Ponta la presedintie, Dan Voiculescu la puscarie

Ponta vrea să fie președinte. Deci Dan Voiculescu va înfunda pușcăria.

Ponta nu putea lua o asemenea decizie ca acea a propunerii lui Kovesi și Nițu fără acordul PSD-ului. De fapt, cred că presiunea PSD-ului a contat foarte mult în răzgîndirea lui Ponta. PSD-ul nu vrea să lase PG și DNA pe mîna lui Dan Voiculescu și a liberalilor.

Ce șanse ar avea PSD-ul și Victor Ponta în fața unui PNL care dă președintele țării, șefii de servicii și procurorii și este susținut mediatic de imperiul lui Dan Voiculescu și politic de PDL-ul lui Blaga? Ar fi călcați în picioare. Președintele numește nu numai șefii de servicii și ai Parchetului General și DNA, ci desemnează și premierul în 2016, deci poate forța o majoritate. Ponta și PSD-ul nu pot accepta să rămînă sub talpa lui Dan Voiculescu și a PNL-ului.

Ponta a putut vedea acum cîteva zile, în studioul Antenei 3, ce-l așteaptă dacă îi lasă pe Dan Voiculescu și pe Crin Antonescu să preia controlul. Ponta, ca președinte, nu poate schimba Procurorul General și procurorul șef al DNA. Îi poate propune însă cu un an și ceva înainte de a deveni președinte iar în momentul preluării președinției de la Traian Băsescu, în decembrie 2014, să-i găsească gata numiți.

Ponta își amenajează puterea pentru următorii zece ani. S-ar putea să-și rupă gîtul și să n-aibă forța necesară să reziste împotriva PNL-ului și lui Voiculescu. Deși sînt convins  că Dragnea îl împunge și împinge de la spate. Și tot PSD-ul, nu numai Dragnea.

Iată că repetatele demonstrații de forță ale lui Dan Voiculescu și declarații de iubire dintre PNL-ul lui Crin Antonescu și PDL-ul lui Blaga au avut și un efect benefic: au speriat suficient PSD-ul încît să reacționeze.

PS. Țin minte că eram la o întîlnire a ”dreptei” la Marriott sau Hilton, ceva de genul ăsta. Era lansarea celui de-al doilea volum de interviuri luate de Cristian Pătrășconiu personalităților Dreptei. La un moment dat s-a vorbit despre viitorul președinte, de urmașul lui Băsescu. Cineva de la prezidiu a spus, rîzînd, că respectivul nu se află în acea sală. A avut dreptate. Respectivul era la sediul din Kiseleff sau acasă, juca tabinet cu Șova și filipineza.

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Comentariu

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

39 de comentarii

  1. OstapB Sincer, eu cred că Băsescu a jucat la două capete. Nu avea cum să piardă la faza asta. Dar mi se pare ciudat că s-a pornit acum o campanie împotriva „mediocrității” lui Kovesi din partea tuturor (inclusiv Ghinea era ofticat).
    Și nu mai înțeleg de unde știe toată lumea că e blat între Ponta și Băsescu (altă idioțenie care e colportată de antene, dar și de ziariștii din partea cealaltă)? Au anunțat public asta? Nu-și pune nimeni problema și în alt mod?

  2. Miting la Antena 3 în studio. Se strigă Barroso, se închină la icoane cu Viviane Reding, se spînzură păpuși Ponta și se ard poze cu Băsescu.

    1. Bleen Voodoouh. Barosso dupa ce trecut prin foc si prin sabie a fost sanctificat?! Si au facut din tamponul de dupa ciclu a lu Vivianne sfintele moaste ? Pfff … ce inseamna traseismul asta religios !!!

  3. Au vorbit pedeliștii. Sta-le-ar sperma lui Felix în gît! Acum îmi dau seama! Alea de la gura ăstora (PNL, Antena 3, PDL) nu sînt spume!

  4. Dacă e să vorbim de principii, hai să nu ne mai căcăm ipocrit pe noi și s-o spunem p-aia dreaptă. Cum nimeni n-are curaj, o s-o fac tot eu, cîțiva dușmani și înjurături în plus nu mai contează. Ia fiți atenți acilișea: am încălcat principiile în 2005, cînd am acceptat ca atribuția propunerii procurilor șefi să fie luată CSM-ului și dată politicului, adică ministrului justiției. Ministrul Justiției, în calitatea sa de om politic, face numiri politice pentru care își asumă răspunderea politică. Ministrul Justiției nu face angajări pe bază de concurs. Face numiri politice, repet. Poate alege să facă concurs, să dea extemporale, să discute cu candidații, să aibă interviuri, să ia relații despre posibilii propuși, să se îmbrace în om simplu din popor și să-i roage pe respectivii candidați să-l treacă strada sau să-i dea un pahar cu apă, să vază dacă-s buni la suflet. Nu-i frumos să facem pe legaliștii și principialiștii doar atunci cînd ne convine. Dacă voiam o justiție liberă și independentă de politic, dacă voiam ca procurorii să fie propuși și numiți pe bază de concurs, fără implicarea politicului (atît cît se poate: președintele, cel care face numirile, e om politic, ales de cetățeni) lăsam sistemul să-și facă treaba și CSM să propună procurorii șefi, așa cum se întîmpla pînă în 2005. 
    Dacă invocăm procedurile și principiile atunci eu zic să le invocăm de la cap la coadă de dimineață pînă seara, din 2004 pînă în 2015, nu doar cînd ne convine.

    1. Bleen Și principiile astea au diverse grade de precedență (ca la piramida lui Maslow). După cum spuneam mai demult: nu poți avea principii de dreapta atît timp cît principiile statului de drept nu sînt încă respectate de majoritate. După mine nu avem încă stat de drept, iar faptul că CSM-ul vrea respectarea procedurilor mă lasă rece totalmente (ba mi se pare că e o muie dată tuturor cu nonșalanță după ce i-au mazilit pe Ghica și Danileț – cred că chutzpah e termenul).
      Cu dușmanii nu știu cum e, dar ai
      grijă! poate apar „prieteni” de la echipa cealaltă :P.

    2. Bleen E corect ce zici, m-am gandit si eu la asta. Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam si circumstantele din 2005: aveam un CSM plin de dinozauri (Lidia Barbulescu & Co) si schimbarea legislativa se impunea; personal cred ca trebuia sa fie si mai radicala, adica sa-i dea afara pe toti procurori si judecatorii si sa se refaca sistemul judiciar de la zero – cum au procedat nemtii in RDG (din pacate noi n-aveam un RFG din care sa aducem forte proaspete; tin minte ca s-a facut apel si la judecatori pensionari din RFG sa accepte sa revina temporar in profesie).Totusi eu cred ca desemnarea candidatului trebuie sa ramana la ministru (ca sa-si asume raspunderea), insa avizul CSM ar trebui sa fie conform.

      1. Bleen (completare) ideea fiind aceea de a stabili mai multe check point-uri (ministru, CSM, presedinte) astfel incat sa ai (macar teoretic) mai multe sanse sa impiedici un neavenit sa ajunga in functie. 
        P.S. Rog adminii sa adauge un „i” la procurori (l-am halit si acum ma zgarie pe retina).

    3. Bleen În legătură cu realizarea actului de justiţie în anii ăştia, singurele principii şi proceduri pe care le-aş dori respectate sunt cele prinvind încărcarea armei şi ochirea.

  5. Isteria de la arestările lui Năstase și SOV va fi nimic pe lîngă crizele de isterie nord-coreeană și autoflagelare de la arestarea lui Felix

    1. Bleen Coană Longin, bagă repede un episod cu un mare martir al proceselor politice: Felix. Apoi treci pe la casierie.

  6. Ponta a început să-și ia șuturi de la fanii psycho (pleonasm) ai USL. Cîțiva dintre cei cu creierul învins de boală au început să facă spume

  7. N-am ce face si scriu.
    In mod normal, avizul CSM va fi negativ. In mod normal, CE va cere sa existe o procedura de selectie, asa cum era prevazut. In mod normal, Traian Basescu va respecta avizul CSM si va lua act de absenta unei proceduri. In mod normal, numirile nu vor trece.

    1. picus CE a răspuns deja: ”În ceea ce priveşte evoluţiile de azi dimineaţă, respectiv nominalizările pentru procurorul general şi procurorul şef al DNA, se înţelege de la sine că acest posturi sunt de cea mai mare importanţă şi am luat notă de numele avansate pentru numire. Atunci când procedura se va finaliza vom judeca în funcţie de rezultate.”

      1. Bleen picus 
        Daca CE se dovedeste pragmatica (nu insista cu procedura, daca personajele propuse sunt acceptabile), TB va avea intr-adevar miinile libere.

      2. Bleen picus  Pana in 3 iunie se pot intampla multe. Miza e prea mare ca sa lase varanul fraiele din mana asa usor.  Circul Klutzky

        1. Canadiana Bleen picus
          E confuzie deocamdata.
          Comisia Europeană susţine în continuare necesitatea unei selecţii pe criterii de competenţă la Parchetul General şi DNA, a anunţat purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray.

        2. picus, In Mai, CSM ii va intervieva pe candidati. Deci, MJ propune, CSM avizeaza (consultativ), Presedintele numeste. Asta e procedura.

  8. I nMi se pare cu mai mari sanse de succes un plan al PSD de a forta PNL sa rupa alianta pentru a deschide calea spre presedintie lui Oprescu. Varianta Ponta impotriva lui Antonescu in conditiile in care Ponta apare ca aliat al lui Basescu e mana moarta pentru PSD. Alea 7 milioane de voturi de la referendumul nevalidat nu sunt in imaginatia cuiva si nici nu au fost date impotriva lui Blaga sau TRU.

      1. andrei_p Antonescu se poate baza pe voturile PNL-ului (nici alea toate), voturile extremiștilor (PRM, PPDD), o parte mică din voturile PDL și o parte mică din voturile PSD. 
        Ponta se bazează pe voturile PSD (aproape toate), pe 25-30% din voturile PNL, pe voturile PDL (aproape toate) și pe voturile maghiarilor.

  9. Acu’ voiam să scriu și eu un articol intelectual, serios, despre sistemele de educație și sănătate.  Dar în loc să scriu asta, scriu despre scandaluri irelevante.

  10. Aseara la B1 toata lumea buna a jurnalismului era convinsa ca li s-a servit o cacialma marca Ponta-Repetentul-Base corectata de CSM. 
    Si btw, Turcescu isi pierduse cool-ul.

  11. Și nu cred că USL se va rupe așa repede. Alianța DA s-a rupt în primăvara lui 2007, la un an de la începutul scandalului dintre Băsescu și Tăriceanu. Dealtfel, PNL era dizident pe justiție (tot pe justiție!) încă din primăvara lui 2005.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *