„Jurnalistul are toată libertatea de pe lume: poate pleca cînd vrea, dacă nu-i convine.” Sorin Ovidiu Vîntu
A spus-o fiindcă era convins (şi este în continuare) că jurnalistul nu are unde pleca. Că se va reîntoarce în tăcere şi anonimat. Că vocea nu-i va mai fi auzită niciodată. Şi că va muri de foame. Şi totuşi, cei de la Kamikaze au ţinut pariul şi au plecat. Deşi, dacă mă gîndesc mai bine, la urma urmei nu e pariul lui SOV cu Kamikaze ci cu noi toţi.
Cît valorează libertatea presei pentru noi? Sînt convins că cei mai mulţi vor răspunde: „Enorm”, şi vor argumenta şi de ce. Este în interesul nostru să avem o presă liberă? Da, veţi zice aproape toţi.
Cît înseamnă enorm?, vă întreb. 1 leu pe lună, 5 lei pe lună, 10 lei pe lună? Ne plîngem că de ani de zile noi, ca public, pierdem bătălie după bătălie în faţa oştilor mai mult sau mai puţin regulate şi finanţate de SOV şi Felix. Dar n-ar trebui să ne mire asta. Ei investesc milioane sau zeci de milioane de euro în interesul lor personal, împotriva interesului public sau, mai bine zis, împotriva interesului publicului. Publicul cît e dispus să plătească pentru interesul său? Cît ne costă, pe fiecare dintre noi, o presă liberă? Mult mai puţin, zic eu, decît ne costă o presă în slujba oligarhilor.
Un abonament la Kamikaze e în jur de 7,5 lei pe lună. Mai puţin decît un pachet de ţigări, o bere la terasă sau o sută de whisky. Contează un abonament de 7,5 lei în războiul intereselor dintre SOV şi public? Nu mult. Exact cît un vot în 6 decembrie 2009.
PS. „Publicul are toată libertatea de pe lume: poate pleca cînd vrea, dacă nu-i convine.” jurnaliştii de trust
UPDATE. Uite un exemplu „comunist” (cum ar spune blazaţii trişti şi atoatecunoscători) dat de un comentator, de cum merg lucrurile prin afară:
@AncaL
„Cititorii au o mare responsabilitate!
Io am un exemplu simplu, nu neparat legat de presa: acu’ ceva timp s-a pus problema in cartierul nostru (meleaguri straineze) sa se desfiinteze un magazinas gen alimentara. Familia care gestiona mica afacere inchiria un spatiu de la primarie. Ca sa-i forteze sa plece primaria le-a marit chiria (vroiau sa faca nus’ ce birou acolo).
Cei din cartier s-au opus, magazinasul era foarte bine aprovizionat si era deschis si duminica (cand pe aici chiar nu exista nika deschis).
Familia a pus un anunt in usa spunand ca primaria le-a marit chiria si cum ei nu vor sa mareasca preturile, vor inchide afacerea.
S-a adunat comitetul de cartier si s-au gandit oamenii cum sa-i ajute. Unii cunoscatori s-au uitat pe registrele omului (observati transparenta!) si au ajuns la concluzia ca poate fi suportat pretul chiriei daca li se mareste volumul de vanzari. Si ne-au anuntat pe toti ca il putem ajuta cumparand de X euro (este o suma f. mica) constant, in fiecare sapt. Si exact asta am facut toti, ne-am “abonat” la ala sa luam anumite chestii in fiecare sapt.
Si merge sistemul excelent, pt. ca si noi si proprietarul avem interesul sa mearga bine afacerea.”
Florin Cojocariu,
doresc doar sa subliniez ca era vb de o lista de prioritati, iar nu de o negare premeditata a unui fenomen. Raportat la puterea analitica a fiecaruia, e f probabil ca succesiunea acestor prioritati sa fie alta. Fie si din faptul ca existenta "mogulilor" e un efect al disfunctionalitatilor, iar nu o cauza a lor. Daca maine mogulul SOV cade, va apare un altul. Pentru ca sistemul permite acest lucru! sau crezi ca Bobby n-ar fi interesat sa devina si el mogul, daca poate?!
Intr-o tara in care politicienii sunt asemenea lui Vantu, dand o interpretare arbitrara legii fundamentale, nu trebuie sa ne miram ca avem sovuri in toate cele!
Imi pot inchipui ce-ar fi fost cu Voicu la Interne, pur si simplu din perspectiva faptului ca Voicu nu e un caz singular, chiar daca e singurul devoalat! Si mai teama mi-e de cei ce-si fac in continuare jocurile, iar nu de "fraierii" demascati.
P.S. Imi pot inca mai multe inchipui: de exemplu, ca in 2014 ar castiga Ponta si, intr-o interpretare ad literam a Constitutiei, dupa consultarea cu partidul devenit majoritar in 2012 (sa zicem PD-L) alege un premier de la PSD, pe motiv de gasca marmosim sau dali (pretextele pot varia). Constitutia il obliga doar sa se consulte, nici macar sa aleaga un premier de la partidul majoritar. Dar cand parlamentul unicameral are numai 300 locuri, pentru obtinerea carora investitiile personale pot fi amortizate mult mai greu, Ponta are sanse a se impune. Plus ca, foarte probabil, dupa castigarea alegerilor prezidentiale, multi vor schimba barca. Avem deja traditie in acest sens, incat as propune sa facem doar alegeri prezidentiale, parlamentul sa-l constituim pausal in functie de acestea. Ce zici?
Yeba, dă-mi voie să nu fiu total de acord.
Şi eu sunt inginer, în paranteză fie spus, privirea noastră expresivă de datorează faptului că, neputându-ne exprima aşa articulat, retina preia o parte din funcţiile creierului (ca la batracieni, care nu gândesc decât ce trece prin filtrul ochiului) şi deci sunt sensibil la grafică, imagini, etc.
Dar nu m-ar deranja nici măcar o revistă Kamikaze cu provocatoarea grafică a Monitorului Oficial sau a Gazetei Matematice (Nedo, vai, din păcate mai există iar eu n-am fost niciodată trecut printre REZOLVITORII de probleme la ei – e drept că nici nu am rezolvat vreuna) cu condiţia să fie liberă, curajoasă şi cinstită. Dacă e şi frumoasă, cu atât mai bine.
În rest, rămâne cum a stabilit Bleen, un număr din revistă e mai ieftin la chioşc decât o cutie de bere luată din Carrefour. Iar cu abonament e şi mai ieftin.
Yeba, văd că Madamei i s-a raliat toată diaspora care i-a încurcat socotelile lui Geoană.
Pe partea de grafică eu zic că ruptura s-a produs odată cu numărul curent și transformarea abia a început. La noul site se lucrează intens. Despre 'alea, alea', facem, dregem. Ist schwer. Jawohll!
Ba eu am platit $25 sau asa ceva pe vremea vechiului forum Catavencu, cred ca 2 sau 3 ani, pe urma mi-a trecut 🙂 În rest, de accord cu @nemo, cu precizarea ca exista si alte moduri de a sprijini presa independenta!
@El Cucuy, ca inginera, nu pot sa te contrazic decit cu privirea expresiva – pe scurt, presa independenta are ce ne livra si noua, astora agatati pe alte fuse.
Oameni care citeau doar Catavencu (vs. 22) in 96-97 cind au plecat si care, pierzind firul, au ramas sa-l citeasca acordindu-i aproape aceeasi incredere pe partea de politica, si riscind sa-i voteze pe alde Crin si Geoana, daca, ah!, nu eram eu 😆
Tb sa se diferentieze bine de Catza, grafica, alea, alea.
Alle Anfang ist schwer, dar pe mine ma impresioneaza tenacitatea de la 22 si voi va straduiti, si poate om fi mai multi receptivi la sugestia lui Bleen, fiindca si noi avem nevoie de presa, nu de lefegii in "organizatii".
Nemo, de ce nu zici, frate, că nu mănânci salm cu soia cu noi? Caz în care nu prea are ce să-ți livreze o presă independentă. Poate doar dacă te gândești să te intorci la bătrânețe sau, la pensie acolo, să nu-ți mai fie rușine că ești român.
Mulțumim pentru eventualul sprijin, și crede-mă că Mantzy nu e același lucru cu Andrei Manțoc, deși conlocuiesc în aceeași piele.
Cojo, și eu aș da 30€ la Hotnews, kit că n-aș intra juma de an la ei. Aș da să știu că există și că își fac treaba.
ElCucui: cat mai ard azi gazul cu stiri romanesti(+blogary), fac precizarea ca scriu de la distanta de cateva fusuri orare bune, ca nu am fost in Ro din 2008, ca nu am dat niciodata aia $20 cat voiau cei de la Catavencu ca sa poti cumpara online(imi dadea fwd un amic, da' tot numa' la caricaturile lui Mardale ma uitam), da' voua v-as da..sa zicem si $30 pe an 😀 si poate as mai putea sa conving vreo 2. da vreau mai mult, nu numa' poante de-ale lu' mantzy cu plm 😀
hai, ca p'orma zice lumea iar de chat, off topic, alea, alea…
Nemo, ai dreptate, dar nu pot sa-ti mltumesc INTEGRAL pentru sfaturi, deoarece te-am mirosit ca nu ai cumparat ultimul numar. Ai fi vazut ca multe dintre problemele pe care le enumeri s-au cam rezolvat sau au inceput sa se mai rezolve. Alle enfange ist sveer cum ar spune neamtu tiganu (nu stiu daca am scris corect ca ma joc cu un ipod si nu stiu sa consult google in paralel. Am citat din ceva reminiscente de educatie prusaca primita)
@Florin Cojocariu: nu, nu calitatea kamikaze era subiectul principal, era sustinerea kamikaze in general, deci si calitatea kamikaze in secundar.
poate nu ai observat, dar in postarea precedenta am dat-o pe dihotomia(ihi, invat in fiecare zi cate un cuvant nou 😀 ) kamikaze:
a. umor, pt ca baietzii astia se ocupa de umor in primul rand.
1. am adus in discutie subiectul "The Onion" pt ca revista aia a fost fondata intr-un garaj, de catre 2 studenti. spui de moguli. crede-ma, e cam la fel de greu ca-n lupta cu mogulii, sa razbati pe o piata uriasa, suprasaturata de reviste de umor la fiecare coltz de strada. e vorba 'de cel mai bun, de nou, etc'. chestii pe care le-am subliniat. nu am zis ca sunt slabi, am zis ca e loc de mai bine si ca le lipseste un caricaturist, de ex. ceea ce va lipseste si voua, btw. conform "o imagine face cat 1000 de cuvinte". ar trebui sa reluati colaborarea cu Devis Grebu, poftim.
2. chiar si pe o piata cu moguli, o poti lua de la zero. am dat exemplul bleen.ro (divide et impera, ce plm; nu stiu, mai e voie cu plm conform noilor reguli? 😆 ) pt ca bleen a luat-o exact de la zero, iar succes a avut exact pt c-a avut un umor "autentic" si de acolo a venit si traficul cel mai mult. deci, se poate si "acolo", cu moguli, DACA esti bun.
b. kamikaze investigational.
1.aici sunt de acord cu demersul lui bleen, ca trebuie sustinuti. de asta am si postat prima oara.
2. sunt de acord si cu tine, ca e vorba de "lupta cu mogulii". sa nu admiti asta, e vorba de rea intentie cu premeditare 😀 (cazul hantzy) sau de prostie.
din stenogramele sov, rezulta clar ca pe sov il arde la ficati efectul kamikaze, o data pt ca e un atac direct la adresa lui si-a doua oara pt ca ii contrazice toata filozofia lui cu privire la jurnalisti, care ar trebui sa fie un fel de curve. deci da, tre' sa fii f rau intentionat sau batut in cap sa NU vezi ca e "care pe care".
cam atat, am sa scriu mai pe seara o postare la un topic la care nu am vrut sa mai scriu 🙂 si apoi ma retrag iar, ca am postat cat pt urmatoarele 6 luni 😀
Da, îmi aduc aminte, anul trecut prin iarnă aduceam cuiva argumentele lui Florin privind mafia la putere. Mi se răspundea că Băsescu e chel, că au furat şi cei din PDL, că Boc e scund.
Perfect adevărat, dar mă întreb de ce majoritatea celor care lucrează în Occident sau în localităţile vestice ale ţării nu s-au speriat de alopecia lui Băsescu, ci de bărbile lui Vîntu, spre deosebire de marii democraţi de Teleorman, Olt sau Roman?
@Hantzy
criterii personale sculptate cu grijă de către formatorii de opinie. Mijloacele sunt arhicunoscute, acum şi cu valoare adăugată de către cei care minţind au ajuns să creadă minciuna. Nebunie curată.
Florin: "Acum amenintarea sunt mogulii"
Nu-mi propun sa te contrazic, fiindu-mi clar ca esti convins de adevarul celor afirmate. Insa este foarte probabil ca altii sa fie convinsi ca alta e amenintarea ce ne paste si actioneaza in consecinta.
E vb, pana la urma, de raul cel mic sau cel mare, pe care fiecare il identifica, bazandu-se pe criteriile personale.
@Hantzy: asta nu e o chestiune de optiune politica si convingeri. Inchipuie-ti ca cistiga Geoana si ministru de interne era Voicu. Poti sa schimbi perspectiva cit vrei, o tara condusa de o gasca de mafioti (doar nu ai impresia ca Vantu e om de afaceri sau Voicu vreun militar cu onoare) e o tara pierduta. Iar principalii artizani ai unei astfel de victorii sint mogulii, fara discutie. Eu eram decis sa emigrez din nou in caz ca Geoana cistiga. Repet, nu pentru ca e "stinga". Ci din cauza de Voicu, SRS, Chireac si compania. Recent am facut un apel pentru a dialoga cu stingistii de pe criticatac. Nu din simpatie pentru ei, doar pentru ca ei sint stinga si un dialog cu ei e cea mai buna cale de a demasca vidul doctrinar din PSD. Lighioanele strinse in jurul banilor lui Vantu si Patriciu nu au nici o ideologie. Repet, nu e o optiune politica, e o alegere de bun simt.
kamikaze e mai mult decat revista umoristica, sa inteleg…
pt partea de "umor", ma tem ca am sa-l contrazic pe Bleen, nu compari "22" si kamikaze in aceeasi oala.
da, am citit kamikaze si nu mi se pare ca da gaura in cer pe partea de umor. in fine, catavencu recent e numai o gaura 😀 ; il au insa pe Mardale, care mi se pare un tip mai mult decat talentat, pe alocuri genial. si revin la partea de talent/umor. "The Onion" e o revista care a fost infiintata de 2 studenti, care mancau sandwich-uri cu ceapa. Si-a ajuns ce-a ajuns, o afacere de milioane de dolari.
fara "subscriptii", "fara donatii", fara, fara. deci, contradictie la cele spuse de bleen. (apropo, bleen.ro, "fundatia" pe care s-a construit blogary.ro a fost un blog care a plecat tot asa, de la zero; spre deosebire de alte bloguri care au beneficiat de reclama prin asociere cu ziarele online..).
celor de la kamikaze le trebuie mai mult talent, ceva divers, ceva nou, ceva care sa NU semene "tot a Catavencu vechi".
daca e vorba de "jurnalism de investigatie" si kamikaze e mai mult decat o revista de satira/umor, da, are nevoie si de "sprijinul asociatiei de locatari". daca nu fac abonamente online, sa deschida si ei o lista de donatii 🙂 [desi nu as vrea sa vad si la ei discutii din alea in care "numai NOI avem dreptate, iar cand NU am avut, oricum nu prea recunoastem, ca nu ne incurcam in trasaturi anglo-saxone, tot romani suntem"].
Punctul de mai sus, ca era Cautis, ca era Prisacariu, era in esenta ceea ce-a rezumat Yeba: a avut un rol istoric. Eu numai argumentam ca nu cred ca SOV a avut vreun rol major. Ar insemna ca SOV "stia tot, procesa o cantitate imensa de informatii, pe scurt e un tip genial". E pe draq. Altfel ar fi facut bani cinstiti :).
Fie si numai pt rolul ala, kamikaze ar merita un abonament sau o donatie :).
ps. si mai lasati-l naibii pe neamtu tiganu. si el, si loda, sunt genul de troll care arunca cate o piatra in balta, iar nedormitii se arunca sa le scoata 🙂
@Nemo: nu calitatea kamikaze era subiectul. E chestiune de gust, fiecare crede ce vrea. In cauza era un mecanism, cel al "gratuitatii" si era in discutie si ipocrizia celor care se pling de calitate proasta dar continua sa vrea totul gratis in materie de presa. Mai e ceva in cauza, ceva ce nimeni nu pare sa observe. Nu traim vremuri normale, apelul la mecanismele pietei e ridicol in materie de presa in Romania. Asadar nici The Onion, nici altele nu sint exemple bune. La noi exista o minoritate care nu a abdicat deontologic si moral si care face, aproape, rezistenta in munti. Asadar e vorba si de solidaritate. Asta e ceea ce scapa majoritatii comentatorilor cu principii de "cumparator in piata libera" care strimba din nas din ratiuni de standarde de calitate. A sprijini financiar pe kamikaze, 22, precum si orice alta initiativa independenta profesionala sau amatoare de presa, e un gest de solidaritate si aproape o datorie. Asta in caz ca ne luam in serios cind ne plingem si vaitam cit e ziua de lunga de agresiunea mogulilor si tabloidelor. Sint in continuare dezamagit la limita scirbei de numarul mic de oameni care mai inteleg sensul notiunii de solidaritate. Asta ar trebui sa priceapa si hotnews, si kamikaze si altii: sintem prea putini, slabi si singuri, nu sintem competitori.
Am zis sa incepem noi. Ori asta nu s-a priceput si pace…
PS: Catavencu s-a nascut tot datorita solidaritatii. Impotriva comunistilor si a lui Iliescu. Nu uitati acest "amanunt". Acum amenintarea sint mogulii. Unde e solidaritatea?
@morris, mulțumiri. Adineauri am râs cu și de Vărzaru red-șef.
@cei cu Toma. Ma bazez pe schizofrenia lui Toma care va protesta cu Agenția la nivel instituțional și va aduce în continuare informații peste gard de la instituțiile statului.
@neamțu țiganu.
1. Matale sunteți "refugiat tehnologic", nu politic, nu economic. Dacă ți-o furai de la mineri sau plecai de foame ai fi avut o viziune, nu de ansamblu, ci în profunzime;
2. Și eu am manipulat inginerii în revista "Instalatorul" pe care am fondat-o cu un neamț și un austriac. Cel puțin ca editor "Romstal-News" am fost vuvuzelă ordinară;
Bleen says:
Friday, 22 October 2010 at 12:35 pm
@neamţu
Asta e o decizie individuală. Nimeni nu e obligat să aleagă ceva anume dar dacă nu va alege, va ajunge în situaţia că nu mai are de unde alege şi trebuie să accepte ce i se bagă pe gît.
Exact. Adica ne virim de buna voie, culmea, cind avem posibilitatea de a alege, in comunism, cind nu aveam de unde alege.
Sau, daca unii inghit si noi stam impasibili, vom ajunge sa inghitim si noi numai ce ne dau ei. De mult, prea multi fac deja asta.
Despre ce vorbim aici, zau asa?
Am zis mai sus, cumparati ce vreti de la chiosc. Nea are perfecta dreptate si merg mai departe, cind luati o piine, puteti gasi in ea sfoara, suruburi sau soareci morti. Diferenta e ca piine va trebui sa luati in continuare, fara a sti ce gasiti in ea, pe cind o publicatie poate lejer sa nu mai fie cumparata daca nu va place si sa incercati altceva.
http://www.kamikazeonline.ro/2010/10/ajuta-ne-sa-…
Ei, câte temeri, de câte asigurări aveţi nevoie ca să luaţi un ziar.
Vorba lui Bleen, când luaţi de aceeiaşi bani 100 de whisky sau o cafea la o terasă vreţi garanţie în avans că o să vă placă? Că nu o să vă cadă greu la stomac sau că cel care a râşnit cafeaua e cu adevărat talentat?
valabil pentru neamţu: poţi să te abonezi şi la caţavencu, dacă îţi place. sau la cutezătorii (tot un fel de caţavencu, dar care nu publică stenograme fictive)
Ete na, m-am blocat în Toma, că si merită osteneala!
Vorbeam de presa care merită susţinută şi încercam să găsesc o grilă. Toma a ajuns exemplu fiindcă tocmai a mai dat o tură pe la hidrant, pe scurt spus.
Eu sunt abonata la 22 de cind a apărut, inclusiv când era mai inconsistentă, pentru că o revistă poa să aibă perioade mai slabe (şi Caţavencu a avut o perioadă de vulgaritate de ziceai că-i scrisă de puşcăriaşi şi răcani fără bromură), dar nu poa să basculeze în privinţa valorilor pe care le susţine.
@AncaL
Foarte bun exemplul. L-am băgat în update, la articol.
Precizare pentru cititori: Kamikaze e doar un exemplu. În locul lui Kamikaze poate fi vorba de Revista 22, de Nicu Alifantis, de filmele lui Cristi Puiu sau Radu Munteanu sau de ce mai vreţi voi. Sau, de ce nu, aşa cum a dat exemplu @AncaL, de magazinaşul din colţul străzii.
Dacă avem impresia că vom fi liberi doar stînd cu popcornul în faţă şi privind la filme porno cu libertatea cum şi-o trage singură şi se auto-reproduce, ne înşelăm.
edit admin (Bleen): cine dracu' a pomenit să te uiţi la filme porno şi să mănînci popcorn???!!!
Cititorii au o mare responsabilitate!
Io am un exemplu simplu, nu neparat legat de presa: acu' ceva timp s-a pus problema in cartierul nostru (meleaguri straineze) sa se desfiinteze un magazinas gen alimentara. Familia care gestiona mica afacere inchiria un spatiu de la primarie. Ca sa-i forteze sa plece primaria le-a marit chiria (vroiau sa faca nus' ce birou acolo).
Cei din cartier s-au opus, magazinasul era foarte bine aprovizionat si era deschis si duminica (cand pe aici chiar nu exista nika deschis).
Familia a pus un anunt in usa spunand ca primaria le-a marit chiria si cum ei nu vor sa mareasca preturile, vor inchide afacerea.
S-a adunat comitetul de cartier si s-au gandit oamenii cum sa-i ajute. Unii cunoscatori s-au uitat pe registrele omului (observati transparenta!) si au ajuns la concluzia ca poate fi suportat pretul chiriei daca li se mareste volumul de vanzari. Si ne-au anuntat pe toti ca il putem ajuta cumparand de X euro (este o suma f. mica) constant, in fiecare sapt. Si exact asta am facut toti, ne-am "abonat" la ala sa luam anumite chestii in fiecare sapt.
Si merge sistemul excelent, pt. ca si noi si proprietarul avem interesul sa mearga bine afacerea.
@neamţu
Asta e o decizie individuală. Nimeni nu e obligat să aleagă ceva anume dar dacă nu va alege, va ajunge în situaţia că nu mai are de unde alege şi trebuie să accepte ce i se bagă pe gît.
Si inca ceva inainte sa plec; pentru cei ce nu cunosc echipa Kamikaze. Peste 50 la suta din toata presa scrisa romaneasca, nu se compara dpdv profesional ce brigada de nebuni din redactia revistei in cauza. Fiecare si subliniez, FIECARE dintre acesti tineri, este atat de talentat, incat oricand poate fi redactor sef la orice ziar! Nu stiu daca dictatorul ma lasa sa dau nume, dar incerc cateva: Drogeanu, Varzaru, Cautis, Tanase, Prisacariu, Dutu, Bortea, Musat, Goace, Atsushi (geaponezu)…si nu sunt toti! In ce redactie mai vedeti asa calitate? Abonati-va, ca merita!
bleen, te repeti, TOATA lumea cred ca e de acord ca trebe platit. Marea problema e cum alegi din miile de publicatii economice, politice, de distractie, tehnice ce merita si ce nu?
Sunt de multi ani abonat la mai multe publicatii tehnice, care sunt destul de scumpe, am observat ca si astea manipuleaza, prezinta cite o "descoperire tehnica" senzationala doar pt. reclama. De citeva ori am luat legatura cu firmele respective care facusera aceste "descoperiri", in realitate nu mai erau la fel de senzationale.
Filmele americane idioate, ştirile cu crime de la ora 5 şi manelele prosperă nu fiindcă sînt mulţi proşti pe lumea asta ci din îngălare, lene intelectuală şi neatenţie. Poate mai mult de jumătate din consumatorii de filme americane idioate şi de ştiri de la ora 5 sînt oameni în firea lor, cu inteligenţă medie, perfect onorabili. Ceva în comun au: s-au născut cu mintea obosită şi s-au acrit înainte de vreme (probabil în primele ore după naştere).
Conform legile pieţei Click trebuie să triumfe iar Revista 22 să moară. "Asta e, e capitalism, tati, astea-s regulile." Şi după aia ne plîngem că cinematografele sînt pline de filme americane idioate, că televiziunea de succes înseamnă ştirile de la ora 5, că presa de şantaj prosperă etc.
Sînt consumator, ce treabă am eu? Să lupte, dă-i în pi*da mă-sii, ce mă interesează pe mine? Dacă crapă, crapă, asta e.
Ăsta nu e capitalism, asta e comuna primitivă fără comună.
Au cititorii vreo responsabilitate? Sau, în calitatea lor de consumatori, nu trebuie decît să stea şi să primească? Şi eventual să se lamenteze?
Mai e ceva: de ce platim obligatoriu abonament la tvr si radio? Si altceva: eram la Paris prin 98 si aduceam la mine Catavencu si duminica eram la biserica (la cafe barul de peste drum/ pt cunoscatori) iar romanii batrani, stabiliti de f multi ani acolo, ma intrebau de unde l-am cumparat. Spuneam: il citesc si ti-l dau sa-l citesti pe urma. Ce spuneau?- nu, merci; nu e etic- ti-l platesc. In Romania ne place sa il dam din mama in mana; unu cumpara, 10 citesc! De ce acceptam campaniile de promovare televizata ale unor ziare, iar daca un blog privat o face, ne minunam ca virginele?
V-aţi blocat în Mircea Toma. Orice discuţie pe principii cade în anecdotică, atacuri, acuze, irelevanţă. Îmi pare rău s-o spun dar asta e zeamă lungă în loc de sînge.
Chiar si jurnalistii de buna credinta pot manipula fara sa vrea. O jurnalista nemtoaica, Antonia Rados, o nebuna care apare peste tot pe unde detoneaza o bomba, a facut un reportaj din IRAQ si a prezentat un copil ranit ars de bombele americane. Dupa un an s-a dus din nou sa vada ce-i cu acel copil, a aflat ca arsurile proveneau de la un accident casnic, explodase ceainicu.
@elcucui, eu nu cred ca am un handicap ca nu cunosc toate realitatile romanesti, din contra cred ca am o vedere de ansamblu fara sa ma lovesc de amanunte nesemnificative.
@postacu scelerat, pt. a face jurnalism de investigatie nu de putine ori esti nevoit sa folosesti metode neortodoxe, inclusiv eventuala mituire a onor informanti. Chestia e ce faci cu aceste informatii, le poti folosi pt. santaj, sau le poti folosi in binele poporului. Nu am acum timp da as putea da ex. din jurnalismu german, apropos, GUVERNU german a cumparat CDuri FURATE de la elvetieni pt. a da in git pe cei care faceau evaziune fiscala.
Aha, pînă am scris eu, s-a exprimat @Florin Cojocariu. Păi să mai reflectăm.
Toma e liber să se facă de râs, dar nu tocmai cum vrea el, că nu lucrează la fabrica de dopuri, neutră moraliceşte şi politiceşte. Eu vreau să susţin Kamikaze dacă apără nişte valori, implicit, cu umor etc., dar valori, că dacă nu, nu.
Băşcăliuţele nu prea apolitice de pe bloguleţe merg gratis.
Valorile alea pe care mi se pare mie că le apără sunt sabotate direct prin protestul acestor mari dezinteresaţi luptători civici, precum şi prin inacţiunea AMP din ultimii ani. AMP e scoasă la defilare când se enervează Vântu. Când nu, nu.
Hai să luăm următoarea situaţie ipotetică:
Să zicem că 40% din veniturile din publicitate ale Hotnews vin de la un singur client, o mare companie. La un moment dat, în urma unei investigaţii jurnalistice (Hotnews şi Kamikaze sînt printre puţinii care mai fac investigaţie) cei de la HN ajung chiar la clientul lor, care are nuştiuce legături cu statul şi cu mafia. Clientul îi pune să aleagă: închideţi investigaţia şi uitaţi subiectul sau îmi retrag publicitatea. Dacă cei de la HN ar decide să continue investigaţia şi să acopere gaura făcută de retragerea clientului bazîndu-se pe cititori (abonamente online sau mai ştiu eu ce soluţie), ce şanse de supravieţuire ar avea? Tare mă tem că niciuna. Cititorii, care fac pe vitejii şi cer independenţă, libertate, talent, inteligenţă şi sacrificiu din partea jurnaliştilor, mi-e teamă că vor fi primii care le vor întoarce spatele şi se vor face că plouă.
Precizare. E o situaţie ipotetică, habar n-am care e structura veniturilor din publicitate ale HN şi nici dacă au sau au avut vreun conflict investigaţie-finanţare din publicitate 🙂
Va citeam si nevoia de bagat in seama m-a gadilat pe tastatura. Sunt "Kamikazist" de la inceputul lor, asta pt ca i-am urmat pe acei nebuni frumosi cand au plecat- fiind un cititor fidel; ma deranjeaza unii pe aici ce nu citesc revista (zic ei), dar refuza sa o cumpere. E ca si cand nu ai mancat niciodata creveti si nu vrei s-o faci pe motiv ca nu-ti plac!
Ok, nu va faceti abonamente. Cumparati-o de la chiosc, saptaminal, daca va place.
Ce plus valoare aduce Toma la Kamikaze?
Ca prestigiul ii e pulbere, si nu de azi, de ieri, deci minus valoare aduce, slavă Domnului! Vreau sa urmez sugestia lui Bleen, iar dacă lucrurile stau cum par, meritul lui Căutiş mi se pare istoric. Dar mă împiedic de chestii d-astea crepusculare.
Uite, să vă dau cîteva exemple "comuniste" din afară (WE, US), că tot am fost acuzaţi că recomandarea cu abonamentele e comunistă (deşi eu n-aş pune semnul egal între implicare, responsabilitate şi comunitate, pe de o parte, şi comunism, pe de cealaltă):
– Real Madrid şi FC Barcelona (două dintre cele mai mari cluburi din lume, susţinute din cotizaţii şi abonamente – aproape toate locurile de pe stadion, în meciurile de acasă sînt ocupate de abonaţi, adică în jur de 80-90 000 de abonaţi)
– campania lui Obama (nu vă blocaţi în partea ideologică, mă refer la finanţare, la milioanele de finanţatori care au dat cîte 100 sau 200 de dolari)
– Operational Art of War (un joc video 2D, cel mai complex joc de strategie militară, care supravieţuieşte din 1998 şi este updatat de cîteva ori pe an, doar datorită "consumatorilor" – ca să-l păstreze viu şi avînd în vedere că nu e chiar genul cu succes de marketing într-o piaţă sufocată de jocuri 3D arătoase dar simpliste pînă la retard, "consumatorii" au ajuns să-l cumpere fiecare în 3-4 exemplare, plătind şi 200 de euro – s-a pus chiar şi problema donaţiilor – şi nu vorbesc de vecinii de peste drum ai companiei care-l realizează, de prietenii sau rudele lor, ci de "consumatori" din Scoţia pînă în Coreea de Sud, din Australia pînă în Polonia şi din Japonia pînă în Statele Unite).
ideea era zic eu evidenta. raspundeam articolului de pr al lui bleen, explicind de ce nu dau eu banii pe kamikaze. sau vreun ban pe presa independenta.
evident ca e treaba lui toma cum isi umple portofelul. imaginea unei organizatii insa este compusa si din suma imaginii membrilor ei. cred ca stii la fel de bine ca mine asta. este unul din motivele pt care kamikaze sta prost cu vinzarile.
Mersi Florin, cu două precizări:
1. Toma, ca ziarist, recunoastea deunăzi ca s-a intâlnit pe blat cu un procuror pentru a primi informații pe cai neortodoxe. Agenția de monitorizare se ocupă cu altceva.
2. Pe site, Kamikaze nu urcă nici jumate din conținut.
@postacu scelerat. Vezi tu, tocmai asta e libertatea opusă celei "cui nu-i convine e liber să plece". Hai, să vedem mai întâi tot textul protestului că pe hotnews sunt fragmente.
hai s-o spunem verde în faţă. de multe ori, citind comentariile, am senzaţia că am de-a face cu mulţi oameni de o maliţiozitate stupidă sau de-a dreptul bătuţi în cap. fie vă prefaceţi, fie chiar nu înţelegeţi nişte fraze simple.
@neamțu
părerea mea e că n-ar trebui să o frecăm la rece cu discuții aiurea, doar de dragul de a ne afla în treabă. dacă ai ceva interesant de spus ca să rămînem și noi cu ceva, fă-o, dacă nu, renunţă. de o vreme încoace tot insiști că te-am dezamăgit, că m-am acrit, că draci laci. bleen şi florin ştiu că te-au dezamăgit înaintea mea. dacă vrei să socializezi cu noi, nu ţi-ai ales bine interlocutorii. dacă vrei să dezbaţi serios, cu argumente, problemele puse în discuţie, eşti liber să o faci.
@bleen (pentru hantzy)
vreau să scriu un articol în care să recomand cititorilor să se arunce de pe bloc. pot? mă lași?
@neamțu țiganu, zi-mi și mie ce știe nedo și nu știu eu. Poate îndreptăm lucrurile.
Tu îmi ești simpatic întotdeauna. Nu înțeleg de ce se supără unii pe tine. Uneori. Probabil nu înțeleg că tu ai un mare handicap – trăiești de mulți ani într-o țară dezvoltată și nu ai plecat după ce te-au bătut minerii.
un post care il priveste pe kamikazeul mircea toma ar fi oare on topic? daca de exemplu as aminti ca mircea toma tomnai ce a semnat un protest impotriva hartuirii politice a mogulului schiop, ar fi ok? ma refer evident la coalitia prefraudaca formata din niste grei ai independentei: alistar, pirvulescu si toma.
si ca sa fiu sigur ca trimiteti asta in spam o sa pun si linkul cu protestul civic:
http://media.hotnews.ro/media_server1/document-20…
portofele sa fie, presa libera merge mai departe.
@postacu: e on topic, bineinteles, ca e despre un membru al redactiei kamikaze. Eu n-am auzit insa ca intreaga revista sa fi semnat protestul ala. Apropos de libertate, doar nu te astepti sa-l dea afara din redactie? AMP (Agentia, nu doamna, dar ce coincidenta!) e un proiect al lui Toma iar Toma are libertatea sa se faca de ris cum vrea el in timpul lui dinafara redactiei. Totusi, n-am inteles, care era ideea?
Apropos, ca vad ca iar avem un spam obez: nu v-a sugerat nimeni sa va abonati la kamikaze daca nu va place, calmati-va nervii si indignarile. Ideea e, daca va plac, nu va marginiti doar sa le cititi blogurile.
@Hantzy, te asigur eu că DEJA găsești în colecția Kamikaze altele decât "moștenirea grea" și "inconsistența bugetară", adică dă-lea NE-filtrate.
Simona e o fata f. simpatica, cu mult umor. Ia NU se ocupa de politica. Drept urmare NU as urma o recomandare de a ei cind ar fi vorba de politica pt. ca recunoaste singura ca nu se pricepe si nu o intereseaza decit la modu umoristic NU la modu de analiza adinca.
Doruletz nu stiu cine e!?
Din pacate nici in recomandariile voastre nu pot avea incredere, nedo stie de ce!
Elcucui e un tip simpatic, uneori.
Nemtii spun ca ce-i gratis nu valoreaza nimic. Deci indiscutabil ca pt. info de valoare trebuie platit. Problema e ce garantii ai? Cind cumperi un frigider ai o garantie ca functioneaza un anumit timp, da la ziaristi? Ce garantie ai ca nu te pacaleste pe banii tai? Nu stiu daca o recomadare Blogary e suficienta, poate sa fie chiar pa dos.
neamtu: poate o recomandare simonatache.ro valoreaza mai mult, ce crezi? Sau una de la doruletz.org?
Nedo, am senzatia ca-l parafrazezi pe Vantu in chestia cu libertatile si obligatiile.
Uite, sunt dispus sa fac un abo la Kamikaze, desi mi-e complet necunoscuta revista, doar pentru ca Bleen o promoveaza. Dar ma poti asigura TU ca nu contine alte lozinci decat cele de care te-ai saturat dumneata? Pentru ca si io-s satul de "mostenirea grea", de "inconstienta bugetara din 2008", de stenograme filtrate samd
ca o completare la comentariul lui florin: nu te obligă nimeni să faci un abonament. îți place, bine, nu-ți place, iar bine, să fii sănătos. bleen face o recomandare, o invitație și nimic mai mult. nimeni nu taie capul nimănui. dacă te interesează ghidul prelucrătorului prin așchiere sau gazeta matematică (oare mai există?) și ții neapărat ca ele să existe pe piață, poți face frumosul gest de a te abona.
Din partea mea, poti pune taxa si pe comentarii, nu cred ca cineva ar avea ceva de pierdut si nici nu-mi demonstrezi nimic din ceea ce ai dori, ba din contra. Un lucru sigur ai realizat, nu o sa apas pe butonul donatii chiar daca as fi fost tentat. Oricum, nu despre asa ceva era discutia.
Nu-ti inteleg supararea, eu ma port ca un "consumator" care nu vrea sa fie fraierit. Am fost destul abonat cu forta la destule publicatii, inclusiv dupa ce a triumfat "revolutia", am voie sa stiu eu cel mai bine ce ma intereseaza si ce nu? Faptul ca jurnalistii sint nu stiu ce "liderasi" este doar parerea ta, pe care nu vad de ce vrei sa o impui cu forta. Din cauza ca te consideri jurnalist? Afisarea elitismului este daunatoare oriunde, cu atit mai mult in Romania unde tot omul vrea sa arate ca este mai destept decit el insusi, vorba diacriticei. In plus, toata superioritatea asta afisata are ca fundament, ce? "Lustru fara baza", asta este ce-mi vine in minte cind pomenesc presa si jurnalisti romani.
P.S. Platesc pentru toate textele acelea de care ai amintit, exact cit mi se pare mie ca este corect.
@geefo: La argumente raspunzi doar vag, intr-un PS. In schimb chiar tu te dai destept, pe larg, intr-un comentariu in care nu arati decit ca esti arogant si orgolios. Problema era simpla: Presa de calitate (reportajul, investigatia, stirea – mai putin opinia) costa. Daca vrem o presa de calitate ar trebui sa platim. Daca nu vrem sa platim, atunci ajungem la mina unora ca Vantu, dispusi sa piarda bani pentru ca noi sa primim gratis. Numai ca primim gratis exact ce vor ei. Ori tu, ce spui? Ca ai voie sa stii ce te intereseaza, ca nu ne mai donezi bani desi erai tentat, ca iti impunem cu forta nu stiu ce parere si ceva despre elitism si ziaristi ce nu am inteles prea bine. Nimic despre sensul economic al discutiei.
Cit despre "liderasi", ce zice Mirel e valabil oriunde in lume. Presa nu e a nu stiu cita putere in stat nu prin patroni, ca la noi, ci chiar prin ziaristi. Iti place sau nu, si Hurezeanu si CTP sint "liderasi". Faptul ca tu ii consideri inexistenti nu schimba datele problemei.
In final, da-mi voie sa dau si eu pe comentariile tale exact cit cred ca este corect si sa te invit sa comentezi la obiect, cu argumente, nu cu prezumtii si tifne.
anarchix, am scris inițial si 'politice' dar am șters că-i mai cuprinzator fără. Fără legătura cu neamțu (și) Dolfi 🙂
@ Cucui,
am ras copios la faza cu "de toate culorile". Ai grija, azi e ziua de nastere a lui Dolfi. People might get the wrong idea. Or maybe not…
👿
Yeah, Yeah… chatting an' all …
@Bleen, Florin, sunt prea emoționat ca să vă zic mai mult decât mulțumesc.
@Neamțu Țiganu. Dacă vrei să dai un vot pozitiv exclusiv PSD-ului, abonează-te la Cațavencu. Dacă vrei să dai un vot negativ șmenarilor de toate culorile, abonează-te la Kamikaze.
Presa e pe steroizi, nu facem nimic dacă doar nu le cumpărăm, trebuie sprijiniţi puternic şi hotărît cei în care credem.
Decizia noastră trebuie să fie în ceea ce credem. "Put your money where your mouth is."
Eu, personal, cumpăr revista Dilema Veche săptămînal, chiar dacă o pot citi pe net. Mă ustură că o vînd obligatoriu cu DVD, şi costă mai mult, dar asta e.
Mai cumpăr evz, din cînd în cînd.
cel mai bun lucru care imi trece prin minte este ca trebuie sa renunt la presa.
este cel mai bun lucru care pot face pentru ea si pentru mine.daca odata cu mine mai renunta 1 milion de oameni-sa zicem in romania-si acei oameni citesc o carte sau joaca a yams sau table pe internet sunt castigati de doua ori….
fac ceva placut,in loc sa li se ridice parul in cap de ce citesc
apoi poate incep sa dea faliment unele ziare reviste si posturi particulare de televiziune,se micsoreaza aria si cine stie… ne trezim cu oameni devotati scrisului,adevarului si informarii serioase…
cine stie…
Mi se pare interesant gestu de a face abonement, ar fi desigur doar ceva cu dedicatie, de genu vrem adevaru. Ar fi pe undeva, insa un abonament negativ asa cum e votu negativ, adica il votez pa ala nu ca-l vreau ci numa sa nu iasa alalalt.
@geefo
Taxă de citire încă nu punem, dar ne-am gîndit să punem taxă de comentare. Uite, pe tine, de exemplu, următorul comentariu te costă, hai să zicem, 10 euro.
eh, nu mai tin minte numele exact, dar a dat-o unul de la actualul kamikaze. si dupa cum descria respectivul, parea sa fi fost destul de "genuine". mai spunea c-a obtinut pozele de la nu stiu care paparazzi de la nu stiu ce ziar de scandal. cine stie, poate respectivul o fi cartitza plantata de sov la kamikaze 😆
in lumina(ma rog, intunericimea de hazna) stenogramelor din octombrie, reiese ca la "supape" se mima oarece independenta editoriala. deci e posibil ca sov sa nu fi stiut chiar tot sau chiar daca ar fi stiut, sa fi considerat asta neimportant, fin'ca "les jeux sont faits".
daca filmau oamenii lui sov, e posibil ca sa fi folosit intr-o santajare ulterioara dezbaterii finale, nu pt publicare imediat inaintea dezbaterilor, pt ca asta ar fi fost destul de imbecil din partea lui sov.
Presa nu a facut nimic pentru mine si eu la rindul meu nu am de gind sa fac ceva pentru ea si nici nu stiu daca vreau sa faca ea ceva pentru mine. Cind va avea ceva suficient de semnificativ de oferit voi achita pretul, daca mi se va parea pretul corect. Nu se poate pune problema sa faci educatie maselor sau sa le abonezi la "cutezatorii", doar fiindca unora si altora li se pare ca autorii respectivi "promite".
@florin, cu care texte gratis zici ca ne-am obisnuit? Parerile unora si altora de pe bloguri? Sa-mi fie cu iertare, cei care se simt "exploatati", sa-si puna taxa de citire si toata lumea va fi fericita.
edit admin (Bleen): cu cîte texte gratis? Numai cu texte gratis v-aţi obişnuit. Cît plăteşti tu, de exemplu, pentru ştirile, investigaţiile şi editorialele de la Hotnews, România Liberă, Evenimentul Zilei, Dilema Veche, Revista 22, Kamikaze, Gândul, Jurnalul Naţional, Gazeta Sporturilor etc?
http://blogary.ro/2010/09/ce-a-pierdut-si-ce-a-ci…
acesta e articolul lui bleen de care vorbea florin in comentariul de mai sus
Nemo,
vîntu` divinu` vs vîntu. 🙂
tocmai ma pregateam sa spun ca "aia care au lansat Catavencu" or fi avut talent mai mult, dar erau si unicii pe piata, era ceva nou si au mai ramas si "nostalgii".
iar dintre cei "care au lansat Catavencu", am sa observ ca mai toti sunt manjiti intr-un fel sau altul(deontologic vorbind), adica au dat-o pe bani. exemplele arhicunoscute Buscu sau Dinescu, dar nici cu ITM nu-mi e rusine. a ramas alaturi de Catavencu, cu tot cu SOV, chiar si dupa plecarea alora la Kamikaze.
ca veni vorba, kamikaze or fi pastrat ei ceva din stilul "catavencu", dar intr-adevar, "macar se misca liber".
apropo, informatia cu Geoana la SOV inainte de ultima intalnire Geoana-Base a fost data de Prisacariu de la Kamikaze. uite, ca una din "supapele" lasate de SOV i-a stricat jucarica 😀
au abonamente online? 🙂
@Nemo: Geoana la SOV a fost pontul dat chiar de Vantu. Daca iti amintesti, cei d ela Kamikaze au spus ca in timp ce faceau poze oamenii lui Vantu filmau. Exista un articol in care Mirel a explicat povestea, mi-e lene sa-l caut.
Căutiş a dat-o, din cîte ştiu eu, nu Prisăcariu.
De ce SOV nu a oprit publicarea? Păi hai să ne punem în locul lui: Geoană este viitorul preşedinte al României, are aproape 10 procente în faţa lui Băsescu, o distanţă practic irecuperabilă. În momentul de faţă miza mea nu mai e lupta dintre Băsescu şi Geoană. Ea este practic încheiată, Băsescu este învins. Acum miza mea este Geoană, preşedintele ţării începînd cu 7 decembrie, şi relaţia mea cu el. Şi, la fel de important, felul în care este percepută relaţia mea cu el. Or, acelaşi Geoană declară într-un interviu că eu, SOV, sînt malefic şi uşor turbulent. A doua zi după declaraţia lui Geoană este arestat Nicolae Popa la Jakarta. Am nevoie nu numai de asigurări din partea lui că o dată ajuns la butoane îmi va asigurarea impunitatea (el numeşte procurorii-şefi, el numeşte şefii serviciilor, el numeşte prim ministrul şi miniştrii etc). Şi mai mult decît asigurarea lui orală (cu hidrantul, cum se va vedea în noaptea de 6 spre 7 decembrie) am nevoie de imaginea de tartor, de mogul şef chiar şi al Preşedintelui, pentru a-i calma pe procurori, judecători, poliţişti şi ofiţerii din servicii. Şi, să nu uităm, mai e şi vanitatea mea, şi megalomania, şi prostia. Că am fost suficient de bou încît să cred că întîlnirea dintre mine şi Geoană nu va avea miză electorală, asta e cu totul altceva. Dovadă şi ce-i ziceam lui Stelică Tănase: a luat m…e cu hidrantul în dezbaterea televizată dar nu a pierdut decît 1 sau 2 procente, nu-i bai.
off topic (on topic la Kamikaze)
(6:01:06 PM) Nedormitul: asta ar fi funny
(6:01:25 PM) Nedormitul: să zici că buşcu şi-a pus cîte un spion în redacţie chiar şi la bloggerii individuali
(6:01:32 PM) Nedormitul: =))
(6:01:42 PM) Bleen: =))
(6:01:50 PM) Nedormitul: gen: la zoso în redacţie avem 2 spioni
(6:01:53 PM) Nedormitul: =))
(6:01:56 PM) Bleen: =))
@tucu
Consumatorul nu aşteaptă să i se dea ci să i se bage pe gît şi eventual mestece. Cît despre consumatorul de presă, să fim serioşi, acesta nu plăteşte aproape nimic. Primeşte pe gratis sau pe banii celor care-şi fac publicitate sau pe banii lui SOV.
Dacă jurnalistul ar trebui să prezinte "realitatea nudă" ar trebui să prezinte absolut tot ce se întîmplă în jurul nostru, de la tanti Tanţa care se duce la piaţă, pînă la gărgăriţa care tocmai s-a înecat, săraca, în cana mea de vin. Jurnalistul alege să prezinte un subiect sau altul în urma unei judecăţi de valoare. Dar discuţia asta e deja off topic.
@Florin Cojocaru
De fapt ai dreptate daca te duci inapoi cu 5 sau chiar 10 ani.Catavencu s a prostit incepind din epoca Constantinescu.
Poate inainte il vedeam altfel pentru ce era unic .Poate.
Astazi probabil Kamikadze e mai bun decit Catavencu.
Personal nu mai citesc Catavencu de vre o 6 sau 7 ani.In schimb am citit Kamikadze si am gasit acelasi stil din Catavencul pe care refuzasem sa l mai citesc.
Ori cum e numai o opinie si asta nu inseamna ca eu am dreptate.
@Bleen
Tu sustii ca eu consumator de presa trebue sa vad realitatea prin ochii unui jurnalist?
Ca opinia unui jurnalist sa devina credibila mai intii trebue prezentata realitatea nuda.
Pornind de la aceasta realitate tu ca cititor ar trebui sa confrunti propria perceptie cu interpretarea data de diversi jurnalisti.
Titlul de lider de opinie este premiul dat de fiecare cititor jurnalistului preferat si nu o distinctie acordata clubului roman de presa.
In ceea ce priveste piata ea are regulile ei si ori cit am dori noi sa o influentam ,nu vom reusi.
Personal am platit pentru naivitatea de a crede ca sprijin o noua presa.Am cumparat actiuni la Soti ,am cumparat actiuni la Romania libera.
Rezultatul este VAX.
Inainte de a incheia as vrea sa facem o corectie.
Consumatorul nu asteapta nici o data sa i se dea pentru ca el plateste.
Atita timp cit el plateste el devine motorul pietei deci este cel mai activ factor din piata.
O investigaţie poate să dureze luni de zile şi să-i mănînce jurnalistului cîteva ore pe zi. Şi costurile logistice nu sînt de neglijat. Cine finanţează investigaţia respectivă? Cît la sută din ea e finanţată de public şi cît la sută de investitor sau din publicitate?
@Bleen
Ti am citit postarea de la 4 57 .A aparut in timp ce eu scriam.
Nu poti acuza publicul.Publicul cumpara.
Problema este ce i vinzi.
Ii vinzi stirile pe care le poate citi pe Hotnews?
Ii vinzi comentariile partizane scrise de comentatorii neamului in aceiasi maniera cu aceleasi obsesii?
Ce aduce nou un jurnal de televiziune sau un numar din EVenimentul zilei atunci cind nu are bafta sa primeasca niste stenograme?
Ce aduce nou cel mai vindut ziar ""serios"" adevarul? Nimic.
Vorbeai de Kamikadze.Din nefericire echipa sde acolo nu are talentul echipei care a lansat Catavencu.Poate daca incercau alta reteta aveau succes.
Ca sa nu mai bat cimpii -hai sa nu creem iar ideea ca nu reusim in opera jurnalistica pentru ca dictatorii de patroni nu ne lasa (dupa modelul Ceausescu-doamne ce literatura sau cinematografie am fi avut daca nu era epoca de aur).
Cum dracu se face ca bloguri ca acesta sau al lui Dan Badea sau ciudatenia aia de Zoso au mai multi cititori decit Gindul-ziarul condus de Titanicul presei romanesti.
@tucu: nu sint de acord in chestiunea cu talentul. Esti victima unei iluzii. Iti propun un exercitiu: Citeste un Catavencu si apoi un Kamikaze. Dar citeste-le, cap coada. Apoi, cauta un Catavencu de acum 5 ani si citeste-l. Ai sa fii uimit, Kamikaze e mai bun. (nu ca n-ar putea fi mult mai buni si nu au idiosincraziile lor. insa baietii aia sint vii, incearca, avanseaza. Catavencu e mort)
@Bleen
Cred ca intrebarea corecta ar fi fost daca dorim o presa care sa reflecte realitatea asa cum este nu asa cum o vad ziaristii.
Am dori o presa in care sa existe informatia seaca ,rezultatul corect al unei investigatii dusa pina la capat si evident opiniile diversilor comentatori care sa si asume iubirea pentru Vintu sau Basescu. nu sa ne convinga ca sunt impartiali.
O presa libera este la fel de neatractiva ca o presa partizana, atita timp cit este facuta de oameni fara chemare,cu idei preconcepute,cu ochelari de cal sau cu inteligenta sclipitoare a unui Stelian Tanase.
Nu va interesa pe nimeni.
Daca respectivii jurnalisti ar invata meserie,nu ar mai fi dependenti de stirile prefabricate de agentii,dacar reinvia jurnalismul de investigatie,daca macar ar invata sa scrie corect romaneste probabil ca presa ar supravietui.
Presa nu moare numai pentru ca se supune unor comenzi ci findca oamenii talenrtati,care ar trebui sa o scrie, se ocupa cu alte activitati (de exemplu scriu pe bloguri-asta ca sa inchei cu un compliment).
@tucu
Nu cred în reflectarea realităţii aşa cum este şi în informaţia seacă. Jurnaliştii sînt, ne place sau nu, lideri (sau măcar lideraşi) de opinie. Avem nevoie de jurnalişti nu numai inteligenţi şi talentaţi dar care să şi creadă în ceva. Care să emită judecăţi de valoare. Woodward & Bernstein au dus investigaţia pînă la capăt fiindcă, dincolo de salariu şi de profesiune, aveau o miză mai înaltă: propria credinţă.
Şi nu cred în piaţa oarbă, reglată de vreun spirit universal, mai mult sau mai puţin hegelian. Credinţa şi curajul au rolul lor într-o piaţă, Credinţa şi curajul nu numai ale jurnaliştilor ci şi ale publicului. Ca să zic aşa, cred în piaţa cu tendinţă, nu în piaţa pentru piaţă. Nu cred în consumatorul comod, care stă pe canapea, într-o stare semi-tîmpă, aşteptînd să i se dea. Neglijenţa şi neatenţia se plătesc. Vina pentru ce se întîmplă astăzi aparţine, în bună parte, şi publicului, care e dispus să accepte orice, atîta timp cît e gratis. E un fenomen ciudat aici: ne încălcăm propriile credinţe fiindcă aşa ni se spune că o cer legile pieţei.
– "Conform legilor pieţei, economice bla bla, tu ar trebui să stai cu cracii pe pereţi, cu privirea euforic-absentă în tavan şi să nu accepţi nimic din ceea ce ţi-ar solicita voinţa sau inteligenţa. Să ţi se bage în gură cu linguriţa. Clar? "
– "Păi…"
– "Niciun păi! Eşti consumator, comportă-te ca atare. Minim de efort, tati, minim de efort."
PS. Jurnalismul de investigaţie costă.
"Să se facă o televiziune care, să se investească, să vină cineva şi să dreagă, să scoată, bre, nişte ziare…." Publicul stă pe margine şi chibiţează, aşteaptă investitorii buni, mogulii pe cai albi, care să vină şi să investească într-o presă liberă şi independentă, numai aşa, de dragul publicului. Însă publicul nu pare dispus să mişte niciun degeţel. De ce? Aici tind să cred că ne place să băltim cu voluptate în propria lamentare şi în propria neputinţă auto-indusă.
Ok, iniţiativa nu poate veni din partea publicului, a marilor masse de cetăţeni nemulţumiţi de presa românească. Însă publicul poate susţine iniţitiativele jurnaliştilor care nu acceptă jugul.
@evil_romania
N-ai înţeles. Nu e vorba despre piaţa presei. Este vorba despre piaţa libertăţii de expresie.
Din punctul meu de vedere, SOV poate să-şi ia trustul şi să spele cu el pe cap. Nu mă interesează falimentul trustului x sau y.
Vorbim despre acei jurnalişti care chiar vor să-şi facă meseria şi sînt dispuşi să-şi asume riscuri pentru asta.
C'mon aici nu e vorba de nicio piata a presei. Grupul R-C nu se sustine prin metode economice, nu are scopuri strict economice sau un model clasic de business. Asadar nu vorbim de abonamente sau mai stiu eu ce. Vantu si Patriciu isi permit sa piarda milioane de Euro in presa fiindca ei castiga de fapt cu totul altceva. Putin le pasa de eficienta economica a produselor lor. Vezi si justificarea retragerii multinationalelor de mass-media din Romania: piata de presa este dereglata.
@evil: o fi piata de presa dereglata insa asta nu inseamna ca cei de la Kamikaze nu trebuie sprijiniti. Bani din abonamente inseamna o revista care poate ajunge pe profit. O revista pe profit inseamna mai putina dependenta de investitorul majoritar. Daca vrem presa independenta trebuie sa scoatem banii din buzunar si sa platim. Ne-am obisnuit cu texte gratis, pe net. Asta a permis explozia non-valorii. Vreti altceva? Scoateti banii din buzunar ca nu e scump. Daca n-o faceti, nu mai deschideti gura sa va jeliti de situatia trista din presa.