Frunza, un scandal pregătit?

Am primit pe mail:

„Mica analiza informatica a chestiunii frunza.

Cateva chestiuni care mie, ca programator, imi ridica mari semne de intrebare legate de autenticitatea logo-ului similar cu cel al tarii.

1. Cel mai dubios site de firma, http://changetransport.com/

Scandalul logo-ului de tara porneste de la ipoteza ca imaginea frunzei este furata dupa logo-ul unei firme numite „Change Transport”. Sa verificam site-ul acestei firme. Tot ce este vizibil este logo-ul mare si un counter. Nu are multa noima pentru un site de firma dar sa zicem ca e in constructie. Ce rol are counter-ul, ce numara el?
Din curiozitate m-am uitat la sursa HTML a paginii (de exemplu in Internet Explorer dai right click pe pagina si alegi View Source). Ce gasim acolo? Una din linii este asa…
dateFuture = new Date(2010,7,28,21,00,0);
Aceasta este data pana la care numara counter-ul. La prima vedere pare sa fie 28 iulie 2010 ora 21. Adica fix o seara inainte ca marii nostrii oameni de presa sa descopere scandalul.
De ce mai merge counter-ul? Fiindca in Javascript functia Date asteapta pentru parametru luna valori intre 0 si 11. Ca urmare counter-ul va functiona pana in 28 august cand va aparea in pagina mesajul „Now!”. Adica ce „Acum!”? Ce va fi pe 28 iulie (sau 28 august din greseala programatorului) pentru Change Transport?
Orice programator Javascript poate verifica acest lucru.

Sa verificam acum proprietarul site-ului folosind cea mai obisnuita metoda de pe Internet, site-ul www.whois.com, introducem domeniul changetransport.com. Aflam ca domeniul a fost creat in 2009-06-15 si ultima modificare este din 2010-07-02 (poate fi de exemplu locul unde este gazduita pagina). Proprietarul este o persoana fizica, Conor Gildea din Irlanda, apar acolo si telefoane pe care eventuali ziaristi le pot folosi. Deci nimic despre o firma Change Transport ca proprietar. Pe net exista multe domenii achizitionate si nefolosite ce pot fi ulterior cumparate/inchiriate de altcineva.

2. Cea mai absconsa firma, Change Transport

Am cautat pe Internet, nu foarte sistematic, e drept, informatii despre Change Transport. Tot ce gaseste Google sunt site-uri despre scandalul din Romania, nimic despre activitatea unei astfel de firme.
Am cautat si in registrul firmelor din Irlanda si Marea Britanie si nu am gasit-o. Dar nu sunt expert in asta.
Am cautat Internetul dupa imaginea de pe site, „Green-Leaf-Logo.png”. Singurul loc pe care il intoarce Google este tocmai http://changetransport.com/.

3. Problema imaginii cu frunza

Sa incepem cu Tom Nulens, designerul ce revendica imaginea. Gasim usor pe net site-ul lui http://www.sodafish.com/ si de acolo ajungem la site-ul prin care isi comercializeaza imaginile http://www.istockphoto.com. Pe acest site exista setul de imagini http://www.istockphoto.com/stock-illustration-6073738-green-symbols.php foarte asemanator cu logo-ul Romaniei si al Change Transport.
De fapt pe aceasta pagina este o serie de imagini, iconite si logo-uri. Exista insa cateva inadvertente intre imaginea cu frunza si celelalte din serie:
– Facand click pe alt set de imagini vom vedea imediat sub imagine informatii despre ce se livreaza in cazul achizitionarii acelui set. Pentru setul cu frunza aceste informatii lipsesc.
– Toate celelalte imagini au 380×380 de pixeli, setul nostru are 380×333 de pixeli.
– Nici un set nu are Reviews, doar al nostru.
– Toate celelalte seturi se numesc eco icons, eco concepts doar al nostru se cheama green symbols.
Acestea sunt niste dovezi indirecte insa pun un semn de intrebare asupra consistentei imaginilor cu frunza cu setul respectiv. Este adevarat insa ca dupa data sunt primele imagini adaugate la site.

Despre Dietmar Hoepfl, acesta nu pare sa aiba site-ul sau personal. Isi vinde imaginile pe http://www.shutterstock.com. La adresa http://www.shutterstock.com/pic-12372523/stock-vector-ecology-logo-set.html vehiculata pe blogurile din Romania apare mesajul „This image is no longer available.”
Pe site-ul http://www.dreamstime.com/ despre care spune Antena 3 este dificil sa gasesti o imagine asemanatoare, incercati sa cautati dupa Green Leaf.

Ca o teorie a conspiratie mie mi se pare ca poate fi asa…
Cum motto-ul a transpirat inainte de termen la fel a expirat probabil si logo-ul. Asa cum domeniul a fost cumparat cu doua saptamani inainte la fel a fost gasit un desenator, Tom Nullens, care a creat niste imagini asemanatoare. Pentru autenticitate acesta le-a pus pe http://www.istockphoto.com (pe site-ul lui personal nu apar).
A fost cautat un domeniu cumparat din 2009 dar nefolosit si au pus o pagina cu logo-ul acolo (si cu un counter dubios). Au creat din senin firma Change Transport, care nu are nici o activitate vizibila pe web. Am citit undeva ca Heathrow a introdus transport ecologic dar nu am gasit nimic legat de asta si Change Transport.
Apoi, exact a doua zi dupa lansarea brandului se stia deja ca logo-ul e copiat. Mi se pare extrem de improbabil ca in cursul unei nopti sa gasesti frunza pe Internet (de fapt nici nu poti sa o gasesti cu Google decat in articolele romanesti ulterioare). Cum au facut daca nu stiau dinainte?
Mi se pare un scandal pregatit si prefabricat, cel putin partea cu site-ul Change Transport.

Ca o remarca de final, nu exclud nici ca THR-TNS sa fi cumparat imaginile de la Tom Nullens insa nu cred ca o firma cu asemenea portofoliu se preteaza la asa ceva.”

Autor: bigi bogi

UPDATE. Am primit un nou mail de la autor:

„Buna,
Vad din comentariile de pe site ca am confuzat nitel lumea.
Pe scurt voiam sa zic doar ca nu e neaparat necesar ca imaginea din brandul Romaniei sa fie copiata, este posibil sa fie invers, imaginile cu care s-a generat scandalul sa fie copiate dupa logoul tarii.
Se stie ca domeniile „carpathiangarden.ro” si „carpathiangarden.com” au fost inregistrate inainte de lansarea oficiala a brandului. Este clar ca a existat o scurgere de informatii. Iar daca a fost cunoscut textul putem presupune ca a fost cunoscut si logoul dinainte. Odata imaginea cunoscuta nu e dificil sa creezi variante ale ei.
Cineva avand interes (sa zicem Realitatea) ar putea fabrica un astfel de scandal.
Tot ce am incercat a fost sa pun sub semnul intrebarii dovezile aduse de mass-media. Mi-am propus sa pun cap la coada informatiile disponibile si sa vad ce contin. Sunt subtirele si inconsistente.
Mi-ar place ca cineva cu mai multe resurse sa investigheze serios situatia. Din pacate la noi scandalul e mai important decat faptele reale.
Si ca sa inchei totusi in aceeasi nota sa ne uitam putin de unde a pornit totul:
http://www.piticu.ro/descoperiti-diferentele-din-cele-doua-imagini.html
Pe aceasta pagina apar cele doua imagini si ne spune despre siteul http://changetransport.com. Spune ceva si despre counter, sa vedem daca se schimba site-ul pe 28 august. In acest caz eu gresesc in ipoteza mea.
Mai departe ne spune, in Update, ca Change Transport este un proiect englezesc si ne da un link spre o stire despre schimbarea transporturilor!? In acelasi timp ne explica ca site-ul e al unei companii irlandeze care face ce face. Care e legatura? Nu par momeli aruncate le nimereala?
O pagina ca cea de la http://changetransport.com se face intr-o jumatate de ora.
Apoi in postul urmator
http://www.piticu.ro/cum-ministerul-turismului-habar-nu-are-sa-promoveze-romania.html
apare exact imaginea lipsa de la www.shutterstock.com, numita stock-vector-ecology-logo-set-12372523.jpg.
Acum sa-mi zica cineva cum gasesti o imagine anume pe Shutterstock? Daca dai Search dupa „ecology logo” obtii 8 pagini de rezultate ce nu includ acea imagine. De fapt daca ea nu mai e pe site e normal.
Oricum, nimeni nu a explicat cum e posibil sa gasesti in mai putin de 24 de ore niste logo-uri atat de obscure. Cum le-au cautat? Ca doar nu a vazut cineva brandul Romaniei si a zis imediat, aaaa, dar eu stiu imaginea asta, e de la vestita firma Change Transport.”

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

72 de comentarii

  1. romeoradulescu.ro are acelasi provider cu changetransport.com: Bluehost Inc

    Asta asa ca sa fie prima data pe Blogary.

  2. Cel puţin în artă, gălăgia şi dezechilibrele aduse de marketing pot distruge starea de creaţie. Unul dintre cei care s-a ferit de publicitate a fost Brâncuşi. Pe partea cealaltă, Picasso, Dali,…

  3. Florin, aranjează-ţi frunza aia made in UE, că-ţi stă cam pe-o parte. 🙂

    Aşa o fi, tu ştii mai bine, dacă ai lucrat în domeniu.

    Cel puţin la noi pă ramură, să resimte o invadare a spaţiului de exprimare de către publicitari, de către cei care scriu textul pentru mâna întinsă. Toţi sar să iasă mai în faţă decât vecinii, mai strident, mai ţipător.

    S-ar putea să fie greşit, însă eu încerc să caut adevăratele valori; de multe ori acestea nu sunt marketizate, sau refuză marketingul. S-ar putea să nu ştiu ce înseamnă marketingul "bun".

  4. Ca să te bage românii în seamă, trebuie să vii de-afară. Avem un talent în a ne subestima, mai ales în domeniul artistic.

    1. @para: in materie de agentii si comunicare gresesti. Eu am lucrat si aici si afara, si la agentie si la client, si cu agentii romanesti si straine. Nu e vorba de talent, nici brandingul si nici publicitatea nu sint "arte". E vorba de seriozitate, consecventa, focus, inteligenta, experienta, savoir faire. Apoi de creativitate. Un copywriter bun e o pasare rara, trebuie sa fie spirit enciclopedist, talentat la scris si povestit, creativ, rational si intuitiv in acelasi timp. El trebuie sa faca echipa cu un planner care e analitic si irational, toba de carte dar si neobisnuit de sensibil. Pasarile astea nu au crescut la noi pentru ca, cu exceptia lui Naumovici si Botan, cei care au condus agentiile romanesti nu de asta erau interesati. Banii multi s-au facut nu cu creativitate si stiinta ci cu spagi. Rezultatul se vede acum si am mai spus-o, campaniile noastre sint jalnice, cu foarte putine exceptii. Iar cind nu sint jalnice se afla repede ca sint furaciuni. Stiu ce spun, nu speculez. Asa ca a se slabi cu subestimarea. Marile campanii, branduri si concepte vin din agentii care au o cultura exceptionala si o politica de reurse umane geniala. Nu de la traficanti de media si comisioane.

  5. in aceeasi idee, as lua interviu si vreunuia care pare mai frustrat dintre cei al caror design a fost refuzat sau careva suparat pe designer ca i-o fi suflat vreo donsoara sau ca n-a fost avansat, etc; probabil poate fi identificat printre cei cu care au iesit la bere cei din minister sau careva din consiliul de brand; chiar asa, este careva prin consiliul de brand care a fost subcontractor tns in ultimii ani?

  6. eu as paria mai degraba pe o gherla a tns

    site-urile gasite par facute de utrack. insa design-ul pare subcontractat catre o alta firma, http://www.patrickcaseydesign.com, in portofoliul careia se gaseste inclusiv site-ul utrack

    printre site-urile din portofoliul omului este si http://www.freeenterprisesystem.com/, o companie tot de transport din usa, care are aceeasi frunza; e deja cip-cirip

    datele pozelor cu frunza de pe diferitele site-uri par a fi unele din iunie 2009, altele din feb 2010 si pe changetransport din iunie 2010 (daca aveti firefox si incarcati pozele puteti vedea la image info data ultimei modificari a fisierelor);

    nu-i vorba ca nu ar putea fi alterate, dar occam ne invata ca o conspiratie asa de mare are sanse mici sa fie si reala

    notabil mi se pare si faptul ca tns are contract din 2009 cu guvernul uk pentru… studii privind transportul ecologic

    1. @murfi: cam asa cred si eu. Eu as fi mers pe alta pista, cine sint cei din echipa TNS care au propus frunza? De ce nu le ia cineva un interviu? Daca e un punct slab intr-o eventuala conspiratie, acolo e. Daca chiar e coincidenta oamenii n-ar avea nici un motiv sa se ascunda. Plus, de urmarit, odata ce se afla cine sint, vor fi concediati in urmatoarele saptamini/luni? Vor pleca brusc la alta firma? La fel, in Consiliul de Brand, la ce moment s-a ales directia cu frunza? Ce alte directii erau pe masa?

  7. Am inteles ca lucrurile scrise de mine au fost interpretate ca o tentativa de atac politic. Poate ca ma insel si nu a fost asa, insa am avut senzatia ca interventia mea a deranjat. Cred ca incepem insa a avea o discutie. Va multumesc pentru consideratiile facute asupra brandingului si de acord cu dumneavoastra in privinta unor "branduitori" romani, dealtfel s-a intimplat sa citesc partial un interviu cu o doamna "specialista in branduri", partial deoarece a reusit sa imi creeze senzatia ca e mai degraba specialista in "brandy-uri", vehiculind cuvinte si notiuni pe care in mod destul de vizibil nu le stapinea. Asta am vazut eu, nespecialist si ajutat de bunul simt, probabil ca specialistii adevarati, daca au citit interviul, s-au stricat de ris.

    Repet, gasesc ideea frunzei coerenta. Nu mai mult, dar este ceva, tinind cont cit este de dificil sa caracterizezi Romania in acest moment, intr-o fraza si o imagine. Desi le apreciez ca si coerente, logo-ul si sloganul imi stirnesc niste intrebari. Cea mai importanta ar fi urmatoarea: este identitatea aprobata (cu frunza) considerata o sinteza, adica noi chiar credem ca avem, ca tara, identitatea sintetizata, in sensul ca ea exprima exact realitatea existenta, ori avem de-a face cu o identitate – in sens turistic – pe care ne o asumam si care urmeaza a deveni o realitate prin strategii si tactici de turism?

    Sigur ca nu sunt dintre cei care isi imagineaza ca un logo poate fi platit cu aproape un milion de euro. Sunt si dintre cei care nu gasesc anormala situatia in care un angajat al partenerului strain, din lene sa zicem, se inspira dintr-o colectie de logo-uri ieftine si publice, nu o singura data am zis ca diferenta dintre noi si vestici este aceea ca la noi se doarme pe 200 de euro pe luna iar la ei se doarme pe 2000 de euro pe luna. Am zis-o ingluma si nu prea. Sunt si dintre cei care considera ca ministerul turismului are insa o responsabilitate pentru situatia creata si ca a dat dovada de superficialitate: probabil ca dumneavoastra, daca ati fi pus in situatia sa platiti cu aceiasi bani – personali – acelasi serviciu, ati fi fost cu ochii mult mai mari pe subiect. Consider ca si membrii comisiei de branding au luat lucrurile prea usor, poate in ideea unor "easy money". Poate, fiindca nu stiu daca participarea la comisia de branding a fost sau nu platita, presupun ca da. Vrind-nevrind, situatia creata se rasfringe si asupra ministrului de resort.

    Deasemeni, imi reiau intrebarea asupra rentabilitatii actiunii cu "tara alegerii", chiar daca s-a ivit noua oportunitate a banilor europeni. Nu ma pronunt in ceea ce priveste lansarea brandului "frunza" la Sanhai.

    Ca sa reiau primul fir, poate putin mai explicit, am incercat sa arat ca argumentele pentru o presupusa teorie a conspiratiei sunt, de fapt, mai putin solide decit au fost ele prezentate: site-ul respectiv mi s-a parut – am citit si eu codul sursa – un test pentru o functie internet a unui site de transportator, functie care ofera unui turist mediu, calatorind pe baza unui plan de calatorie, o informatie esentiala uneori, atunci cind esti mediu instruit, calatoresti cu familia si ai de a face cu un fus orar: anume cit timp mai ai pina schimbi (sau pina pleaca) urmatorul mijloc de transport cu care trebuie sa calatoresti. Asta ar explica pentru mine achizitia unui logo ieftin si modul nepretentios grafic in care este afisat timpul. Probabil ca, pe site-ul final, apare alt logo, cel al transportatorului, iar informatia de timp are o forma mai ingrijita, iar timpul de referinta nu mai este stabilit aleator ci luat din planul de calatorie. Aceasta ar fi interpretarea mea. Intimplarea ridica o serie de intrebari: unele, dintre cele comune, le-am pus eu. Altele, cum ar fi cele legate de gradul de noutate, originalitate si corectitudine in activitatea de branding le las in seama specialistilor. Am speranta ca am reusi sa ma exprim mai clar acum. Cu stima.

  8. riddick,

    eu ti-asi zice pe englezeste ca stie toata lumea, e mai simplu si din doua cuvinte, fara liniute. comenteaza la subiectul discutiei, nu la persoana. nu de alta da' iti cad ochelarii si mi-e ca te faci de ris. ta gueulle!

    florinaaa – putina amabilitate draga, parca erai mai toleranta cel putin pe voxplublica. schimbul de idei in contradictoriu duce la ceva bun, eu asa zic.

    pina acum florin cojocariu a dat explicatia cea mai pertinenta. se poate sa fie cum zice dinsul.

  9. Florin Cojocariu: pe lucruri concrete. Definitia pe care o am la indemina zice ca brandul este identitatea unui produs, serviciu sau unei afaceri. Aveti o alta definitie? Specificati-o, va rog.In interpretarea mea, daca discutam despre "tara alegerii" atunci discutam despre o identitate aleasa si despre o tara nu alta decit Romania, adica despre brand de tara, in sens turistic, desigur, nu in sens electoral. Si poate ca specialistii de care aminteati pot scrie pe blog despre costurile identitatii care nu e brand ci doar campanie de promovare si despre incasarile provenite din turism urmare a acestei campanii. Va dau dreptate in chestiunea costului de 800-900K euro ca si lui Mihai in chestiunea responsabilitatii, asa reiese logic din informatiile de pina acum, doar ca asta nu inseamna lipsa de superficialitate in tratarea brandului cu frunza verde. Dealtfel, intr-un comentariu pe un blog am apreciat coeranta – nu sclipirea – ideii cu frunza. Cred ca autorul scrisorii, care invoca familiarizarea cu Java, a avut in vedere o teorie a conspiratiei, de care si scrie explicit dealtfel. Doar ca, repet, este foarte putin probabil ca site-ul pomenit sa fie un site de firma (dealtfel, daca ar fi fost asa, firma respectiva ar fi sarit in sus, un scandal este o buna ocazie pentru publicitate. Programul scris in Java poate fi interpretat si altfel, la fel ca si site-ul in sine. Sigur ca, daca doriti o interpretare dogmatica a informatiilor media de pina acum si daca doriti ca unele persoane sa institutii sa fie deasupra oricarei judecati, atunci ma retrag oferindu-va scuze pentru tulburarea linistii si cursului blogului dumneavoastra. Cu stima.

    1. @Cititor: nu prea am inteles ce vrei sa spui dar asta nu e un motiv sa te retragi. Da, e o definitie corecta a brandului. Cel putin nu ascunde complexitatea problemei care e evidenta: ca si identitatea personala, identitatea unui produs e o suma de factori destul de complicati. Ca veni vorba de bani, un re-design de ambalaj pentru un produs existent la o firma cu portofoliu serios cum e Design Bridge, de exemplu, costa intre 10-20.000 €. Vorbim de un ambalaj si eventual un brand de produs, nu de un brand in sensul adevarat. Brandurile mari (cum ar trebui sa fie si cel de tara) costa binisor peste suta de mii. Al nostru a fost la un pret absolut corect (nu vorbim de banii de cercetare). Cel mai mult costa conceptul pentru ca implica si cea mai multa munca si creativitate. Conceptul poate fi definit ca ADN-ul comunicarii, fundatia pe care se construieste identitatea. In cazul nostru, Carpathian Gardens. Mie mi se pare un concept foarte bun pentru ca e, in argoul publicitar, generos. Gradinile nu inseamna numai natura salbatica, gradinile pot fi si foarte civilizate si abstracte. Gradina e un loc de relaxare, evoca sentimente pozitive. E un concept care poate fi declinat tactic de-a lungul anilor fara a deveni stereotip si plictisitor. pentru mine asta e un criteriu important la o pozitionare de marca. Am vazut pe unii care il critica plecind de la slideurile prezentarii. Odata, se vaita ca sint prea putine slideuri. Cei care scriu asta sint prosti. Prezentarile lui Steve Jobs, poate cel mai pun presenter al tuturor timpurilor, nu depasesc 20 de slideuri. Slideul e un suport de discutie si prezentare, nu un afis de pe care citesti. Strategiile in powerpoint cu 120 de slideuri sint niste monstruozitati neprofesioniste pe care eu obisnuiam sa le arunc la cos. Nu ai cum sa stai mai putin de 3-4 minute la un slide, asta daca te grabesti tare. Sa ceri cuiva sa stea atent la o prezentare de 4 ore e un non sens absolut. Esenta unui concept bun se poate explica in citeva slideuri si max 60 de minute. In al doilea rind, slideurile sint suport, nu se citeste de pe ecran ceea ce oricum audienta citeste mai repede ca tine, cum am vazut obositor de multi "specialilsti" de la noi facind. Revin la Steve Jobs. Priveste-l aici http://www.apple.com/apple-events/april-2010/, si incearca sa te uiti doar la slideuri. Cit se poate de banale. Daca ai vedea doar prezentarea nu ti s-a parea mare brinza.
      Pentru mine e foarte limpede ca majoritatea celor care si-au dat cu parerea despre brandul de tara sint ageamii si urechisti care cred ca daca au un blog cu citeva mii de unici pe zi au devenit specialisti in comunicare. Pe bune daca pricep de unde avem asa de multi specialisti in comunicare cind mai toate campaniile romanesti sint penibile daca nu sint furaciuni. Logo-ul e o discutie separata insa logo-ul e o chestiune minora, pina in momentul in care e oficial lansat poate suferi oricite modificari. Daca conceptul era prost nu prea era mare lucru de facut.

      In ultimul rind profit de ocazie sa ma mir public de faptul ca desi un intreg "Consiliu de Brand" a fost implicat in decizie (nu Udrea a ales frunza), toti tac milc iar presa pare sa ignore complet existenta lui. Udrea a facut ce trebuia, nu a fost decizia ei personala.

      PS: sa nu uit, alta chestie ridicola: la noi e plin de specialisti in branding personal, identitate politica si campanii electorale. Nici unul n-a cistigat nici o campanie pina acum. Asta nu-i impiedica sa vorbeasca ca si cum ar fi Jacques Seguella. mai toti uita ca Seguella nu era specialist in campanii electorale, era un foarte bun creativ publicitar. Ceea ce nu e chiar deloc cazul lui Andronic. Sau al lui Gusa.

  10. @Cititor. Multumesc pentru apreciere dar sunt puternic in dezacord cu ideea ca astfel de intrebari deviaza discutia esentiala catre detalii minore. Dimpotriva, mi se pare ca stabilirea exacta a evenimentelor trebuie sa preceada orice alta discutie. Eu am citit articolul in alta cheie, nu mi s-a parut ca vrea sa sustina neaparat o idee a conspiratiei ci a fost doar o incercare de a vedea daca problema nu poate fi vazuta si altfel. S-ar putea sa nu fie corecta ipoteza…Totusi, cateva din observatii mi se par foarte corecte si suspecte si mi se pare incredibil ca nimeni nu a facut o minima incercare de investigare. Observatiile sunt minimaliste, obligatorii pentru orice ziarist care scrie despre subiect. Indiferent de adevarul sau neadevarul ipotezei, faptul ca nimeni nu a investigat nimic in directia asta mi se pare cel mai ingrijorator lucru. Inseamna ca orice ni se serveste vom inghiti fara discernamant….

    Considerati ca discutia esentiala este despre "de ce ministerul dnei Udrea a fost asa de superficial in derularea acestei noi actiuni de branding" inainte de

    a stabili "detaliul minor" daca sigla este intr-adevar o copiata sau nu? Este ca si cum i s-ar spune cuiva acuzat de furt ca e un detaliu minor daca a furat sau nu in realitate, discutia importanta fiind despre ce l-a determinat sa fure.

    Eu cred ca indoiala e in general un lucru bun. In discutia despre brand sunt multe lucruri care contrariaza si contrazic bunul simt, chiar daca in general nu cred in conspiratii. Pe de alta parte, cred ca cea mai mare buba in cap o are firma de branding, nu Ministerul si nici Romania. Daca cineva si-a tavalit numele prin noroi, aceea e firma THR-TNS. Cred ca pierderile lor in urma unui astfel de scandal vor depasi cu mult suma din contractul cu Romania.

    Udrea va avea ocazia sa gestioneze corect situatia….. sau nu. Vom vedea.

  11. @Mihai: am vazut doua opinii pertinente ale dumneavoastra aici. Nu este obligatoriu ca site-ul changetransport sa fie un site de firma (de altfel, care firma de transport si-ar lua numele de schimba transportul?), exista site-uri care realizeaza diferite aplicatii, iar site-ul citat pare a realiza o astfel de aplicatie pentru calatorii si anume indicarea diferentei de timp dintre o data/ora prestabilita ( de exemplu, plecarea unui mijloc de transport intr-un plan de calatorie) si timpul curent. In site, conteaza nu doar ziua ci si ora, minutele, secundele, fiind inlaturate fractiunile de timp. Intrucat la moda sunt limbajele de programare bazate pe functii – nefericit in opinia mea deoarece eu cred ca ingreuneaza si rigidizeaza programarea, care transmit parametrii prin valori – initializarea functiei de timp este facuta printr-o data si o ora fixate, 28 iulie. Veti vedea insa ca site-ul isi realizeaza acum functia relativ la data de 28 august ora 21. Tot asa, exista site-uri internet prin care sunt centralizate date ori prin care sunt controlate procese,… Toata aceasta discutie despre site-uri este menita a devia discutia esentiala catre detalii minore. Iar din esential face parte: de ce a renuntat ministerul dnei Udrea asa de repede la fosa actiune de branding, cel putin la fel de costisitoare, pentru a se arunca intr-o noua actiune de branding? Un raspuns posibil, pentru a masca un esec, care a consumat insa fonduri bugetare si nu europene. 2. De ce ministerul dnei Udrea a fost asa de superficial in derularea acestei noi actiuni de branding, fiind pus in situatia de a plati acum sute de mii de euro pentru o activitate de o calitate dubioasa? Sa nu uitam ca problema originalitatii imaginii cu frunza arunca sub semnul indoielii calitatea realizarii din intregul contract. Si mai sunt intrebari. Iar teoria conspiratiei sustinuta de autorul articolului nu ne ofera nici un raspuns, ci o ipoteza care ne-ar putea abate de la rationament corect.

    1. @Cititor:1. Land of choice era o campanie de promovare nu un brand de tara. Pina acum nu am avut brand de tara. 2. De unde tragi concluzia ca a fost superficial? Citeste analizele celor care stiu despre ce vorbesc, ca de pilda aici: http://www.cosminalexandru.ro/2010/07/avem-o-grad…. Cosim are aproape 20 de ani de market research si comunicare si o reputatie ireprosabila. Nu e deloc un fan Basescu sau Udrea. Abordarea a fost foarte buna si ti-o spun eu care am la rindul meu aproape 20 de ani de comunicare, publicitate si marketing: brandul e construit foarte bine. Logo-ul nu prea. Insa nu logo-ul a costat 800.000 euro. Hai sa discutam pe lucruri concrete nu birfe de pe bloguri.

  12. ms nedo. asta am observat si eu. ma interesa, de cand si mai ales de ce? e o chestie permanenta, sau una tranzitorie? mi se pare mai corect asa, decat toate injuraturile zilnice, caci nu s-a mai actualizat aproape nimic dupa campanie. cel putin la presedentie sunt comunicate oficiale si fara comentarii. te informezi, si cu asta, basta!

  13. Poate se leagă cu Bucureştiul, port la Dunăre. "substanţa nutritivă" ar ajunge mai bine, n-ar mai trebui atâtea autostrăzi, că Dunărea nu e în proprietate privată.

  14. Ce mi se pare mişto, pe bune, e asocierea peţiolului cu Dunărea. (poate şi ideea asta e luată de altunundeva.) Deşi, la o frunză, pe "Dunăre" vine substanţa, nu se duce.

    Oricum, e destul de subţirel, chiar dacă nu ar fi fost copiată grafica.

    Mai sincer ar fi fost un brand de ţară pe baza animaţiei din filmul lui Solomon, ăla cu pizza transformată în yahturi şi ML-uri. Poftiţi, luaţi o felie, dacă sunteţi pe felie.

  15. Mie mi se pare destul de evident faptul ca logo-ul servit noua este derivat din cel prezent aici: http://www.gpn.travel/Romania.php
    Inlocuiti culoarea verde a coditei cu albastru, faceti doua oglindiri si aveti ditamai brandu' de tara. Elementul de legatura intre coada si corpul frunzei, nervurile sugerate in negativ devin acum niste crestaturi la marginea inferioara a frunzei si cum bine observa Leon, o fac sa semene cu o frunza de bananier ceea ce nu prea are legatura cu Romania. As zice ca cineva de la agentia minune nu s-a obosit prea tare. Sau i-a fost sugerat sa nu se oboseasca prea tare… Nu-i nevoie de prea multa imaginatie pentru a-ti da seama ca ala de face logo-ul nu vine cu el intr-un plic in ziua predarii, direct la client, toti stau cu sufletul la gura si marele designer face tadaam! si isi arata creatia. Exista niste prezentari interne. Se diseca si se analizeaza etc. Mie personal mi se pare uimitor ca o firma ce se pretinde profesionista a venit cu o chestie care e atat de usor de interpretat gresit:

    – Ba, da frunza aia nu vi se pare ca te trimite la o plaja cu palmieri? Unde dracu' ati vazut voi plaje cu palmieri in Romania?

    – Nu sefu, nu e frunza, e spatiu mioritic!

    – Bine ba, da de ce arata ca o frunza?

    – Pai, stiti nu mai arata, a fost frunza, da acum nu mai e etc.

    Orice designer grafic stie ca un logo nu trebuie sa transmita mesaje contradictorii sau sa creeze confuzii. Deci as zice ca e ceva putred si la facatorii astia de brand.

  16. O intrebare off topic. Presupanand ca, din cand in cand, cineva de pe aici mai intra si pe "basescu.ro", stie cineva de ce, si de cand nu mai merge?

  17. mamaaa ce de recalcitranti!! O gramada au intrat,de la Bassesco,plescoi,crinela,andrei p,fanel,..khhh! Dicta?nu mai avem spam?Astia au evadat!

  18. Eu stau la opt, mama lui Dorombach stă la nouă. E o femeie simplă, credincioasă. Cu el m-am întâlnit doar o dată, a plecat la Bükreş în anul în care am venit eu. Era blogăr de pe-atunci, chestie care îmi părea uşor neserioasă.

  19. Ar mai fi ceva ce nu are sens in toata treaba asta: cat de tampit sa fi sa vinzi o frunza cumparata de pe internet pentru o campanie de promovare INTERNATIONALA a unei tari? Cam cat de mica e sansa ca frunza ta sa nu fie vazuta macar de cunoscutii autorului daca nu de autor insusi?

    Daca faci asa ceva, in primul rand te asiguri ca nu o sa ai parte de acuzatii din partea autorului si nu te trezestu cu el pe televiziuni in cateva zile. Eu cred ca orice tembel s-ar fi gandit in primul rand la asta. Nici nu ma gandesc la firma aia barosana care si-a facut numele de rahat. Sa zicem ca un angajat puturos sau neinspirat le-a tras clapa. Dar cat de dezinteresat sa fie angajatul ala incat sa nu aiba o minima grija de a sterge urmele?

  20. OSIM va decide daca marca este originala sau nu.

    Este singura institutie care decide LEGAL

    In rest, totul nu este decat coterie 🙂

  21. @crinela

    Dictatorii Blogary sînt, ca toţi dictatorii dealtfel, cei mai frumoşi şi cei mai deştepţi. Drept pentru care intri în spam pe timp nedeterminat.

  22. fratilor, cu cit incercati sa explicati mai mult, tot neclar e. daca bleen nu trage nici o concluzie, atunci altcineva sa zica ce stie. Riddick, adormitule, frazati ceva.

    pierdere de vreme

  23. Salutare, ma bucur sa vad ca sunt si oameni care nu cred tot ce spun televiziunile la comanda, si care cauta adevarul…

    Adevarul e cunoscut si poate fi gasit, depinde ce dorim se vedem

  24. În 1998, împreună cu Giovanni Francesco, slugăream la madam Rădăcineanu la salonul auto. Acum el intermediază contractul pentru brandul de ţară iar eu sunt un luzăr prin provincie. Soarta.

  25. Si sunteti multi anonimi pro-Basescu?!? bravo ba si acum toata lumea in cor: Basescu e cel mai tare! Basescu e cel mai tare!Muarte Mogulilor! Muarte Pesedistilor! Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!

    Stii ce ar merge acu? Un interviu cu Basescu si Udrea in Biroul Oval :)))=))))

  26. @Para: de studiat in continuare legatura cu ministrul delegat pentru relatia cu parlamentul, prefect/fost prefect Valcea, primari Rm Valcea, relatia Dacos-Antares, Autoritatea Rutiera Romana si, de ce da, Ministerul Transporturilor. A si legatura oricarui om enumerat cu Remus Grigorescu.

    Poate pana la urma nu e tradare, ci, decat imprietenire cu cine nu trebuie.

  27. Cred ca frunza trebuie pusa in legatura cu betisorul care i-a zgariat urechea presedintelui. Trebuie o ancheta jurnalistica platita la Curentul sau la B1.

  28. 15 aprilie 2010:" Elena Udrea îl sprijină pe Romeo Rădulescu pentru primărie"

    In urma alegerilor din 25 aprilie 2010 Romeo Radulescu castiga alegerile pentru primaria Ramnicu Valcea. Remus Grigorescu (PSD) pierde obtinand 30.93%

    Al cui e pana la urma Sabin Ogrean?

  29. Sa aflam si taberele dintr-un comentariu pe ramnic.ro:

    <code>Nu-i pedepsesti asa de tare cu Mircia domnitorul Ramnicului si gasca sa: Mitaru, Raduca, Verigeanu, Ninel Georgescu, Potop, Mitica si Grig Craciunescu, Plosca et co. Daca-l dadeai pe Cap Mare si Hot Radulescu cu gasca sa: Bogdan Banu,Virgil Pirvulescu, Liviu Patru, Doru Paraschiv, Sabin Ogreanu, et co. ii pedepseai de 100 de ori mai rau. Gasca donului cu capul de hidrocefal este mai fomista, mai nemernica si mai perversa pe fata (vezi Hala Centrala, vezi salubrizarea cu prigoana al mic, vezi ETA, vezi sediul vamii, etc) decat gasca golanului de Gutau. Un oras de cacat, un primar de cacat! </code>

    Iar daca nu stiti cine e Radulescu gasim la Adevarul pe site:

    <code>Viceprimarul Romeo Rădulescu a fost ales astăzi de către Consiliul Local din Râmnicu Vâlcea să preia atribuţiile primarului Mircia Gutău.</code><code></code>

  30. Florin Cojocariu,

    nu vb de banii pentru frunza, ci de cei pentru activitatile enumerate.

    Actiunea cu brandul in sine o gasesc binevenita, chiar daca pentru sezonul estival ceva cam tarliu! Oricum, aceasta actiune n-o critic in vreun fel: Era necesar sa avem si noi un brand turistic.

    Mihai,

    nu era vb de o cautare pe google, ci pe site-ul indicat de Bleen in articol, si sugestia sa "green leaf". Eu am oferit doar o alternativa de cautare.

  31. @Hantzy Nu sunt mare cunoscator intr-ale internetului, dar dupa ce tevatura a iscat imaginea aia in Romania, dupa cate reproduceri pe site-uri si blog-uri au aparut in ultima perioada, m-ar surprinde ca orice cautare dupa imagini cu o frunza verde sa nu-ti intoarca rezultatul cu frunza noastra pe prima pagina. Din cate stiu, asa functioneaza treaba cu cautarile google. Daca gresesc, sa ma contrazica cunoscatorii.

    Partea cea mai suspecta din toata povestea asta mi se pare faptul ca data de lansare a brandului Romaniei apare explicit in codul site-lui care nu afiseaza decat logo-ul si counter-ul.

  32. Deci mergand mai departe on topic: changetransport.com e pe acelasi IP cu gpn.travel

    Sa zicem ca n-ar fi mare lucru asta… dar ambele site-uri au aceeasi frunza pe ele (pe GPN e pusa invers)

    Daca alegi Romania pe GPN afli de Sabin Ogreanu de la DACOS…

    <code>Din anul 1996, Dl. Sabin Ogreanu ocupa functia de Director Executiv in cadrul comapaniei Dacos, avand rolul de coordonare operationala a activitatiilor de transport si a activitatilor conexe. Conducatorul unei echipe de peste 200 de oameni, cu o vasta experienta in domeniu logistic si in managementul de proiect, Dl. Ogreanu reprezinta Romania in GPN (Global Passenger Network) din anul 2006, iar din 2007 a fost ales presedintele Asociatiei Transportatorilor Rutieri de Persoane.</code>

  33. Bleen are foarte probabil dreptate!

    Insa, pana la urma, actiunea n-ar fi decat un prejudiciu de imagine, si astfel o contrabalansare la reclama ascunsa pe care si-o face neincetat ministrul turismului: sub pretextul unor campanii publicitare, dumneaei joaca tenis la Paris cu Ilie Nastase, calareste vehicule nemotorizate si armasari focosi, admira salvamarii romanesti, ca si cum pentru turistul strain (pe care dorim a-l ademeni in Ro) imaginea Udrei reprezinta toorismul din Carpati. Evident, nu! Insa pentru gura-casca autohtoni prinde bine! Astfel ca am sacrificat banii de autostrazi in favoarea unei campanii de imagine. Am procedat ca saracul care, neavand bani sa-si cumpere casa, isi cumpara o placuta cu nume aurita. Si mediatizeaza momentul cand o fixeaza pe usa darapanata!

    Tinand cont ca si banii pentru dezvoltare tot cheltuieli de la buget sunt, exact in aceeasi masura ca si banii pentru salarii sau pensii, ma intreb de ce au dorit guvernantii sa pastreze (prin mimistrul de resort) controlul asupra destinatiei lor? Un guvern declarat de dreapta ar indrepta banii catre populatie, caci pana la urma tot in consum ajung, respectand insa legea obiectiva a cererii si ofertei.

    PS: Bleen, cautand cu "ecology leaf" sau "ecology grow" se obtin cateva rezultate foarte apropiate de frunza noastra.

    1. @Hantzy: banii ptr brandul de tara sint bani europeni. Daca nu-i foloseam ii pierdeam si nici intr-un caz nu puteau fi folositi la autostrazi.

  34. macar un concurs in tara, chiar si la oha, puteau face inainte.

    change transport nu e nevoie sa fie firma, poate fi un simplu teasing la o zi de mers cu bicicleta.

  35. nu e pe numele lui gigi ala e pe firma lui care are treba in zona transporturilor.

    http://www.utrack.com/index.html

    E posibil sa fie un furtisag frunza aia.

    Si nu, nu trebuia Udrea sa caute pe goagal daca e furtisag sau nu. Daca licitatia pentru proiectul respectiv a fost ok restul tine de firma care l-a castigat.

    A plagiat firma respectiva? OK! Sa suporte consecinte!

    Vorba lui Hamlet: "Restul e telenovela!"

  36. Vrea sa spuna ca tot scandalul e o facatura de blogger 🙂

    piticu e/a fost angajat la forumul realitatea.

    innocente nu e sigura ca a gasit logoul pe net la 5 sau la 6 jumate, d'astea..

  37. dle bleen, ce vret isa spuneti cu asta? nu mai inteleg nimic, dati-ne va rugam informatie, nu date. din cite stiu eu un comentator ori ziarist prelucreaza datele raw in informatii, usor de citit si inteles pentru cititor. ma scuzati, inca o data, nu am inteles nimic. poate e de vina intelectul meu. nu mai fiti politically correct, trageti o concluzie. o zi buna.

  38. mi se intoarce stomacul pe dos! de fapt, ca si in alte cazuri, asta e doar una dintre metodele de a deturna bani, in cantitati industriale, dar catre cine si de ce? daca bob woodward şi carl bernstein, in romania, nu e, nimic nu e!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *