Hotnews vorbeşte despre dorinţa lui Vasile Blaga de a candida la şefia PDL, în echipă cu Adriean Videanu, Radu Berceanu, Sorin Frunzăverde, Anca Boagiu sau Cezar Preda. Sper că sursele celor de la Hotnews au avut o zi mai proastă şi că nu e adevărat. Dar dacă e aşa şi gruparea Blaga cîştigă în mai, atunci vă dau în scris că PDL nu intră în Parlament în 2012 şi că vom avea un nou partid începînd cu vara acestui an.
UPDATE. Ceva nu e în regulă totuşi în informaţiile pe surse ale celor de la Hotnews: nu cred că Băsescu i-ar fi cerut lui Negoiţă să candideze penru conducerea partidului, în condiţiile în care Negoiţă este zero ca politician, s-a opus măsurilor de austeritate (care, contrar a ceea ce spun Băsescu şi Boc, nu sînt măsuri dure dar necesare avînd în vedere deficitul bugetar şi criza economică ci sînt măsuri morale, de bun simţ şi absolut necesare în orice situaţie, nu doar în cele de criză), a fost împotriva separării afacerilor de politică şi în condiţiile în care Băsescu ştie că Negoiţă este incapabil să-şi asume riscuri şi să ia parte în bătălii în care nu are 100% şanse de cîştig (vezi refuzul de a candida la capitală în 2008).
Ei bine, propunerea pe care i-ar fi făcut-o Băsescu lui Negoiţă, rugămintea chiar, nu-mi sună deloc a Băsescu. Poate doar dacă această propunere nu a dorit decît să-i provoace pe „reformişti” . Şi cînd zic reformişti nu mă refer la Cristian Preda, Sever Voinescu, Teodor Baconschi sau Monica Macovei. Niciunul dintre cei patru nu au şanse şi e bine că nu au, să conducă PDL – cunoscîndu-l cît de cît pe Băsescu, cred că mai degrabă ar fi optat pentru Raluca Turcan sau Sulfina Barbu (Falcă şi Udrea ies din discuţie – ar fi excelenţi secretari generali, buni organizatori dar nu lideri, politicieni în niciun caz – nici ambiţia şi nici resursele nu înlocuiesc talentul şi viziunea, din păcate pentru cei doi).
Nu cunosc prea mulţi pedelişti însă am înţeles că prin teritoriu sînt destui oameni liberi şi capabili. Cu puţin curaj ar avea şanse destul de bune chiar împotriva lui Blaga (nu cred în manipularea perfectă delegaţilor la congres, sînt convins că printre aceştia sînt şi oameni cu conştiinţă şi, chiar mai mult decît atît, cu inteligenţă – fiindcă, fie vorba între noi, trebuie să fii ori cretin, ori sinucigaş politic, să votezi cu Blaga şi echipa lui). Însă vcitoria lui Blaga nu m-ar mira în condiţiile în care pe scena politică de la noi se dă o bătălie pe viaţă şi pe moarte pentru titlul de idiotul deceniului şi, deşi Ponta şi Antonescu au luat un avans considerabil, Blaga şi echipa par decişi să-i ajungă din urmă. Iar aici pe Blaga îl ajută datul naturii, trebuie să recunoaştem, dacă ne aducem aminte de alegerile locale din 2008.
D-lui Ivan Z. Imi pare rau ca nu am timp liber sa va raspund imediat.. sunt doar un vizitator, din cand in cand.
In ceea ce priveste pe cei enumerati de dvs, ei sunt lideri, de partid, de stat, etc.. Nu de lideri vorbeam eu, ci de un partid pe de-a intregul.. Si, la urma urmei, campaniile acelor lideri au fost sustinute de greii partidelor respective si in spatele lor se ascund interese economice si de afaceri. Linia dintre politica si afaceri este foarte invizibila si foarte variabila la acel nivel, cred eu. La un moment dat sunt greu de deosebit. Oricat s-ar spune una sau alta.. Nu-s impotriva reformatorilor sau crudedeniilor intr-un partid. Dar, asta nu inseamna eliminarea celor ce au dus partidul ani buni de zile pana a ajuns pe culmi, adica la putere. Si, oricum ar fi, niciun partid nu supravietuieste fara sustinere financiara. Oricat de sarac si de cinstit ar fi. Parerea mea. Cum zic englezii, nu faci omleta fara sa spargi oua. Toate bune.
romanii s-au saturat de partide, abia ce a aparut unul, unpr, parca ii zice… mai aparu si un usl..
reforma in partide e abureala electorala.. fara acei grei ai partidului, ei au pus temelia, nu vor face mare lucru.. poltica o faci din cuvinte, faptele le faci cu bani si putere… nici-un partid nu va avea sustinere doar pe cuvinte si programe utopice.. toti politicienii sunt afaceristi de fapt.. vor cadru legal si oportunitati pt afacerile lor. sa nu ne imbatam cu apa rece si vorbe goale.. peste tot in lume e la fel.. politica este o afacere si nimic mai mult. taranistii nu au disparut doar pentru ca au murit idealistii de partid sau cei cu convingeri taraniste.. , ci pt ca nu mai au acei "grei de partid", sau cum le mai zice baroni, moguli, etc. usl are in spate triumviratul vantu-patriciu-voiculescu si multi altii mai mici ca ei dar cu oarece forta financiara.. ponta si antonel nu s-ar vedea pe niciun ecran daca nu ar fi acesti grei. dati grei si stelele din pdl afara si veti vedea ca partidul va ramane doar cu ideile si afisele, pe stalpi. cum is geoana si antonel acuma..(inca mai sunt stalpi cu mutrele lor prin tara.. nu i-a dat nimeni jos), asa spre aducere aminte.
@LB: „toti politicienii sunt afaceristi de fapt.. vor cadru legal si oportunitati pt afacerile lor. sa nu ne imbatam cu apa rece si vorbe goale.. peste tot in lume e la fel.. politica este o afacere si nimic mai mult.” Ați putea să mă lamuriți despre afacerile următorilor: Obama, Merkel, Barroso, Cameron, Sarkozy? In ce industrii activeaza și dacă e posibil, ce companii au fondat sau îi numără printre acționarii lor. Mulțumesc.
Pana la viitor, ne mananca prezentul.
Ar merita facute niste sondaje si in randul celor din mediul privat. Sa nu-si faca nimeni iluzii ca acolo e mare iubire pentru PD-L.
Eu vin din mediul privat, din lumea reala, si vad cum stau lucrurile. Pentru multi dintre cei de-acolo, discutia despre stanga-dreapta suna a business intelectual, in cel mai bun caz. Asteptam masuri reale de relansare a mediului privat, nu vorbe frumoase si fantezii de cabinet. Oamenii incep sa-si piarda rabdarea si stiti cum e: de la un punct incolo, chiar daca economia isi mai revine, ei tot suparati raman, si pana le trece, trec alegerile.
a, nu, sigur! a construit pă persoană fizică.
mediul privat romanesc vine din viitor. Acum, in momentul asta, n-are bani.
Dupa umila mea parere ambele tabere au vulnerabilitatea lor.
Problema “reformistilor” este ca reforma a ajuns sa fie un cuvant foarte impopular si culoarul de dreapta pe care il tot propun ca solutie salvatoare poate ca are sens pe termen lung dar nu stiu cat de eficient va fi pe termen scurt. In 2000, dupa o guvernare slaba, dreapta a castigat cumulat un catastrofal 12% in alegeri. Asta ca sa intelegem cat de mult poate sa se ingusteze culoarul la o adica.
Pe dea alta parte problema “greilor” este ca tractiunea lor electorala se bazeaza foarte mult pe argumente pragmatice: bani si influenta. Care ambele au obiceiul de a migra in masa cand perspectivele nu mai sunt favorabile. Acum, cu un an de acces la resurse ramas in fata BVB inca au la dispozitie bani si influenta in teritoriu. Dar le va fi mult mai greu cand alegerile se vor apropia iar tot ce vor putea ei oferi credibil va fi o opozitie confortabila.
Cam asta e in mare dilema. Ce va alege PDL nu stiu dar pot risca un pronostic: politicienii romani sunt intrinsec lasi.
eu zic să nu mitizezi sistemul privat. e mult mai bolnăvicios şi mai labil psihic decît tindem să credem. mediul privat sănătos reprezintă prea puţin din economie. un mediu privat care s-a bazat ani de zile pe dezvoltare imobiliară, contracte cu statul şi parazitism economic nu este membru privat, ci un balon de săpun. mediul privat cu adevărat sănătos, sustenabil, reprezintă mult mai puţin în economie.
Domnule nedormit, mediul privat bazat pe imobiliare si sapun, asa cum e el, nesănătos, tot pricepe mai bine treaba cu reforma decit clientul tipic PNL sau PSD. Oricît de parazit economic e, tot nu vrea impozit progresiv și socialism.
Şi nu e vorba de panică aici. Am mai spus-o, apariţia USL e o oportunitate imensă pentru PDL. De care nu vrea să profite. Sau, cel puţin, liderii actuali ai PDL nu vor şi nu-i duce nici capul să profite. "USL nu are forţă, nu are valoare" (Videanu), Un titlu de manea, cam asta e gîndirea politică a liderilor PDL.
@Florin Sari
"…nu vad niciun motiv pentru care d.ex. Boc sa piarda sefia partidului…"
Păi ar fi unul, cel puţin în viziunea lui Blaga şi a echipei sale: candidatura lui Boc pe o moţiune reformistă, cu o echipă reformistă.
Nimeni nu doreşte un nou partid. Dar dacă nu poţi să reconstruieşti PDL, dacă PDL nu vrea asta, dacă vrea să se ducă în prăpastie, atunci trebuie să-l laşi să facă ce vrea şi să faci un nou partid, ca ultimă soluţie. În contextul în care Blaga ar candida cu echipa Videanu-Berceanu-Cezar Preda-Frunzăverde-Boagiu şi ar şi cîştiga, atunci un nou partid este ultima soluţie. Nu e o soluţie ideală, e una de avarie, e ultima soluţie.
Parerea mea este ca ar trebui sa ne limitam analizele la paradigma actuala din politica romaneasca. Pana acum nu vad niciun partid nou si nici nu cred ca va aparea verunul, pe dreapta, nu vad de ce tot pierdem vremea cu discutii despre cum ar fi daca ar aparea zana din poveste cu bagheta ei magica. Apropo de zane, prefer sa-mi amintesc de Churchill, nu de Mussolini.
Ce vad eu este PDL pe dreapta, USL pe stanga, UDMR si UNPR in orbita PDL. Restul e speculatie fara suport. Intr-un final, avem o frumoasa polarizare a scenei politice, care nu poate conduce decat la o majoritate precara pentru oricine castiga alegerile. Daca eram putin atenti, vedeam ca USL isi propune sa conserve raporturile actuale intre formatiunile care o constituie si sa speculeze pe acolo, pe unde poate, pierderile PDL & CO. In conditiile astea, nu vad niciun motiv pentru care pedelistii sa intre in panica, adversarii lor nu-si propun sa castige hotarator, nu vad niciun motiv pentru care d.ex. Boc sa piarda sefia partidului, nu vad rostul Albei ca Zapada.
Stiu, suna defetist, dar sa nu uitam Romania reala si vulnerabilitatea reprezentata de Elena Udrea, care are si ea clienti destui. Altfel, ajungem sa cadem intr-un wishfull thinking intelectualist si sa supralicitam electoral ideea de "dreapta", in conditiile in care clasa de mijloc e debila rau.
N-as fi deloc sigur ca PD-L s-ar prabusi la 4-5% dupa plecarea peledistilor, dar nici nu exclud o scadere. Poate ar merita facute niste sondaje interne profesioniste in acest sens.
Taxpayeri, salariati… Ne imbatam cu apa rece, zau asa!
@adrian
Cred că Băsescu îşi va asuma riscul ăsta. De fapt nu cred, sînt convins.
Maşinăria lui Blaga e un mit şi nu a funcţionat mai deloc la prezidenţialele din 2009. De fapt, la prezidenţialele din 2009 maşinăria PDL a fost destul de gripată, mai ales cînd devenise clar că Geoană va cîştiga alegerile.
Sînt curios cum va cîştiga maşinăria lui Blaga alegerile din 2012. Nu înţeleg cum ar face-o concret şi cum s-ar transforma banii clientelei în voturi.
Apropo de bani şi clientelă: un partid nou, cu adevărat de dreapta, are şanse mai mari să strîngă bani decît maşinăria lui Blaga. Maşinăria lui Blaga nu poate strînge bani decît de la clientelă. Care clientelă îi susţine întotdeauna pe cei puternici. Ce leagă clientela de PDL? Ce o lega şi de PSD: contractele publice, banii. Ei bine, cum PDL are şanse minime să cîştige alegerile (de fapt, după ce va apărea un nou partid format din 75% dintre actualii pedelişti, PDL va rămîne la 4-5%), clientela se va orienta către cei care au şanse să cîştige, chiar şanse foarte mari, USL, mai exact.
Un partid nou, radical de dreapta, orientat către sistemul privat, va avea şanse mult mai mari de finanţare de la acesta, fie că vorbim de antreprenori, liber profesionişti sau salariaţi. Orizontul de aşteptare e mare şi dacă un partid îl va acoperi, va avea şi bani, şi logistică. Banii şi logistica urmează viziunea.
Banii şi logistica în orb, fără viziune, duc la catastrofă. Degeaba organizezi excelent o excursie în prăpastie.
As vrea sa vad si eu partidul ala, in Ro, care sa castige alegerile separand politica de clientela economica. As vrea s-o vad pe Elena Udrea respectand indicatiile Monicai Macovei.
Cu discursuri idealiste poti castiga o data alegerile, cata vreme ai in spate o masinarie pragmatica. Adica BANI. A doua oara nu mai merge, decat daca faci rost de niste noi tycoons, cu imagine inca neafectata. Este Elena Udrea asa ceva? Eu o vad ca fiind calcaiul vulnerabil al lui Traian Basescu.
Traian Basescu a castigat alegerile din 2010 SI cu masinaria lui Blaga, poate in primul rand cu ea, chiar daca diaspora a facut diferenta la mustata.
Strategia "singur impotriva tuturor" poate deveni falimentara. De fiecare data cand Basescu a castigat alegerile a avut nevoie si de o solutie imorala. Ne place, nu ne place, asta e lumea in care traim.
PDL ar fi părăsit de pedelişti, peledişti şi pediştii băsescieni. Nu ar rămîne decît pediştii bevebişti (citez dintr-unul: "Nu-i vom lăsa pe Băsescu şi Boc să ne distrugă partidul", apropo de măsurile de austeritate şi separarea politicii de clientela economică.)
@bleen: OK, atunci menirea PD-L va fi sa impiedice izolarea noului partid care va juca singur pe dreapta si care nu are cum sa castige alegerile singur, intr-un interval de timp atat de scurt.
Şanse să cîştige alegerile sînt însă miza nu e cîştigarea alegerilor în 2012, miza e mult mai mare. Apariţia unui nou partid ar scoate PDL de pe scena politică.
Metoda Blaga: a susţinut conducerile organizaţiilor care au avut rezultate slabe la alegeri şi care acum îi sînt recunoscătoare.
Nu e o dispută a "intelectualilor" versus "băeţii de bodegă". Şi dacă nu aşa se pune problema: cine are teritoriul? Dacă chiar teritoriul vine el însuşi cu oameni tineri? Sînt convins că sînt destui.
Cum, necum, eu nu vad decat doua metode in PD-L pt. a avea teritoriul: metoda Blaga si metoda Udrea. Dintre cei doi, Udrea are o imagine mai proasta. Nu stiu de ce, poate pt. ca e femeie, poate din vina moguliziunlor sau a frustrarilor pe care le da unora dependenta ei de Basescu si aroganta cu care defileaza. Dar ASTA E.
Intelectualii din PD-L sunt perceputi ca un corp strain, parazitar, niste tipi buni numai de gura, dar straini de popor, care merge cu alde Solomon, Gutau, Blaga pe principiul toti fura, dar macar astia fac ceva si pentru cei amarati.
@Adrian
Menirea unui nou partid e să joace singur pe dreapta, nu să împiedice izolarea PDL.
sa nu uitam cum "are" Blaga teritoriul. http://www.hotnews.ro/stiri-8280473-harta-cazuril…
Sa nu uitam totusi ca Blaga are teritoriul, in timp ce reformistii au un succes de nisa. Pana la urma, o varianta ar fi tot noul partid. Bine promovat, el ar obtine un 8-10% si putea impiedica izolarea PD-L (sau PP) dupa alegeri.
time to remember
http://www.youtube.com/watch?v=T3oCIFWGecY&fe…
Hahaha, Avraamescu Cel Iute la Mînie si Cezar, scuze, Preda:))))
Aveti o parere prea buna despre politicieni spunand "fiindcă, fie vorba între noi, trebuie să fii ori cretin, ori sinucigaş politic, să votezi cu Blaga şi echipa lui". Daca Blaga le promite reacceptarea candidaturii la urmatoarele alegeri, nimic nu-i mai opreste. In primul rand se gandesc la scaun si nici intr-un caz la ce ar trebui.
In al doile rand, Blaga este recunoscut ca fiind un Hrebenciuc al PDL-ului, care e prieten cu toata lumea si poate aranja orice. Ori o asemena calitate este foarte atractiva pt pseudo-politicienii romani.
Scuze pt. cele cateva greseli de mai sus.
Mai jos pun un copy-paste cu rezultatele alegerilor din 2000, pt. a argumenta ce am zis.
Rezultate alegeri Senat din 26/11/2000 (participare 65%):
Polul Democrat-Social din Romania (PDSR:PDSR+PSDR+PUR) 37,09%
Partidul Romania Mare (PRM) 21,01%
Partidul Democrat (PD) 7,58%
Partidul National Liberal (PNL) 7,48%
Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) 6,90%
Conventia Democrata Romana 2000 (CDR2000) 5,29%
Rezultate alegeri Camera Deputatilor 26/11/2000 (participare 65%):
Polul Democrat-Social din Romania (PDSR:PDSR+PSDR+PUR) 36,61%
Partidul Romania Mare (PRM) 19,48%
Partidul Democrat (PD) 7,03%
Partidul National Liberal (PNL) 6,89%
Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) 6,80%
Conventia Democrata Romana 2000 (CDR2000) 5,04%
Neglijezi cev: PNTCD ar fi intrat in Parlament chiar si dupa guvernarea 96-2000 daca nu se ambitiona sa candideze sub sigla CDR (rebotezata CDR2000) pe care tineau sa o reanimeze cu pretul propriei pieri. Si pt. fiecare grupuscul insignifiant cooptat in noua CDR (gen UFD-ul lui Vosganian) trebuia sa mai adune un procent la vot. Asa au ajuns sa aiba nevoie de 8% ceea ce le-a fost imposibil; daca mergeau singuri, sub sigla proprie, aveau nevoie de 5%; CDR2000 a scos … 5%. Numai ca PDL-istii nu sunt atat de orbi ca taranistii; sunt constienti ca vor pierde, dar nu sinucigasi sa repete chiar toate greselile taranistilor. q.e.d.
off topic de alaturi.
http://bestiar.blogary.ro/2011/02/08/doru-e-deste…
De acord.
Semnează!