”Înainte de a fi om sînt alegător.” Așa ar spune un Pătrășcanu al zilelor noastre. Fiindcă atunci cînd vine vorba de bucureșteni, existența nu e o condiție sine qua non a dreptului de vot. Poți vota chiar dacă nu exiști.
Mai exact, în București, conform recensămîntului din 2011, trăiesc 1 678 000 de oameni. Pe listele de alegători sînt însă 1 805 000. Trebuie făcută precizarea că în cei 1 678 000 intră toți locuitorii Bucureștiului, inclusiv cei sub 18 ani în timp ce pe listele de alegători se află doar cei care au peste 18 ani.
Populația Bucureștiului, conform recensămîntului din 2011: 1 677 985 locuitori (sursa)
Alegătorii cu drept de vot, conform Prefecturii: 1 805 296 alegători cu drept de vot (sursa)
Avînd în vedere că proporția alegătorilor din totalul populației e cam de 85%, dacă ne luăm după recensămîntul din 2011, în București ar trebui să avem cam 1 400 000 de cetățeni cu drept de vot.
UPDATE. Între cei 1 678 000 recenzați în 2011 intră și cei care locuiesc în București dar nu pot vota aici (și, deci, nu sînt pe listele de alegători date de Prefectură). În asemenea condiții, diferența dintre numărul de alegători cu drept de vot în București așa cum reiese din recensămînt și numărul de alegători cu drept de vot dat de Prefectură e de vreo 4-500 000. Ca să vă dați seama cam ce înseamnă asta, trebuie să spunem că în 2008, la alegerile pentru Primăria Generală, în turul 2, au fost 558 741 de voturi valabil exprimate. (sursa)
În afara Bucureștiului și a topicului, cumanii care au scapat în Schengen cum pot sa voteze, tehnic vorbind, primarul din Cuman City, președintele din Cuman County?
(sunt emoționată, tocmai am aflat că Tâncăbești si Bărcănești sunt nume de origine cumană, cunoscatorii mă vor înțelege)
@Yeba Nu pot vota. Dar au buletin de București deci sînt trecuți la alegători. Evidența populației nu știe ce e aia locuitor stabil. Probabil că ăia plecați de 7 ani sînt și taxați de Fisc, nu? Dacă ai avut o treabă, o nevoie și ți-ai făcut buletin de București dar nu ai locuit niciodată în București, ești alegător cu drept de vot în București. Dacă stai în București de 12 ani dar nu ți-ai făcut buletin (stai cu chirie, par egzamplu, și n-ai găsit pe cineva ”să te ia în spațiu”) nu ești alegător cu drept de vot în București.
nu știu dacă e off-topic sau nu, da’ vedeți voi
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/531375_365054030207610_100001090474243_1029819_1595430028_n.jpg
Lawrence of Arabia or Meyer Lansky (Another argument in the Political Philosophy section) If you ever have to chose between a mobster and a civil servant, go with the mobster. Any time. Institutions do not have a sense of honor, individuals do. During the Great war, T.E. Lawrence, nicknamed Lawrence of Arabia struck a deal with the Arab desert tribes to help the British against the Ottoman empire, against his promise to deliver to them an Arab state. As they did not know better, they delivered on their side of the bargain. But, it turned out, the French and British governments had a secret agreement made in 1916, the Sikes–Picot agreement to divide the area between themselves. After the war, Lawrence went back to live in the U.K., supposedly in a state of frustration, but, of course, not much more. But it left us with a good lesson: never trust the words of a man who is not free. Now on the other hand, a mobster greatest asset is the designation “his word is gold”. It was said that “A handshake from the famous mobster Meyer Lansky was worth more than the strongest contracts that a battery of lawyers could put together” In fact he held in his mind assets and liabilities of the Sicilian mafia, and was their bank account, without a single record. Just his honor. As a trader I never trusted transactions with “representatives” of institutions; pit traders are bound by their bonds, and I’ve never known a single self-employed trader over a two-decades long career who did not live up to his handshake.
By Nassim Nicholas Taleb
aurolacii i-a numărat cineva?
Visul hipsterilor, ecologiștilor și stîngiștilor. Pace, egalitate, natură, armonie, fără mașini, tehnlogii, informații, comunicare și alte alienări.
http://youtu.be/24R8JObNNQ4
@Bleen Ai inceput sa troll-ezi pe propriul site? 🙂
@bogdans E de văzut documentarul (are 3 părți). Mai ales pentru ăia care n-au prins comunismul dar vor să-l prindă. Și nu-s puțini.
@Bleen Well, eu am prins comunismul si sunt un anti-comunist convins, asa ca nu ma simt in target-ul postarii tale. Pe de alta parte si tendinta ta de a vedea doar comunism sau piata (total) libera in jur are un nume, se numeste maniheism. Te invit sa citesti Constitutia Libertatii de Hayek. Vei vedea acolo ca si el vede un rol al statului in situatii de „market failure” sau in care echilibrul rezultat din piata libera este social inacceptabil (el da exemplul asigurarii de servicii medicale pana la un anumit nivel pentru toti cetatenii). Iar daca vrei sa revenim la problema traficului am si eu doua filmulete pentru tine.
Traficul din Cairo:
http://www.youtube.com/watch?v=GnzxMjrBCTQ
Si cel din India:
http://www.youtube.com/watch?v=BGWaBwJRqIQ
Asta ar tinde spre paradisul pietei libere in domeniul traficului rutier, nu? 🙂
@bogdans Te invit să mă scutești cu pompoșenia sfertodoctului, că nu ține. Cu tine aș putea s-o țin așa la infinit fiindcă cu prostul fudul n-o scoți niciodată la capăt. Ești insistent pînă la saturație. N-ar fi o problemă dacă ai înțelege cît de cît despre ce se discută. Dar să fii și insistent și prost e deja prea mult. Nu-mi permit să folosesc spațiul Blogary și timpul cititorilor să conving tîmpiți. Nici măcar nu am timpul necesar, de nervi nici nu mai vorbesc.
@bogdans Iar cînd îți zic că ești prost, crede-mă pe cuvînt, nu mă pune să-și fac demonstrația și să vin cu argumente și probe.
@Bleen @bogdans
am eu un pic de timp liber. dacă e nevoie, îi demonstrez eu.
@Bleen Stai linistit Bleen, pastreaza-ti forta demonstratiilor pentru cauze mai bune. Eu unul nu o sa mai calc pe aici.
de ce n-ar exista si o Primarie si un Consiliu General al bucurestenilor inexistenti? cat consilier local general (sau invers) furajat ar reveni de 400 – 500 de mii de voturi valabil exprimate de catre cetateni inexistenti?
Avem si afis:
http://sareinochi.files.wordpress.com/2012/04/moartea-citeste-ziarul.jpg
Glook, vezi că ţi-am răspuns la postul precedent.
Aş prefera un consiliu inexistent al bucureştenilor existenţi
Pai oamenii care ne conduc au zis clar ca nu vor folosi datele recensamantului de anul trecut pentru aceste alegeri, ca doar nu vor sa scada numarul de parlamentari si consilieri locali si judeteni, nu? 🙂 Singurii dezavantajati evident sunt candidatii independenti ca Nicusor Dan care trebuie sa stranga 2% semnaturi dintr-o populatie inexistenta ca sa isi poata depuna candidatura. A, si noi, platitorii de impozite, care le platim an de an salarii si alocatii forfetare alesilor nostri.
Şi cum se explică „minunea”, că nu-i vorba de câteva sute de persoane, ci de câteva sute de mii…
Sau, cine ar trebui să se „autosesizeze”?
@oglinjoara Datele Prefecturii sînt luat e de la evidența populației. Evidența populației numără certificate de naștere și din ele scade certificate de deces. Evidența populației nu mai știe dacă oamenii ce aparțin respectivelor certificate de naștere mai sînt în București.
http://depabd.mai.gov.ro/atributii.html
@oglinjoara @Bleen La Bucuresti e blanda copilarie…la nivel national este jale! de la 16.5meleoane alegatori pe liste in 90 s-a ajuns ca dupa ce populatiunea scazu cu 3 meleoane, numarul de votanti pe listele electorale sa ajunga la peste 18.5 meleoane. Astept si io un sociolog si un demograf sa ne spuna ca situatiunea este asa si nu altfel din cauza imbatranirii, emigratiei, etc…
Evidenta populatiei a cui este? A MAI… la ce ne mai trebui sa aruncam bani pe recensamant daca este atat de simplu sa scadem certificatele de deces din alea de nastere?!
Rezultatele recensămintelor din 1992 și 2002, în București:
1992 – 2 067 545
2002 – 1 926 334
Bai, intre cei 1.678.000 n-au intrat si cei care au refuzat sa dea date la Recensamant?
@Barengott Nu știu să existe cineva care să refuze să dea date. Poate a refuzat să dea anumite date, dar asta nu înseamnă că nu a fost recenzat. Au fost unii care au fost nemulțumit că nu există opțiunea ateu la religie dar ăștia nu-s mai mulți de cîteva zeci, hai sute cel mult.
Între datele recensămîntului și cele ale Prefecturii e o diferență de vreo 400 000 de oameni.
@Barengott Ba mai mult, între cei 1 678 000 intră și cei care nu au buletin de București dar care locuiesc în București (dar nu pot vota aici):
@Bleen Bleen, lamureste-mi te rog o chestie….cei care au buletin de Bucuresti, dar locuiesc sa zicem la Barcelona, au drept de vot, au ba? Ca daca au, atunci poate-i doar o eroare de informare. Totusi, 4-5×10^5 mi se pare prea monstruos, sa cred ca pot face asta niste oameni langa care, scuzata fie-mi afirmatia, ai fost chiar dumneata recent (ca si secretar de stat). Adica, nu stiu, e doar o impresie, dar mie ceva nu mi se leaga la matematica, in postul asta.
@Liv STOmer Am fost consilier personal al ministrului, nu secretar de stat. E o diferență măricică. Da, cel aflat în Barcelona dar care are buletin de București are drept de vot.
@Bleen Scuze, e tarziu si-s cam obosit. Credeti-ma, afirmatia mea nu era o aluzie la dvs, ci la PDL; nu contest, adica, faptul ca exista potlogari si p-acolo. Dar faptul ca PDL-istii astia au inteligenta sa mai bage in partid si cativa oameni normali la cap si cu IQ-ul peste medie, e, totusi, zic eu, o diferenta, mica dar totusi, fata de USL-PSD-mizeri-e. Si uite ca ce spuneti lamureste dilema: inseamna ca e inca un caz (adevarat, inca unul ultra-mega-super-penibil) de miscomunication. Pentru ca eu deduc ca aia 4-500000, diferenta de la 1400000 pana la 1800000, sunt locuitori ai diverselor capitale UE & USA, cu buletin de Bucuresti.
Ma scuzati, e bine ca-s inginer ca altfel demult imi joaca-n fata ochilor cifrele astea.
Dar mi se parea totusi ceva necredibil, pe motiv ca, bun, sunt de acord ca si unii si altii fura, dar macar astialalti fura mai putin si mai cu creer decat ailalti. E doar parerea mea, pe care nu cer nimanui sa o aprobe.
@Bleen Revin, si precizez (inexactitatile mele precedente, datorate unei oboseli crunte). Cand spun „si PDL-ul fura”, inteleg de fapt ca EXISTA si UNII, putini, PDL-isti care au fost prinsi furand (Boldea, Ritzi, ma rog). Cand spun „PSD-ul/PNL-ul fura” inteleg exact „PSD-ul/PNL-ul fura”. In gasca, la gramada, cu furie. La PNL stiu pt. ca o vreme am fost membru simplu (nimerit acolo mai degraba intamplator, dar totusi), la PSD nu cred ca e cazul sa mai explic de unde stiu (cine ar spune ca nu-i asa ar trebui mai degraba sa explice de unde a aflat). De aceea, de mai multe ori la rand am votat PDL-ul si, anul asta, e posibil sa votez din nou PDL-ul. Asa gandesc eu, repet, fiind obisnuit de pe ILD cu injurii din varii directii, insist ca nu cer acordul nimanui fata de parerile mele.