Alături de scriitorul Vasile Ernu, am participat la emisiunea Ioanei Lupea şi a lui Mircea Marian de la TVR Info (ora 22.10), pe tema: RECRUDESCENŢA IDEILOR DE STÂNGA.
Imi pot reprosa tonul reactiv si excesele temperamentale din prima parte. N-am putut sa nu reactionez, insa, vazind cum cineva compară moartea tinerilor din 1989 pentru cauza libertatii și lupta impotriva colosului sovietic cu isteria colectivist-stângistă a anilor 1968 sau anarhismul străzii din 2010-2011 (la Paris, Atena sau Madrid, respectiv). E indecent să compari un aşa-zis “Glamour Goulag” (Vasile Ernu) cu suferinta celor din Vorkuta sau Solovki, datoriile la bănci cu atrocitatea şi bestialitatea tratamentului aplicat dizidentilor anti-comunisti.
Să acceptăm oare devalorizarea semantica a termenului de genocid, utilizat frecvent de corifeii stângii literare (Ernu, Rogozanu & co)? Poţi compara experimentul genocidar împotriva evreilor din Holocaust cu suferinta pensionarilor din Europa statului social? O ipotecă pentru un televizor cu plasmă te inlănţuie faţă de sistem cu aceeasi “violenţă structurală” cu care te maltrata Militia ori Securitatea în 1980 sau în 1950? Astea mi se par intrebarile grave suscitate de recrudescenta stingii, etosul revoluţionar şi estetica revoltei fără scop.
De aici supararea (temperată alegru) din timpul emisiunii. Civilizatia dialogului se naste plecind de la respectul pentru rationalitate.
PS: Multumesc tuturor celor care mi-au trimis sugestii critice, observatii, recomandari (pe Facebook sau pe internet – MN).
Maoică, tăticule, zis şi eşti varză-praf, du-te tu frumuşel la stors coşuri în oglindă şi scuteşte-ne cu hipstericalele.
Mihai Neamțu, mai pune mana pe carte baiatule și citește. Lasă gargara propagandistă că nu-ți șade bine. Se pare că nu înțelegi principiile democrației, ori poate nu vrei.
Ești varză.
Deși Ernu nu este un bun orator are coerență în gândire, pe când tu, vorbești mult și fără noimă.
cred că și-a luat florin și s-o fi gîndit să îi facă o vizită la țară, să nu meargă cu mîna goală.
nondormitul
😆
bine că n-ai luat petrol, doamne iartă-mă!
Eu am pus de vreo două ori. Am cumpărat o dată de la Potcoavă, de lîngă IOR. Era trecut de 11 seara, închiseseră la Mega Image. Pîine, cola, iaurt, ciocolată, chiar şi paie. A fost o experienţă de neuitat. Mulţumim, Dinu Patriciu!
@Bleen: ți-ai luat vacă?
Sper că onor cititorii Blogary nu pun piciorul în mic.ro
A mai ramas ceva de discutat sau de lamurit cu comunistii ca sa fie invitati la tv sau macar sa fie bagati in seama de altcineva decit de caricaturisti sau de serviciile antitero?
Iar Ernu asta cine naiba mai e? Ai lui au ocupat singuri toata scena timp de 45 de ani si au vorbit doar ei. La fel vor face si data viitoare cind vor reveni la putere. Nici nu mai e mult pina atunci, crizele economice si politice sint exact ce le trebuie. Sint iresponsabili cei care ii invita prin studiori si naivi cei care accepta sa stea la aceeasi masa cu ei si sa "dezbata". Nazisti de ce nu invita nimeni daca sintem atit de deschisi? Criminali in serie? Pedofili? Canibali? Traficanti de organe? Astia ce au?
Lui Ratzinger se gaseste mereu cite unul sa ii aduca aminte ca la 14 ani a fost inscris in Hitler Jugend desi toti cei care implineau virsta asta erau automat si obligatoriu inscrisi fiindca asa era legea atunci. Si e Papa de la Roma, nu vreun Vasili trimis din URSS ca sa raspindeasca iarasi virusul turbarii. Ar trebui tratati asa cum evreii i-au tratat si ii trateaza pe nazisti, sa le fie frica si sa deschida gura. Cu atit mai mult cu cit stim de la batrinii nostri care i-au vazut trecind prin Romania ca diferenta intre comportamentul nemtilor purtatori de nazism si al rusilor infectati de comunism si timpiti de vodca era ca intre zi si noapte, ca intre folosirea pastei de dinti pentru spalatul dintilor sau pentru mincat pe piine, ca intre cumpararea marfurilor din magazin cu bani sau jaful cu degetul pe tragaci si cu urlete de oligofreni beţi.
Cum sa stai cu astia la aceeasi masa?
vezi că i-ai furat gluma lui alin ionescu
mic.ro are toate şansele să rămînă nişă eternă, nişă eternă.
rețeaua de băcănii are un mic dezavantaj – e foarte greu de controlat. sînt afaceri pe lumea asta care nu pot fi altceva decît afaceri de familie. imaginează-ți că, în ciuda camerelor de luat vederi, ești furat de vînzători, distribuitori, clienți, etc.
singurul mod în care poate supraviețui așa ceva este franciza. dar nu știu în ce măsură poate un mic comerciant să plătească, pe lîngă chirii și alte cheltuieli, și o franciză care, de obicei, e scumpă.
băcăniile sînt magazinele în care găsești ceea ce ai uitat să cumperi din supermarket. de aceea spun că relația vînzător/patron cu cartierul este foarte importantă. un magazin branduit pînă în măduva oaselor nu poate face așa ceva dacă nu e măcar în franciză.
1. franciza e o idee nefericită pentru că la un magazin de cartier nu brandul contează ci locația și prețul. Dacă ai o locație bună nu vinzi mai mult pentru că te chemi mic.ro. Iar dacă ai una proastă, la fel. Valoarea adăugată de un magazin de cartier e comoditatea și prețul, nu statusul sau calitatea produsului. (De altfel, mai nou, strategia lui Patriciu e de a sufoca competiția prin numărul de locații – adică printr-o supralicitare de comoditate). De ce să plătesc o franciză dacă am deja vad? Iar dacă nu am vad, de ce să o plătesc dacă nu devin mai ieftin prin ea?
2. mic.ro are probleme de preț din cauza mărfii fără factură a concurenților. Magazinul de cartier va fi cel mult un evazionist mic, (la fel cu corupția mică), în simbioză cu sectoristul și micul funcționar de la ANAF, în timp ce mic.ro, ca să facă același lucru, ar trebui să devină mare evazionist. Am citit acum ceva vreme un reportaj făcut în magazinele vecine cu mic.ro în care râdeau buticarii de Patriciu exact din cauza asta, că el nu poate lua marfă fără factură.
3. economia de volum e mult mai mică decât normal din cauza lanțului de distribuție, unde angrosiștii sunt accesibili oricărui buticar – Patriciu trebuie să devină mai mare decât Metro sau Selgros pentru a-și oferi sieși prețuri mai mici de la producător iar asta e imposibil.
Afacerea mic.ro e exemplară pentru modul de a gândi "mare" al "nouve-riche"-ului român care a făcut bani din accesul privilegiat la informații și a ajuns să creadă că se pricepe la orice. Poate fi o bună afacere imobiliară, o bună structură de partid în teritoriu, orice altceva decât o rețea de băcănii de cartier de succes. E o șmecherie, nu o marcă.
(apropos, de ce nu avem nicăieri în lume așa ceva?)
@nicole
Uite pentru ca esti oarecum din domeniu iti explic de ce are sens ce am spus mai sus.
In petrol banii se fac in doua locuri: la extractie si la vanzare. Rafinarea e un rahat dar e un rahat necesar pentru a avea integrare pe verticala. Logistica (depozite, retea de transport) e asa si asa.
Patriciu avea acces la titei ieftin datorita relatiilor sale si vroia sa dezvolte un sistem integrat pe verticala ca sa castige si din downstream (statii). Pentru asta avea nevoie de veriga din mijloc, rafinaria. Pentru el era acceptabil chiar si daca era pe pierdere pentru ca ii permitea sa castige din celelalte doua capete mult mai mult.
@nedormitul
In opinia mea mic.ro e un proiect slabut. Practic cum vad eu singurul avantaj comercial (e drept e unul important) pe care mic.ro il are fata de magazinele individuale de cartier este economia de scala. Cu cat reteaua de bacanii ii va creste va cumpara din ce in ce mai multa marfa de la furnizori si va putea cere discount. Implicit la un moment dat va putea sa ofere preturi mai mici chiar si decat pretul de break-even al micilor magazine de cartier. Moment in care….
@nedo:
da. daca sunt lasate sa-si vada de treaba si nu sunt agresate. acum cateva luni, desi erau camere video amplasate la cele doua magazine despartite de un simplu zid, niste hoti au reusit sa sparga numai magazinul cel de familie, de cartier. 🙂 intr-un cartier care nu e deloc nepatrulat de politie ori lasat in negura noptii.
@marmida blue: tu stii ce si cate instalatii erau/sunt in Rafinaria Petromidia? 🙂
In plus spui ceva ce n-are logica atunci cand stii sa faci business: "si a avea o rafinarie mare si cu acces maritim e un atu care poate compensa lipsa de profitabilitate a unitatii in sine."
or, foarte ciudat, dupa 89 nici o unitate romaneasca n-a mai stiut sa faca business. (si sa nu mai iei cu piata tarilor din tratatul de la Varsovia cand e vorba de petrochimie)
in rest, fii linistit: nu-i in intentia mea sa te impresionez pe tine. Pur si simplu, fostii mei colegi lucreaza in toata tara chimica si petrochimica. 🙂
magazinele mici de cartier reușesc ceea ce un mic.ro nu va reuși niciodată. să solidarizeze, de pildă, comunitatea în jurul sticlei la schimb. al micii bîrfe din fața magazinului. al caietului cu datorii. al vînzătoarei care se știe cu toată lumea, le știe bolile, metehnele dar, mai ales, preferințele și tabieturile. cunosc astfel de magazine, multe, chiar în orașe mari.
@nicole
Daca vrei sa ma impresionezi cu relatiile tale sincer nu ti-ai gasit musteriul.
Din cate stiu eu petrochimia de la Midia s-a inchis din lipsa de etilena. In tara nu se mai producea suficienta si n-aveau cum sa o importe ca n-aveau terminal de gaze lichefiate. Daca esti din domeniu stii foarte bine ca industria petrochimica romaneasca era conceputa sa functioneze intr-un sistem integrat. Ori cum dupa 90 din sistem s-a ales praful nici "nestemata" Midia nu mai avea cum sa straluceasca.
Crede-ma ca nu i-a fost usor lui Patriciu sa tina Midia in spate. Rafinaria in sine, fara petrochimie nu avea cum sa fie profitabila. Afacerile cu petrol insa sunt complicate si a avea o rafinarie mare si cu acces maritim e un atu care poate compensa lipsa de profitabilitate a unitatii in sine. Asta insa daca ai relatiile si priceperea necesara.
marmida, June 6th, 2011 at 00:53
Spune-ne ceva nou, te rog!
nişele mic.ro
am langa mine un magazin de familie vechi de cativa ani, cu niste mici intreprinzatori extrem de muncitori. chiar langa el s-a culcusit un micro de-asta. numa' de-a naibii nu cumpar de la patriciu, numa' de-a naibii. si ma tot gandesc la o strategie de marketing pe care s-o ofer pe de gratis, ca sa solidarizez clientii din cartier. astept idei.
…de exemplu pe nisele micro. cat mai micro.
marmida
în capitalism există o piață liberă pentru orice. inclusiv o piață liberă a semizeilor. dacă unii sînt mai eficienți și, un fleac, ciuruiesc bine, nimic nu-i poate împiedica pe ceilalți semizei să se orienteze pe nișe, conform legii cererii și ofertei.
marmida blue:
🙂 nu stiu de ce s-au inchis instalatiile de polietilena, ca la ora ma ocupam de altceva. hai, zi tu de ce (iti dai seama ca daca vreau aflu imediat, nu?)!
eu într-a patra aveam o învățătoare foarte rea, care ne bătea și striga la noi, amenințîndu-ne cu ore suplimentare: dirigenție eternă! dirigenție eternă!
@nedormitu
Daca nici CIA nu e de dreapta……
Mie unu Patriciu nu imi place ca e prea de dreapta. Omului i s-a urcat succesul la cap si se crede un semi-zeu. Ma rog mai sunt si alte exemple. Nu dau nume ca aici e sfinte.
Draga nicole cred o sa ma ascund sub pat.
P.S. Apropo de Petromidia si de valoarea ei: stii de ce s-au inchis instalatiile de LDPE si HDPE in 1996 si ce indice Nelson avea rafinaria cu ele inchise?
din citatul ăla două lucruri nu le înţeleg şi iar îmi piere somnul:
1. dacă urss-ul și-a avut capitala la moscova, ce predică ernu în bucurești? și
2. dacă perioada de glorie a rusiei a fost cea sovietică și nu se mai poate face nimic, înseamnă că tot demersul lui e inutil. își bate gura de pomană. nu mai bine și-ar lua un job?
bun, pînă acum m-am lămurit și ce e cu los indignados ăștia. abordează un stil fusion flamenco-internaționala cu influențe vizibile someșăne și ghe pă tîrnavă! uiu iu iu iu!
@bleen
Citat din interviu cu Ernu
metropotam.ro/…/art2391774557-Interviu-Vasile-Ernu-E-simplu-sa-condamni-fara-a-incerca-sa-intelegi/
deci, pînă acum a fost mare capitalist de dreapta, acum e om al serviciilor infiltrat în sfere politice și economice foarte influente, care a creat un imperiu economic pe baza susținerii acestor cercuri, nicidecum pe abilitățile lui de manager. mersi, acu' mă dumirii. uite, bă, de-aia n-aveam eu somn.
@bleen: cred ca in ruseste se exprima mai nuantat. in lipsa de democratie din Romania merg si compunerile care i-ar oripila pana si pe rusi. pe sovietici, am vrut sa zic.
@marmida blue: :))
ma faci sa rad rau. deci, zici ca n-a castigat banii din meditatiile de la Arhitectura?
In privinta felului in care a functionat ca "agentura" nu ma pot pronunta, tu stii mai bine 🙂 sper ca n-ai confundat totusi stapanii, ca s-ar putea supara vreunul dintre ei si tot te gaseste. macar din orgoliu. :)))
Eu nu l-am citit pe Ernu. Căcatul ăla de activist de CAP el l-a scris? Bă!!!! Nici într-a patra la dirigenţie nu scriam aşa compuneri.
@ nicole
Uite daca e sa asculti gura targului bine informata cica Patriciu si-ar fi finantat achizitia rafinariilor Vega si Petromidia cu banii CIA.
Oricum omul intermedia titei si produse rafinate cu tankerul de 30kt din 1991. Povestea cu Rompetrol e un pic altfel si anume prin partile esentiale. Nu era o companie profitabila, si nu era nici un colos, era o casa de comert falimentara iar datoriile alea erau hartii de care Sadam@co se foloseau la o adica in momente intime. Ghadaffi in mod surprinzator se pare ca a platit o parte din ele dar asta cand sigur nu se mai astepta nimeni.
Revenind la V Ernu:
"E interesant faptul ca in ciuda represiunii puternice care a existat in URSS, aceasta tara a produs o cultura semnificativa, rupta destul de radical de cea Occidentala. Ea a produs literatura, filme, diverse arte, un mod de viata, o importanta dezvoltare tehnico-stiintifica etc. Si mai interesant e faptul ca toate acestea s-au produs intr-un interval de timp foarte scurt.
Adica saltul pe care l-a facut URSS de la Rusia tarista este ametitor. O tara agrara, analfabeta, cu o populatie iobaga a devenit in aproximativ 50 de ani una dintre cela mai semnificative puteri pe toate palierele dezvoltarii. Ei bine, acest salt s-a facut cu sacrificii imense, cu suferinta imensa. Sint convins ca de acum incolo se va scrie mult pe spatiului sovietic. Si e posibil ca pentru Rusia istoria secolului XX, adica perioada comunista sa devina perioada ei de glorie. Secolul XX a fost intr-un fel secolul sovieticilor."
Ce viziune istorica, ce viziune politica si ce de aschii pe limba la domtovul Ernu!
@nedormitul
Vrei sa stii secretul averii lui Patriciu? E simplu.
Arhitectul Dinu Patriciu, impreuna cu niste colegi, a castigat la inceputul anilor 80' un concurs international pentru un proiect mare in Abu Dabi (asta e in Emirate nu in Arabia Saudita dar ma rog ai fost aproape). Ulterior, neindoielnic dupa ce a acceptat sa lureze pentru DIE Patriciu si-a petrecut anii 80' dezvoltand zeci de proiecte rezidentiale, hoteluri si complexe comerciale pentru seicii din Orientul Mijlociu. A avut acces in cercurile intime ale puterii politice si economice din zona geografica unde banii tasnesc practic din pamant. Ca agent DIE s-a integrat negresit in jocurile complicate ale operativilor CIA si KGB de care colcaia Orientul Mijlociu. Nu intamplator l-a luat mai tarziu pe Philip Stephenson, cunoscut apropiat al clanului Bush si agent CIA semi-oficial, in boardul Romepetrol
Si te miri ca un tip cu asemenea relatii s-a umplut de bani dupa 1990? Software? Comunicatii? Tipul asta avea acces la niste robinete de bani pe langa care micile manareli autohtone din naivii ani 90' pareau copilarii.
in mare nu sint de acord cu ernu. totusi, momente cute: partea I, app. 2.20: "stiti de ce: in grecia, ca si in alte state, episcopii ortodocsi sint platiti de stat" haha. si la noi n-or fi. mr. neamtu se face ca nu aude.
de asemenea tot mr. neamtzu are prostul obicei sa vorbeasca peste interlocutori fara nici o jena cu taria mancurtului care detine adevarul suprem. cu toate spumele secretate de-a lungul timpului despre cit de minunat e capitalismul ar fi evacuat dupa 3 minute din orice debate decent. daca nu ne place la liviu dragnea sau la corlatean ca fac mizeria asta in talk show-uri, nici la neamtzu nu-mi place. dus cu pluta de propria argumentatie, nici nu-i trece prin cap sa-i replice lui ernu cind vorbeste de "citiva proprietari de banci" ca in general companiile mari, inclusiv bancile, au de multe ori mii, zeci de mii, milioane de proprietari si de multe ori finanteaza grosul cheltuielilor sociale nu din taxe, ci din profituri (vezi BP). in schimb a preferat tonul de domana invatatoare si proferarea de lozinci.
nici ernu n-a fost mult mai breaz, era in capul lui cu discursul de pe criticatac caruia i se pot reprosa o multime.
e cumva trist sa vezi oameni inteligenti cum stau in capul lor macinind aceleasi si aceleasi convingeri (unii pe blogary, altii pe criticatac) care atunci cind se intilnesc n-au organ pentru dialog. nici emisiunea n-a stralucit, realizatorii impigindu-l de la spate pe neamtzu big time. n-au fost decit in treacat discutate revendicarile (adica subiectul emisiunii), 90% din timp neamtu recitind beneficiile capitalismului, ernu dind la greu cu genocidul social. una peste alta a fost un dialog trist despre lipsa de ascultare. mai avem mult de asteptat dupa alba ca zapada. cind ne plictisim, poate ne facem singuri una.
Apropo de licitatii: Imediat dupa alegerile generale din 2008, m-am aflat in Bucuresti la un eveniment, in care cam jumate din discutiile care se purtau in jurul meu erau centrate pe jalea ca se schimba "structurile" guvernamentale. Aproape toti cei care erau asa de speriati si suparati, shopocaind pe aceasta tema, aveau firme. Fiecare vehicula nume despre care nu se stia daca "va ramane" sau nu in post. Jale mare, vere! Se injura cu dintii stransi, se calcula bani pierduti, deal-uri ratate la o adica. Am realizat inca o data, atunci, cu ce fel de paienjenis al economiei de cumetrie suntem nevoiti sa traim. Cu cine se bat fraierii ca mine. Si cat de pretioasa poate fi fiecare victorie intr-o economie atat de putin "de piata". Cam asta e, dragi tovarasi. Cam asta e…
@1
Pai, de-aia trebuie sa restabilim criteriile competitionale ale pietei, bazele capitalului si sansele corecte si egale in accesul la licitatiile si proiectele cu statul! Pentru ca trebuie sa inceteze dementa romaneasca in care niste hoti si niste biiip-biiip ajung sa se numeasca "oameni de afaceri".
am mai auzit pe unii care le spun lui Vîntu sau Patriciu oameni de afaceri…
s-ar părea că aşa le spune azi la hoţi: oameni de afaceri
se ştie că societatea noastră e cu curu-n sus
putem presupune ca afacerea rompetrol si alte "big business"-uri or fi neclare pentru muritorii de rind
celelalte afaceri marca patriciu, cu capital si management propriu, la vedere, pe piata libera si fara contributii de la stat:
– falimentul adevarul
– falimentul mic.ro
sa ne traiasca jucatoru de succes!
Da, fusese privatizata printr-o firma turceasca in 98, cu 782 milioane dolari, care nu si-a respectat obligatiile contractuale.
era nouă, mai fusese o dată privatizată și dezprivatizată parcă, dar stătea mult, pentru că nu putea procesa atîta. brusc, după ce a venit patriciu, a doua zi, a început să proceseze în draci.
Ce putem citi pe un forum:
"preluarea rompetrol de către gruparea patriciu s-a făcut cu ajutorul lui sorin ovidiu vântu. în 1998, rompetrol, colos al industriei petroliere româneşti, era una dintre cele mai profitabile firme ale ţării. numai din contractele externe, avea de încasat peste 250 milioane de dolari, din: libia, egipt, sudan, irak, rusia, ecuador. dezvoltarea companiei este stopată brusc prin apariţia grupării patriciu. la acea vreme, patriciu era asociat cu sorin marin în firma sg internaţional (sgi). cu sprijinul lui alexandru popescu şi nicolae stoica, pe atunci membri în conducerea rompetrol, din august 1998, sgi începe să cumpere masiv acţiuni rompetrol cu preţul de 10-11$/buc. investitorul? patriciu nu avea dreptul legal să faca investiţia, întrucât sgl avea mari datorii la stat. la sfârşitul lunii septembrie, sgi deţinea deja 18% din acţiunile rompetrol, fără să fi anunţat cnvm de depăşirea pragului de 5%. profitând de poziţia sa de atunci, de parlamentar al unui partid aflat la guvernare, patriciu a încălcat flagrant legea, sfidând cnvm. în luna octombrie 1998, prin funcţionarii rompetrol, sgi cumpără încă 11% din acţiuni aflate atunci în posesia lui sorin ovidiu vântu. vântu le achiziţionase de la pas, asociaţia salariaţilor. aceştia şi- au cedat acţiunile către sov, în speranţa că astfel vor fi protejaţi de atacul lui patriciu. nu s-a întâmplat însă aşa. în realitate, vântu şi patriciu erau înţeleşi şi i-au lucrat pe acţionarii pas. deşi nu era încă acţionar majoritar, patriciu a schimbat abuziv componenţa consiliului de administraţie, devenind preşedinte al acestuia. sorin marin, omul sau de încredere, devine membru în ca, la fel ca şi reprezentantul fps. patriciu introduce modificări in statutul de funcţionare al companiei rompetrol care să-i permita confiscarea definitivă, şi mai ales, accesul la sursele financiare ale rompetrol."…….
@nedo:
Patriciu a cumparat Petromidia cu 60 de milioane de dolari! :))) PE-TRO-MI-DI-A! (sunt inginer tehnolog de petrol, am facut inclusiv practica acolo. Petromidia a fost cea mai echipata si mai noua unitate petrochimica a Romaniei.)
A cumparat-o impreuna cu datoriile catre stat. :)) (Care fac astazi, indexate, rodul litigiilor cu statul, dupa ce dl Patriciu a vandut-o catre Kazmunai cu tot, cu ele. Nu intram in discutia geo-strategico-economica din care se observa cum a creat cap de pod la poarta UE unui stat cu actionar rusesc).
Deci, sa analizam pentru inceput ce business-uri a avut pana la aceasta tranzactie Patriciu, ca sa-i produca 60 milioane de dolari. Daca nu, de unde i-a finantat. Ca i-o fi finantat c-o banca, nu? 🙂
@mih
=)))))))))))))
Si de unde a invatat Patriciu businessologie, de la Caraman?
marmida blue
din ce spui, nu ți se pare suspect că un tip ca patriciu își betonează averea în țări cu risc? se presupune că un român cu un salariu bun cîștiga cîteva mii de lei pînă la revoluție. asta înseamnă cîteva sute de dolari. în 10-15 ani de carieră poate ar fi reuşit să economisească 20-30 de mii de dolari. cum poţi să îmi explici că un astfel de individ vine după 10 ani de la revoluţie să cumpere ditamai rafinăria, și aia ruginită de-atîta stat? în afară de cîteva industrii în care sigur patriciu nu era băgat (software, comunicaţii), n-am auzit ca în românia cineva să fi cîştigat atît de mulţi bani pînă prin 2000, decît dacă îi avea deja sau a făcut afaceri foaaaaarte profitabile cu statul.
@Marmida Blue: ia spune tu, daca stii asa bine, cu ce bani a startat Patriciu afacerile despre care ne povestesti. Si sa nu-mi spui ca e vorba de banii din meditatiile pentru Arhitectura, OK? Ori din concursul pe care l-a castigat inainte de 89 la sauditi. 🙂
Eu nu am spus niciunde "miliardar de carton".
acum 10 ani, de pildă, un om de dreapta era anti-iliescu, anti-psd. acum, la zece ani, lucrurile s-au mai nuanţat, opţiunile, nu neapărat politice, s-au mai limpezit, dar nu îndeajuns. nu s-a creat acel nucleu critic de oameni de dreapta, uşor identificabili.
cred că un portret general, fie el şi de import, ar ajuta mai mult la conturarea acestei categorii la noi.
PS: ma chinui de atatia ani sa fac competitie adevarata, pe criterii REALE de competitivitate, pe diferite piete in care treaba asta de-o incerc eu este un moft! CUM sa facem, astia de-am inteles ce inseamna economia de piata reala (dupa ce multi ne-am mai si scolit si invatat de la aia care-o fac de niste sute de ani) si care vrem sa lucram corect, COMPETITIE unor caracatite smenare si securistice care-o sa ne-ngroape cu zile pentru tenacitatea noastra?
STATUL trebuie sa faca ordine legislativa si aplicata in Romania. Cred ca deja a inceput. Astept sa continue.
@nicole
Sunt foarte curios ce crezi tu ca stii despre Patriciu si afacerile lui… Ai idee despre concesiunile lui din Ecuador? Despre dealurile lui din Asia Centrala? Nu ai @nicole. Habar nu ai.
Acest individ, cu care nu sunt prieten, este indubitabil un jucator de succesd in big business-ul mondial. De talia lui in Romania sunt doi, el si Ion Tiriac.
Termenul miliardar de carton vine din anii 90 cand diversi "ingineri financiari" rostogoleau credite bancare pana ajungeau sa detina o multitudine de active dar de fapt valoarea acestora era mai mica decat creditele. E cam greu sa folosesti termenul cu referinta la un personaj care a incasat miliarde de dolari hard cash. De fapt e o gluma ridicola.
aș merge într-o direcție mai generală, nu cea a românului de dreapta. românul de dreapta are și el hibele lui, e de dreapta și nu prea știe de ce. există deja un studiu care atinge tema, dar pe mine m-ar interesa un portret al omului de dreapta văzut de noi, "cu cuvintele noastre". discuție, nu neapărat cifre.
@nedo,
Da, ACEASTA e o tema extrem de oportuna: ortretul omului de dreapta.
Ultimele sondaje, DESI E CRIZA, arata deplasarea ponderii electoratului de dreapta spre un procent care pentru prima data il depaseste pe cal al electoratului de stanga. Acesti oameni au niste trasaturi care ii incadreaza la dreapta, nu? NU toti acesti oameni au ajuns de dreapta facand afaceri cu statul, ci asumandu-si pe cont propriu reusita, munca, optiunile si banii. Sunt convinsa ca cea mai mare parte a acestor oameni de dreapta detesta modelul "Patriciu" ori pe acela al imbuibatilor capitalizati de Iliescu, mari aparatori ai saraciei prin crearea ei. Deci, eu zic ca aceasta ar trebui sa fie o tema in mare dezbatere de aici inainte, in care proprietatea&castigul castigate licit sa poata fi opuse raptului numit de smecheri "de dreapta". Ar fi un semnal important pentru electoratul adevarat "DE DREAPTA" sa priceapa incotro!
@marmida 22:27
😆 Asta cu fraier-de-net e tare! Pai argumentele de pe net ti-au adus constatarea, p-alea de la berarie nu le stim. Comentariile cu tocilarul scutit de sport te avanseaza de la gradul de fraier-simplu la gradul de fraier-complex, caruia nota la sport ii ridica media la bac, cum ar veni in ziua de azi.
Plus ca la un moment dat cineva a gasit cuvintul, sofisme le zice la pseudo-argumentele cu care justifici absentele lui Crin si, iaca, mai nou, jaful faptuit de cetateanul Patriciu. (Desi eu am asa, un feeling, ca Patriciu e o Matrioska)
Patriciu poate sa-ti faca un desen si tie personal, nu doar in film. Nu afaceri face Patriciu, niciodata n-a facut Patriciu afaceri, nu afaceri se cheama alea pe care le face Patriciu. Un furt si un fel de suveica.
marmida,
cred ca n-are rost sa vorbim despre politete – te asigur ca bunul-simt ma caracterizeaza. chiar nu-mi pasa cu ce te ocupi, daca esti de dreapta sau daca esti pui de securist. apropos, exact aceeasi placa o aud la cei care, inainte de '89, l-au avut pe tatutzu securist. acum au ajuns sa lucreze la guvern sau au firme care fac business cu statul. cei mai mari "oameni de dreapta" din Romania sunt fostii securisti si odraslele lor. idiotiile scrise de tine la postul asta nu doar ca ma enerveaza, dar mi-au aratat ce fel de personaj esti. Aici ma opresc, am de munca acum.
uite, asta ar fi o temă de discuție genială – portretul omului de dreapta.
nicole
unii creează artificial un portret robot al omului de dreapta, care ar fi omul putred de bogat şi, aş spune, cu averea obţinută în mod obscur. ei bine, omul de dreapta poate fi orice altceva, numai genul ăsta de om nu.
@marmida blue:
eu am facut sport, chiar de performanta, pe langa multa carte. fac business de 20 de ani, dar nu cu statul si pe banii lui, asa ca da-mi voie sa-ti spun: tupeul tau e maxim. dar stii de ce? pentru ca stiu foarte bine ce afaceri a facut si face patriciu. si cei ca el. Pentru ca, vezi mata, aici este problema: Romania nu a putut avea o economie REALA de piata tocmai din cauza economiei capitaliste cu banii si averea statului pe care au facut-o insi ca Patriciu si capitalistii de cumetrie ai lui iliescu. Vrei sa-ti dau nume? 🙂 spune-mi, numai, si-ti dau.
Asa ca nu ne vinde noua brasoave de mare entertainer al capitalului.
In ceea ce-l priveste pe Mihail Neamtu: dl Neamtu are in CV scoli si studii adevarate, carti scrise cu creierul lui dupa ce a citit munti de alte carti – deci, retine, NU CARTI PLAGIATE – este un tip tanar si CURAT ( a se citi ireprosabil), care ocupa cu mare cinste pozitiile pe care i le-a incredintat statul roman. Ar trebui – ca om de dreapta ce sugerezi ca ai fi – sa fii bucuros ca statul roman poate beneficia de expertiza unui asemenea om. Tu, insa, cu cine te-ai gandit sa-l compari? Cu Dinu Patriciu. :)) Acum observi ce ne desparte pe noi, dreptacii astia, de peneleii ca tine?
marmida
"cumpăratul" obligațiunilor cu obligativitatea ca etc. este opera lui patriciu. el a fost proprietar și a continuat să fie administrator al entității denumite rompetrol și după ce și-a vîndut acțiunile acolo.
compania e o companie, e o entitate fără viață, fără discernămînt, fără nimic. dacă patronul din spatele ei nu e ceva, compania, repet, nu e nimic.
discernămîntul aparține patronilor și administratorilor. la fel și hoția.
în plus, dă-mi voie să admir dimensiunile monumentale ale dublei măsuri cu care judeci oamenii. adică mihai neamțu poate fi numit băiețaș cu aspect de tocilar, dar dinu patriciu nu poate fi numit miliardar de carton.
@Florina.
Indignarea ca profesie era prevăzută de marele gânditor Vladimir Ilici încă de acum 100 de ani. Cel mai de succes exemplu al transpunerii teoriei în practică e Che Guevara, indignat de profesie şi exportator de revoluţii. 50 de ani de la moartea lui şi încă mai vinde tricouri. Îl bate până şi pe Michael Jackson.
@merechene
Uite care e treaba, eu n-am avut scutire la sport si crede-ma "fraier" poti sa imi spui DOAR pe net…
In rest daca nu intelegi ca datorii ar putea avea cel mult compania Rompetrol si nu cetateanul Patriciu care nici nu mai este de altfel actionar acolo evident ca n-ai cum sa intelegi ce afaceri face Dinu Patriciu.
Ce ma mira este insa ca indivizi ca tine care de fapt habar nu au cu ce se mananca subiectul au tupeul sa isi dea cu parerea.
marmida,
si ce afaceri extraordinare a facut patriciu? nu e decat un nenorocit de miliardar de carton, dator la stat. nici daca si-ar vinde sufletul n-ar reusi sa-si plateasca datoriile. si fraiere, nu doar ca a furat de la Stat, dar a avut nesimtirea sa fure intregul Partid Liberal!
În consecinţă, aici, statul a reacţionat prin planificarea unei politici de imigraţie care să combleze deficitul bugetar. Poate privatizarea parţială a sistemului de sănătate deci transferarea unor cheltuieli actualemente imputate sub forme de taxe generaţiilor de tineri ar reduce de asemeni presiunea pe umerii acestora, deoarece baby-boomers sunt în măsură să-şi plătească unele cheltuieli.
Deci problema nu se pune simplu, da dreptul la proprietate e inalienabil, dar libertatea accesului la ea de asemeni nu ar trebui afectată de mecanisme protecţioniste în favoarea unor generaţii.
Şi totuşi dincolo de polarizarea asta automată, stânga dreapta trebuie admise unele chestionări ridicate de Ernu, găsesc e pueril etichetarea lui ca şi xyz, întrebările lui au o anumită legimitate socială din perspectiva persoanelor tinere. Nu e rolul statului de a oferi joburi etc dar e rolul statului de a se ajusta în funcţie de evoluţiile în societate. Confiscarea unor joburi în domeniul dreptei treptată de către generaţiile mai bătrâne, apelaţi generic baby boomers are o nuanţă de inechitabilitate socială, ce nu are de a face cu stânga sau dreapta. Să explic, trăiesc în Quebec, unde majoritatea joburilor cu funcţii e conducere etc sunt ocupate de o generaţie mai bătrână a anilor 60. Problema apare în momentul în care această generaţie e să spunem favorizată dpdv economic- proprietăţi multiple, regimuri de pensie luxurioase, dar care odată pensionată devine o povară pentru contribuabilii mai tineri, care nu sunt în aceiaşi măsură la fel de puternici economic, sunt suprataxaţi la nivelul salariilor ca să susţină sistemul de pensie, cheltuielile de sănătate privind generaţia de baby boomers. Ori de aici, decurge o altă consecinţă, politicile demografice suferă, tocmai din cauză că tinerii percep copiii ca şi o greutate suplimentară din punct de vedere economic şi în viaţa lor de zi cu zi unde menţinerea unui standard de viaţă trece prin mai multe joburi. Plus că tot tinerii plătesc datoriile enorme datorate investiţiilor în infrastructură, care la vremea lor prin anii 60 au oferit şanse enorme actualei generaţii de baby-boomers la nivel de oferte de muncă şi câştiguri. Aceiaşi generaţie e cocoţată la un nivel ierarhic salarial superior datorată vechimii şi experienţei, oferind şanse reduse de oportunităţi tinerilor, care evident mai bine educaţi şi formaţi probabil ar face la fel de bine anumite munci bine plătite dar cărora le este refuzat interesant, tot prin propagarea unei mentalităţi de stânga, cea a sindicatelor, în opinia cărora meritocraţia e eliminată.
Ernu e hipiot? Din emisiunea de mai sus mie-mi pare că e activist de partid cu naştere întârziată.
auzi, nu ne arăți fotografia ta? sînt curios dacă întruchipezi mai mult decît un spărgător de floare pe marginea șanțului.
Asta nu ca hipiotul cu nastere intarziata Ernu n-ar fi patetic la randul lui. Dar Neamtu asta prea e intruchiparea elevului cu scutire la sport.
Imi pare rau dar daca baietasul asta cu aspect de tocilar frustrat e una din sperantele a ceea ce se vrea in Romania ideologia de dreapta atunci imi pare rau dar pas…
Sincer unul ca Patriciu e de o mie de ori mai credibil ca purtator de cuvant al dreptei decat acest prototip al universitarului cu ochelari pe care daca il scoti din lumea caldicica a granturilor, burselor si institutelor de cercetari si il arunci in "jungla economica" pe care o indrageste fierbinte (dar de la distanta) sucomba instantaneu…
*NU mi-as reprosa
Si eu mi-as reprosa "tonul reactiv si excesele temperamentale" daca as participa la o emisiune pe tema "recrudescenta tiganiei" alaturi de distinsele doamne Zavoranu. Mai mult decat atat, as lua foc la aparitia pe burtiera ecranului a intrebarii "e bine ca Tudi s-a autosatisfacut in baie ?".
cam pe aici ii vad eu pe cei care fac apologia stangii in genul criticatac:
http://sareinochi.wordpress.com/2011/06/04/e-vrem…
Discipolacii indignosi ai lu'Ernu & Co ies la aer in Cluj…
(o fi si Marga printre ei, ca tot bate sesiune la usa si poate asta e partial?).
Aş îndrăzni să vă contrazic; tonul dumneavoastră nu a fost suficient de temperamental. Ba dimpotrivă, se putea mai bine :D. Lăsând la o parte că a tras-o doar pe partea cu genocidul social şi dreptul de a ne revolta pentru cât mai multe drepturi, că asta a fost cam tot ce zice, eu n-aş fi rezistat care timp de o oră la o discuţie cu cineva care-mi îmi tot zice "Măi Mihai" în timp ce eu îi zic "domnule".
Mi-a plăcut aia cu "domnului Ernu pe care eu îl simpatizez din motive pe care eu nu le pot explica"
nicole
păi, nu vezi ce vedetă e?
mare discipol al unui mare ideolog de stînga…
şi cînd îl auzi ce bazaconii emite…
@1 care succes? 🙂
…daca succes se cheama zidul la care se antreneaza jucatorul de tenis…
pe de altă parte, nu înţeleg cum e cu putinţă succesul unui bou
la Ernu mă refer
e cam rigid şi nervos neamţu nost'
l-aş fi preferat ceva mai relaxat
@florina: pai, ocupatia lor asta e indignarea. cred ca asa e si trasata in fisa postului.
mie îmi par ăştia doi, Ernu şi Rogozanu, indignaţi din lipsă de altă ocupaţie.
indignarea ca profesie.
La ce tara se referea Ernu? La Rusia? 🙂 La care 3 cetateni care sa se adune si sa se revolte se refera acest baiet care a venit in Romania si NU in Rusia ca sa-si spuna un punct de vedere democratic, eventual pe un post tv? E indignat dl Ernu, sunt uluita. Iata indignatul de parada. Acel indignat pe care l-a fortat statul sa-si ia credit de la banca. Iar banca a venit sa-i bage banii cu forta in buzunar, zicand: acum, plateste-i, tinere, si fii indignat. Halal, de penibil ce esti, mai Ernule! Cu rahaturi s-astea i-a impuiat capu' si lui Rogozanu, alt indignat de lipsa de democratie…
Alien versus Predator