forta civica cu litere mici. Despre plagiat.

UPDATE. Comunicatul de pe site-ul forței civice (bună idee a avut MRU ca numele plagiatorilor să le scriem cu literă mică) a dispărut fără explicații. Iată printscreen-ul comunicatului.

[divider]

Într-o postare recentă pe Facebook, Mihai Răzvan Ungureanu scria: Propun pedeapsa definitiva pentru dl.Ponta: scrieti-i numele cu litera mica!!! Adica in loc de „Ponta”, „ponta”. ‘p’ mic de la „plagiat”!!!

În aceeași zi, însă, pe site-ul partidului al cărui președinte este, Forța Civică (sau forța civică?), apărea un comunicat care nu este nimic altceva decît un copy paste după un articol apărut în 2009 pe site-ul Euractiv. Elenina Nicuț a descoperit chestiunea, după ce în prealabil lui Mihai Polițeanu i s-a părut ciudat că un comunicat al Forței Civice vorbește despre ”proiectul Codului de procedură civilă, aflat în dezbaterea Parlamentului”, în condițiile în care codul a fost adoptat demult și a și intrat în vigoare.

Comunicatul forței civice vorbește despre proiectul Codului de Procedură Civilă, ”aflat acum în dezbaterea Parlamentului” (adică la momentul scrierii articolului din Euractiv – între timp Codul a fost adoptat și a și intrat în vigoare), acuză guvernul pentru impozitul forfetar (în articolul de pe Euractiv era acuzat guvernul Boc) și acuză guvernul că nu a transpus Directiva europeană pentru combaterea întârzierii plăților, preluînd acuzația, cuvînt cu cuvînt, din articolul de pe Euractiv. Numai că articolul de pe Euractiv este din 15 aprilie 2009, cînd, într-adevăr directiva nu fusese transpusă în legislația românească. Între timp directiva  a fost abrogată și înlocuită cu alta care a și fost transpusă parțial prin noul Codul Civil, printr-o ordonanță de guvern adoptată în 29 august 2011 și publicată în 2 septembrie 2011 și, procedural, prin Codul de procedură civilă (link).

Iată o comparație între cele două documente, articolul din Euractiv și comunicatul Forței Civice. Sau forței civice, cum ar spune MRU.

Probleme sesizate in Romania, la aplicarea initiativelor Comisiei Europene in domeniul IMM – 15 aprilie 2009, Euractiv (link)

Guvernul USL nu aplică inițiativele Comisiei Europene în domeniul IMM – 20 februarie 2013, Forța Civică (link)

Small Business Act

EURACTIV 2009

„Small Business Act”, un document al Comisiei adresat micilor afaceri, urmeaza sa fie adoptat in curand de Parlamentul European. Intre timp, in Romania, reprezentantii IMM-urilor atrag atentia ca doua initiative legislative recente nu respecta prevederile acestui document: „Proiectul Codului de Procedura Civila nu transpune Directiva europeana privind combaterea intarzierii platilor si noul impozit forfetar nu este in spiritul documentului european adresat micilor afaceri – „Small Business Act”, considera Consiliul national pentru IMM din Romania.

FORȚA CIVICĂ 2013

“Small Business Act” este un document al Comisiei Europene adresat micilor afaceri și urmează să fie adoptat în curând de Parlamentul European. Reprezentanții IMM-urilor din România atrag atenția că două inițiative legislative recente nu respectă prevederile acestui document: “Proiectul Codului de Procedura Civilă nu transpune Directiva europeană privind combaterea întârzierii plăților și noul impozit forfetar nu este în spiritul documentului european adresat micilor afaceri – “Small Business Act”.

Celebrul impozit forfetar

EURACTIV 2009

Asa cum se stie, Guvernul a adoptat saptamana trecuta celebrul „impozit forfetar” care inseamna, contrar interpretarii Ministerului de resort, o crestere a fiscalitatii pentru o anumita categorie de intreprinzatori – cei mai mici, cu venituri si activitati modeste, dar poate cu perspective de viitor.

FORȚA CIVICĂ 2013

Guvernul Ponta a adoptat săptămâna trecută celebrul “impozit forfetar”, care înseamnă, contrar interpretării Ministerului de resort, o creștere a fiscalității pentru o anumită categorie de întreprinzători – cei mai mici, cu venituri și activități modeste, dar poate cu perspective de creștere în viitor.

Patru propuneri legislative

EURACTIV 2009

Pachetul „Small Business Act” include patru propuneri legislative:

  • Un nou Regulament General de Exceptare pe Categorii de Ajutoare.
  • O reglementare ce confera un Statut de Companie Privata Europeana care faciliteaza stabilirea si desfasurarea de mici afaceri in interiorul UE.
  • O directiva asupra reducerii cotei de TVA pentru servicii furnizate la nivel local si cele intesive care sunt asigurate de IMM-uri.
  • Un amendament la Directiva Platilor Intarziate pentru a se asigura ca IMM-urile sunt platite la timp pentru toate tranzactiile comerciale.

FORȚA CIVICĂ 2013

Pachetul “Small Business Act” include patru propuneri legislative:

1. Un nou Regulament General de Exceptare pe Categorii de Ajutoare.

2. Reglementare ce conferă un Statut de Companie Privată Europeană, care facilitează stabilirea și desfășurarea de mici afaceri în interiorul UE.

3. Directiva asupra reducerii cotei de TVA pentru servicii furnizate la nivel local și cele intesive care sunt asigurate de IMM-uri.

4. Un amendament la Directiva Plăților Întârziate pentru a se asigură că IMM-urile sunt plătite la timp pentru toate tranzacțiile comerciale.

Noul proiect de procedură civilă

EURACTIV 2009

Consiliul National pentru IMM din Romania a atras atentia, in cadrul unei conferinte de presa de la inceputul acestei luni, ca proiectul noului Cod de procedura civila – aflat acum in dezbaterea Parlamentului national – nu transpun Directiva europeana pentru combaterea intarzierii platilor .

„Studiile si analizele realizate de CNIPMMR arata ca, in ultimii trei ani, peste 30.000 de IMM-uri au disparut ca urmare a blocajului financiar. La generarea blocajului financiar contributia majora o au autoritatile si institutiile publice (din domeniile: invatamant, sanatate, cultura, aparare, etc.), care platesc cu foarte mari intarzieri valoarea produselor, serviciilor si lucrarilor livrate/executate de IMM-uri. Exista o „cultura a intarzierilor” platilor in cadrul contractelor de achizitie publica incheiate cu autoritatile si institutiile publice, acestea refuzand in mod constant plata de penalitati de intarziere si dobanzi si transformand IMM-urile si ceilalti contractanti in creditori pentru cheltuielile necesare activitatilor publice.”, transmite organizatia patronala.

FORȚA CIVICĂ 2013

Ambele inițiative ale guvernului Ponta încalcă flagrant și litera, dar și spiritul acestei noi legislații Europene. Consiliul Național pentru IMM din România a atras atenția, în cadrul unei conferințe de presă de la începutul acestei luni, că proiectul noului Cod de procedură civilă – aflat acum în dezbaterea Parlamentului național – nu transpun Directiva europeană pentru combaterea întârzierii plăților. Citez:

“Studiile și analizele realizate de CNIPMMR arată că, în ultimii trei ani, peste 30.000 de IMM-uri au dispărut ca urmare a blocajului financiar. La generarea blocajului financiar contribuția majoră o au autoritățile și instituțiile publice (din domeniile: învățământ, sănătate, cultură, apărare, etc.), care plătesc cu foarte mari întârzieri valoarea produselor, serviciilor și lucrărilor livrate/executate de IMM-uri. Există o “cultură a întârzierilor” plăților în cadrul contractelor de achiziție publică încheiate cu autoritățile și instituțiile publice, acestea refuzând în mod constant plata de penalități de întârziere și dobânzi și transformând IMM-urile și ceilalți contractanți în creditori pentru cheltuielile necesare activităților publice”.

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Comentariu

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

9 comentarii

    1. Florina, confirm, a fost șters. Și au dreptate. 
      Pentru că nu vă prindeți de o glumă! Cum să copiezi ceva din 2009 plin de referințe temporale? 2013 ce-avea, s-a desființat Euractiv? Ideea era să râdă de Ponta și să testeze dacă îi citește și pe ei cineva  indiferent de ce scriu, dacă au „lectorat” captiv, cum ar veni, hă, hă, hă.
      Pentru că ei sunt un partid mic, la stadiul de concept, patrie, drapel, onoare, idei și argumente – ar fi absurd să credem că au departamente de analiză atât de funcționale încât să comită astfel de texte foarte specializate, subsector de subsector – ȘI ÎN CE SCOP?
      Cine ar fi departamentele alea? De unde resurse? În stadiul ăsta chiar ar fi bine să folosească argumente de pe Euractiv etc., dar într-o dezbatere reală și fără pretenții, eventual pe teme populare, ca educația și sănătatea, unde tot rumânu are o părere, dar ce știu eu…

  1. Plagiatul lor e rău pentru că-i al lor, al nostru nu contează pentru că-i al nostru.Asta este aşa zisa logică în care, scuzaţi cuvîntul ruşinos, se judecă lucrurile de către galerie. Plagiatul, furtul, nu e, aşadar, blamabil şi sancţionabil în sine, ci numai cînd îi aparţine duşmanului. 
    O persoană de la FC a plagiat. Vicepreşedinte FC. Şi nimeni de pe partea aşa zisă dreaptă nu are nimic de zis. Ba, din tăcerea de pînă acum înţeleg că mai bine nu se descoperea. 
    Aştept acum cu interes justificarea unei eventuale suspendări a preşedintelui, iniţiată de către „ai noştri”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *