) şi nu are serviciu de 10 ani, pentru că nu îi trebuie, ce scuză are? crezi că de la 100, 1000, 10.000 de din ăştia nu se pot aduna nişte sume interesante?

  9. @Vali,

    1. marea problema a contractelor publice este una istorica si aici marea minareala made in Nepotzelul Matusii Tamara (preluata cu succes de Tradatoriceanu pentru unchesul lui Puturiciu si, din pacate, de BVB) este cea a comisioanelor de succes. de exemplu: se face un contract cu Bechtel si o amarita de avocata de 2 bani (agreeata) incaseaza un comision de succes de 1,5 milioane euro pentru succesul de-a fi negociat 1 kilometru de autostrada cu 300% mai scump decit realitatea; apoi, in acelasi contract Bechtel, pe vremea lui Adrian Premierul Minune, celor de la compania producatoare de autostrazi le era mai profitabil sa lase utilajele sa consume motorina pe marginea santzului (in timp ce soferii se delectau cu un fircau sau un somn la umbra nucului batrin), decit sa le puna sa produca – contractul era facut de maniera ca se platea utilajul inchiriat la consum, nu la productzie (la numar de ore de ars motorina, nu la kilometri de impins pamintul). samd – n-am tastatura sa insir toate minariile dar mai dau un exemplu de factura PeNaLa: una dintre centurile ocolitoare ale Clujului napoc. cit inca mai exista iubire DA intre PD si PNL, ex-primarul Boc si actualul senator porno-penele Nicoara (pe atunci presedinte al CJ Cluj) au cazut la intzelegerea ca trebuie facuta o centura de ocolire a municipiului pe ruta Vilcele-Apahida. s-au facut studiile de fezabilitatea, s-a facut proiectul, s-a aprobat proiectul, s-au alocat bani de la buget, s-au expropriat si platit terenurile, mai ca s-au apucat oamenii de lucru. intre timp a intervenit Marea Sovaiala a lui Tradatoriceanu (bine alimentata de Puturiciu si securistul-turnator Sorin Rosca Stanescu). rezultatul? s-au taiat banii de la buget pentru centura. pasul urmator a fost ca nea Nicoara, impreuna cu imbogatzitzii de pe terenurile de sub Nokia (alta poveste, alta discutzie), au hotarit ca au si ei terenuri aproximativ in zona pe unde ar putea trece centura, terenuri numai bine de-a fi expropriate si corespunzator despagubite. cit pe ce sa se intimple sa ne trezim cu doua trasee de exproprieri in numele statului pentru acelasi proiect. decit (vorba ploiestenilor) ca s-au pierdut alegerile locale si senatorul porno Nicoara au cam zburat din post.

    2. sunt de acord cu productzia locala. semnalez doar un fapt care se petrece in agricultura romaneasca pe bani europeni: anul trecut s-au dat agriculturii pentru subventzii la hectarul neprelucrat (ca asa-i meciul) peste 3,5 milioane euro. 2 milioane euro le-au primit alde Tritza Fanitza si compania (fara sa miste un degetutz); de altefel, sa nu fiu rau, printzul de Monaco primeste anual 3 milioane de euro – fara sa miste un deget – numai pentru ca are proprietatzi "agricole" in Austria (ha-ha-ha! da, Europa isi cam baga picioarele in banii contribuabililor sai).

    3. luxul este impozitat prin pretzul platit. modul in care pui problema este cam socialism suedez (aici cam citezi din Bunicutza Ion Ilici Iliescu si nu-mi place). pentru ceea ce am muncit/mostenit eu nu prea sunt de acord sa solidarizeze cu totzi puturosii pe care statul/politicienii nu-i pun la munca ca le trebuie rahatul lor de vot. mai degraba as introduce votul cenzitar))))))) sau biciul pe cei care se dau impuscatzi in aripa dar nu ar pune mina pe-o lopata sa-si dea noroiul afara din curte nici dupa ce au fost inundatzi (doar stau si behaie pe la tembelizor: nu ne-a ajutat nimeni cu nimic – de parca cineva i-a pus sa-si construiasca cocioaba in calea apelor); as face altceva: i-as lua la purecat ban cu ban pe alde Puturiciu, Nepotzelul Matusii Tamara, Gigi Becali samd, sa vad concret cum i-au obtzinut si i-as pune sa plateasca cu toata averea, in caz de minarie, si pe cei care le-au facilitat minaria/minariile. iaca c-am zis ceva si la punctul 4.

    5. as face drumuri.

    6. as desfiintza ajutorul social – de fapt l-as da celor care chiar au nevoie si i-as pune sa plateasca cu ani de munca pe cei care au profitata si pe cei care i-au ajutat sa profite (pina nu va exista responsabilizarea decidentzilor – si, mai ales in actul de Justitzie -, nu se va putea face nimic). a, i-as desfiintza si pe acei politicieni care pun botul si dau legi in interesul ologarhilor si/sau asistatzilor fara sa ne consulte pe noi, contribuabilii, pe spinarea carora se fac acele legi (sa decidem noi daca returnam TVA, scutim de datorii, sau acordam ajutoare sociale – si sa se si stie: atzi fost scutit de datorii datorita bunavointzei contribuabililor din judetzul Calarasi; vi s-au aprobat subventzii la incalzire prin consultarea contribuabililor din judetzul Constantza – nu ca s-a luptat politicianul x sau y sa-si faca rost de voturi). ia uite si idee de valoare de vot: contribuabil = 1 vot; 10 asistatzi social = 1 vot.

    7. as micsora birocratzia in zona muncii.

    succes!)))))))

  10. "Aş încerca să ţin banii în ţară. Da, asta înseamna producţie locală făcută profesionist şi industrial."

    Cred ca este cea mai buna dintre toate solutiile. Scaderea importurilor si cresterea exporturilor. Si atunci, cat o fi ea de criza, tot o s-o ducem bine.

  11. andra,

    uiţi să incluzi între adversarii lor şi PDL-ul actual. Cea mai mare parte a celui din Parlamentul României, oricum – asta e maxima nuanţă pe care o pot aduce. Revin la ANI (obsesia mea, zilele acestea).Uită-te la modul în care s-a votat pe legea ANI. Acolo nu e un vot care să te ducă cu gândul că oamenii ăia vor vota ceva în sensul celor înşirate de Vali. Cu ocazia votului pe ANI, PDL a votat deja împotriva capitolului "Aş controla veniturile".

  12. Soluţii pentru vindecarea României? 🙂 Solutii la romani? Asta da buna gluma…

    Dupa mine singura solutie cu adevarat care sa schimbe ceva nu numai in sociatatea noastra dar si in mentalitatea ar fi sa ajungem in stadiul cel mai jos posibil caci altfel nu vom face decat ceea ce s-a facut pana acu si anume nimic.

    De ar fi doar criza economica ar fi ceva insa la noi sunt mai multe crize de ani buni si culmea este ca noi ne prefacem ca toul este frumos si bine… dar na ce nu fac unii pentru o imagine.

  13. Textul lui Vali poate fi un bun inceput pentru orice politician care doeste sa se apuce de treaba, indiferent daca este de stanga sau de dreapta. Comentariile sunt si ele pe masura textului. Am retinut doua idei simple si eficiente:

    Marius Delaepicentru: "Aş desfiinţa salariul minim lunar pe economie şi l-aş înlocui cu salariul minim orar regional"

    nick_d: "Salarizarea bugetarilor sa se faca cu indici dupa salariul mediu din privat." …nu stiu daca putem corela si pensiile de stat intr-o dependenta procentuala cu salariul mediu din sectorul privat.

  14. Asta este Lista lui Petcu daca ar fi el despotul luminat? 🙂

    Despotule luminat, nu realizezi ca iti pui "Colegii tai de pe Blogary.ro" intr-o situatie jenanta? Esti coleg cu ei la fel de mult cum esti si cu instalatorul care iti intretine cladirea in care iti desfasori businessul tau de succes.

    Am eu o solutie morala pentru tine: nu mai incerca s-o faci pe grozavul! Poti sa publici si in Monitorul Oficial, tot stilul gaunos il vei avea.

    Pentru stiinta ta: sa traiesti la oras nu este un lux, sa locuiesti in centru nu este un lux, daca ai masina mare si scumpa ai platit deja o taxa destul mare la cumparare.

    Mi-e rusine de rusinea lui Bleen de a avea asa ceva publicat pe Blogary!

    1. @geefo: mi mi-e rusine de rusinea mea ca ti-a aprobat Bleen comentariul:) Moncher, daca noi credeam ca textul nu merita sa intre, nu intra. Pentru informarea ta: Toate articolele publicate pe Blogary trebuie aprobate. Noi ne moderam nu numai comentatorii dar si autorii.

  15. vali, daca jigodiile conving peste 50% dintre romani, ca in alegerile trecute, nu mai are nicio importranta ca sunt jigodii, pt. ca majoritatea nu poate gresi niciodata…

    "jigodiile" de care vorbesti au realizat singurul lucru care functioneaza eficient in Romania: au gasit metoda perfecta ca sa se puna la adapost de orice schimbare: ca sa nu-i schimbam noi pe ei, ne schimba ei pe noi.

  16. @Bleen:la asta ma refeream.

    E usor de verificat,se ia fisa medicala de la doctorul de familie a impricinatului cu sira spinarii labila,si se poate verifica.Pentru asta e ancheta sociala.

    La nevoie,cu o comisie medicala.Daca tot e inapt de munca,e dispus nenea doctorul sa riste o sanctiune?Care e pretul lui?

  17. "Aş impozita luxul şi proprietăţile. Am explicat aici pe larg ce gândesc, reiau pe scurt: luxul de a trăi la oraş, de a trăi în centru, de a avea maşină puternică şi scumpă, de a avea mai multe proprietăţi, toate ar trebui să se plătească. Acum nu se plătesc, acum impozitele sunt simbolice."

    HA! Berceanu II ti-as zice…

    mai lasa-i pe bogati sa fie bogati si pe pensionarii ce nu-si permit mancare dar stau in bucuresti central sa moara in prostia lor… evident si pe mine m-ar deranja dobitocia lor dar nu as fi asa de rapid in a taxa luxul…

  18. Pentru supăraţii care înjură şi monomanii plictisitori (se ştiu ei, sînt toţi în spam):

    Madame Blogary nu e VoxPublica, nu cîştigăm bani la refresh, la numărul de afişări cu F5 sau la numărul de comentarii (nu cîştigăm deloc, fie vorba între noi). Aşa că nu sîntem dispuşi să aprobăm comentarii isterice, trolli sau flooding la comentarii. Nu vă mai obosiţi, că nu treceţi de moderare.

  19. @ela

    S-a dat la un moment dat o lege cu munca în folosul comunităţii. Degeaba. Vin toţi cu scutiri medicale. Eu nu ştiu vreun caz de beneficiar de ajutor social care să fi muncit în folosul comunităţii, aşa cum cere legea. Se bat cu jandarmii la cozile la ajutoarele de urgenţă (sectorul 5) însă, conform adeverinţelor medicale, sînt inapţi de muncă (probleme cu spatele, cei mai mulţi). Nu înţeleg cum dau medicii astfel de scutiri, pentru un presupus junghi sau durere de spate, în condiţiile în care eu am o operaţie de triplă hernie de disc (aproape o treime din coloană are discurile scoase) şi nu s-a pus niciodară problema să primesc adeverinţă că sînt inapt de muncă (nici n-am cerut – dar nici medicul nu mi-a zis că aş fi inapt de muncă, şi e vorba de cel mai bun specialist din ţară în domeniu).

    Am lucrat în sistemul social (protecţie socială şi protecţia persoanelor cu handicap). E dezastru acolo. Toate comisiile medicale sînt unse şi paraunse şi dau într-o veselie adeverinţe pentru pensionarea pe caz de boală şi certificate de handicap (nu sînt puţini politicienii care au un certificat de handicap care îi scuteşte de impozit pe venit, pe proprietăţi etc).

  20. Daca toti cei care primesc pe drept venitul minim garantat ar munci in folosul comunitatii care suporta acest venit numarul corspunzator de ore,am avea si localitati mai curate si cheltuieli mai mici.Ar ramane bani pentru bebelusi.

    Vad ca inceputul a fost facut,se verifica dosarele de ancheta sociala.

    A propos,pe cele gasite in neregula,prin frauda,cine le plateste? Exista declaratia mincinoasa sub semnatura privata.

  21. Am un cui impotriva reabilitarii termice, asa cum se face acum. Si ma refer la firmele care executa aceste lucrari, la materialele folosite si la acel 75% suportat de stat (o parte sunt fonduri europene).

    @Micutza,

    N-am uitat de pedeapsa. 🙂 Motive obiective m-au si ma impiedica sa o fac acum. Pentru intirziere, dau o tuica de Pitesti la Bucuresti.

    Sa traiesti!

  22. Vali

    Toate arata foarte frumos, dar iti imaginezi cum vor arata ele dupa ce vor fi explicate populatiei de catre adversarii lor, adica de PSD si PNL si televiziunile lor?

    Vor arata exact asa cum arata azi reforma justitiei lui Macovei, "explicata" la RTv si Antene timp de 6 ani exclusiv de catre PSD si PNL si oamenii lor.

    PSD si PNL au castigat pentru totdeauna lupta pentru comunicare, care a fost o lupta adevarata, singura pe care au dus-o ele corect si pe fata, cu toate mijloacele si cu tot succesul, si pentru care merita toata lauda. PDL nici macar n-a considerat vreodata ca asta e o lupta care merita data.

    Iar acum culege roadele, pentru ca vrea sa faca toate minunatiile alea de mai sus, dar nu mai are cu cine: pt. ca nu exista reforme fara oameni si democratie fara cetateni.

  23. la noi pe deal a rezistat un brad.

    dar, din prea mult-apocalipsa,

    un nene cu mustatza l-a taiat,

    sa faca scobitoarea lipsa

    ce-i tzine-amploiatului ochiul treaz –

    dupa ghiseu – vai, ce intimplare trista!

    eu, cind ma gindesc la alde Antonescu, Ponta, Voiculescu, Vantu, Nepotul Matusii Tamara, Unchiesul Puturiciu, Bunicutza Ilici samd, ma raportez la bancul cu individul care consuma din greu la bar si, dupa fiecare pahar de tarie dat de dusca, se tot uita in buzunarul interior de la haina. intrigat (sau speriat ca-si consulta clientul finantzele), barmanul il intreaba: "ce va tot uitatzi in buzunar dupa fiecare pahar"? "am acolo" – zice clientul – "o poza cu nevasta-mea. cind o vad frumoasa, ma duc acasa". cam asa se chiorasc si animalele (politice, fireste) insirate dupa numa mai sus la buget, imbatindu-se cu vorbe goale: cinad au sa-l vaza frumos (mumos) au sa se ceara la guvernare.

  24. erata;

    nu "pensia medie", ci, valoarea punctului de pensie reprezinta mult mai mult decat 45% din salariul celor care sustin Ro.

  25. As introduce in constitutie ca, statul nu poate cheltui mai mult de jumatate din cat icaseaza, pe salarii si alte pomeni. Cealalta jumatate, obligatoriu in investitii, indiferent de criza sau crestere economica.

    Salarizarea bugetarilor sa se faca cu indici dupa salariul mediu din privat. Atunci functionarul nu te-ar mai plimba aiurea, nu ti-ar mai vorbi in scarba, te-ar informa corect, pentru ca vor fi direct interesati.

    Salariul (venitul) mediu din sectorul bugetar nu poate depasi venitul mediu din privat.

    Toti nemultumitii de astazi habar n-au cate dezechilibre sunt in Ro.

    Pensionarii cer 45% din salariul mediu pe economie, fara sa-si puna problema ca pensia medie reprezinta mult mai mult decat 45% din salariu celor care sustin Ro.

    Din cauza salariilor bugetarilor, raportarea la salariul mediu de acum, ma plaseaza pe la 0,6 puncte CAS. Daca maine as iesi la pensie, as avea cam 400-450 ron. Cei cu salariul minim, nu-si vor castiga nici pensia minim garantata actuala.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *