Un mic exercițiu de imaginație optimist spre ultra-optimist.
10 decembrie 2012
Varianta A.
Partid | voturi | mandate |
USL | 44% | 48% |
PDL (ARD) | 29% | 32% |
PPDD | 12% | 13% |
UDMR | 7% | 7% |
Alții | 8% | – |
USL – 48%
ARD+PPDD+UDMR=52%
Varianta B.
Partid | voturi | mandate |
USL | 42% | 45% |
PDL (ARD) | 23% | 25% |
PPDD | 12% | 13% |
FC | 9% | 10% |
UDMR | 7% | 7% |
Alții | 7% | – |
USL – 45%
ARD+PPDD+FC+UDMR=55%
- În niciuna dintre situații nu contează cît are ”alianța unită a dreptei”. În desemnarea premierului se ia în considerare majoritatea absolută, indiferent cine o formează (un partid, o alianţă, o coaliţie), nu majoritatea relativă. Și chiar dacă s-ar lua în considerare majoritatea relativă, șansele ARD de a depăși USL sînt nule. Astfel, dacă ARD are 23% sau 32% e complet irelevant. Important e ca USL să aibă sub 50%. E important ca de partea celalaltă, coaliția majoritară anti-USL să fie cît mai largă, să conțină mai multe partide, un spectru cît mai larg al scenei politice. Patru partide sau chiar cinci ar fi ideal.
- FC, separat, poate smulge 2-3% procente de la USL, de la votanții PNL, în special. Poate smulge și 1-2% procente de la cei care ar fi votat partide care nu trec pragul și poate aduce și ceva nehotărîți la vot, oameni care altfel nu ar vota deloc.
Cel mai mare avantaj: MRU capătă o identitate politică distinctă, capătă contur politic, nu trebuie să se calce pe picioare în campania electorală cu personaje ca Blaga sau Pavelescu. Iar asta va fi vital în 2014. O nouă forţă politică, distinctă de PDL, care este condusă de reprezentantul nu al dreptei, nu al pedelismului, nu al băsismului, ci al celor care au cîștigat războiul verii lui 2012: susținătorii statului de drept, instituțiilor statului și destinului occidental al României. Cei care au luptat, dincolo de înțelegerea transpartinică dintre cei 3 mari, PSD, PNL și PDL.
problema nu este de procente. neamtu a inteles perfect asta. problema e de logistica. ce crezi ca se va intimpla cu voturile pentru FC din Olteni (parca acolo a fost elenina–> scuze pt diminutivul familiar, a venit … natural:P) fara privirea protectoare a observatorului PDL?? sau mai rau sub privirea ostila a acestuia??
dupa propria ta observatie MRU e doar vopseaua noua peste mucegaiul vechi. daca candideaza separat PDL-ul macar „ete asa de-al dreacu” va face tot posibilul sa nu iese treaba buna pt FC. ca oricum in pdl oamenii vor doar sa stringa de-o balama pentru oricare ar fi mai suparat si da mai mult…
@mircea_ Am să-ți dau o veste proastă. Logistic și ca resursă umană, PDL e terminat. La referendum n-a contat, a fost zero. Observatorii PDL ori se plîngeau că PDL nu aduce oamenii la vot, ori voiau să plece Băsescu, ori votau DA și arătau buletinul întregii comisii ori erau absolut retardați. De fapt, retardați erau oricum. Frauda imensă a USL a fost posibilă din cauza organizării catastrofale a PDL-ului. Și complicității PDL, evident.
PDL e irelevant ca organizație. Nu mai are viitor. Nu mai există. PDL de azi e FSN-ul de ieri, împănat cu cîțiva naivi și oportuniști feroci. Miza nu e 2012. Miza e 2014 și refacerea dreptei. PDL nu intră în ecuația asta. Ceea ce vreau să spun cu calculele astea este că MRU nu trebuie să meargă împreună cu PDL, că niciun calcul nu justifică o asmenea alegere.
@Bleen @mircea_ la locale au fost dezastru, la referendum la fel. 10% inseamna aprox 1 mil de voturi. 40 judete. 25000 pe judet. aprox 4200 pe colegiu. cu 10 oameni buni pe colegiu se pot strange voturile astea. stiu din practica. 🙂
Recunosc, la asta mi-e greu să mă abțin:) cu vreun an jumate în urmă scriam asta: http://zubeldian.ro/?p=8880 . Mă bucur că ai ajuns la aceeași concluzie:)
@Bleen , cred ca s-a strecurat o greseala la sumarul variantei B:
USL – 42%
ARD+PPDD+FC+UDMR=58%Conform tabelului, corect ar fi fost:
USL – 45%
ARD+PPDD+FC+UDMR=55%Stiu ca asta nu schimba cu nimic datele problemei, dar merita corectat, zic eu 🙂
Bun. Iese varianta B…Cine va fi prim-ministru? Blaga? Boureanu? Preda? Baconschi? Udrea?
@ribelalu Asta decide Băsescu, în înțelegere cu partidele care formează coaliția majoritară. Poate fi Blaga, poate fi MRU, poate fi Kelemen Hunor, Eckstein Kovacs, Lucian Croitoru, Ionuț Popescu șamd. Avînd în vedere momentul greu prin care trece țara, Președintele și partidele coaliției majoritare (PDL, PNȚcd, FC, PPDD, UDMR) se pot înțelege să sprijine un candidat pentru funcția de premier care nu este membru al niciunui partid politic.Nu contează mărimea partidelor componente ale majorității, fără unul dintre ele, cît de mic ar fi, majoritatea nu există. Cred că soluția cea mai bună, și sînt convins 1000% că și Băsescu gîndește la fel, este un premier din afara clasei politice actuale.
Misiunea premierului este să se lupte cu criza economică și să repună România pe făgașul ei european, să recîștige încrederea aliaților noștri politici, economici și militari, să recîștige locul geopolitic pierdut de România în această vară. E nevoie de un suflu nou, de un om tînăr, dar cu experiență și anvergură politică europeană. Alături de acesta ar fi bine să existe un vicepremier specializat în economie.
Eu aș zice așa:
Candidați pentru premier: MRU, Cristi Diaconescu, Mihai Tănăsescu
Candidați pentru vicepremier: Lucian Croitoru, Ionuț Popescu, Mihai Tănăsescu
E nevoie de un tandem cu anvergură politică europeană și cu anvergură economică. Acesta sînt obiectivele: trecerea crizei economice și reînvierea geopolitică a României.
@ribelalu Dacă acestea sînt criteriile, Ponta, Blaga plus cea mai mare parte din PDL, PNL și PSD nu se califică pentru post.
Cred ca paragraful „De unde va lua FC 8-9%? De la pedeliști, peneliști și indeciși.” ar trebui detaliat. Ce categorii de pedelisti, penelisti ar vota cu FC? De ce? Iar indecisii-blazati cred ca au nevoie de mai mult decat 3 luni, pentru a se decide sa voteze FC (sau de un mesaj/program atat de convingator, incat sa-i scoata din starea de blazare; or, la capitolul „comunicare”, n-am vazut/auzit pe nimeni dintre lideri care „sa ne dea pe spate”).
Acestea fiind spuse, nu pot sa nu remarc, cu bucurie, revenirea optimismului in scrierile lui Bleen:)
@Annia
Eu, de exemplu, pentru MRU m-as deplasa 100 km sa votez. Pentru MRU, Blaga si Pavelescu la gramada nu ma duc.
@AndreeaP Imi doresc tare mult sa ne pastram parerile raspicate pana in decembrie. Mi-e teama, insa, ca amenintarea USL va fi atat de mare, incat vom vota cu amandoua mainile dreapta, asa cum va arata ea atunci, mai mult sau mai putin pura.
@Annia De la pedeliștii nemulțumiți de PD-FSN-ul lui Blaga. De la pedeliștii exasperație de blatul USL-PDL. De la peneliștii exasperați de Crin Antonescu și de puciști.
La indeciși care nu votează intru eu, de exemplu.
Nu vorbim aici despre zeci de procente. Vorbim de 4-5 procente colo, 1-2 colo, 1-2 dincolo.,. Și uite așa, se adună.
@Bleen Asa sa fie! Dar , fara sa devin eu pesimistul de serviciu, mi se pare ca cele 5% se aduna cam greu, pe actuala lege si asa cum sunt desenate colegiile(recunosc, e o idee deloc originala, reprodusa dupa ureche, fara citarea sursei, pe care nu mi-o amintesc). Parca Barbu Mateescu avea un tablou mai gri, in ultimul articol.
@Annia @Bleen Din (ne)fericire n-am scris cam nimic despre colegiile electorale sau despre actuala lege electorală.
Articolul meu care a apărut pe Blogary avea ca subiect prezidenţialele din 2014 şi parlamentarele din 2016, am evitat să zic ceva despre alegerile care vin acum… căci iată câte idei şi opţiuni apar pe ultima sută de zile.
@Annia Nu contează desenarea colegiilor pentru scor. Sistemul e proporțional.
Cateva detalii:
1. Trebuie aranjate datele tinand cont si de cei 16 deputati ai minoritatilor (cca 3,5% din mandate).
2. Cred ca, in prima varianta, USL ar fi mai sus, probabil un 46-47%, la voturi, sarind peste 50%din mandate. Lor li se pot adauga cei 16 deputati ai minoritatilor. Daca se mai adauga si traseisti din ARD si PPDD, jocul e incheiat pentru 8 ani, nu doar pentru 4.
3. In varianta a doua 42% pentru USL mi se pare plauzibil, avand in vedere voturi dislocate de la PNL catre FC si scaderea ponderii USL in total voturi datorita mobilizarii la vot, de catre FC, a unor alegatori de dreapta care n-au mai votat de ceva vreme precum si din luarea in considerare a ponderii mandatelor minoritatilor.
4. Tot in varianta a doua PPDD nu urca peste 9%, datorita reorientarii unor alegatori catre FC si datorita scaderii ponderii PPDD, din motive similare USL.
Chiar si cu ajustarile de mai sus, concluzia este aceeasi:
Varianta A – BAD
varianta B – GOOD
Menționez că acesta este un scenariu optimist. Șansele ca USL să aibă sub 50% din mandate sînt destul de mici. Dar ele există și merită luptat pentru ele.
Acest scenariu nu ia în considerare o eventuală suspendare a Președintelui și un eventual referendum de demitere organizat concomitent cu alegerile parlamentare, pe 9 decembrie.
Dacă Președintele este suspendat și demis, Crin Antonescu va fi cel care va desemna candidatul pentru funcția de prim ministru. Dacă USL are peste 50%, vom avea guvern USL. Dacă USL are sub 50% și, mai mult ca sigur, Crin Antonescu va desemna un candidat pentru funcția de premier de la USL, atunci rămîne ca PDL, FC, PPDD și UDMR să se coalizeze și să trîntească guvernul.
Ce poate opri USL să-l mai suspende o dată pe Băsescu? Presiunile internaționale și exasperarea populară. Pe exasperarea populară eu n-aș paria. Aș paria pe palma grea a aliatulului american și chiar și german. Încercarea de demitere a Președintelui de două ori într-un an, fără ca acesta să fi încălcat Constituția, este inacceptabilă chiar și la standardele unei țări ca România.
Oricum, șansele de suspendare a lui Băsescu sînt destul de mici. E clar că USL mizează pe demiterea lui Băsescu în toamnă, dar încă nu a găsit formula optimă pentru o astfel de demitere, în condițiile în care și-a tras glonțul de argint în partea cu care gîndește, adică în cur.
De unde va lua FC 8-9%? De la pedeliști, peneliști și indeciși. De acolo îi va lua.
@Bleen Cred ca bazinul electoral al FC este ceva mai larg.
In afara de PNListi, PDL-isti, indecisi si scarbiti, MRU mai poate rupe si de la PPDD.
De fapt, sunt alegatori de toate orientarile (la fel ca si neorientati-dezorientati) care asteapta un proiect nou, sustinut de oameni credibili, dar nu se poate merge cu un program electoral de stanga-centru-dreapta-nationalist-pro european-prorus-pro american pentru ca te rade lumea.
Mesajul trebuie sa fie unul de dreapta dar liniile de forta trebuie sa mearga pe modernizarea statului, dezvoltare economica, justitie, anticoruptie, domnia legii, responsabilitate, prudenta.
@EroulBula @Bleen Din pacate disensiunile din cadrul dreptei s-ar putea sa creasca si mai mult procentul indecisilor si scirbitilor ceea ce ar fi teribil ptr Romania..
@Bleen Cred ca mai e un factor care i-ar putea opri pe USL-isti sa incerce o noua suspendare.
Daca Basescu ramane intr-un silenzio stampa sau, in orice caz, sta mai degraba retras si nu face ceva care sa starneasca scandal, acuze de incalcare a Constitutiei etc, de data asta o noua tentativa de suspendare s-ar opri la CCR.
Intreab-o si pe Elenina.
@Bleen Ca sa fiu mai clar, ma refer la faptul ca o contestatie la o prezumtiva hotarare de suspendare din decembrie cred ca ar avea succes, in aceste conditii.