Mihail Neamțu e Albă-ca-Zăpada: „Sper să conteze că n-am luat prânzul cu Micky Şpagă, n-am școala lui Adrian Năstase și nici pe plaja doamnei Ridzi nu m-aţi fi găsit“

Bule10Am găsit-o pe Albă-ca-Zăpada de care vorbea Sebastian Lăzăroiu. O cheamă Mihail Neamțu, are doctorat în teologie luat la Londra și este director științific la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Bancheri, economiști, filozofi, politicieni ni l-au arătat cu degetul spunând: el e viitorul politicii românești. Iată cum gândește Albă-ca-Zăpada.

 

Reporter: Am tot auzit voci de intelectuali în ultimul timp care spun că Mihail Neamțu este viitorul politic al României. Au dreptate să spere asta?

Mihail Neamțu: În măsura în care trenul politicii românești are un vagon destinat călătorilor joviali, cu bun-simț şi nițică educație, eu mi-am rezervat deja un bilet. Mai sunt multe locuri vacante și sper să găsim și locomotiva potrivită!

Rep.: De unde le-a venit ideea că Mihail Neamțu poate fi „Albă-ca-Zăpada“, vorba lui Lăzăroiu?

M.N.: Nu ştiu de unde vine un asemenea zvon. Unii spun că am față de tocilar, iar nu de mireasă. Pot fi integrați ochelariștii în parabola asta a fraților Grimm? Ipoteza e seducătoare, dar știm bine din poveste că Regina cea rea căuta s-o omoare pe Albă-ca-Zăpada. După cumplita otrăvire cu ajutorul unui pieptene sosește și feciorul de crai. Albă-ca-Zăpada se trezește din adormire, abia apoi iubirea lor trăiește un meritat happy end. Cred că noi suntem – ca toţi cei şapte pitici – în faza în care ne rugăm ca otrava Reginei (vămilor?) să nu-și facă efectul. Mai este mult până la nuntă.

Rep.: De ce n-ați intrat până acum în nici un partid, deși potențial se spune că aveți? V-ați păstrat pentru o perioadă mai bună?

M.N.: Corect ar fi să spun, totuși, că între 1994 și 1995 am activat în organizația de tineret a PNȚCD. După moartea Seniorului, am decis să-mi investesc energia în cariera profesională – studii, doctorat, proiecte instituționale. După întoarcerea în țară, m-am apropiat de oameni politici de dreapta precum Valeriu Stoica, Traian Ungureanu și Teodor Baconschi sau mai tinerii Sever Voinescu, Daniel Funeriu și Toader Paleologu. Admir tenacitatea Monicăi Macovei, chiar dacă ne desparte viziunea despre rolul religiei în societate. Rămân apropiat de familia dreptei și îmi place comunicarea cu oamenii aflați undeva între 20 și 35 de ani. Există mii de români inteligenți, însă dezgustați de politică. Îi întâlnim pe stradă, pe blogosferă, la diferite evenimente publice. În pofida deznădejdii generalizate, merită, cred, să facem ceva împreună.

Mihail Neamtu „Nu alegem doar răul cel mai mic. Trebuie să alegem binele“

Rep.: Aveți 33 de ani. Nu sunteți cam tânăr pentru rolul de lider politic salvator sau e perfect așa?

M.N.: E perfect, dar trece.

Rep.: Contează să fii deștept și bine intenționat? Mai are poporul abilitatea să observe atuurile acestea?

M.N.: E plină ţara de băieţi deştepţi şi poporul vede asta când plăteşte factura la electricitate. Ar trebui să mizăm şi pe caracter, integritate, decenţă.

Rep.: OK, sunteți deștept, erudit chiar, mi se șoptește din culise. Admitem că sunteți de bună-credință. Dar știți să și furați, să aranjați o licitație, știți cum se ia palmat o șpagă? Poate că asta contează foarte mult, mai mult decât bună-credința dumneavoastră.

M.N.: N-am luat prânzul cu Micky Şpagă, n-am școala lui Adrian Năstase, după cum nici pe plaja doamnei Ridzi nu m-aţi fi găsit de 2 Mai. Şi eu sper ca asta să conteze.

Rep.: Ce șanse vă dați într-o lume cu filiale de partid bazate pe altceva decât buna-credință?

M.N.: Am tot atâtea șanse câte are Victor Ponta înaintea unui raliu „pe bune“ sau câte are Crin Antonescu în fața unei cărți despre liberalism semnate de Tocqueville, Hayek sau Ludwig von Mises.

Rep.: În cât timp ați putea învăța și să furați, să aranjați licitații?

M.N.: Nu ştiu, n-am încercat, dar cred că m-aş simţi precum Vanghelie în faţa unei gramatici de limba română.

Rep.: Ce v-ar plăcea să se zică despre dumneavoastră după 4-5 ani de politică?

M.N.: Că n-am vocaţie de kamikaze. Altfel spus, că zvonurile din 2011 s-au adeverit.

Rep.: Ce șanse vă dați la viitoarele alegeri? Chit că veți candida, chit că nu…

M.N.: Puterea se ia, nu se primeşte cadou. Într-o democraţie, puterea ţi-o iei direct de la cetăţean. Şansele fiecărui om politic depind de comunicarea onestă sau dialogul nemăsluit cu conaționalii săi. Să nu alegem doar răul cel mai mic și nici doar să împiedicăm răul cel mai mare. Mă înșală optimismul spunând că trebuie, oricât de imperfect, să alegem binele?

„Un om politic credibil slujeşte o cauză mai mare decât el însuşi“

Rep.: Cum ar trebui să arate omul politic care să constituie în jurul lui un nucleu sănătos, puternic, demn să conducă România pe drumul bun?

M.N.: Regula de bază spune că un lider de nota patru poate aduce la repetenție o organi­zație cu potențial de nota opt sau chiar zece. Cine vrem să ne conducă? Iată o întrebare. Sper că nu hoții, vampele, interlopii, foștii comuniști sau oamenii lipsiți de umanitate. Un om politic credibil slujeşte o cauză mai mare decât el însuşi, are frică de Dumnezeu şi magnet pentru oameni, e înzestrat cu empatie, gândeşte democrat şi acceptă pluralismul fără dificultate, generează o viziune largă, strânge în jur tot soiul de competenţe şi personalităţi, comunică dezinvolt, munceşte mult, calculează atent, are umor, preţuieşte istoria ţării sale, nu iubeşte jilţul sau limuzina mai mult decât întâlnirea cu oamenii vii, simte importanța riscului şi ascunde mereu un as în mânecă: inteligenţa.

Rep.: Vă regăsiți în descrierea asta?

M.N.: „Oglindă-oglinjoară…?“ Parcă nu ăsta era refrenul Albei-ca-Zăpada.

Rep.: Ați stat afară mult timp. De acolo cum se vede poporul ăsta, de ce nu suntem uniți ca națiune?

M.N.: Pentru că dispreţuim România înainte de-a încerca să facem ceva pentru ea. Pentru că ne cunoaştem superficial istoria. Pentru că am transformat cultul eroilor într-o retorică patriotardă, când el re flectă doar stima de sine. Văd o naţiune demnă ca pe un copac cu rădăcini puternice (prin care înţeleg gratitudinea faţă de înaintaşi), un trunchi robust (adică sentimentul prezentului istoric, aici şi acum), dar şi o coroană bogată (grija faţă de viitor). O naţiune vie rescrie zilnic contractul între cei care au fost, cei care sunt şi cei care vor veni.

Rep.: Ce ne-ar putea uni?

M.N.: Respectul pentru românii care au murit – pe front, în puşcării, prin băjenie – ca noi să fim liberi.

Rep.: Ca director al IICCMER ați săpat profund în istoria mai puțin popularizată a ultimilor șaizeci și cinci de ani ai țării. Ce trebuie făcut pentru o corectă așezare în mentalul colectiv a momentelor dureroase, a pildelor și greșelilor unei epoci? Noi nu ne-am valorificat sfinții închisorilor… Pentru mine, personal, asta e o datorie de viață.

M.N.: Absolut de acord! Când, la propunerea profesorului Vladimir Tismăneanu, am acceptat postul, mi-am dorit să promovez cât mai mult cunoașterea ideologiei extremiste care a facilitat trecerea de la teorie la practica criminală, de la scrierile revoluționare marxist-leniniste către infernul Gulagului, cu tot ceea ce înseamnă frig, foamete, torturi și plutoane de execuție. Având resurse financiare înjumătățite față de anii 2007-2008, IICCMER promovează totuși o pedagogie a memoriei prin caravane cinematografice, școli de vară, proiecte editoriale, concursuri etc. Pentru a da un singur exemplu, colega mea Clara Mareș pregătește un volum despre figura de oțel a scriitorimii românești: I.D. Sârbu. Un alt tânăr istoric – Alin Mureșan – a descris într-o răvăşitoare carte iadul reeducărilor de la Pitești. Poate ne-ar trebui mai multe evenimente above the line – mă gândesc la niște clipuri video scurte, proiectate pe monitoarele de la Metrou. Dar nu e ușor să găsești tonul corect.

Rep.: Ca doctor în teologie, ce credeți, poți fi smerit în politică?

M.N.: Doar dacă ai mereu sentimentul că slujești o cauză mai mare decât tine însuți. A coborî în cetate presupune un act de umilinţă: nu stai de vorbă doar cu marile spirite, precum în bibliotecă, ci asculţi nevoile oamenilor de rând. E un exerciţiu pastoral unde antiteza smereniei – adică trufia – n-are ce căuta. Uşor de spus, greu de practicat!  (Alexandru Căutiș)

Kamikaze

Facebook Comments

47 de comentarii

  1. Dlui.Mihai Neamtu ii lipseste un singur lucru pentru a fi un politician ideal : mai mult umor. II este necesar atat pentru puterea interioara,cat si pentru a putea convietui in jungla politicii care este transpartinica si transfrontaliera.

  2. 😀

    Jack Sparrow şi Barbosa caută aiurea fântâna tinereţii pe toţi coclaurii şi când colo era chiar aici. Tinereţe eternă! Eternă!!!

  3. @red, interesanta seara, si eu ma simt cu 20 de ani mai tanara, ca de atunci tot (imi) spun de masa critica, i.e. eu inteleg ca Alba ca Zapada e un plural colectiv, un concept durduliu, nu o persoana providentiala. Una-i Delfinul, alta-i ACZ.

    @lucid, pe scurt: in ghilotinarile televizate ale sustinatorilor lui Base qua reformist, alea de nu avem voie sa le comentam aici, se cheama ca unul ca Neamtu abia ca ar face față rezonabil.

  4. Sper să mă înşel, dar eu cam prevăd următoarea capcană în care se pare că ne aruncăm cu capul înainte. De bunăvoie. Albă ca zăpada mea e mai albă decât zăpada ta.

    Idea că un singur om, fie el Neamţu sau Macovei sau Lăzăroiu, ar putea face ceva de unul singur este evident greşită, indiferent de cât de bătăios sau incoruptibil este. Ceea ce poate face un individ este doar să atragă in jurul lui (ei) suficienţi alţi indivizi care să formeze masa critică ce demarează reacţia în lanţ pe care o tot aşteptăm din op'zej'nouă.

  5. picus: "curatenia casei e foarte importanta, insa ce punem in ea e si mai important"

    Cum asa ? Curatenia trebuie sa fie pe primul loc – degeaba iti "tragi" vreun Ludovic XXX daca n-ai starpit termitele.

    Ti-l mananca…

  6. fara coruptie, bun, si pe linga asta?

    ce idei politice mai are Monica Macovei?

    curatenia casei e foarte importanta, insa ce punem in ea e si mai important.

    Aici Monica Macovei e inaudibila.

  7. Care e viziunea politică a dnei Macovei?

    O Românie fără corupţie.

    E credibilă?

    Foarte credibilă, prin prisma activităţii deja depuse, a continuităţii în eforturi şi nu s-a bătut cu intelectuali în dialoguri sterile în rezultate pe la televiziuni, s-a bătut cu primi-miniştri, politicieni din toate partidele, cu rezultate certe, reforme instituţii şi persoane condamnate.

  8. Care este viziunea Monicai Macovei pentru Romania?

    Neamtu nu e nici Alba ca Zapada, de unul singur, dar nici un Baconschi mai tinar sau un aiurit ca Paleologu.

    Omul are energie si e bataios.Lui Baconschi ii lipseste placerea de a incrucisa sabia, Neamtu nu poate trai fara asta. Ii place sa combata si are si stomac. Nu e numai ca-si acopera in decibeli oponentii. Va avea si priza la public daca-si mai cenzureaza putin morga academica.

  9. Bleen

    numai un dictator beneficiază de urăeternă, urăeternă. eu, spre exemplu, nu pot nici măcar să visez la aşa ceva!

    şi-acu, ce, parcă-i singurul care-şi exagerează disidenţa?

  10. Măi, oameni buni, cât de miopi puteţi fi?

    Nu vedeţi pădurea din cauza copacilor.

    Vă plimb pe sub ochi numele meu de vreo doi ani şi tot nu vedeţi că eu sunt Nea? Alb la piele, negru la păr şi cu mucoasele roşii.

    Şi nici modestia nu mă dă afară din casă. Vorba lui Boonierat: liderii trebuie să se impună singuri, nu să aştepte să fie propuşi.

  11. tog,

    chiar mai mult: ernu parca-i scos din borcanul cu formol de la antipa (sectia "minunatii nemaivazute")

  12. "- A treia săptămână a fost un pic mai bine, dar spre sfârşitul ei au apărut dracii de necontrolat. Ne-am certat eu şi Nic în trei zile cam cât în toată relaţia noastră de până atunci. M-am şi îngrijorat, la un moment dat, şi am sunat o prietenă care se lăsase acum un an, tot în cuplu. “Voi, când v-aţi lăsat, v-aţi certat ca chiorii?”. Răspunsul m-a liniştit: “Da! Non stop!”. Un alt prieten mi-a povestit c-a fost chiar la un pas să bată oameni pe stradă. "

    Căcat, exagerează. A fost doar urăeternă, urăeternă, n-a vrut să mă bată. Nici n-avea cum, dealtfel. Oricum, felicitări lui Alin Ionescu că s-a lăsat de fumat.

  13. @alin

    Gînd la gînd cu bucurie.

    Pe de altă parte, cine vorbeşte de Albă ca Zăpada riscă să fie pedepsit şi aruncat în groapa cu lei, să facă dovada practică la muncă la stat (sau la Muncă, mai bine zis). Un exemplu: Lăză dacă tăcea, sociolog rămînea. Acum, în loc să stea ca tot sociologul să se bronzeze pe Cote de Azur, leagănă şomeri, trece strada pensionari şi dă ajutoare la lume.

  14. Domnilor, cred ca Alba-ca-Zapada e o idee, nu o persoana, si Neamtu pare constient (cu destul umor) de chestia asta. Eu zic ca daca Blogary ar gasi vreo 10 tipi credibili, nu stiu, si ITisti, si filozofi, si matematicieni si comersanti, oameni intre 30-40 pe care sa-i scoata la lumina cu interviuri, discutii, dezbateri live, atunci ceva s-ar coagula pentru 2012, 2014, 2016 etc. toti oamenii astia tineri trebuie formati, nu-mi face impresia ca la halul in care arata politica multi isi doresc sa se amestece. cind vor fi mai mult vom putea avea o plaja de selectie.

  15. @lucid: despre ce articole vorbiti, ale lui Neamtu sau ale lui Tismaneanu?

    avand in vedere ca are doar 33 de ani(varsta cristica!!!), in anii 90 era cam tinerel pentru baricade scrise.

    in ceea ce priveste "dominarea logoreica" a partenerilor de discutii, asa l-am perceput si eu in cele 2 ocazii in care l-am vazut/auzit vorbind la tv.

  16. Nicole,

    mulţumesc, dar sînt deja la şcoală. cu dispensă de vîrstă, precoce fiind. 😀

    Ivan,

    sper măcar să înseninez, pă partea de luminare numa' unu' s-a remarcat. tot atunci. 😀

    deci, hotnewsu' ne menajează preluînd ştirea incomplet. experimentul a fost făcut pe gorile, cimpanzei şi copii de 4-6 şi 8 ani. noi ne-am clasat pe 2, chimpii şi-au dorit mai mult aluna. dar ce fac nemţii nu-i deloc frumos, nu vor să spună dacă chimpul cu pipilică în sticlă era de-al lor sau ugandez, lăsînd loc speculaţiilor.

  17. Pentru mine, la ora actuală Albă ca Zăpada e Macovei.

    Doar că prinţul şi piticii lipsesc din poveste.

  18. Personal, am îndoieli legate de viziunea politică a dlui Neamţu. Trece prin prisma lentilelor pregătirii teologice ceea ce poate fi un handicap la un moment dat.

    Sigur sună a blasfemie, dar afirmaţia *un om politic credibil are frică de Dumnezeu* rezumă o viziune foarte reducţionistă a pluralismului conceptual atât de lăudat două cuvinte mai departe în text. Deoarece leagă noţiunea de credibilitate de o credinţă. Desigur e norma socială, dar ce se întâmplă pentru cei care nu împărtăşesc aceleaşi convingeri, nu au credibilitate

    Aş prefera, un om politic care să aibă frică de judecata electoratului său.

    A doua îndoială, aşa cum remarca un om de mai sus, vocalizarea unor convingeri pentru a impune un punct de vedere nu e tocmai o formă de argumentare raţională şi civilizată, denotă un tip de comportament care la nivel de decizii politice poate avea consecinţe nefaste. Politica prin definiţie cere consens, uneori poţi să ai dreptate, alteori nu.Ok, doar să nu reacţionezi tot timpul aşa, să demonstrezi validitatea unui punct de vedere. Spun că un pic de relaxare nu strică.

    A treia îndoială, eruditismul nu e legat cu succesul politic. E o calitate evidentă, în căutarea argumentelor necesare a combate un punct de vedere diferit, dar e o prăpastie între un discurs cu argumente filozofice despre diferenţa dintre o viziunea lui Marx şi cea a lui Mill asupra societăţii vs un discurs despre problemele zilnice ale oamenilor, care percep realitatea prin prisma altor variabile.

  19. Ce pacat ca oamenii care stiu sa conduca o tara sunt ocupati sa ne tunda sau sa conduca taxiuri.

    @"lucid"

    un 2 cu masina, perciuni scurti si pierdut la ceafa…

  20. @ivan zubeldian: eu nu am facut decat sa subliniez doua handicapuri ale lui Neamtzu – ca nu stie sa poarte o discutzie adevarata cu un adversar ideologic incercand sa-l äcopere" vocal – defect remediabil, e entuziasmul novicelui in arena publica – si altul care ii va ramane de-a pururi in ärhiva"- articolele sale din anii 90, mutais-mutandis, desi mult exagerat si mai putzin grav, Eliade sau Cioran – la care probabil Nenmtzu aspira.

  21. Liviu Dragnea are o capacitate ridicată de absorbţie a fondurilor europene:

    "Nu va suparati, dar principalele probleme sunt la ministere. Acolo gradul de absorbtie este de 2-3%. Programul Operational Regional in care sunt implicate regiunile de dezvoltare si autoritatile locale au grad de realizare a contractelor de 65%, urmand sa ajunga la 100% la finalul anului. Problemele sunt la ministere si nu se vorbeste de schimbarea ministerelor", a spus psd-istul.

    http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/EXCLUSIV_

  22. Hai, sa-nebunesc, daca Alba-ca-Zapada ar fi trait in zilele noastre, i s-ar fi dat lapte otravit in biberon inca de la nastere. De ce sa creasca mare si frumoasa si iubita, cand poate fi starpita de mica?

    Neamul prost, tot neam prost, nene: acest neam isi zice lucid.

  23. Neamtzu nu are nici o sansa sa convinga pana cand nu va invatza sa-si asculte interlocutorul si sa nu-l mai acopere cu logoreea sa inepuizabila, care-l face sa semene cu un veceutudor cu mai mult bun simtz. Iar ïntovarashirea"cu volodya, dupa ce in anii 90 a scris ce articole a scris (volodya et co nu vor ezita "pac la Razboiu!"daca isi va iesi din "rol") il face vulnerabil, ca sa nu spun chiar santajabil. Ä fi cu fundul in mai multe luntri – chiar daca nu intotdeauna simultan – nu este compatibil cu Alba ca Zapada cea necesara Romaniei. Plus lipsa unei meserii adevarate – retori avem destui, chiar daca nu de calitatea lui.

    1. lucid, dă-mi voie să ghicesc: nu există încă persoana cât de cât publică care să răspundă așteptărilor tale. Toți sunt mai mult sau mai puțin oportuniști, răi, corupți etc. Apropos de luciditate, una din problemele uriașe ale societății civile și ale 'telectualilor români e incapacitatea de a admira alte persoane decât geniul care privește dimineață, scrutător, din oglinda de la baie. Pentru ei critica înseamnă demolare iar luciditatea e echivalentă cu cinismul. De aia se naște greu Alba ca Zăpada.

  24. îmi pare rău, dar carismă are Ernu

    Neamţu n-are carismă. Are orice înafară de carismă: bun simţ, cultură, voce excelentă, dar carismă canci.

    De altfel, nici Alba ca Zăpada, cu toată ingenuitatea ei – sau poate tocmai de aceea – n-are carismă.

  25. rautaciosii ar spune ca e un Baconschi mai tanar. ce-i drept are potential de conectare cu mai multe paturi sociale. priza la tineri prin prisma varstei, priza la cei educati prin prisma pregatirii si activitatii, priza la cei "mai in varsta"/mai bisericosi prin prisma specificului pregatirii si a discursului legat de crestinism ca si radacina a copacului mentionat in interviu, priza la "capsunarii" educati prin prisma experientei asemanatoare.

  26. Liderii se impun sau sunt unsi(vezi David). Uneori e nevoie ca cineva, un ochi treaz, sa sesizeze potentialul si sa incurajeze transformarea lui in actiune, in energie 🙂

  27. Nu e o idee chiar rea. Însă liderii trebuie să se impună singuri, nu să aştepte să fie propuşi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *