Orice analiză asupra felului în care a ajuns USL să guverneze, trebuie să plece de la episodul anterior, acum uitat de presă și analiști, al ofertei de demisie anticipată din scrisoarea lui Băsescu de acum o lună de zile.
Scriam atunci că singurul rost posibil al scrisorii ar fi fost de a pregăti lansarea unui partid al lui MRU. Și că aceasta va conduce inevitabil la schimbarea urgentă a țintei lunetiștilor USL de pe Băsescu pe MRU. Acum cred că planul era mai lax dar și mai larg.
Imediat după asta, PNL a început racolarea furibundă a parlamentarilor PDL dispuși să schimbe tabăra. Trebuie înțeles că aducerea trădătorilor e o operațiune cu costuri complicate pentru USL, remunerarea lor nu se va putea face fără a nemulțumi propriile trupe. Locurile eligibile și funcțiile nu erau suficiente nici pentru parlamentarii vechi ai USL, nu mai vorbim de cei parașutați din PDL. Însă Crin a ignorat complicațiile viitoare și a început o campanie masivă de recrutare tocmai pentru că a văzut în rămânerea lui MRU la putere un pericol mortal: prezidențiale anticipate după două-trei luni de MRU triumfător în lupta cu criza ar fi însemnat sfârșitul PNL prin pierderea prezidențialelor și defectări masive către o nouă formațiune liberală. Obiectivul lui Crin (adică a celor care-l finanțează, că el personal obiective politice nu prea are) a devenit trecerea moțiunii și trântirea guvernului Ungureanu. Chiar dacă Ponta nu-și dorea deloc să ajungă la guvernare. Aici e un punct care trebuie reținut, forțarea moțiunii l-a băgat în corzi pe Ponta și-l expune unor riscuri inutile din punctul lui de vedere.
Devine evident că liberalii au forțat căderea lui MRU tocmai din cauza scrisorii lui Băsescu. Trecerea moțiunii a fost rezultatul direct al scrisorii, mai bine zis al ce se citea printre rândurile ei. Iar asta presupune un plan. Unul pe care toată lumea se chinuie să-l deslușească.
Eu unul cred că nu există un plan ci o tehnică, una foarte apropiată de jujutsu, artele marțiale japoneze în care folosești energia loviturii adversarului pentru a-l doborî. Nu există un plan pe puncte, Băsescu e suficient de experimentat ca să știe că planurile detaliate sunt utopii. Există însă o amenințare clară – PDL nu poate câștiga iar USL riscă să ia majoritatea – care presupune un răspuns.
Tot ce a făcut Băsescu din primul moment în care a oferit guvernarea lui Ponta, trecând prin scrisoare și apoi prin lipsa de răspuns la racolările din PDL, intră în aceeași categorie de reacție: dacă adversarul e mai puternic, nu para direct lovitura. Lasă-l să ia avânt, preia-i lovitura, amplific-o într-o direcție greșită, apoi dezechilibrează-l. Până una alta Crin a contat că lovește în Băsescu și s-a trezit că a dat în Ponta. Care intuiește tehnica și devine excesiv de prudent. Degeaba, sarabanda puterii a început și decontul devine inevitabil. Nici bine nu e investit că “cel mai cinstit guvern al României” se dovedește plin de impostori. Între revendicările clientelei flămânde, loialitățile față de mentorii politici, o relație complicată cu instituțiile occidentale și propriile orgolii de lider tânăr care are tot viitorul în față, Ponta pare a avea de jucat o partitură extrem de dificilă. Dacă nu cumva imposibilă.
Tăpălagă spunea undeva că a preda deliberat puterea către USL ar fi o dovadă de nebunie. Numai că Băsescu nu a predat nimic. A momit USL-ul la guvernare pentru că era singura alternativă de-ai slăbi si de a da răgaz PDL-ului să-și revină. Era mai slab decât ei pe multe fronturi și a continua să se bată ar fi însemnat înfrângerea masivă. Nebunia ar fi fost să pareze direct și să încaseze în plin loviturile USL-ului.
În plus, cred că foarte puțini, dacă sunt, sunt la curent cu strategia lui Băsescu. PDL cel mai puțin. Era imposibil de explicat liderilor PDL că cel mai bine e să lase puterea, cu o lună înainte de locale! Din cauza asta, dinspre PDL, se vede ca și cum nimeni nu se aștepta la asta, nici măcar Băsescu. MRU poate că știa că pierderea puterii e un scenariu foarte probabil, până la urmă mesajele lui insistente despre un nou partid, despre liberalism, despre faptul că e membru PNL, au fost esențiale pentru activarea panicii liberalilor lui Crin. Deși am dubii că ar fi fost de acord cu varianta asta.
Ce urmează? Un singur lucru: Băsescu se va concentra pe a amplifica orice mic dezechilibru din USL datorat accesului la butoane. După vreo săptamana de năuceală, începe să devină evident și pentru pedeliști care sunt avantajele opoziției și liderii PDL încep să speculeze bâlbele lui Ponta. Toți încep să priceapă că pot schimba defensiva cu ofensiva. USL se trezește înainte de locale în defensivă. Varanul n-a rezistat să arate public că el e artizanul căderii și el face jocurile. (n-a învățat nimic de la gafele lui Patriciu și Vântu din 2009) Antonescu, mulțumit că a scăpat de MRU nu prididește să afirme că Ponta e șefu’ dar e de bănuit că lucrurile vor sta altfel când finanțatorii lui vor vrea să-și ia partea. Prea puține oase la prea mulți câini flămânzi, rețeta sigură a unei încăierări pe cinste. Nu mai vorbesc de un alt lucru care scapă analiștilor: USL e o alianță de conjunctură pentru a asigura accesul la guvernare. Nimic nu leagă PSD de PNL, cu atât mai puțin de PC, decât dorința de a avea acces la resurse. Odată ce acum îl au, vor deveni firesc și fără posibilitate de schimbare, competitori și adversari. Constantin la Agricultură nu va juca politic în echipa lui Ponta ci financiar în echipa patronului său.
Pe fondul ăsta PDL poate ajunge mai repede decât ar fi sperat la o imagine mai bună. În orice caz, mai bună decât dacă ar fi continuat să încaseze.
Lovitura maximă de luni ar fi ca guvernul Ponta să nu obțină voturile de investitură în Parlament. Ar urma o păruială de nedescris în USL. Personal eu nu cred că e posibil dar e mai important ca alții să creadă, nu eu. În orice caz, concluzia e că Băsescu a aplicat USL-ului o frumoasă mișcare de jujutsu, lovitura pe care ei o credeau decisivă a lovit în gol și i-a dezechilibrat. De fapt, departe de a fi terminat, jocul e relansat și încă cu adversarul principal în defensivă, chiar înainte de o confruntare electorală care va stresa la maximum firavele legături dintre partidele USL.
nici nu mai conteaza ce urmeaza luni, le-a tras-o de o sa le mearga fulgii.
Bela Vaida (director adjunct apia salaj, facebook, pagina lui daniel constantin):
„I-mi pare rau nu am stiut ca venit-ti la Cluj. as fi vrut sa vorbim avem multe de facut chiar si in APIA”
@murfi Nu fi rău, măi, e bâlbâit.
@murfi s-a nenorocit, il pune ministru :-))
@murfi vomit imediat 😐
Singura strategie pe care o are dreapta e vînzarea de iluzii către simpatizanți și strategia de exit pentru persoana politică și economică a politicianului PDL
@Bleen Common! :)))
@Bleen Fiecare vinde iluziile în care crede. Iar credinţa în aceste iluzii le transformă în adevăruri. Adevăruri individuale şi personale. În măsura în care credinţele şi valorile noastre coincid, ne asociem şi votăm la fel.
ce se mai aude de Alba ca Zapada?
@popescu cristinel A violat-o vînătorul.
Oprișan: ”Sînt doar intoxicări, Corina Dumitrescu este o somitate!”
Adina Vălean: ”Sînt doar intoxicări. Crin Antonescu este o somnitate!”
Bogdan Oltean: ”Sînt doar intoxicări. Alina Gorghiu este o somieră.”
Mihai Voicu: sunt de acord cu colegul meu de partid, dl Oltean.
eu nu pot pricepe episodul MRU prim-ministru.de ce a acceptat asemenea risc? pentru ce a renuntat la confortabilul SIE? ca sa ce?
Florin Georgescu a anunțat că negocierile cu FMI s-au încheiat cu succes și că salariile bugetarilor vor fi mărite în două tranșe.
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-12176124-negocierile-incheiat-succes-fmi-acceptat-cresterea-salariilor-bugetarilor-prima-transa-majorare-1-iunie.htm
Prima tranșă, o mărire de 8%, începînd cu 1 iunie.
Pentru a fi readuse la nivelul din 2010, înainte de scădere, salariile trebuie mărite cu 33% (adică 25% din 75%, cît a ajuns nivelul salariilor după reducere). După mărirea cu 8% din iunie mai e nevoie de o mărire de 23% pentru a le readuce la nivelul din 2010.
Calculele HN sînt proaste (după mărirea cu 8% mai e nevoie de o mărire cu 16% pentru ca salariile să fie readuse la nivelul din 2010).
Pensionarii vor primi banii de CAS reținuți ilegal începînd tot cu luna iunie.
Dacă guvernul Ponta trece va trebui să facă niște greșeli absolut fantastice ca să-i facă pe oameni să uite că le-au mărit salariile și pensiile.
PDL mi-a scăzut salariul/pensia, USL mi-a crescut salariul/pensia. Beat this.
@Bleen
1. MRU a făcut banii pentru ca negocierile să poată avea succes! (că doar nu i-a făcut PSD înainte de a fi măcar investiţi).
2. Băsescu l-a pus pe Ponta să dea înapoi banii la oameni. (Pentru că avem pregătiţi 5 + 1 miliarde Euro în rezerva ministerului de finanţe)
@StefanTrifan @Bleen da, dar astia de la usl vor bate toba ca sariti din minti… spre exemplu, burtiera din seara asta de la a3: „usl a gasit banii pt salarii si pensii”
@StefanTrifan @Bleen În spiritul a ce a scris Bleen mai sus:
1. Dacă a strâns banii, atunci de ce n-a mărit salariile?
2. Băsescu nu mai candidează.
@StefanTrifan Eu vorbesc de percepția publică. Asta cu MRu a făcut, Băsescu i-a pus e prea complicată și nu destul de credibilă.
@Bleen @StefanTrifan Telepatule.
@EleninaNicut Tocmai de aceea ar trebui să mai sară şi pdl-iştii să mai zică câte ceva.
@BarbuMateescu @Bleen Banii erau pregătiţi pentru 1 iunie. Toată ţara a auzit când Băsescu a anunţat necesitatea urgentă a reîntregirii salariilor. Iar antenele au denunţat populismul, anunţând că nu se poate. Acum vedem că se putea.
Trebuie însă să iasă cineva şi să spună asta mai sonor.
@StefanTrifan @EleninaNicut PDL pornește cu un handicap imens în lupta electorală nu numai din 2012 ci și din 2014 (încă nu are candidat, btw). Doar o schimbare de paradigmă, un nou partid, un nou mesia ar mai putea schimba ceva. MRU te entuziasmează dacă te forțezi. Nu știu cîți alegători vor fi dispuși să se concentreze și screamă atît de tare încît să-i entuziasmeze MRU.
Dreapta trebuie să lase orice visări confortabile, orice iluzii și trebuie să pornească lucid, extrem de lucid, de la datele problemei. Acest lucru e însă imposibil. Oamenii vor să viseze și reacționează violent cînd te atingi de iluziile lor iar cei care sînt suficient de lucizi sînt și suficient de pragmatici încît să-ți zică: sst, să nu speriem vînatul, uită-te-n sus și fă-te că plpuă. Asta e strategia dreptei: pompăm iluzii și mobilizare, mințim ca să ținem poporul dreptei în priză. Pasiunea vieții mele e demontarea iluziilor.
@StefanTrifan in nadejdea pdl-istilor, pana una-alta, ma ocup eu de vecini, cunostinte si oricine altcineva se uita in gura mea
@Bleen Corect. Trebuie tradusă într-un mesaj mai simplu:
„Băsescu i-a pus pe USL să mărească salariile.”
Ceea ce e şi adevărat. Chiar dacă nu e şi bine 🙂
@BarbuMateescu, dar ce, PDL mai candideaza?
@Yeba Asta e tare. Auzi ce zice omu ăsta mai jos, @murfi , că s-au mărit o dată salariile în 2011, cu 15%. De ce nimeni nu știe de chestia asta? De ce nu s-a făcut tevatură?
@Bleen, eu stiam, de exemplu, fiindca am avut rabdarea sa-l ascult pe Boc. Cos si goblen, btw.
@Bleen @EleninaNicut Care e minciuna? Sau mai bine spus, crezi că există altceva decât minciuni? Sau, ca să fim filosofi, crezi că există o realitate obiectivă pe care să o poţi demasca, sau măcar dezvălui?
@Bleen
să vezi ce hexoralui îţi iei tu pe chestia asta.
@Bleen Realitatea e cea pe care o scriem noi aici. Atât. Nu există nimic altceva. Cine va urla mai tare, va avea iluziile de partea lui, de exemplu Antena 3.
Putem asculta iluziile lor, sau să le vindem pe ale noastre. Iluziile în care credem noi.
@StefanTrifan @Bleen
nu ştiu cum dracului se face că antena 3 este o obsesie. oamenii ăia sînt aşa de retardaţi încît îşi taie singuri craca de sub picioare (vezi cazul rcs-rds).
@StefanTrifan eu nu vand nicio iluzie, ci scot oamenilor gargaunii din cap, cu argumente; bine, mai arunc si cate o pisica neagra si imputita, dar asta e alta mancare de peste :-))
@EleninaNicut Foarte bine 🙂 Ar trebui să-i spunem şi lui @Bleen să facă asta. În loc să încerce să ne scoată nouă gărgăunii din cap, să încerce să le scoată uslaşilor… :))
@StefanTrifan, uslasii care n-au interese, n-au nici cap, altfel nu se explica preferinta.
@Yeba n-au cap da’ au burta, deci totul e sa le aduci matzele la gura si s-a rezolvat
@Yeba Dacă uslaşii n-au cap, atunci să-i spălăm barem direct pe gât. Părerea mea.
@nedormitul @Bleen Antena 3 sunt pe atât de retardaţi pe cât sunt şi „milioanele lor de telespectatori”. Respectiv, votanţii USL, care le întăresc craca de sub picioare.
@StefanTrifan nu stiu daca „milioanele de telespectatori” sunt retardati ci, mai degraba, prost informati si superficiali, in sensul ca, atata vreme cat le convine ce aud, o iau de buna
@EleninaNicut @StefanTrifan Nu ştiu dacă B1TV+Naşul au audienţă mai mare, mai mică sau egală cu Antena 3.
1. Dacă este mai mică/egală, de ce?
2. Dacă au o audienţă mai mare, atunci mai contează Antena 3?
@BarbuMateescu nu stiu cat de relevanta este audienta a3; de exemplu eu ii urmaresc ca sa stiu ce debiteaza si sa-mi pregatesc apararea in fata unui eventual interlocutor telespectator fidel a3 😀
@BarbuMateescu Naşul? te referi la blogul ăla? :)))
B1TV + Naşul au audienţă mai mică. Pentru că antena 3 sunt mult mai buni.
@EleninaNicut Mai mult am greşit că m-am băgat în discuţie, nici eu nu sunt expert pe audienţe.
@BarbuMateescu Dar care e relevanţa întrebărilor? Cred că telespectatori „retardaţi”, cum îi numea nedormitul, sunt de ambele părţi.
@Bleen s-au mai marit o data cu 15% in 2011; mai e nevoie de 16% pina la nivelul din 2010
negociere dura
florin georgescu – marim salariile cu 16%
fmi – de unde luati banii?
florin georgescu – marim deficitu la 4%
fmi – nu puteti decit pina la 3%; sau, mai bine, va opriti la 2.5% ca sa aveti loc de intors in caz ca-i groasa mai la toamna; de aici aveti deja 8%; daca mai reduceti din evaziune, daca va abtineti si voi o vreme pina mai creste nitel economia (macar cu traznaile eco) si daca le lasati front de lucru porcilor de imperialisti mai faceti 8% si v-ati scos
florin georgescu – marim salariile cu 8%
fmi – ok
@murfi S-a mărit în 2011 cu 15%? Și eu de ce n-am știut?
@Bleen pentru ca la inceputul anului inca nu lucrai la stat? 🙂
eu asa stiu ca s-au marit (atunci erau discutiile interminabile pe antene despre cum aia 15% is de fapt numai 12) de la inceputul anului (planul era – jumatate in 2011, jumatate in 2012); iar unpr si udmr se laudau ca ei au impus pdl-ului marirea
@Bleen http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_285_2010_salarizarea_anul_2011_personalului_platit_fonduri_publice.php
@murfi Te străduieşti degeaba să ne spui că s-au mărit. @Bleen ştie asta, dar vrea să spună că pedeliştii nu au făcut nimic ca să popularizeze mărirea de 15% pe care o invoci.
Tocmai asta e problema. Că PDL stă şi nu spune nimic, aşteptând să le facă campanie Băsescu sau blogary…
@StefanTrifan @murfi @Bleen Despre ce vorbim aici? Partid de dreapta care speră să se aibă bine cu pensionarii sau bugetarii? Dacă PDL era de stânga, să înţeleg că scădea CAS-ul, reducea impozitul la marile averi şi închidea spitale şi şcoli?
@StefanTrifan @murfi Așa e. Dar eu chiar nu știam că s-au mărit. Și urmăresc cît de cît chestiile politice.
@StefanTrifan @murfi @Bleen Epoca catch-all pe carismă a murit în mai 2010. Un sfert din populaţie (nu din cei care ziceau că votează) şi-a pierdut încrederea în Traian Băsescu prin comparaţie cu juma’ de an mai devreme. Atunci s-a încheiat o epocă din istoria PDL. Poţi să iei 20% coerent, concentrându-te pe nevoile electoratului tău, sau 20% bălmăjind tuturor şi sperând că eşti răul mai mic. The choice is theirs.
@BarbuMateescu dreapta e si realism; scaderea cas era preferabila, daca era si posibila acum; bugetul de pensii are deficit structural – in afara cazului in care romanii erau pregatiti sa iasa la pensie la 75-80 de ani sau sa rupa acordul cu fmi, nu vad cum era posibila in perioada asta; altfel, din cite am inteles, scaderea cas ramine o tinta
off topic
http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/119797-Corina-Dumitrescu-Cand-eram-la-Stanford-ma-numeam-Corina-Adriana-Radu.html
@Yeba Când era la Stanford se chema Standford.
Foarte buna analiza!Mai tineti minte cand sa produs ruptura in PDL ? Atunci cand MRU a plecat de la o sedinta a coalitiei nesatisfacand doleantele baronilor din coalitie de a le da bani de la buget!Imediat dupa aceea a venit plecarea lui Frunzaverde cu amenintarea ca va face o noua dreapta,autentica si de atunci a inceput hemoragia plecarilor din PDL!
Cu un PDL naucit de plecari,cu o motiune trecuta si un guvern demis ,preluarea sefiei campaniei electorale de catre Blaga este privita ca o salvare de pdlisti lui Boc!Dar nu va fi asa ,partidul va scoate un rezultat mic la locale,va urma inlocuirea actualei conduceri a partidului cu oameni din linia 2-3 sub conducerea lui Blaga dupa care spre toamna se va reface alianta DA !
@din vas ȘI cine va candida la prezidențiale din partea Alianței DA? De ce PNL ar renunța la putere și la candidatul la prezidențiale pentru a veni în opoziție alături de un partid de 12%? Și care ar fi acei lideri din PNL care s-ar alătura PDL în alianța DA?
@din vas Crin Antonescu nu are opoziție în PNL. Tăriceanu nu are forța să lupte cu el, și nici voința, singurul care a încercat ceva a fost Chiliman, care a fost executat scurt și pus cu botul pe labe.
Crin Antonescu a luat PNL după ce Tăriceanu îl dusese în opoziție, este liberalul cu cel mai mare scor la prezidențiale în toată istoria post-decembristă a partidului (22%), este președintele PNL care a adus partidul într-o alianță de 65% și care, iată, acum l-a adus la putere și le-a dat tututor celor din teritoriu și de la centru acces la resurse.
De ce ar renunța peneliștii la toate astea, ca să vină în opoziție alături de PDL? Ca să salveze PDL-ul? Peneliștii renunță la putere, renunță la candidatura la prezidențiale numai ca să salveze PDL-ul? Ce îi leagă pe PNL și PDL, în condițiile în care, dincolo de alianțe, PNL și PSD au votat la fel în Parlament încă din 2005-2006 și chiar și în 2009 PNL și PSD au votat la fel de mai multe ori decît PDL și PSD (tehnic, aliate).
@Bleen @din vas
Alianta DA este moarta si ingropata. Nu mai poate fi refacuta. Liberalii chiar au adoptat in bloc idei tot mai socialiste, iar de-a lungul timpului s-au spus si facut prea multe porcarii pentru a mai putea fi sterse cu buretele atat de repede. Apoi, PNL sta mult mai bine decat PDL, iar alianta cu PSD s-a dovedit pana una alta buna pentru clica lui Antonescu. Opozitia anti-antonescu nu este favorabila oricum PDL.
@din vas De acord până la ultima observaţie. Refacerea ADA este profund improbabilă.
Pentru refacerea ADA sunt necesare câteva coincidenţe greu de îndeplinit, care să ducă o situaţie similară celei din 2000-2004: ruperea USL cu PNL în opoziţie şi (preferabil) PSD la guvernare:
USL se poate rupe în câteva situaţii:
Dacă obţine un scor mic la parlamentare, mai mic decât scorul PDLx2, legitimându-l pe Băsescu să desemneze un premier ostil sau extra-USL. În această situaţie, fiecare dintre cele două se va repoziţiona, şi, atât Ponta cât şi Antonescu ar avea şanse să zboare de la conducerea PSD, respectiv PNL.
Într-o astfel de situaţie, PSD ar avea pretextul perfect pentru a denunţa USL şi pentru a-şi anunţa un candidat propriul pentru prezidenţiale, pretext pe care, probabil că mulţi îl tot aşteaptă pe-acolo.
Eşecul USL ar trebui să fie resimţit puternic în PNL, iar Antonescu să fie forţat să predea conducerea. (Unui Orban sau cuiva mai ideolog, mai anti-comunist şi mai puţin ostil faţă de PDL şi Băsescu. Poate Meleşcanu 🙂 )
Va urma apoi căutarea răspunsului la întrebarea lui Bleen: cine va candida la prezidențiale din partea Alianței DA? Va putea un MRU să-i convingă pe restul peneliştilor că se va purta frumos cu ei după ce va fi preşedinte şi că nu va reitera conflictul Băsescu – Tăriceanu?
@din vas USL reprezintă miză personală a lui Antonescu. Un eşec al USL l-ar face istorie instantaneu. Adio preşedenţie PNL şi adio candidatură la prezidenţiale.
Un eşec al USL l-ar îndepărta şi pe Ponta de la conducerea PSD. Chiar dacă, spre deosebire de Antonescu, va mai avea timp să revină, USL reprezintă şi miza personală a lui Ponta. Însă, dacă-i iese… poate fi viitorul candidat PSD la prezidenţiale, împotriva lui Antonescu sau MRU.
@StefanTrifan @din vas Ideea e următoarea: PDL trebuie să lupte, nu să-și dorească să fie partidul-anexă al PNL sau PSD, așa cum o bună parte din liderii PDL vor.
Dacă USL cîștigă parlamentarele și rămîne la putere și după decembrie 2012, o posibilă demisie a lui Băsescu este irelevantă.
@Bleen Dacă USL rămâne la putere, Băsescu ar trebui să rămână la Cotroceni să facă opoziţie. Şi să pună prim miniştri cum vrea muşchii lui 🙂
@StefanTrifan Nu poate să pună prim miniștri cum vrea mușchii lui. Am explicat mai demult de ce. Nu poate fiindcă nu are sprijin popular, nu poate fiindcă nu are sprijin internațional pentru așa ceva.
@Bleen Atunci să facă opoziţie. Şi să ne lase şi nouă un moştenitor 🙂
Uslasii se lauda la TV ca au renegociat intelegerea cu FMI: cresterea deficitului bugetar pentru plata salariilor si pensiilor. Felicitari, Georgescule! Esti la fel de rasarit ca mentorul tau, Vacaroiu. Orice bou putea mari deficitul de buget.
Ivane, eu cred că eşti extrem de perspicace dacă te-ai prins tu de toate astea de mai sus…
O fi bine că se devoalează lucrurile astea, o fi rău… ce e sigur e că fără bătaie nu iese unt, că inconsistenţa USL-ului devine mult mai vizibilă în situaţia de acum şi că e mai simplu să vii din spate ca să ciştigi. Cine vine din spate, rămîne de vazut.
ps. Bine ai revenit.
@para Sunt aproape întotdeauna în dezacord cu Ivan, dar întotdeauna dezacordurile astea m-au făcut să gândesc mai mult şi (cred) mai bine. Deci welcome back!
De ce se opreşte toată lumea la momentul alegerilor? PDL obţine să zicem un scor bun, 25-26% (!), poate chiar 32% ca în 2008. Şi după aceea? Sunt şase opţiuni.
1. Guvernare alături de PSD
2. Guvernare alături de PNL
3. Guvernare alături de PPDD+UDMR+minorităţi
4. Ca în 2009 – se iau câţi traseişti se poate şi de oriunde se poate.
5. Opoziţie
6. Guvern minoritar, la mâna USL pe orice proiect de lege. Negocieri punctuale. Haha.
Ce crezi că se va întâmpla? De ce nimeni nu discută despre acest lucru?
@BarbuMateescu Fiindcă nimeni n-are curajul sau interesul să fie lucid pînă la capăt.
@BarbuMateescu Orice alianță va trebui să țină seama de interesele pentru prezidențiale ale părților. PDL se poate alia cu PNL sau PSD atîta timp cît, ca partid mai mic al alianței, acceptă să susțină candidatul acestora la prezidențiale (în condițiile în care USL s-ar rupe iar PSD și PNL ar avea candidații proprii la prezidențiale).
@BarbuMateescu Deocamdată PSD și PNL au rezolvat problema asta: susțin ambele un candidat comun (Crin Antonescu).
@Bleen
1. Spui că dacă PDL e partid minor, MRU rămâne pe dinafară total.
2. PDL poate fi partidul „mai mare” al alianţei cu PNL. Şi atunci prezumţia e că PNL l-ar arunca pe C.A. peste bord ca să guverneze. Greşesc?
3. PDL poate fi partidul „mai mare” al alianţei cu PSD. Şi atunci .. la prezidenţiale?…
@BarbuMateescu Greșești.
Am zis că interesele ”prezidențiale” primează.
PNL și PSD au, în negocieri, un atu: ele deja se înțeleg, deja au o alianță viabilă, deja ua trecut de primul examen serios (stabilirea candidaților pentru locale), deja au un candidat comun.
PDL poate negocia o alianță cu PNL. PNL are puterea alături de PSD și candidatul prezidențial acceptat de PSD. Cu ce plusează PDL? Chiar dacă, să zicem, ar avea mai multe mandate parlamentare decît PNL.
PDL este minor în comparație cu PSD și PNL din 2 puncte de vedere: ca scor electoral și ca variante de alianțe.
@Bleen 1. Deci MRU rămâne pe dinafară.
2. PDL poate fi partidul „mai mare” al alianţei cu PNL. Şi atunci prezumţia e că PNL l-ar arunca pe C.A. peste bord ca să guverneze. Greşesc?
3. PDL poate fi partidul „mai mare” al alianţei cu PSD. Şi atunci .. la prezidenţiale?…
@BarbuMateescu 7. Guvern PDL in exil in vreme ce la Bucuresti va da din coada Varanul
@BarbuMateescu În oricare dintre cele şase variante, PDL poate juca un rol important pentru susţinerea unui MRU la prezidenţiale. Cu un PDL slab, sub 15%, va fi greu să ne imaginăm un contracandidat serios pentru Antonescu
@StefanTrifan @BarbuMateescu Asta înseamnă că PSD și PNL nu vor fi de acord să guverneze cu PDL, nu? Căci înseamnă că-l vor întări și vor crește șansele lui MRU la prezidențiale (dacă va candida).
@Bleen @BarbuMateescu
Argumentul e anulat de faptul că PSD nu are un interes să-l întărească nici pe Antonescu pentru prezidenţiale. Bănuiala mea este că Ponta încearcă să tergiverseze marota suspendării tocmai pentru că vrea să candideze el în 2014, din postura de prim ministru de succes. Dar, chiar dacă nu va fi el, cred că un pardid cu atâţia dinozauri şi cu un bazin electoral imens cum este PSD nu va merge la prezidenţiale cu Antonescu. Ceea ce face ca toate cele trei partide să devină la fel de (in)dezirabile unul pentru celălalt.
@StefanTrifan @BarbuMateescu Cu toate astea, PSD și PNL sînt în alianță de vreo 6 ani.
@Bleen @BarbuMateescu Toate trei sunt în diverse formule de alianţă de vreo 6 ani :))
PDL a rămas oarecum pe margine pentru că l-a avut pe Băsescu jucător la Cotroceni, ceea ce i-a ostilizat pe restul. Dar, în principiu, cele trei pardide au guvernat împreună în diverse formule în ultimii opt ani.
@StefanTrifan @BarbuMateescu PSD și PNL votau la fel în Parlament încă din 2005. Au votat la fel și în 2009, cînd PDL și PSD erau la guvernare. Să nu uităm că în 2009 PNL nu a atacat aproape deloc PSD-ul.
@StefanTrifan @BarbuMateescu Despre o eventuală ruptură a PSD și PNL se tot vorbește, însă uite că au trecut de cel mai greu examen, stabilirea candidaților pentru locale.
O eventuală rupere a USL este o țintă falsă pentru pedeliști. USL nu se va rupe. Există nu numai interese comune, există și foarte multă chimie între cele două partide. În toată povestea asta, corpul străin e PDL, virusul e Băsescu și posibila lui moștenire (MRU, par egzamplu).
@Bleen @BarbuMateescu Corect. Asta spuneam şi eu. Motivul izolării PDL este Băsescu. Atât timp cât Băsescu va rămâne la Cotroceni, el va fi perceput ca adversarul cel mai important al partidelor cu pretenţii de a avea peste 15-20%. De aceea, partidele mici sunt cele cu care PDL a putut să se alieze mai lesne. Pentru că, pentru acestea, Băsescu nu era un adversar direct.
Băsescu este trofeul învingătorului. Cine îl va bate pe Băsescu va fi erou naţional!
@StefanTrifan @BarbuMateescu Tocmai de aceea PDL are trebui să-și facă strategiile eliminînd din calcul orice alianță cu PSD sau PNL. Căci nu se va întîmpla asta.