Aseară eram în trenul de Predeal-Bucureşti. În compartimentul de alături era un cuplu la 50 de ani, cu o doamnă foarte guralivă, care stătea mai mult pe holul vagonului şi tot vorbea la telefon. Era o pedelistă băsesciană surescitată de ultimele rezultate electorale, genul jovial, vorbăreţ, voluntar, femeie de gaşcă, din popor, clasa de mijloc (profesoară, contabilă sau ceva de genul). Era imaginea militantului PDL, ăla pe care-l tratează cu curu’ Macovei sau Preda. Făcea gesturi largi şi vorbea tare la telefon despre „noi” şi „ei”, despre cum „le-am tras-o”, cum sondajele lor sînt mincinoase. Părea că tocmai a primit o doză de steroizi, euforizante şi adrenalină. Sînt convins că aceeaşi doză au primit-o şi celelalte cîteva zeci de mii de militanţi pedelişti. Păcat că PDL e condus de nişte castraţi, incapabili să simtă oportunitatea şi să profite de ea. De doi ani militanţii PDL şi-o iau în bot, de la bugetari şi pensionari nemulţumiţi, de la adversarii politici, de la televiziuni, de la intelectualii PDL. E prima gură de oxigen pe care o primesc în toată perioada asta. Poate că ar fi bine ca şi liderii partidului să se treazeacă. Dă-o dracului de treabă, e chiar aşa de greu să-ţi dai seama că ăsta e un moment în care se poate rupe ritmul politic şi PDL-ul poate trece în ofensivă şi poate intra electoral pe un curs ascendent?
Facebook Comments
@tucu:
TM, undeva prin a doau jumatate a sec. XIX:
"Sunt aproape doi ani de când membrii societății „Junimea“ consacră o parte din timpul fiecărei ședințe a lor la lectura poeziior române publicate până astăzi, cu scop de a compune pentru juna generațiune română o antologie, în care toate poeziile să fie, dacă nu mai presus de orice critică, cel puțin insuflate de un simțământ poetic și ferite de înjosire în concepțiune și în expresiuni. Însă din miile de poezii citite, societatea nu a putut alege un număr suficient pentru a compune un volum, și dintr-o colecțiune de poezii frumoase a ieșit o critică de poezii rele."
Pai, nu-i la fel si in 2011, doar ca aplicat starii generale a natiunii ? Si-atunci s-a apelat la resursele subutilizate din "diaspora" (exemple: Funeriu, Aligica, NC Munteanu,…). Eu sper ca LSRS sa fie parte a aceluiasi proces de apel generalizat la valorile nationale, pentru eliminarea impostorilor care au acaparat atitudinea ci(u)vica, actiunea politica si saboteaza economia mimand initiativa si competenta.
@Judex,
Daca ai sa recitesti discutia dintre Dnii Neamtu si Preda ai sa regasesti numele de Chelaru in contextul discutiei despe nationalism.
Inteleg ca unul din reprosurile Dlui Preda si nu numai a fost ca respectiva adunare patronata BNR a manifestat excese de nationalism.
Nu am discutat despre patriotismul Dlui Preda si in general nu discut despre patriotism pentru ca dupa parerea mea este o notiune prost inteleasa de multi, o notiune in baza careia se poate specula aiurea,
Acum sincer sa fiu eu nu inteleg ce lagatura exista intre reuniunea tinerilor din diaspora si Junimea lui Eminescu. Traim alte timpuri,suntem o natiune avem o limba comuna o cultura nationala solida,suntem conectati la valorile europene, ne am modernizat deci putem sa i raportam lui Eminescu ca obiectivele sale s au indeplinit. La ce ar mai folosi o asociatie de tip Junimea?
@Judex
Internationalismul in esenta nu neaga nationalismul.
Chiar daca puterea sovietelor a avut initial o dorinta teribila de a desfiinta ideea de national a revenit repede si a descoperit ca nationalismul este o arma redutabila a oricarei forme de dictatura.
Atacata de nemti Rusia Sovietica,fara sa renunte la internationalism, a declansat o propaganda nationalista extraordinara pe tema Rusia eterna, propaganda ce nu s a incheiat nici astazi.Probabil ca propaganda lui Stalin a creat confuzia in care traim si astazi -confuzia intre nationalism si patriotism.
Nu cred ca l poti acuza pe Dl Preda de negarea unui nationalism decent ci numai de o reactie fata de cei ce se hranesc cu nationalism dimineata prinz si seara. Generalul Chelaru este unul dintre ei.
@tucu, 18.33:
Sigur, nu-ti voi da definitie negand-o pe cea din DEX, dar uite niste exemple:
1) internationalismul (cu varianta sa cea mai cunoscuta de factura proletara, in care interesele clasei muncitoare erau opuse celor nationale)
2) europenismul de tip provincial (bazat pe dizolvarea spiritului national in cultura "europeana" – echivalenta pentru unii cu cea franceza, pentru altii cu cea germana, etc…). Eu cred ca dizolvarea este, iarasi, opusul integrarii.
…si ar mai fi o gramada de alte forme, da' tu esti baiat destept si sunt sigur ca ai priceput.
CONCLUZIE:
Eu zic ca discutia despre LSRS dintre Preda si Neamtu (de la care am pornit, de fapt) evita esentialul: cred ca Romania Juna se vrea Junimea redivivus (cea din sec. XIX, vorbesc de o incercare de revigorare a suflului acelei asociatii). O fi bine, o fi rau?…Firul controversei dintre MN si CP nu cred ca ne duce spre raspuns…
@Judex
Nationalismul seamana cu arsenicul. In cantitati mici face bine iar in cantitati mari e ucigator.
Inainte de a acuza pe cineva de antinationalism ai putea defini chestia asta?
@tucu:
1) Iarta-ma, nu stiu cine este gen. Ghelaru; poate ca acesta, asa cum zici tu, este doar un profitor sau un exaltat, dar nu vad legatura cu LSRS, cu Neamtu, cu Junimea lui Eminescu, sau cu Isarescu.
2) Cat despre patriotismul (ca sa-i zic cum vrei tu) dlui CPreda, crezi ca poti vorbi in numele lui ?
@Cristian Preda, #23.99:
Dle Preda, eu va vedeam in postura de prim candidat pentru cursa de salvare a liberalismului din Ro. Sincer, credeam ca nu exista in acest moment in politica din tara un candidat mai potrivit decat dvs. pentru inlocuirea dlui BidonGol, daca se vrea eliberarea fractiunii intr-adevar liberale de sub petalele Adormitului. Acum, insa, vad o problema: partidul ala se cheama Partidul NATIONAL Liberal. Credeti ca platforma dvs. antinationalista va fi acceptata ? Sau va propuneti infiintarea unui Partid European Liberal in Ro ?
@estu:
da-o naibii de grafomanie. Eu n-as scris atata la viata me adecat in facultate.
glook>si eu sunt de acord ca sunt prea multe.
Dar desi am incercat sa explic pe puncte si subpuncte ceea ce de fapt se vede cu ochiul liber uite ca majoritatea inteleg exact pe dos. Daca scriam doar 4-5 fraze probabil eram acuzat ca sunt fanul alegerilor de tip Gaddaffi, desi nu era deloc vorba despre el.
Din pacate blogul e o platforma nu foarte potrivita ptr discutii.
Scuze ptr monopolizare dar eu consider ca e o masura extrem de grava.
Generandu-se putina polemica poate aceste opinii intra si in vizorul celor ce pot influenta deciziile politice, blogul e urmarit.
uitati, atat dumneavoastra cat si bleen si yeba sunteti in oarecare masura de acord cu abordarile prezentate.
Cred ca scopul de a trage un semnal de alarma a fost atins.
estu, toate postarile tale sunt prea multe, sincer.
Pana la urma mi-am luat inima in dinti si am reusit sa citesc tot. Sunt de acord cu tine ca n-ar trebui comasate alegerile locale cu cele nationale. Nu se voteaza pentru aceleasi mize si nu e normal sa fie amestecate. Nu putem manca si desertul si friptura in acelasi timp sub pretext ca economisim timp.
eugeni> Deci dupa toate postarile mele ati inteles ca eu sustin votul pe lista in loc de uninominal. As sputea spune ca e o concluzie remarcabila.
@estu
Modul de vot pe lista ne-a adus de asemenea nu numai un monstru ci o groaza, o gasca, o turma de monstrii.
Alege
Pe mine ma oboseste stilul asta panicard. Sintetizeaza-ti ce ai de spus, structureaza si scrie simplu cu argumente concrete.
PS.Eu am fost nu numai la mate ci si la fizica :),sunt mai tare, iar frate-meu a fost la chimie.
Tucu> e de presupus, dar nu miza prea mult pe inteligenta lor. Nici a partidelor, nici a consultantilor ce le fac studiile.
Am cerut sa se prezinte aceste studii, sa stie lumea motivele. Am vazut argumentatii, sondaje si rezultate concrete la vot in favoarea spuselor mele, impotriva am vazut doar ceva lozinci.
1) corect, nu mai atrag oamenii in numar mare, dar nu e nici o nouatate.
2) incorect-ptr simplul motiv ca partidele au fost amestecate, nu ai avut candidat independent castigator. La Neamt implicarea partidului a fost decisiva, sau crezi ca aia de pe acolo nu stiu cine e si de unde e Pinalti?
Iar la MM au votat ptr ca venea de la partidul care e ptr crestere de pensii, de salarii, etc.
Concluziile le-am tras in postari anterioare. Dar merita accentuat faptul ca uninominalul majoritar pur ne-a adus un prim monstru, pe Tataru.
A luat 42% doar. In turul 2 sau la redistribuire erau sanse foarte bune ca cetatenii sa nu permita un astfel de reprezentant, sau nu multi ca el.
Tucu>tu de fapt ce sustii in privinta asta? ptr ca modificarea asta este, ca tot iti plac englezismele, un "game changer". Asa cum este si uninominalul fata de votul pe liste. Doar ca de data asta va fi impotriva intereselor societatii.
Se uitat o chestie: s-a votat pe reducerea numarului de parlamentari si uninominal. Cu rezultat cunoscut. Cine se intoarce in alegeri spunandu-le alegatorilor ca nu da doi bani pe ce-au decis ei in referendum?
@estu
Este de presupus ca partidele din Romania (care nu sunt formate numai din idioti) au strategii bazate pe studii ,prognoze, etc, facute de sociologi ,politologi si alte tipuri de ologi.
Ori cum modul in care fiecare partid isi gindeste strategia se bazeaza pe mult mai multe informatii decit cele detiunute de tine sau de mine.
Eu sunt convins ca electoratul roman nu este nici cel descris de @glook dar nu este nici cle promovat de OTV sau RTV.
Daca totusi consideri ca subiectul merita tocat pun si eu o intrebare. Ce a demonstrat scrutinul de la Neamt sau Baia Mare ? Dupa parerea mea urmatoarele::
1/-PDL ul sau USL ul-ca demumire sigla si culoare nu mai atrag oamenii-dovada si procentajul enorm al celor indecisi specificat de fiecare sondaj.
2/- Un candidat receptionat ca bun de catre alegatori este votat indiferent din ce partid vine atita timp cit nu amesteca partidul in ciorba.
Daca accepti cele de mai sus la ce concluzie ajungi?
Mai există şi varianta senatori aleşi prin majoritar pur şi dur şi deputaţi aleşi pe liste deschise. Senatul să adopte legi cu caracter urgent şi pragmatic iar Camera să adopte legi în care negocierea şi echilibrul sînt importante.
O complectare.
Pina ieri la miezul noprtii pe acest blog a avut loc o discutie extrem de interesanta sincera si dezinhibata care a depasit nivelul datului cu parerea si ne a implict pe toti in framintarile, obsesiile , nemultumirile si aspiratiile unora din cei pe care i asteptam sa devina portstindardul miscarii de dreapta, a PDL ului , a luptei contra neocomunistilor.
La miezul noptii insa a intervenit @estu si a repornit morisca datului cu parerea despre intentii, inainte de a avea o minima informare asupra ratiunilor care au condus la aceasta intentie.
Poate respectiva discutie s a stins datorita orei sau a epuizarii subiectului.
Pacat ca a fost scurta si pina acum singulara. O asemenea discutie face sa ne intelegem mai bine ,sa i intelegem mai bine pe cei trimisi sa sustina ideile noastre.
tucu>e electoratul roman, nu cel descris de Glook.
Nu au avut nici o problema sa-l voteze pe infractorul de Tataru in locul unei profesoare foarte respectabile.
Partidele nu or sa propuna brusc oameni de calitate. Cu uninominal majoritar aveti sansa uriasa ca tocmai oamenii de valoare sa nu fie deloc reprezentati.
Sa nu uitam proportia de asistati din Romania. Repartizarea lor e extrem de uniforma. Ghici ce vor alege?
@yeba
Probabil ca am gresit atunci cind am vorbit de troli.Probabil ca am gresit si atunci cind am vorbit de batut cimpii.Fiecare este liber sa scrie un roman pe ce tema vrea , este liber sa si afiseze frustrarile , convingerile sau spaimele. Totul este sa o faca intr un mod acceptabil.Cred ca @estu a amestecat mult prea mult (pentru gustul meu desigur)propriile frustrari cu subiectul cu pricina.
Cit despre votul uninominal pur ,sincer, nu am habar pe cine avantajeaza , pe cine nu , ce obtine unul sau altul din acest sistem .
Eu am o idee fixa. Omul sfinteste locul.
Bleen in postarea lui vorbea de oameni. Oameni care s au dezmortit si au prins curaj sa sustina cu convingere un partid si niste politicieni prea mult si de multe ori pe nedrept huliti.
Mi ar fi placut ca in loc de apelul disperat facut de @estu cu ""nu faceti prostii"" sa fie unul cu ""nu propuneti prosti"" indiferent de sistemul de vot.
Avind in vedere ca se discuta despre votul uninominal cred ca si discutia ar trebui sa aiba ca subiect nume si nu metode.
emil>imi pare rau ca v-am lasat impresia asta. va asigur ca nu acestea sunt opiinile mele.
bleen>exact. Impartirea colegiilor duce la abuzuri si mai mari in cazul uninominal majoritar (ca oricum sunt denaturari si acum) si nu sunt de acord nici daca PDL ar fi avantajat.
Daca asta e in capul lor e o ideee extrem de proasta. Pai ganditi-va cum ar arata un PDL cu 25% vot popular si cu 51% din parlamentari si USL invers.
Plus ca nimic nu le garanteaza ca chiar asa va fi.
In Elvetia e votul pe liste deschise. Poti taia persoane de pe lista daca nu-ti convin anumite persoane dar vrei restul listei. Plus ca poti taia mai multi si adauga persoane care initial nu candidau. La alegeri nu prea se foloseste metoda adaugarii, ca e mai greu de coordonat, totusi e nevoie de un anumit numar de scrieri ai aceluiasi nume ca sa existe un efect. Dar a fost folosita la alegerea Consiliului Federal (guvernul). Cei 7 membri ai guvernului sunt alesi unul cate unul, prin vot si negociere intre parlamentari. La unul din partide au vrut sa forteze alegerea unei persoane prin prezentarea unor candidati care n-au convenit celorlalte partide pentru ca reprezentau extrema ideologica. Asa ca celelalte partide s-au coalizat si au ales o persoana care n-a candidat, prin scrierea numelui acelei persoane de catre o majoritate de parlamentari. Persoana in cauza a avut vreo 24 de ore sa zica daca accepta alegerea sau nu. Pentru cunoscatori e vorba de alegerea Evelinei Widmer Schlumpf in detrimentul lui Cristoph Blocher.
Mi se pare un sistem foarte bun. Evita intelegerile de banda mafiota intre fruntasii unui partid si lasa alegatorului deplina alegerea in functie de propria constiinta.
Mycroft >cititi va rog cu putina atentie ce am scris.
Votul trebuie sa fie uninominal si evident ca sustin asta.
Propunerea de a elimina redistribuirea va duce deseori exact in situatia ca vointa majoritatii sa nu fie respectata. V-am dat cazuri concrete, cifre si deductii logice.
Nici eu nu sunt de acord cu un sistem incorect chiar daca azi ma avantajeaza. Asa sunt eu construit.
Votul uninominal intr-un tur fara redistribuire e inerent incorect.
Am fost explicit acum?
Poate că ar trebui să fie luată în considerare şi varianta proporţionalului cu liste deschise.
estu, am reusit sa urmaresc primele mesaje, dar mi-am pierdut rabdarea pe drum. Si stii de ce? Pentru ca ai o viziune de contabil. Rar un contabil stie sa anticipeze, sa faca o strategie. Asta desi are alte calitati evidente si care nu sunt de neglijat.
Nu poti sa privesti rece la cifre si sa scoti din ecuatie psihologia maselor. Nu poti face ca Geoana la turul 2 care a adunat scorul lui cu scorul lui Crin si a tzopait pana cand n-a mai gasit alta explicatie logica decat flacara violeta.
@estule
esti dezamagitor ca olimpic prin SIGURANTA afirmatiilor tale; adaug si modul in care ai calificat alte opinii. Parerea mea este ca ai ramas, ca mod de gandire si informatie, la nivelul finalelor nationale.
Oricum, este tare OBOSITOARE obsesia ta cu banatu', si cu autolauda; nu stiu de ce imi aminteste (argumentul tau cu olimpiada) de CTP, care spunea cam asa: "nu va indoiti de logica mea; sunt inginer si am facut matematica, logica matematica".
Ce te face sa crezi ca ALTII pe aici, nu au obtinut rezultate mai bune (la matematica, sa zicem) si, conform "logicii tale", au pareri mai aproape de ADEVAR( care e ala?).
Ce te face sa crezi ca o persoana dezinteresata de matematica in anii de scoala PREuniversitara, nu au o "minte mai buna"?
Ma opresc. Incearca sa judeci macar matematic (cu logica d'aia elementara: universal afirmative, universal negative, existentiale, et caetera.) si…
vezi ce faci. Apoi sa te "plangi".
Emil
Avantajul votului proporţional faţă de cel majoritar e că în primul caz nu se pot aranja colegiile. Fiindcă, în cazul majoritarului, dacă aranjezi colegiile, cu 25% vot popular ajungi lejer la 50-60% din mandate.
@estu
1. Votul uninominal responsabilizeaza alesul in fata electoratului, cel pe lista, in fata sefilor de partid. Eu prefer prima varianta, si unul dintre motivele pentru care votez PDL e ca si ei sustin asta. Nu mai zic ca varianta curenta e absurda.
2. Daca PDL pierde, chiar si "catastrofal", atunci asta e vointa majoritatii, si, dupa parerea mea, asta trebuie sa fie legea. Nu cred ca trebuie sa ne stabilim principiile si idealurile in functie de cat de bine "se vand" la un moment dat. Cred ca votul uninominal e mai bun decat cel pe lista chiar daca azi ma dezavantajeaza. Asa cum cred ca legea trebuie respectata inclusiv cand primesc o amenda de circulatie :).
@tucu, citând consilier de pe aici, n-ai nimerit-o! Estu nu pare deloc, deloc sa fie troll! N-ajungem nicăieri nici cu o amărâtă de discuţie, darămite să mai reuşească vreo iniţiativă, dacă nu deosebim trollii de oamenii necăjiţi cu altă părere decât noi!
Estu nu scrie convingător, în sensul că se exprimă eliptic, amestecă concluziile unei analize pe care o vrea obiectivă cu ironii şi gemete de supărare, nu pune ghilimele ca sa poti urmari care-s ideile lui si care-s ideile pe care le combate – dar troll nu este, a venit cu o idee proprie, ”comasarea nu e în avantajul PDL”, si il respect fiindca a consumat timp să şi-o argumenteze.
Tu poţi să afirmi cu tărie 🙂 că uninominalul pur şi dur avantajează un sistem cu mai mult de două partide? Că în cazul ăsta, în care sloganul opoziţiei va fi de tipul Să votăm schimbarea, PDL e avantajat? Eu nu.
Deci eu si altii ca mine argumentam ca masura va duce la un dezastru ptr PDL. USL e incantat(de altfel ei au propus-o, oare de ce). Un sociolog ca Dancu va explica de ce se va intampla sa, inclusiv la comasate.
Mintile luminate din PDL ce studii au care sa-i contrazica? Ni le prezinta si noua?
Nu am vazut decat lozinci ca in orice conditii nu fac 50%, cazul IP si Base nu le permite.
Schimbarea regulilor , nefortata si fara studii de impact e nebunie curata.
scuze, schimbare de planuri ptr o zi.
Deja se cere banarea mea. Pana se realizeaza voi incerca sa raspund interlocutorilor.
king julien> USL daca e majoritar ca alianta si nu primeste PMul poate
1) sa reuseasca sa-l suspende pe Base – case closed.
2) sa nu reuseasca suspendarea (desi e putin probabil, art 103 nu e deloc asa de clar cum zice Base) dar nu trece nici un PM. ca sa se iasa din impas evident se ajunge la anticipate, aia chiar fac un nou partid si game over.
51% ptr un partid o alianta bine inchegata inseamna puterea de decizie in Parlament. Aritmetica nu e discutabila.
ina eyre >gresiti profund. IP (ptr care am votat si pe care il respect in mod deosebit) nu a castigat.Castiga daca avea peste 50%. IP nu a candidat singur ci sub sigla unui partid. Nu a fost votat doar ptr el ci si ptr grupul lui. Redistribuirea e normala.
Nu vedeti ca in felul asta realmente distrugeti ideea de partid? daca nu se redistribuie nimic care mai e logica unui partid?
Aveti probleme cu cazul IP dar nu aveti probleme cu infractorul ales in MM cu 42%. Asa cum va arata toate sondajele, asa cum va arata cazul de la MM, aceasta va fi situatia generalizata. victorie zdrobitoare USL. Posibila doar cu acest uninominal pur.
tucu> nu stiu cum e cu trollii si calitatea interlocutorilor dar stiu sigur ca pe blogary atacurile la persoana cica se descurajeaza. V-as ruga sa va respectati acesta regula si in privinta mea.
@Bleen
Madame Blogary a bagat troli la reduceri sau simte nevoia unor clarvazatori,ghicitori in tastaura sau specialisti in batutul cimpilor ?
Alta data era parca mai selectiva cu partenerii de conversatie.
king julien: nee, sa nu-i stearga nimic. De´abia devine excitant.
estu-1.32: Adica tu vrei sa-mi spui ca redistribuirea zambilului in defavoarea lui Ionut Popescu (daca memoria nu ma inseala), a fost gasita reprezentativa? Cu alte cuvinte, bine ca l-au redistribuit, ne inselasem votindu-l pe Popescu, zambil e muuuult mai reprezentativ, pfui, cum de nu ne-a dat prin minte?
Ar fi culmea, omul care a ridicat puturosenia si tzatzareala la rang de politica oficiala reprezentativ.
Zii asa, ca legea electorala mosita de pirzulescu e un mare pirtz, menit sa bage pe usa din dos a istoriei nultitati si nulitati cu prestanta gen, "maica, ce barbat bine e"
@estu: vorba poetului ala izbit in spate de un val, caruia ii era teama ca-i fura barca de la mal…, tare mi-e teama si mie ca am sa ramai cu mine si eventual cu inca vreun cititor ratacit la ora asta… 😆 , cand s-or scula ei dictatorii(ai vazut, au toane, deh) si vor vedea cum le-ai manjit peretii, ma tem ca mi te-or raspopi si ti-or sterge perlele de analiza politica 🙂
si be): usl poate sa fie majoritar ca alianta, dar sa nu poate face singur guvernul, chiar si dupa re-distributie. cu Base la carma, that's a closed case of mumu. in other words, "just a little bit of history repeated..".[nu ma lasa astia sa dau link-uri cu cantecelul, numai ei are voie].
estu, tu sigur nu esti chimist? 🙂
king julien>40% nu inseamna majoritate, pe aici pe la noi, dar nu stiu cum e in Antananarivo.Daca din 40% se fac 70% se numeste distorsionarea grava a votului. Si pe restul de 60% ii trimitem unde, sa-si bage eventuala coalitie undeva?
"tot soiul de 5% vor sa fie reprezentati".
Dupa ultimele alegeri uninominale (insist pe cuvantul asta, ptr ca eu consider ca uninominalul e extrem de benefic) si redistribuite au intrat in parlament exact 4 partide. unde e faramitarea aia de care vorbiti?
Nu uitati sa explicati romanilor din judetele cu unguri de peste 40% ca toti reprezentatii lor le-ar putea spune Nem tudom.
Dar cel putin nu va trebui sa-i explici de ce a intrat Crin Antonescu de pe locul 2.
ah, uitasem, PNL se desparte de PSD ptr ca va fi marele perdant al acestor masuri!
Oare ce va mai trebuie ca sa vedeti ca sunt unul si acelasi organism?ati discutat cu vreun simpatizant PNL in ultimii 2 ani? O sa vina alaturi de PDL, de dragul dreptei?
Vad ca e strategie la PDL sa insiste pe despartirea lor. Mrgea poateacum le-ati asigurat victoria. o sa va rada in fata.
Ca sa inchei, ca plec din oras in curand si eu ma enervez pe aici la ora asta, situatia e clara.
PDL e practic mort ptr ca nu cred ca nu se va adopta macar una din aberatiile astea doua.
Romanii nu-si recunosc din principiu greselile si cu atat mai putin o fac oamenii ce sunt in functii inalte.
Voi sefii de la PDL si o parte dintre cei ce cred ca Basescu are intotdeauna dreptate veti insista in greseala,veti spune ca nu e chiar asa, ca poporul va iubeste, ca o sa vada beneficiile reformelor si cat bine ati facut, ca o sa luptati, ca se ne aducem aminte de Stefan Pinalti, veti veni cu tot felul de contorsiuni logice si iluzii si in disperare de cauza veti scoate cifre fara acoperire si veti lansa apeluri poporului responsabil la salvarea natiunii.
poporul nu e asa responsabil si desi intr-adevar cu USL va fi mult mai rau rezultatul e inevitabil.
Nu vreau sa fac paralele cu un film foarte asemanator in anumite privinte care ruleaza acum pe marile ecrane, daca ma intelegeti.
O faceti cu mana voastra si culmea, cand erati pe punctul sa intoarceti trendul si sa castigati.
trebuia doar sa fiti foarte atenti si sa nu comiteti greseli majore.
adio PDL! Sunteti terminati! Iar USL o sa termine Romania.
a, si da. aia 3 trandafiri sunt o sigla tampita, pt PDL sau oricare alt partid de dreapta. si pt ca sunt semn de socialisti europeni, cum spune C Preda, si pt ca amintesc clar de pesedul romanesc, ala al lui Iliescu, toata perioada aia a anilor 96, cand te duceai sa iei paine si a doua zi era deja mai scumpa cu 1 leu.
in plus, prb ca da, ar trebui schimbat portocaliul, pt ca a capatat asa.., nuante ..peiorative, pe bloguri cel putin auzi numai din alea cu "portocalii in sus, portocalii in jos". ete-te-te, sa se mai faca nitzica rebranduire. io nu vaz nimic rau in asta. o sa le fie mai greu sa-si regleze tirul 😀
@estu, ai f mult timp liber, bag sama. de 20 de ani, in Ro nu se poate face nimic din cauza reprezentivitatii. tot soiul de 5% vor sa fie reprezentati. se traieste si se respira numai politica la tembelizor, din care profita numai voiculescu, vantu, samd. se tot fac aliante si se desfac, negocieri peste negocieri, reforma piua. nu poti scoate caruta din noroi, pt ca Gigi Fifteen Cent vrea reprezentare.
partea nasoala cu democratia e ca majoritatea decide.
asta e. sa fie uninominal, sa iasa 70% pesedeaua, sa-si asume toata guvernarea, iar peste 4 ani, mumu, daca nu fac treaba. idem pt pedeleu. ete-te, mare branza. pt asta era nevoie sa se reverse Amazonul&Marcel Proust pe blogary
ps. oricum, eu zic sa nu ne prichim si sa asteptam alegerile locale. mai e destul pana atunci. mai apare cate unul ca Lazaroiu(oricum, daca nu e "familist de meserie", cam nasol; sa urmeze si el exemplul Sarko, 😆 ), fara ifose intelectuale si totusi mai putin "marinar" ca Base, asa numai cat sa fie pe placul generatiei iPad, mai curge apa pe Dambovitza, treburile nu sunt deloc clare cu aia 50% ai useleului. si daca nu fac majoritate sa demita pe Base, e mumu mare de tot. plus ca daca ma gandesc la Ponta&Crinescu, imi vine in minte aia cu sex&bridge: "daca nu ai un partener bun, macar sa ai o mana buna" 😆
Bun, acuma se vor veni cu contraargumente ca uninonimal pur e si prin UK si USA. Sigur. Si electoratul nostru e la fel ca acolo.Si politicienii si traditia tot asa. Si marea majoritate ce practica redistribuirea, ca de pilda nemtii, e niste prosti dom'le!
Apoi, sa nu uitam, avem Deus ex machina la indemana.
De obicei el vine in forma domnului Basescu sau, mai nou, a Albei ca Zapada.
face asta dom'le ceva, are el un as in maneca, ne scoate piratul!
Ei, de data asta ne baga piratul, ca el sustine chestiile astea.
De fapt stiti a ce seamana? A faza cu reorganizarea. Au scos porumbelul si au inaintat propunerile fara nici un studiu serios, nu aveau cifre, au scos 2-3 date din burta si hai la promulgare.
Acum e la fel, nici urma de studiu de impact electoral. Va face Vasile Dancu dar sa nu-l bagati in seamna domnilor de la PDL, luati-va dupa marea victorie din Neamt in schimb!
Trecand la politic. Aberatia este sustinuta de multi membri marcanti PDL si, deloc surprinzator, practic de tot USLul.
Mobilizarea primarilor PDL e contracarata de mobilizarea primarilor USL.
Vor fi mai multe voturi per total la USL si in 2012, indiferent de cum se misca economia. Iar cine crede ca va trece criza mondiala pana atunci e cel putin naiv.
Daca primarii tot se mobilizeaza se vor mobiliza si ptr parlamentare.
Eroare de strategie atat de mare incat eu as da pe loc afara pe individul care a propus asa ceva. oricum, dupa ce pierdeti generalele nu uitati sa le multumiti astora cu propunerile.
Deci, la locale, conform tuturor studiilor se cam pastreaza primarii.
Asta duce la
1) un procent mare per total ptr PDL
2) un procent mult sub 50% ptr USL ptr simplul motiv ca local cei de la PSD nu vor depune prea mult efort ptr candidatii PNL si reciproc.
3) ceva voturi la UNPR ca baietii iau lozul imediat daca o sa castige ceva posturi de primar.
Efecte dupa locale
1) deprimare la USL ca iar nu au facut peste 50%.
2) migrare de primari.
3) odata alesi primarii o lasa mai moale ptr parlamentare. Nu e valabil si la PDL ptr ca stiu ca vor fi rasi daca nu iau si parlamentarele.
per total ptr PDL masura aduce doar pagube, ptr USL doar beneficii.
In plus vor lua o groaza de publicitate negativa, ca amesteca lucrurile, ca dau mita, etc.
O masura realmente tampita.
tst
Comasarea localelor cu alegerile parlamentare, eventual cu cele prezidentiale si daca si asa se tin in scoli am putea sa organizam si BACul simultan.
Problema prezentata>cica se cheltuie bani mai multi. Problema reala,PDL are multi primari si astia se vor organiza mai bine si ptr parlamentare.
Gravitatea problemei>practic 0. Cine dracu s-a plans ca se cheltuie bani la locale? Se fac de atatia ani si lumea chiar se bucura, ca mai discuta de probleme locale, mai vin de la centru niste bani indelung asteptati, etc.
teoretic se pot organiza, dar asa cum se prezinta de pilda in EVZ sunt mai multe chestii negative decat pozitive, strict social vorbind.
Voi credeti ca de tampiti au pus aia de la USL proiectul asta de lege in parlament?
Cu uninominal fara redistribuire putem ceda de pe acum puterea USL.
Cine vrea sa ma contrazica sa vina cu sondaje si studii, nu lozinci.
Este o prostie colosala a PDL adoptarea acestui model. Ca sa nu vorbim de un atac nimicitor la adresa democratiei si a reprezentativitatii Parlamentului.
Imi pare rau ca scriu asa mult dar 4 zile nu voi mai avea acces la computer. Acum trec la prostia cu comasarea localelor.
Studiu de caz nr 2> Romania anului 2011. Toate sondajele dau USL pe primul loc la vot politic in toate judetele.61% sau 35% sau 50% sau 42%.
USL va lua toate locurile, absolut tot, chiar daca cel mai probabil vor avea pe undeva la 40% la nivel de tara.
Asta nu e caz ipotetic, e exact situatia actuala. Nu credeti? Luati alegerile din MM. Candicatul lor a fost extrem de slab, candidatul PDL extrem de rezonabil. 42% contra 35%. Cu 20% duse la Dolha, fost PSD. Ce or sa voteze aia de s-au dus la Dolha, portocaliu cumva data viitoare?
Asta e succes la PDL?
Sau se bazeaza pe ce a fost la Neamt? A castigat iar in fata unui candidat extrem de slab, avand in Radulescu un om cu notorietate si foarte potrivit profilului alegatorului, beneficiind de un efort organizational de exceptie a lui Pinalti si nu sub sigla PDL.
Rar mai gasesti asa conjuctura in alte colegii.
Practic probabilitatea ca USL sa nu castige peste 50% in conditii de uninominal fara redistribuire este 0. Cel mai probabil se vor duce la cel putin 70%. Cu un vot real de maxim 40%. Dar PDL nu va castiga mai nicaieri, va fi cel mai probabil in situatia de la Maramures.
Cum vi se pare asta fata de faptul ca unii intra de pe locul 2 intr-un colegiu?
Un vot uninominal fara redistruire distruge reprezentativitatea.
Nu vorbim de situatii matematice ipotetice, ci de calcule de bun simt.
Studiu de caz nr 1>doua partide mari, gen 30-35% fiecare. Distributie teritoriala relativ uniforma,cazul cel mai intalnit, evident.
Apare o noua grupare, ecologista poate, de stanga, dreapta, foarte interesata de reformarea invatamantului sa zicem,priza la patura instruita, sau care se adreseaza agricultorilor, sau care lupta impotriva coruptiei celor doua partide ce doar se schimba intre ele.
Face 20% , repartizate relativ uniform. Nu ia nici un loc. 0. Peste 4 ani la fel si apoi dispare, liderii ei nu mai sunt in prim plan, ideile lor mor ptr ca niciodata nu sunt in prim plan, nu au imunitate parlamentara ptr opiniile lor si pot fi la o adica usor marginalizati.
Cum vi se pare asta fata de faptul ca unii intra de pe locul 2 intr-un colegiu?
Cu alte cuvinte opiniile politice, in esenta viziuni asupra mersului societatii, se regasesc in general cristalizate ca forma de organizare in partide politice iar accesul acestor formatiuni in parlament permite exprimarea acestor optiuni in procesul legislativ si, eventual, executiv.
Vorbim de un drept fundamental.
Reprezentativitatea.
Vreau ca vocea celor care gandesc ca mine sa se auda in parlament.
E esenta democratiei.
Evident ca nu orice grup poate accede in Parlament. Criteriul de baza, in afara de cel de excludere a diferitelor aberatii asociative,e cel al , evident, reprezentativitatii. Grupul trebuie sa fie reprezentativ la nivel national. Se masoara prin nr de voturi.
Nu ai depasit un anumit prag, pa, la revedere, va mai organizati data viitoare.
Si reciproc. Niste opinii bine conturate, larg impartasite de o buna parte a populatiei,bine reprezentate de o organizatie de tip politic, trebuie sa se regaseasca in parlament daca acel partid candideaza.
E vointa mea, a celui ce votez. E grupul meu, sunt ideiile mele, vreau sa fie ascultate.Suntem 10% care gandim asa, sau 20%, e suficient.
Am votat si vreau sa-i vad pe ai mei, cu ideile mele.Nu pe altii.Nu alte idei, ce pot fi radical diferite.
Solutia prezentata la o falsa problema. Sau cum sa ne impuscam in cap ca sa scoatem un cos de pe frunte.
Spre stupoarea mea dnii Basescu, C. Preda, Bogdan Olteanu, dna Udrea si probabil multi altii de la PDL sustin uninominal intr-un singur tur de scrutin, castigatorul ia tot. Nu foarte surprinzator insa toti cei de la USL sustin acesta masura.
Constitutia Romaniei:
ARTICOLUL 8: Pluralismul si partidele politice
(1) Pluralismul în societatea româneasca este o conditie si o garantie a
democratiei constitutionale.
(2) Partidele politice se constituie si îsi desfasoara activitatea în
conditiile legii. Ele contribuie la definirea si la exprimarea vointei politice a
cetatenilor, respectând suveranitatea nationala, integritatea teritoriala,
ordinea de drept si principiile democratiei.
Parlamentul:
ARTICOLUL 61: Rolul si structura
(1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român si
unica autoritate legiuitoare a tarii.
bleen>cu oricare din propunerile astea aprobate USL este castigator detasat. Hint. de ce e asa fericit USL sa le adobte? Dar le explic mai incolo, intai denaturarile uninominalului pur.
Alegeri uninominale cu redistribuire:
Cat de important e ptr societate sa se rezolve aceste probleme induse de cei de pe locurile 2,3 , ce procese importante in viata unei tari impiedica ele?
-habar nu am, spuneti-le dumeavoastra. Si spuneti cum se descurca cu aceste probleme nenumaratele tari care aplica acest sistem sau orice sistem ce implica redistribuirea.
Se vorbeste de o falsa problema, sau macar una foarte minora, si se propune de catre multi o solutie ce produce distorsionari si probleme absolut incomensurabile. Postarea urmatoare le explic.
vot uninominal cu redistribuire.
Probleme datorate nereprezentativitatii celor de pe locurile 2,3:
nu cunosc. Explicati dumneavoastra. De pe locul 2,3 au venit oameni foarte buni si oameni execrabili au castigat cu peste 50%.
Studiu de caz, Crin Antonescu. Care a iesit de pe locul 2, nu pe 3, in colegiul lui, doamna MM sa se informeze mai bine.
O buna parte din populatie il considera extrem de reprezentativ.
Voi imparti argumentatiile.
deci, vot uninominal.
Problema acuzata: nereprezentativitatea celui de pe locurile 2,3
Gravitatea in ochii alegatorului; Spre 0, mai nimanui nu-i pasa ca a intrat unul de pe locul 2 sau 3 in locul celui de pe 1.
Motivul e ca se voteaza nu doar oameni ci si partide. Iar partid inseamna in mintea mai tuturor, culmea, si ideologie, inseamna un mod de a rezolva probleme, inseamna un grup de oameni ce inspira incredere ca se va merge pe calea descrisa, samd.
Eu poate mi-l doresc pe Sever Voinescu sau pe dl Neamtu dar ei nu candideaza in colegiul meu. Le votez colegii celor doi, poate nu-i cunosc prea bine dar am incredere in grup. Votez ptr ca dl Voinescu sa poate iesi el parlamentar desi e pe locul 2 in alt colegiu.
USL-ul va face implozie. Dar pentru asta e nevoie ca această construcţie să participe în această formulă la parlamentarele din 2012.
Hint: preşedintele ales în 2014 nu poate influenţa guvernarea din 2012-2016 (nu poate demite prim ministrul şi numi un altul). În 2012, după alegeri, USL va avea zero prim miniştri, zero miniştri, foame dă baaani, foame dă baaani şi cel puţin doi candidaţi la prezidenţiale (deşi eu mizez pe mai mulţi). O să fie bătaie mare pe funcţia de candidat prezidenţial.
bleen>ok, scriu
Imi pare extrem de rau de insistenta, sper sa nu se supere pe mine iar dictatorii, dar problema e absolut arzatoare. Modificarile sunt aproape aprobate iar rezultatele vor fi cataclismice. Asta e parerea mea si a multora cu care am discutat. Votanti PDL si Basescu, sa fie clar, sa spunem oameni de un anumit nivel intelectual.
Cuvantul potrivit este ca suntem siderati de enormitatea erorii.
E cineva de la PDL dispus ca macar sa asculte pct nostru de vedere?
perfect: a încropit şi pedeleaua cîţiva intelectuali şi şi aceia trebuie să fie dezbinaţi
au ei alte bube, dar măcar politicienii fără pretenţii nu păcătuiesc prin atîta orgoliu
@estu
Bagă ce ai de băgat acolo şi nu mai pierde timp preţios cu lamentări, acuzaţii şi teorii ale conspiraţiei blogariene.
Cristian Preda>asta e lozinca.
Pe mine ma intereseaza analize. Vasile Dancu le-a facut. Analizele mele si nu doar ale mele dau ca pierdeti si inca in mod catastrofal cu oricare din aceste doua masuri.
Dumneavoastra aveti studii in aceasta privinta,sondaje, sau macar ceva indicii in directia asta? Daca da, va rog sa le prezentati.
Vot uninominal intr-un singur tur(dar cam la fel si ptr doua tururi)
Intrebari: ce vreti sa corectati la sistemul actual si de ce?
Mai precis care e gravitatea (din punct de vedere social, moral, etc) acestor probleme ce impun modificarile? Ce distorsionari produc ele si cine se plange de ele? Cat de important e ptr societate sa se rezolve aceste probleme, ce procese importante in viata unei tari impiedica ele?
Dupa ce aud de la sustinatorii acestei masuri raspunsurile trecem si la problemele solutiei.
estu:
USL va pierde cu orice mod de vot. Sunt de acord cu Lazaroiu care spune ca nimeni nu va lua 50%.
Bleen>scria ca mai aveam dreptul la 500 de caractere.
Cristian Preda, din pacate nu inteleg de ce unele dintre comentariile mele insista sa nu apara.
dar poate asta trece.
Sunteti unul dintre promotorii votului uninominal intr-un singur tur.
Realizarea aceastei propuneri sau a celei de comasare a alegerilor garanteaza victoria USL. Practic fara nici o marja de eroare.
PDL va pierde in mod catastrofal. Cititi analiza lui Vasile Dancu.
Din pacate nu stiu in ce masura mi se permite sa ma exprim pe acest blog, am fost banat in cateva randuri si nu starnesc multa simpatie proprietarilor.O sa incerc sa ma vi sa adresez si in alte locuri.
@estu
Comentariile cu mai mult de 2000 semne intră în moderare.
deci primul comentariu nu-mi apare ptr ca cica asteapta aprobarea, al doilea apare direct. Dupa ce vad cum se comporta asta poate ma hazardez la vreo regula sau il reiau pe primul. Deja ma apropii periculos , desi nevinovat, de insistenta plicticoasa , comentarii fluviu, trolling, flaming, flooding si alte calamitati.
Apropo, e vreo polita de asigurare ptr asa ceva?
ivan Zubeldian (frumos pseudonim!):
Am incalcat interdictia de a aparea la Antena 3 in doua situatii. Prima era legata de un context electoral. Sefii PDL au acceptat, de altfel, in mod tacit ca eu sa apar la respectivele televiziuni, in ciuda embargoului din 2 motive. 1. Cand au luat decizia uitasera ca venea o campanie. 2. Era vorba de prima campanie in care se testa ideea unui candidat care sa contasteze cu imaginea tipica a pedelistului. Asocierea mea cu Teo Trandafir a fost facuta tocmai din acest motiv. Cineva – persoana importanta si foarte iubita pe acest blog – spunea atunci, mai in gluma, mai in serios: nu-ti dau pedelistii astia o sanctiune, ca sa castigam si noi campania cu Teo? Pana la urma, Teo a castigat si fara sanctionarea mea. Iar aparitiile mele la televiziunile ucigase au fost foarte rare, fiindca o buna parte din timp am fost blocat la Bruxelles. Era vremea in care vulcanul islandez isi facea de cap.
A doua interdictie de a merge la Antena 3 (de data asta RTV nu a fost pusa pe lista cea neagra) am incalcat-o recent. Motivul e simplu: atunci cand decizia a fost luata, nimeni nu s-a gandit sa consulte membrii PDL. Macar pe cei care s-au dus in atatea situatii dificile acolo.
Cat priveste "tratamentul" la care l-a fi supus pe dl Neamtu, nu cred ca ati surprins esentialul. Am preferat sa spun lucrurilor pe nume si sa il iscodesc in privinta prezentei sale alaturi de generalul Chelaru. Era o replica la insinuarile sale. Prefer sa spun lucrurilor pe nume. Imi place de altfel sa constat ca dl Neamtu a reactionat prieteneste pomenind imediat numele cuiva care ne leaga, si anume Manent. Data trecuta cand m-a atacat si i-am raspuns, l-a pomenit pe profesorul lui Manent, Raymond Aron.
Riddick
Va inselati. Urasc nationalismele cazone, nu armata. Am in vedere discursul dezlanat produs de Romania Mare si succesorii sai. Dupa ce faci armata, nu o poti uri. Iar eu am facut-o.
M. Neamtu
De acord cu ofensiva anti-socialista. Pentru mine, a devenit sport cotidia
Of, bineinteles, sunt banat…Facusem un test acum vreo 3 saptamani si nu eram, nu am scris absolut nimic atunci. Deci nu e vorba de primul comentariu, ci de o mai veche interdictie, probabil reactivata.
Eu cred ca atat dl Preda cat si dl Neamtu inteleg gresit notiunea de nationalism (nu este nici erezie teologica, nici fundamentalism cazon). Ceea ce ataca ambii nu are legatura cu nationalismul, ci cu diverse modalitati de deturnarea a acestuia, folosite in decursul istoriei de politicieni care vor sa ascunda alte agende. Alte masti folosite de politicieni pentru a-si masca scopurile au fost religia, misoginismul, compasiunea, revansa, ba chiar si sportul. Se spune "cultura este cheia cunoasterii", dar incep sa ma indoiesc ca zicala se refera la deschiderea portilor acesteia si nu la ferecarea lor.
Militantii PDL nu mai conteaza. Comasarea alegerilor si/sau votul uninominal dintr-un singur tur garanteaza ca PDL va pierde alegerile in mod catastrofal. PDL e terminat cu oricare dintre aceste masuri si probabil ca le va impune pe amandoua.
Nu stiu cat voi fi lasat sa scriu aici ca sa va explic, de obicei sunt banat imediat ce vin cu opinii neconforme cu linia oficiala.
Dar aveti macar rabdarea de a citi ce scrie Vasile Dancu daca pe mine nu ma suportati.
Detest sa ma laud dar totusi trebuie sa ma prezint, cine stie, poate se sesizeaza cineva de imensa gresela pe cale sa fie facuta.
Daca vreunul dintre politicienii PDL care citesc acest blog are dorinta de a discuta cu un om cu o inteligenta probabil mult peste medie(fie si faptul ca sunt fost olimpic national de matematica da nastere la ceva suspiciune in directia asta) ,onest, inginer cu o buna pozitie intr-o mare internationala, plin de bun simt, militant dezinteresat si simpatizant al PDL si Basescu, poate lua legatura cu mine. Rugati proprietarii blogului sa va dea e-mailul meu.
Repet, comiteti o greseala fatala. Fara nici o indoiala si fara nici o urma de posibilitate de reparare.
daca cei de aici ma vor lasa, va voi explica, desi o analiza elementara duce la aceleasi concluzii inevitabile.
Voi contacta pe e-mail toti politicienii PDL incercand sa le explic.
Dar decizia pare ca si luata.
USL, Antenele si irealitatea pot sa jubileze deja. victoria lor e sigura.
Ce ură are Preda pe noţiunea de militar/armată…
@nea: hehe, alta epoca, ce vremuri… Ar reintroduce el listele, dar i-au disparut alegatorii unii din cauze naturale altii s-au trezit pur si simplu din cosmar.
Cristian Preda
Nu am avut privilegiul sa-l cunosc pe Pierre Manent in persoana, dar cartile domniei sale (si cea despre ratiunea natiunilor) mi se par esentiale. Imi fac un titlu de onoare ca Gen Chelaru a parasit sala dupa o interventie anti-pernenialista pe care am avut-o la intilnirea de la Institutul Bancar. Nationalismul e o erezie teologica.
In rest, cred ca a sosit momentul ca luptele interne din PDL (si mai ales rivalitatile personale) sa lase loc unei puternice ofensive anti-socialiste. Trebuie sa aratam de ce doar politicile de centru-dreapta pot garanta stabilitatea macroeconomica si iesirea din lantul vicios al indatorarii pentru consum.
Cred ca si o critica mai incisiva a mogulilor poate fi utila.
Cu bune ginduri,
MN
@cristian preda
ne puteţi spune cine anume?
Corect domnule Preda. Cum au dat bani sa nu apara pe acolo. Am vazut acest lucru si nu uitam.
Domnule Neamtu,
Imi pare bine ca va ganditi din cand in cand la Manent si mai ales ca nu v-ati apropiat de generalii nationalisti.
Sincer sa fiu, mi-e foarte teama de recuperarea discursului crestin-democrat tocmai de nationalistii cazoni. Unii dintre ei sunt la UNPR. Da, partenerul de guvernare al PDL. As fi la fel de bucuros daca ati renunta la preluarea judecatilor celor mai plicticosi si mai conservatori pedelisti, in particular a celor referitoare la relatia cu Antena 3 si RTV. Multi dintre cei care ma critica pe mine o fac dupa ce de-a lungul timpului au platit bani grei ca sa apara la cele doua posturi.
interesant cuplul ala de militanti PDL-isti insa exista un cuplu care face mult mai mult bine PDL-ului: Crin si Ponta.
@CristianPreda
Dl Isarescu l-a invitat pe pe Gen. Chelaru (dar si pe Daniel Daianu, Cristian Ghinea, Iulian Fota si altii, ce-i drept) si alte autoritati ale statului l-au sprijinit pe acest domn in Statul Major al Armatei. Eu i-am atacat in scris si verbal aberatiile zalmoxiene si nu am impartit niciun minut consensual cu domnia sa. Tema identitatii nationale mi-a dat-o Pierre Manent, dle Preda, ca si traditia conservatoare britanica si americana. Ce e rau in asta?
Cit priveste aparitiile dvs. la Antena3 si Realitatea TV, judecata apartine publicului.
Cristian Preda
Vă mulţumesc pentru precizări. Aveţi perfectă dreptate, USL are un discurs foarte agresiv. Vă căinez sincer de cîte ori văd că trebuie să-l mai suportaţi şi pe cel din studiourile RTV şi A3. Mă bucură, de asemenea, să ştiu că sîntem de acord cînd este necesară critica. Aş fi şi mai încîntată să aflu că sîntem de aceeaşi părere şi în privinţa momentelor cînd trebuie să susţinem oamenii care se luptă să rupă sistemul corupt de pînă acum. Un exemplu: Daniel Funeriu, după prima sesiune a bac-ului de anul acesta.
Dar să revin la culoare. Eu aş merge pe principiul cîinii latră, caravana explică şi trece. Sînt, în acest sens, de acord cu @Eugeni – 19.22.
Una peste alta, ce-or zice acum Antonescu şi Ponta: ce popor de rahat, în loc să pună mâna pe arme, ca fraţii noştri libieni şi să-l dea jos pe dictator, ăştia se plimbă cu trenul în concediu. Şi cât i-am rugat, dl. Felix le stabilise şi calendarul, poate punea şi un premiu de 1,7 milioane parai pe şuviţa lui.
Cine a profitat de el, de acest site, mama Omida? Noi, comentatorii? Domnul Lazaroiu, Dvs? Fiti mai limpede. In ultimul comentariu ii atribuiati meritele domnului Lazaroiu.
Sa nu uit. Il salut pe noul Dictator. Pe numele lui Sebastian Lazaroiu. Atentie la fani domnule Lazaroiu….
In postarea de azi m-am regasit. La fel de vehementa sunt si eu in spatiu public si m-a cam plesnit rusinea.Dar nu am ce face. Nu ma pot abtine. Fac parte din categoria fanilor.E greu cu astia…..
@Ivan Zulbedian
Parerea mea e ca bleen a ridicat site-ul asta. Trec peste mica ta insolenta si nu cred ca vorbesc de alt site. Mai bine ai urmari dumneata comentariile, ca despre cainii morti a vorbit bleen , nu eu. Inchei aici discutia, eu inteleg priteniile, loialitatile, recunostinta , samd. Dar nu sunt idiotul nimanui. O seara buna.
Ştiu, de aia e greu, dar nu imposibil. Tu identifici o cauză politică (ţară socialistă)a faptului că mulţi se uită la Ponta-Antonescu; eu aş merge pe o explicaţie psiho-patologică şi soluţiile din zona respectivă.
@Nea: n-ai sa crezi cata lume se uita in gura astora si asteapta un miracol iluzoriu. Sa nu uitam ca traim inca intr-o tara funciarmente /socialista/.
Găleata, eu ziceam tocmai că nu doar carisma contează, zicea unul că mulţimile au întotdeauna flerul muştei, se simt atrase irezistibil de căcat.
Totuşi, dacă pui pe o masă pozele lui Crin, Ponta şi Lăzăroiu, spre care dintre ele te poţi uita în timp ce mănânci?
Dacă îi vezi la tv pe cei trei, cât rezişti în fotoliu la fiecare, pe ceas?
Nu spun prin asta că reacţia mea va fi şi a tuturor alegătorilor. Aici e miza să se deştepte alegătorii şi să se iuţească politicienii care au ceva de adus.
Si, da, dupa Basescu, dreapta nu are nimic de propus. Asta e o evidenta dramatica.
@Ivan Zulbedian:
Cred ca va inselati daca va imaginati ca dreapota va castiga prin tot felul de asociatii si miscari pseudo-politice. Nu, nu va castiga atata vreme cat PDL si guvernul Boc e perceput ca o grupare ce promoveaza politice extrem de austere iar USL promite marea cu sarea, Azi a intalnit la Izvor o batranica careia i s-a taiat pensia, si ajunsese pe drumuri. E inutil orice comentariu in privinta asta.
Si mai e ceva: Blogary se declara fidela ideilor, nu persoanelor, iar eu vad ca in ultima vreme politicieni de cu totul alta factura decat cu cei care ne-am obisnuit, sunt numiti "cai morti". Asta e deja o fractura pe care eu nu o inteleg. Dl L:azaroiu a devenit brusc, peste noapte, un lider maximus, si restul niste caini de pripas.
@Galeata cu pixeli: Lăzăroiu nu trebuie să fie relevant pentru toată lumea. Noi funcționăm încă în mitul "liderului popular" și nu băgăm de seamă că după Iliescu și Băsescu nu mai există așa ceva. Cel mai probabil dreapta va câștiga doar ca o alianță de mișcări diverse, politice și civice, și nu cu o locomotivă ci cu mai mulți lideri de segment.
Vorbind în termeni de mărci, am intrat în epoca Procter & Gamble. P&G nu e eficace datorită unui brand puternic, universal popular. E eficace pentru că are branduri puternice în toate segmentele și nișele. Așa și dreapta în 2012: are nevoie de lideri de segment. Din perspectiva asta Lăzăroiu e brandul dreptei pentru dezamăgiții ei. Lume citită, cu joburi bune, care nu votează. Știu o groază, știi și tu o groază. Faptul că șoferii și miticii nu cumpără Lăzăroiu, e irelevant. Poate vor cumpăra Gheorghe Ștefan. Sau Vasile Blaga, de ce nu. Relevant e dacă SL poate aduce la vot 10% din votanții de dreapta care au stat acasă în ultimii ani.
E important să ieșim din logica soluției unice, a locomotivei. Suntem în alt film deja. Un film în care PDL e doar un actor, nu personajul principal.
@mihail neamtu, #18.51:
De acord cu principiul postarii, dar…
Sa analizam pe portiuni fraza:
"Sebastian Lazaroiu ataca cel mai viguros aceasta strutocamila de citeva luni si e firesc ca MBlogary sa-l sustina explicit."
1) "Sebastian Lazaroiu ataca cel mai viguros aceasta strutocamila…". De acord, mai mult SL a sesizat inca din 2009 obiectivul national al PSD+PNL, suspendarea lui TB.
2) "…e firesc ca MBlogary sa-l sustina (pe SL)…". De acord, eu as fi folosit insa in loc de "firesc", "de datoria lor", dar sa zicem ca MN vrea doar sa indice astfel ca el crede ca MB este suficient de matura ca sa aiba propriul mesaj. Eu nu cred ca MB are inca un mesaj coerent, Eu vad in MB doar un cos unde au posibilitatea sa-si depuna ideile oameni de factura superioara majoritatii politicienilor din Ro (Lazaroiu, Aligica, Neamtu, acum Preda,…)
3) "…explicit". Ei, asta este mai mult decat interpretabil (…cred ca nu folositi termenul "explicit" in sensul laturalnic al cuvantului, acela de "fara perdea" utilizat in clasificarea filmelor si textelor asociate hiturilor la moda). As spune chair ca este chiar mai mult decat indoielnic. De ce ?
a)Sa nu uitam ca TB a muncit ani de zile sa-si dezlipeasca etichetele de badaran, mitocan si artagos pentru mult mai putin decat am vazut eu zilele astea pe MB, eticheta care este insa azi firesc asociata liderilor USL.
Apoi, din cauza ca:
b) SL este azi ministru (eu cred ca TB l-a convins pe Boc sa-l numeasca ministru pe SL, asa cum Boc insusi, alaturi de Macovei, Voinescu, Preda, TRU…au fost alaturati PDL tot in urma filiatiei cu TB)
si
c) unele comentarii pline de vulgaritate de pe MB pot fi legate indirect de SL (deci si de TB)
urmeaza firesc ca vulgaritatea acestor mesaje sa se rasfranga (nu spun ca intentionat, dar iresponsabil – DA !) asupra lui SL, etc (continuati dvs. rationamentul)…Nu e pacat ?
Florina
Discursul agresiv e cel al USL. Ei au inventat specia numita "portocaliii". Pinalti a constatat blocajul, iar in interventia mea din 11 august incercam si eu, cu modestele mele mijloace, sa sustin campania. Nu avea sens sa critic optiunea lui Pinalti.
Cristian Preda
Da, ştiu că s-a mai folosit altă culoare – nici atunci nu mi-a convenit, fie vorba-ntre noi – ştiu că dumneavoastră doar aţi numit fenomenul şi mă bucur că susţineţi portocaliul. N-aş fi crezut, avînd în vedere declaraţia dumneavoastră din 11 august, "se acceptă pungi cu alte culori şi, deci, există nişte intoleranţe dezvoltate datorită acestui discurs foarte agresiv care s-a practicat în ultimul timp… nu o să stăm şi să ne uităm la acest blocaj, încercăm să găsim soluţii alternative: la baia mare se va folosi culoarea albă, aici se foloseşte verde, sunt teste importante". Oricum, cu pungile nu cred că mai e cazul să-şi facă PDL-ul griji, a rezolvat Ponta problema cînd a zis că să fie luate indiferent de culoare dar să se voteze cum se crede de cuviinţă.
Ce mă nelămureşte în continuare este la ce discurs agresiv vă referiţi, din cauza căruia, cred că aţi vrut să spuneţi, nu datorită, s-au dezvoltat intoleranţe la culoare. Că noi pe aici vorbim că tocmai, PDL-ul are un discurs molîu sau nu-l are deloc.
Mihail Neamtu:
Sunteti atat de subtil… Am auzit ca dvs va rasfatati cu generalul Chelaru! El v-a dat ideea proiectului national?
@Nea:
si tu iti imaginezi ca Lazaroiu are o carisma formidabila? Eu nu cred.
Glook, ştiu eu un băiat care a trecut prin focul alegerilor, are o carismă formidabilă, odată a luat 90% din voturi şi a avut o prezenţă masivă.
V-ati intrebat daca Lazaroiu e eligibil? Vorbiti de Preda sau Voinescu dar sunteti la fel de dispretuitori cu electoratul care voteaza PDL. Repet, daca maine faceti un sondaj, dl Lezaroiu e mai cunoscut prin povesti cu zane si ineptii cum ca Ponta sau Antonescu aur avea /datorii/ fata de presedinte?
Nu stiu daca in descriptiunea asta MM sau CP sunt importanti, cred ca ce este important este ca incepe o diminuare a complexului de vinovatie al apartenentei la PDL. Oamenilor nu le mai este frica sa spuna ca le place TB si PDL (cel putin in anumite parti ale tarii).
Presedintele TB a cerut la congresul PDL ca partidul sa aiba comunicatori, oameni cu verb si verva, politicieni competenti care-ti lasa senzatia ca lupta nu pentru buzunarul propriu ori doar pentru imagine. Oameni care nu se simt rasfatati de Ciutacu, Rogozanu ori Striblea, insi care sa vada imensul pericol al USL. Sebastian Lazaroiu ataca cel mai viguros aceasta strutocamila de citeva luni si e firesc ca MBlogary sa-l sustina explicit. E nevoie de reforme si mai adinci, de restructurarea statului social, de regindirea unei ordini institutionale, de o noua republica si un nou ciclu politic. Exista in PDL sute de oameni care vor un restart dincolo de cromatica. Asta presupune nu un proiect personal, doar de circumstanta, ci un proiect national.
Văd că din ce în ce mai mulţi, proiectează pe SL ca un viitor preşedinte.
Să fim sinceri, e un mit deocamdată.
Competenţele dlui SL sunt reale.
Dar personajul politic trebuie validat prin voturi ca să aibă legitimitate.
În plus uitaţi-vă la profilul ultimilor preşedinţi după Ceauşescu(y compris).
Ce au în comun, familia (activă). Românii se autoidentifică în ea, e o valoare fundamentală. E câlcâiul lui Ahile în cazul SL. Şi dânsul o ştie.
Personal cred că calităţile dlui SL îl fac mai potrivit pentru o funcţie politică de prim-ministru.
Cu alegerile viitoare, mai este iar rezultatul lor depinde de multe. O reacţie prea tare a PDL poate aduce rezultatul opus, de aderare a electoratului la USL. Secretul alegerilor viitoare, mesajul şi acţiunile organizaţiilor locale.
E mai greu de distrus un mesaj construit pe principiul candidat-cetăţean one to one printr-o emisiune defavorabilă TV, de la Bucureşti.
Ah, şi Mr Bleen îşi iroseşte entuziasmul aiurea.
Suntem să-i f..m pe pesedişti, nu rezolvă nimic, dragă bleen. Vreo 3-4 curajoşi cu pieptul dezvelit şi 5 spectatori de pe margine care vor îmbarca în genul ăsta de mentalitate, din postura unui gladiator, ultim mohican,braveheart erou etc.
Să-i convingem, e un alt tip de mesaj.
Heart and minds. S-a schimbat ideologia războaielor. Chiar politice.
CAINELE
Completare: rolul PDL a fost si este de a nu lasa satul fara caini, pentru ca presa, cainele de paza…ce sa mai vorbim.
Si eu cred (ca si dl Preda) ca trandafirii de pe sigla PDL reflecta doar nostalgia dupa Petrica si au devenit inadecvati. Acum, imaginea politicii din Ro este o turma de lupi (si urssi) care dau tarcoale turmei de mioare. Marca ideologica PDL a fost pana in 2009 neclara (istoria trecerii de la FSN la PD, apoi catre mesagerul PPE din Ro, total ghidata de la varf), dar PDL s-a achitat pana la urma cu bine de misiunea de apararea a ciobanului. Din 2010, rolul PDL a fost sa tina lupii la distanta de sat, misiune care probabil va continua inca multi ani de-acum inainte. In asemena conditii, ce sigla i-ar fi mai potrivita decat CAINELE ?
PS
Eu zic ca Lazaroiu a ridicat din praful drumului pe Blogary. Ultimele zilele, insa, mi-au dat impresia ca exista pericolul ca praful de pe efectele personale ale madamei sa-i intre gura.
N-ar fi frumos sa treaca Laza si de un vot popular? O primarie, un post de deputat ceva inainte sa ne punem asa mari sperante in el? Sa fii numit consilier fie si prezidential sau sa fii numit ministru e una, sa fii ales e alta. Nu's cum sunt altii, dar mie imi place sa ajunga presedinte un tip care a mai participat la alegeri, a fost ales si la care am putut evalua cam in ce proportie se tine de cuvant la ce promite in campanie.
Desi daca se prezinta contra Ponta sau Antonescu castiga din oficiu prin prostia lor…
Ca una, ca alta, daca nu devin buni comunicatori, pozitiv-agresivi, le vor trinti rosiilor beneficiile reformei drept in poala, precum Schröder lui Mutti Merkel, chiar daca din cauze diferite.
De data asta, nu mai e trandafirul important, ci goarna data la maxim, ca sa-i intre romanului in cap.
da, merele G S, sunt f. bune, nu-tzi vine sä vomitzi,
de prostiile crinutzei si victoritei.si usl-lui
cred cä dl. läzäroiu i-a pus in luminä, pe cei 2,
dl. läzäroiu, este exact ce are nevoie romania acum, inteligent
spontan, intuitiv, un om tanär.
se pare , cä multora le este teamä de el, eu am mari sperantze.
Bine spus Yeba. Altfel devine Laza, un slagar in heavy rotation.
Schimbarea siglei poate aduce si schimbarea logica a culorii.
Merele Granny Smith sunt foarte bune.
Îmi mai dau o dată cu părearea şi pe urmă nu mai fac (până uit şi recidivez) că momentan trebuie dozat altfel ritmul apariţiilor publice ale lui Lăză. Poate există şi noţiunea de canibalizare a mesajului, nu doar a produsului.
@ Bleen: tributul ce trebuie platit pentru dreptul la guvernare isi spune cuvantul …
Bleen:
Nu stiu de unde ati dedus ca as dispretui militantii PDL. Am vorbit despre corupti, nu despre militanti. Sper ca nu ii confundati…
Florina
Nu eu, ci Pinalti si, inaintea lui, Lazaroiu, in campania Teodorei Trandafir, au fortat schimbarea portocaliului cu verde. Eu doar am numit fenomenul… In ceea ce ma priveste, sunt pentru portocaliu. As schimba sigla, pentru ca e folosita in Europa doar de socialisti.
"am prins" = "au prins". Tastatura…. nu eu:-)
Dupa terorismul mediatic usLAS, am prins si oamenii un pic de glas. Asta este tot. Mai vedem.
PDL a intrat pe un curs ascendent prin modul în care guvernează, numai că habar n-are să-l comunice corespunzător. cît timp sînt mai timoraţi ca fetele mari înainte de măritiş, o să auzim minuni precum blocajul cromatic al lui C Preda, în loc de bătut în piept şi masă cu portocaliul care chiar face lucruri bune.
Ce te faci cînd efectele se văd abia peste 2 ani sau 5 ani şi alegerile sînt peste un an? Să lăsăm lozincile. Ca să ai succes electoral este necesar să guvernezi bine (ce înseamnă bine e de discutat – de exemplu, măsurile de austeritate care au ferit România de colaps sînt măsuri bune, însă efectul lor pe termen scurt şi chiar mediu este scăderea nivelului de trai) însă nu e şi suficient. Politica nu se face cu timidirăţi, pe muteşte.
PDL poate intra pe un curs ascendent prin modul cum guverneaza. Ce-i opreste?