Primul ceai – cîteva detalii

– Am testat un format de „atelier de lucru”: Am împărțit auditoriul în două grupuri  și fiecare grup a lucrat 40 de minute, sub coordonarea unuia din invitați, pentru a oferi o listă de soluții la problema recrutării specialiștilor.

– Inițial tema era mai bine definită dar la sugestia domnului Preda am lăsat subiectul cît de general cu putință, lăsînd grupurilor libertate deplină în definirea problemelor: „Cum ar trebui PDL să trateze chestiunea specialiștilor”?

– Contrar propriilor temeri grupurile au fost remarcabil de productive iar invitații surprinzător de implicați. După cum foarte bine a remarcat domnul Voinescu, a fost un exercițiu foarte  util pentru politicieni să-și asculte simpatizanții, să le sintetizeze ideile iar apoi să le prezinte întregii adunări. Eu aș adăuga că a fost, la o scară minusculă, ce ar trebui să facă PDL la scară  națională: să asculte, să emuleze și să sintetizeze, nu să declame.

– Fiecare invitat a prezentat ideile propriului grup în 10-15 minute. După cum am mai spus am auzit idei extrem de interesante din care aș aminti acum doar problema relației cu comunitățile de specialiști, nu doar cu specialiștii în izolare precum și ideea proiectelor țintite către comunitățile de specialiști care să fie instrumentul principal de motivare, recrutare și dialog cu aceștia.

– După cum am remarcat și la finalul discuțiilor, a lipsit aproape cu desăvîrșire din ideile fiecărui grup chestiunea „recompensei”, una crucială. Instictiv lumea se ferește să abordeze subiectul poate și pentru că aici e adevărata problemă a culturii politice actuale. Voi reveni asupra subiectului. Aș mai întreba, retoric: dacă 20 de oameni, în 40 de minute, pot produce un program de lucru atît de coerent, cum se explică că PDL-ul nu e în stare să articuleze un proiect concret de management al resurselor umane și, de luni de zile, tot ce auzim e ideea „deschiderii porților partidului” repetată pînă la golire de sens?

Intenția noastră e de a crea un grup de discuții separat de siteul madamei unde să sintetizăm toate ideile din întîlnirea de ieri și din cele care vor urma. Comentariile la articole de blog nu sînt potrivite pentru o discuție structurată, de aceea nu prezentăm aici în detaliu rezultatele. Sper ca într-o săptămînă să fim online. La momentul potrivit vom lămuri și finalitatea acestor ceaiuri.

Vreau să mulțumesc încă odată invitaților pentru disponibilitate, ISP-ului pentru că a fost o foarte bună gazdă și participanților pentru interesul arătat. Cred că următorul ceai va avea loc undeva la începutul lui septembrie. O înregistrare video a discuțiilor va fi disponibilă online imediat ce prietenii de la ISP, care au avut amabilitatea să filmeze întîmplarea, vor finaliza materialul.

Facebook Comments

184 de comentarii

  1. eu treceam pe acolo(doamna mea e la servici,plateste taxe).recunosc ca ma uit spre stanga cateodata.dar revin repede la locul meu.

  2. Un dictator unbla dupa fete/l-am prins la un sondaj.Udrea sau Pasarin?zice el…amandoua!ca-l tine!hehe.Cum cine e?Nu pot sa spun,nu e frumos.

  3. @Florina,

    a devenit un ritual ca pedelistul de serviciu de la Transporturi sa intrerupa constructia autostrazilor. Ma contrazici?

  4. E la moda stilul asta de logo. Pe ShutterStock gasesti cu cativa euro bucata. Sau dai cativa euro unui designer si-ti face ceva asemanator pana bei o cafea. Desigur, "cercetarea" te costa fro cateva sute de mii de euro, ca doar nu dai dintr`ai tai. 🙂

  5. Leon

    Evident, era grozav sa avem autostrazi.

    Dar pina le vom avea sa inchidem tara pentru inventar?

    Si trei: te rog, nu Berceanu si gest ritualic in aceeasi fraza.

    Multumesc

  6. @

    Baconschi (despe Gradina Maicii Domnului/Gradina Milostivelor):

    "E timpul ca lumea să ne cunoască. Călătorul va fi surprins să găsească în România un rost pentru fiecare gest ritualic, un tâlc ascuns în fiecare poveste. România vine în faţa lumii cu o zestre imposibil de ignorat".

    Rostul e sa ai autostrazi

    Gestul ritualic a fost comis de Berceanu care a renuntat sa mai finanteze A 3 Transilvania

    Tålcul e ca Gradina Maicii Domnului are 265 km de autostrazi. A 3 cu cei 43 km nu se pune la socoteala

    Romania s-a facut de poveste, lucru imposibil de ignorat

  7. Asadar dintr-un procent de 100% populatie, ceva mai mult de 30 % nu ar vota. Apoi, aproape 30 % nu sunt hotarati. Rezultatele mult trambitate reprezinta doar optiunile a ultimilor 30 % din totalul populatiei. Chiar si presupunand ca procentul celor hotarati sa nu voteze ar ramane la acest nivel, nu pot sa nu observ ca procentul nehotaratilor este aproape egal cu cel al celor care au dat deja o optiune. Asta poate intoarce oricand rezultatele. Important este ca acei nehotarati sa aiba o dovada ca sunt ascultati de un partid. Cum spuneam mai sus, cel care va reusi sa le demonstreze ca ii asculta va trage lozul castigator la urmatoarele alegeri.

    Un alt lucru interesant este ca, desi ca procent de incredere Boc sta cel mai prost, numai jumatate din cei care au raspuns sunt pentru demitere!

    O alta idee pe care multi o afirmau deja este confirmata de sondaj. Opozitia nu reprezinta o alternativa. Desi PSD ar avea un avantaj ca si preferinte, numarul celor care nu stiu sa indice ce alternativa ar fi mai buna este coplesitor …

    bserv de asemenea ca 2 intrebari sunt formulate intr-un mod care ma face sa cred ca “sondorii” nu sunt chiar atat de profesionisti …

    Cand intrebi ceva de genul:

    “Cresterea TVA de la 19 % la 24 % este o masura care dupa parerea dvs …” sau

    “Reducerea salariilor bugetarilor cu 25 % este o masura care dupa parerea dvs …”

    trebuie sa fii complet idiot sa crezi ca raspunsul va fi altfel decat in mare masura “va avea efecte negative asupra economiei” … sau sa vrei sa scoti pe unii foarte prost ca rezultate!

    Intr-o tara in care una dintr-e masuri afecteaza jumatate din forta de munca iar cealalta ii afecteaza pe toti iar aceste lucruri sunt cunoscute de “sondori” rezulta ca scopul este doar obtinerea unui rezultat foarte prost pentru cei care au aplicat masurile respective…

    Ar fi fost mai interesant daca romanii ar fi fost intrebati daca vedeau alte masuri posibile in locul acestora si care ar fi fost acestea.

    Am pus si pozele pe blog dar cred ca le gasiti oriunde.

    Fumurescu a scris si el cam aceleasi lucruri pe VP.

  8. Alt bou:

    "Perfecţiune în totalitate nu există decât în creaţia lui Dumnezeu. Orice guvern, orice ministru şi orice om, până la urmă, e perfectibil. Sigur că doar cine nu munceşte nu greşeşte, actualul guvern a muncit mult, dar trebuie să recunoaştem că s-au făcut şi unele greşeli", a precizat pentru MEDIAFAX Traian Igaş.

  9. 72% – creşterea TVA este o măsură proastă ptr economie

    67% – scăderea salariilor bugetarilor este o măsură proastă ptr economie

  10. @Dictatoare, maritule, asfla ca m-am bagat sfub masfina sfa "corectez" o casfeta de directfie care avea nifte sfcurgefri. As fi dusf-o la sfervicfe, dar nu mi-am primit tainul de la mogul.

  11. @All, ma duc sa ma odihnesc si eu. Mine, vreau nu vreau, tot mai trebuie sa dau cateva ciocane. Numa cine nu munca, nu manca, vorba 'ceea! …de dreapta, nu?

  12. …multi spun ca nu este nevoie de indemanare pentru un simplu ciocan, dar te asigur eu ca, unde nu-i indemanare, vai de dintii din fata :)…hai, bagati din top, ca v-am ridicat mingea la fileu

  13. Nu, Florina, chiar nu e cazul. Leon este unul dintre cei pe care ii apreciez in mod deosebit. Leon este simpatic si, in ciuda aparentelor, ar fi prima persoana cu care mi-ar placea sa schimb impresii.

  14. Voi veni, insa, dupa ce voi fi in masura sa iti zambesc fara sa iti starnesc frisoane. Lui Leon i-as zambi oricum 🙂

  15. @Florina, pentru ca esti una dintre persoanele pe care as fi dorit sa le cunosc, iti raspund sincer. Aveam de gand sa vin si regret ca n-am venit, numai ca, exact cu o zi inainte, am suferit un accident. Pe scurt, am ramas fara un dinte din fata. Nu glumesc, arat ca dracu cand zambesc, iar tie ti-as fi zambit cu siguranta.

  16. @Florina, repar tot ce se baga in priza. Am avut chiar o experienta nostima cu o colega care mi-a adus spre reparat un dispozitiv alimentat cu baterii 🙂 Nu este gluma, dar m-a amuzat teribil 🙂

  17. Voinescu si Preda ar trebui sa vorbeasca cu Stolojan si Turcan.

    Cu Paul Pacuraru nu cred ca pot vorbi usor, Dar pot incerca.

    Sub conducerea lui Stolojan si cu marele ajutor alui Nicolai "Cuki" Gamulea, fost ITist sef al PNL , a fost setata pe un server de la sediul PNl un newsgrup.

    S-au facut comisii si acestea aveau pe online un newsgrup corespunzator.

    Cristina Pocora era Mina dreapta a lui Pacuraru la acea vreme si poate povesti.

    Ceea ce se discuta aici pe blog acum se intimpla virtual acum vreo 5-6 ani in PNL ul condus de Stolo. PD ul atunci era la fel de inapoiat a si acum la partea de comunicare interna via o platforma online.

    Din Pacate dupa venirea gastii Tariceanu si Olteanu la sefia PNL toate dosarele depuse de specialistii din PNL care au lucrat cu adevarat la programul ADA au fost aruncate la gunoi si Tariceanu and Co si a pus gasca pe functii.

    Ceaiul vostru este bun, Dar ar merita sa luati niste oameni care au facut Asa ceva acum niste ani si stiu ce inseamna cu adevarat onlineul sincit de

    mult ajuta o organizatie fie ea si politica

    Nicolai "Cuki" Gamulea este plecat Din Romania, a emigrat cu familia in Anglia de ceva ani.

    PDL ul si PNL ul sunt departe de ceea ce ar trebui sa insemne respectului fata de membrii simpli.

    Acum ceva ani impreuna cu niste membrii simpli ii propuneam lui Antonescu sa sustina cel Mai liberal si modern statut al unui partid din Ro : http://www.altguv.ro
    a promis si a doua zia congres s-a facut ca uita .

    am sustinut platforma liberala a lui Stoica si Aligica : http://www.platformaliberala.ro si ramin un adept convins al uniuniunii de partide de dreapta , uniune care sa aiba la baza un statut modern si liberal-conservator , in care curentele politice sa existe si sa fie transparent finantate

    pe altguv.ro se poate citi acea propunere de statut .

    Este clar ca la IPP ar trebui sa lucrati la um statut modern si liberal si la un regulament de aplicare, fara Asa ceva nu veti putea face un partid care sa fie in stare sa faca buna guvernare . O parere doar.

  18. @Futuyama, la ora aceea bausem mai putin, e adevarat, dar chiar si asa nu mi-am dat seama despre ce ar trebui sa se intample sau ce s-a intamplat cu ”Ioana Duda Luni”. Sorry, dar stai de vorba cu un zexe ametit.

  19. Chiar asa, daca aveti de lucru pentru un inginer electrotehnist, imi ofer serviciile sezoniere. Daca nu veniti cu oferte, in doua saptamani plec la munte si ma intorc peste alte doua saptamani. Sunt unul dintre specialistii pe care ii cautati. Repar si televizoare 🙂

  20. @Futuyama, daca e ceva legat de job, tin sa te anunt ca n-am mai servit de ceva vreme. Poate si din acest motiv imi fac veacul la voi pe site.Nu banuiesc ce doresti sa ma intrebi, dar daca imi dai detalii poate reusesc.

  21. @Florina, am urmat link-ul oferit de tine si am gasit, intr-adevar, o poza cu o fetita frumoasa 🙂 Multumesc! …te tin minte!

  22. @zexe, uite ca renunt, e foarte constructiv! Imagineaza-ti ca ma refeream la CV-ul informal, la chiar competentele profesionale! Adica si mai dificil de probat si de recrutat.

  23. @yeba, nu insista! Competentele profesionale au atat de putine lucruri in comun cu CV-ul, incat pana si academicienii Spiru Haret rosesc feciorelnic.

  24. @Bleen, 🙂

    … btw, chestia cu modestia te prinde atat de putin incat tind sa cred ca esti propriul tau dictator.

  25. @Fuquyama, nu schimba vorba! Mi se pare o intrebare legitima. Pe vremea CDR s-au strins mii de CV-uri ale unor membri CDR cu OARECARE realizari profesionale, ma intrebam daca acum s-a propus sa se porneasca de la CV-urile unor membri/simpatizanti declarati ale caror competente sa fie valorificate (ca tot ar fi ceva) sau sa se apeleze sistematic la specialisti recunoscuti (cu publicatii ISI, poftim!)

  26. Bă, rîdem noi dar mi se pare mai bună decît aia cu fabulospirit. De fapt, nu e rea. Bine că se renunţă la promovarea căcatului ăluia de litoral (că, din cîte ştiu eu, pe acolo nu-s Carpaţi).

  27. @Futuy, i se rupe presdintelui, sa fim seriosi. Voiculescu nu face altceva decat sa se rupa in figuri, iar presedintelui i se rupe de figurile turnatorului.

  28. "Preşedintele României ia notă cu regret de gesturile tot mai iresponsabile ale domnului Dan Voiculescu. Preşedintele României înţelege interesul personal al cetăţeanului Dan Voiculescu de a nu exista o lege a Agenţiei Naţionale de Integritate.

    Domnul Voiculescu nu pare însă conştient că atitudinea sa poate provoca grave prejudicii ţării şi cetăţenilor români".

    http://presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id

  29. "mie mi-au recunoscut cei de afara valoarea de specialist dar sun prostul unui operai de usi garaj si termopane , a unui mare “patron” cu doi angajati pe “dealul Feleacului” care face traduceri folosind dictionare on line si a unui ochelarist ! Trei Doamne si toti trei !"

  30. Dovada ca FMI lucreaza cu guverne, nu cu "afaceristi" a venit foarte repede si foarte clar, chiar si pt unul ca Patriciu.

    "România este o ţară suverană, care poate decide dacă vrea să întrerupă înţelegerea cu FMI, însă Guvernul nu crede că trebuie să renunţe la acord, a declarat şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, referindu-se la afirmaţiile lui Dinu Patriciu privind continuarea aranjamentului stand-by."

  31. @Futuyama

    Fii sigur ca Patriciu si fiul lui Tiriac pot sa propuna si sa dea din gura pana le crapa bojocii.

    FMI stie sa faca diferenta intre oameni de afaceri si..afaceristi.

  32. Carmen Pozache se autoreproduce, e în luna a patra, merge pe a cincea. Deci speranţe există într-un orizont de timp brucanic. Din cretacic in brucanic.

  33. Ar trebui gasit cate un intreprinzator care are macar 2 -3 proiecte aprobate,lucrate de el,care a reusit sa invinga hatisul birocratic si capsomanii din comisii.

    Ca sa ii inlocuiasca pe toti cei de acolo,trebuie sa cunoasca slabiciunile "sistemului".

    Proiectele aprobate sunt publice,pe regiuni,la ADP.

  34. Bă! Ce înseamnă destinul! Ştiţi unde-şi pierde timpul de 3 ori pe săptămînă unul dintre dictatori, adică eu? La terasa El Dictador din Centrul Vechi. Abia acum am remarcat. Sau nu-i zicea aşa de la început şi i-au pus numele în cinstea mea?

  35. @leoane, ai si tu dreptate, numa' ca vezi tu, restul de 14.985 sunt specialistii care ii gasesc pe primii 15. Chestia asta imi aduce aminte de reclama aceea cu "Sapte ani de garantie sunt mai mult decat doi" 🙂

  36. @zexe,

    in acest moment, cei mai mari specialisti din cei 15.000, sunt cei capabili sa acceseze fondurile europene. Daca am gasi cate un specialist sef la nivelul fiecarui minister, ne trebuie fix 15 persoane. Restul de 14.985 pot fi trimisi in somaj tehnic.

    1. @Radu: daca e asa straveziu ce rost ar avea sa spunem? :)) Totusi, ca sa fim clari:
      – nu vom intra in PDL sau alt partid
      – nu vrem sa infiintam un alt partid
      – credem in rolul miscarilor civice (care acum nu exista) in reforma clasei politice.

      partidele nu se pot auto-reglementa, reglementarea si cenzura pot veni doar din exteriorul lor. Daca exista vreo finalitate in ce facem acum ea e doar intr-o miscare civica, neafiliata politic. Neafilierea nu inseamna insa neutralitate, simpatizam cu cei care ne impartasesc valorile. Sper sa fie mai limpede acum.

  37. Ştiu eu un specialist în accesarea banilor europeni. O cheamă Pozache. Carmen Pozache. Dar specialiştii costă.

  38. Videanu e prost nu e o nervozitate, e o constatare. Nu eram nervoşi, ba chiar a fost hlizeală mare între dictatori după reuşita ceaiului. Şi n-ar fi o problemă dc ar fi doar prost. Problema e că e un prost şmecher cu putere de decizie în guvern şi PDL.

  39. mie nu-mi sună bine "bani gratis de la UE", denaturează piaţa, da mă rog, dacă sunt gratis, de ce nu. (cred că banii ar trebui accesaţi mai ales de către stat, pentru structurile lor, pentru administraţie)

  40. programul 'primul ceai' a fost rulat. vorba lu' nea' nicu (antologică, deh!): declar închise lucrărili dă dăşchidere!

  41. Dar cum nimic din toate acestea nu se poate intampla in lipsa unui cadru legal adecvat, si ca sa vedeti ca Videanu nu este prost de fel, acest lucru nu se poate intampa acum din cauza unui evident conflict de interese. In momemtul cand aripa Baconsky va lua fata lua fata PDL iar BVB se vor intoarce la afacerile lor trecand intr-un plan politic secund, in absenta unui conflict de interese vadit, fondurile cu pricina vor incepe sa fie functionale. Altfel, nu vad ce piedici reale ar sta in fata accesarii acestor fonduri.

  42. Consider ca firmele pivate care se declara ca sunt specializate in atragerea de fonduri europene sunt niste intermediari care nu fac altceva decat sa vehiculeze trafic de influenta pe langa institutiile guvernamentale. Tocmai de aceea, o garantie guvernamentala cu privire la buna administrare a fondurilor obliga la seriozitate in administrarea acestora, garantie ce nu poate fi asigurata de acesti intermediari.

    N-ai cu cine, dom’le, n-ai cu cine!

  43. @para, pentru a accesa fondurile europene, consider ca procedura birocratica ar trebui sa o preia Guvernul. In opinia mea, Guvernul ar trebui sa se constituie in parte a acestei proceduri si sa elaboreze documentatia pentru proiecte majore de investitii, proiecte care necesita atat o garantie guvernamentala cat si o prefinantare consistenta. Odata incheiata procedura, Guvernul ar trebui sa imparta proiectul in felii mai mici si sa le serveasca mediului privat odata cu raspunderea aferenta, termene limita, parametrii de calitate, limita de finantare, etc. Mediul privat, constituit din firmele cu potential financiar limitat de economia atrofiata a Romaniei, nu are capacitatea sa preia decat sume mici din fondurile Europene. Guvernul Romaniei se poate constitui, astfel, intr-un ordonator de credit si totodata intr-un instrument eficient de control al finantarii proiectului.

    N-ai cu cine, dom'le, n-ai cu cine! 🙂

  44. @Leon

    cu multă birocraţie.

    Eu m-am hotărât să aplic pentru nişte fonduri, dar mi-am prins urechile, sau poate (sigur) sunt leneş; trebuie să apelez la un consultant care e familiarizat cu procedurile.

    Am refuzat să lucrez pentru clienţi care cereau fonduri. Se cerea un "studiu de fezabilitate" care avea nişte date de completat care nu puteau fi obţinute decât după terminarea fazei româneşti de "proiect tehnic şi detalii de execuţie" pe toate specialităţile, arhitectură, structură, instalaţii, adică toată munca la proiect, mai puţin şantierul. Omul se grăbea, iar noi nu ne puteam încadra în timpul cerut, pentru o lucrare de calitate.

  45. @Florin,

    exista vreun specialist din cei identificati de voi, care sa stie cum se acceseaza fondurile europene?

  46. @para, nu ii intreb asa ceva pentru ca ii vad cam nervosi, astazi. Nu cunosc motivul, dar in conditii normale nu cred ca s-ar fi obosit vreunul dintre ei sa scrie o fituica, ca in calsele primare, pe care sa scrie ”Videanu e prost” si sa-i dea drumul sa circule printre randurile de bancute.

  47. @zexe

    Nuş' ce să zic, parcă nu mi-aş abandona meseria. Să fii politician e altă meserie. Dictatorul zicea că n-are de gând să intre-n PDL, asta nu exclude un tea-party. Întreabă la stăpânire.

  48. Până la urmă, acest blog este un voluntariat. Dictatorii se ocupă în mod voluntar de el, noi ne pierdem timpul în mod voluntar, fără recompense materiale pe-aici, de unde şi o doză de nervozitate, probabil. Dacă politicienii preiau din propunerile voastre(noastre) şi le pun în practică, eu sunt mulţumit. Merită efortul.

  49. Daca aripa Baconsky schimba traditia si va organiza si ea intruniri Chivas Party, puneti si voi macar o lingurita de rom in ceai?

  50. ”Cine, cu alte cuvinte, va conduce varianta românească a Tea Party despre care vorbeşte Ivan Krastev?” 🙂

    Florin, desigur!

  51. bun, daca natura mea dubitativa nu a avut timp sa se manifeste in timpul discutiilor din grupul de lucru Bruxelles-Liberal o sa mi-o etalez aici: in mare, a iesit misto

    totusi

    a aparut destul de clar ca nu am reusit sa ne detasam de propria conditie (tineri educati, context urban mare) – am auzit de grupuri de socializare pe internet, de voluntariat, de recrutare de specialisti etc. PDL insa, daca vrea sa ramana mare si daca e obligat de prezenta PNL sa mearga spre partea crestin-democrata, are nevoie de alegatorii de la sate. Acolo sunt mai putini specialisti dar in mod sigur sunt ierarhii diferite de cele formale. Nimeni din sala respectiva nu a parut sa-si aminteasca vreun moment de asta. Aproape ca am suspinat usurat cand Cristi Preda a adus in discutie cresterea ovinelor de catre Academia Romana.

    iarasi, mi s-a parut destul de clar ca cei doi (CP si SV) au tratat intalnirea ca un exercitiu de identitate politica publica. Mai putin ca pe un workshop. Flatarile lui Sever Voinescu cu privire la ce exercitiu bun a fost, la fel ca si ridicarea demonstrativa a tonului pe problema parlamentarilor-specialisti au mers destul de evident in sensul asta.

    La fel, Cristi Preda a fost mai degraba preocupat sa enumere ideile formulate in grup decat sa sesizeze ca anumite idei au fost recurente (precum socializarea) si altele doar azvarlite la mijloc fara sa fie neaparat insusite de ceilalti (exemplul alegerilor primare pentru toate categoriile de alegeri publice). Firea sa analitica-secventiala si stilul camaraderesc pe care-l intretine l-au impiedicat sa se detaseze si sa observe ca unele observatii erau sustinute mai intens decat altele.

  52. @zexe …care universităţi nu sunt încă reformate, sunt pline de oameni de stânga; e o soluţie, totuşi.

    Voluntariat, zic. Extern, privat, voluntar.

  53. @para, solutiile care raspund unor probleme strict tehnice se pot rezolva asa cum se rezolva afara, prin colaborari guvernamentale cu universitati acreditate si recunoscute in domeniul respectiv.

  54. Dupa entuziasmul care va anima pot sa trag concluzia ca ”ceaiul” a fost un succes. Va felicit! Solutiile nu pot fi unice si de aceea nici nu veti putea sa cadeti de acord atat de repede asupra unui pachet. Cel mai mare castig este contactul real si comunicarea directa intre politicieni si electorat. De la solutii la rezultatele acestora nu mai exista decat vointa politica.

  55. florina,

    e vorba de atitudine, nu de afirmatie. erau si jumatati de afirmatie (sua contra uk), dar si atitudine de respingere in limbajul trupului. parerea mea…

  56. @poweraxxel

    dacă privim orice gest ca fiind unul politic, o expresie a unui punct de vedere asumat, atunci un specialist nu are cum să fie dezlegat de cetăţeanul din el, şi se ajunge la acuzaţia de politizare.

    Cred că linia dată de Florin, adică grupuri ca al nostru care să producă soluţii alternative în afara sistemului, ar fi o variantă bună. Cu condiţia să putem să ne autofinanţăm din privat, că de la Stat e antidoctrinar. E cam acelaşi lucru cu ce zici tu: specialişti externi.

  57. Poweraxxel

    Da, aceea era ideea lui Voinescu. In plus, poti avea in parlament un numar mare de persoane calificate intr-un domeniu si foarte putine in altele. Sau deloc. Ceea ce ridica problema competentei comisiilor. Asta este alt punct nevralgic . In privinta consultarii specialistilor, asta depinde de legea de organizare a senatului si camerei deputatilor. Da, exista consilieri. Dar si asta ridica niste probleme.Legate chiar de dimensiunea aparatului legislativ.

    Dupa cum vedeti, din cele patru directii propuse de Florin, se ramifica multe intrebari. Le identificam si le cautam raspunsuri.

  58. Si ideea de la care s-a plecat este sa vedem, in afara de faptul ca ne asculta, daca si vor/pot sa faca ceva.

    A fost o prima intilnire. Calitativ, peste asteptarile mele. Cu mult, as putea spune. Dar nici sa nu avem pretentia de a rezolva mult in doua ore.

  59. problema ridicata de Voinescu, asa cum am inteles eu, nu a fost impotriva propunerii respective, ci a faptului ca acele alegeri trebuie sa produca si persoane care sa fie repartizate ca specialisti in diferite domenii de lucru ale parlamentului. Potrivit experientei de pana acum, s-a demonstrat ca specialistii nu prea au priza la mase, iar cei cu priza la mase nu prea sunt specialisti …

    Ori aici problema este cea mai mare, pentru ca in parlament ar trebui sa se aleaga politicieni nu specialisti. Specialistii ar trebui eventual angajati permanent de parlament. Acestia ar trebui sa puna eventualele initiative ale politicienilor in acord cu legile in vigoare si sa propuna forme de adaptare la sistemele din societate. Asa am avea in sfarsit legi adaptate la realitati si nu aberatii ca pana acum.

  60. @uhitto,

    Voinescu a ridicat niste probleme, cit se poate de pertinente, zic eu, privind primarele, nu s-a declarat contra. Acelor probleme le pot/putem gasi solutii. Dar asta in discutia despre primare. Sa ii ascultam si noi pe ei, nu am fost acolo doar pentru a ne asculta ei pe noi. Sper ca apreciezi dialogul.

  61. Buna intrebarea asta!

    "Aș mai întreba, retoric: dacă 20 de oameni, în 40 de minute, pot produce un program de lucru atît de coerent, cum se explică că PDL-ul nu e în stare să articuleze un proiect concret de management al resurselor umane și, de luni de zile, tot ce auzim e ideea “deschiderii porților partidului” repetată pînă la golire de sens?"

    Impresia mea este pentru ca PDL este interesat acum mai degraba de cascaval decat de mentinerea relatiei cu alegatorii … (cu cateva mici exceptii)

    In privinta ideilor, nu lipsa lor a fost problema, ci lipsa unei finalitati.

  62. cestiuni interesante:

    – ”nu stim citi suntem” (preda).

    nici geoana nu stiau citi sunt. ma-ndoiesc ca vreun partid stie, dar ce conteaza. e vesel. mama ei…

    – pozitia fata de alegeri primare in partid. voinesc anti, preda pro.

    eu is pro. la noi toti furam pro, mai putin unul. e greu e adevarat, dar chiar asa sa eludam democratia? ma rog. fiecare vine cum poate. mde…

    altfel a fost f bine… daca ma gindesc si acum 🙂

  63. Florin

    "Comentariile la articole de blog nu sînt potrivite pentru o discuție structurată, de aceea nu prezentăm aici în detaliu rezultatele".

    poate sunt potrivite pentru o discuţie destructurată

  64. Para: mai trage si tu o dunga pe hartia aia goala de pe birou, fa o casa din bete de chibrituri… ca nu vreau sa te vad si pe tine manifestand sa-ti dea statul 🙂 🙂 🙂

  65. "dacă 20 de oameni, în 40 de minute, pot produce un program de lucru atît de coerent, cum se explică că PDL-ul nu e în stare să articuleze un proiect concret de management al resurselor umane?"

    pentru că ăia 20 de oameni chiar au vrut să dea nişte soluţii.

    Pe mine m-a înspăimântat lucrul ăsta. Pe bune.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *