Mistica liberalismului românesc

Citesc „Reconstrucția Dreptei”, a lui Valeriu Stoica si Dragos  Paul Aligică. Am avut o surpriză, lectura e cu mult mai plăcută decît și-ar imagina cineva din titlu sau parcurgînd tabla de materii. E o carte foarte bine structurată, documentată și cu idei argumentate. E probabil o lectură importantă și necesară pentru orice om „de dreapta”. În același timp descopăr pasaje de un umor surprinzător, cum e cel pe care vreau să vi-l împărtășesc azi:

” Înțelegînd că nici revendicarea de la curentul liberal internațional, nici evocarea liberalismului istoric nu pot susține astăzi, din punct de vedere doctrinar, liberalismul românesc, înțelegem și cum acesta a ajuns să fie definit în moduri care transcend logica dezbaterii argumentate și raționalitatea critică. Ajungem deci în punctul în care confuzia se transformă în farsă. Astfel, liberalismul devine o gnoză, o ființare, un fluid mistic cu care unii – liberalii adevărați – sînt dăruiți, iar alții, nu. Suntem astfel proiectați în sfera inefabilului, a zonei unde conceptul, dialogul și analiza fac loc revelației și paranormalului.

Pe de o parte, avem o mistică a partidului, o enitate metafizică ce decide ce este liberal și ce nu în România printr-un proces care, fiind lipsit de criterii publice, este, după toate aparențele, legat de pogorârea duhului liberalismului asupra liderilor sinodali din PNL. Pe de altă parte, există tînărul intelectual liberal care, dispensându-se de cele mai elementare noțiuni de doctrină politică, pătrunde prin simpla concentrare a minții în miezul lucrului liberal în sine, de unde proiectează către mase , prin prezența fizică și forța limbajului nonverbal, esența liberalismului. În sfârșit, publicului îi este arătat un personaj special, numit uneori senior. Acesta are, între altele, capacitatea de a se conecta la o misterioasă entitate colectivă numită spiritul Brătienilor și de a vorbi în numele ei. Date fiind cele de mai sus, este clar că o sută de ani de dezbateri și argumente privind natura și aplicarea ideilor liberale în lume, de la Ricardo la Keynes, de la Mill la Rawls și de la Acton la Friedman, devin irelevanți. Dezbaterea doctrinară privind liberalismul românesc a fost redusă la incantarea cuvântului „liberal” și la aplicarea de etichete, ce este sau nu este liberal fiind promulgat public de personajele autodeclarate liberali adevărați, pe baza unor criterii pe care numai mințile lor le știu. Pe scurt, totul a ajuns să fie o mare pierdere de vreme pentru toată lumea și o deturnare a atenției de la temele cu adevărat relevante”

Pasajul e aproape vizionar în materie de comportament al liderilor politici, nu numai liberali. Insăși social democrația a ajuns o chestiune care ține mai mult de paranormal decît de doctrină! O notă pentru liberalii care vor sări să „demonteze” afirmațiile de mai sus: citiți cartea mai întîi. Citatul e finalul unui capitol plin de argumente, date istorice și referințe la mari gînditori liberali.

Cartea ar trebui să fie o lectură obligatorie în PDL. Ar simplifica mult discuțiile despre doctrină și le-ar pune sub semnul eficienței și raționalului. Voi încerca, pe măsură ce avansez, să fac scurte rezumate ale capitolelor, pentru uzul celor mai presați de timp.

Facebook Comments

75 de comentarii

  1. @Despina

    Aparam un principiu, acela al citirii relaxate si fara preconceptii a unui text. In plus, nu mi se pare constructiva o atitudine ca cea a patrupezilor, mai ales in momentul in care se incearca o "unire" a celor care incearca sa inteleaga ce e "dreapta".

    Nu sunt si nu vreau sa fiu perceput ca avocatul nimanui.

    Imi cer scuze si lui Florin, si Despinei, si patrupezilor pentru "diversiune".

  2. Se spune ca Mircea Geoana a renuntat la serviciile lui Aliodor in momentul cand fiica sa, Ana, ar fi ajuns cu lectiile de Limba si Literatura Romana la lectia din manual cu tema baladei Mesterului Manole. Oare de ce ?

  3. Adrian Nastase ii va adresa o scrisoare deschisa presedintelui Basescu cerandu-i sa-l eliereze de prevederile contractuale pe Aliodor Manolea. Nastase are intentia de a se folosi de serviciile acestuia in campania alegerilor interne. In timp ce Nastase a ales Palatul Parlamentului, ca loc de confruntare, cunoscatorii stiu si de ce, Geoana vrea ca alegerile interne sa se desfasoare la Romexpo pentru a-i permite lui Marian Vanghelie sa se ocupe de organizare. Gurile rele vorbesc despre faptul ca Mitrea si Iliescu si-au cumparat, deja, cate o cravata violeta. Inflacarati de entuziasmul alegerilor, sustinatorii lui Geoana se agata de superstitii. Stiti, cumva, daca se vand bilete si pentru spectatori?

  4. Ma intereseaza subiectul pe care-l tratezi si nimic altceva.

    Voi ignora de acum orice deviatie in care incearca sa ma bage altii

    Astept cu interes interviul

  5. @Florin

    Eu am dat un raspuns politicos,pentru ca parafaragaramus ma ruga pe mine sa le explic ceva patrupezilor in numele tau.

    1. @despina: ? Nu înțeleg. Eu nu am cerut nimic. Mi se pare un subiect fals: Eu am comentat ceva aici, ei mi-au răspuns la ei pe blog. Am încercat să răspund dar ei au ales un ton și afirmații cu care nu sînt de acord. In final nu cred că avem teren comun de discuție, asa ca m-am retras. E treaba lor, sînt liberi și responsabili pentru părerile lor. Nu e nimic de explicat, transmis, comunicat sau apărat. Vă propun să depasim momentul. Acum sa vedem cine citeste comentariile:) Am luat un interviu lui Valeriu Stoica, unul pe care il vom publica la inceputul saptaminii care vine, cind terminam transcrierea. Printre altele, l-am intrebat despre gruparile de dreapta cu discurs radical. A dat un raspuns foarte interesant care, pe scurt, spune ca radicalismul moral e absolut legitim cind e vorba de grupari civice. El devine intolerabil doar daca ajunge in politica. . Opinia asta, cu care sint de acord, ma face sa fiu mult mai putin critic la adresa patrupezilor. Stoica are dreaptate. Stati pe receptie, a fost un interviu exclusiv de o ora despre viitorul PDL si al dreptei.

  6. BLOGARY TV

    grila de programe

    Interviuri cu Bleen.

    Ştiri – cu o şpicheriţă.

    Talk-show cu Hîncu şi Florin

    Nopţi nedormite cu Nedo

    Revista presei

    Revista blogurilor

    Analize şi sinteze – Theophyle

    toate live

  7. zexe

    da, presa a ajuns să cenzureze informaţia, o cenzurează prin omisiune, prin ignorare

    nici eu n-am auzit nimic despre vizita la Bruxelles a lui Băse

    bag seama presa e decisă să ducă pînă în pînzele albe războiul cu Băse (şi PDL)

    cred că o televiziune pe net, cu ştiri, cu interviuri, comentarii etc. – ar avea succes

    trebuie altceva – televiziunile de ştiri sunt definitiv compromise

  8. @Zexe,

    provoci confuzii, mon chere: Balerinul e numele de serviciu al lui Mele.

    Despre guvernul economic al UE am citit dimineata in presa romana.

  9. A, si era sa uit. Nicio televiziune si niciun ziar serios din Romania nu au tratat subiectul de presa dat de vizita lui Traian Basescu la Bruxelles. Doar cateva bloguri, dar si acelea in mod sumar, au facut presupuneri cu privire la discutiile purtate la Bruxelles de presedintele statului. Asta in timp ce subiectul principal al dezbaterilor ce face obiectul dezbaterilor publice, atat in presa scrisa dar si pe ecranele televiziunilor, este tema flacarilor violet. Despre un guvern economic al UE ati auzit careva?

  10. @gabhry el

    Normal ca nu poate fi si adevarat. In fapt, nici nu este. Glumeam.

    Discutam, acum o saptamana, cu un analist politic, despre amenintarile opozitiei cu privire sa sufocarea guvernului, in primavara, de miscari de strada sindicale. Despre durata de viata a acestui guvern de sacrificiu stim cu totii ca este conditionata de indeplinirea punct cu punct a programului de guvernare. Analistul cu pricina mi-a argumentat, incercand sa ma combata destul de coerent, ca guvernul Boc nu poate supravietui mai mult de 6 – 8 luni. Dupa o lunga discutie, insa, a acceptat ca daca Boc si ai lui reusesc sa faca exact ceea ce au promis in programul de guvernare, nici macar Basescu nu mai poate tusi in directia lor.

    Despre miscarile sindicale mi-a spus ceva de genul: " Domnule, sindicatele nu mai sunt credibile nici pentru membrii cotizanti. Vor iesi, probabil, dar vor fi anemici si nemotivati, pentru ca si ei stiu ca de unde nu e, nici Dumnezeu nu poate da"

  11. @gabhry el

    Asta n-ar fi nimic, doar stim cu totii ca justitia este detinatoarea record de stegulete, iar Pivnicereasa, este bine stiut, a devenit, tot ca si balerinul, prietena pe viata si pe moarte a presedintelui Eu am auzit ca vestita coalitie impotriva presedintelui ales al tuturor romanilor de pretutindeni, domnul Traian Basescu, ar pregati suspendarea acestuia, pentru acelasi motiv. E grav, nu crezi?

  12. Va propun un scenariu de teatru politic absurd. Sa presupunem ca viitorul presedinte PSD ar fi un om politic vizionar si ar intelege ca actualul si principalul obiectiv al romanilor de toate culorile politice este iesirea Romaniei din criza economica si ar mobiliza PSD-ul sa sprijine masurile de reforma initiate de guvern. Mai mult, sa consideram ca, intr-un context politic prielnic, PSD-ul ar urma sa fie invitat sa guverneze alaturi de PDL pentru a asigura o mare parte din populatia cu simpatii de stanga ca reforma statului este un obiectiv necesar si in folosul tuturor. E ceva impotriva firii? Eu consider ca nu.

    In acest caz, balerinul nostru "de mana dreapta" ar mai considera ca obiectivul PNL este sa desfiinteze partidul de guvernamant? Pentru ca, inchipuiti-va, ar ramane singurul partid de opozitie.

  13. Iliescu a denuntat atacarea imaginii PSD, care se doreste a fi confundat cu un partid comunist, desi este un partid nascut din revolutie.

    Dosarele "Revolutiei" din '89 vor fi desecretizate. Cu alte cuvinte, dosarele secrete ale nasterii PSD vor fi desecretizate.

    Capul lui Motoc se clatina vizibil, capul lui Motoc vrem!

  14. Chiar acum, Dan Cristian Turturica, o alta pasarica a presei care cere "atentii" guvernamentale, contesta flacarile violet de pe stema Romaniei.

  15. Balerinul vrea sa desfiinteze PDL? Constitutia nu vrea sa o desfiinteze ? De ce nu partidul unic PNL?

    Discutam, aseara, dupa emisiune, cu un mare jurnalist despre procentele de sustinere, adica procentele reale, pe care le-ar obtine balerinul daca, in mod ipotetic, saptamana viitoare ar fi alegeri. Domnule, imi spune maestrul, eu nu cred ca ar trece de 10% – 12%, dar, si asa, cred ca exagerez. Sunt oameni care nu mai pot gestiona puterea atunci cand descopera televiziunea. Ii place atat de mult la televizor incat nu mai vede dincolo de obiectivul camerei de luat vederi. Celebritatea balerinului s-a stins in momentul in care, chemat fiind sa guverneze, a ales sa isi ingroape partidul, de viu, alaturi de cadavrul PSD aflat in descompunere. Fascinat de valorile stangii, balerinul se lasa amagit de propunerile lui Nastase, care, asa cum bine scria si Cartarescu, "se străduieşte să renască, asemenea păsării Fenix, din propria mătuşă"

  16. @

    fara eEmirat nu discut. Fara eEmirat totul este تهافت التهافتTahāfut al-Tahāfut, The Incoherence of the Incoherence, vorba lui Averroes. Un eEmirat al crinilor.

  17. Parupezii sunt foarte buni,de top.

    Eu i-am redescoperit si am de invatat mult de la ei.

    Sunt convinsa ca Florin se va revansa mai ales prin rezumatele pe care a promis ca le va pregati

    Eu abia le astept !

  18. @ DespinaVestea

    Spune-le patrupezilor ca n-am nimic cu ei, dar cred ar fi bine sa facem cu totii chestia asta. In continuare cred ca l-au luat la omor pe Florin degeaba, nu ca sa clarifice niste lucruri, ci mai mult pentru prestigiu.

    errare humanum est sed perseverare diabolicum

  19. "tînărul intelectual liberal care, dispensându-se de cele mai elementare noțiuni de doctrină politică, pătrunde prin simpla concentrare a minții în miezul lucrului liberal în sine, de unde proiectează către mase , prin prezența fizică și forța limbajului nonverbal, esența liberalismului"

    In fraza asta se atinge combustibilul flacarii violet.

    O alta opinie, complementara:

    " Prin urmare, „flacăra violetă“ şi „atacurile energetice“ nu sînt decît expresia hazlie a vidului de Ev Mediu din cultura politică a României moderne. A ezoteriza eşecul electoral devine aşadar semnul că politica noastră actuală nu se face încă prin persoane vii, individualităţi modern articulate, ci prin energii difuze şi impersonale. Or, materia primă a politicii moderne este tocmai individualitatea responsabilă. Expedierea eşecului în zona ezoterică, a responsabilităţilor difuze incontrolabile raţional, este semnul regresului suprem, pe care pînă şi Ion Iliescu îl refuză jenat. "

    Gabriel JARNEA

    link-ul, http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=312&cm

  20. @

    "Crinul Mistic" de Gheorghe Behemoth, Editura Abracadabra, tiraj confidential. A nu se dormi cu cartea in incaperi cu geamurile inchise.

  21. @Despina,

    chestia asta cu cititul cartii e ca provocarea convertirii la islam. Nu avem alta carte in afara de Coranul lui Aligica, deci haide s-o fetisizam. Cel mai "sanatos" ar fi sa scrie si altii carti, ca sa nu ramana fetisul singur.

  22. Exista un soi de exclusivism pompos in formularea nu foarte inspirata a lui Aligica vizavi de mistica PNL, de entitatea metafizica ce decide ce este liberal si ce nu, de pogorarea duhului liberalismului asupra liderilor sinodali din PNL. Procesul se poate transfera oricand la PNT sau PSD si nu este o caracteristica liberala. Deja in PSD exista personaje speciale conectate la o misterioasa entitate numita spiritul lui Constantin Titel Petrescu, ce s-a opus fuziunii PSD istoric cu PCR si probabil ca in viitor, onorabilizarea sau rebrenduirea PSD va tine si mai mult cont de acest amanunt.

  23. Traian, un comentator, aici:
    http://www.revista22.ro/a-fi-la-butoane-7585.html

    Textul initial si filozofia legii Ticu care viza doar informatorii pentru deconspirarea Securitatii au fost proiectate de dna Monica Macovei, conform afirmatiei lui Ticu Dumitrescu la una din sedintele GDS ! asa ca paternitastea textului initial ii apartine deci Legea Monica Macovei ! asa s-au pozitionat taberele comunistii vechi -cadristii s.a- vs. securistii ! Citita in aceasta cheie reorientarea filozofiei legii,declarata de Marius Oprea in interviul din Adevarul, contra securistilor acum evidentiaza pozitiile pro comuniste ale adeptilor acestei legi!! de aceea nu se adopta Legea lustratiei – ar fi scosi doar securistii dar comunistii nu, ca ii avem inca in familii, in case in Parlament si in…. GDS! cat despre kremlinisti ce sa mai vorbim! Se pune in vedere denazificarea dar nu si decomunistificarea ! Sigur ca e de dorit un Institut de cercetari istorice al trecutului comunist care sa administreze toate arhivele comunismului ca regim politic dar nu o Procuratura cu acuzatori publici impotriva comunismului sau numai impotriva securitatii ! -Chiar asa, de ce nu a primit Oprea avizul de la ORNISS? pe motive de intrebuintare a unor documente sustrase din Arhiva Presidentiei? Tot la dosare ajungem si la detinatorii acestora -si arhiva Memorialului exilului romanesc si dosarele crimelor securitatii si ale pcr s-a considerat cam mult pentru Oprea care acum un an declara ca poate scrie orice contra lui Basescu ca tot ramane in functie!

  24. Sigur ca este greu.

    Nimic nu-i usor.Principalul este sa plecam de la o baza corecta, reala, fara mistificari pe care sa putem cladi serios.

    Daca ne mintim singuri ajungem imediat ca Grecia

  25. "raul" este binele pe care noi NU l-am facut, se spune;

    aberatia PNL-ista este rezultatul faptului ca cei buni nu au facut mai mult

    Ce puteau sa faca ? In primul rand trebuiau sa foloseasca metodele PNL-iste (puterea mediatica) sa faca ce era “bine”, ca alternativa la aberatiile pe care le-au facut PNL-istii.

    Asa prost cum au facut-o, PNl-istii au facut din “liberalism” o moda, adica au impus ideea in opinia publica. Nu e putin lucru.

    acum e nevoie de cel putin la fel de mult timp si de multa putere mediatica (cu audienta) pentru a impune ideea corecta. Plus ca, vorba meseriasului, e destul de greu (si destul de tarziu) sa lupti cu "mistica" (moda si utopiile)

  26. Ma bucur foarte mult ca s-a apucat cineva sa studieze "Reconstructia Dreptei"

    Este o carte extraodinara,vizionara.

    Bineinteles ca ar trebui s-o citeasca toti cei din PDL ca sa inteleaga esenta dreptei.

    Este o carte care iti schimba viata !

    Am facut si eu niste rezumate.Nu este usor.

    Aproape ca nu poti sari pentru nici un capitol.Voi incerca ( im masura timpului ) sa le urmaresc si eventual sa le completez pe ale dvs.

    Iar important este finalul :

    Ne lasa pe noi sa alegem intre dreapta conservatoare si cea liberala ,eventual sa stabilim un echilibru ca sa ne salvam…

    Asta este parerea mea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *