PDL a murit, trăiască MRU!

Fiecare tabără e dispusă să lupte pe viaţă şi pe moarte, pînă nu mai rămîne piatră pe piatră în partid. Ceea ce nu vor să înţeleagă nici tabăra Blaga, nici tabăra Udrea, nici tabăra Boc e că PDL nu mai poate continua cu ei. Sau poate continua doar cu ei, eventual 5 într-o cameră.

Cred că a venit timpul ca MRU, Predoiu, Drăgoi, independenţii, OTPDL, PLD şi acea parte din PD care s-a săturat de bevebişti şi de Udrea să rupă partidul.

PDL nu are lider, nu are perspective, nu are viziune. Are doar pietre de moară, indiferent că se numesc Berceanu, Udrea, Oltean, Videanu, Blaga sau, pînă mai ieri, Frunzăverde. Cred că acestora ar trebui să li se lase partidul gol, ca să aibă spaţiu suficient să se bată şi mic, balama, cît să-l poată folosi în negocieri cu USL-ul şi, implicit, în lupta împotriva statului poliţienesc care bate la uşă şi riscă să-i prindă cu chiloţii penali în vine.  Ba mai mult, ar putea să intre cu el în USL, căci oricum sînt făcuţi din acelaşi aluat.

Sînt convins că MRU şi echipa vor fi susţinuţi de acea parte a PDL care se uită spre viitor şi nu spre epoca de aur în care partidul era la 7% şi oamenii politici se respectau între ei şi nu lăsau statul poliţienesc să-i deranjeze, indiferent de ce parte a baricadei politice ar fi fost.

Este ridicol ca un partid de anvergura PDL-ului să stea complet paralizat în spatele unor personaje expirate politic de mult, personaje care nu mai au ce căuta în politică, în cazul în care au avut vreodată ce căuta. Dacă Oltean, Blaga, Videanu, Udrea, Berceanu şi ceilalţi nu fac un pas în spate şi nu ies din politică, poate că restul partidului ar trebui să facă un pas în faţă şi să se alăture lui MRU şi celor din jurul său.

La urma urmei, în ţară sînt cîteva zeci de filiale învingătoare care asistă neputincioase cum partidul este distrus nişte învinşi ca Videanu, Blaga, Udrea, Berceanu sau Cezar Preda. Filiala Bucureşti a reuşit în 2008, prin Blaga, Videanu şi Negoiţă, să piardă primăria care a dat preşedintele ţării şi care a salvat partidul de la dispariţie. Astăzi, filiale puternice, ca Suceava, Neamţ, Dîmboviţa, Arad, Alba  sau Sibiu asistă neputincioase cum personaje politice minore specializate în şefie şi înfrîngeri distrug PDL-ul, chiar de la centru.

Nu e normal ca astăzi, în 2012, cele mai vocale personaje politice din PDL să fie nişte pedişti expiraţi de pe vremea FSN-ului şi învinşi electoral cu regularitate, ca Blaga, Oltean, Berceanu sau Cezar Preda şi Elena Udrea, un personaj care nu vrea să înţeleagă că ambiţia şi insistenţa obsesivă nu sînt suficiente. PDL-ul nu este proprietatea lui Blaga sau a Elenei Udrea. Ba mai mult decît atît, Vasile Blaga şi Elena Udrea nu mai au ce căuta în politică, decît dacă vor să îngroape PDL-ul.

Detaliile tehnice ale despărţirii de trecut nu sînt atît de importante şi nu fac obiectul acestui articol. Cert este că MRU şi echipa nu vor intra în PDL. Eventual se va rupe PDL sau va fi absorbit într-o structură politică ce va deveni partid pînă în alegerile parlamentare din toamnă.

Uite, Băsescu dacă tot vrea să-şi facă şcoală de politicieni, să-şi facă mîna cu MRU şi să-l înveţe cum se preia un partid şi cum se curăţă de carnea stricată, legumele mucegăite şi de alte impurităţi.

UPDATE. Celor care susţin că PDL şi dreapta au nevoie de unitate le dau dreptate. Tocmai pentru a realiza această unitate trebuie lăsaţi greii la vatră.

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Comentariu

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

71 de comentarii

  1. Or fi unii piatra de moara in PDL dar timpul nu mai are rabdare. Aceste pietre de moara aruncate pe drum vor fi piatra de poticnire pentru multi si, paradoxal, rampa de lansare pentru felix si ai lui. Abia atunci cand se vor cocota la putere mogulii va incepe dezastrul.

  2.  @Bleen  ei, asta e un articol la a carui clarviziune subscriu 100! [ceea ce nu s-a mai intamplat de ceva vreme 😛 ;  just kiddin’..].

  3. Bleen ,aproape ca ai dreptate .Un singur nume nu are ce cauta in articol : Elena Udrea .Ce naiba v-a apucat pe toti ,din toate taberele „sa piara dna.Elena Udrea ” !

  4. ha ha! am auzit-o și pe asta. cristian preda comparat cu vaclav havel. comentariul meu: cristian preda și vaclav havel = baba și mitraliera. dacă cristian preda ar fi femeie, vaclav havel s-ar transforma în mitralieră.

  5.  Sebastian Lazaroiu 
     
    „Parerea mea: 
    1. Excluderea lui Cristi PredaNu vreau sa fiu rabinic, dar…- in orice organizatie din lumea asta cand s-a luat o decizie ea e respectata. Sa iesi ulterior deciziei si sa spui ca tu o sa faci invers e un mod de a-ti cere excluderea. Cu atat mai mult cu cat spui ca vei sustine alt candidat decat cel al organizatiei tale.- si: Radu Berceanu acum putin timp spunea: „Puteti sa semnati cate protocoale vreti voi cu UNPR, la Dolj nu va fi aplicat niciunul” asta dupa ce partidul decisese semnarea unui protocol cu UNPR la nivel national. Aceeasi fapta, aceeasi sanctiune.  Asadar, da, corect, Preda merita exclus. La fel cum ar fi meritat si Radu Berceanu. Dubla masura are efecte perverse pe termen lung si foarte lung. Ca oportunitate: Da, e corect cand partidul e in pragul dezbinarii totale inainte de alegeri sa faci un ritual de sacrificiu pentru a reinstaura disciplina.
    2. Numirea lui Blaga sef de campanie: Interesant.
    3. MRU care da bani primarilor: Pe termen lung va avea efecte proaste.”

  6. bleen,
    Mi se par un pic ciudate pozitiile din ultima vreme. Culmea e ca punctual sunt de acord cu ce scrii, dar cand te uiti mai panoramic arata a cicciolaneala curata. Adica, bine ca a plecat Frunzaverde, a castigat partidul. Jos cu greii BVB, dusmanii Udrei, o femeie deschisa, desteapta, care a ajutat la instalarea lui MRU in ciuda BVB. Traiasca Boc, Udrea, BVB, ca i-au taiat microfonul lui Cristian Preda. Dar, sa nu uitam, jos cu Boc, Udrea, BVB, si traiasca si-nfloreasca MRU. Miza, alegerile din 2014 care, de ce nu, ne-am putea trezi ca se tin in 2013 (asta nu-i de la tine).
    Cateva clarificari ar ajuta. 

    1.  @andrei_p Alegerile vor fi în 2014, dacă USL nu e de acord să se modifice Constituția (unicameral, 300, deficit 0,5, reorganizare administrativă, semiprezidențial pur etc). Dacă e de acord, vor fi în 2013.
       
      Nu contează cine îl dă afară pe Preda, e bine că o face, așa, în principiu.
       
      Udrea este o femeie deschisă și deșteaptă, ambițioasă și puternică dar cam nudă la interesul politic și cam neispirată în anumite deciziuni. 
       
      Boc are nevoie de o vacanță lungă și binemeritată. Omul a făcut mult dar acum e prea obosit și lipsit de concentrare și putere de muncă.
       
      BVB e tot ce are mai rău PDL, principalii inamici ai lui Băsescu, frînarii PDL, dușmanii de moarte ai PLD, dușmanii de moarte ai justiției și capetele de pod ale USL în PDL. Aici nu există îndoieli. N-am zis niciodată trăiască BVB. Oamenii erau buni într-un context anume, cu ani în urmă. Vremea lor s-a dus. 

    1.  @Bleen Pana una alta, Victoria Bucuresti sigur nu il vrea: „un asemenea om nu are căuta în PNL” dixit Antonescu C.

    1.  @Bleen Vor nimeri pe plugary decat telectualii. Bandele organizate de stangisti o sa faca trafic la plugarii.ro.

    2. Let’s make things better. Madame Plugary să reînființeze Frontul Plugarilor. Faci trafic pe toate orientările si deschizi un mic atelier de tricouri hipsteriste Dr. Petru Groza, ți le cumpără doctoranzii de la SNSPA.
      Eu așa zic. Votăm Soarele.  

  7. În 1996 PNL și PD aveau 10%-12%, în 2000 aveau 6%-7%, fiind împreună în urma PRM. Spargerea FSN a început cu puciul de la Moscova, în august 1991 și s-a terminat 7 luni mai tîrziu, în martie 1992. Victoria facțiunii prezidențiale a avut nevoie de încă șase luni, cîștigate cu ajutorul direct al lui Stolojan. Dacă alegerile aveau loc în mai, cîștigau FSN+CDR+UDMR; așa au ieșit FDSN+PUNR+alte trei partide nostalgice. Partidul MRU nu are timp nici măcar să piardă alegerile pînă la toamnă, darămite să le cîștige.

      1.  @Bleen Păi și FDSN exista deja în 1991, dar a avut nevoie de un an de temporizare cu Stolojan la Guvern ca să se delimiteze în mentalul alegătorilor de FSN. Și a cîștigat jucînd pe cartea opoziției. Pînă în prezent niciun guvern nu a cîștigat alegerile, doar Năstase a făcut remiză.
         
         Dacă partidul MRU există, care este viziunea sa, pentru că guvernul MRU și-a asumat pînă în alegeri continuarea proiectelor angajate și un simplu exercițiu de imagine?
         
        Care îi sînt candidații la locale? Văcăroiu a suspendat primari pe bandă rulantă ca să facă PDSR-ul cît de cît reprezentat la nivel de localități. Iar acum mai mult decît acum 20 de ani, banii și influența sînt la nivel local.
         
        Cum își va finanța campania?

        1.  @bilbofil  „Iar acum mai mult decît acum 20 de ani, banii și influența sînt la nivel local.” Exact. Asta e și forța noului partid. Partidul lui MRU nu e partidul lui Voinescu-Preda-Macovei-Paleologu. E un partid cu sute de primari și cu președinți de CJ, e un partid cu miniștri și parlamentari. E un partid cu tot ce trebuie. Un partid nu funcționează cu utilaje grele ci cu oameni, cu rețele formate din oameni. Nici măcar nu e nevoie de delocare. Nu știu ce scor va avea la toamnă. Este extrem de posibil să piardă alegerile (poate nu chiar așa de rușinos ca PDL-ul actual) însă miza e 2014. 2012 e un parcurs de etapă. 

        2.  @Bleen  de ce 2014 și nu 2016? Ce poate face atît de important un președinte „din opoziție”? Poți să dezvolți, eventual într-un articol…

        3.  @Bleen De ce 2014 și nu 2016? De ce este mai importantă președinția? Ai putea dezvolta, te rog, eventual într-un articol?

        4.  @bilbofil  @Bleen Păi chiar 1992 e un bun exemplu. FDSN nu avea 50%. Ion Iliescu putea să desemneze un candidat la ocuparea funcţiei de prim-ministru de la CDR. N-a făcut-o.

        5.  @bilbofil  @Bleen În ’96, Constantinescu putea să nominalizeze un candidat la ocuparea funcţiei de prim-ministru din partea FDSN. Constituţional, i se permitea. Idem Iliescu şi PRM în 2000. Idem Traian Băsescu şi PSD în 2004. Voinţa preşedintelui – în sistemul constituţional actual – e foarte importantă, pentru că constituţia îi oferă o marjă largă de opţiuni.

        6.  @BarbuMateescu  @Bleen _Dar avea un scaun de prim-ministru vacant. În 2007, Băsescu nu l-a putut urni din scaun pe Tăriceanu.

        7.  @bilbofil  @Bleen Ai dreptate. Ar fi complicat ca în 2014, imediat după alegeri sau înaintea lor, să avem exact circumstanţele din 2009 ( = scaun vacant de prim-ministru, lumea aşteaptă să vadă cine va ieşi preşedinte). Pe de altă parte, să ne gândim în perspectiva lui 2016: este mai bine să ai preşedinte în funcţie şi 25% din parlament decât să nu ai preşedinte în funcţie dar să ai 35% din parlament. Cu cei 25% primeşti nominalizare şi o şansă mare de a forma guvernul, cu 35% stai în opoziţie pentru că preşedintele încurajează indirect prin nominalizare formarea unui guvern din care s-ar putea să nu faci parte.

        8.  @bilbofil Justiția are nevoie de 10-15 ani să-și intre în mînă. Țintele principale ale Mafiei sînt Justiția și Serviciile.. Dacă Mafia nu are acces la președinție pînă în 2019 sau 2024, se sufocă și moare. 

        9.  @bilbofil Îmi spunea cineva, persoană importantă, nu spui cine: „ce a făcut Băsescu pînă acum e un miracol. Fiindcă a făcut-o cu ajutorul lor și împotriva lor.” Apropo de reformele din justiție și economice și de efectele lor asupra libertății și scorului electoral al politicienilor (miniștri, parlamentari, președinții de consilii, primari etc). A făcut o echilibristică greu de imaginat. 

      2.  @Bleen O obsesie a mea este că de prin 2004 planul de afaceri al partidelor/candidaților la nivel central dă cu minus, cel puțin dacă se exclud finanțările-rambursările cu miros mai mult sau mai puțin penal. Asta ar explica acum atitudinea altminteri sinucigașă a „greilor” PDL, eșecul de pînă acum al USL de a se poziționa ca alternativă credibilă și aspectul tot mai dubios al afacerilor din spațiul public (chiar atunci cînd răspund în principiu unor nevoi sau oportunități reale).
         
        Dacă partidul MRU nu vine cu o soluție care să „rentabilizeze” politica electorală  nu va fi decît o aceeași Mărie cu altă pălărie iar sistemul parlamentar de la noi va intra în faliment.

    1.  @SimonaM da, la facultate cu el – sa chinuie studentii!
      mie nu mi-a placut flacaul nici cand scria la Cotidianul.
      un AMP masculin.

  8. Legat strict de postarea lui Bleen: 1. există avantaje certe şi s-a mai făcut înainte cu succes în alte circumstanţe (ruperea PNL de CDR în 2000 => victorie în 2004 pe o platformă de centru-dreapta în care a fost cooptat PD); 2. reacţia preşedintelui ţării e crucială, el este izvorul principal de voturi pentru PDL-ul actual iar poziţionarea sa ar decide multe. Părerea mea strict personală este că ideea lui Bleen foarte bună dar există multe variabile care trebuie luate în calcul.

  9. baietii astia uita ca din 8 – 10 ani se face cate o revolutie interna si Petrica afla ca este cel mai bun?
    este timpul sa afle.

      1.  @Bleen da, ceva asemanator cu reabilitarea termica a blocurilor din sectorul 6. 3 ani si restul zile nu s-a facut nimic, taman acum cu 3 luni inainte de alegeri s-au trezit!

  10. Buna dimineata!
    Pe „piata” politica din Romania exista o lipsa cronica de personalitati. Atat PDL-ul cat (mai ales) USL-ul nu au oameni credibili pe care sa-i propuna candidati. PDL-ul s-a „cacait” o luna pana sa-l desemneze pe Prigoana candidat la Bucuresti. Iar daca Prigoana e solutia castigatoare a PDL-ului atunci e clara situatia.
    La USL e si mai tragic. USL-ul nu candideaza, USL-ul vaneaza. Singurii candidati anuntati de USL sunt candidatii altora: ala de la Baia Mare anul trecut, Oprescu, Piedone, Valcov, Frunzaverde & co, primarul de la Resita. Si vor urma si altii. Iar la USL e vorba de trei partide, nu de unul singur ca la PDL. Si trei partide nu sunt in stare sa gaseasca un candidat al lor. PDL-ul macar isi pune oamenii lui, asa cum sunt ei.

    1.  @ribelalu Auzi ce zice Elena Udrea, că în 2008 candidatul a fost stabilit cu cîteva zile înainte de începerea campaniei electorale. Și cine? Blaga.
       
      Dacă în 2008 soluția cîștigătoare la București era Vasile Blaga, atunci anul ăsta PDL stă ceva mai bine. 

  11. „PDL nu are lider, nu are perspective, nu are viziune. Are doar pietre de moară…”
     
    si-l mai are, baga-mi-as &^*$%^ in ma-sa, pe Cristian Preda. cititi comentariile (carmen, LUANA) si cititi raspunsurile boului de balta (Nu există niciun motiv pentru a fi dat afară. În ceea ce mă privește, voi continua să mă port cu demnitate)
    http://cristianpreda.ro/2012/04/01/b1tv-de-la-19h/

    1.  @Dragos  Du-te baiatule si culca-te! poate te trezesti mai relaxat maine dimineata. vei avea nevoie de multa energie pentru o noua saptamana de lucru. 

    2.  @Dragos De la o vreme ar trebui sa inmugureasca si niste semne (chiar minimale) de maturizare. Eu sper sincer ca nu o sa va surprinda si alegerile de anul asta fara niciun varf vegetativ.

  12. Cu tot respectul, nu prea am înţeles care e partea bună şi care e cea rea a PDL-ului şi, mai ales, de ce. Sunt sigur că aveţi un punct de vedere, dar, pur şi simplu în scapă. Cum ar putea MRU să discearnă dezirabilitatea şi potenţialul de învingător bun al anumitor lideri locali? Dacă argumentul „binelui” constă în faptul că au câştigat alegeri, atunci ar trebui incluşi şi cei ca Boc sau Oltean, chiar dacă între ei nu poate fi pus un semn de egalitate.
    Pe de altă parte, acele „zeci de filiale învingătoare” şi „filiale puternice, ca Suceava, Neamţ, Dîmboviţa, Arad, Alba  sau Sibiu”, îi includ şi pe Falcă sau Pinalti, care nu sunt mai puţin mafioţi decât Solomon sau Apostu.
    Întrebarea mea este – în cheia construcţiei cu privirea spre viitor – de ce consideraţi că un Boc, Blaga sau Udrea nu pot fi alăturaţi lui MRU, Predoiu şi Drăgoi, în timp ce Falcă şi Pinalti da?

  13. Hăhă, abia astept să-l văd pe balerinul de Flutur cum face echilibristică cu fundul in toate bărcile posibile pînă se limpezesc apele si se prinde el cu cine e mai bine să fie

    1.  @oglinjoara Exact. Primarii urmează liderul. Să nu confundăm pe Frunzăverde, pe cel ce reprezintă Forţele Întunecate ale Trecutului cu acei lideri din teritoriu care reprezintă sau vor să reprezinte sau pot fi convinşi să reprezinte Forţele Luminoase ale Viitorului. Nu am o părere prea bună despre teritoriu, nu cred în inorogi şi alte prostii d-astea. Ştiu însă că sînt oameni în teritoriu, chiar lideri de filiale extrem de puternice şi primari de oraşe importante care aşteaptă acel lider de la centru care să le dea speranţă şi care sînt nerăbdători să reprezinte Forţele Luminoase ale Viitorului.

      1.  @Bleen Deci calitatea liderilor locali se măsoară în disponibilitatea de a-l urma pe MRU? Asta sună a oportunism şi nu a reprezentare a „Forţelor Luminoase ale Viitorului”. Argumentul pentru ca Frunzăverde să fie situat de partea „Forţelor Întunecate ale Trecutului” este acelaşi pentru, care alţii l-ar urma pe MRU, să fie consideraţi reprezentativi pentru „Forţelor Luminoase ale Viitorului”: adică oportunismul – de rămâne în PDL-ul epuizat, sau de a pleca într-o altă barcă actuală (şi rea), ori în alta viitoare (şi bună).

      2.  @Bleen Deci calitatea liderilor locali se măsoară în disponibilitatea de a-l urma pe MRU? Asta sună a oportunism şi nu a reprezentare a „Forţelor Luminoase ale Viitorului”. În această logică, argumentul pentru ca Frunzăverde să fie situat de partea „Forţelor Întunecate ale Trecutului” este acelaşi pentru care alţii – care l-ar urma pe MRU – să fie consideraţi reprezentativi pentru „Forţele Luminoase ale Viitorului”: adică oportunismul – de rămâne în PDL-ul epuizat, sau de a pleca într-o altă barcă actuală (şi rea), ori în alta viitoare (şi bună).

        1.  @StefanTrifan „Deci calitatea liderilor locali se măsoară în disponibilitatea de a-l urma pe MRU?”Da. E luminare, nu oportunism. Prin asta liderii locali dovedesc că înțeleg și că le pasă. A te alătura Forțelor Luminoase ale Viitorului și a întoarce spatele Forțelor Întunecate ale Trecutului nu e oportunism, e viziune. 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *