Conform unui sondaj naţional comandat de Antena 3 CCSB-ului lui Turambar, din punctul de vedere al structurii electoratului, PDL e surprinzător de bine profilat doctrinar. Dacă ne luăm după acest sondaj, PDL a cîştigat „războiul poziţionării doctrinare” dus de vreo cinci ani cu PNL. E meritul de necontestat al crizei economice care a pus guvernul Boc cu spatele la zid şi l-a obligat să ia decizii de bun simţ, chiar dacă după mari scremeri şi, mai ales, meritul lui Crin Antonescu, care în doar două luni a reuşit să-i lase singuri pe pedelişti pe partea dreaptă a scenei politice. Acuma rămîne ca pedeliştii să accepte cadoul, ca să nu zic pleaşca, deşi tare mi-e teamă că le e mai aproape găletuşa şi bastonul de caporal decît dreapta doctrinară.
Deşi, dacă stăm bine şi ne gîndim acest sondaj infirmă presupoziţiile grupării Blaga-Frunzăverde („stop reformelor”, „să ne întoarcem la pomană, pensionărime şi bugetărime”, „PDL e partidul asistaţilor noştri”) şi dă dreptate grupării Băsescu. Iar rezultatele ar trebui să se vadă la alegerile de peste cîteva zile.
Strategic, o victorie extrem de importantă pentru PDL, dar pe care, din păcate, am o bănuială că o înţeleg şi contează doar pentru oameni ca Valeriu Stoica, Baconschi sau Funeriu. Fiindcă, nu-i aşa, o victorie doctrinară pe termen lung nu ţine loc de găletuşă şi mărire de pensie pentru candidaţii PDL, mingicari, ca toţi politicienii români, obişnuiţi să facă politică gospodăreşte, pe spaţii mici, la mica înţelegere, na-mi-o mie, dă-ţi-o ţie, îţi dau o ceapă, îmi dai doi păstîrnaci.
Iată cîteva date (furate de pe blogul lui Turambar, directorul CCSB, cunoscut şi sub pseudonimul Mirel Palada – mai multe detalii despre sondaj şi despre cinematografia japoneză găsiţi la el pe blog):
Românii care se identifică cu dreapta politică ar vota:
32% cu PDL
32% cu alte partide
23% cu PNL
13% cu PSD
Românii care se declară de stînga ar vota:
43% cu PSD
29% cu alte partide
19% cu PNL
9% cu PDL
Centriştii ar vota în proporţie de:
32% cu PNL
29% cu alte partide
25% cu PSD
14% cu PDL
Dintre neafiliaţii ideologic ar vota:
52% cu alte partide
19% cu PNL
18% cu PSD
11% cu PDL
Românii care se consideră bogaţi ar vota:
30% cu PDL
30% cu alte partide
24% cu PNL
16% cu PSD
Nici-nicii ar vota cu:
31% cu alte partide
27% cu PNL
25% cu PSD
17% cu PDL
Săracii ar alege:
40% alte partide
29% PSD
18% PNL
14% PDL
@nedormitul
Hai să nu mai idealizăm de loc, mai bine.
oare cati din cei 100 de mii de "reformati administrativ" s-au pensionat de fapt ?
reforma constituţională nu mai doare pe nimeni. nu e un cost de partid, dar se poate construi un momentum. reforma administrativă – din cîte ştiu, au zburat cam 100 de mii de oameni.
antreprenorul obişnuit întotdeauna zice că e mai rău decît orice perioadă anterioară. pentru că, am spus mai devreme, antreprenorul obişnuit este fe foarte multe ori cam tîmpiţel. e paradoxal, dar şi iniţiativa privată din românia a stat de multe ori cu mîna întinsă la stat.
hai să nu idealizăm nişte figuri şi să luăm lucrurile aşa cum sînt. mai puţin spectaculoase, cu reforme întîrziate, cu ezitări, cu jumătăţi de măsură.
"Antreprenorul obișnuit îți va spune că e mai rău decât pe vremea lui Năstase"
Aferim !
@tucu
un partid de stînga scoate întotdeauna castanele din foc cu mîna partidului de dreapta. dacă trebuie să aplice reformele, atunci va căuta o cale să le amîne.
ce spun eu, că usl-ul poate strica o parte din reformele făcute de pdl acum. dar nu pe toate. sînt reforme pe care nu le poate schimba, reforme care îi vor conveni, reforme pe care le va găsi caduce.
ce mai spun eu, că pînă după alegeri n-are rost să visăm ca niște mimoze la partidul îngerilor. am zis eu mai demult, pe blogul ăsta visăm ca niște curci bete la cai verzi pe pereți, construim alianțe, structuri, draci-laci, dar nimeni nu se mai gîndește, de fapt, la âscopul politicii. oameni buni, mai avem un an şi jumătate de pdl. într-un an de zile se pot face enorm de multe.
sau, de fapt, dă-o dracu de guvernare, dă-le-n mă-sa de reforme! va veni usl-ul şi va strica tot. noi să construim partidul de dreapta, să-l avem.
@nedormitul: atunci când realitatea îți arată, în fiecare zi, că PDL se duce în zid (referendumul la București, candidații suspecți, discursul de lemn al lui Boc, moțiuni scrise cu picioarele, stupiditatea politică a reformiștilor, izbucnirile de caporal ale lui Blaga, lista e foaaaartee lungă), atunci când Baia Mare tocmai ne-a arătat ce urmează ptr PDL la locale (absenteism masiv, stânga glorioasă), susținerea lui orbească pe motiv că face reforme nu e pragmatism ci wishful thinking. Da, într-un an de zile se pot face enorm de multe. Exact cum în 4 ani s-ar fi putut face și mai multe. Nu-mi enumera te rog legile reformei. Legile sunt bune dar sunt simplu de făcut. Unde e greu, nu s-a făcut mai nimic. Administrația însă e la fel de nereformată și (mulțumită lui Tăriceanu) mult mai masivă decât era înainte să ajungă PDL la putere. Și e așa pentru că PDL-ul cel reformist nu a renunțat nici o secundă la clientela politică ca unic mod de a face politică pe bani. Antreprenorul obișnuit îți va spune că e mai rău decât pe vremea lui Năstase. Sănătatea e o infecție națională. Tot ce a făcut guvernul Boc e să stabilizeze situația prin tăieri curajoase. Și asta cu o întârziere enormă și cu bâlbe monumentale. (vrei să ne amintim cum 2010 a fost un an pierdut pentru că pe Boc îl mințeau miniștrii? vrei să discutăm despre cât de ușor era să fi făcut reforme în ianuarie-martie 2010 fără să lase opoziției timp să se regrupeze?). Reformă reală însă, a făcut doar Arafat.
N-am să mai revin pe subiect, am impresia că ne uităm la alt film. Cândva am spus că marele risc în atacurile decerebrate și excesive ale mogulilor la PDL și Băsescu nu e să-i decredibilizeze. Din contra, le-au construit o aură de eroi și au catalizat o loialitate isterică în baza de simpatizanți care a ajuns să ia de inamic pe oricine critică PDL-ul. Efectul e pervers, mergem spre zid cu viteză din ce în ce mai mare dar în strigăte de triumf. Astea fiind zise, eu am închis subiectul. Am să revin în câteva luni asupra lui. Acuma e inutil să discutăm.
@Bleen
Din nefericire cei ce au resursele ,stiinta, mijloacele de comunicare etc sunt deja inregimentati. Multi in PDL.Un nou partid nu are sanse decit daca se pliaza pe o serie de structuri existente.In cazul nostru ale PDL sau de ce nu si ale PNL.
Probabil insa ca ai dreptate.
Gindindu ma bine cred ca PDL ul este in discutie numai datorita faptului ca este cuplat cu Basescu si pentru ca Basescu l a impanat cu nume care pentru noi inseamna reforma.
Mai mult decit atit cred ca sunt mai multe sanse sa apara o noua formatiune bazata pe scheletul nemultumitilor din PNL decit pe schelet PDL>
Raspunsul la intrebarea ta -""Ce legatura este intre PDL si un nou partid"" poate contine o doza enorma de tristete si resemnare si anume -nici una.
Cei care vor un nou partid să facă un nou partid, nu să stea cu ochii pe PDL. Care e legătura dintre PDL şi un nou partid?
@Bleen: cel puțin în ce priveste argumentul meu, legătura e clară: un nou partid trebuie să se rupă *din* PDL. Iată motivele:
– asumarea reformelor deja efectuate. Un partid nou nu are istorie și credibilitatea se construiește mai greu. Trebuie construit pe ce s-a făcut bine, așa puțin și ezitant cum s-a făcut. dărâmatul și reconstruitul e un concept obositor și falimentar
– coerență politică pentru Băsescu. A sprijini nucleul pro-reformist din PDL e natural și coerent cu trecutul
– logistica: mai puțin prezența în teritoriu sau banii (deși problema nu e neglijabilă) cât accesul la informații prin preluarea unor rețele de simpatizanți și membri deja existente în executiv și în teritoriu
Să ne amintim de PLD. Ruperea unui grup din PNL le-a asigurat succesul de la europarlamentare. Oamenii ăia continuau ceva, ceva ce devenize imposibil în interiorul PNL. Construcția unui nou partid liberal de la zero i-ar fi scos din jocul politic.
Ideea "ruperii totale cu trecutul" e cea dăunătoare, nu ideea ruperii în sine.
@tucu
Păi şi cu ce deranjează PDL construcţia unui nou partid?
Şi încă o victorie, tot strategică:
http://baricada.wordpress.com/2011/05/09/putin-si…
Nu inteleg argumentatia @nedormitului.
In esenta @nedormitul afirma ca venirea USL ( este vorba de oamenii din USL nu stinga in general) nu va modifica reformele promovate sub Basescu.
Desigur ca le vor pastra dar prin simpla ajustare a normelor de aplicare le vor face de nerecunoscut.Problema USL nu este modificarea unei legi ci ajustarea ei in asemenea fel incit sa si protejeze clientela.
Din nefericire se va actiona exact la baza democratiei-justitia.S a miscat si se misca inca extrem de greu. Cu USL ul la putere se va misca extrem de vioi dar unidirectional. PDL ul va fi principalul furnizor de tapi ispasitori.
Nu inteleg insa necesitatea mentinerii PDL ului in forma sa actuala. Conservarea PDL ului s ar justifica numai in conditiile in care acesta ar avea sanse minime de a cistiga. Devine pe zi ce trece mai evident faptul ca nu are nici o sansa.
Lumea asteapta altceva.
Argumentul ca prin mentinerea actualului PDL in viata s ar putea termina ciclul de reforme este discutabil.
Boc nu mai are de mult majoritatea in parlament si din acest motiv recurge la asumarea raspunderii.
Trebue sa fii orb sa nu vezi ca de cite ori o lege este lasata la mina parlamentarilor iese complect altceva.
Mesajul dat de Dna Udrea despre unitatea partidului -era saracul necesar (desi pe mine ma amuza) dar fals.
S ar putea ca in toamna sau la inceputul anului viitor -deci intr o perioada in care nimeni nu si mai poate permite sa declanseze alegeri anticipate -sa vedem o dezertare in masa a parlamentaruilor PDL care evident nu mai au nimic bun de asteptat de la partid si nici nu au vre o chemare sa se sacrifice de dragul reformelor.
Daca pina in acest moment nu va aparea o alternativa vom fi prinsi toti cu pantaloni in vine si USL ul va defila spre victorie.
Sa dea Dumnezeu sa ma insel dar srttimabile @nedormit tare imi este frica ca te imbeti cu apa rece.
@ivan
Nimic nu e ireversibil.
@Bleen: Aș putea să-ți răspund că "totul e ireversibil potrivit termodinamicii". Era limpede ce se înțelege prin ireversibil în afirmația mea, nu e un termen precis ci tot ce ar putea intra sub basca unei contra-reforme rapide, de un an de zile.
@ivan
din 2001, cînd a venit la putere, năstase a trebuit să facă nişte reforme, în special închideri de fabrici și privatizări. de ce? pentru că 1. ideea de aderare la ue părea tentantă, deci a urmat calendarul. 2. pentru că i-au convenit de minune castanele scoase din foc de alţii.
acum pdl-ul a scos din foc nişte castane. în mandatul viitor tentanţi vor fi banii europeni. nu spun că reformele de acum sînt ireversibile. nu sînt. dar e greu să mişti un csm cu mandat de 6 ani, nişte judecători de ccr cu mandate de 10 ani, ș.a.m.d. dar trăim jocul ăsta și trebuie să ne obișnuim cu el.
mai e ceva. în 2001, economia era încă predominată de stat. economia privată era, mai mult sau mai puțin, formată din buticari. eram o economie sălbăticuță. acum sălbăticia din economie s-a cam dus. dovadă, producția industrială crește vertiginos de aproape un an. nu ultimul raport trimestrial arată o creștere de 11,4%, ceea ce e multișor. și nu vorbim de industria extractivă sau a cherestelei, ci de industrie cu valoare adăugată mare. inutil să spun că proprietatea este privată sau străină. ei, bine, de ăștia nu își pot bate joc alde ponta sau crin. ăștia nu prea au chef de glumă. ăștia vor să facă bani.
@ivan:
tipuri de reforme reversibile:
– cînd banca îți amintește că ai să îi înapoiezi niște bani, iar pentru a-i înapoia trebuie să fii cumpătat la cheltuieli, atunci va trebui să faci ce-ți spune banca. pentru că, dacă nu faci ce-ți spune banca, nu-ți mai dă nici dracu credit.
– noul cod al muncii. crezi că lui ponta, dacă ar prelua guvernul, nu i-ar conveni că în numai trei zile au ieșit la suprafață vreo 60 de mii de locuri de muncă?
– băsescu le-a oferit ultimii doi ani de mandat. asta e oferta. o să avem stînga la putere. am mai avut. cu o constituție nouă, lucrurile ar putea sta altfel.
– curtea constituțională – mulți ani de zile de-acum înainte, majoritatea este cea instaurată sub mandatele lui băsescu.
– justiția. sînt nişte motoraşe deja puse în mişcare, pe care usl-ul, împreună sau separat, nu le mai poate opri. cînd se vor opri va fi prea tîrziu.
– arestările din ultimii doi ani arată că într-o zi, chiar şi în românia, ţi se poate înfunda. nu poţi fura la nesfîrşit
– discursul din opoziţie este mai radical. nimeni, nici măcar usl-ul, nu-şi mai poate permite încă un delir al creditelor. nu, pentru că banii care vor veni în românia de acum înainte vor fi mai cumpătaţi. delir imobiliar cu banii englezilor caput, ploaie de bani de la căpşunari caput. singurii bani cu care mai poate ploua sînt cei europeni, dar ăia verifică de 100 de ori înainte să ţi-i dea.
– scenariul cel mai rău este că va veni stînga la putere. oameni buni, obişnuiţi-vă cu ideea că în ţara asta mai poate veni stînga la putere. e împuţită, e urîtă, dar e legală şi mulţi o plac. luaţi în calcul scenariile cele mai urîte. iar scenariul meu cel mai urît este că va veni stînga la putere, pdl-ul se va rupe după alegeri, iar aripa ruptă va fi cea reformistă, cu mai multă experienţă şi minte la cap.
am şi o veste bună: în maxim… mai bine într-un comentariu viitor.
@nedormitul: Nimic din ce ai scris nu e ireversibil. Mai vorbim în 4-5 luni.
@Bleen
@nedormitul.
Nu cred ca USL ul mai este permeabil la vre o oferta de a lui Basescu.
Mai mult in cazul in care PDL ul ramine in acelasi parametri si pe piata nu apare un concurent serios USL ul va merge la distrugere totala.
As dori ca voi sa aveti dreptate dar nimic nu indica acest lucru.
In privinta numarului de oparlamentari cred ca situatia pooate fi privita si din alt unghi.Cu cit o filiala pote propune mai multi parlamentari cu atit puterea ei creste.
Diminuarea numarului de parlamentari loveste in primul rind in teritoriu ,beneficiile organizatiilor locale diminuindu se.Nu cred ca respectivii isi doresc asa ceva.
aș mai adăuga ceva la ce spune bleen. elementul cheie în negocierea cu opoziția va fi udmr-ul.
și, în fond, revizuirea constituției nici nu este atît de complicată. tot ceea ce trebuie să faci este să convingi opoziția de oportunitatea ei. să găsească niște avantaje în asta. și eu cred că va găsi. unele de moment, unele pe termen lung, dar le va găsi. tot ce va conta va fi echilibrul pe care îl poate aduce viitoarea constituție. adică trebuie făcută clar diferența dintre noțiunile de "echilibru" și "ambiguitate".
@tucu
Parlamentarii PDL oricum nu au cum schimba Constituţia (pentru a face asta e nevoie de două treimi din numărul total de parlamentari). Iar PDL abia depăşeşte 50%, la limită, împreună cu UDMR, UNPR şi minorităţile. Pentru a modifica Constituţia e nevoie de o înţelegere între toate partidele parlamentare. O modificare a Constituţiei nu se poate face fără acordul măcar a unuia dintre cele două partide de opoziţie, PSD sau PNL.
și nu cred în metodele heirupistice. limpezirea apelor înainte de alegeri ar fi o măsură heirupistică. zevzeacă.
@nedormitul
Te tii de glume.
Vor schimba parlamentarii PDL constitutia si componenta parlamentului acum cu un an inainte de alegeri si cu spectrul opozitiei pe cap cid o sa declare Iliescu ca el a chemat minerii.
eu am ales un partid pentru programul lui de guvernare. în mare măsură, pînă acum mi-a confirmat aşteptările. nu mă interesează ce se întîmplă cu acest partid înainte alegeri, mai ales că nu am aşteptări ca el să le cîştige. în schimb, programul de guvernare trebuie continuat. CU ORICE PREŢ!
@Yeba
Nu cumva stii unde si a pus bigudiurile? E fierbere mare la PNL si ar fi crestineste sa i ajutam.Daca nu le gaseste a promis ca va ridica problema in Biroul Permanent (la casca)
ivan
eu nu îi urez succes lui blaga. între reformele din mandatul ăsta (cea mai importantă rămasă pe listă e constituţia) şi salvarea unui nucleu de dreapta, aş alege reformele.
din cîte am remarcat, după ce un partid pierde alegerile, are loc o scindare. nu m-ar mira ca această scindare să se producă şi în pdl după alegerile din 2012. şi atunci, în opoziţie, există şi timp şi resurse umane pentru a se coagula acest nucleu, fără a pune în pericol guvernarea.
Nedormitul: fără o coaliție de centru dreapta din 2012, toate reformele de acum sunt reversibile iar Băsescu va fi mai neputincios în ultimii ani ai mandatului decât Emil Constantinescu. Nu va exista reformă constituțională anul ăsta și nici anul viitor. Iar dacă PDL capotează la locale (și implicit la parlamentare), nici nu va mai fi vreodată. Teoria asta a stabilității de dragul reformei ne-a adus într-o fundătură, cu un PDL care a amânat lămurirea tuturor tensiunilor interne până în punctul în care și-a pierdut forma și coerența. Și, măcar dacă am fi avut reformă ireversibilă, dar nu e cazul. După tăieri mai e nevoie de un ciclu electoral de construcție pentru a putea spune că timpul nu mai poate fi dat înapoi. Altfel, teoria pe care o susții seamănă cu acțiunea unui pilot kamikaze: ne aruncăm cu ultimele puteri în inamic, în speranța că îi dăm lovitura fatală. Pentru runda doi, însă, nu mai avem nimic de pus în luptă.
Iv Z
Bravo!Bravo!Bravo
Este singura solutie viabila.Sa separam apele. Daca vom pierde nmacar sa pierdem pe mina noastra .
Ziua Europei e pe sfirsite, Crin Antonescu si-a dat seama ca e o Catherine Ashton fara fusta. Acum isi cauta fusta.
Cred ca si PDL-ului ii place sa fie presat. Ce facea UDMR fara Doinel, chiar iesea de la guvernare? 20% e mult, adica asigura multora imunitate si/dar strivesc firicelele de schimbare.
TOG 😀
dacă ar fi numai după alea ar depăşi 50%.
Doc, se bazeaza pe cate prostii pot face aliatii socialisti zilnic. 😀
Turambar,
"vor lua undeva intre 20 si 25"
"daca acum sint in jur de 18, vor lua intre 20 si 25. au resurse la indemina. 20 la parlamentare si 25 la locale"
Intreb si eu, taraneste, pe ce te bazezi? 🙂 Mi se pare foarte hazardat un scor atat de precis pus cu mai bine de un an inainte de alegeri.
@tucu, la Baia Mare se intampla absolut nimic. Daca adunam rezultatele din 2008 si 2011 vom constata ca la Baia Mare a existat si exista un status-quo:
Rezultate cumulate USL-UDMR-Mircea Dolha:
2008: 76,77%
2011: 75%
Rezultate cumulate PDL-Vasile Vlasin:
2008: 17,72%
2011: 17,75%
Deci?
tucu
1. cred că oricărui partid i-ar conveni o reducere de posturi. mai puțini parlamentari înseamnă pentru orice partid mai puține costuri. chiar și în situația de acum, există multă umplutură în parlament. parlamentari care nu au dat șpagă să prindă un post, dar care nici nu înseamnă nimic pentru partid, oricare ar fi acela. umplutură. totuși, acești parlamentari înseamnă costuri.
2. băsescu a făcut opoziției o ofertă. aș zice, de nerefuzat.
nu știu ce se va întîmpla. nu știu dacă în viitoarea constituție vor intra toate amendamentele de reformă pe care ni le dorim. dar cu unele concesii aduse opoziției, orice e posibil.
nu prea cred în limpezirea apelor. da, mi-ar plăcea și mie, dar nu știu cît e de realizabilă pe termen scurt și mediu.
Saracu Lazaroiu.
Cred ca i au inchis gura inainte de a si spune parerea si despre PDL.
""Sursele"" din PDL citate de 22 merg pe reteta stiuta. Daca ungurii sunt gata sa ne ia Ardealul apai e clar ca sunt in stare de orice iar mieluseii din PDL ,sfiosi si tematori nu pot decit sa respecte dorintele lui Verestoi.
Acum de ce l vrea Frundo pe Doinel numai dragostea de tara si Rodica Stanoiu ne-ar putea lamuri.
asta nu trece cu nimic, Tucu, ba se combină şi cu-o durere straşnică de cap.
apropo, zicea ceva domnul Lăzăroiu de UDMR. vreau doar să-l salut.
Corectura.
Ca sa nu existe dubii -vorbeam de greata- aia de te face sa versi.
As dori sa pot citi pe blogul Dnei Udrea sau al Dlui Boc (daca are asa ceva) parerea domniilor lor despre stimabilul domn-Doinel Dinuica.
Stie cineva cu ce trece grata politica?
De aia Florina. Pentru ca ii doare in basketi. Ma apuca amocul cand ma uit ce putin citesc sau se informeaza parlamentarii PDL in majoritatea lor. Cand e vorba de populism ii apuca o energie iesita din comun.
Eu cred ca domnul Ponta are un complex de inferioritate cumplit in fata femeilor. Mai ales blonde, ca iubita sa sotie daciana. 😀
"coalitia de guvernare îl va susţine pe doinel dinuică, ca al doilea reprezentant al societăţii civile din cadrul csm, alături de corina dumitrescu. surse din pdl au spus pentru revista 22 ca decizia a fost luat ca urmare a presiunilor exercitate de udmr. doinel dinuică, devenit rapid din plutonier major profesor universitar si magistrat, propus de spiru hare, este prorector pentru învăţământul juridic in cadrul acestei universităţii. dinuica are un trecut controversat, fost consilier al rodicai stanoiu, implicat in scandalul numirilor ilegale de notari si martor in procesul sinuciderii fostului judecator in procesul ceausestilor, gica popa
http://www.revista22.ro/alegerea-pdl-pentru-csm-f…
@ Ivan Zubeldian: corecta ideea. Cu scuzele de rigoare, afirmatia trebuia chiar putin mai indrazneata …
Victor Ponta: “Intotdeauna v-am spus ca doamna Udrea este un Traian Basescu in fusta, doamna Vass e un Emil Boc in fusta”
N-a observat că el însuși este un Adrian Năstase fără fustă.
Eu consider mai corect un Adrian Nastase fara oua …
@Bleen
Asta ar fi in adevar -reforma.
Acolo ar fi trebuit sa inceapa. In teritoriu.
Bleen, punct ochit, punct lovit.
Pe bune, toţi liderii din teritoriu care au trimis astfel de candidaţi, importaţi de peste tot, ar trebui daţi afară.
"Octavian Bot spune ca părăseşte PDL pe motiv ca acest partid nu ar avea o identitate ideologică clară: "PDL e un partid de papagali, fără să-i jignesc. Trebuie să repete mot-a-mot ce spun Traian Băsescu şi Emil Boc".
Octavian Bot a fost membru al mai multor partide: în perioada 1990-1993 – membru PAC, 1993-1995 – vicepreşedinte PL'93, 1995-1997 – membru BPN al PNL, 1997-1998 – vicepreşedinte PNL-CD, 1998-2002 – vicepreşedinte UFD, 2002-2004 – vicepreşedinte AP, iar din 2008 era membru PDL."
Întrebare: cine l-a adus pe Bot în PDL? Cine i-a dat un colegiu eligibil în 2008? Ei bine, penru toate eşecurile astea, pentru toate jigodiile aduse în PDL cineva trebuie să plătească.
Asta cu victoria strategică e adevărată. Au căștigat bătălia ideologică, chiar împotriva lor. Problema e alta, nu PDL va ridica premiul. La cum arată lucrurile Boc a ajuns, din nefericire, cea mai proastă opțiune. Dacă câștigă Boc, partidul își va menține unitatea dar va pierde definitiv direcția. Boc a funcționat bine în criză, a fost capabil de tăieri de bugete importante acolo unde majoritatea politicienilor ar fi dat înapoi. Deficitul a fost oarecum stabilizat iar un început de creștere economică e posibil. Dar dacă Boc va rămâne prim ministru, va ceda presiunilor din PDL pentru mărirea salariilor angajaților la stat și, implicit, inaspririi regimului fiscal. Rezultatul va fi completa alienare a electoratului de dreapta și reorientarea PDL către bazinul electoral al USL. Semnele sunt deja proaste. Iată un exemplu: povestea cu TVA-ul pe drepturile de autor e și o eroare de logică și de comunicare. Daca ceri contributii sociale pe veniturile din drepturi de autor, inseamna ca le asimilezi unui salariu. Daca aceste venituri sunt un salariu, atunci cine a mai pomenit sa platesti TVA pe salariu? Oricât îmi displace Nistorescu, chestiunea sună prost. Exemple mai sunt multe, toate în direcția măririi presiunii pe cei care produc bani. Moartea va fi lentă și sigură pentru PDL în scenariul ăsta, în care electoratul de stânga îi detestă și nu-i mai crede iar cel de dreapta se simte trădat.
Așa că Blaga e varianta bună. Dacă câștigă el, poate se hotărăște și Băsescu să nu mai aștepte ceva de la PDL și, împreună cu cei care cred totuși în valorile dreptei, să dea drumul la o nouă formațiune. Eu unul continui să cred că un PDL rupt în două și țintind cu 2 formațiuni în urban/rural are șanse mult mai mari. De asta îi urez succes lui Blaga!
si toate procentele alea sunt din aia 35%(obtinut cu acatiste date antenescu, po(a)nta, voiculescu si baselu) care se vor prezenta la vot, nu?
Ce frumos ar fi daca Dna Udrea ar fi un Basescu chiar si cu fusta.
Din nefericire nu este.
Din fericire nici Ponta nu este.
@Ribelalu
Exista oameni, multi , care cred in ceva si reusesc sa ti transmita acest lucru.
Nu conteaza cite tinichele ii legi de coada atita timp cit respectivul reuseste sa ti transmita ideile lui.
Dle Aligica,, am folosit o nota aiurea , nu am nici o intentie sa va critic , din contra.
Partea proasta este PDL ul care reuseste sa ma aduca exasperare.
In speranta ca iese albastru, amesteca aceleasi si aceleasi culori si se mira ca iese tot rosu.Si oriciti i am spune ca mai trebue si altceva se incapatineaza sa amestece aceleasi si aceleasi ingrediente.
Ca sa l citez pe @Nedormitul – PDL ul nu intelege ca a pierde cu Boc in frunte sau cu Blaga in frunte sau cu Falca sau cu Udrea pentru noi e tot una.
Si din nefericire vor pierde pentru ca nu au nici mesaj nici purtatpor de mesaj.
"În aceşti 3 ani de austeritate PDL a scăpat de votanţii pomanagii"
PDL-ul n-a avut, zic eu, niciodata votanti pomanagii. L-au avut "decat" pe Basescu.
Relativ la analiza politica:
Cand citesc nota de mai sus scrisa de "ribelalu" inteleg ceva despre caz, are valoare adaugata, ce face autorul in ea se numeste analiza politica adevarata.
Cand citesc o "analiza" ce pune esecul PDL la Baia Mare pe seama "lipsei de reforma" in partid sau a neadoptarii "criteriilor de intergitate", pot sa numesc aia orice dar nu analiza politica. Nici macar comentariu politic. E jurnal intim.
oameni credibili?…nu cred ca mai exista asa ceva. intotdeauna se va gasi sau se va inventa ceva despre oricine. si chiar daca este inventie, in 24 de ore se vor gasi o gramada care sa jure ca au fost de fata cand s-a intamplat. si din granada asta cel putin jumatate vor si crede ca au fost acolo.
@tucu
de ce ma criticati?
sunt cu totul de acord cu dv:
…De fapt in discutie nu sunt “”criteriile de integritate”" sau alte “”prostii”" ci capacitatea de a selectiona si promova oameni credibili…
Spun aproximativ acelasi lucru.
În aceşti 3 ani de austeritate PDL a scăpat de votanţii pomanagii. Ceea ce înseamnă că nici baronii nu mai sînt ce au fost ca importanţă în partid şi în alegeri. Evident că PDL are nevoie de feţe noi, dar prin feţe noi eu înţeleg politicieni adevăraţi, nu intelectuali cuprinşi de nevroze sau poliţai de la Internal Affairs. Cînd criticii din interior ai PDL au fost nevoiţi să scoată şi altceva în afară de strîmbături la Falcă et comp au scos un mare fîs. De ce? Fiindcă "integritatea" e singurul subiect pe care-l cunosc şi îi interesează. "Gigel, cît fac doi plus doi?" "Toa'şa, Costel a spart geamul şi mi-a dat penarul pe jos şi eu am 10 la purtare, toa'şa".
Victor Ponta: "Intotdeauna v-am spus ca doamna Udrea este un Traian Basescu in fusta, doamna Vass e un Emil Boc in fusta"
N-a observat că el însuși este un Adrian Năstase fără fustă.
Chereches a cistigat la Baia Mare pentru ca era siustinut de USL sau datorita propriului potential?Daca nu era deturnat de la PDL cistiga sau nu?
De fapt in discutie nu sunt ""criteriile de integritate"" sau alte ""prostii"" ci capacitatea de a selectiona si promova oameni credibili.
Va aduc aminte in cazul in care ati uitate ca daca in 2004 si 2008 pusculita era in mina altora de data asta ea e in mina PDL ului-apropo de resurse.
Cu toate resursele au reusit sa faca rahatul praf. Nu ma refer la procentajul lui Chereches ci la procentajul PDL-14% -rusinos.
Dle Aligica oricit ar fi de plictisitor sa tot discutam de diverse incercari (abile sau nu) de a inbunatati imaginea PDL e mai atragator decit sa discutam la sfirsitul lui 2012 motivele pentru care PDL a pierdut alegerile.
@ poweraxell:
Alegerile din Baia Mare sunt extrem de ciudate din mai multe motive:
1. Catalin Cherches a fost deturnat in ultimul moment spre USL
2. A existat o coalitie USL-UDMR formata din 4 partide care nu a reusit sa gaseasca drept candidat un membru de partid ci au mers pe mana unui "independent" (Catalin la ora actuala nu face parte din niciun partid deci pot exista oricand surprize din partea lui)
3. Catalin Chereches a fost pe rand exclus atat din PSD, dupa ce a devenit Ponta lider, cat si din PNL, de Crin, pentru "indisciplina". acum brusc a fost evaluta
4. Si Catalin Chereches este in atentia DNA
5. Prin oras si pe bloguri se zvoneste ca s-au bagat bani multi in campania electorala de catre cei interesati in exploararea aurului pe baza de cianuri la combinatul "Aurul" din oras, detinut la ora actuala de cel mai mare miliardar rus Mihail Prokhorov
6. Catalin Chereches este fratele lui Corin Chereches, candidatul PDL pentru primarie in 2008.
Acum stau si ma intreb cine dreaq a invins la Baia Mare? USL-UDMR, PDL, rusii sau familia milionara Chereches?
baia mare era pierdută din start. anghel a avut o notorietate bună în oraș, în ciuda problemelor cu legea. în plus, ca imagine, băimărenii îl cred o victimă. ar fi fost o minune ca usl-ul să piardă alegerile.
Mi se pare foarte interesanta analiza lui Mirel Palada si foarte binevenit comentariul lui Bleen. Cred ca e o tema centrala pentru politica romaneasca. Nu cred insa ca sondajul si analiza vor fi dezbatute public cum ar merita.
Nu am verificat alte discutii de azi (e ora 7 am la mine, acum m-am trezit) dar mi-e teama ca "analiza politica" a zilei va fi despre cum PDL a pierdut la Baia Mare pentru ca nu a incorporat "criteriile de integritate" sau o alta aiureala similara.
Dragoș, fii bun și temperează-ți limbajul, sunt destule alte locuri mai potrivite pentru defulare.
dragoș
ți-am șters ultimul comentariu. dacă continui așa, ești banat.
@ ribelalu: ipoteza santajarii lui Chereches pentru a candida din partea USL este confirmata oficial …
"Deputatul Cătălin Cherecheş, candidat la Primăria Baia Mare, a fost o ţintă pentru Antene cât timp negocia cu PDL. După ce a intrat în USL, Codruţ Şereş a îngropat "dosarul" său
Au mai fost şi alte cazuri în care a trebuit să pui presiune pe un om politic?
Un caz fascinant este cel al deputatului Cătălin Cherecheş, candidat la Primăria Baia Mare unde azi (ieri – n.r.) sunt alegeri. Cum s-a transformat el din băiatul rău al PDL într-un candidat onest al USL. Înainte să se ştie că va candida pentru USL erau foarte multe zvonuri că va fi la PDL. Am fost şi am vorbit cu conducerea Intact şi mi-au cerut să ne axăm pe Cătălin Cherecheş pentru că vin alegerile de la Baia Mare. Am zis OK, m-am dus, m-am interesat şi am aflat nişte lucruri stupefiante care se puteau transforma în informaţie: are un dosar la DNA pentru nu ştiu ce schimb de terenuri, e o persoană asupra căreia planează suspiciuni de corupţie.
Ai strâns informaţii despre el. Au apărut?
Nu, n-au apărut. Apoi am avut o altă întâlnire cu conducerea Intact şi am întrebat ce mai facem cu acest caz. Şi am rămas fascinat de stupefiat. Mi-a spus pe un ton senin că tocmai trecuse pe acolo Crin Antonescu, iar după discuţia dintre preşedintele PNL şi conducerea Intact mi-a spus că "asta e politica şi trebuie să-l lăsam pe Cherecheş în pace"…
Asta la cât timp?
La câteva zile, o săptămână.
La o săptămână după ce ţi-au cerut să-l ataci ţi-au cerut să-l laşi în pace?
Aşa mi-au spus literalmente: lasă-l în pace, pentru că asta e politica. Astea sunt cuvintele pe care le reproduc din discuţiile mele cu Codruţ Şereş. Mi-a spus: Cherecheş stă foarte bine în sondaje – între timp devenise candidat al USL – şi că nu îşi permit să piardă cele mai importante alegeri locale din acest an. Ce e foarte interesant, spunea că au râs cu lacrimi la întâlnirea dintre Crin Antonescu şi conducerea Intact "
Restul in EVZ
@tucu
a pierde puterea cu 35% sau a o pierde cu 15% e tot un drac.
scuze…raspunsul era pentru @tucu
@turambar
Poate iau 20% . Va fi o infringere si preambulul dezastrului deoarece in momentul in care vor fi decuplati de la resurse nu prea mai au nimic de oferit.
Insa pentru mine nu este interesant ce se intimpla cu PDL ul ci care este raspunsul la intrebarea ""Cine bareaza ascensiunea USL ului la putere""?
*politicile de stanga ale PNL-ului(virarea partdiului) au inceput cu Tariceanu, sa dam Cezarului ce-i al Cezarului…
@ turambar.
"In general si in politica incerci sa cistigi nu sa conservi dezastre din anii precedenti"
Eu personal ma asteptam ca la Baia Mare rezultatul USL-UDMR sa sara de 60%. au avut totul la indemana: resurse, 4 partide, campanie electorala permanenta la antena si realitatea de vreo 6 ani de zile. rezultatul? identic ca acum 3 ani (indiferent cum il privim 51% sau 77%).
Ce ati spune daca la viitoarele alegeri, la nivelul intregii tari, sa se conserve rezultatele de la precedentele alegeri locale sau parlamentare?
@dragoș
mirel este protejatul lui mirel. dacă vă prind pe vreunul că vă luați de el, v-am spart.
din sondajul respetiv se mai poate trage si concluzia ca de fapt oamenii bogati sunt in Ro mai putini. cam aceleasi date ca de pe Romania CIA world fact book. cand citesti datele alea, vezi clar ca Romania cam e de fapt o tara SARACA.
strategic vorbind, asta se cam reflecta si cine si cum de ce face politica respectiva.
"batranii" tind spre status quo, tinerii spre viiitor.
aparent, Crin ar fi de neinteles. insa, Crin Antonescu e un cinic, ca toti penelistii.[nota, de altfel e distractiv cum si-o trag intre ei ca-n cantecul lui Moscopol, intr-un partid "comunist"]: http://www.youtube.com/watch?v=q9diqodew_a
Crin stie ca poa' sa ajunga presedinte numai cu politici "de stanga".
si fin'ca veni vorba de strategii de lupta[nu alea politice], totusi in orice batalii, "centrul" e cel mai important, nu-i asa Bleen? 🙂
PNL-ul nu a fost nicioata majoritar in Ro, in perioada post comunista…, raspunsul poate e mai sus.
Nu, Dragos, noi astia doar ti-o dam prin batista, sa nu te ineci
turambar,
voi astia, golanashii lui Felix, folositi batista au ba ?
Daca acum sint in jur de 18, vor lua intre 20 si 25. Au resurse la indemina. 20 la parlamentare si 25 la locale
Sensei 25%? De unde atata optimism pentru Emil Boc? Parca erau pe la 15%.
Vor lua undeva intre 20 si 25
@ribelalu
In general si in politica incerci sa cistigi nu sa conservi dezastre din anii precedenti.
CHereches-cisdstigatorul a fost mai intii la PSD dupa care a trecut pe la liberali si PDL si acum face pe independentul.Deci nu e nici pe de parte un produs PDL.
Eu consider ca PDL nu este capibil sa priceapa ca succesele sale electorale din ultimii ani au un singur motor-Traian Basescu , ca au pierdut acest motor ,si ca nu sunt in stare si nici macar nu se obosesc sa caute alt motor care sa i propulseze.
In actuala formatie daca vor lua 15 % sa fie fericiti .
Pentru cei ce au uitat -in 2000 inainte de alegeri PNT ul se invirtea in sondaje tiot pe la aceasta cifra. Ce a urmat s a vazut.
@ tucu:
La Baia Mare nu s-a intamplat nimic. Rezultatele sunt identice cu cele de acum 3 ani:
Rezultate cumulate USL-UDMR-Mircea Dolha("independent PSD"):
•2008: 76,77%
•2001: 75%
Rezultate cumulate PDL-Vasile Vlasin("independent" PDL):
•2008: 17,72%
•2011: 17,75%
In plus conform dezvaluirilor facute in Evenimentul Zilei de azi, invingatorul a fost "furat" de catre USL de la PDL, probabil prin santaj.
pentru mai multe amanunte poti sa ma "vizitezi"
De ce Baconsky de dreapta? Simplu: ca isi face cruce cu mina dreapta.
Tizule, mersi pt preluare si pentru vorbele despre cinematografia japoneza 🙂 :friends:
Bakonsky de dreapta? DE CE?
e nevoie de un nou concept in doctrina liberala, oblomovismul. 🙂
Nu inteleg unde este victoria.
In mentalul romanesc dreapta a fost identificata intiotdeauna cu extremismul-legionarii, fascistii, etc.
Din acest motiv absolut toate partidele au tinut sa asocieze si notiunea de centru cind era vorba de doctrina.
PDL ar fi obtinut o victorie daca cistiga si la sectiunea centru .
Eu cred ca cel mai relevnat rezultat este cel ce arata intentia de vot functie de categoria de venoituri.Pe segmentul cel mai curtat de toate partidele -segmentul cu venituri medii -PDL ul ocupa ultimul loc cu un rezultat dezastros-14%
Eu zic ca concentrindu ne atentia pe PDL pariem pe un cal mort-vezi ce s a intimplat la Baia Mare.
Daca nu vrem ca din 2012 sa l ascultam pe Ponta din post de prim ministru haideti sa incercam sa scoatem altceva pe piata.
@radu Am vrut sa intreb daca ce spui inseamna ca Bidongol Porumb…pleaca la nevasta, da' mi-a luat-o TOG inainte :)))
Sa munceasca bine canapeaua aia. Macar sa ia o nota mare la mototolit cearceaful.
Mirel, lasa gargara doctrinara! 🙂 azi e ziua Europei si Crin Antonescu va sarbatori prin munca. 😀