Primare în PDL

Foarte bune inițiativele PDL Arad (Gheorghe Falcă) și PDL București (Elena Udrea) de deschidere către societatea civilă prin rezervarea unor locuri pe listele de candidați  ale PDL la Consiliul Local Arad și Consiliul General al Municipiului București către simpli cetățeni cu idei, inițiativă și chef de implicare în politică. N-ar strica însă ca PDL să se deschidă nu numai către cetățeni în general ci și către membrii PDL (față de care are multe restanțe).

În sensul ăsta, o idee bună ar fi ca pentru stabilirea candidaților la parlamentarele din toamnă să se organizeze alegeri primare în partid, prin care membrii fiecărei filiale să poate alege dintre mai mulți pretendenți candidații PDL pentru parlamentare. Astfel, membrii simpli ai partidului pot decide atît numele candidaților uninominali cît și ordinea pe liste, în cazul în care trece noua lege electorală. Gheorghe Falcă și Elena Udrea, doi politicieni PDL cu deficit de imagine, care au dovedit deja că sînt deschiși către idei noi, ar putea fi printre primii lideri de filială ai PDL care să adopte o asemenea idee.

Că tot am vorbit de ordinea pe liste, poate n-ar fi rău dacă în noul sistem de vot, pentru varianta cu liste (am înțeles că jumătate dintre parlamentari vor fi aleși pe liste, jumătate uninominal), s-ar introduce listele deschise (partidele vin cu liste însă ordinea pe liste o decid votanții). În acest caz, în decizie sînt implicați nu numai membrii de partid, ci și simpatizanții, votanții partidului. În cazul în care acest sistem nu este adoptat, rămîne varianta alegerilor primare, care ar însemna pentru partidul care o adoptă o bună lovitură de imagine și o creștere în notorietate pentru candidații partidului.

Filialele PDL din Arad și București au arătat că deschiderea către societate poate exista iar acolo unde merge mia, merge și suta, adică deschiderea partidului către propriii membri, pentru care, așa cum îmi zice cineva acum cîteva zile, PDL nu a făcut absolut nimic. De 4 ani PDL nu face decît să-și demoralizeze și demobilizeze militanții și simpatizanții. Poate că se trezește acum, preferabil cu 6 luni înainte alegerilor, nu cu 4-5 zile.

Iată și cîteva linkuri către cele două inițiative de care vorbeam mai devreme:

PDL Arad (3 pentru Arad, puteți vota candidații intrînd aici)

PDL București (Căutăm vîrful de listă pentru Consiliul General printre bucureșteni și Regulamentul concursului)

UPDATE. 

Lista candidaților PDL la București:

Primăria Generală: Silviu Prigoană

Primăria sector 1: Toader Paleologu

Primăria sector 2: Lucian Iliescu

Primăria sector 3: Liviu Negoiță

Primăria sector 4: Sulfina Barbu

Primăria sector 5: Mihai Cristian Atănăsoaei

Primăria sector 6: Cristian Poteraș.

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Comentariu

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

34 de comentarii

  1. A tunat și i-a adunat: Oprescu, Prigoană, Becali, Dan Diaconescu, Irinel, Nicușor, Tatoiu. Oricum, rămîne foarte interesantă luptuța de ideiuțe electorăluțe dintre Irinel și Nicușor.

      1. @Pataphyl, @ElCucuy, @Coșniță & Turtoiu, olimpici cu reducerea la absurd in sânge, rob cu rob să ne unim și împotriva comparațiilor câinești o demonstrație să făurim!

        1.  @Yeba Vezi că acuşi te întreabă Vărzaru care e cel mai mare număr prim, deşi nici cu cel mai mic nu e prea clară treaba.

    1. ”O alta gradinita a scos „timpul liber” din program, pentru ca, atunci cand se joaca liber, „modele stereotipice de gen se nasc si se cimenteaza. In joaca libera exista ierarhie, excludere si samanta rautatii”.”

        1. Vechea civilizație europeană, pacifistă, matriarhală, consanguinică pînă la riscul de dispariție a speciei a fost salvată de indo-europeni, acel popor de tractoriști dinc are ne tragem și noi. Actuala civilizație europeană, pacifistă, comunarhală, imbecilă pînă la riscul de dispariție a speciei, de cine va fi salvată?

    2.  @Bleen E clar, are dreptate Yeba, ne-am înmulţit prea mult şi ne-am tâmpit. Castrarea verbală ar trebui înlocuită însă cu cea chirurgicală.

  2. A vorbit foarte bine dar nu înțeleg de ce trebuia s-o bage p-aia cu Ceaușescu: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11982481-ministrul-agriculturii-ceausescu-fost-tampit-asocierea-cooperativa-fara-care-irosim-potentialul-agricol.htm
     
    Ca să nu mai zic că pe timpul comuniștilor numai de asociere nu era vorba. Fuia, deși e băiat bun și specialist și știe foarte bine cum e cu agricultura, ar trebui să-și dea două palme pentru prostia cu Ceaușescu.

    1. Am vorbit cu un bun prieten care stă în sectorul 1, care nu e interesat de politică prea mult dar care vota cu ai noștri de fiecare dată. Votează cu Chiliman, nici nu vrea să audă de Paleologu.

      1.  @Amelia New Lucian Iliescu e directorul Sălii Palatului. Atănăsoaei e ăla care voia să închidă sex-shop-urile din oraș. Nici eu n-am înțeles care e treaba cu Poteraș. O să tragă înapoi tot partidul în Bucureși, și pe ceilalți candidați.

  3. La Arad mi se pare ca initiativa este mai deschisa si mai bine pusa in aplicare: sunt 3 locuri puse la dispozitie; temele/domeniile au fost prestabilite ceea ce asigura o mai buna comparabilitate a propunerilor de proiecte; cetatenilor li se permite sa voteze ….
    Eu am facut ieri seara putin „lobby” pe langa prietenii&rudele din Arad ca sa se implice (le-am atras atentia in special asupra proiectului cultural propus de Dl. Lazurca). Interesant a fost ca niciunul nu era la curent cu aceasta initiativa; sper sa fie promovata mai bine de-acum incolo. 

  4. deci cu zgomot de fond vor sa castige alegerile? dar pentru zgomot de fond trebuie sa aiba la dispozitie mass media vocale – ori tocmai asta nu s-a invrednicit PDL sa faca (mama ei de comunicare!)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *