Pretul benzinei si motorinei. Ponta vs Boc vs MRU

Ponta postează pe Facebook niște grafice din care reiese că între ianuarie 2009 și ianuarie 2012 prețul benzinei și motorinei a crescut, iar între ianuarie 2013 și ianuarie 2014 a scăzut.

E ca și cum ai compara o mașină cu motor de 2000 și pneuri Goodyear și o mașină cu motor de 1700 și pneuri Continental. Dacă mașina de 2000 ajunge prima la linia de sosire, înseamnă că pneurile Goodyear sînt mai bune decît cele Continental?

Prețul benzinei și motorinei este rezultatul pieței, iar jucătorii de pe piață sînt entități private. Prețul e influențat de raportul cerere-ofertă, de costuri (prețul petrolului, transportului și rafinării), de situația economică internațională, de tarifele vamale, de taxe și accize.

Ar fi interesant să comparăm nu prețurile ci accizarea combustibilor sub Boc, MRU și Ponta. Poate că sub Ponta prețul a scăzut și din cauza scăderii cererii. Dacă vine mîine un guvern și ne aduce la sapă de lemn și căruță, cererea de benzină scade drastic și prețul asemenea.

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

7 comentarii

    1. Nu. Sunt atat de autisti fanii USL, ca nici macar de propriul buzunar nu se mai ingrijesc. Ponta ii taxeaza pe toate partile si ei zic: multumesc, mai vreau!

  1. Ponta are de ținut pe bani o întreagă structură de partid și clientelară. Și nu-i prea are. De aici și hoțiile din pix contabil de Harvard.

  2. PDL și PMP (puterea din 2008-2012) ar trebui să vină cu date privind accizarea carburanților sub guvernarea PDL, să-l contracareze pe Ponta.

    1. Cresterea accizei in perioada 2008-2012 nu este relevanta pentru ca a fost vorba de indeplinirea obligatiei – de a atinge un nivel minim al accizei – asumate prin Tratatul de aderare la UE (perioada de tranzitie s-a incheiat in 2013, iar negocierea Tratatului s-a facut in timpul guvernului Nastase).

    2. Pana in 2013 (1 ianuarie) a existat o perioada de crestere treptata a accizei la carburanti, negociata prin tratatale de (pre)aderare la UE. Este deci firesc ca a crescut pretul.

      Ponta minte cu nerusinare, pentru ca am memorie buna si niciodata nu au fost carburantii atat de scumpi ca acum (sau ca la sfarsitul anului trecut).

      Mai mult, acciza este stabilita in euro. Cursul la care se facea transformarea era, pana in 2014, cursul stabilit de BCE pentru data de 1 octombrie a anului precedent. Cat timp, in general, cursul euro a fost in (usoara) crestere, guvernantilor le-a convenit, deoarece de la an la an cursul la care s-a clculat acciza a crescut.

      Din cauza prostiilor USL din vara 2012, cand cursul a luat-o razna, la 1 octombrie 2012 a fost un curs euro mare. La 1 octombrie 2013 cursul a fost mai mic si ne-am fi putut bucura, pentru prima data, de o reala ieftinire a carburantilor de la 1 ianuarie 2014. Cand au vazut aceasta, miseii lui Ponta au venit cu ideea pur si simplu hoteasca de a ignora regula cursului valutar si de a indexa cursul de la 1 octombrie 2012 (cand le-a convenit lor, fiind cel mai mare) cu o valoare a inflatiei anuale. Astfel, la 1 ianuarie 2014 ne-am „bucurat” de o scumpire, din cauza maririi cursului de calcul pentru acciza. Ce urmeaza de maine stiti deja.

      Daca stati putin si analizati, va minunati de cata miselie a fost (si) in modificarea cursului de calcul pentru acciza: pur si simplu nu le-a convenit ca a scazut si, in loc sa-si tina cuvantul si legea sa fie neutra, egal aplicabila tuturor, adica un stat de drept, cu legi neutre si egale in obligatii si pentru stat, nu numai pentru cetatean, au schimbat regula jocului. Nu e nicio diferenta daca jucam zaruri si eu dau 2-1. Zic ca nu-mi convine si mai dau odata. Mai dat de atatea ori pana cand dau 6-6. Abia atunci imi convine si zic ca aia e noua regula.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *