Astă seară, la Bucuresti, într-o ceremonie la Palatul Elisabeta, Prinţul Nicolae a primit decoraţia Nihil Sine Deo, titlul de Alteţă Regală şi a devenit oficial Principe de România. Titlul i-a fost oferit de Regele Mihai I şi a fost un dar care marchează în viaţa Principelui împlinirea vârstei de 25 de ani. A fost, în acelaşi timp, şi un dar pentru Casa Regală, Alteţa sa Nicoale devenind astfel primul moştenitor al Coroanei de sex masculin. Potrivit succesiunii, Coroana României, alături de poziţia de Şef al Familiei Regale, se transmite Principesei moştenitoare Margareta, apoi Principesei Elena, şi, mai departe, Principelui Nicoale.
Ceremonia a fost de o modestie copleşitoare. În tihna frumoasei grădini a Palatului Elisabeta, după o ploaie strălucitoare, în curtea Palatului şi-au făcut apariţia Regina Ana, Regele Mihai, Principesa Margareta şi Principele consort Radu. Şeful Onorific al Casei Majestăţii Sale a anunţat evenimentul, Regele a preluat distincţia, i-a înmânat-o Principelui, iar Principesa Margareta l-a ajutat să şi-o potrivească la rever. Apoi, Regina Ana l-a felicitat, şi-au strâns mâinile pe rând şi au invitat oaspeţii în grădină să închine acestui moment un pahar de şampanie. Momentul nu a durat mai mult decât descrierea de faţă, a fost însă intens prin emoţiile tânărului Nicoale, distincţia familiei, bucuria oaspeţilor şi entuziasmul organizatorilor. Audienţa, formată din ambasadori, prieteni ai Principelui, apropiaţi şi cunoscuţi ai Casei Regale, a fost adânc mişcată.
E uluitor câtă frumuseţe pot aduna laolaltă câteva calităţi abandonate de lumea noastră publică: modestie, discreţie, căldură, simplitate. La venerabila vârstă de 89 de ani, Regele Mihai are o distincţie a prezenţei pe care nu sangele, ci nobleţea sufletească i-o aşterne pe chip. Privirea-i radiază blând şi senin şi un aer de bunătate supremă te învăluie în preajmă-i. M-a impresionat gentileţea cu care s-a lăsat în voia bucuriei noastre de a face o fotografie împreună. Disponibilitatea aceasta curată, neprefăcută, e ceva ce nu poţi învăţa în nicio şcoală, ţine de felul onest în care ai ALES să-ţi priveşti semenii. În sensul acesta, mi s-a părut că Principele Nicoale poate fi unul dintre cei aleşi. Are deschiderea celor trăiţi în alte lumi, dar mai ales, însufleţirea şi candoarea tinereţii sale.
Nu ştim care va fi sensul Casei Regale odată cu succesiunea, dar ştim că azi s-a petrecut din dorinţa Regelui un moment simbolic: Mihai I a uns Principe primul succesor bărbat al Familiei Regale a României. Să fie ceasul bun!
Sunteti rai cu Liana. Despre ce ati fi dorit sa scrie pe un site de dreapta? Un articol de stanga? Liana, tine-o tot asa, adica ”Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.”
@Mary Curry: Mi/a facut placere sa citesc aceste randuri. Mersi 🙂
Nu este vorba aici de argumente ieftine nationalist-pasuniste, ci de asigurarea unui minim de compatibilitate.
Iar cine doreste exemple istorice, sa-si aminteasca de Carol I, care abia treptat, într-un lung proces de învatare si adaptare, dupa 1878, a devenit un monarh român, pâna atunci ramânând mai mult un agent prusac. Pentru o restauratie îti trebuie omul format pentru job – Franco l-a crescut cu mare grija pe Juan Carlos, care iata, si-a jucat excelent rolul. Un rege se naste si se creste.
N'est pas roi qui veut.
O delicioasa cronica mondena, scrisa cu multa delicatete, oh, cât de emotionant, câta noblete, câta simtire, mi s-au umezit, discret, colturile ochilor, pulsul mi s-a accelerat usor, iar pieptul mi-a tresaltat impreceptibil, narile mi-au frematat în ritmul discret accelerat al batailor de pleoape, un fior de nedisimulata voluptate m-a cuprins sub impulsul unor simtaminte de atasament si dulce tandrete…
Uneori ma las transportata de acest sublim fior în lumea, ah, atât de distinsa, lumea luxului, calmului si voluptatii Casei Regale, departe de vulgaritatea si mizeria cotidiana…
Totusi, câteva nelamuriri au plutit ca umbre fulgurante peste imaginea magnifica a acestei exqusite si înduiosatoare evocari.
"Coroanei de sex masculin" – o fi Coroana Regala a României de sex masculin, dar ea nu prea se poate mosteni, din simplul motiv ca nu poti lasa mostenire ceea ce nu detii. Ma rog, e doar un detaliu.
În rest, proaspatul Print Nicolae pare un baiat de isprava decupat 100% din filmele americane cu teen-agers la high school si college. Sunt convinsa ca-i baiat de treaba. Pacat ca n-are habar nici de România si nici macar de limba româna.
Bunicul sau, porfirogenet, a avut parte de la nastere de o educatie cu totul speciala, destinata asumarii responsabilitatilor regale: perceptori speciali, tovarasi de joaca alesi, o clasa de scoala cu colegi excelenti selectionati din toate mediile sociale si regiunile tarii, profesori eminenti, pe scurt, a fost educat ca un Little Budha, format cu ajutorul a tot ce a fost mai bun pentru a deveni un bun rege, ceea ce, în conditiile istorice si handicapurile personale date, a si fost.
Sa mai remarcam ca Regele Mihai a fost si a ramas singurul român din familia sa, nici sotia, nici fiicele si cu atât mai putin nepotii nu au vreo legatura cu tara, nici de limba(Margareta a învatat româneste târziu si împiedicat) nici de afinitate, simpatie, sau orice altceva.
Nu este vorba aici de argumente…
"discredita […] definitiv ideea de monarhie in Romania."
De ce definitiv?! Sper ca dupa ce se "plictiseste" lumea si de pedeleu' sa-ncerce si ce-a mai ramas 😀 (desi dupa cateva comentarii gen "a vinit sa manaca banii nostrii, vrea iar palateee, parvenitii etc" tare mi-e teama ca regele salam e mai potrivit pt Romania)
@Valexandru
– ce semnificaţie are pentru ţară intervenţia ta?
In 1992 eram in multime cand Maiestatea sa Regele a iesit in balconul hotelului Continental pentru a-l prezenta oamenilor pe nepotul sau, printul Nicolae. Atunci aveam o speranta pe care recunosc ca astazi nu o mai am, din pacate.
pai Printul Nicolae ar putea avea o sansa reala, peste cativa ani. am comentat si pe la voxpublica(desi, acolo tre' sa fii atent unde pasesti 😆 )
-e tanar, frumusel, ar putea sa fie mai devastator decat Petre Roman in zilele lui bune 😀
-e barbat si asta e important intr-o tara cu accente misogine si paternaliste, Romania adica.
-e o lunga discutie despre cine ar fi in linie pt succesiunea Casei Regale de Romania, daca te gandesti la Constitutia de prin 186* sau aia din 1923, care spuneau clar de a)lege salica, b)membrii Casei Regale se pot casatori numai cu alti membri de familii princiare din Europa c)nu se pot casatori cu un roman(stiau ei ce stiau 😈 )
In absenta unui vot parlamentar, modificarile la statusul Casei Regale operate de Regele Mihai in 2007, sunt nule.
Desi, e de presupus ca intr-o Europa a secolului XXI, familiile regale se mai democratizeaza si ele, nu se mai casatoresc numai cu aia de sange albastru(de altfel, sangele albastru era consecinta defectelor genetice care rezultau din casatoriile intrafamiliale).
Si tot in Europa sec. XXI, prb ca legea salica, cu origini prin sec V-VI, ar fi considerata invechita, etc.
A facut Mihai o miscare neinspirata cu printzu' Duda, ma rog, era si el fara optiuni, la ora aia 😆
…
@Florin: 😆
Pe cine vor ăştia să mai prostească ?
@Riddick: Pe tine? Am o banuiala ca multe lucruri se intimpla doar ca sa te enerveze pe tine.
Valexandru, Adrian R… A fost un eveniment istoric pentru Casa Regala si simbolic pentru Romania. De la abdicare, Mihai I a privit Romania mai degraba cu dragoste si decenta, decat cu interes. Nu a revendicat puterea, e o falsa teza iliesciana, a vrut doar ca poporul din slujba caruia a fost constrans sa abdice sa nu/i fie ostil. Este fix ceea ce i/a reusit lui Iliescu dupa 89, desi Majestatea Sa n/a pretins nimic. Iar evenimentul de aseara a vrut sa marcheze discret continuitatea unei traditii. Sunt convinsa ca Regele si l/a dorit pentru ca Nicoale nu e singurul principe, si nici primul succesor, dar e in ordinea succesiunii primul barbat caruia ii curge prin vene sange regal. Cred ca tocmai in virtutea acestei discretii a Casei Regale a Romaniei ar trebui sa ne uitam cu mai multa decenta si intelepciune la subiect. Fara sa reinventam monarhia.
ce semnificatie are acest eveniment pentru tara?
Este doar o mondenitate?
Daca nu, de ce nu este?
Din pacate in 1990 nu am avut detasarea cu care se scrie azi despre familia regala: incepind cu Iliescu si terminind cu ultimul taran si muncitor care au crezut ce se spunea atunci la televizor ca regele vine sa le ia paminturile, casele si fabricile, o masinarie propagandistica infernala s-a pus in miscare pentru a discredita brutal si definitiv ideea de monarhie in Romania.