Pensionarii, bugetarii şi asistaţii decid

„S-au mărit salariile bugetarilor, s-au mărit pensiile, trebuie bani ca să fie plătite. Astfel, se vor mări şi taxele, şi impozitul unic, şi TVA-ul. Diferenţa dintre 19% şi 25%, dintre 16% şi 20% e amenda neprezentării la vot. Repet, în cazul fericit. De multe ori amenda poate fi falimentul sau şomajul. Şi este deja.”

Asta scriam în 22 iulie 2009, cu un an înainte ca FMI să vină cu propunerea de mărire a TVA-ului la 25% şi a cotei unice la 20%. Nici nu mai ţin minte a cîta oară e cînd am dreptate de geniu neînţeles (am mai zis cu o săptămînă înainte de turul II al prezidenţialelor că Băsescu va cîştiga cu 50.38% –  a cîştigat cu doar 50.33% iar eu am pierdut 1500 de euro, băgameaş!).

Revin la articolul din iulie 2009:

„Fraierii care lucrează la privat s-au autoexclus din viaţa cetăţii iar, în consecinţă, problemele lor nu există. Bătălia deciziilor economice se va da între bugetari şi pensionari. Cine dă mai mult bugetarilor şi pensionarilor acela va fi în Parlament, la guvernare, la Preşedinţie.  Salariaţii din privat şi tinerii, în general, nu există şi nici nu vor să existe. Vom avea de ales între prime şi sporuri mai mari pentru bugetari, pensii mai mari pentru pensionari şi manele şi pomeni mai multe pentru asistaţi. Structura prezenţei la vot spune: pensionarii, bugetarii şi asistaţii decid structura Parlamentului, culoarea guvernării şi Preşedintele. Deci, problemele lor sînt singurele care contează.”

Aud? Despre ce e isteria primăvară-vară 2010? Nu despre bugetari şi pensionari? Nu ei sînt cei compătimiţi? Nu ei sînt cei care fac presiuni şi şantajează establishment-ul politic?

„Dacă vrei să pierzi alegerile, să nu intri în Parlament, să te zbaţi la 5%, atunci adresează-te tineretului şi salariaţilor şi renunţă la bugetari şi pensionari. Dacă vrei să ieşi din politică pe uşa din dos scade salariile din administraţie, nu mai acorda creşteri de pensii şi sporuri bugetarilor, scade taxele şi sprijină mediul privat. Mai pe înţelesul corporaştilor care cred că le-au dat o lovitură mortală politicienilor neducîndu-se la vot: cea mai bună soluţie să dai faliment e să vinzi iPod-uri atunci cînd ştii că singurii cumpărători care se deranjează să iasă din casă şi să-ţi calce pragul sînt ţăranii de peste 60 de ani. Asta le cerem noi politicienilor. Astăzi, în România anului 2009, politicianul care se adresează tineretului, păturii educate de la oraşe, salariaţilor şi antreprenorilor din mediul privat, este pur şi simplu un imbecil sinucigaş. E ca şi cum ai vinde CD-uri cu Chopin în Ferentari. Nu înţeleg cum cineva care nu e atît de idiot încît să vîndă mp3-uri surzilor şi chiloţi tanga mamailor din Teleorman poate avea pretenţia de la politicieni să facă asta. Aşa cum voi nu vreţi să daţi faliment sau să vă pierdeţi job-ul, nici ei nu vor să rămînă în afara Parlamentului sau a guvernării. Aşa că vă vor creşte taxele, vor renunţa la orice reformă a sistemului birocratic, vor elimina orice posibilă facilitate acordată sistemului privat, vor creşte pensiile şi salariile bugetarilor, le vor acorda noi şi noi sporuri şi vor angaja din ce în ce mai mulţi.”

PDL a luat măsura reducerii salariilor şi personalului din administraţie. Timp de o lună şi jumătate Preşedinţia, Guvernul şi PDL au fost fost supuse unui adevărat linşaj mediatic. Mă rog, ţintele linşajului sînt mai puţin importante. Nu soarta lor ne interesează. Important este efectul. Care e mesajul transmis politicienilor? „Atinge-te de birocraţi, atinge-te de bugetari şi pensionari, atinge-te de clientelă şi vei fi desfiinţat. Aşa că soluţia ca să rămîi în politică e să dai în cine nu are nicio putere, în cine nu ţipă. Adică în cei care ţin România în spate, în mediul privat, în prostul care aduce bani dar care nu are nicio putere. În cel a cărui voce nu se aude.” Şi nu se aude nu din cauză că nu-l lasă cineva să vorbească. Nu se aude fiindcă e prea plin de sine, pînă la blazare, încît să zică ceva. E convins că nu există decît salvare indviduală („mă descurc eu”). Ei bine, acum, în plină criză, va vedea că nu se poate descurca singur. Sau a văzut, în caz că a dat deja faliment sau şi-a pierdut job-ul.

Mă rog, ideea e că sînt deştept, aţi belit-o şi nu există salvare individuală. Hai gata, tre’ să fug.

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

40 de comentarii

  1. Mă rog, ideea e că sînt deştept, aţi belit-o şi nu există salvare individuală. Hai gata, tre’ să fug.

    Daca tot nu putem face politica fara resentimente, macar sa practicam ironia. Felicitari, dle Bleen, spleen 🙂

  2. Un articol extrem de inchegat pe hotnews: Apologetii delapidarii viitorului. Cand democratia ucide libertatea

    de Ioan Bujor HotNews.ro

    Marţi, 29 iunie 2010, 15:12 Actualitate | Opinii

    Intratzi si cititzi ca merita, mai ales observatzia fundamentala pentru rrrrominika ca politicienii sunt cei care isi creeaza electoratul folosind statul asistentzial.

  3. Riddick

    eu as pune mina pe tanck, as calca sub senile CCR, as spinzura Senatul, as reduce la vreo 250-300 totalul legislativului politic…. as face un corp politienesc care sa fie "trained to shoot and kill" bine platit si in doua saptamani de razii si arestari as curata capitala si provincia de gangsteri iliciti, fara prea multe explicatii la UNHCR si i'as pune pe toti (or fi vreo citeva sute de mii???? ) la construit ceva de genul

    http://en.wikipedia.org/wiki/Interstate_Highway_S

    In cinci ani Romanica ar deveni Japonica ! sau Singaporica , depinde cum belesti ochii !

  4. Bun articolul ! De nota 10 ! Dar trebuie totusi analizat mai la "rece" . Se vede ca tinerelul care l'a scris e inca tinerel…. si nu pricepe ca poate fi belita si la rece dar si la cald !

    De la intronarea la putere a lui "mos iliescu @ sons.Corp" au trecut 20 de ani nebulosi. Pensionarii din ziua de azi, in marea lor majoritate, au lucrat sub biciurile corporatiei "cizmaria ceasca@secu.Corp."

    La vremurile tulburi de dinainte de '89 "oamenii muncii" din fabrici si uzine , din CAP-uri si IAS-uri lucrau fara cricneala asa cum li se ordona…..capul plecat sabia nu'l taie…

    Astia inca mai sunt in zilele actuale majoritarii beneficiari de pensii…. Astia l'au ales pe "tov.Secretar cu propapaganda UTC" sa'l inlocuiasca pe impuscatu….

    Astia au urechiat tineretul in '89, in 90 in 96, in 2000, in 2004. Eu au decis , ei au iesit la votare…

    Astia inca mai sunt in viata…. Cind Brucan a spus "20 de ani" a calculat simplist ca sistemul pervers comunist se mai poate baza vreo 20 de ani pe "vechea garda cu carnete de membru cotizant" …..Si n'a gresit prea mult. De obicei un pensionar de la comunisti nu se bucura mai mult decit citiva anisori de pensie….saracii !

    Iata ca a venit secolul XXI cu dereglari in genetica , prelungind nesperat de mult viata acestor pensionari….

    Of course, the system will still take the advantage!

    Peste vreo 10 ani , insa, treburile se vor schimba radical in Romanica!Dupa ce vor muri toti pensionarii astia cu bube'n cap!

    Ori va fi ca in Guatemala/Zimbabwe, ori un nou Chavez se va naste in Romania ori Lumea va suferi un nou razboi mondial iar granita dintre Rusia/China se va muta la Prut sau la Dunare….

  5. ela, stiu, "băgameaș!", unii din aia care au facut toate porcariile alea se plang azi ca s-au gatat banii, dar in nici un caz nu sunt pensionari sau asistati.

  6. PDL a luat masura reducerii personalului din administratie? Cand s-a intamplat asta?

    @Riddick: si cum executi tu silit firmele? Concret. Le vinzi mobila in strada? Si cine o cumpara? In plus: asa sprijini tu economia privata?

  7. @gino:chiar,cine i-a scos la pensie la 40 de ani?cine a marit pensiile si salariile?Cine a permis formule decalcul aberante a pensiilor unora?Cine a permis angajarea la stat a pensionarilor?Cine a inventat regii ai caror angajati nu pot fi dati afara fara despagubiri aiuritoare?

    hai,daca nu stii sa raspunzi,treci la gramatica!

  8. Aş tăia publicitatea de stat în media – TOTAL, minus TVR.

    Aş băga în executare silită TOATE firmele cu datorii la stat mai vechi de 3 luni.

    Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a identificat consumatori de medicamente compensate cu CNP-uri de morţi, sper sa nu se rezume doar la constatare.

  9. Multumesc de clarificare si nu ma refeream la articol, pe care l-am citit si il consider corect, ci la unele comentarii.

  10. In loc sa le cereti pensionarilor sa sa ascunda ca rama in pamant de ce nu le cereti si netrebnicilor astora ajunsi pe functii sa fie responsabili fata de oamenii astia, sa le spuna ca deocamdata este rau si trebuie sa piarda ceva si sa ia masurile alea care cred ei ca ne fac bine, hai pa, ca m-am 'nervat!

  11. de-a-n boulea

    Exemplu de utilizare:

    Se recomanda citirea articolului inainte de a comenta de-a-n boulea.

  12. Vad niste comentarii deamboulea, adica bugetarii, pensionarii si asistatii si-au marit ei, cu de de la ei putere salariile, pensiile si indemnizatiile si tot ei au spus ca este neconstitutionala scaderea lor, nu niste zmecheri care isi ascund interesele dupa multimea asta de oameni. Multi, chiar foarte multi sunt de acord cu scaderea pensiilor in schimbul perspectivei de a le primi in continuare (din pacate e vorba tot de cei cu venituri mici). Si cati din pensionari sunt militari scosi la patruzeci si de ani care cumuleaza pensia cu salariul de bugetar, multi, nu-i asa? De ce nu le-a incetat pensia pe perioada cat au fost angajati? Cine i-a scos la pensie cu drepturi aiuritoare? Si ce multe alte abuzuri s-au facut cu pensiile speciale, astea cine le-a dat, sunt de anul trecut cumva? Credeti ca gaura este la cei cu venitul minim garantat? Astia sunt doar scosi in fata. Ca sa ajunga la niste venituri uriase in agentii si regii au inventat tot felul de sporuri aberante, pe care le-au dat la toata lumea ca sa le fie foarte bine la unii. Prea ii bagati pe toti in aceeasi oala.

    Daca gresesc undeva astept cuvenita corectie, pentru ca nu stiu daca am scris bine "deamboulea".

  13. Deci, ca sa ai un cuvint de spus in tara asta tre' sa fi pensionar, bugetar sau asistat social.

    Pai sa iesim la pensie, sau sa ne scoatem certificate de handicapat. Sau sa avem putina rabdare, ca decizia de trecere in mapa "pentru semnat" a sefului de personal.

  14. stateam mai deunazi de vorba cu un coleg care imi spunea asa: bai, la noi sunt 2 partide mari; unul de stanga si unul de dreapta. De cand cu criza, partidul de dreapta vroia sa reduca doar cheltuielile, partidul de stanga sa creasca doar impozitarea. Si a venit un prim ministru, unul al dracului, pe care nu-l vroia nimeni, dar care, acum ceva vreme, ca ministru de finante, a mai redus deficitul transformandu-l pana la urma in excedent. Si asta le-a pus pe ambele partide la masa, le-a expus foarte clar cacatul in care se afla tara si le-a propus un program cu 2 masuri:

    1) crestem taxele cu un procent x; venituri estimate: y miliarde Euro

    2) scadem cheltuielile cu un procent z; economie realizata: y miliarde Euro

    cum y de la stanga= y de la dreapta, ambele partide partide au fost multumite, mai ales ca ca atat x-ul cat si z-ul nu sunt extraordinar de mari si pot fi explicate electoratului propriu deci au plecat acasa si sustin programul guvernului…

    ghiciti acum despre care P tara din PIIGS este vorba?

  15. privati sau nu, adormiti sau nu, tare ma tem ca in curand stingem lumina.

    Am senzatia ca am intrat intr-un while infinit, o bucla ilogica in care tara a devenit prea mica pentru atatea mari caractere de oameni politici de cacat.

    Daca Boc pleaca repetam istoria de dinainte de alegeri si tara intra in blocaj.

    Daca Boc sta tara intra in blocaj din cauza marilor oameni de stat Crin si Ponta, mult prea ambitiosi pentru anul de gratie 2010 si mult prea nemernici pentru a veni cu solutii.

    Intre timp, in incercarea de a sta la guvernare, idiotii trec la marit taxe, impozitare peste impozitare, doar doar mai pica ceva – si se bat cu caramida in piept ca sunt guvern de dreapta – sa le puna Basescu paie la dreapta si fan la stanga sa stie ca ala cu paie e dreapta. Peste tot economistii spun ca taxele trebuie micsorate. E atat de simplu, ca pana si Pogea ar putea intelege (e doar o figura de stil, pogea nu poate intelege nici regula de trei simpla): micsoreaza taxele in asa fel incat sa devina neprofitabil sa bagi parnaie pentru evaziune. Ce pzda masii e atat de greu?

    Una peste alta, eu nu mai vad nici o solutie la ecuatia asta. Voi vedeti vreo iesire din blocajul asta?

  16. un articol f bun, de pe Deutsche-Welle, care vine cu detalii suplimentare; asa se explica de ce a votat reprezentantul UDMR asa cum a votat. in cele din urma, la CCR a fost o decizie care a atarnat de 1 vot…

    "senatorul Frunda György a mai arătat că 70% din electoratul maghiar este constituit din pensionari. Proporţia nu este aceeaşi în cadrul electoratului celorlalte partide, dar ţinînd seama de absenteismul masiv al tinerilor, proporţia la urne a seniorilor este şi de data aceasta însemnată."

    http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5739303,00.h…

  17. 1. Si totusi cei "buni" au cistigat alegerile. Cine ar fi cistigat daca votau corporatistii sau privatii sau tinerii educati?

    2. Darimarea reducerii pensiilor a facut-o CC, nu parlamentu si deci nu electoratu.

    3. de ce nimeni, da absolut nimeni, nici chiar cei dastapti, nu au vorbit in iulie 2009 de situatia economica dezastroasa a tarii?

    P.S Ghicitoare, care partid vorbea in iulie 2009 de reducerea impozitelor si deci stimularea economiei private?

  18. men sana in corpore damigeana.

    de acolo vine corporatist, iar buticar tre' sa aiba legatura cu butelca/damigeana.

    la final, ambii vor ramane doar cu damigeana.

    Bleen are dreptate, dar exact ca-n bancurile cu radio Erevan, nu i-a folosit la nimic 😀

    "la resistance" corporatista, care ia forme pink :mrgreen: in variante blogeristice, are alte probleme, …EBA, poseta lui Udrea, cat a furat Basescu(?), samd.

  19. "Curtea a constatat că dificultăţile bugetului asigurărilor sociale de stat nu pot fi opuse dreptului la pensie în sensul diminuării, chiar şi temporare, a cuantumului pensiei, dreptul constituţional la pensie neputând fi afectat de proasta gestionare a bugetului respectiv de către stat".

    Si nu s-au pronuntat din punct de vedere economic, ci numai legal, zic multi. Si atunci cum interpretam proasta gestionare a bugetului respectiv de catre stat?

    Nu am pus semnul egal intre corporatisti si privati, nu am dat cu parul, am dat decit cu parerea despre corporatisti. Asa ca nu dadeati!

  20. e o minune că PSD a pierdut puterea de două ori

    e clar că n-a pierdut-o din motive ideologice

    ci din alte considerente: corupţie, hoţie la drumul mare etc.

    ideologic şi matematic, ar fi trebuit să cîştige

  21. şi da, ei decid, ei sunt majoritatea:

    5,5 milioane pensionari

    1,4 milioane bugetari

    0,8 milioane şomeri

    ____

    7,7 milioane dependenţi de stat

    vs.

    3 milioane dependenţi de patron

  22. eu n-aş băga mîna în foc că salariatul din privat e de dreapta

    dimpotrivă, cred că toţi se cred exploataţi şi că marea lor majoritate sunt, de fapt, de stînga

    şi el visează o slujbă la stat, unde să li se dea fără să se chinuie ca la patron

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *