Pe cine nu va desemna Basescu candidat pentru functia de premier?

Traian Băsescu este marinar, fost comandant de navă și este fiu de ofițer de armată. Pentru un om ca Băsescu, cu educație militară și practică de comandant pe mare, lumea nu se împarte între prieteni și inamici, ci între curajoși și lași, între loiali și trădători. Sînt convins că în ochii lui Traian Băsescu oameni ca Tăriceanu sau Blaga se află mult mai jos decît Adrian Năstase, de exemplu. Căruia i-a păstrat un loc special, dacă nu între primii trei (primul fiind, la mare distanță de restul, Emil Boc) măcar în top ten. Oamenii puternici, care mai au și educație militară pe deasupra, au un adevărat cult pentru adversari. Mai ales pentru cei pe care i-au învins și care le-au rămas consecvent adversari. În același timp, pentru foștii amici care au trădat, au numai dispreț. Dealtfel, dacă Năstase nu era blindat de dosare penale și nu era reținut momentan, sînt convins că Traian Băsescu l-ar fi desemnat premier.

Pe disprețul lui Băsescu pentru lași și trădători m-am bazat atunci cînd am spus că Traian Băsescu nu-l va desemna pe Tăriceanu candidat pentru funcția de premier. Acesta este și unul dintre motivele pentru care Băsescu nu-l va desemna premier nici pe Victor Ponta, dincolo de plagiat, de participarea activă la lovitura de stat, de performanța execrabilă ca premier și de imaginea catastrofală în străinătate. La numai două luni de cînd Traian Băsescu îi acorda încredere și îl desemna premier, Victor Ponta, cățelul de casă al oricui îi promite mărire, organiza împreună cu Crin Antonescu, la ordinul lui Dan Voiculescu, lovitura de stat prin care Băsescu urma să fie eliminat de la conducerea Statului.

Nici Geoană nu pare mai îndreptățit, în condițiile în care, s-a văzut în perioada cît a condus PSD și a candidat la președinție, este un om slab, ușor manevrabil, fără coloană vertebrală și caracter. Chiar nu cred că Băsescu va încredința conducerea guvernului fostului băiat de casă al lui SOV sau Cătălin Voicu.

Despre aspectele constituționale ale desemnării premierului, despre opțiunile lui Băsescu și criteriile după care va desemna candidatul pentru funcția de premier, despre un viitor război al suspendării, vom vorbi zilele acestea. Dar pînă atunci, mai pe seară, vom analiza reacția lui Crin Antonescu la declarațiile lui Băsescu. O reacție extrem de interesantă, care spune multe.

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Comentariu

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

59 de comentarii

  1. Gizas, la ce balbaiala e acum in politica romaneasca ar fi cazul ca reprezentantii societatii civile (da, ca mine, ca tine si bleen de scrie de zor pe blog) sa se uneasca naibii intr-un partid serios pro-occidental. Sa fie cooptati oameni inteligenti si miza sa fie modernizarea Romaniei si alinierea ei in randurile tarilor din Vest. Hai, care se baga?

  2. Dragii mosului,
    Io marg la vot sa il trimit pe Maries la Senat.
    Domnul candidat Cornel Samartinean de la PDL imi trimisa o scrisorica in care se lauda ca dumnealui nu va vota nicio taiere de pensie sau salariu sau orice alt venit, pentru ca…tineti-va bine!… ”un drept castigat nu trebuie luat de nimeni”… 
    Dumnealui zice ca e de dreapta. Dreapta franceza probabil, aia care e la stanga lui Clinton…
    Dupa ce Blaga a iesit ca un cacacios sa deplanga ”faptul” ca ”oamenii o duc greu” mi se pare ridicol si de prost gust sa mai consider ca PDL este macar coerent dapai de dreapta.
    Sa ne fie de bine. Avem din nou de suferit un ersatz in locul adevaratului tata. Dreapta in Romania e crescuta prin orfelinate, beneficiind de ajutorul cate unui nene cu inima mare ca Basescu…

  3. Ratiunea imi spune ca Bleen are, in principiu, dreptate in legatura cu (ne)participarea la vot, macar vreo 80% (cu unele nuantari si amendamente).
    Doar ca, in materie electorala, recunosc: la mine, emotiile (alea negative, incepand cu 1990 incoace) bat ratiunea: nu m-as putea rabda stand acasa fara sa votez impotriva PDSR, PSD, USL; oamenii astia imi provoaca atata dezgust incat, cui pe cui scoate, numai cu un vot dezgustat pentru ARD am vreo sansa sa imi revin cat de cat.
    Imi aduc aminte cu groaza cum stateam prostit in fata exit-poll-urilor in 2000, cu CDR afara din parlament si Ilici cu VC Tudor in turul II.
    Nu spun ca am dreptate, nu vreau sa ma cert cu nimeni; asa e, ARD e jalnic; dar intelegeti-mi si mie slabiciunea. Nu ma incadrez la votantul suporter (n-am fost propriu zis sustinator PDL decat cel mult dupa 2009 si nu am vreo mare dragoste pt ei) dar USL reuseste din nou sa ma scoata din casa, sa le votez adversarul (fie si adversar aparent).
    E clar ca e nevoie de o reconstructie a dreptei, dar daca va exista vointa, aia se va putea face si daca votez ARD si daca nu.
    Nu voi vota jurandu-mi in barba diverse chestii, ca Bleen in 2008, dar voi vota cu nadejdea ca PDL-ul se va rupe dupa alegeri, ca ARD-ul se va rupe si se va incepe constructia a ceva; au 2 ani la dispozitie. Si daca PDL nu se rupe, macar sa plece cativa, aia care trebuie , care sa porneasca cu MRU, sau cu cu cine-o fi, viitorul partid, daca altfel nu se poate.
    Pur si simplu cred ca va fi mai eficient sa se intample asta din Parlament decat din afara lui si cu cat mai multi oameni buni ajunsi acolo (Papahagi, Maries, Biris MRU etc).
    E drept, nu-l am pe Cristian Radulescu in colegiu.
    In alta ordine de idei, @Bleen, promiteai mai multe articole pe probleme de principiu; in momentul asta mi se par mai importante; mi se pare ca o aglutinare institutionalizata a unei drepte conservatoare autentice e urgent necesara; cand ai postat platforma celor de la ILD aveam destul de multe de spus dar circumstantele familiale nu mi-au permis sa intervin (deh, familie numeroasa, copii care nu inteleg ca PC-ul e si pt altceva decat pentru desene).
    Pana pe 8 decembrie sunt liber: e rost de ceva doctrina, un mic razboi cultural, ceva?

  4. Dacă și cu parcă.
    Ce facem dacă ”ai noștri” vor face același lucru de care ne temem din partea celorlalți? Că aici stă cheia. Nu cine cât ia, ala-bala-portocala. Dacă ARD bate palma cu USL/PSD/PNL etc pe legile alea care sunt de trecut (și se abțin de la vot, lipsesc de la vot, chestii parlamentare, ce știm noi) la ce mai folosește avântul revoluționar?
    Nu știu dacă ați remarcat, dar ei se domnesc politicos pe la teveuri și nouă ne curge sânge din nas.

    1. SimonaM Nu mai contează cu cine bate palma ARD. Nu e niciun avânt revoluționar. E vorba dacă Băsescu va avea sau nu vreun cuvânt de spus în formarea Guvernului după alegeri. La USL >50% Băsescu se poate duce acasă. Cu USL <50% Băse ar mai putea juca o carte. Ce-o ieși – nu știu, dar cu siguranță aș vrea să văd cum joacă Băsescu.

        1. Beavix SimonaM 
          Da, da.. și astă-vară Băsescu câștiga la voturi referendumul.
          Am zis sondaje, nu ce le recită alor lui Blaga ca să nu fugă ăia ca potârnichile la mijloc de campanie.

  5. Of. Dacă ne mobilizăm acum, îl ajutăm cât de cât pe Băse, după slabele noastre puteri? Îl ajutăm să ce? Ideea ar fi să rămână fixat acolo până în 2014. Foloseşte la asta votuleţul nostru? Măcar atâta mângâiere să am. Cu această ocazie, băieţii din ARD îşi văd care de NUP-uri, care de proiectele personale, toţi încântaţi de sine şi fără cap/gata de blat (din vară încoace nu-mi explic atitudinea decât prin aste doo variante). Iar 2014 îi găseşte votanţii Nestângii tot descumpăniţi că n-au pe cine vota.

    1. Yeba Păi eu cred că, dacă USL ia peste 50% și Băsescu nu-l pune pe Ponta. atunci e suspendat și demis în doi timpi și trei mișcări. Dacă USL ia sub 50%, atunci orice e posibil, inclusiv niște manevre de culise orchestrate de Băsescu pentru formarea unei alte majorități. În rest – da, la capitolul dreapta, principii etc. tot nu rezolvăm nimica cu votul. Singura chestie e că-i mai aruncăm mingea la fileu lui Băse încă o dată. Cine știe, poate pentru ultima oară.

  6. Daca USL ia peste 50% atunci Basescu nu prea mai are spatiu de manevra. De aia si incep sa-mi reconsider decizia de a merge sau nu la vot. Singurul motiv pentru care totusi as merge este sa ajut ca USL sa ia sub 50%.

  7. Modul in care se poarta dezbaterea ne arata ca pentru majoritatea dintre noi lupta electorala e pusa in planul doi, adevarata miza fiind comportamentul lui Traian Basescu si elementele ce vor sta la baza deciziei luata de acesta. Daca lucrurile stau asa de ce trebuie sa mai facem alegeri? Daca ii atribuim capacitatea de a alege premierul pe care-l considera cel mai bun de ce n-ar trebui sa-l lasam sa-si aleaga si urmasul? Daca de fiecare data altii vor decide in numele nostru cum si cand vom invata sa ne asumam o decizie? Copii ai caror parinti ii protejeaza excesiv, ajunsi la varsta la care trebuie sa ia decizii majore devin automat victime. Nu comportamentul politicienilor e problema in tara noastra. Ce fac politicienii, indiferent de numele care-l poarta, e problema lor. Ce trebuie sa faca ei, e problema noastra!

      1. Bleen FlorinVlad Interesul meu ca cetatean stimate domn, e ca atat timp cat nu sunt in aceeasi barca, Traian Basescu sa stea la Cotroceni si Victor Ponta la p-ta Victoriei. ” Divide et impera!” Asa inteleg eu separatia puterilor in stat.

        1. FlorinVlad Președinția și Guvernul fac parte din puterea executivă. Deci în cazul ăsta chiar nu se pune problema de separația puterilor în stat. Separația puterilor în stat e încălcată cînd Parlamentul vrea să desemneze, împotriva Constituției, premierul și cînd Ponta și USL atacă justiția și promit că-l scot pe Năstase din pușcărie. După cum știm cu toții, cele trei puteri în stat sînt puterea legislativă, puterea executivă și puterea judecătorească.

        2. Bleen Dvs. imi vorbiti de litera Constitutiei, eu vorbesc de spiritul ei. Dvs. sunteti ingrijorat de faptul ca una din puterile statului o ataca pe alta, eu spun ca pentru mine ca cetatean pericolul e tocmai ca asta sa nu se intample. In 2004 eu l-am votat pe actualul presedinte pentru ca Adrian Nastase avea prea multa putere. Astazi presedintelui trebuie sa i se ia din puterea pe care o are. Numai si faptul ca isi aroga discretionar dreptul de a desemna primul ministru e suficient ca pe mine sa ma puna pe ganduri.

        3. FlorinVlad Conform spiritului Constituției singurul care are drept de decizie în desemnarea candidatului (sublinez ”candidatului”) pentru funcția de premier.
          Conform spiritului Constituției, Președintele trebuie să desemneze un candidat care să aibă profil de prim ministru și care să cîștige încrederea majorității parlamentare.
          Victor Ponta nu are profil de prim ministru:
          1. a partiicpat activ la asaltul împotriva statului de drept și justiției și la lovitura de stat din iulie-august
          2. este un impostor care și-a falsificat cv-ul profesional și a folosit, inclusiv financiar, titluri academice inventate sau obținute prin fraudă dovedită
          3. Imaginea sa internațională și autoritatea politică, morală și intelectuală este sub nivelul mării, iar asta afectează grav interesele naționale ale României.
          4. Încă nu avem nicio majoritate parlamentară și nu știm din ce partide va fi formată această majoritate parlamentară (ea va stabili în urma consultărilor cu Președintele și a negocierilor dintre partide și se poate schimba în funcție de numele candidatului propus de Președinte). Cel mai probabil, începînd cu 9 decmebrie vom avea următoarele partide parlamentare: PSD, PNL, UNPR, PC, PDL, PNȚcd, FC, UDMR. Nu putem ști care vor fi combinațiile dintre ele.

        4. Bleen E cat se poate de clar ca vedem lucrurile din sisteme de referinta diferite, de aici si aspectul lor diferit. Nu sunt fan Ponta si agreez cu dvs. referitor la defectele sale si as putea chiar sa mai adaug cateva. Numai ca nu asta e problema in cauza. E doar problema celor care decid sa acorde incredere aliantei P.S.D.- P.N.L., nu a presedintelui. Ei trebuie sa-si asume raspunderea pentru alegerea facuta, nu presedintele. Profilul presedintelui pe care mi-l zugraviti dvs. e mult prea aproape de tatucul grijuliu fata de natiune ca sa-mi fie drag. Daca cetatenii s-au tampit si vor sa dea cu capul in gard iar presedintele considera ca nu le mai poate reprezenta interesele, atunci elegant e sa se dea la o parte. Binele cu de-a sila nu se poate!Daca inca se mai considera presedintele tuturor romanilor trebuie sa-l numeasca pe Ponta, sa-si exprime deschis dezacordul, si sa ramana la Cotroceni tocmai pentru a asigura echilibrul puterilor in stat. In caz contrar va fi maturat de valul de revolta si, da, atunci vom avea cu adevarat o problema pentru ca riscul crearii unor dezechilibre va fi major.

        5. FlorinVlad Nu trebuie să-l numească pe Ponta fiindcă alegerile sînt pentru Parlament, pentru puterea legislativă, nu pentru guvern. 
          Majoritatea care acordă încredere sau nu unui candidat desmenat de Președinte se formează după alegeri.

        6. Bleen Asta e . Nu are rost sa continuam discutia. Va trebui sa agream ca suntem in dezacord si sa mergem mai departe.

        7. Spiritul Constitutiei nu e ce ai vrea dumneata sa fie ci doar ceea ce este. Bunul plac si simpla dorinta nu fac din Constitutia Romaniei un alt act.

  8. S-ar alinia psd in spatele lui Isarescu ? Nu cred . Rus ? Daianu ? Dar , vorba lu’ Florin Calinescu , Daianu , asta , parca nu s-a facut manga , muci niciodata …

  9. Cred că Bleen a plecat tiptil, tiptil în Hawaii, zicea ceva de un concediu. În Hawaii încă nu e seară, reacția lui Crin poa să mai aștepte analiza, doar să nu uite să ne-o deslușească și nouă (că n-oi fi singura care o aștept).

  10. Mie imi este greu sa cred ca va fi Mitrea. Tanasescu pare sa fie o alegere mai buna pentru interesul tarii, insa nu cred ca ar avea sustinere. Ar fi o alegere buna pentru ochii boborului si relativ cam ingrat pentru USL sa il refuze. Totusi nu stiu cine si-l mai aduce aminte, sau cine stie ca e expert in finante si ca vine de la FMI.
    Mie imi pare ca orice om din USL care accepta postul in afara de Ponta, va fi vazut ca un fel de caprioara care raspunde la chemarea lupului. Si cumva nu il vad pe Mitrea in postura asta. Desi imi e neclar cam cat de influent este Mitrea. El da impresia ca e mare-si-tare, insa, cat de puternic este de fapt? Ati vazut clinch-ul Becali-Mitrea de pe tv de saptamana trecuta ? A iesit cam sifonato-rusinat domnul Miron Mitrea din toata discutia aia. 
    In fine, sa zicem ca Mitrea ar avea destula influenta si episodul cu Becali a fost prost interpretat. Totusi nu prea pare logica o astfel de nominalizare. 1)  Basescu ar dobandi un adversar mult mai dur si mai capabil in ale luptei politice. De ce ar numi un astfel de politician? 2) Cum o sa functioneze USL cu Mitrea si Antonescu ? Se stie cat de ‘mult’ il are la suflet Mitrea pe Antonescu. Iar liberalilor cred ca le e frica sa isi plimbe pekinezul in aceeasi lesa cu un rottweiler. Acum, cu pekinezul langa canis, parca stai mai relaxat.
    Singura situatie pe care mi-o pot imagina, in care nu va fi Ponta premier, este sa se faca cartile impotriva lui imediat dupa alegeri, dar inainte de nominalizare. Adica un scandal, alimentat de grupuri importante din USL, il va face pe Ponta sa se retraga si sa nu mai ceara postul de premier. Cine va veni in locul lui nu va veni ca o caprioara, ci ca un fel de succesor spartan al USL-ului, gata sa continue razboiul cu Basescu.

  11. Nu stiu ce idei are Basescu pentru PM dar am citit ca Dancu face niste sondaje despre cum ar fi vazuta varianta cu George Maior  premier…Pare ca si peseditii sunt in cautarea unei alternative la Ponta.

  12. Sincer, nu stiu sa raspund la intrebarea din titlu. Si nici nu stiu daca, asa cum se prefigureaza rezultatele alegerilor parlamentare, intrebarea este una foarte importanta: sint mai degraba interesat de raspunsul la intrebarea ”cine va fi prim-ministru dupa alegeri?” (nu imi pare importanta ghidusia presedintelui, ci configuratia viitorului guvern). Dupa toate aparentele, raspunsul este ”Victor Ponta”.

  13. Brainstorming, deci. Diaconescu cu PSD în spate e bine? Că doar n-o fi Tănăsescu mai legat de PSD decât el… Partid puternic, aripa frecventabilă.

    1. Yeba Nu cred ca exista nas de pesedeloid care sa miroase neutru in cazul Diaconescu. Le e cu greata, ii ia cu sfarseala… Prea e basist si prea nu urmeaza calea iliesciana, asa cum a fost ea trasata la al 16-lea congres.

  14. Buna ziua, oameni buni!
    Am a zice ca Bleen face incalzirea cu noi acuma, ne scoate la genuflexiuni, mersul piticului si fandari. Pai, da, altfel cum facem noi gimnastica probabilitatilor si ghicit viteza? :)))
    Politician, care nu a fost pucist, partid in spate… 
    Penelistii iasa toti din discutie ca au fiert puciul la foc mare.
    Pesedelo ar avea ascunsi prin smarcuri si prin gari niste moturi de politicieni – manivela.
    Pedele se crede mai bun decat suma ARD, deci ei stau prea bine in sondaje pentru a mai construi ceva. E concurs de frumusete bovina, care are coarnele mai mare e miss cornuta, ce conteaza ca altii trag carul?
    Ce va fi? Ce va fi? 🙂

  15. N-as mai fi asa de sigur in legatura cu imposibilitatea ca Tariceanu sa fie din nou premier. Omul tine mortis sa mai faca niste mici valuri:
    http://www.gandul.info/politica/iesire-surpriza-a-lui-tariceanu-in-aceasta-dimineata-atac-la-crin-antonescu-dan-voiculescu-si-traian-basescu-10357306
    Cat despre „nu-l pun pe Tariceanu premier pentru ca m-a suspendat”, sa ne aducem aminte ca Basescu a mai apelat la o solutie imorala in 2003/2004, asa ca surprizele nu ar fi excluse nici acum. Daca USL scoate un scor sub 50%, atunci incep combinatiile.

  16. Un politician cu un partid puternic, zici. O variantă fistichie – Politicianul poate fi adus din toată sfera politică şi asociat cu partidul respectiv prin bună înţelegere, dacă partidul are şi el un ce profit. 
    cazul bun – Partidul trebuie să fie puternic, decent, neasociat cu puciul din vară. Nu din raţiuni omeneşti, ci din raţiuni de drept. nu ştiu/nu există.
    cazul prost – Partidul trebuie să fie puternic. PSD, UDMR.
    Politician: unul tare si inteligent. Bănicioiu 🙂 Problema e ca daca se ţine de adversar al lui Base, se tine si de adversar al Justitiei independente, ducându-se dracului rapiţa. În afară de Mitrea, pe care nu-l mai văz la TV, nu-mi vine nici unul în minte care să fie măcar decent şi stabil psihic, darămite tare şi inteligent. Imposibil, dacă n-are Băse, măcar Bleen tot are nişte soluţii mai deştepte.

  17. Pare incredibil, dar oare revine Isarescu? Trebuie o persoana foarte puternica si foarte populara in care publicul are incredere, astfel incat sa nu sustina USL-ul intr-o nou razboi. Cu Isarescu cred ca nu s-ar lua nimeni la tranta avand in vedere increderea de care se bucura din partea populatiei. Nu are cum sa fie un om din PD-L. Si nici din PNL (caci nu exista un om pe care sa il urmeze USL-ul). Din PSD? Gasca lui Dragnea pare cam prea influenta, astfel incat nu cred ca ar fi cineva din PSD care sa se bucure de sustinerea lui Dragnea si in acelasi timp sa indeplineasca criteriile lui Basescu. 
    Adrian Vasilescu? Ar fi un fel de reprezentant al lui Isarescu, dar parca e prea batran.
    Un om din SRI sau SIE nu are cum sa mai numeasca – episodul Ungureanu a agitat destul spiritele.
    Momentan, chiar nu vad o alta solutie in afara de Isarescu – popular, incredere mare din partea populatiei, apolitic, indeplineste conditiile lui Basescu de interes national.

        1. Glook Eu asa am fost informat. 🙂 De cand cu ACS ca fractiunea de stanga a Frontului, ca o contrapondere la ACD, fractiunea de dreapta a Frontului. Frontul are de toate pentru popor. Poporul sa puna frontul la treaba, ca pe urma vad ei ce e bine.

      1. Bleen Taner Nici statul de drept nu are vreun partid puternic în spate… Și, totuși, încercăm să-l menținem deși majoritatea parlamentară îl vrea trîntit

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *