Aşa se va numi. Că tot m-am lăsat de fumat şi că tot s-a vorbit despre un nou partid, post-Băsescu, post-capitalism, post-integrarea UE şi NATO, post-modern, post dreapta-stînga, post ideologie sau post doctrine, post paradigma de acum, post baroni, post imperialism american, post 2012, post inegalităţi sociale grave, post orice e acum şi nu va mai fi mîine dacă apare un nou partid. Aşteptarea pentru Mesia există, acum rămîne să-i inventăm şi să-i vindem pe fiecare ca pe Cel Adevărat şi Complet Autentic.
Sau, mai bine, îl faceţi chiar voi. Şi acum vorbesc serios. Dacă vreţi un partid nou, faceţi-l, nu aşteptaţi să vi-l facă cineva. Iar dacă numele din titlu nu e bun, uite altă idee: Partidul Celor Care S-au Săturat Să Muncească 7 Ore Pe Zi Pentru Stat Deşi Nu Sînt Angajaţi La Stat. Sau nu vreţi să faceţi un partid nou şi vreţi să le reformaţi din interior pe cele vechi? Ok, reformaţi-le. Sau nu vreţi nici aşa, ci vreţi să creaţi o mişcare care să încerce să le reformeze din exterior? Creaţi-o!
Deci? Ar fi bine să şi argumentaţi votul.
- Facem un partid nou (51%, 66 Voturi)
- Le reformăm din interior pe cele existente (28%, 36 Voturi)
- Le reformăm din exterior (22%, 28 Voturi)
Total Votanţi: 130
Votul e o joacă interesantă însă importante sînt argumentele pro şi contra unui nou partid, căci a lor e menirea să convingă, nu a cifrelor dintr-un sondaj făcut pe net. Şi, dincolo de argumente, binevenite ar fi şi ideile. Eu nu ştiu dacă un nou partid poate avea succes şi nici nu ştiu cum trebuie făcut (am trei idei, una fixă şi două vagi: dreapta conservatoare, revoltă şi cît mai puţini intelectuali* – de fapt, nu-s idei, sînt nişte intuiţii, presimţiri, sau cum vreţi să le ziceţi). Ceea ce ştiu e că este nevoie de un partid care chiar să facă politică, pe bune (nu o altă politică ci doar politică) şi care să reprezinte clasa muncitoare, de la antreprenori pînă la salariaţi, trecînd prin liber profesionişti. Că el va fi unul nou, făcut de la zero sau va fi rezultatul reformării PDL, asta deja nu mai ştiu.
* doar doi-trei, de prăsilă
Nu partidele sunt de vina ci oamenii care le conduc. Un partid inglobeaza sau ar trebui sa inglobeze principiile unor persoane. Trebuie schimbati oamenii, nu partidele.
Partidele si-au schimbat si pana acum sigle, litere, au fuzionat, s-au dizolvat, s-au aliat, etc, etc, dar oamenii din ele au ramas aceeasi.
Am votat pentru un partid nou pentru ca toate partidele din parlament sunt aproape imposibil de reformat. Orice incercare de reformare va fi esua intr-o cosmetizare de suprafata. Doar atat cat sa mai adune niste voturi la urmatoarele alegeri.
Parerea mea este ca un nou partid va avea succes daca:
1. Vor fi admisi in partid numai oameni care nu au avut functii de conducere in actualele partide; nu au facut afaceri cu statul; au un CV plin de realizari. Un partid cu un numar minim de membri dar cu multi simpatizanti.
2. Finantarea partidului va fi facuta prin mici cotizatii lunare de la un numar foarte numeros de simpatizanti.
Parerea mea e ca nu trebuie nici un alt partid. Trebuie facut un think-tank in care sa se plamadeasca politici sanatoase de dreapta. Deci nu conferinte despre unificarea dreptei.
Sa-i inveti pe nea Ion si nea Vasile sa-si faca cooperativa si sa cultive rosii si sa faca bulion. Si in paralel sa concepi politici fiscale care sa-i stimuleze pe astia sa-si faca cooperativa si sa produca rosii, politici pe care sa le propagi in mediul politic.
2 tabere care nu au viitor mai bine se despart.
Nu cred ca trebuie sa facem un nou partid,pentru ca s-a remaecat de-a lungul vremii o directa proportionalitate intre succesul partidului si oportunistii pe care ii asimileaza.Deci daca vrem sa facem un partid puritan si nou nout trebuie sa ne propunem de la bun inceput sa nu depaseasca 0,1%intentii de vot,pentru a nu fi asaltat de oportunisti.Partidul nou infiintat trebuie sa includa in statutul sau autodizolvarea pe motive de intinare a idealurilor daca trece de 10 procente.Pentru ca in mod sigur la scorul asta baietii fara scrupule incep sa dea navala.Ar fi o solutie,sa reformam partidele vechi,de ex.PDL,ca asta ne doare mai mult,dar e atat de usor incat nu o vom face.Daca s-ar face alegeri preliminare pentru desemnarea candidatilor la parlamentare,PDL ar avea garantat cei mai pupulari candidati si o imagine care ar surclasa adversarii politici.Dar e atat de simplu pentru noi si de greu pentru unii pedelisti incat minunea asta nu se va intampla.
@para: scopul unui partid este sa-si reprezinte cat mai bine alegatorii.
Reprezentare inseamna legi, alocare de bugete etc. Chestii care sa chiar schimbe lucrurile. Un partid de puritani care nu se manjeste cu nimic dar nici nu rezolva nici o problema reala este inutil.
Iar la un astfel de scor, pentru a rezolva orice, trebuie sa faci compromisuri. Cu Ponta, cu Antonescu, cu Blaga sau cu Udrea. Cat de pregatiti sunteti (suntem) pentru astfel de compromisuri?
@2-3: schimbarea PDL la congres are sanse mai mari sa se petreaca daca le cerem ceva concret, ca de exemplu:
– afara din partid cu urmaritii penali (Ridzi, Pasat, Solomon, Falca, Poteras) sau demisia lor din functiile detinute;
– buget de venituri si cheltuieli al partidului public;
Alte idei sunt bine-venite.
Partidul wanna be e deja aici:
http://www.facebook.com/home.php?sk=group_1700188…
Acum nu inteleg, aici se vorbeste de cel de-al doilea propus de domnul Aligica? 🙂 Sau e unul singur, dar aici se prepara "frisca" ideologica?
Am votat pentru un partid nou in special datorita faptului ca fac parte din categoria celor care muncesc 3-4 ore pe zi pentru stat.
In plus, daca ne uitam cu atentie la PDL vom observa ca, din pacate, este condus de in proportie destul de mare de catre bugetari de cariera, oameni care pur si simplu nu au cum sa inteleaga mecanismul de gandire si asteptarile celor care "dau cu tarnacopul" ca sa umple bugetul de stat (a se vedea ultimele declaratii legate de micsorarea contributiilor sociale).
O alta problema pe care nu o vad rezolvata prea curand in PDL este celebrul argument al vechimii, argument vehiculat frecvent de catre cei din "vechea garda" in sprijinul inchiderii ermetice a partidului fata de noii veniti (sau blocarii ascensiunii acestora). Nu cred ca ei reusesc sa inteleaga ca noii veniti in partid vor adauga ceva si nu le vor ocupa scaunelele. Nici nu cred ca vor reusi.
Prin urmare, cred ca, aparitia unei miscari civice sau a unui partid care sa se bazeze mai intai pe principii si apoi pe oameni si care sa sustina mai intai principiile si apoi oameni va putea capitaliza in peisajul arid al politicii actuale. Este nevoie doar de organizare excelenta, sustinere financiara minimala (si transparenta) si sustinere media decenta.
e cam pripit sondajul…
totul depinde de schimbarea sau nu la faţă a PDL la congres
Din capul locului spun ca sunt pentru reformarea din interior a unui partid, pentru simplu motiv ca nu sunt destui oameni cu potential polic neafiliati actualelor structuri, sau, cel putin de cand urmaresc pe net, eu n-am vazut unul !. Cei care eventual ar putea fi din aceasta categorie, sunt de fapt analisti politici. Ori, oricat de indreptatiti ar fi cei cativa adevrati oameni politici din cele 3 mari partide existente sa doreasca sa faca parte din noul partid "curat si eventual de dreapta" sa zicem, n-o pot face din simplul motiv ca au acceptat deja sa faca parte deja dintr-unul si deci, vor fi mereu catalogati "traseisti"!. Spun asta deoarece pentru infiintarea unui nou partid esential este existenta/unirea unor elite recunoscute(eu n-am detectat pe acest blog ca ar exista asa ceva si de sfatuitori de infiintare m-am cam saturat), care sa posede cateva calitati: inteligenta, cinste, notorietate, integritate si nu in cele din urma peseverenta. Caci simpli membri de partid si lipitori de afise se pot gasi cu duiumul,e nevoie doar de bani. Si ca sa conchidem,concentrati-va, stimati blogari, pe reformarea unui partid existent, alegerea lui va apartine, ba chiar aici se poate face si un sondaj de stiut care partid merita sa fie reformat.
Para, zici tu:
De ce ar fi necesar un nou partid?
Pentru ca nu exista nici unul care sa faca politica de dreapta.
Eu m-aş mulţumi chiar şi cu un partid care face politică de stânga. (Reţelele mafiote sub sigla PSD, tip Voicu, Vanghelie, Năstase, Vântu nu constituie chiar protecţia socială pe care o visează cei mulţi, chiar dacă cer taxe de protecţie.) Aşa că nu mai faceţi reclamă gratuită PSD-ului că e de stânga. Iar de PNL, numai de bine.
Opţiunea I: un nou partid. Cu observaţia că, dacă construcţia va fi viabilă, efectul ar fi obligarea celor existente la reformă internă (adică opţiunea II) sau dispariţia.
@bleen
Eu cred ca TRU ori confunda planul fantasmatic cu cel ideatic, ori atentioneaza asupra fezabilitatii. Sansele de fezabilitate s-au marit odata cu dezvoltarea Internetului. Si nu inteleg de ce omite exemplul Cehiei.
Eu cred cu putere ca o idee buna, urmarita perseverent si fara compromisuri care sa treaca peste limita de elasticitate a sa, are toate sansele sa transceanda in materialitate. De fapt, pentru o constructie solida este OBLIGATORIU planul asa-zis "fantasmatic".
Initiatorii trebuie sa propuna viitorilor membri doua lucruri.1.un cod al bunelor maniere ( un CV care va sta la baza primirii si pentru orice omisiune a petentului,masura va fi exmatricularea) 2.un program minimal care sa fie baza programului viitorului partid. P.S. CVul va contine obligatoriu date despre moralitate,cazier,traseism si ale cateva de interes public.
Povestea cu un nou partid a fost lansata ,cred eu pe acest blog.
La lansarea ideii Dl Lazaroiu a argumentat posibila aparitie pritr-un studiu sociologic al datelor reiesite din sondaje, Ulterior,dintr un motiv care mi scapa povestea a fost aruncata n derizoriu prin faptul ca toti si au dat cu parerea fara insa a aduce argumente bazate pe studiul asteptarilor populatiei
Intrebarea era -catre cine ar plueca masa enorma de nehotariti.
Este clar ca partidele aflate pe piata si au atins limitele .Bazinele lor ramin constante de o perioada buna de timp.
Raspunsul a fost simplu-catre altceva. Acest altceva nu poate fi definit decit ca ceva nou. .
Problema nu este modalitatea in care vom construi noua jucarie politica ci cum trebue sa arate aceasta.
Poate electioratul asteapta un nou Verdet,poate vrea sa auda adincile cugetari ale Suzanei Gidea,poate Bianca Dragusin sau profunda Tonciu sunt cele asteptate in politica.Dupa ce vom afla aceste lucruri realizarea jucariei politice va veni de la sine.
Tot atunci vom afla si raspunsul la intrebarea lui Bleen .
Pina acum din tot ce se scrie nu rezulta decit solutia prpusa de nemuritorul om politic Farfuridi.
Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale… Din această dilemă nu puteţi ieşi… Am zis!
Youtube ştie!
http://bleen.ro/wp-content/uploads/2011/02/TRU.jp…
Trebuie studiat cati oameni sunt cu adevarat atrasi de ideologiile oficiale ale celor 3 mari partide romanesti actuale. Eu as spune ca o mare parte a publicului nu este. Si daca "cercetam" mai atent, trebuie sa fim ignoranti sa nu luam in seama faptul ca PSD si PDL provin de fapt din FSN si sangele apa nu se face, eu unul nu pot avea incredere in asemenea inambiguitati politice. Iar un tanar care se inscrie acum intr-un partid care acum 19-20 de ani chema minerii sa ii puna la punct pe studenti, este fie naiv, fie dubios, cu tot respectul. PNL ar fi poate o solutie de partid de reformat din interior, dar si ei au fost la randul lor la Guvernare, chiar daca mai putin decat ceilalti 2 (despre care inca sunt convins ca sunt sculptati din acelasi trunchi), unde si-a dovedit limitele. Plus ca nevoie de aliante pre-electorala a PNL denota slabiciune, lipsa de viziune proprie si un oarecare oportunism, nedemn de aspiratii mari pentru tara.
In alta ordine de idei, let's do it new!
În condiţiile în care USL este un butoi cu pulbere frumos ambalat şi descântat de declaraţiile amoroase ale lui Ponta şi Antonescu, preşedintele Băsescu are nevoie de un fitil şi un detonator ca să arunce în aer întreaga şandrama pesedisto-liberală. În ambele emisfere ale USL se găsesc destule fitile şi capse detonante, amoraste de diverse frustrări şi orgolii care aşteaptă să fie folosite. Unul dintre cei care au dezaprobat alianţa cu liberalii, chiar dacă în noaptea în care s-a crezut preşedinte se pupa cu Crin Antonescu, este dragostea Mihaelei, Mircea Geoană. Şi nu întâmplător am amintit de marea dragoste a lui Geoană. Pentru că tocmai dinspre Mihaela vine cheia cu care Băsescu poate să deschidă SPA-ul lui Vântu, să-l scoată de acolo pe Geoană şi să-l folosească ca pe un ic capail a sparge USL. Tehnocratul care ar putea să rezolve problema credibilităţii şi pe de altă parte ar putea să înmoaie inima plină de iubire a soţului Mihaelei Geoană şi alături de el a unei părţi din USL este fostul preşedinte al Eximbank, Ionuţ Costea. (argumentele, diversioniste, le gasiti la mine pe blog. nu mai dau link-uri, ca nu-i frumos).
@Manwe
Scopul principal al unui partid nu este de a ajunge la putere. Scopul politicii e de a propune si a sustine solutii care duc la binele comun.
Partidul nou va creste in opozitie pana va fi suficient de puternic pentru a-si impune politica.
Parerea mea..
Avem urmatoarele premise:
1. partidul va face politica "pe bune"
2. va "avea principii" si nu se va baga in chestii "necurate"
3. va lua, in mod optimist, la alegeri, 7%
4. pentru a-si urmari interesul (legitim, de a-si reprezenta cat mai bine alegatorii), sansa partidului este sa colaboreze cu
a. PSD
b. PNL
c. PDL-Blaga
d. PDL-Udrea
5. Oricare din cei de mai sus vor propune chestii care vor incalca fundamental punctul 2 (ca de aia vrem unul nou, nu?)
6. ce are partidul de facut?
a. nu se baga in combinatii, nu are nici un succes,a fost ales degeaba
b. se baga in combinatii, dar nu le spune alegatorilor, baga cacatul sub pres
c. le spune alegatorilor, lucrurile transpira catre aleerea de la punctul 4, care se hotarasc ca e prea riscant sa lucreze cu ACZ
ASTA cred eu ca este dilema fundamentala pe care un nou partid trebuie s-o rezolve: cum isi urmareste interesul legitim intr-un peisaj ca al nostru.
Cum reconciliaza o politica de cadre inflexibila cu concesiile pe care va fi nevoit sa le faca alorlalti?
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-83…
De ce ar fi necesar un nou partid?
Pentru ca nu exista nici unul care sa faca politica de dreapta.
Pentru ca cei care muncesc cinstit pentru traiul si bunastarea proprie nu mai vor sa plateasca un stat social in care n-au incredere si pe care-l considera o frana in dezvoltarea personala, nu un ajutor.
Pentru ca exista o asteptare a celor plecati din Romania care ar vrea sa se intoarca acasa, daca ar fi reprezentati corect. Aici sunt mormintele parintilor si ale bunicilor lor si sunt legati de acest loc chiar mai mult decat cei care au ramas. Departarea clarifica judecata.
Parerea mea…
Daca facem un partid nou,vor intra in el tot felul de oameni pe linga cei care chiar sint exceptionali.Nu poti sa-i cunosti pe toti cu adevarat,partidul nou va ajunge si el vechi si de reformat la un moment dat, moment care s-ar putea sa vina destul de repede, asa incit sa se compromita inainte de a apuca sa faca ceva si altii sa vrea un partid nou… Mai bine imbunatatim ce avem si avem grija la derapaje de-acu' in colo. In masura in care pur si simplu lucrurile astea nu sint o utopie.Si aproape cred ca sint.
@ Bleen:
Idee : beton;
Denumire: Partidul de post, Partidul piratilor, Partidul lui Saptecai, …
Conditii: la 5 000 000 de reclamatii scrise impotriva sa partidul se autodizolva.
partiggedon cu bruce willis pe vremea cînd avea șuviță.