Îndemn electoral

Nu votați candidații care promit locuințe de la stat!

Nu votați candidații care promit anvelopare gratuită!

Nu votați candidații care promit transport public gratuit!

Nu votați candidații care promit stadioane, piscine, fîntîni arteziene, telegondole!

Nu votați candidații care promit ajutoare sociale!

Nu votați candidații care promit creșterea cheltuielilor administrației locale!

Nu votați candidații care promit gratuități de orice fel, fie locuri de parcare, sacoșe cu zahăr și ulei sau transport gratuit!

Nu votați nici partidele care sprijină astfel de candidați sau care se prezintă la alegeri cu astfel de programe!

Nu votați candidații care vă iau de proști, care vă cred atît de tîmpiți încît să nu vă dați seama că gratuit înseamnă pe banii voștri!

Nu votați candidații care consideră că votul vostru li se cuvine!

Nu votați candidați care vă acuză pe voi pentru prostia și lipsa lor de caracter!

Nu votați candidați care au furat dar au făcut cîte ceva! Nu-i mulțumești unui hoț de buzunare care te-a ajutat să urci pe scările autobuzului doar ca să-ți poată fura portofelul.

Aceste alegeri nu au miză. O grupare a cîștigat detașat în timp ce cealaltă a pierdut catastrofal. Aici nu mai  e nimic de discutat. Tocmai fiindcă aceste alegeri nu mai au miză de județ, conjucturală, de trib, de grupare mafiotă sau siglă de partid, tocmai de aceea sîntem liberi să votăm doctrinar, ideologic. Sau să stăm acasă în caz că nu avem ce vota.

Personal, am decis să fac un experiment ciudat anul ăsta: să nu votez nici oameni, nici partide, nici sigle sau triburi. La alegerile astea votez doctrine, idei, programe. Sau, în caz că astea-s nevotabile, nu votez deloc.

PS. Dacă aș fi fost clujean aș fi făcut o excepție: l-aș fi votat pe Boc. Aș fi votat omul, nu ideile. L-aș fi votat pentru caracter, l-aș fi votat pentru ceea ce este în politica românească: un ciudat, un inorog, o excepție, o girafă la Paris. Dar nu sînt clujean. Sînt bucureștean și încă mă întreb: eu cu cine votez? Deocamdată răspunsul e: cu nimeni.

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

51 de comentarii

  1. Bleen, s-ar parea ca azi esti in pasa neagra. Pai ce sa promita saracii politicieni? Daca nu ar promite ar trebui sa se retraga din politica. Tu, se pare, militezi pentru tehnocrati. Si chestia cu „nu votez de loc” seamana a manipulare. 

  2. Băi, de ce dracu nu a revenit usl la marota aia din 2009, să-l pună premier pe proiectuliohanis? E la fel de marionetă ca Ponta, dar avantajul este că vorbeşte mai puţin şi mai fonfăit, nu zgârie aşa timpanele.

    1.  @Bleen  Mă Doare la Pedală 
       
      Bine că nu-i vorba de neputinţă. Oricum, la Robert cred că e ceva umflat, eu nu-l văd creditat cu mai mult de 22. 

    1. preluare de la @danielle legreque: neruşinarea portocalie pare că nu cunoaşte margini – şi nu folosesc cuvinte tari. Portocaliii pretind că Liviu Negoiţă va deveni primar şi de pe locul 2, ca să inducă ideea unui blat. Dar lucrurile nu stau deloc aşa şi sper ca telespectatorii noştri să nu se lase păcăliţi. Este adevărat că surse – şi acelea incerte – au dat de înţeles că Robert Negoiţă va fi RETRAS din funcţia de primar pentru a fi numit ministrul Educaţiei – dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţaţi la a-l vota, fie şi pentru a-i consoloda poziţia ca ministru, după cum ziceam, probabil al Educaţiei, dar, în funcţie de evoluţia evenimentelor, posibil şi al Culturii.

    2. preluare de la @danielle legreque: neruşinarea portocalie pare că nu cunoaşte margini – şi nu folosesc cuvinte tari. Portocaliii pretind că Liviu Negoiţă va deveni primar şi de pe locul 2, ca să inducă ideea unui blat. Dar lucrurile nu stau deloc aşa şi sper ca telespectatorii noştri să nu se lase păcăliţi. Este adevărat că surse – şi acelea incerte – au dat de înţeles că Robert Negoiţă va fi RETRAS din funcţia de primar pentru a fi numit ministrul Educaţiei – dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţaţi la a-l vota, fie şi pentru a-i consolida poziţia ca ministru, după cum ziceam, probabil al Educaţiei, dar, în funcţie de evoluţia evenimentelor, posibil şi al Culturii.

        1.  @Yeba Era pe ton de ultimă speranță. Adică nu la Educație, totuși…
          Sau. În definitiv, de ce nu! Bring it on!!! 

    3. @Bleen, precizare – să știi că n-au fost atât de mizerabili de la început, au și ei onoarea lor, ca mafioții. Au început cu frumosul, oferind o pensie municipală de 200 de lei. Oferta a fost contracarată de Asociația pensionarilor, care a împărțit fluturași, explicând că aia va fi pensia IN LOCUL celei actuale. Dacă n-a mers cu binele…

  3. E a treia oară de cînd am drept de vot cînd sînt nehotărît. Prima oară a fost la alegerile locale din 2000, turul 2. În primul tur am votat candidatul UFD la sector, UFD la consiliul local și la consiliul general, și candidatul CDR la primăria generală, Cătălin Chiriță. În turul 2 n-am știut ce să fac (luptau Băsescu și Oprescu) și nu m-a lăsat inima să intervin într-o fratricidă fesenistă. Drept pentru care nu am votat deloc. A doua oară a fost în turul 2 al prezidențialelor din 2000. Am votat atunci totuși cu Iliescu, de frica lui Vadim (știam că Vadim n-are șanse dar frica bate la cur rațiunea). Azi, vineri, 8 iunie, mi se întîmplă un lucru senzațional: sociologic vorbind fac parte din indecișii ăia mitici (cu accentul pe prima silabă, nu pe a doua). Sînt indecisul cultivat, informat, deștept, capitalist, progresist, intelectualist, sînt a treia cale, sînt salvatorul delicat, dezamăgit și îndurerat. Sînt generația x, urbanul care va veni cîndva masiv la vot (în anul 2472 probabil) și va mătura vechea clasă politică pentru a o înlocui cu una nouă, îmbrăcată în alb, care, încolonată atît de estetic și simetric, vine spre noi cu privirea blîndă și mîinile împreunate să ne aducă Binele. Ah, ce imagine de căcat! Cred că o să votez Prigoană.

    1.  @Bleen Adica tu in 2000 nu stiai ce sa alegi intre Basescu si carnatzar?! Pfuai, daca stiam… Ma faci sa votez cu nicunicusordan, in 12 ani o sa ma ierte lumea pentru un moment de ratacire din tinerete :))
       

      1.  @cristihan Normal că nu știam. Erau doi feseniști. Crezi că azi îmi plac feseniștii ca Videanu sau Blaga? Ok, Băsescu a făcut un efort uriaș și s-a dat peste cap, dar Videanu, Blaga, Berceanu sau Oltean…..

  4. Acum sa vorbim serios. La aceste alegeri, observam urmatoarele:  candidatii usl-ului, sunt pusi sa serveasca interese economice, sa pregateasca electoratul din zona respectiva pentru alegerile parlamenatare, sa preia sefia unitatilor administrative locale si sa controleze, prin oamenii lor, din interior, orice sursa financiara- de la stat, din bugetul local sau bani europeni. Au dat jos un guvern, in parlament sunt majoritari, acum isi desfasoara tentaculele asupra Romaniei. Scopul scuza mijloacele- de asta am avut o campanie atat de proasta, cu lipsa ideilor, doctrinelor- USL-ul nu s-a obosit sa atraga electoratul cu idei noi, de stanga ( macar ceva din F Hollande ). Stiau ca odata cu anihilarea PDL-ului de la guvernare, timpul este scurt pentru ca dreapta sa se organizeze si sa riposteze; plus ca prin aceasta alianta de balta, cu PNL-ul, le-a oferit posibilitatea de a pune orice candidat in prima linie, ales sa serveasca ce am spus mai sus- NU interesul cetateanului. Inainte aveai 3 candidati- pnl, pdl, psd. Acum ai de ales dintre 2, unul fiind bun comun usl, iar varianta ramasa e lamentabila; un pdl-ist injurat si acuzat de toate relele, un dd sau un independent de toata jena.  Cocluzia e clara- dreapta pierde 90% pe tara. Noi vom vota, desigur. Cu dreapta, cu ce gasim; nu e timp sa ne lamentam, sa fim prea pretentiosi. Ne ramane speranta unor parlamentare, unui MRU, sprijinit de Traian ( cu experienta sa, cu informatiile sale, cu oamenii sai de baza; si da!, din umbra, asa cum fac si altii, in alte state! Ce, el nu poate? ). M-am saturat de ipocrizia asta, cum ca nu trebuie ca dreapta sa fie sprijinita de Basescu, pt ca e seful statului!   Scuzandu-ma pt postarea asta lunga, inchei prin a ura succes candidatilor pe care ii veti vota si haideti sa nu ne pierdem optimismul, pentru ca altfel, numai scapam de astia niciodata!!!

  5. Și totuși alegerile astea au ceva magic: de luni încolo scăpăm de Nicușor Dan. Abia aștept să nu-i mai aud numele și să nu-i mai văd fața lăbărțată grețos pe tot netul.

    1.  @Bleen I beg to differ… ND va salva Bucurestii whether they like it or not! Consiglier macar tot iese (habar n-am de cate voturi are nevoie, n-am vazut nici o analiza) iar daca nu, va ramane la asociatie „sa se bata cu sistemul”. Hala Matache sa ramana in picioare, ca in rest le suportam pe toate…

  6. Eu una m-am hotarat: faut de mieux, votez raul cel mai mic (chiar daca inima mea de dreapta sufera de atatea „gratuitati”). Pentru mine absenteismul n-a fost niciodata o solutie.

  7. la primele alegeri dupa ribiliunea din 89 nu imi venea sa crez ca poate iesi Iliescu. de, eram un adolescent prost. dar totusi m-a ingrozit procentul cu care a fost ales. apoi am mai trait douaj de ani. acum avem Oprescu. e mai rafinat si mult mai insidios. lumea spunea pe vremuri ca Oprescu l-a tratat pe Coposu de cancer. cica a scapat … acum trateaza pe toata lumea …

      1.  @Rosu Nu, că și Liviu Negoiță a început să promită niște chestii gratuite (de pildă să nu anuleze impozitul pe parcări)…  Iar îndemnul „nu votați pedofilii” nu apare în listă 🙂

        1.  @meioza  @Rosu Anvelopare gratuită face și Liviu Negoiță. O să avem pereți groși de 4 m dacă ne luăm după toți candidații.

        2.  @cristi c  @Rosu Ești gerontofil! Robert Negoiță va începe cu gimnaziul (cică cu acordul părinților ai voie de la 14 ani la fete!)

  8. Si ideile programele si doctrinele sunt aplicate de cine?Nu tot de oameni?Citi nu au promis lucruri marete si au facut un fis?Treziti va oameni buni>Uitati va la ce a facut omul respectiv in viata cum s a comportat, cum se comporta,cite parale de pe puterea Dvs de intelegere.

  9. un semn de maturitate. Pacat ca nu sunt doctrine, idei si programe pe care sa le luam in considerare.Adica ele nu exista deloc. Nu s-a obosit nimeni sa le gandeasca, dar sa le aplice.

    1.  @eugeni Doar dacă te riști cu minore costumate în Scufița Roșie (că astea-i plac omului) sau cu pensionare venite la sacoșa tradițională de la RIN hotel…

    1. @Pata, astept sa-i vad pe campul de lupta, adica la TV 😀 . vorba unei prietene: simt ca inima mea bate: rom-ney -rom-ney. desi nu-l plac prea mult pe Romney, sper sa castige!

  10. Eu cred ca te inseli Bleen. Aceste alegeri au miza pentru PDL, pentru USL, pentru mine si pentru cei de dupa mine. Practic pentru noi toti. Chiar nu inteleg de ce suntem toti chibiti ca la meciul altuia. E o vorba „D-zeu iti da dar nu-ti pune si in traista”. Ne-a dat ce a putut. Un PDL care nu e exact ce am vrea, dar e singurul punct de sprijin palpabil pentru noi. Ni l-a mai dat si pe Basescu. Acesti oameni trebuie sa lucreze pentru noi intr-o serpaiala numai de veninosi.Eu zic ca prea stam spectatori la viata noastra, la viitor. PDL-istii sunt prea putini ca sa faca fata USL-ului care foloseste cele mai mizerabile metode si si-a pus la lucru toti fostii si actualii activisti. Mai nou sunt inclusi si administratorii de bloc care te bat la cap de cate ori te vad. Ganditi-va la un meci in care ai nostri joaca fara galerie in deplasare. E greu sa ai moralul ridicat fara sustinere. Atat cat pot eu ii sustin. Ma ingrozeste gandul ca am avut o sansa si am irosit-o. Tot ce se petrece lasa urme. Imi doresc ca bruma de democratie pe care am simtit-o fiecare dintre noi sa fie suficienta pentru a o pretui. Ca s-o pastram trebuie sa ne implicam. Apropo de votul de duminica eu pun fara ezitare stampila pe Prigoana. De ce sa risipesc un vot in alta parte caci ar insemna sanse mai mari lui Oprescu. Schema dupa parerea mea e sa concentram voturile pe al doilea clasat. Sunt alegeri locale dar au bataie lunga.

  11. Din 1992 pina acum am tot votat partide/sigle („de dreapta”), nu oameni, dupa principiul raului cel mai mic. Oamenii din spatele acelor sigle m-au dezamagit mereu, ultimii pe lista fiind cei din PDL (incepind cu Boc-presedinte de partid fricos si fara autoritate, Blaga si Sulfina-parlamentari, Negoita-primar s.a.m.d.).
    Si acum, ca bucurestean din sectorul 3, ma tot intreb: eu cu cine votez, daca nu stau acasa (ca in 1990 – atunci n-am votat pentru ca de la ora la ora cresteau cozile la sectia de votare si ma saturasem de cozile de dinainte de 1989) ?
    N-am gasit nici macar un candidat care sa propuna o solutie realista (si realizabila intr-un termen rezonabil, adica in 2-3 ani) pentru ciinii maidanezi (doar fanteziile cunoscute cu sterilizare, adoptii – la bloc ???, adaposturi de lux – pentru zeci de mii de ciini, hrana si ingrijire din banii cui ???).
    Observ pe Blogary o aversiune constanta fata de Nicusor Dan, dar nici o alternativa clara. Doar fatalismul inevitabilei victorii a USL.

    1.  @adrirus
       Am impresia ca avem ochelari diferiti. Pe mine nu m-a dazamagit PDL-ul. Nici Boc competent si curajos, nici ceilalti ramasi. Despre primarul Liviu Negoita pot vorbi de rau numai cei din USL. Cand a fost Plesca PSD primar nu s-a miscat nimic in sectorul 3. Era mizerie, gropi, noroi, deprimant..  Acum avem un sector curat, cu verdeata, locuri de joaca, parculete si altele. Vine Robert Negoita cu minciuni si mita sub forma de excursii si masa la restaurant sa convinga oamenii.  De ce  l-as vota pe cel cu mita si nu pe cel ce ne-a facut conditii mai bune?

  12. bleen nu exista nu votez cu nimeni…  daca asta faci inseamna ca ei au castigat 
    ti-ai uitat propriul articol cu umbrelutele de la sex on the beach?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *