Reforma electorală, tema ceaiului Madame Blogary de astăzi

Astăzi, începînd cu 18:30, la sediul Institutului de Studii Populare se ţine a doua ediţie a Ceaiurilor politice Madame Blogary. Participanţi: 18 cititori, cei doi dictatori Blogary, Florin Cojocariu şi Bleen, Sebastian Lăzăroiu, Raluca Turcan, Cătălin Avramescu, doi directori din cadrul Autorităţii Electorale Permanente (din păcate, Ana Maria Pătru, vicepreşedinte AEP, nu mai poate veni) şi, din partea ISP, Cristian Pătrăşconiu, Costel Stavarache şi Irina Roventa (aici nu pot să mă abţin: „Irina, Cristi şi Costel” sună a titlu de poveste pentru copii, benzi desenate sau lecţie din citirea de-a treia, ştiţi voi, pistruiaţi cu nas-buton, o trotinetă, o păpuşă, pantaloni scurţi, şosete treisferturi, codiţe, o minge cu buline, un geam spart, recunoaşterea greşelii şi penitenţa, morala de final a poveştii…am găsit şi profesoara care-i prinde, îi trage de urechi şi de codiţe şi îi pune la colţul ruşinos, pe coji de nuci: Alina Mungiu Pippidi – i se potriveşte perfect rolul toa’şa Cruela….”Costel, toa’şa, nu io! El a spart geamul, nu io, toa’şa….Nu mai daaaţi!”…..hm, ar merge pe bleen.ro, dar asta înseamnă că nu mai pupăm noi ceaiuri la ISP :)).

E, acum că am terminat cu chestiile serioase, să trecem la cele neserioase. După cum probabil ştiţi, tema ceaiului va fi reforma electorală. Mai exact, vom vorbi despre informatizarea sistemului de vot, votul prin corespondenţă, votul anticipat şi listele de alegători.

Pentru cei care vor să vină cu lecţiile făcute, iată cîteva link-uri:

Sînt cîteva probleme pe care vrem să le atingem:

  • respectarea dreptului de vot al tuturor cetăţenilor (diaspora, studenţi, elevi, persoane cu dizabilităţi, persoane în vîrstă sau cu dificultăţi de deplasare, persoane care călătoresc în ziua votului etc  – dreptul de vot nu ţine seama de locul în care se află alegătorul în ziua votului – statul este obligat să-i faciliteze exercitarea acestui drept, indiferent unde s-ar afla).
  • respectarea secretului votului (problematică în cazul votului prin corespondenţă şi a celui electronic)
  • diminuarea riscurilor de fraudă (prin turism electoral, manipulare sau intimidare a alegătorilor, cumpărarea de voturi, fraude prin administrarea buletinelor de vot etc)
  • un sistem de vot „user friendly” care să crească gradul de implicare a cetăţenilor în alegeri
  • informatizarea sistemului de vot (înregistrarea CNP-urilor celor care au votat într-o bază unică la nivel naţional şi care să elimine posibilitatea votului multiplu etc)
  • votul prin corespondenţă: doar pentru diaspora sau pentru toţi cetăţenii români?
  • votul pe parcursul a  două zile
  • obligativitatea înregistrării alegătorilor pentru a putea vota
  • votul electronic (prin asta înţelegem atît acţiunea de a vota electronic cît şi cea de a număra voturile)
  • votul anticipat

Cred însă că cel mai important subiect pe care trebuie să-l abordăm este votul prin corespondenţă.

PS. Să revenim la chestiile serioase. Pentru berea/cafeaua/sucul de după nu am idei. Vom fi cel puţin zece (cel mult 28, dacă vin toţi). Veniţi şi voi cu idei şi eventual, după ce am ajuns la un acord, facem şi rezervare (discutăm şi discutaţi între voi aici, în cadrul comentariilor, că eu deja am început să mă încurc în mailuri).

UPDATE1. S-a stabilit şi berea de după. La o terasă de pe Smîrdan.

UPDATE2. Raluca Turcan are un proiect privind reforma electorală. Îl va prezenta şi-l vom discuta la ceai.

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

74 de comentarii

  1. Vreţi reformă electorală într-un singur punct (cu mai multe subpuncte lămuritoare) ?

    Folosiţi dracului votul exclusiv pe bază de carte de alegător ! De 10 ani se eliberează fiecărui cetăţean care-şi ia carte de identitate ŞI O CARTE DE ALEGĂTOR.

    Cu ea se asigură unicitatea votului, astfel că omul poate vota în orice secţie de votare, fără să fie nevoie să fie înregistrat în prealabil.

    Şi acum, subpunctele lămuritoare:

    1) Votul este un drept, nu o obligaţie. Cei pe care nu-i interesează politica, sau nu ştiu nimic despre candidaţi sînt rugaţi să stea acasă. E de-a dreptul ridicol să stai 15 ore în ziua votului de fundul fiecăruia cînd îi vine lui cheful să vină la vot. Eu aş băga ziua de vot de la 8 la 20, şi cine n-a venit să voteze pînă la ora aia treaba lui, n-are decît să se trezească mai devreme data următoare.

    2) Se votează STRICT în limitele circumscripţiei respective. Dacă interesele te plasează în altă parte în ziua votului, sînt toate şansele ca interesele tale să nu mai fie deloc legate de circumscripţia respectivă. De ex. dacă eşti plecat din ţară, n-ai decît să votezi pentru ţara respectivă unde ţi-ai stabilit interesele. Dacă eşti plecat doar temporar, atunci tough luck, n-are de ce să alerge ţara după tine, să-ţi pună secţia de vot sub bot.

    3) Campaniile electorale să conţină obligatoriu mesajul: NU TE LĂSA CUMPĂRAT. Televizunea naţională trebuie obligată să organizeze dezbateri prin care tot omul să priceapă că şi dacă votează ei şi dacă nu votează, cineva tot o să ocupe postul respectiv. Şi dacă ei o să trimită cine ştie ce nenorocit pentru că le-a dat şi lor ceva (o kilă de ulei, făină, zahăr şi un lighean) atunci n-au de ce să se plîngă după aia.

    Pentru că adevărul e că pomenile electorale sînt cerute de populaţie, pe principiul: "Tu oricum te duci acolo să te îmbogăţeşti, măcar să mă aleg şi eu cu ceva, dacă te votez".

    Cam aste e. Instituţia votului nu va fi respectată atîta vreme cît oamenii sînt rugaţi să vină la vot. Cînd o să vadă că lucrurile se rezolvă şi fără ei, oamenii or să se deştepte singuri.

  2. Desi o spun cu destula amaraciune, cred data viitoare, trei sferturi diaspora nu se va mai deranja sa voteze de dragul unor caraghiosi descurcareti ca tripleta BVB, sau pentru experimente postmoderne, gen Prigoana Jr ori Teo Trandafir.

  3. @poweraxxel – T Caragiu prefigura calitatea multor politicienilor romani actuali (vezi postul lui Yeba despre L Sandru).

  4. @Florina, ispita numita Lavinia Sandru mi-a aprins imaginatia 😆 "daca as fi fost eu la putere…"

    Pe mine m-ar interesa cum se va rezolva cu votul diasporei, ca ideile lui Hure nu cad gol, le prinde Ponta.

  5. A dat o poanta peste mine, va rooog:

    "Daca eram eu la putere, altfel ar fi stat lucrurile in sanatate."

    – Lavinia Sandru, la A3

  6. Ei, dacă nu e voie cu glumiţe din culise, măcar căpătai proba că-s fănuţă competentă, Avramescu a fost excepţional.

  7. Pentru cei care vor sa afle cum a fost ieri la ceai.

    Pe scurt, foarte reusit. Putintica rabdare, vor veni si detaliile, dar mai sunt si alte lucruri de facut. In fond, azi e zi lucratoare. Asta ca sa nu credeti ca am prelungit berea de dupa pe tot parcursul weekend-ului. Desi nu ar fi fost o idee rea.

  8. Felicitari! A fost un ceai (cu bere) reusit, sa inteleg.Acum astept articole si comentarii din partea dictatorilor si participantilor. Doamnelor, domnilor, aveti cuvantul.

  9. @Daniel

    Trebuie să primim filmul de la ISP (înainte de asta ei trebuie să-l convertească). După care trebuie să-l tăiem şi să încărcăm pe youtube diversele secvenţe.

  10. Yeba, ce sa fac…sunt erou uneori. din cauza lor nu am mai ajuns nici la ceai. de asta imi pare rau. dar promisesem ca merg in emisiune. a fost o confuzie in capul meu cu ora.

    dar am ajuns la bere. si nici acolo n am putut sta mult. ca eram racit (stiu, e august).

    Asa ca imi cer scuze participantilor pentru absenta. ne revedem saptamana viitoare in virtual.

  11. Gasesc interesant proiectul. Sper ca va fi si finalizat, sub forma de proiect politic implementat, daca da, voi fi unul dintre cei care vor beneficia, printre altii. Problema de costuri, cred ca e decisiva, intre un sistem de vot electronic si unul prin corespondenta. De asemeni, procesarea. Se va face la nivel local, sau centralizat. Personal cred ca in cazul diasporei, va trebui conceput un proces de validare electoral, care se va desfasura la ambasade ( sa spunem ca costurile minimalelegate de utilizarea postei vor putea fi eventual partial suportate de alegatori) iar apoi rezultatele vor fi trimise spre centralizare. A doua observatie, pentru diaspora un vot anticipat se impune. In primul rand se poate elimina deformarea sau influentarea opiniei publice prin cele doua mecanisme, dezvaluirea rezultatelor sau publicarea sondajelor de opinie. Cred ca inregistrarea adreselor stabile in strainatate ale romanilor care vor sa voteze, (pe o baza evident voluntara) ar fi benefica si la nivel de comunicare si relatii cu comunitatea. De aceea, in prima faza proiectul trebuie sa fie incitativ.

  12. Am observat ca blogerii de "dreapta" sufera de o anumita boala, sunt f. timizi, se manifesta plenar la nivelu superior al ideilor da se jeneaza sa vorbeasca despre bani. De fapt "dreapta" e in esenta "bani".

    In acest context ar fi desigur interesant sa se discute despre:

    1. finantarea companiilor electorale si impactu unui anumit model de finantare asupra selectarii celor mai buni candidati.

    2. modelele electorale si finantarea lor.

    3. care ar fi modelu financiar care ar atrage cei mai buni oameni in politica.

    Nu-mi fac iluzii, stiu ca nu se va ajunge la asa ceva, totu se va limita la a aduce osanale unui anumit personaj care, chipurile, a reformat, sau ma rog, a vrut sa reformeze ceva, da nu mai stie nici el ce, sau ca alternativa sa se faca misto da ailalti.

    1. @neamtu: esti cel putin rau intentionat. 1. propui teme de discutie dupa inceperea intilnirii. La 6.30 pm noi incepusem sa discutam, nu mai stateam pe net. 2. Esti tu sigur ca asta e scopul nostru in viata, sa aducem osanale. Ei bine, ai sa vezi inregistrarea video integrala, nu s-a pomenit nici macar odata numele lui Basescu. Nici macar nu a fost sugerata persoana lui, aluziv. Raluca Turcan are un proiect foarte interesant pentru vot prin corespondenta iar Avramescu a facut niste comentarii exceptionale cu multe exemple istorice din multe tari, despre sensul, mecanica si rostul votului. Culmea, ai sa vezi ca Avramescu e cam impotriva uninominalului. Sint oameni destepti, bine intentionati care stiu despre ce vorbesc. Eu in locul tau mi-as face iluzii, am stat destui ani afara ca sa stiu ca nu te-ar deranja un sistem bun de vot electronic sau prin corespondenta, indiferent cu cine ai vota. Asta e un proiect in care ai putea uita de simpatiile sau antipatiile tale politice.

  13. Nu e necesară seria paşaportului. Oricum n-o verifică nimeni. Dar dacă daţi de capsomani cu patalama, atunci cereţi ca paşaportul expirat să nu constituie o piedică la exercitarea dreptului de vot, pentru că, altminteri, voi intenta proces penal AEP şi MAE. Dacă nu mă credeţi, citiţi art. 385 Noul Cod Penal. 🙂

  14. Conform proiectului de lege, din 2007, la art.5(2) cică e necesară o dovadă suplimentară de cetăţenie. O copie autentificată cum că cetăţeanul e cetăţean. Eliminaţi paragraful cu pricina. E o nemernicie.

    Apoi, înscrierea online în listele electorale echivalează cu o cerere. Nu mai trebuie trimis niciun plic în avans. Aşa se face la referendumul organizat de R.Moldova, şi aşa se va proceda şi la alegerile ce vor urma referendumului.

    Spuneţi-le să termine cu hîrţogăria. CNP şi adresa din ţara de reşedinţă sunt suficiente. Nici adresa nu trebuie adeverită. Însuşi faptul că plicul de la consulat ajunge acolo, şi e înapoiat tot prin poştă, sunt dovezile că titularul nu a minţit.

    Puneţi-i să gîndească logic, minimalist, şi să nu ne mai considere infractori.

  15. Poate devine obligatorie la alegeri cartea de vot, dată la mişto, de prin 1994 (prima era un fel de carton albastru îndoit în două; de atunci s-a mai schimbat legea, dar tot pe buletin se pune ştampilă ori abţibild).

    Pe când o participare la Ceaiurile Blogary a lui TRU ?

  16. daca vine marinelu' la bere ne asigura SPP-ul intimitatea… doar nu credeti ca aia de la mesele terasei de la neptun erau turisti obisnuiti…

  17. Serios acum.Succes si sper din toata inima sa iasa bine.De eram in Bucuresti, veneam macar la bere cu voi. Nu alegeti vreo terasa aglomerata, ca o sa va lipseasca intimitatea. Nedo nu vine? doarme?

  18. Oh, nu.

    Mă supun majorităţii, c-aşa-i în democraţie. Smârdan e bine, oricum eu ajung mai devreme, pe jos, decât restul, cu maşina. Calderon 80 ar fi o altă variantă.

  19. Andrei Oprea a făcut rezervare la o terasă din Smîrdan (în jur de 21.00). Într-o oră trebuie să confirme. Casa Universitarilor e prea restaurant.

  20. @para

    E măricică? Sîntem în jur de 15-20. Face rezervare acum Andrei Oprea prin centrul vechi, pe Smîrdan. Dacă nu, Casa Universitarilor. Aoleeeeeu! Ce prost sînt! Pub 80!. Tot la Grădina Icoanei. Uitasem de ea (p-acolo îşi făceau veacul Sever Voinescu şi Nae Caranfil).

  21. Invitaţii, cu excepţia Ralucă Turcan, nu sînt membri de partid. Nu putem discuta cu reprezentanţii AEP şi un consilier prezidenţial bucătăria internă a partidelor.

  22. Un partid poate să-şi selecteze capii printr-un procedeu transparent şi deschis, alegerile primare. Acei capi ar putea să forţeze schimbarea mai departe, la nivelul alegerilor propriu-zise.

    Înţelesesem că asta ar fi ideea, acum văd că sărim direct sus.

  23. Intrebarea mea ar fi asta: cum poate fi determinata clasa politica sa implementeze o lege electorala optimizata, stiut fiind faptul ca, in orice demers legislativ pe care il are in vedere, vezi Legea ANI de pilda, tendinta ei e sa construiasca legile in asa maniera incat sa fie contrare intereselor cetateanului, ca sa pastreze nefastul mecanism politizat de control al "beneficiarilor".

    Nu exista lege pe lumea asta pe care sa nu o fi viciat in asa fel incat sa corespunda necesitatilor unei societati deschise.

    Si mai stiind faptul ca toate partidele, absolut toate, se bazeaza pe neajunsurile unei legi prost alcatuite, pe confuzie, mita si instrumentele deja impanantenite de a obtine voturi( mita, intimidarea, autobuze, samd).

    De ce ar renunta ele, partidele, la pleasca naravurilor, in favoarea unor legi care le strica socotelile de casta sau trib?

  24. Poate pare greu de crezut, insa eu daca as fi la butoane si as vrea sa fac modernizarea statului roman, as incepe cu cea mai simpla hotarare: e-Romania!!! De aici, mai departe, statul va evolua de la sine! Dupa ce creezi un sistem central, cu cetatenii statului, indiferent unde sunt in momentului votului, indiferent de ce servicii are nevoie din partea statului, lucrurile se fac logic, fara intarzieri, eliminand mare parte din tentatii in cazul spagii, etc… Fiscal, administrativ, social, electoral, etc. toate problemele isi vor gasi rapid rezolvare. In privinta votului electronic, avem in Europa o tara de la care putem invata foarte bine, intrucat acolo deciziile majore se iau numai prin referendum. De altfel, intr-o societate de gica-contra precum a noastra, cred ca asta poate fi solutie si la noi! Referendum prin vot electronic la fiecare decizie importanta, eliminand astfel dictarea de solutii aiurea de catre un guvern sau altul …

  25. 1. Materia de clasa a III-a pare tratata superficial in aceasta postare, lipsesc versurile:

    „Tatal meu e tractorist,

    Mama mea e tesatoare,

    Chipul ei zimbeste harnic

    La panoul de onoare”

    Iar AMP dupa manuale d-astea sobre a invatat.

    2. Daca vine vorba: Hurezeanu, in siajul urii, propunea:

    (a) sa se faca la un fel ca diaspora sa nu mai aiba acces la trenduri (aia din California, de ex.) ca sa se mobilizeze ca vaca si sa schimbe rezultatele. (fara exit polluri, anunturi pe net (!), alt orar la sectiile de votare);

    (b) sa fie ca in Germania, cine e plecat de mult (15 ani + niste conditii) sa piarda dreptul de vot.

    1. Eu am sters comentariile off-topic. Va rog sa raminem la subiect. Repet, pentru cineva din afara e foarte greu sa urmareasca comentariile la subiect printre zeci de comentarii glumite-chat-flooding. Pur si simplu descurajati pe noii veniti sa-si spuna parerea.

  26. reforma ar trebui sa inceapa de la crearea unei baze unice de date (la nivel natzional – care sa cuprinda si diaspora; cu subdiviziuni regionale, municipale samd, colegiu – in functzie de tipul de alegeri) cu CNP-urile tuturor cetatzenilor cu drept de vot in care sa se opereze automat intrarile (implinirea virstei – la eliberarea buletinului/cartzii de identitate) si iesirile (deces/nr. certificat deces sau condamnare/nr. sentintza).

    s-au dat bani pentru sisteme unice informatizate pina la nivel de catun. nu ma-ntreb ce sa facut cu banii, ci ce anume se poate recupera din acel sistem si daca poate fi facut operatzional in sprijinul sistemului de vot in sesnsul exercitarii dreptului de vot in mod electronic/urmarirea exercitarii dreptului de vot in sensul impiedicarii fraudei.

  27. @MicutzaCeKurai says:
    Thursday, 19 August 2010 at 9:23 am

    se mimeaza reforme, la greu, in romania. tara asta nu conteaza decit ca teritoriu de sprijin logistic pentru viitoare operatiuni militare pe alte teritorii si drept consumator al prostiilor si contrafacerilor din toata lumea! poti cumpara, cu relativ putini bani, pina sus, la oameni din guvern. palinca si caltabosul sunt adevaratele embleme ale romaniei. investitiile se executa,in marea majoritate, pe multi bani si de slaba calitate. pentru ca si foarte multi dintre oamenii care ar trebui sa duca la bun sfirsit politica si economia, sunt doar masa de osinza si de manevra. si situatia asta va mai dura, inca multi ani. statistic, observabil si de pe luna, nu exista fapte certe care sa demonstreze ca, tara asta, cu adevarat, poate sa respire deconectata de la aparatul de partid. sa paseasca neimpilata de la washington, bruxelles, sau moscova, sau chiar tel aviv, de ce nu? si ce, parca am fi singurii? pradatorii se misca cu maxima rapiditate si eficienta, oriunde, in lume, se iveste vreo oportunitate. romania este, zilnic, violata in buget, batjocorita, spoliata, sufocata, tavalita prin praful pe unde ar trebui sa fie autostrazi, scuipata in obrazul cetatenilor ei, mai buni sau mai rai. mai lipseste sa circule moneda de ocupatie, ca in vremea ocupatie, ca in vremurile de razboi. daca nu cumva, azi, ea se numeste euro.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *