Majoritatea romanilor se pronunta verbal ca fiind oameni de dreapta; retorica poporului si a reprezentantilor lor politici nu are nimic in comun cu realitatile nici in asteptarile populatiei si nici in politicile adoptate de asa zisele guverne de dreapta atatea cate au fost. Am sa incerc in aceste trei postari sa analizez atat cat pot eu adevaratele obstacole care au existat in calea dezvoltarii unei politici de dreapta adevarate, reprezentate de partide doctrinar de dreapta, in Romania post decembrista.
In primul rand, problema a fost propagandistica. Timp de patru decenii dreapta a fost demonizata si prezentata sinonim cu Miscarea Legionara si ea demonizata la randul ei, desi unele cadre ale acestei miscari au devenit comunisti credinciosi partidului. Dupa ’89, FSN si mai tarziu PSDR au continuat o propaganda mincinoasa, infricosand populatia (electoratul) rural cu revenirea monarhiei si a mosierilor acaparatori si amenintand populatia urbana cu o revenire in forta a “legionarilor”, care dupa ‘89 au fost mai mult grupari nostalgice decat forte politice serioase. Teroarea lansata de Iliescu cu ajutorul fostilor securisti si organizarea mineriadelor au anihilat complet orice incercare de reorganizare a partidelor istorice.
A doua problema majora a fost redistribuirea “avutiei nationale” si acumularea talhareasca a acesteia in patru nivele suprapuse cronologic. Acesta redistribuire nu a permis pentru mult timp formarea unei clase mijlocii, cu posibilitati antreprenoare, care ar fi promovat politici liberale de dreapta.
Primul nivel de imbogatiti a fost reprezentat de o parte a nomenclaturii, in special cea care se ocupa cu relatiile internationale ale statului comunist (legitime sau nu) au simtit sau au stiut sa anticipeze de pe la mijlocul anilor ’80 ceea ce s-a intamplat in 1989. Romanii, diferit de polonezi, cehi sau unguri, nu au avut o diaspora bogata niciodata. Cei cativa romanii bogati sau foarte bogati din diaspora romaneasca au sters trecutul lor romanesc din biografii sau s-au conectat serios la regimul comunist al lui Ceausescu, prestand servicii contra cost. Nomenclatura comertului exterior a “privatizat” de facto relatiile statului roman cu alte tari, insusind aceste legaturi si materializandu-le in afaceri proprii. De multe ori, acesti oameni si-au insusit si creantele statului, inclusiv fonduri in numerar.
Al doilea nivel de imbogatiti au fost rezidentii nomenclaturii economice din Romania, care s-au pus la dispozitia imediata a noului regim, participand direct sau prin interpusi la noua redistribuire a resurselor statului; din acest nivel fac parte si cei care au protejat pe acesti oameni, de multe ori si santajat.
Al treilea nivel de imbogatiti au fost facilitantii serviciilor de mediere intre capitalul stain care patrundea treptat in Romania si institutiile nefiresc de firave ale noii democratii romanesti. La aceasta categorie s-au alaturat si o mare parte din politicienii tranzitiei, cei care au facut zeci sau sute de milioane din comisioanele fara de care nu puteai face nimic in Romania. Aceste comisioane au circulat cu “liftul” de jos in sus pana la cele mai inalte nivele ale administratiilor PSDR, CDR si PSD. O ultima categorie a acestui nivel (al III-lea) sunt imbogatitii “foametei de capital” de pe la sfarsitul anilor ’90 dupa, dezastrul Ciorbea-Radu Vasile, asa numitii “baroni ai compensatiilor.”
Ultimul nivel, cel al patrulea, de mari imbogatiti ar fi imbogatitii privatizarilor lui Nastase (2001-2004) si cei ai imobiliarelor in perioada lui Tariceanu 2005-2008. Acestia sunt de fapt acei novo-capitalisti ai anilor ’90, care au reusit sa-si reinvesteasca capitalul facut in primul nivel de imbogatire si sa devina din multi-milonari in dolari (sau euro) in miliardari. Bineinteles sunt zeci de exemple, nu voi numi nici unul. Toti stim exact cine, cum si cand acesti mari bogatasi si-au facut averea lor ostentativa. (Politea – discutii cu Max)
Important de subliniat este ca majoritatea celor imbogatiti, lipsiti de orice scrupul si morala s-au vazut datornici catre FSN/PSDR si lui Iliescu aproape personal (vezi cazul Patriciu) si au sustinut PSD chiar daca au mimat dreapta liberala.
O ultima mentionare ar fi asa denumita “societate civila”, formata, finantata si crescuta pe genunchii unchiului Soros, care are si a avut tendinte numai de dreapta nu! Sper ca vom analiza pe acesti prieteni si invatacei ai democratiei intr-o postare urmatoare.
@estule, nu-i frumos. Am accesat linkul si l-am lecturat cu atentie. Nu-mi aduc aminte ca cineva te-a considerat comunist. In fine, chiar daca esti, o faci cu multa gratie. Si eu tin cu Dynamo, din Huston insa in special pentru ca sloganul lor este " Forever Orange"
ai un link:
http://houston.mlsnet.com/t200/index.jsp
Canary Wharf, vroiam sa zic.
sau nu?
sau nu, de data asta.
si cum facem? fac un contract de v-c si cumpar strazile dintre case, le asfaltez, si tai bilete de acces?
Sunt unele chestii care tre sa ramana la stat, cred.
aurelian, it is beyond my poor predictible imagination.
aurelian
nu-l vad pe Patriciu sa faca el un aeroport, o autostrada, de-aia.
Langa marmacie 🙂
@Bleen, ma vad silit sa recunosc ca ai avut dreptate. Nu avem dreapta, desi Preda spune ca nici basescianism nu ar trebui sa avem. La naiba, eu ma mut la stanga.
Parafaragaramus: de unde ideea ca indivizii nu pot sustine constructia de drumuri, cai ferate, centrale nucleare samd? alea din SUA crezi ca le-a construit statul? Canalul Suez a fost construit de stat? caile ferate din marea britanie au fost construite de stat? calea ferata Bucuresti- Giurgiu a fost construita de stat?
nope… toate sunt rezultatul initiativei private si asa ar trebui sa fie…
De acord cu bleen. nu avem stanga, nu aveam dreapta. da' suntem plini de sabloane pe tema asta.
ca urmare discutiile se pot muta la GSP si ProSport ca sunt la fel de bine argumentate deseori.
de pilda pe blogul lui Theophyle am pus un documentar extrem de interesant.
asta:
http://www.chrismartenson.com/crashcourse
Dar avand in vedere ca era cu cifre si argumentatii, ba si mai rau, cu grafice, normal ca nu s-a uitat nimeni pe el. M-au facut insa comunist, evident. Daca vii cu cifre necorespunzatoare nu poti fi decat dusman al poporului. care e de dreapta. aia cu Crin. sau cu americani. ma rog, anti Stalin.
hai sa vorbim la concret.
eu tin cu Dinamo.
ca tot nu cred ca va avea cineva curiozitate sa-mi acceseze linkul.
off topic:
"Imi cer scuze in numele ministerului tuturor celor care au obtinut diplome valabile si de foarte inalta tinuta in strainatate si nu au fost recunoscute in Romania." Funeriu
Max Weber zicea ca haina capitalismului a fost "turnata" pe forma eticii crestine protestante. Acum, camasa nesustinuta de vreo morala s-a prabusit.
Eu cred ca scopul ar fi sa faci ceea ce te pricepi, cu placere si inima curata. Daca excelezi, banii vin singuri, mai devreme sau mai tarziu, mai multi sau mai putini. Meseria bratara de aur, sau citatul lui Theophyle din Virgiliu: Labor omnia vincit.
@theophile
afacerile simulate au fost rasplatite cu bani falsi, neacoperiti in aur.
Este, parafaragaramus. Vantu este prototipul, "se merita"? 90% ti-ar raspunde ca nu! Din ei 100% ar minti 🙂
scopul vietii nu e sa faci bani. sau nu?
"Metodele de a face bani adevarati din afaceri simulate, ceea ce noi numim produse toxice, au fost aduse la un grad de perfectiune aproape imposibil de combatut." Theophyle
Ia uitati-va ce zice nenea asta:
http://www.money.ro/lideri-analize/dorin-ghidiu-a…
Io nu pricep. Aia s-au dus in America pentru ca era tara libertatii, astia se duc in China de parca n-ar fi comunistii acolo. Numai banul sa miste lumea? Atat de lacomi sa fie?
Tocmai mă gâdeam la ceva ce aduce cu maniheismul de care vb. Florin. Spunem, deocamdată, în primul rând instinctiv, ce stânga şi ce e dreapta. Dreapta e bună, stânga e rea. – Cred că e puţinel cam mult să ceri unei societăţi cum e cea românească, cu istoria ei post 1945, să fi dat până acum o distincţie clară, cât mai clară, dreapta – stânga. Noi, la ieşirea din comunism, nu puteam avea mai puţin decât am avut. Nici măcar axa aia morală a dizidenţei, pe care alte state au avut-o din plin, nu am avut-o. Nu am avut nimic. Totul a plecat de … totul a fost atât cât s-a putut strecura printre fisurile sistemului creat de Iliescu. Iar Iliescu e stanga, aia cea mai urâtă, popular urâtă. Adică, mai bine zis, democratic urâtă, căci popular iubită (1).
Pe de altă parte o opţiune pentru dreapta, nu-i chiar exclusiv instinctivă. Mai e şi ceva opţiune raţională: acolo unde e opţiune pentru securitatea statului (militară) prin angajarea alături de vest, e dreapta/ acolo unde e opoziţie, e stânga; acolo unde e cotă unică e dreapta, iar unde nu e, ei, e Iliescu; acolo unde e condamnarea comunismului e dreapta, acolo unde e condamnarea condamnării e stânga (+ vadim); acolo unde se susţine financiar cu bani publici un proiect cultural fără a condiţiona finanţarea de înţelegerea de către tine, finanţator, a activităţii culturale respective (cazul ICCR) e dreapta, în partea ailaltă e stânga. Nu e mult. Nu se pot enumera multe. Dar o opţiune trebuie făcută, cu nişte distincţii trebuie operat. Şi trebuie operat pentru că se vede că există diferenţe şi, cumva, acestea trebuie puse pe căprării.
1. Ion Iliescu: „existat o acţiune conjugată a forţelor de dreapta care au mers pe ideea că în toate ţările din Europa de Est trebuie să vină la putere forţele de dreapta.“(…)„… trebuie să rămânem cu vigilenţa trează şi să fim pregătiţi pentru orice alte încercări de escaladare, de destabilizare a situaţiei din ţară şi peste tot să întreţinem un spirit de mobilizare şi de luptă a tuturor celor hotărâţi să apere democraţia română, democraţie pusă în slujba celor mulţi, în slujba poporului, nu democraţie care să slujească celor înavuţiţi sau celor care vor să se înavuţească pe spinarea poporului.“
(Din Discurs de mulţumire adresat minerilor, din volumul Raport asupra evenimentelor din 13-15 iunie 1990, Bucureşti, editat de GDS şi APADOR-CH.”
valabil si pt buget.
@parafaragaramus: 😆 sau o enigma ruseasca(It is a riddle, wrapped in a mystery, inside an enigma). suna misto, ce mai.
bine, parca as avea habar de ceva.
Cred ca de fapt sunt un troll.
Eu as fi curios sa vad cum stam cu banii.
Cati bani sunt in tara, cati sunt la stat, cati la privati, cati din cei privati sunt sustinuti prin contracte cu statul, ce procent sunt negri(BNR ar trebui sa stie), cati se cheltuie in tara.
Si despre buget, cred ca are dreptate Florin, de fapt asta e finalitatea jocului. Se strang bani de la populatie, si se investesc tot pentru populatie, in lucruri pe care indivizii nu le pot sustine singuri: autostrazi, centrale nucleare, baraje, porturi, justitie, armata.
(Ce ma oftic ca habar n-am de economie.)
ooooooo, nemo, mi-ai furat impresia artistica.
––––––––––––––––––––––––––––
ce va uitati asa?
am tras o linie.
Dupa comentariul lui Florin, asta trebuia, zic eu.
@parafaragaramus: bine ca nu sunt eu singurul tembel cu font-urile
prb Teophyle are dreptatea cu clasificarea lui, oricum, ar trebui cuantificate sociologic asertiunile cu privire la devenirea intru capitalism autohton(daca formulea mea e "pretioasa", e pe masura articolului 🙂 ).
@Bleen: subscriu la comentariile tale de azi. de altfel, nici nu cred ca am comentat vreodata altfel…
-PD e rupt din FSN, apoi a aparut Basescu care vrea sa intre in istorie+amor propriu/orgoliu, etc. asa se face politica la romani. Imi vine sa cred ca Iliescu e singurul "politician autentic", ala e bolnav de "politica de dragul politicii". Sau e poate mai complicat, in spatele acestei chestii sta "dorinta de putere". da, prb ca asta e :).
Intr-adevar, pe roman il defineste cultural "pleasca" 🙂 PDL ii trage cu masurile de stanga(sa ne amintim de aia cu profesorii, cand intr-adevar @Bleen aveai dreptate, desi aveam si eu dreptate, ca-cu PSD-u' ar fi fost si mai nasol).
Nu sunt de acord cu lupta ta impotriva "ismelor" 🙂 . Traind in alta tara, apreciez la alta valoare "ismele" astea.
Si-n plus, eu nu as spune ca Basescu e un cinic total(numai vreo 90% 😆 ); uite eu il cred vinovat de "patriotism" un pic. da, e tot cu "ism".
Hm, romanii sunt inca un popor "comunist", desi mai putin ca altii. Grecii mi se par congenital comunisti, de exemplu.
La romani cel putin, elita a fost distrusa(remember filmul ala cu "puterea sovietelor", in care se explica cum au omorat aia 10% elita din orice categorie sociala, tocmai in scopul "ingineriei populationale".), au indurat 40 de ani de comunism, hai, treaca-mearga, macar au motive…, iar acum, de aia e asa greu de "reconstruit".
In ceea ce priveste PDL-ul, nu ma pot opri sa nu-mi aduc aminte ca atunci cand alde C Preda facuse scandal impotriva lui Prigoana, i-ati luat apararea lui Honorius,…folosindu-va intens de sofistica. Una f contorsionata.
Oricum, in afara de America, eu nu prea cred sa fie nicaieri "capitalism autentic". E o alta mentalitate.
Mai exact, a fost capitalism.
"Tea party" este ultimul zvacnet al "americanismului pur sange", ala autentic, fara democrati si republicani neo-coni(eu cred ca neoconii sunt niste dobitoci, de exemplu).
Oricum, datorita realitatilor demografice, se va schimba si chestia asta.
Pe scurt, oricum dreapta-stanga difera mai putin in Europa, parerea mea, iar la "periferie", in tari ca Romania, difera si mai putin, asa incat, de aia se intalnesc partide ca PDL-PSD-PNL tot "pe acolo".
Nuantele sunt iar importante, totusi: cu PSD-ul ar fi totusi mult mai nasol.
una din chestiile comuniste care ma sacaie pe mine apropo de Romania, este ca medicina e inca privita ca o chestie gratuita, si nu ca "o investitie"(in sanatatea proprie, etc).
@ Florin, btw,ce zici, faptul ca "medicii se duc la medicina pt bani" denota o mentalitate socialista sau nu? 🙂
ne facem mici, mici, mici, din ce in ce mai mici.
Bine, pa!
Da, cele de pe home sînt teribil de mici şi de înghesuite. Par cam de stînga, zic eu.
fonturile se vad bine pe explorer, pe opera se vad nasol. Alea de dinainte erau mai lizibile.
Deşi, cel puţin în US, de la un timp încoace, dreapta nu face altceva decît să se lamenteze.
@Florin
Asta dacă distincţia dreapta-stînga s-ar aplica doar din punct de vedere economic sau, mai bine zis, al alocării veniturilor bugetare.
De fapt, eu altceva vreau să zic: că distincţia în sine, referindu-ne la cele două label-uri, mi se pare irelevantă. Nu e relevant să ştim dacă o măsură, o atitudine sau alta, e de dreapta sau de stînga. Fiindcă de obicei, o dată ce i-a fost pusă ştampila devine rea sau bună, depinde de ce parte a baricadei eşti. Şi cam acolo se încheie discuţia. Or, eu nu cred în echivalenţa distincţiei dreapta-stînga/bine-rău. Tocmai asta a dus la aberaţii de genul: ecologismul, revolta şi arta sînt de stînga, familia, naţiunea şi conformismul sînt de dreapta. Dacă totuşi accept o oarecare arondare a unor atitudini dreptei şi stîngii, aş zice că afirmarea e de dreapta şi lamentarea, de stînga.
@Bleen: o sa schimb fonturile inapoi miine. 2. Cred ca e gresit sa consideram bugetul ca fiind latura strict "economica". Bugetul e principala pirghie de putere, in orice societate, democratica sau nu. Nu e vorba de bani ci de felul in care banii, colectarea si alocarea lor modeleaza societatea. Mentalitatea de "asistat" e o consecinta nu o cauza. Exista insa un fel de mistica contabila care ne face pe toti sa evitam sa discutam subiectul care pare cu mult prea contabilicesc pentru calificarile omului obisnuit (nu e vorba ca si finantistii se chinuie sa-l faca ilizibil). 3. Distinctia e irelevanta in masura in care nu foloseste la nimic. Pentru un ciine e irelevant daca copacul pe care se pisa e prun sau corcodus. Dar sa deosebeasca intre un ciine si un lup ii este folositor si de aia o si face. De aceea eu nu cred ca nu foloseste la nimic sa deosebim politicile de stinga de cele de dreapta. Ca si in cazul ciinelui e o chestiune de pericol: Mai devreme sau mai tirziu masurile de stinga au prostul obicei de a restringe libertatea si de a produce mutanti. Asa ca eu unul reduc lucrurile la o abordare maniheista care va oripila pe corectii politici: Stinga e rea, dreapta e buna. A spune ca e irelevant sa distingi intre bine si rau, abia asta suna a teorie inutila:)
Ah, si un corolar: Un guvern care nu e bun, nu are cum sa fie de dreapta:)
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-6953796-sever…
Nu e normal ca ideile bune sa vina numai de la un singur om.
Nu putem sa facem treaba in locul lor. Ce ne mai ramane?
@parafaragaramus
Nu e deprimare. E normal să vrei mult (nu să te aştepţi la mult). Hai să zicem că e un fel de deprimare programată.
Du-te si cere-i scuze Simonei! 🙂
stanga e stanga, dreapta e dreapta.
Astea merg in momentul in care se urmareste o ideologie prin masuri si prin fapte. In Romania, unde totul este mai mult decat aproximativ, discutia principiala probabil ca pare futila, cat timp legile sunt ciur, si cei care le aplica o fac pe baza de gasti. Problema este la Justitie, care ar trebui sa arbitreze onest jocul democratic, la politicieni, care pe langa faptul ca lasa la o parte orice ideologie cand sunt la butoane, mai au si o mentalitate de genul "ce lege, noi facem legile!", si nu in ultimul rand la populatie, care nu are incredere in politica, si saboteaza inconstient, dar justificat de evidenta, contractul social.
La mine pa ramura, daca vrei sa-ti iasa ceva bun, trebuie sa stai si sa clocesti o idee mult timp inainte de a pune un punct pe hartie. Dupa aceea, e o lupta cu toata lumea implicata in joc, cu compromisuri, cu amanari, cu frecusuri, dar ideea generatoare ramane prioritara. O doctrina eu o vad tot ca pe un proiect, deocamdata la nivel de schita incoerenta, dar obligatoriu de a se clarifica pentru a injgheba niste masuri practice cursive si cu rezultate pe termen mai lung. Este ca un sens, pe care sti ca trebuie sa-l tii, ca sa ajungi la destinatie.
Bleen, cred ca te asteptai la prea mult de la cei pe care i-ai sustinut. Te-ai infierbantat in campanie, ca acuma sa te deprimi.
@Florin
1. Da, am o inapetenţă pentru teorie.
2. Fluturatul a doi termeni nu e nici măcar teorie, e sloganism.
3. PD-L, pînă la proba contrarie, e PSD. Că, spre deosebire de PSD, are şi speranţe, latenţe şi potenţe, asta e altceva. Că nu le arată, e mai nasol. E ca înţelepciunea poporului român, aia ţinută la secret 2000 de ani.
4. Uite, exemplu de măsură de la care putem porni în discuţia dreapta-stînga: alocaţiile copiiilor (niciodată n-am ştiut, sau am ştiut, dar am uitat de fiecare dată: cu doi sau cu trei i?) Unii zic că n-ar trebui să aibă legătură cu veniturile părinţilor, că li se dă copiiilor, dar cu toate astea, copiii nu au capacitate de exerciţiu deplină, nu-şi pot administra singuri banii, asta o fac părinţii. Deci venitul acordat copiiilor ….shit, a început Friends.
@Bleen: Bon, deci eu inteleg ca o abordare concreta e asa: luam orice masura a guvernului si zicem: asta in cutia rosie din stinga, asta in cutia albastra din dreapta, asta la cos.
Ne iaba naiba cu succes in felul asta. Eu as spune, de pilda, ca alocatia pentru copii in sine nu e de nici un fel. Cum nu e nici ajutorul de somaj sau alte forme de protectie sociala. Ce poate fi de stinga sau dreapta e felul in care sint calculate si alocate sumele, felul in care se aloca banii. Aici poate ca e capcana in care se zbat multe discutii: ploaia e ploaie, uneori e buna, alteori e rea. Depinde de anotimp, vreme, conjunctura si cantitate. Adica, ploaia e uneori de stinga (egalitarista si tot timpul) sau de dreapta (unde e nevoie, cind e nevoie).
Asta ma duce la fondul problemei: banii. Politicile de stinga si de dreapta sint astfel in masura in care string si aloca bani pe principii de stinga sau de dreapta. Vrei discutii concrete? Discuta bugetul! Asta e instrumentul ultim care pune in practica teoria si unde trebuie masurata ideologia.
@Bleen, stai putin ca ma confunzi. Cand am intrat pe acest blog, primul lucru de care am luat cunostinta a fost declaratia de independenta enuntata la rubrica "Despre “Madame Blogary”", unde se spune clar ca "Madame Blogary nu este: platformă publică, vocea poporului, o smecherie de făcut trafic, un cuib de talibani Băsescieni". Dupa ce am citit prima fraza mi-am sus "Da, este un site care merita atentia mea".
Nu sunt taliban Basescian, dar nici portocaliu nu sunt. De altfel, sunt primul critic al guvernului, dar consider ca o critica nu trebuie sa fie altfel decat lucida si nu una emotionala. Seitan si Vladescu si-o merita din plin, dar cum nu imi place sa ma grabesc ca fata mare la maritat astept sa vad proiectul de lege inaintat Parlementului inainte sa formulez o opinie critica.
Eu zic să discutăm mai aplicat şi după aia să vedem care sînt soluţiile de dreapta şi de stînga pentru o problemă concretă. Adică, ar trebui să trecem peste termenii generali "dreapta" şi "stînga" şi peste laudele "eşti dă dreapta" şi acuzele "eşti dă stînga", fiindcă astea mie nu mi se par judecăţi de valoare. De cînd s-a lansat Blogary se tot discută despre chestia asta. Uite, eu de exemplu am oroare de protocronism, autohtonism, ţărănism, naţionalism şi alte isme cu iţari. Sînt de stînga?
Eu zic să aşteptaţi pînă în 2012. De fapt, nu să aşteptaţi ci să-i trageţi de mînecă pe pedelişti cît puteţi. Poate scapă de capcana self-suficienţei şi pompierismului.
@Bleen: v-a pus domnu nichi in jug si va afuma cu ardei iuti si va pune discursuri din Boc in bucla? Ca tare nervos mai esti azi. Zici asa: "Hai să nu ne blocăm în chestia cu dreapta. Pînă acum nu s-a discutat nimic concret pe blogul ăsta. " Ti-as cam raspunde: 1. A "discuta lucruri concrete" e o formulare nefericita. Odata ce le discuti ele devin teoretice. Lucurile concrete se fac sau sint deja facute. Discutia e parte din "ideea de lucru", nu din lucrul concret. 2. Daca tot ai o criza de pragmatism, de ce nu incepi tu "cu lucrurile concrete"? 3. "Toti sint la fel" e doar o subtila forma de manipulare prin culpabilizare. Poti sa pui PDL si PSD la un loc si sa zici ca-s tot una. Dupa cum toti am fost comunisti, nu? (sau toti pacatosi) E evident ca in unele sint la fel in altele nu sint deloc la fel.
Radical mai esti azi, pe tine vremea frumoasa te 'nerveaza, bag de samă.
Gata, m-am prins, Basescu e referinta 🙂
interesante comentarii! nu avem dreapta si nici nu avem stanga, atunci eu cu cine votez? Cu mama lui Ponta, care din profunde reflectii ideologice vrea sa-l cafteasca pe Boc, sau il votez pe Boc ca sa nu fie caftit de mama lui Ponta 🙁
As fi de acord cu tie, adica as putea fi de acord cu tine daca ai fixa si o referinta dupa care ne-am putea orienta atat eu cat si ceilalti. Era un banc cu un individ in autobuz care la un moment dat spune:" Toate femeile din dreapta mea sunt curve iar toate femeile din stanga mea sunt proaste. Una dintre cele din dreapta protesteaza vehement: " Nu ti-e ruzine, ma, nesimtitule, sa ma faci curva?", iar replica a venit prompt: " Si daca nu esti, ce ma-ta cauti in dreapta? proasto!"
In fapt, daca individul s-ar fi intors cu spatele ar fi rezolvat problema cu mai mult tact 🙂
plm, gînd la gînd cu bucurie, spiritele mari se întîlnesc: http://www.hotnews.ro/stiri-politic-6953796-sever…
Hai să nu ne blocăm în chestia cu dreapta. Pînă acum nu s-a discutat nimic concret pe blogul ăsta. Numai dreapta-stînga, dreapta-stînga. Who cares?
Pe de altă parte mi se pare un abuz să pui PSD la stînga şi PD-L la dreapta, atîta timp cît sînt amîndouă cam în acelaşi loc. Şi PNL tot acolo e. Partidele româneşti nu au doctrină, sînt doar găşti de pradă şi de cumetrie. Dacă PD-L are totuşi un ascendent (unu mic, mic de tot) e fiindcă i s-a pus lui Băsescu pata să intre în istorie. Geoană a avut dreptate cu atacul energetic. Ceea ce se întîmplă în ultimii 6 ani în politica românească e din cauza (şi datorită, în acelaşi timp) inepuizabilei energii şi imensei vanităţi a lui Băsescu. S-a trezit napoleonul din el. Ceea ce nu e rău. Dar asta nu înseamnă că PD-L e de dreapta şi PSD şi PNL de stînga. Găştile de pradă şi cumetrie au rămas tot găşti de pradă şi cumetrie, chiar dacă lui Băsescu i s-a sculat să intre în istorie.
@Bleen, ma declar batut. M-ai ametit de tot. Nu mai pricep nici daca sunt pe "Ziarul bloggerilor de dreapta". Care dreapta? …pentru ca daca iau in calcul ca se doreste a fi un loc al bloggerilor de centru-dreapta ar trebui sa existe o referinta fata de care va declarati de centru-dreapta, nu? Oricum, ma declar total dezorientat de teoria ta si renunt.
Daca fixezi un sistem referential in care sa purtam discutia pe aceasta tema, promit sa revin. Altfel, discutam ca doi cosmonauti. Eu iti spun "Bleen, uita-te in sus", iar tu imi raspunzi "Care sus?"
Care guvernare de dreapta? Guvernarea PDL-PSD? Ce înseamnă stînga, ce înseamnă dreapta? Repet, opoziţia dreapta-stînga e reducţionistă iar în România, la momentul ăsta e absurd să vorbim de dreapta şi stînga. Să nu uităm că Băsescu a cîştigat alegerile după ce contracandidatul său s-a întîlnit la drum de seară cu un om de afaceri. Să nu uităm că Băsescu a cîştigat alegerile militînd împotriva privatizărilor şi atacînd trei miliardari.
Şi să nu uităm că PSD, în guvernarea 2000-2004, este campionul privatizărilor.
70% dintre votanţii lui Crin în primul tur au votat Geoană în al doilea. Nu stînga. Au votat împotriva "manelelor" (termen generic, ştii la ce mă refer). A frost un vot trendy, dar aşa sînt toate alegerile (nu numai politice) pe care le fac yupişii.
@Bleen, e posibil sa ai dreptate. Prin inductie logica, daca un individ nu se declina sau daca nu are inclinatii homosexuale este heterosexal, tot asa cum daca un partid se situeaza in opozitie fata de un program de guvernare de dreapta se presupune ca este un partid de stanga. Corect? Altfel, criteriile prin care politica de dreapta se diferentiaza de aceea de stanga, daca facem abstractie de statutul si doctrina de partid, isi pierd sensul logic si intram in domeniul fanteziilor. Faptul sustinut de tine ca multi liberali, simpatizanti ai lui Crin, au fugit spre stanga la indemnul acestuia isi pierde sensul logic. Spun asta pentru ca nu putem vorbi despre asexuati sau despre partide de centru atat timp cat metodele de guvernare sunt in mod vizibil de dreapta si respectiv de stanga. Asumarea unei doctrine de dreapta dublata de opozitia pe fata in raport cu o guvernare de dreapta este proprie partidelor clientelare.
Dealtfel, repet, distincţia e prea puţin importantă. N-o să gîndesc aşa sau aşa numai fiindcă trebuie să fiu considerat de stînga sau de dreapta. Astea sînt nişte etichete teribil de reducţioniste şi simplificatoare de care, ca să fiu sincer, mi se rupe.
La noi eşti de dreapta dacă ai fost în piaţa Universităţii şi eşti anti-Iliescu. Sau eşti anticomunist. Astea nu sînt criterii, să fim serioşi.
Dar nu e nicio problemă, şi în vest tineretul urban, educat, aşa zişii young professionals, votează tot cu stînga în timp ce bătrînii şi rednecşii votează cu dreapta.
@zexe
Nu toţi pensionarii au votat cu Băsescu, însă o bună parte din yupişi au fost redirecţionaţi de Crin către Geoană. Şi asta nu e o chestie de stînga-dreapta, reforma statului etc ci de percepţia Băsescu egal manele-mitocani-tinichigii.
@bleen
http://www.youtube.com/watch?v=BLrfDdTxc94&fe…
@parafaragaramus, multumesc! In seara aceasta Dl Mihai Voicu vine la noi in emisiune, ora 22:00, Vox News, zexe plus, pardon "Zece plus" 🙂 …poate il intreaba Cristian care este latura sa predominanta, de om politic sau de bloger.
http://ratingpolitic.wordpress.com/2010/02/22/inv…
Bleen, afara e soare, iar eu n-am votat cu Crin.
Da, si probabil ca pensionarii au votat cu Basescu 🙂
Da, şi toţi cei vizaţi de mine au votat cu Crin.
@Bleen, acum aproximativ un an ai scris un articol memorabil “O să ne enervăm şi o să dăm cu umbreluţa din Sex on the beach de pămînt!” http://bleen.ro/2009/07/22/o-sa-ne-enervam-si-o-s….
A fost unul dintre dintre cele mai bune texte ale tale. Ar trebui sa il recitesti, legea pensiilor fiind un subiect relevant in discutia noastra.
Populaţia nu gîndeşte în termeni de stînga-dreapta (dealtfel, fie vorba între noi, şi mie terminologia asta mi se pare irelevantă). Importante sînt beneficiile, ceea ce cîştigă din guvernarea respectivă. O măsură are valoare prin beneficiile pe care le aduce, nu dacă e dreapta sau de stînga (asta e complet irelevant).
Percepţia e cea care contează. Poate să vină PD-L cu măsuri de dreapta, ultraliberale că lumea va reţine tot gafele. Riscul guvernului PD-L nu este de a fi perceput ca fiind de stînga ci de a fi perceput ca incompetent şi pompieristic (vezi Ciorbea). Oricum, Boc are ceva din Ciorbea: tocilar serios, silitor, moale şi inadecvat.
@Bleen, orientarea unui partid politic este data maniera in care guverneaza, si nu dupa cum este el perceput de diversi. PSD si PNL au guvernat cu masuri de stanga, preponderent de stanga. As dori sa deschidem ochii si asupra programului de guvernare al PDL, mai precis sa urmarim daca proiectul de guvernare cu masuri de dreapta va fi urmarit de guvernul Boc punct cu punct. Altfel, discutam ca sa ne aflam in treaba
E ca in bancul cu rabinul… si tu ai dreptate, si celalalt, toata lumea are dreptate
Nu avem dreapta, nu avem stanga, nu avem nimic altceva decat Basescu, iar daca nu am fi avut un Basescu ar fi fost nevoie sa-l inventam…Come on!
Sau nu. Marxist nu e bine zis. E un amestec de ev mediu românesc şi modernitate nord coreeană.
Populaţia română are o orientare politică pe care am putea-o defini ca medieval-comunistă. Sau ortodox-marxistă.
Electoratul lui Băsescu (ca şi cel al PD-L-ului) este extrem de eterogen.
Problema e alta: nu avem nici un electorat de stînga.
Guvernarea asta e decisivă ptr PD-L. Va guverna bine, va exista şi după 2012 ca partid important (chiar dacă în opoziţie), va guverna prost, va avea soarta PNŢ.
@Bleen,
M-ai convins ca Adian Stanciu are dreptate, anume ca dreapta romanerasca este o iluzie pe bloguri si ca, de fapt, Basescu este produsul unui electorat de stanga, sau al uni partid de stanga, ma rog. E o contradictie in termeni, o aberatie adica.
Cu alte cuvinte, fără Băsescu, PD-L nu trece de 4-5%.
aşa e, bleen, acelaşi lucru îl remarca şi dinescu mai an…
"Problema cea mai mare a dreptei românești e că electoratul nu e deloc de dreapta,…"
De aici şi declaraţia lui Paleologu, aia cu "pleaşca". Popularitatea dreptei e în fapt popularitatea lui Băsescu.
Dacă e să ne luăm după cercetările sociologice, majoritatea românilor nu numai că vor ca statul să dea, să scadă, să crească, să dreagă dar nici măcar nu cred în pluralismul politic,
De altfel, premierul Boc tocmai s-a exprimat pe acest subiect "Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, şi cel al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, au fost ameninţaţi, în cadrul şedinţei de Guvern din această dimineaţă, că vor fi remaniaţi, dacă vor mai vorbi despre măsuri care nu au fost discutate de Executiv"
@Adrian Stanciu, dreapta din Romania a ajuns la guvernare datorita votului popular. Desigur ca veti spune ca si asta e o iluzie dar nu este iluzia celor de dreapta. Sunt de acord ca Vladescu si Seitan sunt veriga defecta a acestui guvern si ca, in lipsa unui departament de comunicare eficient, aberatiile acestora ajung in presa in mod distorsionat. Ar trebui sa va resemnati, totusi, cu ideea ca o mare parte din electoratul educat a ales o guvernare de dreapta, poate si pentru faptul ca oferta de stanga este inexistenta.
Problema cea mai mare a dreptei românești e că electoratul nu e deloc de dreapta, chiar atunci când se declară ca atare. Vezi recentul scandal care a animat clasa mijlocie la gândul că s-ar putea să li se reducă alocațiile pentru copii, care oricum nu aveau ce să caute între politicile de dreapta din capul locului. Dreapta românească e o iluzie pe bloguri.
Trecerea de la o economie de stat la una capitalista este insotita de accumularile de capital autohton pe cai ilicite. Altfel, fara capitalisti, nu am fi putut vira spre o economie preponderent privata. Daca acestia s-ar fi oprit la o suma rezonabila si ar fi dezvoltat afaceri cu obiecte de activitate dezlipite de banul public, de buget adica, am fi putut intra in randul tarilor civilizate. Dupa 20 de ani de "accumulari" succesive, constatam ca majoritatea firmelor de succes cu capital autohton sunt strans legate de contractele cu statul. Aici e buba. In fapt, privatizarea a constat in delapidarea perpetua a bugetului de stat prin contracte preferential dirijate dupa criterii politice, prin intermediere, sau prin simplul jaf. Din acest motiv nici fondurile europene nu au fost accesate pana acum, pentru ca acestea nu pot fi siluite politic si acordate unor firme fantoma. UE este foarte exigenta, si din acest motiv firmele specializate pe jaful banilor guvernamentali nu s-au inghesuit sa ii acceseze. Daca as fi fost eu "Guvern", as fi facut o licitatie corecta cu firmele din Comunitatea Europeana specializate pe domeniile de dezvoltare si as fi rulat toti banii proveniti de la UE. Macar m-as fi ales cu ceva la sfarsitul mandatului, chestie ce poate fi speculata in puncte politice masurate in Km de autostrada, in Km de conducta de canalizare si apa potabila, in numar de centre de prelucrare a produselor agricole, etc. Daca va reusi sa faca acest lucru, in conditiile crizei, si daca va reusi sa faca fata presiunilor facute de mafia bugetofaga, Guvernul Boc va reusi sa ingenuncheze opozitia, iar lipsa resurselor va atrofia apetitul mafiei. Boc are o misiune grea, dar nu imposibila.