…ca partidul, prezentat si crescut in simpatiile opiniei publice drept Harap Alb, e in fapt murdar pana in albul ochilor e limpede. A recunoscut-o implicit si explicit insusi Traian Basescu. Ba, cu o jumatate de gura, a prins-o din zbor si Elena Udrea, incercand s-o rastalamceasca in asa fel incat sa mai cada, inca o data, in picioare. Degetul pe rana evidenta, insa, l-a pus Monica Macovei: “Dacă nu se va întâmpla nimic şi nu vor lua măsuri, PDL îşi va pierde credibilitatea. Îşi va pierde credibilitatea pentru că PDL a fost singurul partid care a promovat integritatea morală pe agenda sa politică. Pe mine nu mă încălzeşte cu nimic faptul că şi alţii au făcut la fel, că PSD a făcut la fel. PDL nu trebuia să facă la fel pentru că am avut cu toţii alte aşteptări de la PDL.”
PDL e, asadar, precum copilul care vine acasa murdar din cap pana-n picioare, in bancul acela total lipsit de corectitudine politica. Parintii se uita la copil, se uita unul la altul, si se intreaba: “Ce facem? Il spalam sau facem altul?” Ce e mai rentabil? La aceasta ora, in cazul PDL, varianta spalatului mi se pare nu doar prea solicitanta, ci aproape imposibila. ”Daca nu se va intampla nimic si nu se vor lua masuri“, zice Monica Macovei. Too little, too late, cum ar zice americanul. Prea putin si prea tarziu.
Masurile astea trebuiau luate, hat, inca din 2005, cand Vasile Blaga, ministru fiind, si-a numit-o pe doamna Violette, de profesie inginer, la conducerea Directiei Juridice si Control din Ministerul Educatiei si Cercetarii. Am scris si atunci pe tema asta, pana am facut crampa scriitorului – degeaba. Doamna Violette, delicata, a ramas neclintita pe post. Masurile astea trebuiau luate cand Elena Udrea a cunoscut o ascensiune fulminanta in interiorul PDL, din motive ramase obscure marelui public. Cum sa mearga astazi Basescu la Blaga sa-i bata obrazul pentru contractele de paza si securitate primite de ginerele sau, stomatologul de 26 de ani, acum doar cateva luni? Blaga va pleca sfios privirea si va intreba, cu umor ardelenesc: “Si EBA ce mai face? Tot in Parlamentul European?” Iar exemplele ar putea continua mult si bine. Increngatura e prea mare si, tare mi-e teama, e prea tarziu pentru a se mai putea face ceva, dincolo de declaratii sforaitoare. Cu care pumn sa bata Emil Boc in masa lui Videanu sau Negoita, condamnand nepotismul? Cu cel al nepoatei, cu cel al soferului – ambii consilieri personali ai primului ministru? Sau poate cu cel al lui Baba? Va spun: too little, too late.
Mai bine facem altul. Exista, dupa cum spuneam zilele trecute, un culoar de oportunitate deschis tocmai de aceasta criza. Lumea s-a saturat de intreaga clasa politica si vrea altceva. Exista un orizont urias de asteptare care poate si va fi exploatat. Natura are oroare de vid. Cineva, cumva, va ocupa acest coridor – iar acel cineva nu va fi nici Oprea si nici UNPR. Dincolo de criza, in urmatorii cativa ani pe acest coridor se va da marea batalie – nu in PDL, nu in PSD, PNL sau UDMR.
Dupa cum observa si Cristian Teodorescu, e nevoie de un altfel de partid NU pentru a castiga alegerile, NU pentru a forma guvernul. Asta o poate face oricine – si PSD si PDL si PNL si UDMR. E nevoie de un partid care sa ofere o gura de aer proaspat unui electorat pe cale de a se sufica de indignare. Un partid care sa reprezinte un semn de normalitate. E nevoie de un partid care sa restaureze increderea romanilor in politica. Asta, va asigur, e infinit mai important decat formarea guvernului.
Text preluat de pe VoxPublica
@ Alexandru H. – mi-ai placut! Indraznesc sa te promovez si pe Voxpublica. Te astept cu detalii: nume, regiune, data, loc…
http://www.realitatea.net/udrea–daca-patriciu-si…
Stolojan a inclinat steagul PLD dupa prima victorie politica.
Excelenta idee. Problema principala este liderul charismatic, cunoscut, si care sa nu-si fu*a in koor masa membrilor simpli.
poate puneti un poll sa vedem cati ar alege sa-l spele si cati ar face altul…
sa moara! parerea mea…
ex-dictatorul şi obsesia lui, Borges:
http://bleen.ro/2009/09/03/regele-mihai-hey-dude-…
spălat cu acid sulfuric – pă'erea mea
e şi ocazia ideală, acum, cu criza
ce să faci cu Monica Macovei, Cristian Preda, Sever Voinescu, TRU şi…? a!, Teo Trandafir! şi… cine?
îi rupi de PDL, te dezici de PDL şi? CE FACI?
CU PARLAMENTUL? CU GUVERNUL? CU LEGI, REFORME, CONSTITUŢIE ETC.?
păi, tocmai de aia i-au luat pe cei de mai sus în PDL: să primenească PDL, nu să-i rupă după 1 an, 1 an şi ceva
aceste propuneri – Fumurescu, Teodorescu ş.a. – sunt cel puţin naive
Un partid nou ar putea fi înfiinţat, EVENTUAL, după pierderea alegerilor de către PDL în 2012. Nicidecum înainte.
Asta e configuraţia politică de ACUM, cu asta defilăm. Şi mai dăm deoparte cîte un "defilator".
se consolideaza penalii de pretutindeni:
http://www.ziarul21.ro/new/index.php?option=com_c…
Şi când zic idei mă gândesc la ideile principale ale liberalilor clasici.
@
http://www.curierulnational.ro/Politic/2010-05-26…
sau nu?
A trebuit să se termine materialul care era tocat prin maşina afaceristo-politică pentru a ne da seama că instituţiile statului român sunt o formă fără fond, începând cu Ju$tiţia şi terminând cu partidele care nu sunt altceva decât nişte societăţi pe acţiuni, al căror scop real este cheltuirea banului public în interesul privat al acţionarilor. Disputa între partide nu s-a dus în plan ideologic, aplicat, spre binele cetăţeanului, ci, până acum, a fost de fapt expresia unei concurenţe sălbatice, un război propagandistic în toată regula (din care cetăţenii votanţi s-au retras în mare majoritate), pentru accesul la ţâţele grase ale bugetului.
Oamenii au ajuns să nu mai creadă în asocierea în virtutea unor idei, unui anumit fel comun de a privi lumea, însăşi ideea de partid politic fiind pervertită. De fapt, era gata pervertită în 89, iar faptele ulterioare ne duc la concluzia că nimic nu s-a schimbat în plan politic.
Vorbim discutii, idealuri intelectualiste utopice. Ideea este corecta, dezideratul este stringent si actual, dar cine face un partid numai de amorul artei (nu pentru a cistiga alegerile): cu ce bani si cu ce oameni (care sa predice in pustiu) ? Cine, dupa teribilele deziluzii anterioare in orice formula de dreapta, aparent rupta de comunism (Conventia Democratica, Alianta DA, PNL, PDL), mai este dispus sa creada un politician care-i va spune ca el nu va fura odata ajuns la putere si se va gindi numai la binele alegatorilor si progresul patriei ?
Este prea frumos sa fie si adevarat, este utopia perfecta. Visati prea frumos si dv. si d-l Teodorescu (asa cum visa si d-l Nicolae Manolescu si cei care vedeau in Partidul Aliantei Civice o solutie imaculata).
Totusi as sprijini in sens minimal (prin vot si prin incercari timide de propaganda cu ocazia alegerilor) un asemenea demers, pentru ca deziluzia alegerilor anterioare (PDL, PNL, DA, CDR, PNTCD) sint atit de adinci, incit eram aproape decis sa votez UDMR (dar m-a oprit d-l Frunda s.a.).
Arminius a intrat în faza terminală, i-au ajuns cisticercii la creier…
Pe criza asta m-am indragostit de doi oameni: de Elena Udrea si de Sebastian Vladescu. Vom iesi sau nu din criza, oamenii astia si-au dat masura din tot sufletul lor si merita tot respectul meu.
Daca PDL va face reforma cu adevarat, fara sprijinul politic al PNL, liberalii vor disparea de pe scena politica, pentru ca sunt in plus. Oricum, PNL se situeaza, prin pozitiile asumate in raport cu masurile de dreapta anuntate de presedinte, la stanga PSD-ului.
"Deputaţii PNL din Comisia de muncă au declarat că nu vor vota proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii, în timp ce parlamentarii PSD au spus că îl vor susţine dacă le vor fi acceptate amendamentele, Camera Deputaţilor fiind for decizional"
Cu alte cuvinte, premierul taie pensiile "nesimtite" iar PNL se opune. E ca dracu, un partid ce se pretinde de dreapta sa fie la stanga unui partid de stanga, nu?
@Micutzo, aceasta este expresia DISPERARII
auzi la guzganieni: solicita trimiterea in judecata. dar, poate, sunt si procurori acesti penali sa poata solicita trimiterea in judecata. )))))extrem de penibili guzganienii!
Cretinian Guzganian:
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-7323741-varuj…
… reteaua lui Voicu a declansat guerilla urbana. Cutia Pandorei sta intredeschisa. PNL a declansat si el jihadul iar sinucigasii politici in frunte cu Antonescu fredoneaza aria suspendarii. Concertul va culmina cu interventia sopranelor sindicale. Atentie la Blaga, va fi surpriza spectacolului.
Riddick are dreptate cand invoca citatul:
“A good plan violently executed now is better than a perfect plan executed next week”.
ateentie,aterizeaza parashuta:
http://voxpublica.realitatea.net/politica-societa…
Oooo! CeKurai! Internship sau pro bono?
pina se da drumul la permalinkuri pe Bestiar, va plictisesc aici (pe masura ce vinez bestii si le pun pieile la uscat)))):
http://bestiar.blogary.ro/2010/05/26/are-dreptate…
Baietii au pus de sapun,
http://www.realitatea.net/pnl-va-finaliza-propria…
şi să nu uităm un lucru. chiar în românia, unde partidele au tendinţa să îşi păstreze piesele grele (ca să nu zic dinozauri) în timp, foarte puţini rezistă. uitaţi-vă la numele grele din politică de acum 10 ani şi la numele de acum. probabil mai sînt vreo 20%. din cei de acum 20 de ani dacă au rămas 5%. iar dacă e să ne uităm la vedetele de acum, unii lipeau în urmă cu 10 ani afişe sau nici măcar nu îndrăzneau să viseze că vor avea vreo legătură cu politica. şi ajungem la marea dramă. pdl-ului îi lipsesc vedetele. oamenii cu potenţial de vedetă. oamenii pe care să-i ţii minte şi peste 10 ani.
dacă va fi lansat un partid nou, acesta va fi lansat undeva mai aproape de alegerile parlamentare. tind să cred că, mai degrabă, că povestea asta e folosită deocamdată ca pisică. un partid nou, mic dar curat, crema florii elitelor ar reduce drastic numărul de parlamentari dn pdl-ul de rit vechi, ca să zic aşa. ar putea deveni chiar al doilea partid după psd. şi cine ar profita atunci de guvernare? psd-ul. dictatorul aşa zicea, că desemnează un prim-ministru de la partidul cu cei mai mulţi parlamentari. cu bvb-ul îşi mai poate impune programul, în ciuda problemelor care rezultă de aici, dar cu psd-ul ba! mai mult, ar risca să şi-i scoale în cap şi pe pdliştii de rit şi morav vechi. adică ar ajunge din nou în situaţia din mandatul trecut, cînd pnl-ul era formal la guvernare.
2. un partid mic, dar curat, ar avea o problemă foarte mare de pregătire a infrastructurii de partid pentru alegerile viitoare. cu cine? cu boc? n-are afaceri. cu monica macovei? nici ea. funeriu mai are un jaguar-două puse deoparte, dar cu un jaguar nu baţi munţii şi văile patriei. şi nici cu dusterul ăla nou. nu ţine.
3. băsescu e la ultimul mandat şi, ce-i mai important, în eroziune de şarm. cine va fi noul lider? udrea? nu cred. e foarte bună pe locul doi, în structuri, dar nu o văd lider. preda? nu cred. macovei? hmmm…
concluzia mea este că, dacă se va crea acest partid, va fi cu bătaie mai lungă, pentru 2016 cel mai devreme, nu pentru 2012. nu cred că politicienii sînt atît de tîmpiţi încît să aibă în cap numai ani electorali. obţii felia ta de putere, apoi o foloseşti, nu stai să te uiţi ca vaca la ea pînă la următoarele alegeri, că s-ar putea să rămîi fără.
@Alexandru H.
Aceasta criza este o sansa, de nedorit, e adevarat, dar este o sansa nesperata pentru o reforma reala si profunda. In alte conditii, in conditii normale adica, ceea ce spuneti dumneavoastra este perfect adevarat. Pe mine, insa, elector cu orientare de dreapta, ma intereseaza cu mult mai mult decat victoria in alegeri a PDL o asezare sanatoasa a economiei romanesti intr-un cadru legislativ care sa permita zonei private si clasei mijlocii sa prospere. Orice reforma de acest gen este dureroasa dar nu ar fi fost posibila in alte conditii decat cele de criza. Daca ratam si aceasta sansa, victoria PDL in alegerile din 2012 nu ma mai poate incalzi cu nimic. PDL trebuie sa faca reforma cu orice risc si are misiunea istorica de a schimba cursul Romaniei spre dezastru in directia de dezvoltare sanatoasa . Suna patetic, stiu, dar asa se vede de aici de jos.
Nu ne (mai) putem permite "luxul" lui Moise, 40 de ani în deşert, spre atingerea purităţii ideologice.
Trebuie evacuaţi răniţii, facut apelul, şi ieşit la atac.
"A good plan violently executed now is better than a perfect plan executed next week".
Gen. George S. Patton
Sint haioase rau disputele "ideologice" din agora romaneasca. Si cind spun haioase nu ma refer la tata Floarea care-si vinde patrunjelul in piata Obor.
Indiferent ce iluzii-si face votantul cu oarece, ceva mai multa sau chiar exagerat de mai multa scoala decit 4 clase primare, stirpea politica nu face politica prin prisma dreapta-stinga. Politica dimboviteana se face pe principiul elementar "sau noi, sau ei!".
Fiind elementar, acest principiu e mai bine insusit de cei cu maxim 4 clase primare. Ai cu scoala exagerat de multa, stinga-dreapta, social-democratie,liberalism, conservatorism, bla-bla, se implica ideologic. Basca se simt oarecum datori sa lumineze boborul, ca fiind mai in masura sa inteleaga, ca doar n-au cecetit degeaba niste rafturi de biblioteca.
Rezultatul este ca boborul ii crede numai daca iese de-un mic cu mustar si bere rece moca, iar clasa politica zice ca ei si face ca ea. De unde se cheama ca si sufera deziluzii, intelighentia. Spuma intelighentiei isi trateaza deziluziile cu oarece fotolii si sinecuri. Ceilalti care cum pot. (Blogurile sint un instrument tare la indemina.)
Vad ca ai inca iluzii. Eu sunt mai radical de felul meu. De exemplu, cred ca PDL-ul nu ar fi trebuit sa aiba deputatul ala in plus in 2008. S-ar fi facut o coalitie PSD-PNL, ar fi guvernat pana in 2009, Basescu ar fi castigat campania si, cred eu, liberalii s-ar fi alaturat apoi PDLului intr-o coalitie de guvernamant. In acel moment, am fi stiut exact unde e dreapta si unde e stanga.
Asa, am balbait-o pana acum, Basescu l-a trimis in fata numai pe Boc (cea mai mare greseala a lui… cu tot respectul, insa Boc nu a dovedit deloc fermitatea necesara unui prim-ministru), ministrii s-au facut ca lucreaza, PDListii ca pun caramizi la edificiul binelui comun… criza a evoluat, reformele nu s-au aplicat… pana mea, e 1996 all over… dupa 4 ani de CDRism, l-au votat toti idiotii (inclusiv subsemnatul, idiot incepator) pe Iliescu, stergand cu buretele un deceniu de realizari marete…daca in 2012 iar ne punem, ca popor, sa dam girul lui Ponta-Nastase-Iliescu, se mai duce dracului inca un deceniu stupid…
Alexandru H: si dupa asta…arca lui Noe?
@ zexe
PDL e poate partid de dreapta insa oamenii din cadrul lui hardly pot fi numiti ideologi de dreapta. Sa nu uitam ca stratul social-democrat e MULT mai important decat orice spoiala conservator-popular-crestina. Mai mult, daca ne luam dupa voturi, PDL-ul devenise pana in 2009 un aspirator de zona rurala, greu compatibila cu ideile de responsabilitate sociala.
Ca PDListii sa devina de dreapta, e nevoie ca partidul sa piarda alegerile iar social-democratii sa inceapa o orgie stangista de-aia nesimtita. In acele momente, cred ca am descoperi brusc diferenta dintre stanga si dreapta…
apropos de pensionari:
http://bestiar.blogary.ro/2010/05/26/pasarea-mala…
Cred că varianta cea mai probabilă este PDL şi în 2012.
Din următoarele considerente :
1. Un partid nou format acum care să câştige alegerile peste doi ani este o iluzie.
Poa' să fie criza-crizelor şi cu garnitură de conflict armat, nu e timp de realizat o asemenea formaţiune.
2. Majoritatea personalităţilor care au ceva notorietate, credibilitate şi disponibilitate de a se zmâzgăli politic, au cam intrat. Şi au cam intrat la PDL.
Greu de crezut că toţi vor face piua şi se vor cere pân'afară.
Iar dacă o fac, deja pierd puncte la capitolul credibilitate.
Nasol.
3. Pe fondul crizei în dublu WWWWW sunt doo variante grosiere :
A. Guvernul ia dracu ceva măsuri şi după ce se flămânzeşte bine de tot un an jumate, se dă prima chiflă cu miros de mititei.
Efecte probabile :
URA !
Am ieşit din criză. Trăiască PDL.
B. Guvernul se câcâie şi ia jumătătţi de bucăţele de fragmente de măsuri, rezultatul este pe dracu-ghem, se flămânzeşte a la long.
După doi ani, se deschide perspectiva de a flămâzi şi următorii zece.
Efecte probabile :
PSD cu ideologia lui risipitoare tâmpită a distrus giugiuc de ţară.
Huo PSD.
Tăriceanu şi ai lui a dublat paprqtul bugetar, a irosit şansa de a scăpa cu pesmetu-n pungă.
Huo PNL.
PDL n-a fost în stare să repare ce-au stricat ăia doi.
Huo PDL.
Da' măcar ăştia n-au distrus. DIn simplul motiv că nu mai era nimic de distrus.
Prin urmare, deşi totul este posibil, probabilitatea ca PSD şi PNL să intre pe cai mari este după părerea mea extrem de mică.
SĂ nu ne amăgim cu ideea că lipsurile materiale vor reorienta populaţia spre stânga politicii. Deja toată Europa e fiartă din cauza populismului specific.
E caşi cum ai spera ca grecii sătui de scăderea economică să opteze şi în viitor pentru aceeaşi orientare politică.
Absurd.
Cei care nu pot vedea mai departe de vârful propriilor bocanci au scăzut şi continuă să scadă vertiginos ca număr.
Oamenii încep să înţeleagă ce e aia cauză şi ce e ăla efect.
Părerea mea.
Poate eronată.
Cum dracului se face ca imediat ce ajungem in zona dreptei politice toata lumea cade de acord ca avem nevoie de un alt partid?
@Alin Fumurescu, ceea ce doriti dumneavoastra este de o naivitate dezarmanta. Un nou partid? O noua clasa politica?
Come on! E ca si cum ai spune "de maine,avem nevoie de vamesi cinstiti" Nicaieri in lume nu gasesti un partid care sa obtina increderea populatiei. Un partid politic trebuie sa devina vectorul intereselor electoratului de dreapta sau de stanga, dupa caz. De stanga avem, slava domnului. In partea dreapta nu se mai gaseste altul decat PDL iar presiunea electoratului de dreapta trebuie sa se canalizeze in directia lui pentru a-l determina sa guverneze cu masuri de dreapta. PDL trebuie sa fie de dreapta pentru ca altul nu avem iar nasterea unui nou partid este o gaselnita inventata de stanga cu scopul de a diviza electoratul de dreapta, vezi cazul PNL. Reducerea cheltuielilor este o masura de bun simt economic iar daca acestea nu sunt dublate de o legislatie care sa vina in intampinarea intreprinzatorilor privati nu facem decat sa ne amanam dezastrul. Nu avem nevoie de un nou partid, avem nevoie de un PDL care sa dea un guvern aplicat pe reforma statului. Nu exista timp pentru fantasme liric-politice.
Mda. Optiunea logica e sa si-l spele.
E mai ieftin. In plus, n-ai nici o certitudine ca altul nou ar fi mai bun. 33,3% sanse sa fie mai bun, idem la fel, idem mai rau. 1 sansa din 3! Naspa!
La riu cu el!
Ia, pe RTV, "invitatii", pensionari, spun cum era mai bine pe vremea lui ceasca.
Il spalam. Pana sa faci altul, pana creste, pana invata, nu mai are pentru cine.
Il spalam,producem si noi un Dero.
http://www.hotnews.ro/stiri-international-7315544…
Poate un uninominal mai sanatos,cu circumscriptii trasate corect,cu ani inainte,si- tunurile pe ei.
Daca justitia ar functiona,in 2 ani se poate face ordine.
Nu cred ca un partid nou ar gasi resursele financiare in perioada asta.Ca n-o fi toti membrii generali in rezerva.
@para, prea lung.
Eu de felul meu nu sint ciorbar. Stiu ca altii daca nu papa ciorbica, nu se cheama ca au papat. Din punctul meu de vedere, daca nu s-ar fi inventat, nu-i simteam lipsa.
Si mai tin sa-ti atrag atentia ca subiectul libertaniasmului a fost deja rezolvat in zona:
http://blogary.ro/2010/05/dinu-patriciu-libertari…
(Nici libertarian, nici impostor. Penal.)
@Student,
http://mises.ro/484/
Societate Comerciala pe Actiuni?
front sună a război. Eu vreau construcţie.
@para, cum suna "Front"?
Sa nu spui "suna ca dracu"! Fii original, ce dracu! Ha, ha, ha, ha! Bai, ce-mi plac glumele mele!
http://www.ziarul21.ro/new/index.php?option=com_c…
Il trimitem la produs in Marsilia si infiem unu mai muncitor din vreo tara saraca, sa aiba grija de tinerele noastre batraneti incompetente si impotente. Nu facem nici un partid nou. Problema "da, par astia mai spalati, da n-au sanse, votam raul cel mai mic din relele cu sanse de le detectam noi" va ramane multi ani de acu incolo in Romania.
Nu se lucreaza la uninominal pur de frica pierderii alegerilor in fata PSD. Ca probabil pnl nu mai conteaza, si daca psd castiga, cumpara mult mai agresiv parlamentari de la pdl, ca stiu ei cum, si fac o asemnea majoritate singuri de nu mai cracneste nici dracu in fata lor.
Prin Nord (Islanda inclusiv), sunt nişte rozătoare, lemmingii, care fac cam la fel ca la link (se sinucid colectiv, aruncându-se în masă în mare).
http://think.hotnews.ro/ce-faci-cand-te-saturi-de…
Uite, eu aş crede în acel partid.
O idee cred că ar fi să nu se numească "partid". Cuvântul are o imensă încărcătură de stânga. Nici "uniune".
Cînd fierbea revoluţia la Timişoara, junta militară a Chinei se căca pe ea de frică. Atunci, partidul a fost nevoit să slăbească şurubul controlului economico-administrativ cu care sugruma micii agenţi economici, şi să-l strîngă pe cel politic. Pentru noi ce ar fi mai avantajos? Relaxarea rozetei administrativ-birocrate, sau relaxarea controlului politic? Putem însă să-i dăm la bucepşi întregului aparat politic, pentru ca viaţa noastră să devină suportabilă.
Iată o cale, minoră, dar cu oarece valoare de model: http://delaepicentru.wordpress.com/2010/05/26/tem…
Cu o lege electorală asa cum trebuie (două tururi de scrutin), nu mai pupă PNL 18% din redistribuiri, în vecii vecilor ( amen! ).
Nu ştiu de ce mama dracului nu se lucrează deja la cretrasarea circumscripţiilor şi la noua lege electorală.
Iar daca UNPR joacă niţel teatru (a la PSD 2009) în 2012, se poate asigura lejer majoritatea PDL-UNPR până în 2016.
Cu uninominal pur, e îndoielnic să adune 5% UDMR doar din Harghita, Covasna şi Mureş. Acum cică au deputaţi de Dolj şi Vaslui (sau cam asa ceva).
Liberalii din Ungaria, lipiţi de socialişti de trei legislaturi, au mai prins doar vreo 15 locuri în parlament.
@Etern student,
Pina la urma, mai pe scurt, ce vrei sa spui? Am inteles ca esti suparat, ok, suntem multi dar unii mai si intelegem ce se si ce s-a intimpla/intimplat.
But what's your point?
Eu vreau un pic sa vorbesc despre viitor.
Mi-e clar ca PD-Lul va pierde alegerile din 2012. Nu va deveni un nou PNTCD insa chiar nu va mai gasi o coalitie capabila sa-i asigure 50% din voturi. Ne asteapta o perioada stangista si, din pacate, democrat-liberalii au pus pietra la temelie prin lipsa de coaie. La fel de nefericit e faptul ca in acest moment un PSD iliescian pare a deveni contender principal la tronul Romaniei.
Liberalii au o problema mare. E aceeasi dilema intre ciolan si ideologie pe care au avut-o democrat-liberalii in 2008. Atunci norocul a facut ca Romania sa-l aiba ca sef pe Basescu, care sa ii forteze pe social-democrati sa accepte un prim-ministru PDL. In 2012 nu va mai fi la fel, Basescu va fi fortat sa accepte pretentiile pesediste. Unde e atunci PNL-ul in aceasta combinatie? Pai liberalii s-au exclus singuri si in 2008, si in 2009. Iar daca vor accepta o alianta guvernamentala cu PSDul, vor fi partasi la tot felul de cote diferentiate, ajutoare sociale, pomeni resurectate… exact lucrurile de care se feresc, in general, ca de draci liberalii. Adevaratii liberali.
Nea Crin nu e un adevarat liberal, insa, cel putin ca orientare. Dupa ultimele discursuri, as putea sa-l acuz chiar ca e cartita PSD in partid. Nu e posibil ca ura fata de Basescu (ura care ar trebui totusi dozata in timp… mai sunt 5 ani pana la urmatoarele alegeri prezidentiale) sa-ti intunece mintile si sa nu vezi ca acuzand guvernul ca taie salariile bugetarilor, faci jocul socialistilor. Iar liberalii nu au libertatea ideologica a lui Ponta pentru a putea promite tot felul de masuri misto, de la Marx citire; oricum ai da-o, in 2012 vor avea mari probleme: ca parte a coalitiei, vor trebui sa accepte cota diferentiata; ca parte a opozitiei, vor trebui sa le intinda mana democrat-liberalilor. Either way, nu au alternative.
Nea Fumurescu ne sugereaza necesitatea unui partid. Eu spun ca epoca partidelor ca vehicul al asteptarilor romanilor s-a dus de mult. Nimeni nu mai crede. Singura modalitate ar fi o formatiune crescuta natural, din niste oameni normali intr-un oras normal, un proces organic ce isi alatura din ce in ce mai multi oameni pentru a exploda, la un moment dat, pe piata nationala. Exista sanse in Romania pentru o chestie ca asta? Raspunsul meu e clar: nu. Noi avem o dreapta falsa, o stanga falsa si un nationalism fals. Poate ca nu ne place, insa Jobbik-ul maghiar macar e un partid viu, traieste prin atitudini, gesturi si actiuni. Poate va disparea la un moment dat insa acum e necesar pentru o parte a maghiarilor. Si noi probabil ca simtim nevoia unei formatiuni care sa ne indeplineasca aspiratiile, dar, in acelasi timp, niciunul dintre noi nu pleaca de la bottom pentru a-l incepe. Intotdeauna trebuie sa munceasca altcineva in locul lui.
Uite ca eu m-am saturat. Si anunt oficial ca voi organiza saptamana asta, in my home region, prima intalnire cu tineri. Nu incep cu proclamatii tampite, cu programe stupide, cu siteuri pe internet. Pur si simplu vreau sa vorbesc cu cei care impartasesc aceasta nevoie: sa vad ce vor si daca sunt capabili sa contribuie la un astfel de proiect. Daca dupa trei luni nu voi vedea nimic constructiv, voi renunta… insa voi dovedi faptul ca sunt un nevolnic si ca pot sa fiu inlocuit la orice ora din zi cu un muncitor necalificat din Suedia.
Mi-as dori ca ceilalti sa-mi impartaseasca respectul fata de libertarianism si conservatorism. De asemenea, ar fi frumos ca inainte de a desena planuri fantastice de reformare a Romaniei, sa putem lupta cu succes pentru un singur vis. La nivel local, acolo unde mai putem sa ne tragem alesii de maneca.
Si una si alta.
Il mai spalam, parfumam, primenim, scoatem pe bulivar, la preumblare, sa ne vada megiesii. Incercam sa-l dezbaram de prea proasta crestere, da-n sinea noastra nu ne facem prea multe si mari iluzii. Naravul din fire n-are lecuire. Poate doar cu DNA-ul, dar rezultatu e ca-i scoatem din politica cu picioarele inainte, deci n-am facut nici o Brindza.
Asadar si prin urmare pregatim planul B. Cu astia mai noi, mai cititi si scosi de mici la teatru si muzee, nenaclaiti pina la coate de mierea borcanelor publice, mai europeni ce mai calea-valea, punem de-un nucleu de partid nou-nout. Doctrina, afiliere europeana, sigla etc. se pricep ei, ca (si) de aia i-am ales intelectuali. Rotitele din teritoriu, motorul si ambreiajul fara de care caroseria ramine doar lucitoare, eeee… aici, slava Domnului!, mai avem cu ce.
Singura mica problema e combustibilul. Fara motorina, degeaba ai frumusete de vapor. (N-am gasit alta rima!) Ca doar nu ne-om apuca sa facem navigatie cu galioane, goelete, trireme sau mai stiu eu ce.
Motorina am zis!? No problem! Ca si rezolvat (nu va sparieti, chit ca-s certat cu petrolistul; sa mai zica careva ca nu-s genial!) Pai motorina o sa vina de la BUGET. De ce credeti ca am insistat sa tai salariile (bugetarilor, ca privatii mai dau ei singuri afara), pensiile, alocatiile? Sa pun totul in circa privatilor nu mai tinea, ca abia mai respira fraierii. Alternativa era sa reduc din comitete si comitii. Iar de oamenii astia mai avem nevoie si, mai abitir, de BUGETELE lor. Pai nu papa sutele de agentii, comisii nationale, dracu sa-i numere, sute de milioane de euro pe an? N-au aia nevoie de creioane, hirtie igienica, computere, autoturisme, sedii? Pai pe alea cine o sa le livreze, ca de platit stim cine o sa le plateasca?
V-ati prins? O sa-i spun lu Boc sa reduca alea 200 si ceva de agentii si comisii pe care le-a mosit nesimtitul de Tariceanu. Pina la sfirsitul anului le vom comasa cam la 350. La un comision de 15-20% para-ndarat din partea celor ce vor pupa contractele de furnizare de utilitati si servicii, am asigurat finisarea si lansarea la apa a vaporului si motorina pentru cistigarea viitoarelor alegeri.
Chiar si pe un PIB in scadere. Doar e criza, ce dracu! Tre' sa fim solidari!
Da-da… ce să spun… ne ţinem de mofturi filozofice, iar Kondyakov făcea vizite la Palatul Victoria, Geoana la Moscova, iar Ponta la Beijing!
Mai uşor cu defetismul ăsta.
ma, trebuie sa avem oameni care sa fie si votati. daca era basescu lider de partid era cu totul si cu totul alta poveste. urmasul lui traian basescu in politica mi se pare udrea. imi place de asemeni f mult si de doamna macovei si de cristian preda si de cezar preda.