Reiau ce scriam în martie 2011:
„Prevederea de 3% deficit în Constituţie e o uriaşă prostie, cred că i-a fost inspirată de noul său prieten, Viktor Orban, că am vazut că şi Viktor Orban vrea să modifice Constituţia. Deficitele şi, în general, economia nu ţin cont de deciziile politice ale lui Băsescu. O prostie de genul ăsta numai la Viktor Orban am văzut şi am văzut că Traian Băsescu, în Europa, în afara de Viktor Orban, nu mai are niciun fel de partener, nimeni nu mai vrea să stea de vorbă cu el. S-au găsit amîndoi: doi oameni la fel de înguşti în gîndire, la fel de dornici de putere absolută. Şi, repet, pentru noi prietenia dintre Băsescu şi Viktor Orban e un pericol pentru noi ca ţară şi ca poziţie în Europa” a declarat Victor Ponta.
Victor Ponta face o confuzie gravă, pe care doar Che Guevara sau Crin Antonescu ar mai fi putut-o face, cînd zice că „deficitele şi economia nu ţin cont de deciziile politice”. Ponta confundă bugetul statului şi deficitele sale cu economia, aşa cum doar comuniştii o mai făceau. A spune că bugetul e totuna cu economia e ca şi cum ai spune că taxele sînt totuna cu piaţa liberă. Or, în primul caz avem de a face cu o decizie politică. Veniturile şi cheltuielile bugetului sînt decizii eminamente politice. Politicienii şi funcţionarii Statului sînt cei care decid cît e impozitul pe venit sau profit, cît sînt accizele, cît e TVA-ul, cît sînt contribuţiile sociale, politicienii şi funcţionarii Statului sînt cei care decid cît şi pe ce sînt cheltuiţi banii obţinuţi din taxele mai sus enumerate şi cu cît trebuie să se împrumute cînd nu le mai ajung banii pentru ceea ce vor ei să facă. Acestea sînt decizii politice, nu rezultatul cererii şi ofertei, să ne fie clar. Bugetul e făcut de politicieni, în Guvern şi votat tot de politicieni, în Parlament, nu e rezultatul pieţei libere.
Pe de o parte economia, chiar şi cea mai liberă, este influenţată de deciziile politice, pe de altă parte, bugetul nu înseamnă altceva decît banii de cheltuială ai Statului iar deficitul bugetar sînt banii pe care Statul îi cheltuie fără să-i aibă, pe care-i împrumută şi pe care, azi, mîine sau poimîine îi plătesc cei care produc, adică cetăţenii. Ceea ce se face că nu înţelege Victor Ponta e că toate cheltuielile statului, atît cele pe care şi le poate permite cît şi pe cele pe care nu şi le poate permite dar pe care totuşi le face sînt plătite de cetăţeni. De cetăţenii de azi sau de mîine. Iar deficitele bugetare, ca şi bugetul, sînt decizii eminamente politice.
Deficitul bugetar este soluţia win-win pentru populismul economic: dai pomeni fără să creşti taxele. A folosit-o cu deosebit succes Tăriceanu în 2008. Este cea mai facilă modalitate prin care poţi obţine voturi şi cîştiga alegerile. Politicienilor trebuie să li se ia această libertate. Trebuie să li se ia libertatea de a ne încălca nouă libertăţile şi a ne fura viitorul, libertatea de a pune pe alţii să plătească pomenile date de ei prin intermediul bugetului atît clientelei economice cît şi clientelei electorale. Ce garanţie putem avea că politicienii nu duc Statul la faliment şi nu ne pun pe noi să-l scoatem din faliment? Singura garanţie ne-o poate da Constituţia, o altă garanţie nu putem avea. Politicenii sînt dispuşi să cheltuie oricît din banii noştri şi să se împrumute oricît în contul nostru şi al copiiilor noştri pentru a cîştiga alegerile şi pentru a se menţine la putere. Nu-i interesează ce se va întîmpla peste opt sau zece ani, îi interesează doar de cîţi bani au nevoie ACUM pentru a-şi plăti voturile. Şi aici nu mă refer la găletuşe şi clientela economică, mă refer la pomenile electorale stipulate prin legea bugetului şi acordate bugetarilor şi asistaţilor. Cine are curiozitatea să se uite în buget, va vedea că zecile de miliarde de euro aici se duc.
Libertatea Statului de a dispune de viitorul nostru trebuie limitată în aşa fel încît să nu încalce cu totul libertatea noastră, în aşa fel încît să ne mai rămînă şi nouă şi copiiilor noştri o fărîmă.
Ponta mai zice că o prostie de genul ăsta a văzut doar la Traian Băsescu şi Viktor Orban. Fie vorba între noi, deficitul bugetar este limitat prin Constituţie în Germania, în Elveţia şi în toate statele americane (cu excepţia Vermont-ului, paradisul stîngismului pe continentul american) iar propuneri de a introduce o asemenea regulă sînt şi în Statele Unite, la nivelul statului federal (un asemenea amendament a picat în 1995, la doar un singur vot) sau Franţa. Dacă prostiile lui Băsescu se mai întîlnesc pe la nemţi, americani sau francezi, Ponta e ceva mai original şi exclusivist: prostii ca ale lui nu mai vezi decît foarte rar, şi numai la Crin Antonescu.
Iată cîteva link-uri pentru Ponta:
Sarkozy calls for constitution change to limit deficit
Paris plans constitution changes to cut deficit
Constitution Is Only Way to Cut U.S. Deficit: David M. Primo
Idea for cutting the deficit – modernize the constitution
Berlin weaves a deficit hair-shirt for us all
Articol scris în 14 martie 2011
@valentin: te inseli, drumul mentionat de tine Sculeni – Iasi – Bucuresti care trece prin Bacau nu este nici macar pe 100m drum expres. Este drum european modernizat. Drumurile express nu trec prin localitati, nu au intersectii sunt un fel de autostrazi la parametrii mai spartani si au indicator separat: dreptunghiul albastru cu un contur de autovehicol alb in mijloc. Inca nu am vazut drum expres in RO ci doar indicatorul in manualul pentru scoala auto. Am vazut in schimb in Ungaria, Slovacia, Franta etc. Limita de viteza este de 110 km/ora iar numarul de masini/ora care il pot folosi este mai mic decat in cazul unei autostrazi. Poate avea doar o banda pe sens sau doua (cel mai mult am vazut cu doua) dar repet nu se interescteaza cu nimic pana nu apare indicatorul de sfarsit drum expres. Toate cele bune!
Si totusi ce se intampla cu judecatorii de la Curtea Constitutionala care au dat cgiar o decizie in care spun ca nu se poate introduce treaba cu deficitul in Constitutie. Iar acum toata Europa face asta. N-ar trebui sa plece un pic de pe aici? Sa invete niste drept constitutional?
economia e clasa exploatată iar statul e clasa exploatatoare. ponta e de dreapta.
As mai avea argumente si la celelalte chestiuni dar suntem off topic.Problema pe care o am eu cu Ponta si banuiesc ca nu numai eu e ca nu da nici o idee coerenta despre ce si cum. De fiecare data spune idiotenii,in materie de relatii externe este praf, a dovedit in mult prea multe randuri ca vrea sa isi subordoneze justitia etc,etc.Aici nu e vorba daca Basescu a gresit sau nu,daca s-a contrazis la un moment dat sau nu.Pentru ca episoadele de genul asta se pot intampla oricui.Atunci cand mergi pe un drum te mai poti opri cand si cand sa te legi la sireturi daca te impiedici. Important e sa iti mentii directia nu sa mergi 10 metri inainte si 10 inapoi. Ca nu mai ajungi niciodata unde trebuie.
@Ionut S: la ora cand era facuta declaratia "Romania nu are nevoie de autostrazi",chiar nu avea din doua motive. Unul de trafic,probabil la jumatate fata de cel actual,celalalt de finantare,pentru ca rezerva valutara a tarii depasea cu indulgenta 4 mld de dolari, acordurile de preaderare nu erau semnate,deci nici vorba de bani pentru autostrazi.Solutia prevazuta cu drumuri expres a fost o solutie la vremea respectiva si una chiar foarte buna avand in vedere ca a rezolvat cat de cat problemele pe un deceniu.Cine a mers de la Bucuresti la Bacau inainte si dupa construirea drumului expres stie la ce ma refer.Sa ma scuze bucurestenii dar oamenii mai vor sa circule cu masina si intre Bacau si Iasi nu numai intre Sinaia si Bucuresti sau Bucuresti si Constanta.
N-aş crede că Che Guevara acea confuzie, el avea încredere în forţa politicului, n-o fi fost un bun economist, dar era un bun comunist.
citat din mine insumi: "o tara care se impiedica de cioturi ca Victor Ponta, Crin Antonescu, Frunda György, gen, este o tara de cacat"
"Domnul Ponta nu conteneşte să-mi facă viaţa grea. De fiecare dată când spune o nouă idioţenie trebuie să stau să mă întreb: oare se poate mai mult? Trebuie să mă uit în arhivă şi să studiez: oare nu cumva a rostit alta şi mai nemaipomenită?"
http://hydepark.ro/articol/articol/ponta-si-a-pus…
Lista e totusi lunga, daca nu avem memorie selectiva: Romania nu are nevoie de autostrazi,Romania refuza sa intre in criza, profetii apocalipsei economice de la televizor bat campii, nu pot sa imi imaginez ca o lege votata si promulgata nu se aplica – nu ar mai fi stat de drept, am trecut de stadiul in care avem nevoie de acorduri cu FMI,nu se pune problema sa se taie pensii sau salarii, iesim din criza acu', ba acu', ba acu'… Ehehehe!
Pe mine ma framinta o alta intrebare.
Citi sefi din PDL sunt fericiti cu un control al UE asupra bugetului? Chestia cu controlul FMI a fost greu de indurat dar era trecatoare.
Chestia cu controlul UE este permanenta.
Angajamentul asta trebue sa treaca macar prin parlament pentru a capata putere de lege.
Va intruni majoritatea?
Barbu, Vosganian, Grebla (vorbitori pe "sticla" la ora asta) si toata opozitia cu toti "expartii" si "anal-istii" ei sunt disperati, dar mai ales, nelimitat de jegosi si imputiti.
"Slagarul"=maneaua zilei: "daca Basescu ii iubeste pe romani, sa lase parlamentul sa faca si sa dreaga".
Barbu pe B1:"Evident ca vor creste taxele, ca altfel nu respectam parametrii." De scaderea cheltuielilor o fi auzit? De privatizare a auzit? De restructurare a a sistemului bugetar a auzit? De renuntare la pomenile electorale a auzit? De sutul in curul statului asistential a auzit?
"Fiscalitatea ramane suverana, Romania nu cedeaza aici, doar parametrii bugetari sunt decisi la nivel european" Basescu
Scriu ca sa-i dau un like lui Mihai Mitran, ca nu stiu sa umblu pe FB. In seara anterioara postarii cu Portariuc, Ponta a dat un recital de IQ la Gadea din categoria "asa ceva nu exista".
Si mai scriu ca sa ma mir de bleen, care-i da sa citeasca ca pentru IQ normal, si inca in EN. Maybe Geoana.
Asa se masoara si decaderea invatamantului: Crin la vremea lui a fost un simplu repetent pokerist, Ponta a fost sef de promotie.
Ce dracu o sa mai faca stanga (USL) daca Romania baga limita de deficit in Constitutie si adera la euro (deci nu mai poate tipari bani)? Cum mai da pomeni, cum mai mareste salarii bugetare si pensii?
Florina,
Incredere deplina nu poti avea nici in propria persoana, la o adica…"Simpatiile energetice" (si nu numai) intre Occident si Rusia sunt cunoscute, ca si batutul palmei pe sub sau peste masa UE. Si Rusia si China au (prea) multi "prieteni" si "trimisi" in vest.Asa este. Dar cum speranta moare ultima, n-or fi doar tembeli si/sau stangei pe lumea asta…Zic si eu…Si e loc de discutat despre unele garantii.
Daca s-ar reglementa si tiparitul de bani, nu numai deficitul, stanga ar disparea. Ar ramane fara singurele sale arme economice.
Comentariu pe Facebook (Mihai Mitran): "La citeva zile dupa ce ponta il ridica in slavi pe papandreu pe blogu-i, prim-ministrul grec e ejectat de propria-i incompetenta si de merkozy, acum citeva zile inainte de summit compara administratia de la bucuresti cu cea de la budapesta (nici o legatura mai ales din cauza politicii fata de fmi si a aberatiilor nationaliste ale lui orban) ca peste citeva ore bucurestiul sa adere la programul de austeritate al UE in timp ce orban se balbaia..cit de fracturata poate sa fie mintea presedintelui psd !? acum vad ca il cearta pe boc fiindca nu a luat mai din vreme deciziile pe care pina ieri le critica cu minie proletara..! pina la urma geoana cred ca va ramine un standard inalt al inteligentei in interiorul psd."
O diferenta intre hotii de la putere si cei din opozitie este, cred, si faptul ca cei din urma s-ar re-orienta rapid spre constructia putinoasa euroasiatica, nesuportand "jugul" controlului si sanctiunilor UE. Iar asta ar fi o problema serioasa :(((
Flavia,
categoric! nu am susţinut vreodată că PDL nu face asta, ba chiar mă revoltă cînd se întîmplă în PDL, spre deosebire de PSD. acolo doar constat. replica era doar strict legată în context de Ponta.
Mih,
ăsta pare a fi pericolul cel mai mare, la o primă vedere. la o a doua, rămîn de evaluat, totuşi, şi legăturile UE cu Rusia.
.. lasa ca ia vn. mintea la cap.. a zis ca_i de acord cu 0,5 structural si 3 deficit.. a bagat_o si peaia cu lege cu putere constitutionala_ buna_ la ideea lu nastase..
Florina, pe sub masa fura toti. Exemplu concret? Sistemul de vot HPO.
Cu bune si rele, situatia europeana actuala, ridica pe "culmi nebanuite" disperarea USL.
Mih,
singura bucată de ideologie cunoscută de Ponta este: noi vrem să dăm la oameni (şi-n cap dacă-i nevoie) ca să putem fura noi, iar dreapta nu ne lasă.
Doamne, fereste-ne de "responsabilitatea" uslasa!
Pana la aparitia unei alternative mai (mult mai) de dreapta, prefer "iresponsabilitatea" celor acuzati de t'oarasu' procuror.
Si continua in declaratii idioate chiar acum in direct la televiziune. "Basescu iresponsabil, arogant, mincinos bla bla"
Singura dilema pe care as avea-o, pe subiect si legat de Ponta&Antonescu este cat nu stiu /cat se fac ca nu stiu despre buget si economie.Cred ca procentul lui "nu stiu" e mult mai mare fata de "se fac ca nu stiu", in cazul ambilor, luati la pachet si e si mai mare la Antonescu fata de Ponta (care mai stie ceva ideologie de stanga, deci ce e de dreapta e "cah", in timp ce Crinuta nu poate fi banuit ca face efortul (piei, drace!)sa inteleaga asemenea "mofturi"- doar el e "demnitar", nu "slusbas", ce naiba!:))) ).